ads

Ahad, 31 Julai 2011

05 di rasah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di rasah - Google Blog Search


Amarah: Promosi kelas Dr Zul <b>di</b> Surau Pondok <b>Rasah</b>

Posted: 28 Jul 2011 05:42 AM PDT

Bulan puasa ni takda ye..
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Syarak Mengata , Adat Menurut: Kem <b>Rasah</b>, Seremban dalam keadaan <b>...</b>

Posted: 31 Jul 2011 08:57 AM PDT

Seorang bekas Brigadier Jeneral menulis dalam blognya pada 31 Julai 2011 menceritakan keadaan kem tentera iaitu Kem Rasah di Seremban yang terabai begitu daif sekali seolah-olah seperti sebuah kem pelarian bukan seperti sebuah kem tentera hinggakan ada yang berkata jika pegawai tentera Thai melawat kem tersebut pasti beliau akan merasa begitu malu sekali kerana kem di Thailand jauh lebih baik dari Kem Rasah.

Tulisan penuh bekas Brigadier Jeneral tersebut pada pautan berikut http://mindnoevil.blogspot.com/2011/07/kem-rasah-seremban-in-total-neglect.html

Semasa saya sekolah menengah dahulu arwah ayah saya ada juga membawa saya ke Kem Rasah. Memang benar pada awal tahun 80an, kem tersebut jauh lebih baik dari sekarang ini.

Apa ke tidaknya, pembangunan sekitar Kem Rasah begitu pesat membangun dengan Hospital Tuanku Jaafar, International Medical University, sebuah kuil yang tersergam, Hospital Mawar dan banyak lagi. Tapi Kem Rasah, tengok dari tingkat 7 ketika arwah saya dirawat memang begitu menyedihkan.

Pak Menteri, askar kita di Kem Rasah perlukan perhatian. Jangan tunggu semasa Undi Pos saja.

Sekarang ni di TV1 tak silap saya cerita tentera bertajuk Platun Harimau, emak saya kata askar-askar lain menggelarkan arwah ayah saya Harimau Berantai semasa beliau berkhidmat, tak tahulah sebab apa. Mungkin rakan-rakan ayah saya yang masih hidup tahu ceritanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di ampangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di ampangan - Google Blog Search


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

pembantu bazar ramadan <b>ampangan</b>(n9) diperlukan - CariGold Forum

Posted: 30 Jul 2011 08:51 PM PDT

Forum Jump

05 di tampin - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di tampin - Google Blog Search


amani kat kampung, <b>di Tampin</b>, Negeri sembilan...t

Posted: 30 Jul 2011 03:26 AM PDT


amani kat kampung, di Tampin, Negeri sembilan...tengah tolong buat sup daging + rendang ayam + lemang bakar sendiri...
akan di update lewat malam sikit yerrr..nak bersama keluarga tercinta.. okeyyy,,jangan rindu2 (pangg...perasan ade yang rindu..hehehe)
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di jempol - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di jempol - Google Blog Search


Masalah jalanraya <b>di</b> daerah <b>Jempol</b> | Aduan Rakyat Online

Posted: 13 Jun 2011 12:07 PM PDT

Assalamualaikum,salam satu malaysia..

Saya mewakili seluruh pengguna jalanraya di Daerah Jempol hendak menyatakan rasa tidak puas hati dengan keadaan jalanraya di daerah kami.Terutamanya jalan dari kawasan MAHSAN ke Bandar Seri Jempol yang tidak rata membahayakan  keselamatan pengguna-pengguna jalanraya yang menggunakan jalan ini untuk pergi ke Temerloh,Muadzam dan ke Bahau.

Tambahan lagi pihak yang memperbaiki jalan ini hanya menampal sahaja lubang-lubang di jalan itu dengan bahan yang tidak berkualiti dan mudah pecah serta ini boleh menyumbang kemalangan jiwa pada ketika hujan lebat. Untuk pengetahuan Aduan Rakyat saya terpaksa menukar suspensi kereta saya sebanyak 4 kali sepanjang 2 tahun dibeli.

Ini disebabkan keadaan jalan yang tak ubah macam litar perlumbaan rally membuat saya tidak selesa untuk pergi bekerja dari Bandar Seri jempol ke Bahau setiap hari. Adakah jalan ini hanya diperbaiki tiap kali pilihanraya berlangsung? Mana perhatian ADUN tentang keselamatan rakyat yang menggunakan jalan ini/ Saya harap pihak Aduan Rakyat dapat mengambil perhatian berkenaan masalah ini agar tidak lagi berlaku kemalangan jiwa yang meragut nyawa orang-orang tersayang.

sekian terima kasih,

Yang Prihatin

By: SHAFRIZAL

Aduan yang berkaitan:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di jelebu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di jelebu - Google Blog Search


PAS Negeri Sembilan: 17 tahun tunggu elektrik <b>di Jelebu</b>, akhirnya <b>...</b>

Posted: 28 Jul 2011 01:40 AM PDT

Akhirnya selepas menunggu selama 17 tahun, sambil berusaha memohon bekalan elektrik ke rumah beliau di Kg Ulu Jelebu dari TNB dan kerajaan UMNO/BN, pada 27 Julai 2011, rumah En Radzuan Bin Halim, 50 tahun dan Puan Norhayati telah pun terang benderang dengan cahaya lampu berkat usaha dari sebuah NGO dengan kerjasama PAS Kawasan Jelebu dan PAS MTD Klawang.

Pihak NGO tersebut telah menyumbangkan sebuah generator dan 5 buah tilam kepada keluarga En Radzuan.

Pihak PAS MTD Klawang telah memberikan kerjasama dengan menyumbangkan wayar dan paip untuk membuat pendawaian di dalam dan di luar rumah En Radzuan.

Pasukan Unit Amal Jelebu telah menghantar 2 orang petugas mereka menjalankan kerja-kerja pendawaian tersebut.

En Radzuan menyatakan rasa gembira dan terharu dengan sumbangan dari pihak NOG tersebut dan usaha yang dijalankan oleh PAS untuk membantu beliau dan keluarga.

Beliau mempunyai 10 orang anak, iaitu 6 perempuan dan 4 lelaki. Dengan adanya lampu yang terang ini dapatlah anak-anak beliau mengaji dan meneruskan pelajaran pada waktu malam katanya.

En Radzuan menambah lagi walaupun dia tahu PAS bukanlah parti pemerintah tetapi usaha PAS yang ikhlas membantu orang-orang yang miskin seperti beliau, membuatkan beliau rasa terharu dan beliau mendoakan kemenangan PAS pada pilihanraya yang akan datang supaya lebih ramai lagi orang dapat dibantu.

Menurut Saudara Nor Anif (Timbalan YDP) adalah menjadi tanggungjawab PAS membantu semua orang sesuai dengan tema Muktamar tahunan PAS baru-baru ini iaitu 'Negara Berkebajikan'.

Saudara Anif juga menegaskan bahawa walaupun sekarang ini rumah En Radzuan telah pun terang tetapi masih menjadi tanggungjawab kerajaan UMNO/BN menyalurkan bekalan elektrik ke rumah En Radzuan kerana bekalan elektrik adalah kemudahan asas yang menjadi hak semua rakyat Malaysia untuk mendapat nya terutamanya kawasan Parlimen Jelebu ini diwakili oleh Rais Yatim yang juga seorang Menteri Kanan.

http://pasjelebu.blogspot.com/

Laporan penuh bergambar di http://orangklawang.blogspot.com/2011/07/selepas-17-tahun-baru-nampak-cahaya.html

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di port dickson - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di port dickson - Google Blog Search


The English Cottage: Storm hurtles through <b>Port Dickson</b>!

Posted: 30 Jul 2011 09:43 PM PDT

Yesterday, while I was away at French class in Kuala Lumpur, a tropical storm hit PD!

We returned to savaged trees along Jalan Pantai - they looked like they'd been twisted off their trunks, with many lying across electricity and telephone lines, or strewn across the road.

As we approached our home, we found that the kampong behind the mosque in Bagan Pinang was flooded - as is usual after a really heavy downpour.

I worried about what awaited us at our own home, and how our girls were. Along with others in our neighbourhood, we lost a couple of trees, among them my favourite longan tree that had given us a wonderfully cool and green patio. It was also a place to rest for the many birds who visited and sang to us from high in its branches.








Spent all morning cleaning up the patio of mud and fallen leaves and twigs, and Chuan has been busy from last night, cutting the trees that've fallen into manageable bits. 
Visit the Ribut, ribut, ribut Port Dickson to see some real drama pix of how our usual route in-and-out of PD looked, just minutes after the storm subsided. It's said to have hit at around noon. This link posts pictures of the road beside the armed forces' EME school that takes you to the highway, passing outside the army camp. It was the day of the passing-out-parade, and 3k recruits graduated. The town was filled to overflowing with parents,and families, and their cars, and they were parked everywhere and anywhere they could find a spot. Because Najib was taking the salute, this road was closed. But I feel really sorry for the people who did use the road, and who managed to find a spot somewhere along it. It seems that the storm hit here the worst. 

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di serting - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di serting - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>serting</b> hilir - Google Blog Search

Posted: 04 Jun 2011 12:00 AM PDT

Kelmarin, 04-06-11; meriah majlis perkahwinan dua pasang pengantin di rumah Matseh Manaf, Pengurus FELDA Serting Hilir Lima.


Namun, bukan itu yang ingin aku khabarkan. Yang aku akan khabarkan di sini ialah:


SAH! Ada usaha pihak Pengurusan FELDA untuk memujuk peneroka supaya menarik balik saman mereka yang telah difailkan di Mahkamah Tinggi Seremban, tahun lalu. Saman peneroka terhadap FELDA berkaitan isu kadar perahan minyak sawit yang melibatkan lebih 600 orang peneroka tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Khabarnya, usaha dibuat secara pujukan menerusi individu, bukan secara kelompok. Ada tawaran kewangan. BIASALAH tu, bila dah dah terdesak, macam - macam la janji dan budi. Semakin banyaklah tebu tumbuh di tepi bibir.


Yang aku tahu, sebelum saman itu difailkan, telah ada ruang rundingan dan perbincangan. Malangnya, pihak berkenaan tidak mahu menerima permintaan para peneroka berkenaan.


Bila dah masuk mahkamah, dah makan masa setahun, pandai pulak nak ajak berunding.


Benarlah kata aku;

akibat pintu rundingan seringkali tertutup, masalah akan merayau ke halaman orang.


Tu pasal, pihak kilang FELDA janganlah bersikap, Peneroka adalah Pelanggan Kelas Dua yang tidak tahu apa - apa.

Kita sangka mereka tidak tahu apa-apa walhal, mereka lebih tahu daripada kita tentang dunia. Kita yang ketinggalan rupa - rupanya.


Dengarnya, akan ada lagi kes saman - menyaman kadar perahan minyak sawit ni. Ini semua angkara kilang sawit yang tidak mendahulukan rakyat. Kita tunggu......

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di kuala pilah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di kuala pilah - Google Blog Search


Cake-A-Licious: KARNIVAL USAHAWAN DESA 2011 <b>DI KUALA PILAH</b>

Posted: 03 Jul 2011 07:48 PM PDT

Pada 1-3 Julai 2011, Cake-A-Licious telah menyertai Karnival Usahawan Desa 2011 di Mini Stadium Kuala Pilah dimana usahawan-usahawan di bawah bimbingan agensi kerajaan seperti MARA, KEMAS, FELCRA & KEJORA telah dipilih untuk membuat jualan di karnival ini. 
Cake-A-Licious adalah usahawan di bawah bimbingan FELCRA (dari segi bantuan pinjaman) & KEMAS ( dari segi bantuan mesin & peralatan).
 Inilah rupa booth Cake-A-Licious
 Banner Cake-A-Licious didesign oleh Eya..cantek sgt kan..ramai gak pengunjung yg puji..
(anyway, banner tu sebenarnya bkn sengaja ditutup oleh papan tu yer, papan tu ekceli papan tanda utk gerai usahawan Felcra, da terbalik ditiup angin...huhu)
 cantek kan alas meja cupcake ni?...ramai juga pengunjung yg nak beli alas meja ni....alahai, sori yerr...limited edition ni dek oii...klas kan...
 antara cupcake yg dijual....ni da tggl sikit je nak perabih....hari kedua karnival, cupcake laku mcm goreng pisang panas smpi kotak cupcake abess....huhu
 stand cupcake utk display cupcake kepada pengunjung...ada gak org tanya 'jual tak stand ni?'.... LOLOL
crispy coconut cookies...rm10 jer..and sedapp sangat....
selepas Karnival Usahawan Desa di Kuala Pilah ini, Cake-A-Licious akan join several lagi karnival yg akan dikomfemkan dgn FELCRA and KEMAS...yg terdekat this 26th -31st July di Paroi, Seremban......org2 Seremban jgn lupa cari kami di karnival tu nanti yer.....yeeehaaa!!!
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di lukut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di lukut - Google Blog Search


Giant Kini Dibuka <b>Di Lukut</b>.

Posted: 27 Dec 2010 11:19 PM PST

Affan:

Giant skg ni antara yang pesat meluaskan empayar diorg.
Ingat dulu, Giant di Shah Alam, rasanya kat Sek. 18 (kalau tak silap_, memang kecik. Dengar citer bila owner baru ambil alih, memang byk giant2 yang besar dibuka.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di gemencheh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di gemencheh - Google Blog Search


TOK NAL: NASIR SAFAR <b>DI GEMAS</b>

Posted: 22 May 2011 07:24 AM PDT

RAKAN Tok Nal semasa dalam Umno Pontian Datuk Nasir Safar , bersama-sama merasmikan mesyuarat agung berkelompok MAYC Tampin di Gemas petang semalam .

Tok Nal hadir sama dan Tok Nal dapat rasakan , Nasir Safar masih gagah macam dulu .

Cakapnya masih berbisa , tuturnya memang menarik dan sambutan kaum muda terhadap intipati ucapan beliau juga memberansangkan .

Tok Nal ucapkan tahniah kepada Nasir atas ucapanya yang berapi-api itu .

Juga tahniah kepada Saiful , Datuk Kudin dan yang lainnya yang turut hadir pada petang itu .

Semoga MAYC yang mana Tok Nal pernah menjadi salah saorang pemimpin kecilnya terus gagah di nusantara ini .

Mudah-mudahan .

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di bahau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di bahau - Google Blog Search


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

pembantu bazar ramadan <b>ampangan</b>(n9) diperlukan - CariGold Forum

Posted: 30 Jul 2011 08:51 PM PDT

Forum Jump

Sabtu, 30 Julai 2011

05 di tampin - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di tampin - Google Blog Search


Kilang Belacan <b>Di Tampin</b> Mencari Pengedar Seluruh Negara <b>...</b>

Posted: 30 Jul 2011 02:02 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Kilang Belacan Di Tampin Mencari Pengedar Seluruh Negara… Kilang Belacan Di Tampin Mencari Pengedar Seluruh Negara! Belacan Kampong Bakar Harom Semerbak! Hubungi Kak Zee! http://ping.fm/OTCt4 ...

05 di mambau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di mambau - Google Blog Search


PUSAT AKSES SMK <b>MAMBAU</b>: MAKLUMAT <b>DI</b> HUJUNG JARI ANDA

Posted: 26 Jul 2011 10:53 AM PDT

SESIAPA YANG MAHU MAKLUMAT MAKA HANYA PERLU KLIK
MAHU CEPAT SILALAH TAIP PERKARA YANG ANDA CARI DALAM CARIAN
KLIK PADA IMEJ KANTA UNTUK CARIAN DI SEBELAH MAKLUMAT YANG ANDA CARI.

SAYA SYOR GUNA MODZILLA FIREFOX DAN GOOGLE KERANA KECEPATAN DAN KETEPATAN CARIAN.


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di seremban - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di seremban - Google Blog Search


9W2DYA STESEN RADIO AMATUR: Monitor <b>di</b> V27 <b>Seremban</b>

Posted: 14 Jul 2011 10:29 AM PDT

Selepas saltmine hari Khamis 14 Julai 2011,aku bersama XYL ke Seremban untuk berjumpa dengan adiknya di SDAR. Ini kerana ada beberapa tugasan yang perlu disiapkan memandangkannya akan menghadapi PMR nanti. Sedang sibuk dengan tugasan itu aku monitor menggunakan handy antena rubber duckies. Bermula dari SDAR lagi, aku mendengar audio Abg Bad 9W2BDL di seremban terima 5/9 dibantu dengan keadaan muka bumi SDAR di atas bukit. Selepas itu memulakan tugasan ke Seremban Jaya dideretan kedai untuk menyiapkan tugasannya  itu. Aku mencuri-curi monitor tetapi tak QSL siapa dijalur kerana audionya terlompat-lompat akibat bermobile. Tetapi yang pasti audio Abg Bad pasti mantap lagi diterima 5/9 mungkin basenya terlalu dekat dengan QTH aku.
Selepas adik menyiapkan tugasannya terus hantar pulang ke SDAR. Aku bersama XYL kelaparan dan mengambil keputusan untuk makan malam di Seremban Jaya sahaja sebelum pulang ke Bangi. Aku terus monitor lagi kedengaran beberapa rakan sedang QSO dijaluran. Audio yang paling mantap tetaplah abg Bad 9W2BDL. Kedengarannya beliau sedang QSO dengan Abg Sham 9W2AYH di Putrajaya tetapi negatif tidak dapat menerima audionya. Kemudian kedengaran pula Abg Aky 9W2AKY masuk bergabung, tetapi aku terima dalam 3/8 masih boleh dicopy audionya. Tak pasti QTH beliau di mana agak-agak masih di sekitar Seremban. Kemudian kedengaran callsign Pak Taib disebut oleh Abg Bad 9W2TBD yang sedang bermobile. Aku tak dapat copy mungkin di highway tetapi beberapa lama kemudian apabila di sekitar seremban aku dapat terima audionya dalam 4/8. Aku teringin juga hendak bersalaman di udara tetapi handy aku hampir kehabisan bateri. Jadi aku mengambil keputusan untuk monitor sahaja. Kedengaran Abg Aky dan Pak Taib hendak bereyeball tetapi aku tidak copy QTH nya di mana. Selepas makan jam 10.15 malam akupun pulang ke Bangi semula. Lama sudah tidak monitor di simplex memandangkan base baru ini tidak dapat copy mana-mana jalur. Antena base masih dalam perancangan lagi. Dulu dibase lama xtvt monitor sangat hebat  maklumlah ditempat tinggi. Bukan monitor sahaja QSO pun boleh pakai rubber duckies je hi hi Jadi lokasi di tempat tinggi sangat membantu bagi TX dan RX. Biasa boleh kedengaran audio dari Kuala Kubu Bharu, Kota Damansara, Sungai Buloh, Gombak, Ampang, Shah Alam, Klang, Puchong, Salak Tinggi, Seremban, Mantin dan persekitaran base seperti Bandar Baru Bangi, Kajang, Alam Damai, Semenyih, Sungai Ramal, Seri Kembangan, Bandar Tun Razak, Cheras, Beranang, Nilai dan Sungai Merab serta Putrajaya. Namun propagasi juga turut membantu dalam menerima audio dengan sangat baik. Sekian.

73, Jojet, 9W2DYA.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di port dickson - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di port dickson - Google Blog Search


PAS Negeri Sembilan: Jenayah semakin menjadi <b>di Port Dickson</b>

Posted: 28 Jun 2011 10:23 PM PDT

Enjin bot nelayan dicuri
Sinar Harian 29 Jun 2011
PASIR PANJANG – Dua nelayan di Pengkalan Nelayan Balak, Pasir Panjang, dekat sini hilang punca pendapatan apabila enjin bot masing-masing yang disimpan di pondok nelayan pengkalan tersebut dicuri awal pagi Ahad lalu.

Kejadian itu menyusul tidak sampai sebulan selepas beberapa nelayan di pengkalan nelayan berhampiran kerugian puluhan ribu ringgit disebabkan kegiatan mencuri perkakasan nelayan menjadi-jadi sejak kebelakangan ini.

Nelayan, Mohd Zainal Mad Sah, 62, yang lima tahun lalu pernah mengalami kerugian mencecah RM4000 kerana kehilangan bot fibernya sekali lagi terpaksa berhadapan situasi yang sama selepas enjin botnya pula dicuri.

Menurutnya, dia menyedari kehilangan enjin botnya itu ketika mahu turun ke laut seperti kebiasaannya pada jam 5 pagi semasa kejadian.

"Akibat daripada itu, saya hilang punca pendapatan dan mengalami kerugian mencecah RM5800," katanya ketika ditemui di Pengkalan Nelayan Balak, semalam.

Mohd Zainal berkata, kebiasaannya dia akan tidur di pondok nelayan tersebut yang terletak hanya 20 meter dari rumahnya, namun pada malam kejadian dia tidak berbuat demikian.

"Walau bagaimanapun, saya tidur di beranda rumah dan tidak menyedari botnya dicuri dan berasa sangat terkilan," katanya.

Menurutnya, dalam kejadian sama, lima bot fiber yang diletakkan di pengkalan itu turut dipotong tali penambatnya.

"Mujur semasa kejadian air surut dan bot tidak boleh digerakkan, jika tidak pasti ramai nelayan yang akan menanggung kerugian memandangkan bot berkenaan setiap satu mencecah RM7000.

"Walau bagaimanapun, dalam kejadian sama di sebuah lagi pengkalan berhampiran, sebuah bot berjaya dilarikan dipercayai dilakukan penjenayah sama sementara satu lagi bot milik seorang nelayan wanita tidak sempat dilarikan setelah kegiatan mereka disedari penduduk," katanya.

Malah katanya, kegiatan curi seumpama ini memang sudah sering berlaku di pengkalan nelayan perairan Port Dickson dan semakin menjadi-jadi sejak tiga tahun kebelakangan ini.

"DAHULU, SEKITAR PERAIRAN PASIR PANJANG MENDAPAT KAWALAN DARIPADA TENTERA, NAMUN SELEPAS KAWALAN TERSEBUT DIHENTIKAN, PENCURI SEMAKIN BERANI NAIK KE DARAT.

"Sekurang-kurangnya dua hingga tiga bulan, pasti akan ada nelayan yang menjadi mangsa curi. Bukannya mereka tidak mengadakan kawalan, tetapi penjenayah dilihat seperti mampu menghidu pergerakan kawalan yang dilakukan sehingga membolehkan mereka melakukan kegiatan jenayah ini dengan berleluasa," katanya.

Dalam kejadian sama, seorang lagi nelayan, Mahat Musa, 37, turut mengalami kerugian apabila enjin botnya yang disimpan bersebelahan enjin bot Mohd Zainal turut dikebas.

"Nelayan adalah punca pendapatan utama untuk menanggung tiga anak yang bersekolah termasuk seorang yang baru berusia setahun," katanya yang turut menanggung rugi mencecah RM5800 atas kehilangan bot Yamaha 15 kuasa kuda.

Mahat berkata, enjin botnya diletakkan bersebelahan dengan enjin milik Mohd Zainal dan sebuah lagi enjin milik rakan saya.

"Tetapi pencuri tidak sempat melarikan enjin ketiga, namun mangga dan rantai berjaya dibuka pencuri itu," katanya lagi yang telah membuat laporan dibuat di Balai Polis Pasir Panjang pada hari kejadian tersebut.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9240235.asp

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di rembau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di rembau - Google Blog Search


Ceramah Umum <b>di</b> Rantau (Parlimen <b>Rembau</b>) - Perjuangan adalah <b>...</b>

Posted: 21 Jul 2011 05:26 PM PDT

Semua dijemput untuk hadir ke

Ceramah Umum
23 Julai 2011
8.30 mlm
di Perkarangan Pejabat DAP Rantau, Taman Ekar

bersama
1. Zairil Khir Johari (anak Tan Sri Khir Johari, antara pengasas Umno) yg kini menjadi ahli DAP
2. Datuk Sabapathy (bekas Ketua Trafik Johor) kini telah menjadi ahli PAS
3. Subramaniam, Ketua Penerangan DHPP
4. YB Taufek (P/jaya PAS NS)
5. YB Ravi (ADUN P.Dickson)
6. Arulchelvan (s/u PSM)
7. che'GuBard (Ketua Cabang Rembau)

Sebarang pertanyaan hubungi 0123696474

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di jelebu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di jelebu - Google Blog Search


Mohamad Taufek Abd Ghani: 17 tahun tunggu elektrik <b>di Jelebu</b> <b>...</b>

Posted: 28 Jul 2011 01:40 AM PDT

Akhirnya selepas menunggu selama 17 tahun, sambil berusaha memohon bekalan elektrik ke rumah beliau di Kg Ulu Jelebu dari TNB dan kerajaan UMNO/BN, pada 27 Julai 2011, rumah En Radzuan Bin Halim, 50 tahun dan Puan Norhayati telah pun terang benderang dengan cahaya lampu berkat usaha dari sebuah NGO dengan kerjasama PAS Kawasan Jelebu dan PAS MTD Klawang.

Pihak NGO tersebut telah menyumbangkan sebuah generator dan 5 buah tilam kepada keluarga En Radzuan.

Pihak PAS MTD Klawang telah memberikan kerjasama dengan menyumbangkan wayar dan paip untuk membuat pendawaian di dalam dan di luar rumah En Radzuan.

Pasukan Unit Amal Jelebu telah menghantar 2 orang petugas mereka menjalankan kerja-kerja pendawaian tersebut.

En Radzuan menyatakan rasa gembira dan terharu dengan sumbangan dari pihak NOG tersebut dan usaha yang dijalankan oleh PAS untuk membantu beliau dan keluarga.

Beliau mempunyai 10 orang anak, iaitu 6 perempuan dan 4 lelaki. Dengan adanya lampu yang terang ini dapatlah anak-anak beliau mengaji dan meneruskan pelajaran pada waktu malam katanya.

En Radzuan menambah lagi walaupun dia tahu PAS bukanlah parti pemerintah tetapi usaha PAS yang ikhlas membantu orang-orang yang miskin seperti beliau, membuatkan beliau rasa terharu dan beliau mendoakan kemenangan PAS pada pilihanraya yang akan datang supaya lebih ramai lagi orang dapat dibantu.

Menurut Saudara Nor Anif (Timbalan YDP) adalah menjadi tanggungjawab PAS membantu semua orang sesuai dengan tema Muktamar tahunan PAS baru-baru ini iaitu 'Negara Berkebajikan'.

Saudara Anif juga menegaskan bahawa walaupun sekarang ini rumah En Radzuan telah pun terang tetapi masih menjadi tanggungjawab kerajaan UMNO/BN menyalurkan bekalan elektrik ke rumah En Radzuan kerana bekalan elektrik adalah kemudahan asas yang menjadi hak semua rakyat Malaysia untuk mendapat nya terutamanya kawasan Parlimen Jelebu ini diwakili oleh Rais Yatim yang juga seorang Menteri Kanan.

http://pasjelebu.blogspot.com/

Laporan penuh bergambar di http://orangklawang.blogspot.com/2011/07/selepas-17-tahun-baru-nampak-cahaya.html

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di linggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di linggi - Google Blog Search


fairus.com: SEJARAH PERPECAHAN UMAT ISLAM <b>DI</b> MALAYSIA BERLAKU <b>...</b>

Posted: 26 Jul 2011 12:00 AM PDT

Pengkalan Kempas ialah sebuah kampung kecil yang terletak di tepi Sungai Linggi. Pada suatu masa dahulu, jalan ke kampung ini cuma melalui Sungai Linggi.

Sambutan Kerajaan Melayu Melaka terhadap ulama-ulama dan guru-guru Islam menyebabkan ramai pendakwah Islam dari pelbagai mazhab sampai ke sini. Pengajaran mereka dihayati oleh orang-orang Melaka yang mahu belajar sebanyak boleh mengenai Islam. Tetapi ada pendakwah yang tidak mengutamakan Islam sebagai satu agama sebaliknya lebih menekankan mazhab mereka sendiri sehingga merendah-rendahkan mazhab-mazhab lain.

Penduduk tempatan yang BERSATU PADU PADA MASA ITU MULA BERPECAH MENGIKUT KUMPULAN. Apabila perpecahan yang senyap-senyap itu kian menjadi jelas dan menggugat kedudukan Melaka, Sultan Mansur Syah (1458 - 1477) telah mengambil tindakan untuk membaiki kedudukan.


Kerajaan Melayu Melaka dan penduduk tempatan menganut mazhab Shafie. Sheikh Ahmad Majnun pula mengetuai satu mazhab yang lain dan mula mencari pengikut. Kumpulan itu berpindah ke kawasan Linggi dan kegiatan-kegiatan mereka mula menganggu keharmonian masyarakat Islam di sana. Bendahara Tun Perak mengetuai angkatan bersenjata untuk berhadapan dengan Sheikh Ahmad Majnun di Linggi pada tahun 1467.

Sheikh Ahmad Majnunpun menentang angkatan Tun Perak di sungai Linggi. Kumpulan Sheikh Ahmad Majnun tidak berupaya menentang kekuatan angkatan Melaka dan akhirnya Sheikh Ahmad Majnun terbunuh bersama-sama penganut ajarannya. Bagaimanapun sebilangan pengikutnya yang selamat berjaya melepaskan diri dan membawa bersama jenazah ketua mereka.


Selepas peritiwa itu, tiada ajaran sesat di kawasan ini. Sheikh Ahmad Majnun dikebumikan di Pengkalan Kempas.

PENGAJARAN :

Perbezaan pendapat / mazhab dalam Islam mampu memecahbelahkan umat Islam. Justeru itu, perbincangan harus dilaksanakan bagi memastikan urusan perjalanan agama Islam dijalankan adalah selari dengan kehendak Islam yang sebenar. Sejarah yang sedia ada hendaklah dihayati agar ia tidak lagi berulang pada masa kini.

P/S : Sedih tengok umat Islam di Malaysia berpecah belah sesama sendiri.








Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
 

BlOG NEGERI SEMBILAN

Copyright 2010 All Rights Reserved