ads

Jumaat, 29 Julai 2011

05 di rasah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di rasah - Google Blog Search


Transformasi HTJS dikagumi - Utusan Malaysia Online - Selatan

Posted: 26 Jul 2011 08:38 AM PDT

Transformasi HTJS dikagumi

Transformasi HTJS dikagumi

Oleh MOHAMMAD YASIR JAAFAR
utusanN9@utusan.com.my


Bangunan yang bakal menempatkan wad kanak-kanak dan wanita termasuk blok pusat rawatan harian Hospital Tuanku Jaafar Seremban yang dijangka siap penghujung tahun ini akan menambah keselesaan orang ramai.


SEREMBAN 25 Julai - Mungkin ramai yang tidak mengetahui, Hospital Tuanku Jaafar Seremban (HTJS) yang terletak di Rasah, dekat sini, sebelum ini pernah dikenali sebagai Hospital Umum, Rumah Sakit Umum Seremban dan Hospital Besar Seremban sebelum menjalani proses penamaan semula pada 2006.

Apa pun namanya, hospital berkenaan yang telah berjasa kepada penduduk negeri ini selama lebih 100 tahun itu telah berkembang pesat dari aspek fungsi dan peranannya melalui peredaran masa sejak diwujudkan seawal tahun 1894.

Sejak menjalani proses penamaan semula, HTJS telah melalui proses naik taraf termasuk pertambahan tenaga kerja dalam memastikan ia mampu memberikan perkhidmatan terbaik kepada masyarakat terutamanya penduduk di negeri ini.

Lebih menarik, HTJS yang terletak di kawasan seluas 85 hektar itu merupakan hospital pakar yang menjadi rujukan utama kepada hospital lain di negeri ini.

Pengarahnya, Dr. Jaafar Che Mat (gambar) berkata, hospital yang beroperasi 24 jam dan tujuh sehari seminggu ini mempunyai kapasiti 850 katil yang memberikan perkhidmatan perubatan kepada 400,000 penduduk di daerah ini serta lebih 900,000 penduduk Negeri Sembilan.

''Dalam tempoh lima tahun ini, kita telah menjalankan pelbagai usaha menaik taraf HTJS dalam usaha melonjakkan perkhidmatan yang diberikan kepada umum.

''Ini selari dengan moto 3K yang diterapkan pihak HTJS sejak ia melalui proses penamaan semula pada 2006 iaitu keutamaan pada keselamatan, keselesaan dan kondusif kepada para pelanggan kami," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia baru-baru ini.

Menurut Jaafar, peredaran masa serta pertambahan penduduk juga membuatkan pihaknya sentiasa memperkemaskan dan mempertingkatkan tenaga kerja terlatih termasuk penggunaan peralatan teknologi moden selain memperkembangkan kemudahan HTJS.

Mengulas lanjut perubahan dalam tempoh lima tahun itu, Jaafar memberitahu, pihaknya menerima peruntukan sebanyak RM188 juta yang disalurkan oleh kerajaan di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) dan Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10) bagi merealisasikan matlamat tersebut.

''Di bawah pelan ini, HTJS akan diberi nafas baru bukan sahaja dari aspek perkhidmatan malah akan dimantapkan dari segi kemudahan yang meliputi pembinaan bangunan baru serta pertambahan peralatan perubatannya.

''Antaranya termasuk pembinaan wad khusus bagi kanak-kanak dan wanita yang akan menempatkan hampir 346 katil, blok khas untuk tempat letak kereta yang mampu menempatkan 900 kenderaan pada satu masa dan sebuah bangunan bagi pesakit mendapat rawatan dengan pantas yang akan dikenali dengan pusat rawatan harian," ujarnya.

Jelasnya, pembinaan bangunan baru tersebut termasuk kemudahan tempat letak kereta yang dijangka siap pada penghujung tahun ini itu akan mampu mengatasi masalah kesesakan.

''Apabila ia siap nanti, saya yakin kita dapat memberikan perkhidmatan dengan lebih kondusif kepada umum secara pantas, teratur dan lebih penting secara efisien,'' ujarnya.

Tambah Jaafar, pusat rawatan harian yang menelan belanja sebanyak RM42 juta itu akan memainkan peranan yang penting dalam usaha memberikan rawatan tanpa memerlukan pesakit dimasukkan ke wad melebihi satu hari.

''Ini bermakna pesakit yang perlu menjalani pembedahan termasuk mendapatkan rawatan dan pemeriksaan boleh dilakukan di pusat berkenaan dalam kadar pantas.

''Di pusat ini nanti pesakit buah pinggang dan pesakit yang perlu menjalani rawatan kimoterapi akan dimasukkan ke pusat rawatan harian ini selain menjadi tempat pembedahan harian," katanya.

Dalam pada itu, katanya, peruntukan yang diterima itu turut digunakan oleh pihaknya untuk menaik taraf dari segi kemudahan dalaman seperti kemudahan awam, ruang kerja, ruang pejabat serta bilik mesyuarat dan seminar di HTJS.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di port dickson - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di port dickson - Google Blog Search


<b>Port Dickson</b> Triathlon 2011 – in pics « missJeweLz

Posted: 29 Jul 2011 12:34 AM PDT

With Ezan and Stupe before the race start. Congrats Ezan on your 1st OD !

Ayet, Fadhli, Hafiz Wong and other age groupers

Brown girl in the ring..tra la la la la..! Cool candid shot !

Out of the water after a loonnggg swim !

Glad to be back on land !

Muka terkejut...Stupe !!!!

On the way to bike out. Razlan the MC in the background (black tshirt)

Heart still pounding from the horrible slow swim but laju T1. Every 2nd counts. Hahaa.. Can't wait to get on this bike !

I didn't realize got somebody trailing behind me as I wasn't fast. (Tuh pasal orang tuh boleh ikut) hihi.. Good for you Daniel Yong from Singapore ! Next time tarik !

Catching up with a group. -that's why i felt good ! dapat tangkap group. biasanye lembap lagi kayuhan saya ni..huhuhu..-

Dah lama tak ber Photoshop... huhuhu..

Somebody glued to my rear.. caittt...Only manage to drop her during the run.

Towards end of the bike leg

Cool photo out of T2 by Timex Malaysia.

Another reason why you should TRI. All the great photo shots you get from the photographers (instead of posing for yourself! hihih)

Akak ni nampak happy semacam..huhuhu.. yeah, the bike time looks okay, and the legs feel ohh so fresh . That's why !

Great shot by Ultra Tey Eng Tiong. Thanks Tey !

missJeweLz on the run. Less than 2km to go.

Errghh this damn flu.....!

Cooling down with the ice cold towel, 100Plus and watermelon

Everybody so into the dialogue... (and no, can't really recall what was said...hihihi..). Fr left; me, Jason Thiang, Randy and Sook Ying (in orange)

With the young + strong guys ; Amirul, Aiman, Shimri + ...forgot his name lah...

Okay, done with the photos uploading and caption-ing. All photo credits to their rightful photographers. :) Thank you for the lovely and well captured pics. No video, but the photos nearly captured my entire race. Nice. Anyways..  I am still with my flu..on and off.. thanks to my rajin colleagues who still comes to work despite being very sick..take MC la..tak rugi.. lagi menyusahkan orang lain ada la. I had fever 3 days before PD. Lepas PD (on Wednesday), demam tak demam macam tuh..isk..Orang musim degheyan, kat department ni musim fever pulak..

Ramadhan and After

So, what is installed for you guys after this? We have 5 months left in 2011 (insyaAllah). So let's make the best out of it. Ramadhan menjelang tiba. I am really looking forward to that. :) Training will still continue. I miss those time when my group of friends ran up all the way to Genting masa bulan puasa. We started at McDonald's Genting Sempah, and run up all the way to First World Hotel together with Ngae and the rest of the LeTuang. Those were the days. Hihih.. I have Desaru, MUDS, Powerman after August. What else.. uhmm, don't think I will be doing Penang Marathon this year. Will be skipping The Most Beautiful Thing 100km trail in Sabah as it is only a week apart from Powerman. I can't go on doing everything as there will be no quality in the race performance even when I aim to only complete the race without any injuries. The commitment in terms of planning, time, energy (and $$) for extreme distances is not as simple as ABC. Even if 2 endurance races are not exactly back to back, you can definitely feel the tension when your training overlaps, lacking quality and concentrated training, lack of rest and recovery.. 100km is no joke even for the seasoned ultras. We need these limbs and body for a long time, not only to do sports, but other acts i.e. work, charity etc.. So, why burden it unnecessarily?


Glory Forever ? or Glory fever ?

The saying pain is temporary, and glory is forever. Yup, true.. but if the pain is from an injury which can't be reversed, and if reversed won't bring back the same mobility or functionality, is it worth it? National athlete Shahrom Abdullah did not finish Powerman Austria because of pain on his legs. A wise decision right there . I have a few friends who are now recovering from some injury.. I hope you guys will recover soon, and come back to sports soon. To the rest of you out there, try to be selective in your races even it is for fun. To have fun, you need still need to train. I am not those few who goes around saying I am proud to complete this distance 'without training'. It may apply to 1 or 2 person, but generally speaking, I would say it is kind of selfish. You know when you want to teach someone something, you would want to teach the person the right and best thing to do. Would you be happy to have a friend who is new to cycling getting his knee busted just because you 'forgot' and 'didn't' recommend him/her to go for a bike fit ? Or perhaps you yourself didn't do any fitting and somehow managed to go through without any injury.. ? One thing about sports acquired injury, not all are acute.. some takes days, weeks or even months (and in some cases , years) for it to be detected, felt and diagnosed..  

R.E.S.P.E.C.T.

So think about it..we may do sports just for fun and for health reasons..but if we don't do it right, we might end up hurting ourselves and that defeats the whole purpose doing sports at the first place. I remind myself and my friends from time to time we should be humble in sports (in other things as well) — so that we can learn from those who are more knowledgeable than us who have more experience than us. Read. There are plenty materials out there on training, sports nutrition, etc written by recognized coaches and world class athletes. Take the effort to learn so you can learn to respect the distance. More.


Humility

If you are a newbie in triathlon — you might want to know that a good bike no matter how light or high-tech it is does not equate an excellent bike time. Why ? Go read, and come back to share with us here why. I have done so far, only 1 Ironman , 2 half Ironman distances, several ODs and sprints. I started from the sprint distance, going up to the OD, half Ironman, then Ironman. I did the ultra 100km last month — and I felt I have no right at all to 'brag' even after I have finished it (i don't normally brag…huhu…).. Coincidentally, I haven't even worn the 100km finisher tee.. I am not exactly sure why.. just that, if I were to wear it, I wouldn't don it for the 'sole purpose' of telling everybody I did it. :) tak rugi apa2.. same goes to my oversized Ironman tee.. gee.. I need to put it one of these days la…I miss Ironman Langkawi. Bring it back !!!!!!!!!!!! — i miss it so much I have not changed my profile pic since February 2009. Talk about 'attachment' ! fuhhlamakk…dari gambar2, terus jadi mini lecture series pulak jadinya.. ni lah, once I am in the zone writing a post, I will most likely go on and on. I am not the best speaker (yes I suck at public speaking..), writer, what more a triathlete. Loads to improve, and a lot to learn from expert friends and coaches. :) To all my age groupers triathlon buddies who have conquered against all odds, excelling in what you guys love most and being able to finish race after race without any injuries, I salute you. Keep going on. Have a beautiful Friday and weekend everybadehhh !! Dan selamat berpuasa to all my Muslim friends. May Allah Bless you.


just me ; missjewelz.marmalade :)

The night I drew a flower with the neon light. heeeheee. Pretty innit?

Port Dickson Triathlon 2011 | Race report : click here

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di linggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di linggi - Google Blog Search


EYKA: Gotong Royong <b>di Linggi</b>

Posted: 02 Apr 2011 08:03 AM PDT

sabtu malam ahad tu boleh pulak mata tak mengantok...keluar lepaklepak jap,pastu balik rumah,lepak lagi depan umah...da masuk umah saya dengan fara still tak boleh tidur,so kemaskemas umah dulu baru baringbaring...dah baring pun mata tak boleh tutup gak...fara boleh online lagi sampai pukul 4,saya boleh gayut sampai pukul 4..dah pukul 4 lebih sikit baru masingmasing boleh tidur...henpon dah set dah pukul 6.30..tapi bila tiba mase alarm dah berbunyi apa lagi,masingmasing meraba cari henpon terus stop alarm and continue tidur ! what ? continue tidur??? YES ! kami continue tidur..dah pukul 7.10 leyha bangun kejutkan kiteorang,apa lagi berterabur masing2 pergi bilik air..mane yang tak masuk bilik air kena cuci muka and gosok gigi kat sinki..kawan kat bilik air dah keluar baru boleh mandi..sumpah kelang kabut masingmasing..haha...
http://www.emocutez.com
dah 7.30 pagi baru gerak pergi poli..kelangkabut masingmasing jalan..nasib baik ada kawan nak tunggu..and boyfrend dia cakap kat kitaorang suruh tunggu kat guard jek...nanti bus da kuar tahan bus poli and naek la...kitaorang dah lambat,berpecah dengan classmate yang lain..so gotong royong pun lainlain tempat la..kiteorang gotong royong dengan akak-akak kelas tamadun...tak apa lah bukan selalu jadi macam ni 
sampai jek linggi kitaorang dipecahkan dua group...group laki kena pergi tempat lain.kitaorang yang perempuan kena kemaskemas kat kampung barisan...ok la aktiviti ni..fun jugak la..pacik pacik kat kampung tu pun ramah,ustaz yang kitaorang sangka garang,ruparupa nya sporting la jugak..boleh gelakgelak dengan kitaorang...saya,fara,leyha,jet and fiza kena kemas kat lorong satu..dapat la kitaorang kemas and bersihbersih kan sikit kawasan lorong tu...siap kemas kat kampung tu,kitaorang semua satu bus kena pergi ke balai raya dekat linggi untuk majlis penutup..lepas majlis penutup ada makanmakan,tapi kitaorang tak makan,terus naik bus..penat..saya naik bus terus melelapkan mata...best la jugak...sampai poli lebih kurang kol 2 lebih...


time ni pun sempat berposing before kena kemaskemas... 
haaa..nampak tak saya rajin..saya memang rajin..weeee ~ ! 
ni leyha yang suka sangat berposing...use camera dia la..





yang pakai topi tu la ustaz din..ingat dia garang tau,sebenarnya ta garang pun..kelakar la gak..tapi ade mase dia serius lorx..
pas dah kemas,kiteorang kena pergi balai raya untuk majlis penutup :)
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di lukut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di lukut - Google Blog Search


Masjid Qariah <b>Lukut</b>: PERISTIWA ISRAK & MIKRAJ

Posted: 26 Jul 2011 12:18 PM PDT


Pengalaman Al-Imam Abu Bakar Ibnul 'Arabi

"Batu itu berdiri sendiri di tengah-tengah Masjidil Aqsa, tergantung-gantung dan terpisah daripada semua bahagiannya dengan bumi. Tidak ada yang memegangnya, melainkan Yang Memegang langit, daripada jatuh menimpa bumi."

"Di puncaknya dari arah selatan, itulah tempat kaki Nabi Sallallahu 'Alaihi Wasallam berpijak untuk menaiki Buraq, di sebelah itu agak condong. Dikatakan kerana kegerunannya atas kehebatan baginda Sallallahu 'Alaihi Wasallam maka batu itu tergantung, saya sendiri takut untuk berada di bawahnya, kerana takut batu itu menghempap saya kerana dosa-dosa saya."

Dalam kitab al-Israk wal-Mikraj oleh Khalid Saiyyid Ali di halaman 82, atas tajuk yang bermaksud 'Tempat Nabi bermikraj', disebut di bawahnya suatu penulisan (yang bermaksud): "Berkatalah al-Imam Abu Bakar Ibnul 'Arabi, ketika membuat penjelasan (syarah) Kitab al-Muwattak oleh Imam Malik disebutkan, batu besar di Baitulmaqdis adalah suatu keajaiban Allah SWT.

"Setelah beberapa ketika kemudian, saya pun memberanikan diri dan masuk berteduh di bawahnya, maka saya dapat melihat pelbagai keajaiban. Saya dapat menyaksikan ia dari semua arah. Saya benar-benar melihatnya terpisah dari bumi. Ada arah yang lebih jauh terpisah dari bumi daripada arah yang lain."
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di gemencheh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di gemencheh - Google Blog Search


Lelaki yang dilapor hilang <b>di Gemas</b>, ditemui mati - Komunitikini

Posted: 25 Jul 2011 03:01 AM PDT

Seorang lelaki yang dilapor hilang selepas membuat urusniaga getah Sabtu lepas, ditemui mati awal hari ini.

Mayat Mohd Sufian Mustafa, 34, ditemui di ladang getah Peringkat Tiga, Felda Pasir Besar, berhampiran jalan utama Gemas-Pasir Besar kira-kira  pukul 1 pagi.

Ketua Polis Daerah Tampin Supt Wooi Kooi Cheang berkata mayat lelaki itu ditemui dengan kesan kecederaan di kepala dan badan serta kesan cedera akibat tetakan senjata tajam di tangan.

"Polis bergegas ke ladang itu setelah menerima maklumat daripada adik mangsa yang menemui kereta Produa Kancil yang digunakan mangsa di ladang berkenaan.

"Kami melancarkan gerakan mengesan mangsa dan akhirnya mayat mangsa yang ditutupi daun ditemui di dalam lubang di ladang itu," katanya.

Beliau berkata tiada dokumen pengenalan diri ditemui tetapi keluarga lelaki  berkenaan telah membuat pengecaman mayat itu.

Mayat lelaki itu di hantar ke Hospital Tuanku Jaafar Seremban untuk bedah siasat, katanya.

Laporan mengenai kehilangan lelaki itu dibuat oleh keluarganya di Balai Polis Dangi, Kuala Pilah, kira-kira pukul 12.40 tengah hari semalam setelah Mohd Sufian yang merupakan pembeli getah tidak pulang ke rumah sejak keluar bagi urus
niaga getah Sabtu lepas.

Ketika keluar dari rumah, Mohd Sufian dikatakan turut membawa wang tunai kira-kira RM3,000 bagi urus niaga getah di Palong, Gemas.

- Bernama

Related article

The leading Malaysian website for news and information on community events, food, entertainment and community resources on education and development.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Universiti Malaya Buka Fakulti Pertanian <b>Di Gemas</b> | BLOG MOA

Posted: 24 Jul 2009 12:05 AM PDT

SEREMBAN, 23 Julai (Bernama) — Universiti Malaya (UM) akan mewujudkan Fakulti Pertanian dan Biotek di Gemas bagi menjalankan penyelidikan serta mencari formula terbaik membantu sektor pertanian negara.

Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hasan berkata keputusan UM itu adalah perkembangan positif yang menjadikan Gemas sebagai `Lembah Biotek' yang luas, sekali gus mempercepatkan proses pembelajaran, kajian dan penyelidikan berkaitan teknologi pertanian.

"Fakulti itu akan dibangunkan di kawasan seluas 202.34 hektar dan pembinaannya yang dijangka siap menjelang 2011 akan menelan kos lebih RM200 juta menerusi peruntukan Kerajaan Persekutuan," katanya selepas merasmikan Ekspo Agro dan Biotek 2009 sempena sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan peringkat negeri, di sini Khamis.

Katanya pembinaan fakulti tersebut adalah 'pembukaan semula' Fakulti Pertanian yang suatu ketika dahulu pernah diwujudkan oleh universiti itu dalam melahirkan graduan tani terbaik negara.

Mohamad berkata UM akan membina kampus fakulti tersebut di kawasan yang disediakan oleh kerajaan negeri dan seramai 1,500 pelajar akan diambil apabila ia memulakan pengajiannya.

Menurutnya persetujuan pembinaan fakulti itu dicapai selepas kerajaan negeri menyarankan jabatan dan agensi kerajaan yang diberikan tanah di negeri ini supaya dapat membangunkannya dengan segera.

"Pada mulanya, UM membuat surat akuan hanya untuk membangunkan sebuah Pusat Penyelidikan Biotek iaitu makmal mereka di Jelebu dengan kos pembinaan sebanyak RM25 juta.

"Tetapi, disebabkan Jelebu merupakan kawasan sensitif alam sekitar, kerajaan negeri tidak mahu melaksanakan sebarang pembangunan yang boleh merosakkan alam sekitar dan satu pertemuan semula diadakan bersama Naib Canselor dan Dekan Fakulti berkenaan di sini baru-baru ini," katanya.

Beliau berkata dalam pertemuan tersebut pusat pengajian itu menerima cadangan kerajaan negeri supaya membuka fakulti di Gemas dan ia dijangka siap dalam tempoh dua tahun lagi.

– BERNAMA

from your own site.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
 

BlOG NEGERI SEMBILAN

Copyright 2010 All Rights Reserved