ads

Sabtu, 29 September 2012

05 di juasseh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di juasseh - Google Blog Search


<b>Juasseh</b> Cafe: DAIRI HARI RAYA <b>DI</b> J.B

Posted: 12 Sep 2012 07:43 PM PDT


 Tengah hari raya kedua selepas singgah beraya rumah kakak aku kat pekan Pilah, aku bertolak ke Johor Baharu, lewat petang baru sampai rumah mertua aku, tak da aktiviti berat berat dah lewat kan, anak anak sibuk nak mandi 'swimming pool', dah petang, besok saja la. Hanya aktiviti bermaaf maafan saja, lepas tu makan nasi beriani pak cik aku masak, nasi beriani gam kambing lagi, memang mashukk!!.
    Raya ketiga start la aktiviti kunjung mengunjung ziarah menziarah, pagi ada saudara datang, petang tiga biji kereta pegi rumah 'Tok Timah' nenek la ni, makan bihun, sembang sembang lebih kurang lepas tu balik. Petang tu hujan pulak, tak jadi la dia orang nak mandi swimming pool.
   Besok nya raya ke empat, raya rumah saudara pulak, pulun makan kuih raya dengan 'air gas' siap ada ais krim lagi. Balik dah lewat petang, cuaca pun tak bagus, tak jadi lagi dia orang nak mandi swimming pool. Malam nya lagi ada akiviti ziarah, rumah satu lagi saudara, makan 'spegeti ' sembang sembang terus balik.
   Aku dan anak bini sepatut nya balik ke K.L malam tu jugak, tapi bini aku mintak 'pos pon' esok malam nya, pasal mak cik dia nak buat 'parti kapal wap' (steamboat) esok malam, aku pun setuju la, tak nak hampa kan, lagi pun best jugak tu.
   Besoknya dah raya ke lima, ada lagi aktiviti ziarah menziarah, rumah mertua adik ipar pulak, pegi jugak la, makan nasik lagi, duduk duduk kejap sembang lebih kurang, habis balik rumah. Sampai rumah tiba tiba Pak mertua aku cakap ada saudara atau kawan dia nak datang beraya satu keluarga, berbelas orang jugak tu, aku malas dah, penat nak melayan.
   Cuaca baik, aku 'decide' bawak budak budak pegi 'swimming pool' kat 'Bayu Marina', hotel tempat mak cik aku 'stay', walau hari dah lewat jugak kul 6 cam tu, tapi masih sempat lagi, aku kesian tengok budak budak tu, asyik 'frust' je, ada je halangan, hujan la, nak pegi sana sini la, masa ni pulak cuaca baik tapi tak da sapa nak bawak pasal sibuk nak beli barang nak buat 'steamboat' malam tu.
   Aku bawak budak budak, memang seronok gila dia orang, tempat pun best, 'view' kat situ memang 'klas', swimming pool kat tingkat 7 atau 9 aku tak ingat, dari sana kita boleh lihat pemandangan sungai, padang golf dan bandar J.B, aku ambik gambar tapi aku tak berapa pandai ambik 'view'. Memang tak menghampa kan, rugi aku tak mandi sekali, memang aku tak nak mandi takut letih, malam ni nak 'drive' balik K.L.

   Lepas budak budak bersihkan diri kat bilik hotel, terus balik rumah, 'parti kapal wap' tak ready lagi, tunggu pulak satu family lagi nak join sekali, tunggu lambat sangat kami 'on' dulu. Selain 'steamboat' ada 'mee jawa' kemudian ada 'lasagna', aku makan semua tapi tak 'heavy'. 
  
Apa yang aku 'discover' kat sini, kalau kita buat 'steamboat' ni tak boleh terlalu ramai, cukup cukup je satu meja, kerana kita perlu 'enjoy' makan bahan bahan tu dengan sos cili dia dan lain lain. 'Parti kapal wap' kami ni terlalu ramai, ada berapa famili dalam tu, jadi aku tak dapat 'enjoy the food' jadi aku sudah cepat, bagus untuk aku, kolestrol boleh kontrol.

   Lepas mandi aku tido sekejap, malam tu dekat dekat pukul 12 tengah malam aku bertolak ke Kuala Lumpur, aku kembali ke K.L dengan membawa kenangan yang tak seberapa tapi dengan membawa perut aku yang semakin membuncit hanya beberapa hari berhari raya, kolestrol yang aku kumpul mampu bertahan untuk sebulan lagi berpuasa, sugar level mungkin tinggi, aku tak pernah 'check' mungkin lebih tinggi dari sebelum ramadhan dan makin bertambah sebelum syawal, balik ni aku kena 'work up' sikit. Dengan itu maka berakhir la 'diari Hari Raya'aku kat Johor Baharu.
Sekian 'Maaf Zahir Batin' ikhlas dari 'Juasseh Cafe'. 

05 di paroi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di paroi - Google Blog Search


HEBAHAN : PROGRAM JELAJAH JANJI DITEPATI <b>DI PAROI</b> NEGERI

Posted: 25 Sep 2012 04:53 PM PDT

HEBAHAN : PROGRAM JELAJAH JANJI DITEPATI DI PAROI NEGERI SEMBILAN

Kementerian Pelajaran Malaysia akan menyertai

Program Jelajah Janji DiTepati

Bertempat:Kompleks Belia Dan Sukan Paroi, Negeri Sembilan
Pada :29 September 2012 (Sabtu)
Masa : 09.00 pagi hingga 10.00 malam

Dirasmikan oleh

YAB Dato' Sri Haji Mohd Najib bin Tun Haji Abdul Razak

Perdana Menteri Malaysia

Masa Perasmian : 10.30 pagi

Orang ramai dijemput memeriahkan program ini..

Related Posts with ThumbnailsShare on Facebook
Posted on September 26th 2012 in My Artikel, My Event, My Info

Leave a Reply

05 di jelebu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di jelebu - Google Blog Search


PENGGREDAN PSS 2012 <b>DI</b> SK UNDANG <b>JELEBU</b>

Posted: 17 Sep 2012 07:53 PM PDT


TARIKH : 13 OGOS 2012
MASA : 8.30 PAGI - 10.00 PAGI
PEGAWAI TERLIBAT :
1. EN. ROSLE BIN YAHAYA - PTP 1
2. PN SRI RAHAYU HARYANI BT ABD GHAFAR - JTK
3. PN. SITI RAHMAH BT BUYONG - GURU GPM



05 di rembau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di rembau - Google Blog Search


HOT : AISHAH AKAN BERTANDING <b>DI REMBAU</b> MENENTANG KJ...

Posted: 24 Sep 2012 07:27 PM PDT


Selebriti tanahair, Wan Aisyah Wan Ariffin atau Aishah berkata beliau akan meneliti, mengkaji serta solat istiqarah terlebih dahulu sekira kepimpinan PAS menawarkan secara rasmi untuk dirinya bertanding atas tiket PAS pada pilihanraya umum akan datang. 
Menurutnya, setakat ini memang ada suara menggajak untuk dirinya bertanding tetapi terpaksa menolak dengan alasan belum bersedia kerana banyak lagi perkara yang perlu dipelajari daripada kepimpinan PAS terutamanya dari kepimpinan Dewan Muslimat tentang dunia politik. (Terpaksa tolak sebab tak bersedia lagi ke atau tak dapat dapat tawaran rasmi lagi dari PAS...biasala nak                                                                                      
"Saya tidak melakukan tindakan terburu-buru untuk memberikan jawapan selagi ilmu belum penuh dalam bidang politik.  
"Masih banyak saya kena belajar sebab berpolitik bukan mudah sepertimana yang disangkakan.

"Justeru itu, jika ada tawaran secara rasmi pun saya tetap akan mengkaji, meneliti dan solat istiqarah kerana bimbang tanggungjawabnya amat berat, " terangnya ketika menjawab persoalan peserta dan peminatnya dalam program Hi-Tea bersama Aisyah di Padang Awam, Taman Alma Jaya, Bukit Mertajam semalam.

Aishah, bekas pelajar Sains Politik dari Universiti Auckland, New Zealand disebut-sebut akan bertanding atas tiket PAS di sebuah kawasan Parlimen di Negeri Sembilan.
Bagaimanapun, sehingga kini tidak ada sebarang kata putus dari pihaknya atau PAS walaupun beliau mempunyai peluang besar di sana.
Menurut Aishah, tekadnya hanya satu  ketika mengisi borang keahlian PAS, iaitu untuk menjadi jentera PAS untuk memastikan PAS melangkah ke Putrajaya.
Sebagai golongan artis jelasnya, kemasukan ke dalam PAS sekadar menjadi daya tarikan supaya masyarakat yang selama ini merupakan peminatnya turut serta ke program yang PAS anjurkan.
"Bila mereka (peminat) datang bertemu di majlis anjuran PAS sekaligus memberi 'point' pada PAS itu sendiri. 
"Tambahan lagi bila saya ceritakan pengalaman pahit yang pernah dilalui setelah aduan kepada Menteri yang terlibat dengan Hal Ehwal Wanita tidak diendahkan pasti ada yang simpati dan mengangap Barisan Nasional  (BN) bukan tempatnya bergantung harap sebab orang yang ada nama pun tidak diberikan perhatian apatah lagi masyarakat biasa," ceritanya pada ratusan hadirin. - HARAMKAH
**Patutla si Aishah beriya-iya tolong PAS memburukkan kerajaan dalam ceramahnya..Teringin nak jadi calon rupanya...Yang bestnya Aishah kata dia tak sedia lagi nak bertanding tapi tempat dan peluang kemenangan dia dah tahu...hebat kan... 
Lagi satu..Aishsh sendiri dah mengaku yang PAS hanya peralatkan artis untuk meraih sokongan dari peminatnya...tak lebih dari itu.."kemasukan ke dalam PAS sekadar menjadi daya tarikan supaya masyarakat yang selama ini merupakan peminatnya"..
***Elok la tu..lepas ni tajuk lagu JANJI MANISMU bolehla ditukarkan pada JANJI MANISKU...hahaha...baru kena dengan perjuangan PR...

 

BlOG NEGERI SEMBILAN

Copyright 2010 All Rights Reserved