ads

Selasa, 3 April 2012

05 di juasseh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di juasseh - Google Blog Search


PAKATAN RAKYAT N15 DUN <b>JUASSEH</b> | BLOG - BLOG PRO <b>...</b>

Posted: 02 Apr 2012 11:25 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Ramalan terbaru yang sangat popular ketika ini ialah awal bulan Jun tahun ini. Hampir kesemua PRU di negara ini diadakan ketika cuti penggal sekolah kerana sebahagian besar tempat mengundi dan mengira undi adalah ...

05 di seremban - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di seremban - Google Blog Search


Gambar Ferrari Terbakar <b>Di Seremban</b> | Hafiz Rahman

Posted: 17 Mar 2012 10:25 AM PDT

Ferrari terbakar di Seremban,gambar ferrari terbakar, ferrari terbakar, ferrari kemalangan, gambar ferrari kemalangan


Sebuah kereta Ferrari terbakar dalam satu kejadian di Kilometer 28.2, Lebuhraya Kajang-Seremban. Kereta yang dipercayai berkonvoi bersama kereta mewah yang lain itu terbakar dalam perjalanan menghala ke Seremban.

image

Pemandu Ferrari tersebut yang berumur dalam lingkungan 50 tahun sempat menyelamatkan diri dengan memberhentikan kenderaanya di lorong kecemasan apabila menyedari keretanya mula terbakar.

Sebuah jentera bersama sepasukan lima anggota bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Mantin bergegas ke tempat kejadian untuk memadamkan kebakaran itu sejurus menerima panggilan kecemasan pada pukul 10.21 pagi.

image

Pegawai Bomba merangkap ketua operasi, Jayagaren Jaganatha Thevar berkata sejurus tiba lapan minit kemudian, pihaknya mendapati api sudah marak dan memusnahkan keseluruhan kereta Ferrari berkenaan.

image

Bomba berjaya mengawal kebakaran kereta mewah itu dalam tempoh beberapa minit. Walaubagaimanapun, pemeriksaan lanjut mendapati 90 peratus struktur kereta itu telah musnah. Punca sebenar kejadian masih lagi disiasat.

**Menangis jugak la kan tengok kereta mahal macam ni terbakar. Tapi tak apa la. Bukan terbakar macam tu je. Insuran tetap boleh claim. So tak rugi banyak mana sangat pun kan? Dan yang pakai ni confirm2 la memang dari golongan yang kaya gila.

**Baru ja lalu sebelah Naza World tadi masa otw nak ke Mid Valley . Banyaknya kereta mewah dalam tu. Bila la agaknya nak boleh pakai kereta mewah mewah ek.

 

05 di teluk kemang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di teluk kemang - Google Blog Search


Kumpulan Jebat: Jebat <b>di Teluk Kemang</b> 17 Mar 2012

Posted: 31 Mar 2012 05:54 AM PDT

Pada Tanggal 17 March 2012 tempoh hari kumpulan Jebat telah menggegarkan Dataran Teluk Kemang sekali lagi dengan persembahan terbaik yang diberikan. Terima kasih kepada peminat-peminat kumpulan Jebat yang turun pada hari tersebut. You all memang sempoi. List terlatest artis yang mengambil bahagian boleh dilihat di bawah.
Dipaparkan aksi-aksi kumpulan Jebat semasa beraksi di atas Pentas.

Mempersembahkan 5 buah lagu. Bermula dengan Amukan Jebat dari single mereka yang pertama. Kemudian suasana terus dihangatkan lagi dengan persembahan panas Lagenda Gunung Ledang sebuah lagu cover dari Crossfire.

Seterusnya 2 lagu slow rock di sajikan buat peminat-peminat yang dahagakan lagu era rock kapak iaitu Wajah seribu erti yang pernah dipopularkan oleh kumpulan alfa dan Memori Cinta dari single kumpulan Jebat.


Disebabkan kesuntukan masa akhirnya Jebat mengakhiri persembahan dengan lagu baru yang bakal dimuatkan dalam album terbaru iaitu Janji Rock.
Penyanyi utama Jebat, Ujang Dickinson beraksi kebali setelah lama berehat disebabkan masalah kesihatan.

Menyanyi sambil melayan para penonton yang budiman.

Iwan, pertama kali ditonjolkan bersama Jebat.

Tidak menghampakan peminat.

Memang mantap persembahan yang ditonjolkan.


Kesian monitor tu kena pijak dek Karl.

Ammet, second gitar Jebat

Jay Dee, Tukang pukul Jebat

Kesian, tak boleh berlari tapi bass drum dia yang berlari ke depan. 
Secara keseluruhannya Kumpulan Jebat berjaya memukau Dataran Teluk Kemang.
Kredit untuk saudara Faizal Abd Fathi yang sudi mengambil gambar Kumpulan Jebat.
Nantikan tour Jebat yang seterusnya. mungkinkah ditempat ANDA... Tunggguuuuu...

05 di serting - Google Blog Search

1 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di serting - Google Blog Search


:.My Home Soil:.: PENEROKA DARI <b>SERTING DI</b> GUNA-GUNA <b>...</b>

Posted: 31 Mar 2012 06:29 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Haihh, ape lagilah yang wakil rakyat Pakatan Pembangkang cuba nak buat ni??! Kesian aku tengok pakcik-makcik, uncle-auntie yang tak bersalah ni datang dari Serting pepagi buta semata-mata nak buat demo aman depan ...

JEMPOLSLIFE: JEMPOL - KENANGAN DULU

Posted: 01 Apr 2012 09:02 AM PDT


Pada tahun 1982, bermulalah sejarah hidup sebagai anak peneroka Felda di Serting, Jempol Negeri Sembilan. Pertama kali menjejak kaki ke bumi gersang, aku hanya berusia 5 tahun. Ingatanku pada itu hanyalah melihat rumah yang dikelilingi hutan yang baru di tebang untuk ditanam pokok getah dan kelapa sawit. Tiada bekalan air dan elektrik. Hujan yang turun pada masa itu merupakan rahmat Allah membolehkan kami mendapat air yang bersih. Dan waktu hujan juga membolehkan ibu berehat daripada rutin mengandar air dari perigi bagi memenuhi tong-tong kosong di rumah. Malamku hanya bertemankan pelita minyak tanah yang menerangi kesunyian malam. Waktu itu aku rasakan terlalu lama masa bergerak bagi sang pungguk bagi diganti oleh kokokan ayam jantan di waktu pagi.
Gambar rumah peneroka yang asal.

Kini setelah 30 tahun masa berlalu, terlalu banyak kenangan silam yang berlalu tidak dapat diganti. Suasana kini berbeza  namun setiap kali aku kembali ke bumi Serting, hati kecilku sering dibuai kerinduan mengingati rakan-rakan sepermainan serta kenangan semasa kecil dahulu.

Bangunan Kompleks Petadbiran Daerah Jempol antara banguna yang terawal dibina yang menjadi mercu tanda di Felda Serting. Dahulu Felda ini dinamakan sebagai  nama Bandar Baru Serting.   Kemudian ditukar nama itu kepada BANDAR SERI JEMPOL dan kini di kenali sebagai Felda Raja Alias. Daerah Jempol mengandungi 5 mukim iaitu Mukim Serting Ilir,  Mukim  Jelai, Mukim Kuala Jempol,  Mukim Rompin dan Mukim Serting Ulu.  Keluasannya ialah 138,569 hektar,  dan jumlah penduduknya ialah 122, 814 orang.
Jempol merupakan antara daerah terbesar di Negeri Sembilan.  Daerah yang terletak bersempadan dengan Negeri Pahang.
Dahulu tempat ini menjadi destinasi wajib aku setiap petang kerana kemudahan telefon awam yang disediakan.

Sekiranya anda melihat Masjid ini,  bermakna anda sudah sudah sampai ke Bandar Raja Alias @ Seri Jempol. Sebenarnya Masjid ini adalah masjid kedua dibina Felda Raja Alias.

Di bawah ini merupakan Masjid Jamek Felda Serting yang merupakan masjid pertama dibina di sini. Imam Masjid ini aku rasa masih lagi dipegang oleh Ustaz Musa yang merupakan Guru yang mengajar pendidikan agama ketika aku bersekolah di sekolah agama rakyat.

Yang paling mengimbau kenangan adalah tempat aku mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah kebangsaan Serting Felda. Jika dilihat pada bangunan aku rasa hanya padang dan sebuah blok yang masih kekal, bangunan kayu yang lain sudah digantikan dengan bangunan yang lebih besar dan cantik. Paling best di padang sekolah ini pernah menjadi pesta bagi peneroka setiap kali ada golongan VIP datang melawat kerana ia menjadi tempat pendaratan helicopter NURI. Maklumlah jalan darat yang menghubungi Felda Serting pada masa itu tiada dan amat jauh.

Sekiranya anda pernah mendengar radio RTM, tepat pukul 6:15 akan berbunyi lagu sebelum sessi senaman dan pada masa yang sama juga aku akan dikejutkan oleh ibu untuk mandi. Mandi di waktu pagi bukan macam duduk dibandar yang ada air panas, sejuknya hingga terasa ke tulang. selalunya  2 dayung sudah cukup untuk menyegarkan tubuh. Tepat jam 6:40, masa untuk aku berjalan kaki ke sekolah yang jaraknya hampir 1km. punyalah jauh tapi pada masa itu tidak terasa penat kerana anda akan ditemani lembaga berbaju putih yang ramai berjalan didalam gelap bersama-sama menuju kesekolah.  
Antara cikgu  yang berjasa mendidik aku seperti Cikgu Saufi, Cikgu Ramly dan paling aku ingat sir Ananda Siregar guru English yang cukup komited mengajar kami budak kampung yang bengap berbahasa English. Mungkin kerana niat guru -guru dulu yang ikhlas mengajar anak bangsa menyebabkan ramai dikalangan kami yang berjaya ke menara gading. 
Tapi kini Felda Raja Alias telah membangun selaras dengan status sebagai pusat petadbiran Daerah Jempol, kini ia dilengkapi dengan Bangunan Baru Ibu pejabat Polis Daerah Jempol yang baru beroperasi.


Selain itu ia juga dilengkapi dengan bangunan Arked MARA untuk golongan bumiputra menerokai perniagaan
Pejabat Pos yang amat berjasa pada penduduk Felda Raja Alias terutama golongan ibu bapa yang ingin mengirim wang pos kepada anak2 peneroka yang menuntut ilmu di luar.
Balai Bomba Jempol, walaupun kecil  tapi tetap komited membantu penduduk Daerah Jempol amnya.

Hospital Daerah Jempol yang baru cukup bermakna bagi penduduk Felda Raja Alias khususnya dan Daerah Jempol amnya yang meringakan penduduk yang sebelum ini terpaksa ke Kuala Pilah atau Seremban bagi mendapatkan perubatan. Cuma bilangan pakar harus ditambah supaya tidak menunggu terlalu lama bagi penyakit kritikal.

Kuater / Rumah guru yang serba moden mengantikan rumah kayu bagi menarik guru -guru terlatih berkhidmat di kawasan luar bandar. diharap guru - guru baru harus didedahkan dengan semangat guru - guru lama yang ikhlas dan komited mendidik anak luar bandar untuk berjaya. Mereka degil bukan kerana mereka bodoh, tetapi mereka tidak faham apa yang guru-guru ajar.


Deretan rumah kedai yang kini semakin rancak dengan perniagaan. Lepas ni tak payah gi bandar Bahau untuk membeli belah. Cuma perkhidmatan bank saja masih belum dibuka di Bandar Baru Jempol.
Berenang -renang ketepian,
Bersenang - senang kemudian.
 

BlOG NEGERI SEMBILAN

Copyright 2010 All Rights Reserved