ads

Sabtu, 27 Ogos 2011

05 di rasah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di rasah - Google Blog Search


IKWAN berbuka puasa <b>di</b> rumah <b>...</b> - Utusan Malaysia Online - Selatan

Posted: 27 Aug 2011 05:59 AM PDT

IKWAN berbuka puasa di rumah Ainol Amriz

IKWAN berbuka puasa di rumah Ainol Amriz


Ainol Amriz Ismail menerima hamper sumbangan Kelab Wartawan Negeri Sembilan di Rasah, Negeri Sembilan, kelmarin.


RASAH 26 Ogos - Lebih 20 ahli Kelab Wartawan Negeri Sembilan (IKWAN) hadir pada majlis berbuka puasa di rumah Ketua Biro Utusan Negeri Sembilan, Ainol Amriz Ismail di rumahnya di Taman Lavender Heights, Senawang dekat sini semalam.

Mereka terdiri daripada wartawan, jurugambar dan jurukamera daripada beberapa organisasi media di negeri ini seperti Bernama, Berita Harian, TV3, RTM dan Sinar Harian.

Hidangan nasi Arab yang berlauk kambing dan ayam menjadi pembuka selera tetamu yang hadir.

Selain berbuka puasa, majlis itu juga bertujuan bertanya khabar mengenai keadaan kesihatan terkini Ainol Amriz yang terlibat dalam kemalangan jalan raya di sini pada 21 Julai lalu.

Walaupun menggunakan kerusi roda hampir sepanjang masa, Ainol Amriz kelihatan ceria menyambut kedatangan ahli-ahli IKWAN.

"Saya gembira dengan kedatangan rakan-rakan media walaupun kini hanya duduk di rumah sementara kecederaan saya benar-benar pulih," katanya.

Pada 21 Julai lalu, Ainol Amriz, 43, cedera selepas motosikal yang ditunggangnya terbabas sebelum terjatuh di Jalan Siamang Gagap di Seremban.

Kemalangan itu menyebabkan Ainol Amriz mengalami kecederaan serius pada lutut kanan selain luka-luka di badannya.

05 di jempol - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di jempol - Google Blog Search


Bom <b>Jempol</b> / Like / Suka <b>di</b> Facebook « Nandaheykhen&#39;s Blog

Posted: 14 Aug 2011 06:49 AM PDT

1. Buka Profil atau Halaman Facebook yang ingin anda kirimkan bom Jempol / Like / Suka.

2. Copy dan paste-kan code dibawah ini ke ADDRESS BAR lalu tekan tombol ENTER

Code:

javascript:var i=0;ex=0;s=0;function EXP_ALL(){ExpandComm = document.getElementsByTagName("input");for(e = 0; e < ExpandComm.length; e++){myClass = ExpandComm[e].getAttribute("class");if(myClass != null && myClass.indexOf("stat_elem") >= 0)if(ExpandComm[e].getAttribute("name") == "view_all")ExpandComm[e].click()}}function JEMPOLERS(){jempol = document.getElementsByTagName("button");for(j = 0; j < jempol.length; j++){myClass = jempol[j].getAttribute("class");if(myClass != null && myClass.indexOf("like_link") >= 0)if(jempol[j].getAttribute("name") == "like")jempol[j].click()};}function JEMPOLERC(){buttons = document.getElementsByTagName("button");for(x = 0; x < buttons.length; x++){myClass = buttons[x].getAttribute("class");if(myClass != null && myClass.indexOf("stat_elem") >= 0)if(buttons[x].getAttribute("title") == "Like this comment")buttons[x].click()};}function updateTime(){ex=ex+1;i=i+1;s=s+1;if (ex==5){EXP_ALL();ex=0};if (s==5){ex=0;JEMPOLERS();s=0};if (i==2){JEMPOLERC();i=0;}}alert('-==[FB STATUS & COMMENTS LIKE GENERATOR]==-\n\nScript by -@VICTORGASPERSZ');updateTime();window.setInterval(updateTime, 1000);void(0)

3. Jangan tutup halaman yang anda bom, biarkan code di atas meng-expand status yg ada pada halaman tersebut.

<b>Jempol</b> Pecas Ndahe « Ndoro Kakung

Posted: 18 Aug 2011 10:40 PM PDT

Nyatakan dengan jempol. Begitulah ungkapan yang sekarang sedang ngetren. Dulu kita mengacungkan jempol sebagai tanda menyatakan setuju atau mengatakan bagus. Orang Jawa mengacungkan jempol untuk mempersilakan orang lain berjalan mendahului. Sekarang, dengan bantuan jari-jemari, jempol juga dipakai untuk ikut upacara, menaikkan bendera, atau bersedekah.
 
Upacara digital dengan jari dan jempol itu digelar oleh komunitas Indonesia Optimis. Pada perayaan hari Kemerdekaan Republik Indonesia 17 Agustus, yang jatuh pada Rabu lalu, komunitas tersebut menggelar upacara bendera secara digital di situs ID-Optimis. Cukup dengan menggerakkan jari dan jempol di komputer, laptop, tablet, atau telepon pintar untuk masuk ke situs itu, pengunjung sudah menjadi peserta upacara. Dan seluruh prosesi upacara bisa diikuti di layar gadget.
 
Jika hendak mengikuti prosesi lainnya, seperti pembacaan teks proklamasi, mengheningkan cipta, atau pidato amanat pembina, peserta upacara bisa membuka akun Twitter @ID_Optimis.

Ada enam pembina yang menyampaikan pidato digital, di antaranya Rektor Universitas Paramadina Anies Baswedan dengan akun Twitter @aniesbaswedan; pendiri situs Kaskus, Andrew Darwis (@adarwis); serta pesepak bola nasional Bambang Pamungkas (@bepe20), sutradara Iman Brotoseno (@imanbr), penulis buku Iwan Setiawan, dan Valencia Meike Randa, ibu yang peduli terhadap anak anak autis & pendiri @Blood4LifeID.

Peserta upacara dipersilakan memilih sendiri pembina yang pidatonya dianggap menarik didengar. Pengasuh Pondok Pesantren Raudlatuh Tholibin Leteh Rembang Kiai Haji Mustofa Bisri (@gusmusgusmu) menutup prosesi upacara dengan pembacaan doa.
 
Jempol juga dipakai untuk menaikkan bendera merah-putih pada Rabu lalu. Bekerja sama dengan Indonesia Optimis, situs 17an mengajak para pengguna Internet mengirim kicauan di Twitter dan pesan pendek (SMS). Seluruh SMS dan kicauan bertanda pagar #17an lalu dikumpulkan hingga mencapai 1.708.1945, agar sang saka Merah Putih berkibar di puncak tepat pada 17 Agustus 2011.

 
Maka beramai-ramailah di Twitter kicauan (tweet) bertanda pagar #17an. Server situs Salingsilang.com, yang menjaring seluruh kicauan itu, sempat mencatat lalu lintas tertinggi sebesar 2.900 kicauan/menit. Sampai sekitar pukul 12.30 WIB, terkumpul tweet sebanyak lebih dari 1,8 juta. Ditengarai, kicauan terbanyak dari perangkat bergerak. Artinya, banyak orang yang menggerakkan jempolnya untuk berpartisipasi menaikkan bendera sampai di puncak.
 
Jempol juga diandalkan oleh beberapa perusahaan untuk menggalang sedekah. Salah satunya kecap ABC. Bekerja sama dengan Dompet Duafa, ABC mengajak konsumen untuk menyumbang golongan yang tak mampu. Caranya gampang. Untuk setiap 10 orang yang mengklik tanda jempol ("Like") di Facebook Kecap ABC, perusahaan tersebut menyumbangkan satu paket makan untuk kaum duafa. Di Twitter, setiap ada tiga orang yang mengikuti akun @abcdapurpeduli, perusahaan akan memberikan satu paket makanan kepada duafa.
 
Sampai tulisan ini dibuat, ada 71.875 orang memberikan "Like" di halaman Facebook ABC Dapur Peduli. Sedangkan akun @abcdapurpeduli di Twitter diikuti oleh 1.415 follower.
 
Perusahaan elektronik LG Indonesia juga menggelar aktivitas yang sama. Mereka meminta pengguna Internet memberikan dukungan di halaman Facebook. Untuk setiap "Like" di halaman LG Loves Indonesia di Facebook dan tweet dengan tanda pagar #CupOfFaith, perusahaan akan menyumbangkan satu cangkir beras untuk orang miskin.
 
Begitulah. Fungsi jempol kini semakin luas. Ia bukan saja menjadi simbol persetujuan, tapi juga pergerakan sosial dan kedermawanan. Internet dan media sosial berperan besar dalam memperluas fungsi jempol itu.

Apa yang akan sampean lakukan dengan jempol?

>> Selamat hari Jumat, Ki Sanak. Apakah hari ini sampean sudah mengacungkan jempol?

Tagged: , , , , , , ,

hitam . putih izzatul: <b>Jempol</b> + + Reunion

Posted: 28 Jul 2011 02:39 AM PDT


tulis sesuatu mengenai gambar ini ? kak , please give me xOxO please , miss u so much .. more . boleh ? ha ha .

ni wedding kakak angkat hitam putih di jempol . mak aiii jauhnya sampai masing masing kalau boleh nak makan durian dulu la then teruskan perjalanan tapi yoges kata "jangan bawa masuk durian dalam kereta i !" ha ha .


♥ inai merah di jari . bangle dia yang cukup cantik . with blackberry torch ♥


lil bit emo sket la pagi tu . hari tu W.Z kata nak pergi ni tiba tiba tak boleh pergi sebab ada tuntutan kerja . skema plak ayat . puihh . aku bukan pe cuma kesian kat yoges yela sehari sebelum tu kitaorang singkirkan syazwan demi W.Z :P

nampak tak kasih sayang kami untuk W.Z ? ha ha . aku dengan yoges dengan bertungkus lumusnya singkirkan syazwan dalam list . giler ? tak kan satu kereta 6 orang weh . agak agak ahh .

lantas yoges , ika , abang yong berpakat dengan W.Z nak "surprised" kan aku . fine ahh . ha ha . kepelikan muncul satu demi satu . jeng jeng jeng .

1. tak pernah pernah yoges lewat untuk pick it up aku di rumah tapi hari tu tiba tiba last minit kata nak hantar mak pergi pasar . lakonan berkesan sebab aku pun dok percaya . kih kih .
2. WZ mesej , saya akan "arrange"kan yang terbaik untuk awak !
3. aku hantar mesej kat abang yong . dia macam tak de perasaan je yela dah berpakat kan ? cisss tak sayang adik nampak . hee .
4. ika mesej . akak , kenapa yoges lambat sangat kata nak ambik pukul 9.30 tapi sekarang dah pukul berapa . pandai noh berlakon . boleh ah akak rekeman kat syamsul yusof untuk filem terbaru KHUFARAT . ha ha .
5. bila WZ kata tak jadi follow , mesej asyik "saya minta maaf , awak tak marah kat saya kan ?"
6. aku hantar mesej kat ika . lex eh , jap gi yoges sampai la kot umah akak . jangan spoil mood nanti pic tak lawa .
7. tiba tiba , WZ hantar "don't spoiled your mood , dear" . keraguan semakin nampak di situh .
8. tapi aku buat tak tahu jee sebab tak harap keajaiban akan berlaku . ceh ceh keajaiban . ha ha .
9. bila aku nampak kereta viva elite melintas rumah aku , aku bajet macam pravin dalam kereta tu sekali haaaaaa , WZ . okeh , SURPRISED !
10. muka emo tapi hati aku tak marah kat sesiapa pun sebab aku kan sayangkan mereka .

i love them so much . thankz for the surprised . yang penting masa tu bersatu eh korang kenakan i . hee .


United . bukan selalu dapat jalan jalan pergi kenduri kawin dengan mereka . terima kasih banyak banyak kepada W.Z dan abang yong sebab sudi membawa girlfriend masing masing . terharu . rasa nak nangis lak tiba tiba );


hitam putih feeling macam majlis sendiri . yela nak tunggu majlis sendiri entah bila kan so terfeeling la di situ . okay next wedding gonna be ? abang yong abang yong ! nampak dah abang yong panik bila baca entri ni :P


♥ perbincangan sesama perempuan macamana nak ... . secret ! ♥


abang yong dan yoges


♥ girlfriend anda tak marah ke dok rapat rapat macam ni ? owh sebab girlfriend dia kan ada kat ... hee ♥


♥ baby dah pandai pegang DSLR nampak . boleh la order untuk photographer akak nanti . kih kih ♥


Oh her eyes her eyes , make the stars look like they're not shinin . hee ♥


♥ first time aku ambik gambar dengan lelaki pakai baju kurung . so , nak abadikannya dalam frame . ha ha ♥


♥ nak tahu aku ambik gambar apa ? tengok bawah tu model model signboard sedang beraksi . hihihi ♥


♥ tulis sesuatu mengenai gambar ini . LU KENA BEB . kami berjaya "surprised" kan anda . okeh fine WA KENA BEB ♥


♥ ingat korang je nak ambik gambar kat sini . i pun nak jugak ok ♥


♥ her eyes her eyes di atas batu besaq


♥ serius pada hari itu kami ni model kesayangan WZ dan abang yong . yeay . thankz a lot you all ♥


♥ with my baby . miss u dik tak boleh nak xoxo lagi ~ jauh ♥


♥ pedulik kan pipi kembung di situ kerana HP sedang sorok makanan dalam mulut *eh dia tipu la mane ada makanan , haha ♥


♥ yoges sedang teringatkan seseorang ? boyfriend mungkin . hee ♥


♥ baby with pipi kembung


♥ hitam putih yang feeling macam ustazah pilihan pada hari itu . kih kih ♥


♥ W.Z dari jauh peace peace segala taw taw je orang ambik gambar dia kan ♥


abang yong tengah fikirkan tempat tempat yang cantik untuk model model kesayangan nya . lepas ni shoot kat KLCC nak ? teringin nak photoshoot di situ . boleh tak abang yong dan WZ ?



♥ sorok pipi yang kembung ♥


♥ singgah jap beli kerepek kat sini . sempat lagi tu pandang kamera


♥ xoxo sket bersama adik kesayangan before balik ♥

luahan perasaan : rindunya kat mereka semua . bila nak pegi shooting lagi ? hmmmmm . before raya nak ? jalan masjid india . bawak girlfriend masing masing lagi taw . hee .

05 di tampin - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di tampin - Google Blog Search


POKOK & TOKOH: Tunku Besar <b>Tampin</b>, Tunku Datuk Syed Idrus Tunku <b>...</b>

Posted: 25 Jul 2011 01:29 AM PDT


PERGINYA PENAUNG ADAT DI TAMPIN


Tunku Datuk Syed Idrus Tunku Syed Mohamad meninggal dunia pada usia 78 tahun, 26 Disember lalu kerana sakit tua. Syed Idrus adalah penanung adat bagi daerah Tampin, Negeri Sembilan bergelar Tunku Besar Tampin Ke-6. Berita tentang pemergiannya yang tidak akan kembali lagi ini sedikit sebanyak mengundang beberapa pertanyaan kepada orang ramai. Penduduk Negeri Sembilan, amnya dan penduduk Tampin khasnya. Sebabnya, cerita tentang wujudnya gelaran Tunku Besar Tampin tidak banyak diketahui orang, khususnya di kalangan anak muda.

Seorang bekas pelajar Sekolah Menengah Tunku Besar Tampin, yang kini dalam usia persaraan, sampai sekarang masih belum jelas tentang signifikan nama Tunku Besar Tampin yang dikaitkan dengan sekolahnya. Setahu dia, sekolah itu sebelumnya bernama Government Secondary English School Tampin. Tiba-tiba pada awal tahun 1960an, sekolah itu bertukar nama. Bekas pelajar sekolah itu juga buat pertama kalinya dapat melihat wajah Tunku Datuk Syed Idrus yang bergelar Tunku Besar Tampin itu pada hari perasmian majlis pembukaan Bangunan Tambahan sekolah berkenaan pada tahun 1962. Syed Idrus adalah tetamu kehormat sekali gus merasmikan bangunan tambahan itu.

Menurut seorang ahli sejarah Negeri Sembilan, Norhalim Ibrahim, Tunku Besar Tampin adalah nama gelaran yang diperkenalkan Inggeris pada awal tahun 1830an dahulu. Pada ketika itu Inggeris yang menjajah Melaka sedang berperang dengan Naning, wilayah di utara Melaka yang enggan mengakui ketuanan Inggeris. Dato' Naning dan para pengikutnya dengan bantuan Undang Rembau Ke-13, Dato' Lela Maharaja Ngonit berusaha mempertahankan wilayahnya daripada dijajah Inggeris.

Inggeris mengalami kesukaran menakluki Naning. Inggeris menyedari bahawa tanpa bantuan orang tempatan, tidak mungkin mereka berjaya mengalahkan Dato' Naning. Pada masa yang sama, Undang Rembau, yang mentadbir wilayah Rembau berada dalam keadaan "bermasalah" dengan Yang Dipertuan Muda Rembau, Syed Syaaban dan menghalaunya keluar wilayah. Bagaikan menangguk di air keruh Inggeris "memujuk" Syed Syaaban membantunya mengalahkan Dato' Naning, sekutu Rembau.

Inilah detik permulaan nama Tampin mula menjadi sebutan. Sebelumnya Tampin, yang menjadi sebahagian daripada wilayah Rembau Baruh adalah daerah yang dibuka sepenuhnya. Inggeris menjanjikan kepada sekutu tempatannya andainya Naning dapat ditakluki maka Tampin akan diserahkan kepada sekutunya setelah membuat perjanjian dengan Rembau.

Menurut Halim Syed Syaaban dianggap tokoh sekutu Inggeris yang banyak membuka rahsia kekuatan Dato' Naning hingga akhirnya musuh utama Inggeris itu berjaya dikalahkan. Dan Yang Dipertuan Muda Rembau, Syed Syaaban "ditabalkan" sebagai Tunku Besar Tampin, terpisah daripada wilayah Rembau. Wilayah pentadbiran di bawah Tunku Besar Tampin ialah Repah, Keru, Tebung dan Tampin Tengah.

Gelaran Tunku Besar Tampin ini adalah eksklusif untuk keluarga dan keturunan Syed Syaaban dan Tunku Syed Razman, anakanda Tunku Dato' Syed Idrus adalah waris ketujuh dianugerahkan gelaran ini. Ditanya tentang kedudukan Tunku Besar Tampin dalam jenjang pentadbiran adat di Negeri Sembilan, Norhalim menjelaskan, "Kedudukan Tunku Besar Tampin hanyalah sebagai salah seorang ahli penuh Dewan Perundangan dan Keadilan Negeri Sembilan yang dipimpin Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan." Ahli-ahli lain termasuklah Undang Yang Empat dan Menteri Besar Negeri Sembilan.

Lazimnya gelaran Tunku Besar Tampin ini akan disebut bersamaan dengan nama Undang Yang Empat dengan kedudukan di bawah Yang Di Pertuan Besar. Namun, Tunku Besar Tampin tidak memiliki kuasa untuk memilih dan melantik Yang Dipertuan Besar. Kuasa itu adalah hak Undang Yang Empat. Maka jelas, menurut Norhalim, kedudukan keluarga keturunan Syed Syaaban ini telah berubah dari asalnya sebagai Yang Dipertuan Muda Rembau kepada hanya Tunku Besar Tampin.

"Ini adalah kerja penjajah Inggeris yang sentiasa mencari kesempatan dalam kesempitan suasana. Politik adu domba Inggeris berjaya memecahbelahkan orang Melayu. Lebih parah lagi, sistem politik Rembau yang satu waktu begitu tersusun, habis lebur," jelas Norhalim.

Apa pun, bekas pelajar Sekolah Menengah Tunku Besar Tampin itu melihat seperti ada hikmah di sebalik kekacauan politik yang berlaku akibat campur tangan Inggeris di Rembau, Tampin dan Naning. Setidak-tidaknya buat wilayah Tampin itu sendiri. Dari sudut geopolitik hari ini, ternyata Tampin lebih menonjol berbanding dua daerah kembarnya, Rembau dan Naning (kini lebih popular dengan nama Alor Gajah). Tampin hari ini adalah panggilan popular kepada pekan yang berkembar dipisahkan sempadn Melaka-Negeri Sembilan, dengan Pulau Sebang di belahan Melaka dan Tampin sendiri di belahan Negeri Sembilan. Kedua-dua saling menyaingi mengejar arus pembangunan. Kedua-duanya sebising dan sesibuk yang diungkapkan Blue's Gang dalam nyanyiannya "Apo Nak Dikato".

Seorang tua yang tinggal di sebuah taman perumahan di Tampin Tengah yakin "Tampin hari ini adalah hasil kejayaan orang terdahulu yang diketuai Syed Syaaban dan warisan keturunannya. Kalaulah bukan kerana usaha mereka membangunkan Tampin dengan bantuan Inggeris tempat yang saya diami sekarang mungkin masih hutan dan didiami orang buangan dari Rembau." Kata-katanya itu bagaikan memberikan penghormatan terakhir kepada allahyarham Tunku Dato' Syed Idrus, Tunku Besar Tampin Ke-6.(Modified on 17 Mc 2011).

05 di mambau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di mambau - Google Blog Search


Syazana Ilya : Makeup <b>di Mambau</b> N9

Posted: 05 May 2011 01:32 AM PDT

Tahniah diucakapkan kepada erima dan suami...semoga berbahagia ke anak cucu...dan dimurahkan rezeki sentiasa..insyaallah....=]

05 di mantin - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di mantin - Google Blog Search


Ruang Sembunyi: Cikgu oh Cikgu <b>di Mantin</b>

Posted: 14 Jun 2011 08:32 PM PDT

Aku bersyukur takde kawan2 macam puan saudari ni. Sian aku tengok kawan-kawan puan saudari yang dapat dosa kering kerana terlibat dengan umpatan dan fitnah puan saudari kepada keluarga kami.

Sebelum saudari nak nasihat orang, apa kata puan saudari nasihat dulu kawan-kawan saudari tu dulu. Sebab susah nanti kawan-kawan saudari nak minta maaf dengan orang tua aku nanti. :)

Aku memang takkan bagi puan saudari dan kawan-kawan saudari dekat dengan rumah aku. Sebab aku dah benci sangat dengan puan saudari. Andai kata ada kemaafan oleh orang tua aku, tapi susah untuk aku lupakan apa yang  puan saudari telah lakukan sebab fitnah dan umpatan lemparkan kepada orang tuaku terlalu KURANG AJAR dan tidak bertamadun. Yang bestnya, puan saudari adalah seorang guru.

Puan saudari, aku tak minta banyak. Aku minta puan saudari padam semua umpatan dan fitnah yang puan saudari dok kecoh satu dunia dalam blog dan FB puan saudari.

Puan saudari bernasib baik, sebab aku tak langsung memberitahu identiti puan saudari sebaliknya puan saudari terang-terangan menghebohkan satu dunia siapa yang puan saudari maksudkan.

Puan saudari, siapa yang mulut murai sekrang ni? sebab tu aku kata puan saudari ni mulut longkang/tempayan. Punya hati yang sangat busuk dan hitam.

Mungkin atas sebab itu puan saudari lupa segala jasa/budi/pengorbanan yang telah kedua orang tua aku buat untuk saudari. Tiada satu ungka\pan TERIMA KASIH langsung dari mulut puan saudari. Tiada langsung.

Sewaktu puan bercerita kepada kawan-kawan saudari, ada puan saudari ceritakan segala pengorbanan
orang tua aku tak? ada tak puan saudari? Takde kan. Sebab tu kawan-kawan puan saudari yang sangat-sangat kesian tu aku rasa tak patut memberikan pendapat jika tidak tahu apa yang berlaku sebenarnya. Baik puan saudari berterus terang dengan kawan-kawan saudari.

Orang tua aku tak ungkit langsung.AKU yang ungkit. Sebab aku yang nampak semua yang emak dan bapa aku dah buat pada saudari. Tapi puan saudari tak sedar dan tak hargai langsung sebab hati puan saudari yang hitam tu telah tertutup rapat dengan segala kebaikan orang lain. Kesian kan?

Takpelah. Ini entry aku yang terakhir ditujukan kepada puan saudari yang kini bertugas sebagai seorang guru di mana ye.. MANTIN ke NILAI? aku pun malas nak ambil tau. Cuma aku kesian dengan kawan-kawan puan saudari. Macam mana mereka nak minta maaf dengan mak bapa aku bila mereka tahu hal yang sebenar? Aku cakap awal-awal, aku tak bagi puan saudari dan kawan-kawan puan saudari jejak lagi ke kawasan rumah aku sebab aku akan terbayang kesedihan dan kesayuan muka emakku bila puan saudari terus-menerus mengumpat dan memfitnah emak dan bapaku.

Aku harap puan saudari sudah-sudahlah mengganggu kami sekeluarga. Jangan sampai balasan dari ALLAH datang. Sebelum saudari menyuruh orang lain solat taubat nasuhah apa kata saudari dulu yang buat dan menggantikan semua solat-solat yang puan saudari telah tinggalkan (kalau adalah kan....)

Aku sangat-sangat kesian dengan puan saudari.

05 di port dickson - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di port dickson - Google Blog Search


Kenangan <b>Di Port Dickson</b> - Abg Chob

Posted: 01 Aug 2011 12:08 AM PDT

The National Blue Ocean Strategy…. Perbarisan tamat latihan serentak ATM dan PDRM di Pusat Latihan Asas Tentera Darat (Pusasda) Port Dickson Sabtu lepas menyaksikan satu sejarah baru tercipta hasil buah fikiran Perdana Menteri Dato' Sri Najib Razak.

perbarisan tamat latihan

perbarisan tamat latihan

Aku dapat lihat satu paduan kerjasama yang tiada tolok bandingnya apabila lebih 3000 anggota perajurit muda ATM dan konstabel Polis dengan penuh segak mempamerkan satu persembahan kawad yang mengagumkan.

Bukan kerja mudah untuk menyelaraskan dua pasukan sebegini ramai. Mendengar perintah kawad dari seorang RSM yang suaranya macam halilintar membelah padang kawad yang begitu besar. Namun kerjasama jitu membuktikan tiada yang mustahil. Ia terbukti boleh dilakukan.

lambaian PM tabik satu malaysia

Lambaian PM

Betapa bangganya aku melihat para pegawai dan anggota dari kedua2 pasukan berjabat tangan erat dan saling berbalas2 senyuman. Fenomena sebesar dan sehebat ini ini tak pernah aku lihat sebelum ini baik secara live atau pun dari media. Terpancar keikhlasannya. Jika sebelum ini ATM dan Polis dilihat sebagai 2 pasukan keselamatan yang realiti hubungan antara keduanya tak berapa "ERAT" sebab masing2 bergerak di dalam silo tersendiri. Tapi tanggal 30 Julai 2011 menyaksikan tembok pemisah tersebut telah berjaya dirobohkan. Sekalung tahniah buat PM kita. Aku tabik kat Dato Najib. Tabik Satu Malaysia!

Aku sampai kat Pusasda sejak pagi Jumaat dalam keadaan hujan lebat. Masa aku sampai raptai awal bermula jam 8 pagi tadi dah bersurai. Sebab hujan lebat. Raptai kedua jam 10 pagi sepatutnya bermula tapi di batalkan sebab hujan lebat langsung tak mahu reda. Aku bayangkan kalaulah keadaan sama macam ni pagi besok…tentu akan menjejaskan perbarisan tamat latihan bersejarah ini. Alhamdulillah sekitar jam 11.30 pagi Jumaat, hujan berhenti terus dan tak semena2 panas terik. Padang kawad yang tadinya basah lencun sekejap saja dah kering kontang. Perfect untuk latihan kawad. Tapi rehearsal tetap tak diteruskan kerana dah tergelincir dari jadual asal. Aku keluar bersiar santai ke Telok Kemang, makan2 dan berehat

Malam tu setelah mendapatkan lokasi parking yang sesuai aku landing kat mesjid Pusasda jer. Kalau aku ambil homestay kat luar pasti sangkut jamp giler awal pagi besok. Yela laluan PM. Gerenti sesak punyer… memang tepat sangkaan aku. Waris2 mula berpusu2 masuk ke kem seawal jam 10 malam tak ubah macam semut hitam masuk sarang. Paking lot semua penuh. Mesjid penuh sampai ke perkarangan. Bilik air mesjid pun turut tersumbat! Punyer la ramai manusia!!

Seawal jam 4 pagi grandstand semuanya penuh. Masing2 ambil kedudukan awal dan pilih tempat yang strategik nak tonton peristiwa bersejarah. Aku tak tahu la mereka ni ambil giliran sembahyang subuh ke tidak! Wallahua'lam…. Tapi mesjid penuh dengan jamaah subuh. Lepas berwuduk, aku solat dalam keadaan terkuncil saja pagi tu. Tak lalu aku nak jejakkan kaki masuk ke bilik air. Naik geli geleman aku tengok keadaannya. Selesai solat aku kembali ke grandstand tunggu hingga jam 8 majlis bermula. Seorang demi seorang orang2 besar sampai. Bermula dengan Komandan, dikuti KPN, Panglima ATM, Menteri Pertahanan Dato' Zahid, Dato' Menteri Besar NS akhirnya PM tiba tepat jam 9.30 pagi. Lagu Negaraku dilaungkan bergemuruh penuh bersemangat. Berdiri bulu romaku. Jangan main2 dengan kuasa PERPADUAN…… memang menggerunkan…

Upacara perbarisan bermula dengan cukup cantik. PM melakukan pemeriksaan perbarisan dengan menaiki jeep. Sampai kat penonton di tepi padang beliau sempat melambai sambil menunjuk isyarat 1 Malaysia. Maknanya kena bersatu la……. Bukan dia nak apa2 dari kita… pakat2 pangkah dia sudah la… barulah dia ada mandat nak buat kerja… Kalau tak … tentu huru hara punyer… mahu tidaknya… yang tak pernah masuk sekolah memandu pun ingin nak jadi drebar…. bahaya tu….

bumbung kena ribut

pentas utama hilang bumbung

PM selesai berucap, bangun meninggalkan pentas utama ke mana aku tak tahu la…pi soru kot kat dewan makan atau beredar erus kemajlis kat tempat lain pulak. Kita faham jadual dia memang padat. Pada ketika inilah Allah takdirkan satu kejadian yang luarbiasa berlaku. Dengan tak semena2 langit jadi gelap. Gumpalan awan hitam tiba2 saja berkumpul betul2 atas kepala kami. Hujan kasar mula menyiram. Macam siraman air menyurai penunjuk perasaan perhimpunan "bersih" tempoh hari.

Diikuti angin kencang yang berputar2. Sekelip mata bumbung sebelah pentas utama habis diterbangkan. yang tinggal hanya tiang kerangka besi. Penonton bercempera lari menyelamatkan diri masing2.

ada yang cedera....

Tak habis setakat itu, beberapa batang pokok besar sekitar kem turut sujud menyembah bumi. Aku tak nampak apa yang berlaku di luar ke kem. Aku perasan memang banyak kenderaan yang diletakkan di sepanjang laluan masuk ke kem. Semuanya berlaku dengan pantas.

Hujan tiba2 reda. Ribut tiba2 hilang. Aku memberanikan diri keluar buat tinjauan bersama ramai yang lain.

tumbang...

Ohh.. syukur tak ada yang cedera parah. Adalah seorang dua yang calar2 kena zink melayang dan genting pecah yang jatuh. Tak ada yang patah2. Tapi suasana masih cemas. Ambulan Pertahanan Awam dan dari Hospital PD menjerit2 datang. Membawa yang cedera ke hospital. Aku cuba hubungi 2 orang anak2 aku yang terpisah semasa mengambil perlindungan tadi. Aku yakin mereka selamat, cuma nak pastikan dimana mereka berada. Keadaan terlalu sesak . Aku tak nampak mereka. Aku cuba call tapi line Maxis sudah "KONG". Aku pakai Celcom. Aku boleh call keluar tapi anak aku tak terima. Bila mereka cuba call aku, yang aku dapat hanyalah auto mesej miss call. Waduh…… gawat banget!! Jadi aku belajar satu hikmah di sini. Jangan terlalu yakin dengan kehebatan teknologi komunikasi yang ada. Semuanya boleh lumpuh dan jadi tak bermanfaat langsung dalam keadaan yang Allah tak izinkan. Jadi yakinlah kepada yang kuasa yang Maha Hebat, bukannya teknologi ciptaan manusia.

Sebaik keadaan reda, aku kumpulkan anak2 dan isteri kat perkarangan mesjid kem. Kita merangka aktiviti seterusnya setelah berjaya melalui ujian Allah sebentar tadi. Setelah bergambar kenang2an dan makan2 apa yang patut, kami mendoakan keselamatan buat anak sulong aku yang kini sudah bergelar perajurit muda. Kami pun teruskan perjalanan….

tenggelam

tenggelam....

anak belum bangun tidor...

anak belum bangun tidor...

terbeliak

terbeliak...

otw balek....berehat sekejap kat medan ikan bakar terapung sg baru melaka

Share on Facebook

Tags: , , , , , , ,

di negeri sembilan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sembilan - Google Blog Search


Kolej swasta <b>di Negeri Sembilan</b> simpan Baki Pinjaman pelajar|1000 <b>...</b>

Posted: 18 Aug 2011 10:42 PM PDT

No of View :528

Kira-kira 1,000 pelajar salah sebuah kolej swasta di Negeri Sembilan meminta supaya pihak pengurusan kolej itu mengembalikan semula baki pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) milik mereka dengan segera.

 Nasib pelajar itu mendapat perhatian Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) selepas persatuan menerima lebih 50 aduan daripada ibu bapa berhubung tindakan kolej berkenaan yang dipercayai menyimpan baki pinjaman.

Pegawai Kerja PPIM Mohd Mustaffa Hamzah berkata, selepas menerima aduan terbabit pihaknya beberapa kali menghubungi pihak pengurusan kolej berkenaan untuk mencari jalan penyelesaian tetapi menemui jalan buntu.

"Kolej itu hanya dibenarkan mengambil peruntukan pinjaman bagi pembayaran yuran saja, manakala bakinya 25 peratus menjadi hak pelajar bagi kegunaan pembelajaran.

"Contohnya, jika jumlah pinjaman RM10,000 sepatutnya RM2,500 diberikan kepada pelajar tetapi perkara itu tidak dilakukan pihak kolej terbabit. Tindakan kolej itu menyusahkan pelajar, " katanya pada sidang akhbar, di sini semalam.

Pelajar Tahun Tiga Perisian Kejuruteraan, Amirul Aizat Yahya, 20, mengakui beliau sukar meneruskan pengajian dan bercadang melakukan kerja separuh masa di restoran segera bagi menampung kos pengajiannya.
"Saya memerlukan sumber kewangan yang agak banyak untuk menyiapkan projek akhir saya terutama pembelian peralatan selain tidak mahu menyusahkan ibu bapa, " katanya.

Bapa kepada salah seorang pelajar, Ismail Mohd Deni, 53, berkata agak hairan dengan tindakan pihak kolej menukar tawaran sumber pinjaman daripada Majlis Amanah Rakyat (MARA) kepada PTPTN pada saat akhir.

"Pada masa itu, jika kami tidak ambil pinjaman PTPTN, pihak kolej memberitahu pelajar tidak akan dapat ambil peperiksaan, jadi saya pun ikutlah, sampailah ketika permohonan, pihak kolej suruh kami membuka lagi akaun CIMB di Salak Tinggi saja, jadi saya rasa seperti ada udang di sebalik batu, " katanya.

sumber : Berita Harian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

 

BlOG NEGERI SEMBILAN

Copyright 2010 All Rights Reserved