ads

Rabu, 4 Disember 2013

05 di lenggeng - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di lenggeng - Google Blog Search


BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lenggeng</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Oct 2013 09:02 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lenggeng</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Sep 2013 09:09 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lenggeng</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Sep 2013 09:04 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Catatan Lama - BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lenggeng</b> - Google <b>...</b>

Posted: 21 Aug 2013 09:32 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

<b>Lenggeng</b>, Negeri Sembilan Darul Khusus ~ Jelajah Mahaguru58

Posted: 23 Jun 2013 04:57 AM PDT

Salah satu kegemaran saya adalah untuk menjelajah bumi Semenanjung Tanah Melayu ini dengan memandu melalui jalan jalan persekutuan, berhenti di pekan pekan kecil dan merakamkan suasana sekitar didalam bentuk fotografi dan video.

Hari ini saya berkesempatan singgah di Lenggeng, sebuah pekan kecil lama di dalam Negeri Sembilan Darul Khusus. 

Ikuti lah rakaman spontan saya didalam bentuk video dibawah:

Saya tertarik dengan keadaan beberapa kedai papan lama di pekan Lenggeng ini. Walaupun keadaan kedai2 lama ini sesetengahnya sudah uzur namun ada termeterai keindahan senibina dan peradaban lama padanya.


Corak corak pada tingkap kedai kedai diatas bertarikh dari zaman era British dahulu. Cuma sejak kebelakangan ini dipasang kompresor pendingin hawa menurut keperluan zaman ini.Dulu dulu hanya dibuka sahaja tingkap itu dan angin sepoi sepoi bahasa meniup keseluruh ruang atas kedai tersebut.

Sekarang terpaksa lah ditutup sebab nak dinginkan ruang dan untuk mengelakkan debu dan habuk dari jalan didepan terbang masuk! Mujur lantai ruang atas tu terletak tinggi. Jika tidak adalah nanti 'spiderman' merayap masuk menceroboh! :P


Semasa saya singgah di pekan Lenggeng, keadaan jalan nya berdebu disebabkan laluan lori lori pembinaan yang membawa muatan tanah dan pasir. Itulah puncanya kenapa pekan Lenggeng begitu tercemar dengan debu debu di jalan utamanya.

Di tambah pula dengan keadaan berjerebu yang di sebabkan oleh pembakar2 hutan Sumatera, Indonesia yang tidak peduli akan kesan pencemaran udara serantau.


Phua Kong Hing, mekanik motor di pekan Lenggeng begitu mesra memberikan lambaian 'peace' kepada anda para pembaca blog Mahaguru58 yang budiman. Jika lalu disana, singgah lah sekejap bertanya khabar pada nya.

Alang alang saya dah ada kat Lenggeng, daerah pendalaman Nogori Sembilan, makanya saya pun pergilah singgah makan disalah sebuah warung Masakan Minang di Kampong Katop dihujung pekan Lenggeng.

Inilah makanan tengahari saya di sana. Daging masak lomak cili padi dan sepotong ayam goreng berempah. Sodap!!! Tapi kebanyakan isi ayam tu saya sedekahkan pada dua ekor kucing yang datang merayu mengiau ngiau pada saya. Dah rezeki kucing kucing tersebut. :-)


Insya Allah jika ada masa, mahu saya menjelajah lagi.

05 di mambau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di mambau - Google Blog Search


BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di mambau</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Aug 2013 03:05 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Ajal 2 beranak rempuh pokok <b>di</b> Jalan <b>Mambau</b>-Port Dickson

Posted: 19 Aug 2013 03:12 PM PDT

Seremban: Perjalanan seorang wanita untuk memulakan hari pertama bekerja sebagai tukang masak berakhir tragedi memilukan apabila dia bersama anaknya maut dalam kemalangan di Jalan Mambau-Port Dickson berhampiran Taman Kelab Tuanku, di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 5.15 petang, Badariah Baba, 55, bersama anak lelakinya, Khairul 'Aizat Taib, 27, meninggal dunia di tempat kejadian akibat parah di kepala dan badan.

Jurucakap polis berkata, kereta Proton Satria dipandu Khairul dipercayai hilang kawalan di satu selekoh dalam keadaan hujan lebat sebelum merempuh pokok.

"Dua beranak itu dipercayai dalam perjalanan ke Seremban 2 dari rumah mereka di Kampung Bemban, dekat sini, untuk menghantar Badariah yang memulakan hari pertama bekerja sebagai tukang masak di sebuah gerai.

05 di teluk kemang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di teluk kemang - Google Blog Search


~.~: Destinasi Bajet - <b>Teluk Kemang</b> - Blogger

Posted: 01 Dec 2013 08:38 PM PST

Bismillahirrahmanirrahim.
Entry kali nie cik atynn nak update pasal vacation 3hari 2malam cik atynn ke teluk kemang bersama dua lagi sahabat cik atynn. Kak izni dan juga adam. Cerita nie dah basi sebenarnya. Boo cik atynn booooo ~~ But, cik atynn nak cerita jugak pengalaman pertama cik atynn vacation bersama sahabat cik atynn. Sharing is caring kann :)
Lepas je habis final exam, kami tak balik rumah. Sebabnya kami nak tunggu sehingga latihan Jambori komander kesatria. So, kami berkampung di uitmns. Dan juga kami menyambut raya aidiladha di uitmns. Sangat sedih waktu tu. *Kedengaran lagu dendang perantau - P.Ramlee* :'(
Sebenarnya, percutian nie kami dah lama rancang before final exam lagi. Nie adalah rancangan cik atynn sebab ingatkan nak pergi vacation sensorang. Then, sahabat cik atynn nie bising sebab perempuan nak pergi vacation sensorang. Tu yang jadi pergi bertiga tu. Kebetulan kak izni yang duduk terengganu tu tak balik jugak. So ajakla dia sekali.
Lepas sehari hari raya , kami bertolak dari kampus uitmns seawal 7 pagi. Naik teksi dari uitmns sampai pekan pilah RM12, and dari pekan pilah kami naik bus ke seremban RM4.50 (Seorang). Sampai di Seremban dalam pukul 9 lebih macam tu la. Tak hengat pukul berapa. Haha.
Kemudian, dari seremban nak pergi port dickson naik bus dalam RM4 (seorang). Tak jauh pun dari seremban ke PD. Dalam 1 jam perjalanan je. Sampai di station kami naik teksi ke hotel mesra dalam RM12. Sampai je dihotel mesra dalam jam 10 pagi camtu. Tak ingat pulak pukul berapa. Haha. Tapi memang dalam pukul 10 lebih la.
Before this, kami dah booking hotel mesra nie melalui phone. And tempah 2 bilik dalam RM200+. But sampai sana kakak tu cakap kena bayar RM340. What, terkejut jugak waktu tu. But terpaksa bayar jugak sebab dah booking kan. Malas nak bertekak kat situ. Tapi still okay la sebab kami pilih 2 bilik RM340 kan untuk 3 hari 2 malam.
Sampai je kat bilik semua terbongkang. Kepenatan sangat. So, kami decide nak pergi laut lepas asar dalam kol 5 camtu. Sebabnya waktu tu cuaca agak panas. Lama lah jugak duduk terperap kat dalam bilik tu. Lepas asar, tu kami bertolak pergi laut. Oleh kerana kami nie pergi vacation takda transportation, so, pergi laut kena jalan kaki 5 minit. Seriously, macam advanture vacation waktu tu.
Petang tu kami tak mandi pun. Juz tengok2 je laut. Lagipun, air tengah pasang time tu, so laut macam kotor sikit. Dalam pukul 6 lebih kami bertolak balik hotel. Lepas asar kami turun makan malam di kedai bersebelahan dengan hotel. Still not bad.
Keesokan harinya, dalam pukul 10 lebih kami pergi ke laut untuk mandi manda. Yeay, air tengah surut waktu tu. Seriously, sangat cantik alam ciptaan Allah swt. Subhanallah :) sangat heaven dapat mandi laut time tu. Waktu tu kami dah tak fikir sunburn. Yang penting dapat enjoy and release tension after final exam.
Kami berkampung kat situ, berkelah sampai pukul 3.30 petang. Beli makanan semua dekat situ. Walaupun cuaca panas, tapi tetap tak dapat mematahkan semangat nak mandi laut tu. Dah lama Dah lama tak jadi macam budak2 kan. Haha. Waktu tu macam2 keletah kami.
Pukul 3.30 kami balik hotel. Rehat sampai malam after isyak and keluar makan. Keesokkan harinya, dalam pukul 10 kami dah check out dari hotel. Terasa waktu percutian agak singkat waktu tu. But its okay, sebab masih dapat melihat alam ciptaan Allah swt. Mengagumi ciptaanNya. Subhanallah. :')


Alhamdulillah, kami selamat pergi dan selamat sampai kembali di uitmns. Walaupun ada sedikit masalah, tapi itu tidak dapat menghalang perjalanan kami. 
Thanks kak izni dan adam. Menjadikan vacation tu lebih seronok dan bermakna buat kita. Semoga ukhuwah persahabatan yang dibina, tidak berakhir disitu sahaja. Semoga ukhuwah persahabatan yang terjalin sehingga ke jannah Allah swt. InsyaAllah. Segala kenangan akan terpahat di hati ini. InsyaAllah :)

05 di rembau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di rembau - Google Blog Search


My Rainbow...: Jemputan Kenduri <b>di Rembau</b>

Posted: 02 Dec 2013 05:40 PM PST

Assalamualaikum.....

Jemputan ni, kami hadiri lama dah. Dalam bulan Syawal tahun ni. Lama kannn. Hehehehe. Sayang pula kalau tak buat entry. Officemate kita, Kak Ana yang jemput. Keluarganya di Rembau ada buat majlis tahlil sedikit. Lagipun, rumah kami kan di Alor Gajah. Dekat jer lah. Sajer nak kenal2 dengan mak Kak Ana.

Adam pakai baju raya yang tak pernah di pakai lagi walaupun dah penghujung Syawal.

Kami tiba dalam pukul 11.00 juga lah. Alhamdulillah, sempat join tahlil dan aminkan doa. Memang tak berniat nak singgah lama sebab nak pergi tengok Ba pula di hospital. Waktu melawat kan pukul 1.00 tgh hari, so sempatlah kami memenuhi undangan Kak Ana. Yang kat atas ni pinggan kita. Sambal tumis udang 2 ekor, ayam masak merah seketul kecil, bergedil seketul. Ada petola campur lobak masak lemak putih daaaaan..... yang paling spesel ialah tempoyak daun kayu nya. Memang marbeles. Sedap sangat2. Ini, tak tahu dah berapa jenis daun, yang penting ianya sedap. Pinggan Adam dan tangan Adam. Tengoklah pinggannya...tak ada unsur2 kaler hijau langsung. Udang, bergedil, ikan sekor gedabak, ayam lagi. Last2, ikan tu terpaksa di kongsi bertiga, bergedil di ambil separuh oleh papanya. Tamak betul. Tahulah sedap. Dan dia terpaksa menghabiskan sayur daun kayu yang kita paksa dia makan juga. Padan muka dia. Walhal dia suka jer sayur, tapi bila ada ayam masak merah jer, dia mula lupa sayur.

Terima kasih Kak Ana sebab sudi jemput kami. Dapatlah jumpa mak Kak Ana sekejap. Tak dapat sembang pun sebab tak nak ganggu mereka yang sedang sibuk. Insya Allah, ada rezeki, raya tahun depan kita sampai lagi.

.

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search


Muhammad Qul Amirul Hakim: <b>Nilai</b> 3, <b>Nilai</b>, <b>Negeri Sembilan</b> Darul <b>...</b>

Posted: 21 Oct 2013 05:27 PM PDT

Assalamu'alaikum,
Sementara ada masa yang sedikit ini, hamba paparkan gambar-gambar yang dirakam semasa ke Nilai 3 di Nilai, NSDK beberapa minggu yang lalu. Kami sampai agak awal, dalam 11 pagi juga rasanya.  Hamba berpeluang 'mengikuti' perkembangan Nilai 3, dari kawasan perindustrian ringan yang 'tidak menjadi', ia ditukarkan menjadi kawasan pusat barang borong di Malaysia.  Mula-mulanya, banyak kedai perabut, kemudian 'naik' kedai karpet sana sini, kemudian naik kedai kain dan kemudiannya kedai barang kahwin. Nilai 3 memang luas, kalau nak berjalan kaki keseluruhan kawasan ini memang tidak mampu rasanya. Biasanya bas pelancong singgah ketika Sabtu dan Ahad, serta musim cuti sekolah. Ringkasnya ada beberapa barang yang anda boleh mendapat banyak pilihan jika ke Nilai 3 berbanding tempat lain iaitu:
  • Barang-barang perkahwinan. Memang harga borong dan kedai-kedainya besar-besar dan banyak pula. Namun pastikan anda mempunyai harga di tempat anda dahulu sebelum ke Nilai 3 untuk mencari 'nilai terbaik' barang anda. Pastikan anda membandingkan harga sesama kedai di Nilai 3 kerana banyak kedai menawarkan barang yang sama.
  • Karpet dan permaidani.  Dulu sedikit, sekarang ini memang banyak kedai karpet dan permaidani termasuk sebuah 'gudang' yang masih dalam Nilai 3. Anda boleh pilih, cari dan bandingkan pelbagai jenis karpet dan permaidani dari pelbagai jenis kualiti.  Hamba beli sejadah untuk solat di rumah sewaktu berjemaah dengan keluarga  pada waktu Maghrib dan Isyak. Kadang-kadang orang Islam 'agak kedekut' bab barang ibadat tetapi 'berbelanja besar' bab barang tidak penting. Harga dalam RM150, tawar punya tawar dapat juga RM100. Sejadah ini kualiti '2 juta tenunan'.
  • Kain ela dan pakaian.  Nilai 3 memang banyak kedai kain ela dan pelbagai kain wanita, pakaian kanak-kanak, pakaian sekolah dan pelbagai jenis pakaian.  Cuma lokasinya agak berselerak di sana sini. Sebab itu, hamba lebih suka ke Nilai Square di Bandar Baru Nilai yang lebih tersusun. Walaupun begitu, rasanya Nilai 3 telah menyebabkan orang Lembah Klang tidak pergi ke Tangkak lagi...
  • Kedai barang perabut, khususnya kedai perabut jati.  Dulu lebih banyak kedai perabut, tetapi kini agak kurang. Kedai perabut jati memang ada berselerak di pelbagai lokasi di Nilai 3.  Kadar penghantaran perabut ke rumah bergantung kepada nilai belian anda, dari percuma sampai berbayar.
  • Kedai barang lain seperti kedai barang-barang lampu, aksesori kereta, peralatan rumah, barang perhiasan rumah dan lain-lain lagi. 

Sebenarnya, isteri hamba nak belikan barang sedikit untuk kenduri sepupu hamba hujung November ini.  Ia tidaklah mahal,  sekadar 'tanda sokongan kami' kepada beliau sebab beliau sepupu hamba terakhir yang masih bujang. Sepupu pun dua orang saja. Masyarakat Islam sekarang, khususnya orang Melayu dah banyak ikut Barat dalam kahwin. Bertunang pun berbelanja besar, ada yang macam kenduri kahwin. Kemudian nak pakai sedondon, majlis akad nikah lain, majlis kenduri di belah pengantin perempuan lain pakaiannya, kenduri di belah pengantin lelaki lain pula. Ada warna tema, tak mau bunga telur lagi, bagi kek la, gula-gula, coklat, macam2, bungkus pula dalam beg kertas berkualiti dan lain.  Tu belum sembang bab artis, VVIP kahwin, lagilah membazir hakikatnya. Masyarakat lupa tujuan perkahwinan dan apa yang dicari dalam sebuah perkahwinan. Hamba kahwin 17 tahun dahulu, cukup mudah, ringkas dan amat sederhana majlis akad nikah dan kenduri di kedua-dua pihak. Yang penting adalah keberkatan dalam sebuah perkahwinan. Keberkatan ini penting dan 'boleh diperolehi dalam majlis akad nikah sebenarnya'. Bagaimana? Itu tak boleh cerita di sini, kecuali berjumpa secara berhadapan. Tak sampai 2 jam kami di sini, kami balik ke BBBangi. Satu tip untuk beli-belah di Nilai 3, datang pada hari bekerja, bukan Sabtu atau Ahad. Wassalam.




                                                               Kedai barang kahwin

ehmmm, dah ada kedai kes lapis Sarawak di sini
masih kawasan makan-minum




Set satu lajur 4 tingkat tu beratus-ratus harganya.

Salah satu restoran yang ada
Kedai karpet dan permaidani
Banyak buah-buahan dijual, harga hamba tak tahu sebab tak beli pun

Kawasan yang kosong kerana ??? ini dibiarkan peniaga jual barang bilik tidur


Kedai karpet dan permaidani lagi

Kedai karpet dan permaidani 
Kedai karpet dan permaidani 



Kedai karpet dan permaidani 
Kedai karpet dan permaidani 










Kedai perabut dan perabut jati

Kedai perabut dan perabut jati
Kedai perabut dan perabut jati












Textile Walk - kedai kain dan pakaian


di negeri sembilan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sembilan - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di Negeri Sembilan</b> – Klana Resort Seremban <b>...</b>

Posted: 17 Sep 2013 06:33 AM PDT


Logo-Klana-Resort-Seremban

Jawatan Kosong di Klana Resort Seremban September 2013 Terkini :

  • Assistant Food & Beverage Manager
  • Banquet Executive
  • Pastry Chef
  • Programme Facilitator – Teambuilding
  • Artist Assistant
Tags : jawatan kosong serembanjawatan kosong di serembanjawatan kosong seremban 2013kerja kosong di serembankerja kosong seremban 2013Kerja kosong di senawangkerja kosong di seremban 2013jawatan kosong seremban september 2013kerja kosong serembankerja kosong area serembanjawatan kosong seremban november 2013jawatan kosong oktober 2013 serembanjawatan kosong di seremban 2013jawatan kosong seremban oktober 2013kerja kosong seremban oktober 2013kerja kosong di seremban oktober 2013kerja kosong di seremban terkinikerja kosong seremban september 2013jawatan kosong resort 2013kerja kosong di resort 2013kerja kosong di resortkerja kosong di seremban 2jawatan kosong di klana resort serembanjawatan kosong resortkerja kosong senawang 2013
Jawatan Kosong di Negeri Sembilan – Klana Resort Seremban September 2013
 

BlOG NEGERI SEMBILAN

Copyright 2010 All Rights Reserved