ads

Khamis, 14 Jun 2012

05 di rasah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di rasah - Google Blog Search


Kosmo! Online - Negara

Posted: 14 Jun 2012 09:55 PM PDT

GRO warga China ugut terjun bangunan

GRO warga China ugut terjun bangunan

Oleh SYED AHMAD ZULKARNAIN SYED ALI
zulkarnain.ali@kosmo.com.my


GRO warga China diselamatkan anggota bomba selepas cuba terjun bagi mengelak ditangkap dalam serbuan di sebuah pusat hiburan di Rasah Jaya, Seremban malam kelmarin.


SEREMBAN - Seorang pegawai perhubungan pelanggan (GRO) warga China yang takut dicekup anggota Imigresen bertindak nekad berdiri di atas kompresor alat pendingin udara di tingkat dua sebuah pusat hiburan di Rasah Jaya di sini malam kelmarin.

Wanita berusia 30-an tersebut turut mengancam untuk terjun walaupun dipujuk oleh anggota Imigresen.

Kejadian cemas yang berlarutan selama sejam itu bermula apabila sepasukan anggota Imigresen menyerbu pusat hiburan berkenaan pada pukul 11 malam.

Ketika serbuan, seramai 30 GRO yang lain bertindak menyembunyikan diri di bahagian bumbung premis setinggi dua tingkat itu.

Bagaimanapun, drama tersebut berakhir selepas pihak Imigresen meminta bantuan daripada anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Rahang di sini untuk membawa turun wanita itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

05 di sikamat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di sikamat - Google Blog Search


Ceramah Mohd Sabu 11 Apr 2012 <b>di Sikamat</b>, Seremban

Posted: 07 Apr 2012 11:23 PM PDT


CERAMAH PERDANA

Jelajah Demi Rakyat

Bersama – Tn Hj Mohamad Sabu, CheguBard, YB Taufek Abd Ghani, YB Ravi, YB Anthony Loke, YB Aminudin, Dr Rafaie Abd Malek & Tunku Harmy Tunku Hanan

Tarikh : 11 Apr 2012, Rabu

Masa : 8.45 mlm

Tempat : PASTI Al-Falah, No.18 Jln 8, Tmn Desa Rhu (depan Pdg Desa Rhu), Sikamat, Seremban

05 di senawang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di senawang - Google Blog Search


Ceramah Mohd Sabu 11 Apr 2012 <b>di Sikamat</b>, Seremban

Posted: 07 Apr 2012 11:23 PM PDT


CERAMAH PERDANA

Jelajah Demi Rakyat

Bersama – Tn Hj Mohamad Sabu, CheguBard, YB Taufek Abd Ghani, YB Ravi, YB Anthony Loke, YB Aminudin, Dr Rafaie Abd Malek & Tunku Harmy Tunku Hanan

Tarikh : 11 Apr 2012, Rabu

Masa : 8.45 mlm

Tempat : PASTI Al-Falah, No.18 Jln 8, Tmn Desa Rhu (depan Pdg Desa Rhu), Sikamat, Seremban

05 di jempol - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di jempol - Google Blog Search


RAKYAT MARHAEN: PRU13: Aishah calon PAS <b>di Jempol</b>?

Posted: 30 May 2012 05:03 AM PDT

Beliau merupakan calon popular jika beliau dicalonkan untuk parlimen Jempol atas statusnya sebagai seorang penyanyi pada satu ketika dahulu.
KUALA LUMPUR: Apakah PAS bakal menurunkan bekas penyanyi popular lewat 80an dan awal 90an Wan Aishah Wan Ariffin sebagai calon parlimen pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 di Jempol, Negeri Sembilan?
Desas desus ini bertiup kencang di kalangan ahli dan penyokong PAS di Negeri Sembilan sejak Aishah muncul di sebuah ceramah di Seremban minggu lepas.
Dalam ceramah tersebut yang dihadiri lebih 1,000 penyokong dengan separuh daripada hadirin merupakan golongan wanita; selain berkongsi pengalaman menuntut dan tinggal di New Zealand selama 10 tahun, Aishah juga menyatakan bahawa beliau tidak mempunyai sebarang cita-cita politik.

Sebaliknya Aishah menyatakan beliau menyertai PAS sejak dua bulan lalu atas kesedaran ingin membantu parti tersebut dengan menyampaikan mesej tentang perjuangan parti itu dan membantu mendapatkan sokongan orang ramai terhadap parti PAS.
"Saya tidak pernah bercita-cita menjadi pemimpin parti politik atau menjadi wakil rakyat.
"Walaubagaimanapun sekiranya saya ditawarkan menjadi calon PRU, saya memerlukan masa untuk mengkaji secara mendalam tentang tawaran tersebut.
"Saya tidak boleh ambil ringan tentang cadangan atau tawaran tersebut kerana menjadi calon dan menjadi wakil rakyat (sekiranya menang) memerlukan pengorbanan, tanggungjawab dan komitmen yang tinggi terhadap rakyat yang memilih saya.
"Justeru itu cadangan sedemikian saya perlu kaji sedalam-dalamnya.
"Setakat ini tidak ada mana-mana pemimpin PAS tertinggi yang menawarkan saya menjadi calon walaupun beberapa pemimpin PAS tertinggi ada 'hint' pada saya tentang cadangan tersebut.
"Buat masa ini saya lebih suka dan selesa bergerak sebagai ahli biasa di pentas PAS dengan berkongsi pengalaman hidup saya dengan orang ramai", kata Aishah apabila ditanya wartawan apakah beliau bersedia menjadi calon PAS pada PRU13 jika ditawarkan oleh kepimpinan PAS.

Reaksi PAS Negeri Sembilan


FMT menghubungi Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Mohd Taufek Abdul Ghani untuk mendapatkan kenyataan beliau berhubung cadangan meletakkan Aishah sebagai calon parlimen Jempol pada PRU akan datang.
Mohd Taufek berkata beliau tidak menolak faktor Aishah mempunyai peminat yang ramai jika beliau dicalonkan sebagai calon parlimen Jempol memandangkan sememangnya Aishah amat popular atas statusnya sebagai seorang penyanyi pada satu ketika dahulu.
"Malah saya faham kenapa nama Aishah dicadangkan oleh beberapa ahli PAS untuk parlimen Jempol kerana Aishah berasal dari Batu Kikir. Batu Kikir sememangnya terletak di bawah parlimen Jempol.
"Secara peribadi saya bersikap terbuka dan mengakui kekuatan Aishah sebagai calon parlimen Jempol memandangkan beliau mempunyai
latar belakang pendidikan yang tinggi, membawa imej artis yang telah berubah menjadi seorang muslimah mengikut ajaran Islam dan Aishah merupakan calon tempatan.
"Walaubagaimanapun cadangan sedemikian perlu mendapat persetujuan daripada peringkat cawangan dan PAS kawasan dari parlimen Jempol. Biasanya keputusan untuk meletakkan calon popular ditentukan oleh PAS Pusat," jelas Mohd Taufek.
Mohd Taufek yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Paroi, tidak menafikan bahawa sejak seminggu ini beliau dihujani panggilan telefon daripada ahli dan penyokong PAS yang meminta beliau mencalonkan Aishah untuk kerusi parlimen Jempol.
Aishah "winnable candidate"
Seorang pemimpin Muslimat PAS Negeri Sembilan yang tidak mahu nama beliau dinyatakan di dalam laporan ini meminta PAS Pusat mengkaji secara serius cadangan meletakkan Aishah sebagai calon parlimen Jempol untuk memecah kubu kuat Umno di Jempol.
"Kita mempunyai peluang terbaik untuk mencipta kejutan di Jempol jika mencalonkan Aishah kerana Aishah menepati criteria "winnable candidate".
"Saya ingin bertanya berapa peratuskah kehadiran golongan wanita di mana-mana ceramah anjuran PAS sebelum ini? Selalunya hanya dalam 10 ke 20 peratus sahaja. Jika ada penceramah wanita pun kehadiran wanita hanya sekitar 25 peratus sahaja. Itu paling tinggi.
"Tetapi ceramah Aishah di Seremban tempoh hari dihadiri oleh 50 peratus golongan wanita termasuk gadis remaja. Golongan gadis dan wanita yang hadir pada malam itu dalam lingkungan umur 21 tahun ke 50 tahun.
"Daripada jumlah hadirin lebih 1,000 orang itu, jika separuh daripadanya adalah gadis remaja dan wanita, ini bermakna Aishah mempunyai kekuatan menarik sokongan kaum hawa.
"Kita sedia maklum sejak sekian lama PAS dan Pakatan Rakyat masih tidak mendapat sokongan majoriti golongan wanita jika dirujuk kepada keputusan PRU ke-12 dan sebelum itu.
"Golongan wanita Melayu merupakan golongan paling liat untuk mengundi calon Pakatan Rakyat. Saya kira jika kita letak Aishah sebagai calon PRU di Jempol, kita mampu mendapat penambahan undi yang drastik daripada pengundi wanita dan anak muda," kata pemimpin tersebut.
Pemimpin itu turut merasakan status ibu tunggal Aishah juga "carry weight" dan pengundi yang berstatus ibu tunggal di Jempol tidak akan teragak-agak akan memberikan undi kepada Aishah.
Artis popular
Aishah pernah mencipta nama sebagai artis popular di New Zealand, Australia dan Asia pada tahun 1985 dengan kumpulan "The Fan Club".
Pada masa yang sama beliau juga melanjutkan pendidikan di University of Auckland dan memiliki Ijazah Sains Politik.
Pada tahun 1990 Aishah menjadi antara artis yang paling popular di tanah air apabila lagu 'Janji Manismu" menjadi hit dan seterusnya merangkul anugerah "Juara Lagu".
Setelah memenangi gelaran "Juara Lagu," Aishah menjadi salah seorang nama besar di dalam industri muzik tempatan dan beliau merakamkan beberapa album lagi dalam berbahasa Melayu.

05 di seremban - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di seremban - Google Blog Search


teacher&#39;s thought: Sambutan Hari Guru <b>di Seremban</b>

Posted: 23 May 2012 06:52 AM PDT

Malam tadi abe gi Majlis Sambutan Hari Guru di Seremban. Abe bertolak dari rumah jam 6.30pm. sampai sana dalam 7.30pm. Lepas solat maghrib di Masjid negeri, abe terus ke khemah acara. Kat situ dah ada beberapa orang guru sekolah abe. Pada sambutan kali ini, sekolah abe menerima anugerah lonjakan saujana spm 2011. Seronok juga. Majlis berakhir jam 11.30 malam dan abe sampai rumah 12.30 mlm. Tengoklah beberapa keping gambar yang sempat disnap.  
 

05 di port dickson - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di port dickson - Google Blog Search


Akak dibalik pintu: Jambatan Bunian <b>Di Port Dickson</b> Ditemui.Lihat!!

Posted: 06 Jun 2012 04:50 AM PDT

Dpt email ni dari kawan..mmg sungguh mistik lah..mmg ainiz pun pasan jambatan mcm separuh jek siapnya..ni tapi tak tahu la pulak dibina untuk bunian-Ainiz

Ikuti kisahnya seperti yang diceritakan....

so the story begins like dis...
~~~~~~~~~~~~
mane ade story pon la...hehehee... sbenarnye sejak tahun baru nih, famili aku ni selalu lah sangat gi bercuti kat PD... dah memang tu je la pantai paling dekat dengan KL ni kan... selain Pantai Morib and Banting la kan... maybe kat sini lagi happening kot... so kitorang skali turun holiday capai 20orang gak la termasuk yang cenonit sume kan... gempak je reramai kan.. ko bayangkan hampir setiap minggu gak la since tahun baru aritu... best kan...
so macam bese la kalo nak gi PD tu mmg akan lalu jalan yang same je lakan.. troughout exit seremban-port dickson tu kan... so time masuk je highway PD yang jauh gile tu, my mom start la cite...

mama : tau tak kat highway PD ni ade jambatan untuk orang bunian?
aku : hah? katne ( dengan muke tak tahu takot lgsg)
mama : ade 2 jambatan tau.. satu kat pintu gerbang nak masuk PD tuh.. dulu kat highway PD ni slalu ade eksiden sebab mostly kete2 yang lalu situ tengah2 malam akan ternampak "something" kaler putih melintas jalan.. so ramai yang terbabas....sebab tu kerajaan nesmilan ni buatkan jambatan untuk bangse bunian ni... so nnt korang tengokla jambatan tu..kecik je... dalam 1.5meter cmtu je lebar die...
aku : yeke? tapi xperasan pon tadi...
mama : memang la.. dah tentu la kite lalu sini malam kan.. memang la tak nampak.
aku : xpe la ma.. esok akak keje kan.. akak tengok pagi esok la k.. (sangat2 eager nak tengok!)
mama : tengok la...tapi hati2 la tau... kne beringat same.. betulkan niat tu... niat nak tengok jambatan tu je tau..
aku : baek ma!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

so as i say, aku ni kan ibarat bangla sket.. time2 cuti pon aku kne keje... so dengan gagahnye aku bangun pagi dari PD nak gerak ke Putrajaya... and aku dengan girangnye berlepas lah dari PD pukul 9.30pg tuh... da setel bekpes kat hotel pon.. so hati manyak senang sebab perut sudah kinyang maaa!
and as you know, aku ni kalo ade peluang, even time drive pon aku akan tweet-ing.. ye saye degil! so, meh la tengok gamba yang aku dah snap aritu untuk korang lak carik...okeh!

NOTE : ni gambar dari PD ke Putrajaya tau... so incase korang konfius lak kan... cakap aku buat cite lak nnt.. and aku letak check-point so korang senang nak follow or carik jambatan bunian nih okeh!

Check-point 1 : pintu gerbang kuar PD

Check-point 2 : signboard nih...

BINGO : Jambatan Bunian 1-a

BINGO : Jambatan Bunian 1-b

BINGO : Jambatan Bunian 1-c (kalo korang tengok betul2, jambatan ni xde jalan sampai masuk semak tu... cukup sampai semak pastu gone! Scary kan?!

BINGO : Jambatan Bunian 1-d (saje snap, kot lah dapat snap "pape" kan...!)
Check-point 3 : lepas signboard nih..

Check-point 4 : lepas perhentian ni..

Check-point 5 : da nak sampai tol tu kan..so slowkan kete...

Check-point 6 : dari sini korang da boleh nampak jambatan tu...

BINGO : Jambatan Bunian 2-a

BINGO : Jambatan Bunian 2-b

BINGO : Jambatan Bunian 2-c... (xsempat nak snap dalam sket...tapi kalo korang lalu nanti, try la close-up...)

so kepada penggemar mende2 mistik macam aku nih, try la carik jambatan ni k... aku suke mende2 camni tapi aku ni penakut tahap gaban gak weh... hahahaaaa.... aku yang selalu sangat datang PD xpenah lak nampak jambatan ni... or maybe aku nampak tapi macam nampak jambatan biase la kan.. xde la nak tengok beriye sangat pon...

tapi lepas dah tau je pasal jambatan nih, beriye aku nak tengok weh.. tapi kne depend pade niat kite gak kan... kalo ko just nak tengok JAMBATAN tu je, memang insya Allah korang akan nampak la jambatan ni kan... kot la ko punye niat tu memesong nak carik "mende" tu lak, tak tau lah ape nasib korang kan... xyah la nak berani sangat nih... ni aku buat entry pon just nak bagi korang bace and pengetahuan pasal jambatan nih... jambatan je pon... as long as a=kite sume tak kacau dorang, so i guess everything is gonna be fine, insya Allah..

p/s  demikian cerita dari kwn Ainiz..so pada sape2 yang lebih tahu pasal jambatan bunian ni..leh juga sharekan kat sini...


Suka entry ni?Like jer laa...

05 di jelebu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di jelebu - Google Blog Search


Anak Muda Kampung Nak Senang: Bang Mat Sabu <b>di Jelebu</b> 3 Mei <b>...</b>

Posted: 05 Jan 2012 12:00 AM PST

Tarikh : 3 Mei 2012, Khamis
Tempat : Kg Jambatan Serong,Ulu Klawang, Jelebu, N.Sembilan
Sebarang pertanyaan hubungi Aniff 013-3102082
Anjuran : PAS Kawasan Jelebu

di negeri sembilan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sembilan - Google Blog Search


Homestay <b>di Negeri Sembilan</b> paling aktif | N9 Kini - Portal Berita <b>...</b>

Posted: 27 Apr 2012 11:07 PM PDT

RANTAU : 28 April – Hasrat penduduk Kampung Sega untuk menjadikan perkampungan ini sebagai sebuah Homestay Sega terlaksana hari ini setelah Menteri Besar Negeri Sembilan, Dato' Seri Utama Haji Mohamad Bin Haji Hasan menyampaikan sijil pendaftaran kepada 20 orang peserta homestay yang diadakan di perkarangan rumah Puan Salmah Bt. Zainal, pagi  tadi.

Homestay Sega ini diwujudkan bertujuan untuk menarik seramai mungkin pelancong dari dalam negara mahupun luar negara untuk menginap dan menikmati keunikan yang terdapat di dalam sesebuah perkampungan seperti tempat penginapan, budaya hidup penduduk, amalan kebersihan penduduk, kesopanan pengusaha-pengusaha homestay, keindahan kampung dan produk-produk pelancongan.

Aktiviti-aktiviti kemasyarakat turut akan diadakan iaitu persembahan kebudayaan, permainan tradisional, upacara menikmati minuman air kelapa, penghasilan kuih-kuih tradisional, perusahaan roti canai segera, penanaman dan penuaian buah salak, demontrasi penorehan getah, pemeliharaan ternakan darat dan ikan, serta akan diadakan aktiviti 'mengocar'.

Selain itu, aktiviti keagamaan turut akan diadakan seperti berzanji, bacaan ayat suci, majlis tahlil dan bacaan yassin. Upacara qurban juga turut disenaraikan menjadi aktiviti Homestay Sega ini.

Menurut Menteri Besar, Homestay di Negeri Sembilan adalah homestay yang paling aktif dan Homestay Sega ini merupakan homestay yang ke-10 di dalam Negeri Sembilan.

"Homestay ini banyak membawa faedah terutamanya dalam sektor pelancongan dan di samping itu, turut dapat menjana pendapatan melalui produk-produk yang dihasilkan," ujar beliau.

Jelas beliau lagi, walaupun homestay ini akan berada di tengah-tengah pembangunan yang semakin pesat membangun namun ianya akan menjadi sebuah kampung tradisi yang penuh dengan budaya masyarakat kampung.

Beliau turut mencadangkan kepada para peserta homestay untuk wujudkan satu 'website' Homestay Sega di mana akan terdapat maklumat-maklumat mengenai penginapan, aktiviti-aktiviti kemasyarakatan, produk-produk pelancongan yang dihasilkan dan sebagainya.

Dalam majlis tersebut, beliau turut mengagihkan anak-anak pokok serta baja kepada penduduk kampung, melawat kawasan persekitaran salah seorang peserta Homestay Sega dan memberi makanan kepada ikan-ikan di dalam kolam.

Menteri Besar turut memperuntukan sebanyak RM2,500 kepada setiap peserta homestay bagi kegunaan membaiki sebarang kerosakan, mengecat rumah, dan kerja-kerja yang berkaitan untuk penambahbaikan rumah induk.

Hadir sama, Pengarah Tourism Malaysia Cawangan Negeri Sembilan, En. Zaidi Bin Kassim; Wakil Pengarah Jabatan Kementerian Pelancongan Malaysia Cawangan Negeri Sembilan, En. Mohd Hazrin Bin Shuhaimi; Pengarah Jabatan Penerangan Negeri Sembilan, Tuan Haji Hashim Bin Bedu; Pengerusi Homestay Sogo, En. Abdul Aziz Bin Ahmad.

Oleh : Ainaa

 

BlOG NEGERI SEMBILAN

Copyright 2010 All Rights Reserved