ads

Isnin, 19 September 2011

05 di rasah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di rasah - Google Blog Search


Syarak Mengata , Adat Menurut: Beratus skru bahaya <b>di</b> jalan <b>Rasah</b> <b>...</b>

Posted: 19 Aug 2011 07:54 PM PDT

Para pengguna jalanraya terutama penunggang motosikal harap berhati-hati apabila menggunakan flyover jalan Rasah menuju ke bandar Seremban, Terdapat beratus-ratus skru ( bolt / pasak ) yang tercacak setinggi hampir 1 inci di atas jalanraya sejak sebulan yang lalu. Harap pihak yang berkenaan dapat mengambil tindakan segera untuk keselamatan para pengguna. Terdapat kejadian tayar motosikal bocor apabila melanggar skru ini.

Friday August 19, 2011
Hundreds of metal bolts along Jalan Rasah in Seremban

DANGER lurks especially for motorcyclists if they are not careful while travelling on Jalan Rasah, Seremban.

One can find hundreds of metal bolts sticking out 2cm off a 20m stretch leading towards town just after the end of the flyover.

Motorcyclists who ride on these bolts could lose their balance and end up with serious injuries.

Danger zone: Hundreds of metal bolts which once held flexible poles, sticking out about 2cm from the ground on Jalan Rasah heading towards Seremban town.

According to a motorist, who only wants to be known as Ashraf, he once had a miraculous escape while trying to avoid a speeding car coming down from the flyover.

"I had a bumpy ride when I was pushed on the metal bolts. However, I ended up with a punctured back tyre.

"That was a week ago and I am surprised the authorities have not removed them. It is definitely not safe,'' said Ashraf from Mambau.

The bolts once held flexible poles but over time they were knocked down by speeding vehicles or vandalised and now the metals are exposed.

Motorist Param Kutty said the road had been like that for the past one month and the authorities should act before a nasty accident happened.

http://thestar.com.my/metro/story.asp?file=/2011/8/19/central/9294014&sec=central


Roketkini.com >> Pengundi pos suami isteri &#39;sama jantina&#39;

Posted: 06 Sep 2011 01:44 AM PDT

KUALA LUMPUR, 6 SEPT – DAP hari ini telah menemui lagi 21 bukti tambahan pengundi pos, dengan satu kes suami isteri 'sama jantina', pesara tentera yang masih menjadi pengundi pos dan 19 pasangan suami isteri yang mendaftar sebagai pasangan tenteranya.

Ketua Pemuda DAP Kebangsaan Anthony Loke berkata, DAP telah menemui sepasang suami isteri tentera berjantina sama di Briged Kem Rasah dengan nama pasangan yang hampir sama.

'Pasangan sama jenis' itu bernama Yuniza Bte Nodin dengan kad pengenalan 750504-05-5498 dan Yuzina Bte Nodin dengan kad pengenalan tentera T6096236.

Kedua mereka ini berkongsi lokaliti yang sama iaitu 130/22/07/401 – 1 Briged Kem Rasah.

"Adakah tentera Malaysia membenarkan perkahwinan sama jenis? Bagaimana ini boleh terjadi? Mampukah SPR menjelaskan kesilapan sebegini? Adakah akan seperti dahulu bahawa kesilapan SPR cuma 0.0001 peratus sahaja?" kata Loke yang juga Ahli Parlimen Rasah dalam siding akhbar di sini hari ini.

Beliau yang juga Pengerusi DAP Negeri Sembilan berkata, 19 pasangan tentera di Kem Rejimen Askar Melayu Diraja di Rasah pula, setiap rumah pasangan itu diwakili oleh seorang sahaja.

Ini kerana, menurutnya, salah seorang dari pasangan yang berkhidmat sebagai tentera, dan pasangannya yang tidak bekerja sebagai tentera, menggunakan MyKad pasangan yang bekerja sebagai tentera.

"Nombor MyKad ini bukan milik suami atau isteri anggota tentera. Jadi salah seorang suami atau isteri itu masih boleh didaftarkan di kawasan lain dan boleh pula mengundi dua kali. Ia tidak kira siapa. Isunya sekarang ialah undi tambahan sudah boleh dibuat.

"Ada wanita dengan nombor kad pengenalan lelaki, dan sebaliknya. Dan perlu diingat, kesemua ini adalah pendaftar baru. Ini cuma dalam satu kem sahaja, bukan di seluruh Malaysia lagi," katanya menambah bahawa kes yang sama turut berlaku di kawasan Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin.

Justeru, Loke memberi contoh, N M Ezwanee bin Mat Isa bernombor kad pengenalan 830902-55-290 yang nombor belakangnya iaitu '0′ mewakili perempuan.

"Sementara itu Norlianiza Binti Abu, dengan kad pengenalan tentera T5005217 lahir pada hari yang sama iaitu 2 September 1983, sama dengan kad pengenalan Ezwanee pula," katanya.

Beliau turut mendedahkan lagi tentang seorang bekas tentera, Kalidass a/l Maniam yang pernah bekhidmat di Rejimen ke-2 Artileri Kem Mahkota, Johor yang masih aktif dalam senarai pengundi di situ sedangkan beliau sudah bersara dan berdaftar sebagai pengundi biasa di Parlimen Sungai Siput.

Menurut Loke, Kalidass sekarang menggunakan MyKad 571226-08-5211 dan menetap di Sungai Siput Utara, Perak dan sudah tidak menggunakan kad pengenalan tentera beliau yang bernombor T3006437 itu lagi.

"Ini tidak adil, SPR seharusnya menukar perubahan dan persaraan Kalidass secara automatik," kata Loke.

Ketika dihubungi Roketkini, Kalidass yang telah menyertai DAP menjelaskan bahawa beliau bersara pada 2 Disember 2010.

"Selepas bertukar kad tentera dengan kad pengenalan baru melalui Mindef, saya pun mendaftar sebagai pengundi. Tidak berapa lama kemudian, tergerak hati untuk menyemak nombor tentera saya yang dahulu," katanya.

Justeru Kalidass terus memaklumkan perkara ini di ibu pejabat ADUN Jalong supaya penyelewengan pengundi pos ini dapat diketengahkan lagi. – Roketkini.com

05 di juasseh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di juasseh - Google Blog Search


Mr SiSO | PHOTOBLOG: Berhari raya <b>di Juasseh</b>, kuala Pilah

Posted: 05 Sep 2011 05:30 AM PDT

 Tahun nie kami sekeluarga menyambut kehadiran aidilfitri di kampung halaman my wife ( dah mmg tahun nie giliran dia nak buat mcm mana hahaha). suasana seperti biasa meriah dengan persiapan raya, juadah di pagi raya yang wajib ada seperti lemang, redang ayam and daging dan lain-lain lagi. Seperti biasa di pagi raya kami akan bersolat aidilfitri di masjid juasseh yang tahun nie di imankan oleh Iman Muda Fattah anak tempatan bak kata iman masjid bersebut.
selepas selesai sembahyang, seperti biasa bermaaf-maafan sesama keluarga diiringi sessi bergambar kenangan.

Tiap-tiap kali raya pasti ada satu tempat yang wajib dilawati. Yaitu pusara Bonda My Wife.Semoga Arwah dirahmati dan tergolong dalam golongan orang yang beriman...amin..

Photog,
Syed Idrus

05 di lenggeng - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di lenggeng - Google Blog Search


PAS Negeri Sembilan: Temui Bob Lokman <b>di Lenggeng</b> 10 Mei 2011

Posted: 04 May 2011 02:17 AM PDT

05 di jempol - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di jempol - Google Blog Search


Cara Membuat Status Facebook <b>Di</b> Like/<b>Jempol</b> Ribuan Orang <b>...</b>

Posted: 09 Sep 2011 06:52 AM PDT


Mungkin anda pernah iri jika melihat status seseorang yang bahkan update status nya tidak bermutu, tapi di like banyak orang. Apalagi kalau misalnya anda sudah berkali-kali update status, namun ternyata tak ada satu pun jempol dan komentar yang nyangkut di status anda, pastinya akan kesal sekali (pengalaman sendiri nih :) ).

Nah, anda tak perlu iri dan berkecil hati lagi, sekarang ayo kita buat teman2 anda berbalik ngiri ke anda dengan memperlihatkan status anda yang di like oleh ribuan orang. Karena kali ini saya akan memberikan sebuah trik sederhana tentang cara membuat update status kita agar terlihat seperti di-like/jempol ribuan orang. Sekali bikin status langsung akan di like 4.893 orang :D .

Oke, langsung saja. Sebelum update status anda harus login dulu ke akun facebook (ya iyalah). Bedanya, kita bukan melakukan update status langsung dari facebook tapi melalui form pihak ketiga, langsung saja klik :

img

Tulis status anda, kemudian bagikan/share lalu lihat status baru di profil anda. Apa yang terjadi? status anda langsung di like 4.893 orang!

img

http://www.facebook.com/cyber4rt/posts/256725927692332

Ribuan Jempol Nyangkut...

Sekian tips sederhana ini, semoga bermanfaat. Dan semoga saja teman2 facebook anda tidak ngiri dan pingsan lihat status baru anda..hehe :P

UPDATE
Untuk mengirim ke wall teman, fans page, event.. anda tinggal menmbahkan dibelakang url/link :
&&target_id=NOMOR ID TARGET

05 di seremban - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di seremban - Google Blog Search


Sambutan Hari Kemerdekaan <b>di Seremban</b> meriah - Utusan Malaysia <b>...</b>

Posted: 16 Sep 2011 04:36 PM PDT

Sambutan Hari Kemerdekaan di Seremban meriah

Sambutan Hari Kemerdekaan di Seremban meriah


Sebahagian peserta perbarisan mengibarkan Jalur Gemilang sempena sambutan Hari Kemerdekaan Ke-54 dan Hari Malaysia Ke-48 Peringkat Negeri Sembilan di Kompleks Belia dan Sukan Paroi, Seremban, semalam.


SEREMBAN 16 Sept. - Sambutan Hari Kemerdekaan Ke-54 peringkat Negeri Sembilan berlangsung meriah dengan lebih 10,000 orang menyaksikan majlis itu yang diadakan di Kompleks Belia dan Sukan Paroi di sini, hari ini.

Sebanyak 84 kontinjen mengambil bahagian dalam sambutan tersebut yang terdiri daripada jabatan dan agensi kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO), swasta dan pelajar sekolah.

Perbarisan kontinjen itu bermula di kompleks berkenaan pada pukul 9 pagi dan berakhir di Sekolah Menengah Vokasional Ampangan.

Perbarisan itu diiringi dua pasukan pancaragam dari Sekolah Datuk Abdul Razak (SDAR) dan pasukan Tambor 15, Regimen Askar Melayu Diraja.

Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir berangkat menyaksikan sambutan itu dengan diiringi Tunku Ampuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Aishah Rohani Almarhum Tengku Besar Mahmud.

Turut hadir Undang Luak Sungai Ujong, Dato' Klana Petra Dato' Mubarak Dohak; Undang Luak Jelebu, Dato' Mendika Menteri Akhirulzaman Dato' Musa Wahab; Undang Luak Johol, Dato' Johan Lela Perkasa Setiawan Dato' Mohd. Jan Abdul Ghani; Undang Luak Rembau, Dato' Lela Maharaja Dato' Sharip Othman dan Tunku Besar Tampin, Tunku Syed Razman Tunku Syed Idrus al-Qadri dan Undang Yang Empat, Tunku Besar Seri Menanti, Tunku Ali Redhauddin.

Hadir sama Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan dan isteri, Raja Datin Seri Salbiah Tengku Nujumuddin; Setiausaha Kerajaan negeri, Datuk Mat Ali Hassan; Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Razak Mansor; ahli-ahli Exco kerajaan negeri; ahli-ahli Dewan Undangan Negeri dan para pegawai kanan kerajaan negeri.

Mohamad ketika berucap pada majlis itu berkata, walaupun sambutan itu tidak diadakan pada 31 Ogos lalu, namun kemeriahan dan signifikan Hari Kemerdekaan sentiasa membara dalam jiwa seluruh lapisan rakyat, baik di kota atau di mana-mana jua di pelosok negara.

Katanya, sama ada sebagai peserta, mahupun sebagai tetamu di lokasi-lokasi sambutan, jiwa merdeka seharusnya sentiasa berkobar dan membara dalam sanubari setiap rakyat.

"Sambutan Hari Kemerdekaan bukan hanya sekadar untuk menyelami hiasan warna-warni, alunan tarian, pukulan gendang ataupun kibaran Jalur Gemilang sahaja.

"Sebaliknya, ia lebih kepada menerapkan rasa kesyukuran dan keinsafan agar ia dapat memberi kesan yang mendalam di sanubari rakyat Malaysia di atas keamanan dan kesejahteraan yang kita nikmati selama ini," katanya.

Beliau berkata, generasi pasca merdeka harus sentiasa merujuk kepada sejarah kemerdekaan negara dalam usaha untuk memaju dan membangunkan negara.

Gangguan Bekalan Air <b>Di Seremban</b> Esok Dan Rabu : N9 Kini

Posted: 04 Sep 2011 07:28 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]SEREMBAN, 5 Sept — Beberapa kawasan di daerah Seremban akan mengalami gangguan bekalan air selama sembilan jam mulai pukul 9 malam esok (6 Sept). Pengurus Khidmat Pelanggan dan Hal Ehwal Awam Syarikat Air Negeri Sembilan ...

05 di tampin - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di tampin - Google Blog Search


WACANA <b>TAMPIN</b>: TUAN IBRAHIM <b>DI</b> KUALA PILAH

Posted: 11 Sep 2011 09:35 PM PDT

JAMUAN IDIL FITRI MTD SERI MENANTI


Tarikh : 14 Sep 2011, Rabu

Tempat : Dataran Mujahidah, Bt 16, Kg Terachi, Jln Seremban-K.Pilah ( sebelah SK Terachi)

Bersama : Dato Tuan Ibrahim Tuan Man
Ketua Penerangan Pas Pusat

05 di port dickson - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di port dickson - Google Blog Search


Censerve Team Performance Review Workshop <b>di Port Dickson</b>

Posted: 06 May 2011 12:37 AM PDT

Alhamdulillah, pada 6 hingga 8 Mei 2011 yang lalu, QYC telah pun menghantar 3 orang wakil iaitu Bro. Fauzul Fahmi merangkap Presiden QYC, Sr. Ummi Syahida selaku Vice President QYC dan juga Sustra sebagai alumni QYC untuk menghadiri "CENSERVE Team Performance Review Workshop" anjuran CENSERVE.

Program ini merupakan rentetan program yang telah pun diadakan di Bagan Lalang pada bulan Januari lalu. Kini, keseluruhan kelab yang bernaung di bawah payung CENSERVE berkampung selama 3 hari di Hotel Seri Malaysia untuk membentangkan balance score card, action plan dan future plan setiap kelab.

Selain itu, setiap kelab juga di dedahkan tentang Overview on Club Performance oleh Madam Martinelli Hashim dan Performance of Clubs oleh Bro. Mohd Khairulzain Abdul Rahman. Melalui kedua-dua slot ini, setiap kelab dapat memerhati perkembangan dan kemajuan kelab mereka beserta perbelanjaan yang telah digunakan setakat bulan April 2011.

Tambahan pula, melalui pembentangan balance score card, action plan dan future plan, setiap kelab dapat belajar dari kesilapan dan kekurangan dalam menghasilkan balance score card dengan betul. Fakta angka mestilah tepat dan bukan anggaran. Analisis sama ada program yang dijalankan mengikut almanak kelab atau tidak dan berapa perbelanjaan yang digunakan. Setiap kelab juga harus memahami bahawasanya CENSERVE telah membahagikan dana yang mencukupi untuk setiap kelab mengikut aspek mentoring, orang asli, anak-anak yatim dan orang kurang upaya.

Melalui 11 kelab yang menghadiri review workshop ini iaitu QYC, JKQ, Gemilang, Inspire, AKHI, STEADFAST, COMRADE, JASA, Titian Asli, SENDI dan Caring Club terdapat keunikan masing-masing dalam cara pentabdiran. Setiap kelab dapat belajar tentang modul yang digunakan oleh kelab lain dalam menjalankan aktiviti mereka. Bukan itu sahaja, setiap pemimpin juga menunjukkan cara yang berbeza dalam sistem pengurusan, cara penyimpanan rekod dan prinsip pegangan mereka. Menariknya, walaupun setiap kelab mempunyai kumpulan sasaran yang berlainan tetapi itu bukanlah satu alasan untuk mementingkan hal kelab sendiri sahaja. Setiap kelab mempunyai semangat yang tinggi untuk bekerjasama menangani kepincangan kelab lain.

Sempat juga dibincangkan tentang program terbesar CENSERVE seperti Humanitarian Carnival, RESILIA, Seminar Pengurusan Anak Yatim dan Social Enterpreneurship Competition.

Semoga ukhuwah antara CENSERVEians yang selama ini terjalin akan terus diredhai ALLAH.

Binalah Sifat Krikital, Bukan Mengkritik!

Syabas diucapkan kepada CENSERVE dan para pemimpin kelab!

05 di jelebu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di jelebu - Google Blog Search


Tranungkite Online v11 - 17 tahun tunggu elektrik <b>di Jelebu</b> <b>...</b>

Posted: 28 Jul 2011 07:49 AM PDT

Oleh: amkns

"Akhirnya selepas menunggu selama 17 tahun, sambil berusaha memohon bekalan elektrik ke rumah beliau di Kg Ulu Jelebu dari TNB dan kerajaan UMNO/BN, pada 27 Julai 2011, rumah En Radzuan Bin Halim, 50 tahun dan Puan Norhayati telah pun terang benderang dengan cahaya lampu berkat usaha dari sebuah NGO dengan kerjasama PAS Kawasan Jelebu dan PAS MTD Klawang.

 

Pihak NGO tersebut telah menyumbangkan sebuah generator dan 5 buah tilam kepada keluarga En Radzuan.  Pihak PAS MTD Klawang telah memberikan kerjasama dengan menyumbangkan wayar dan paip untuk membuat pendawaian di dalam dan di luar rumah En Radzuan.  

Pasukan Unit Amal Jelebu telah menghantar 2 orang petugas mereka menjalankan kerja-kerja pendawaian tersebut. 

En Radzuan menyatakan rasa gembira dan terharu dengan sumbangan dari pihak NOG tersebut dan usaha yang dijalankan oleh PAS untuk membantu beliau dan keluarga.  

Beliau mempunyai 10 orang anak, iaitu 6 perempuan dan 4 lelaki. Dengan adanya lampu yang terang ini dapatlah anak-anak beliau mengaji dan meneruskan pelajaran pada waktu malam katanya.  

En Radzuan menambah lagi walaupun dia tahu PAS bukanlah parti pemerintah tetapi usaha PAS yang ikhlas membantu orang-orang yang miskin seperti beliau, membuatkan beliau rasa terharu dan beliau mendoakan kemenangan PAS pada pilihanraya yang akan datang supaya lebih ramai lagi orang dapat dibantu. 

Menurut Saudara Nor Anif (Timbalan YDP) adalah menjadi tanggungjawab PAS membantu semua orang sesuai dengan tema Muktamar tahunan PAS baru-baru ini iaitu 'Negara Berkebajikan'. 

Saudara Anif juga menegaskan bahawa walaupun sekarang ini rumah En Radzuan telah pun terang tetapi masih menjadi tanggungjawab kerajaan UMNO/BN menyalurkan bekalan elektrik ke rumah En Radzuan kerana bekalan elektrik adalah kemudahan asas yang menjadi hak semua rakyat Malaysia untuk mendapat nya terutamanya kawasan Parlimen Jelebu ini diwakili oleh Rais Yatim yang juga seorang Menteri Kanan. 

http://pasjelebu.blogspot.com  

Laporan penuh bergambar di http://orangklawang.blogspot.com/2011/07/selepas-17-tahun-baru-nampak-cahaya.html

"

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search


IPU sederhana dicatat <b>di</b> beberapa kawasan <b>di Negeri Sembilan</b> <b>...</b>

Posted: 12 Sep 2011 02:36 PM PDT

SEREMBAN 12 Sept. - Beberapa kawasan di sekitar daerah Seremban, Nilai dan Port Dickson masih lagi dilanda jerebu tahap sederhana dengan bacaan indeks pencemaran udara (IPU) sekitar 64 hingga 86 hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Hal Ehwal Perladangan, Sumber Manusia, Alam Sekitar dan Pengaduan Awam negeri, Datuk V.S. Mogan memberitahu, bacaan IPU bagi daerah itu mencatatkan 61 pada pukul 7 pagi dan meningkat sebanyak 64 pada pukul 11 pagi.

''Manakala bagi bacaan IPU di Nilai pula, ia sekitar 83 pada pukul 7 pagi sebelum meningkat kepada 86 pada pukul 11 pagi.

''Sementara di Port Dickson pula ketika ini, IPU yang dicatatkan adalah 86 pada pukul 7 pagi dan ia masih kekal sehingga tengah hari ini," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Bagaimanapun kata Mogan, keadaan jerebu di negeri ini dilaporkan semakin pulih hari ini dengan bacaan IPU yang dicatatkan secara purata lebih baik berbanding tiga hari lepas.

Namun, katanya, langkah berjaga-jaga perlu dilakukan oleh orang ramai agar mengurangkan aktiviti luar dan mengelak daripada melakukan pembakaran secara terbuka.

Katanya, Jabatan Alam Sekitar (JAS) negeri sedang melakukan pemantauan dengan memastikan tiada pihak melakukan pembakaran terbuka dan industri tidak mengeluarkan asap berlebihan.

Sementara itu di Melaka, kualiti udara di kawasan Bukit Rambai dan pusat bandar Melaka tidak banyak mencatatkan perubahan hari ini berbanding semalam apabila IPU direkodkan kekal pada tahap sederhana iaitu antara 68 dan 85.

Menurut laporan laman web Jabatan Alam Sekitar (JAS) hari ini, sehingga pukul 11 pagi, IPU bandar Melaka berada pada tahap 69, manakala Bukit Rambai IPU dicatatkan agak tinggi iaitu 85.

Bacaan IPU pada tahap antara 0 dan 50 adalah baik, 51-100 (sederhana), 101-200 (tidak sihat), 201-300 (sangat tidak sihat) dan melebihi 301 berbahaya.

Sumber: Utusan

05 di serting - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di serting - Google Blog Search


Blog Felda: felda sungai tengi - Google Blog Search

Posted: 22 Jun 2011 12:00 AM PDT

LAWATAN BIRO MASYARAKAT FELDA PKR KE NEGERI JOHOR

Bersama Haji Suhaimi Said, Pengerusi Biro Masyarakat Felda PKR Pusat, Sdr T. Kumar (Peguam), Timbalan Pengerusi, SdrRTebin Birham, Setiausaha bersama Pimpinan PKR Negeri Johor Datuk Chua Jui Meng, Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Negeri Johor, Sdr Hasan Karim (Peguam), Naib Pengeusi, Sdr Gurmit Singh Hullon (Peguam), Pengerusi Biro Guaman PKR Johor.

1. Tarikh: 5hb Jun 2011 (Ahad)

1.1: Lawatan ke Ladang Peneroka dan sesi dialog Isu Felda Setempat,

Masa: 2.30 petang .

Tempat: Felda Sg Mas, Pengerang

1.2: Ceramah dan Pelancaran Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Negeri Johor

masa: 9.00 malam

Tempat: Felda Adilla, Pengerang

2. Tarikh: 6hb Jun 2011 (Isnin)

2.1: Dialog Bersama Peneroka

Masa: 2.30 petang

Tempat: Felda Dengga, Sembrong

2.2: Ceramah Isu Felda dan Politik Semasa

Masa: 9.00 malam

Tempat: Felda Bukit Batu, Kulai

3. Tarikh: 7hb Jun 2011 (Selasa)

3.1: Dialog bersama Peneroka

Masa: 2.30 petang

Tempat: Pejabat PKR Sekijang

3.2: Ceramah isu Felda dan Politik Semasa

Masa: 9.00 malam

Tempat: Felda Maokil, Pagoh

Selepas Negeri Johor, Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal akan bertandang ke Negeri Perak, dan Pengerusi PKR Negeri Perak, akan membuat jadual lawatan.

Lawatan Ke Negeri Sembilan: Tarikh 31 Mei 2011

3.00 petang: Perasmian Papan Tanda Ranting bagi PKR Felda Palong 14, 15 dan 16.

4.00 petang: Pelancaran Kempen "Mansuhkan Felda Plantation" di Palong 9 oleh Dato Fauzi Abdul Rahman, Pengerusi MPN PKR Pahang, turut hadir Dato Kamarul Baharin Abas, Pengerusi MPN PKR Negeri Sembilan.

8.00 malam: Perasmian Bilik Gerakan PKR DUN Serting di Felda Serting Hilir 2.

9.00 malam: Ceramah Isu Felda dan Isu Semasa di Felda Serting Hilir 2.

Penceramah: Dato Fauzi Abdul Rahman, Dato Kamarul Bahrin Abas, Haji Suhaimi Said, Rebin Birham

Lawatan Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal ke Negeri Pahang. Tarikh 9hb Jun 2011

Kawasan Rompin:

2.30 petang: Felda Keratong 1

4.30 petang: Felda Keratong 8

8.30 malam: Gugusan Felda Selancar.

Kawasan Temerloh } Akan ditetapkan oleh Cabang berkenaan.

Kawasan Bentong }

Lawatan Ke Felda Gedangsa, Sungai Tengi Selatan, Sungai Tengi dan Suharto di Hulu Selangor ditetapkan pada 21hb Jun 2011:

1. 9.00 pagi - di Felda Sungai Tengi Selatan

2. 10.30 pagi - di Felda Sungai Tengi

3. 12.00 t.h - di Felda Suharto

4. 3.00 petang - di Felda Gedangsa

Terlibat dalam lawatan:

YB Elizabeth Wong

Haji Suhaimi Said

T. Kumar

Rebin Birham

Zabidie Abas

Man Kadir (Pak Jabit)

Pimpinan Biro Masyarakat Felda Negeri Selangor.

Lawatan ke rancangan Felda Perlis sedang diatur oleh Pengerusi MPN PKR Negeri Perlis.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di kuala pilah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di kuala pilah - Google Blog Search


Pembangunan Tanah Adat <b>di Kuala Pilah</b> |

Posted: 14 Jun 2011 08:14 PM PDT

Sumber daripada Laporan Penemuan & Strategi Pembangunan RTD Kuala Pilah  terdapat beberapa kekangan di dalam usaha untuk membangunkan tanah adat iaitu:

1. Perbezaan Keluasan Tanah

  • Terdapat lot-lot tanah adat yang kecil dan kedudukannya yang berselerak menyebabkan tanah tersebut sukar untuk dizonkan dan dimajukan dengan gunatanah yang bersesuaian

2. Pemilikan Tanah

  • Terdapat dua isu utama berkaitan pemilikan tanah adat iaitu pemilik yang ramai bagi setiap lot dan kekangan tukar milik.

3. Pemilikan Yang Ramai

  • Persetujuan semua penama ada kalanya sukar diperolehi bagi tujuan untuk memajukan tanah. Di sini peranan Datuk Lembaga diperlukan untuk membuat keputusan bagi pihak pemilik tanah untuk memberikan kebenaran untuk memajukan tanah, khususnya tanah terbiar.

4.  Kekangan tukar milik

  • Pemaju atau pengusaha akan mengalami masalah untuk mengusahakan tanah tersebut sebagai gadaian atau cagaran disebabkan kekangan dari segi penukaran hak milik.

5. Keutamaan Pembangunan Ke Atas Tanah Milik

  • Pemaju tidak memberikan perhatian untuk memajukan tanah adat disebabkan akan sukar untuk diberi milik.

6. Tiada Tekanan Membangunkan Tanah Adat

  • Kawasan Bandar : Pembangunan pembandaran di Daerah Kuala Pilah adalah agak perlahan dan tidak memerlukan tekanan untuk membangunkan tanah adat di kawasan bandar kerana masih terdapat tanah milik yang masih luas.
  • Kawasan Luar Bandar : Tanah adat yang berpotensi untuk mengalami tekanan pembangunan hanya melibatkan lot-lot di sepanjang jalan utama Kuala Pilah – Seremban khususnya di Mukim Terachi dan di jalan utama Kuala Pilah – Jempol. Walaubagaimanapun trend pembangunan dijangka akan menerima pembangunan yang agak perlahan.

7. Tiada Keperluan Tukar Hak Milik Bagi Pembangunan Tanah Adat Kawasan Luar Bandar

  • Sebahagian besar tanah adat di kawasan luar bandar khususnya di Mukim Terachi, Juasseh dan Johol merupakan tanah pertanian dan masih berpotensi untuk dikekalkan dengan aktiviti pertanian dan perternakan. Pemajuan tanah untuk aktiviti pertanian sama ada diusahakan oleh agensi kerajaan seperti FELCRA dan RISDA mahupun agensi swasta tidak memerlukan penukaran hak milik. Ini kerana pengusaha berkenaan tiada keperluan untuk mengadai atau mencagar tanah yang diusahakan.

8. Tanah Terbiar

  • Masih terdapat banyak tanah adat yang luas yang tidak diusahakan. Tanah pertanian terbiar tidak diusahakan kerana tiada sistem pengairan , pemilik yang sudah lanjut usia dan kurang minat ahli keluarga untuk mengusahakannya kerana telah mempunyai pekerjaan tetap yang lain.
  • Terdapat tanah adat bagi kegunaan kampung/ kediaman yang tidak didiami disebabkan pemilik utama telah meninggal dunia dan pewaris telah berhijrah ke tempat lain.

9. Kekangan Adat

  • Kekangan adat sering menjadi isu dan penyebab ketiadaan pembangunan di atas tanah adat. Ini adalah kerana pemilikan tanah hanya boleh diwarisi kepada perempuan dari suku yang sama dan tanah adat tidak boleh berpindah tangan kepada bukan suku yang sama. Ini kerana tanggapan yang menyatakan bahawa pemilik perlu kewangan yang kukuh untuk memajukan tanah di samping nilai tanah yang rendah apabila dicagarkan kepada institusi kewangan bagi tujuan projek pembangunan.

10. Nilai Tanah Yang Rendah

  • Jurunilai tanah secaranya amnya akan meletakkan tanah adat pada nilai yang lebih rendah. Ini disebabkan faktor tanah adat tidak bebas untuk ditukar milik.

11. Kewangan

  • Terdapat dua isu utama berkaitan sumber kewangan iaitu pemilik tanah adat tidak mampu untuk melaksanakan sesuatu projek dan tiada sokongan dari institusi kewangan

12. Pemilik Mahu Terus Kekal Gunatanah Semasa

  • Pemilik tanah adat yang berkemampuan di kawasan bandar lebih gemar untuk mengekalkan status tanah sebagai tapak kediaman mereka. Antara faktor utama tidak berlakunya proses menukar syarat tanah ini adalah disebabkan pemilikan yang ramai bagi sesuatu lot tanah.

Strategi Memajukan Tanah Adat

Beberapa strategi telah digariskan bagi mengatasi masalah pembangunan tanah adat iaitu:

  1. Mengenalpasti Tanah Adat yang berpotensi sebagai Pusat Pertumbuhan Daerah atau kawasan pertanian;
  2. Membangunkan tanah adat yang melibatkan pembangunan fizikal tanpa melibatkan pertukaran hak milik melalui konsep pinjaman tanah bagi tempoh 30 tahun (aktiviti perkilangan), 66 tahun atau 99 tahun.
  3. Menyediakan dana khas pembangunan tanah adat oleh Kerajaan Negeri;
  4. Menubuhkan badan atau agensi yang bertanggungjawab untuk mengurus pembangunan tanah adat yang dianggotai Lembaga Adat. Tanggungjawab badan/agensi adalah untuk memelihara kepentingan pemilik tanah dan memastikan pembangunnya tidak melibatkan penukaran hak milik tanah adat.

di negeri sembilan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sembilan - Google Blog Search


15 Restoran Guna Sos Ada DNA Babi <b>di Negeri Sembilan</b> « Pena <b>...</b>

Posted: 13 Sep 2011 05:53 AM PDT

Sos Hp danTabasco pepper disahkan mengandungi DNA Babi

Sebanyak 15 premis makanan termasuk restoran makanan segera popular dan berstatus halal di negeri ini serta beberapa negeri lain dikesan menggunakan sos serta beberapa bahan yang disahkan mengandungi asid deoksiribonukleik (DNA) babi.

Perkara tersebut terbongkar selepas pegawai dari Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) melakukan pemeriksaan mengejut di premis berkenaan pada bulan lalu.

Hasil pemeriksaan tersebut mendapati, premis terbabit masih menggunakan produk HP Sauce dan Tabasco Pepper Sauce yang disahkan mengandungi DNA babi oleh Jakim.

Seorang jurucakap JHEAINS berkata, susulan itu semua premis makanan tersebut termasuk semua peralatan yang digunakan premis berkenaan terpaksa menjalani proses samak.

Katanya, premis berkenaan yang termasuk beberapa buah restoran, kedai kek dan restoran makanan segera telah disamak sebagai syarat untuk mereka memperoleh sijil halal.

"Kita melakukan pemeriksaan di premis-premis berkenaan selepas pihak Jakim mengesahkan bahawa dua sos berkenaan dan satu serbuk penaik jenama Puratos mengandungi DNA babi," katanya di sini semalam.

Menurut jurucakap itu, ketika pemeriksaan, pemilik premis berkenaan mendakwa mereka tidak tahu bahawa produk yang digunakan oleh mereka mengandungi DNA babi.

Oleh SYED AHMAD ZULKARNAIN SYED ALI

05 di rasah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di rasah - Google Blog Search


DAP DAKWA PENGUNDI POS <b>RASAH</b> GUNA IC PASANGAN <b>...</b>

Posted: 06 Sep 2011 08:01 PM PDT

DAP mendakwa sekurang-kurangnya 21 pengundi pos didaftarkan di bahagian Parlimen Rasah dengan kad pengenalan milik pasangan mereka yang merupakan anggota tentera.

Ahli Parlimen Rasah Anthony Loke (gambar kiri) berkata, seramai 19 isteri dan dua suami yang didaftarkan di kem tentera dalam kawasannya mempunyai kad pengenalan yang mempunyai tarikh lahir pasangan masing-masing dan berakhir dengan digit yang memberi maklumat salah mengenai jantina.

"Kami tidak tahu sama ada pasangan ini benar-benar wujud," kata Loke yang juga Ketua Pemuda DAP.

Loke berkata, beliau mengesyaki nombor kad pengenalan terbabit adalah milik anggota tentera, yang mereka telah pun mendaftar di kem tentera menggunakan kad pengenalan tentera, sekali gus membolehkan seseorang mengundi dua kali.

05 di juasseh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di juasseh - Google Blog Search


Menteri Besar meluangkan masa hadir <b>di</b> Rumah Terbuka DUN <b>...</b>

Posted: 18 Sep 2011 05:26 AM PDT

JUASEH, 18 September – Dato' Seri Utama Haji Mohamad Haji Hasan petang ini telah meluangkan masa  mengunjungi rumah terbuka ADUN Juaseh, Dato' Mohamad Radzi Kail, Pengerusi Jawatan kuasa Bertindak Pelancongan, Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan di perkarangan pejabatnya dengan tema 'Majlis Mesra Aidilfitri Peringkat DUN Juasseh.'

Kehadiran para pengunjung tidak putus-putus menjadiakn majlis bertambah meriah bagi meraikan suasana perayaan Aidilfitri yang sekali di sambut dengan hari Kemerdekaan ke 54 tahun.

hampirt 2000 orang pengunjung dari berbilang bangsa yang hadir dan paling istimewa ianya turut dikunjungi oleh 'Kelab Permotoran Kuasa Tinggi Negeri Sembilan'.

KUALA KLAWANG, 18 September – Menteri Besar Negeri Sembilan juga sempat mengunjungi Majlis Rumah Terbuka Dato' Yunus Rahmat, ADUN Klawang merangkap Pengerusi Jawatan kuasa Bertindak Pertanian, Industri, Asas Tani, Pembangunan, Usahawan dan Koperasi yang di adakan di Dewan Majlis Daerah Jelebu, Kuala Klawang.

Para pengunjung yang berpusu-pusu hadir sejak pukul 2.00 petang dianggarkan seramai 2000 orang dan dihiburkan oleh nyanyian anak-anak jati Jelebu.

Kunjungan Menteri Besar di Rumah Terbuka ADUN Klawang juga di manfaatkan oleh para pengunjung untuk beramah mesra dengan lebih dekat lagi.

Turut sama di Majlis Rumah Terbuka DUN Klawang ialah Undang Luak Jelebu iaitu YTM Dato' Mendika Menteri Akhirulzaman Dato' Haji Musa A. Wahab.

YB. Dato'  Mat Ali Hasan, Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan turut hadir di kedua-dua Rumah Terbuka EXCO Kerajaan Negeri.

Sementara EXCO Kerajaan Negeri yang turut hadir ialah Dato' Ismail Lasim, Dato' Ismail Taib, Dato' Hasim Rusdi.

 

BlOG NEGERI SEMBILAN

Copyright 2010 All Rights Reserved