ads

Selasa, 13 September 2011

05 di rasah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di rasah - Google Blog Search


Amarah: Promosi kelas Dr Zul <b>di</b> Surau Pondok <b>Rasah</b>

Posted: 28 Jul 2011 05:42 AM PDT

Bulan puasa ni takda ye..

Panglima Perang Cyber: Malam Ini Panglima <b>Di</b> Pondok <b>Rasah</b> <b>...</b>

Posted: 14 May 2011 03:29 AM PDT




SIMPOSIUM TAREQAT TASAWUF
TEMPAT: MADRASAH AS-SAIDIYYAH
SURAU KAMPUNG PONDOK RASAH
70300, RASAH, SEREMBAN
NEGERI SEMBILAN

TARIKH/MASA: Waktu Maghrib pada 14 Mei 2011/11 Jamadil Akhir 1432H/SABTU MALAM AHAD

PERBENTANGAN KERTAS KERJA OLEH:
Prinsip-prinsip Dalam Ilmu Tarekat
Oleh Dr. Jahid B. Sidek al-Khalidi
Khalifah Tarekat Naqsyabandiyah Khalidiyah
Ahli Majlis Jilsah Sufiyah Kerajaan Negeri Sembilan
Pengasas dan Pakar Pusat Rawatan Islam MANARAH
Mantan Pensyarah Universiti Malaya
Tarekat Mengikut Sunnah Rasulullah s.a.w
Oleh Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri
Mantan pensyarah Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
AJK Fatwa Negeri Sembilan dan Negeri Terengganu
Penulis tamu di Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)
"MEMAHAMI TAREQAT TASAWUF SERTA MEMPERKASA PARA IKHWAN DAN MEMPERTEGUH INSTITUSI TAREQAT"
MUSLIMIN DAN MUSLIMAT DI JEMPUT HADIR
Nota : Ubat kepada perpecahan Melayu Islam ialah Zikrullah Dan Selawat Keatas Rasulullah !!!
Ayuh belajar tasauf dan carilah guru tasauf yang sah dan bersambung sanad mereka kepada Rasulullah saw...
Atau lapangkan diri menghadiri majlis mereka.... Jumpa di sana !!!

05 di juasseh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di juasseh - Google Blog Search


FidaGhazi: Ngade sangat! Makan pon jadi hal...

Posted: 02 Sep 2011 03:09 PM PDT

Saya berada di Juasseh (ada korang kesah?)...

Kat rumah Wan. Tengah dilemma subuh2 ni... Nanti nak makan nasik lauk ayam lemak kuning ke tak? Kalau makan sure betambah2. Tapi dah janji dgn diri sendiri stat raya ke5 nak jaga makan. Cane eh?

Malam tadi makan nasik lauk ayam lemak kuning sampaikan x perasan rifqah jatuh dari kerusi. Tetau dah telentang meraung atas lantai. Nak salahkan ayam lemak kuning ke?

Tak sabar nak sampai rumah sendiri. Nak tidur.. Nak tidur.. Nak tidur... Walopon raya aku byk dihabiskan dgn tidur.

yang ingin kukongsi...: Syawal 9th: Benda yang Dimakan Selain dari <b>...</b>

Posted: 07 Sep 2011 04:06 PM PDT

Assalamualaikum
Khamis
Syawal 9th
Rata-rata kita, hanya layan lemang, ketupat, daging, dan seumpamanya hanya pada 2,3 hari pertama Raya sahaja. Selepas itu, tekak mula teringin nak cari Nasi Lemak, Nasi Putih berlauk sayur kampung, atau Roti Canai, Mee Goreng Mamak... dan juga Teh Tarik!

Agak muak bila kita asyik pekena ayam daging, rendang, kuah kacang... berlemak dan silap makan asyik berulang ke tandas saja.

Tapi semasa beraya di kampung ritu, pada Hari Raya kami juga berpeluang makan menu yang tiada ciri Raya pun.

Tapai di rumah ACIK, di Juasseh. Nyamannnn!

Sarapan beramai-ramai di pagi raya kedua.

Tiada langsung menu raya. Cekodok Pisang, Cekedek Udang, Meehoon Goreng, Nasi Goreng Kampung, Roti Canai!
Aduhhh... senarai jemputan ke Majlis Rumah Terbuka, semakin panjang. Sama panjang dengan senarai kerja. Ada 2,3 jemputan melalui FB terpaksa di jawab "No". Sori Berlori yaaa.
~...sedih barangkali bila HISYAM hanya bermenung di serambi berdinding separuh bila semua orang bercakap tentang SERI BULAN bakal berada di lembah baru pada purnama mendatang...~

05 di jempol - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di jempol - Google Blog Search


Cara Membuat Status Facebook <b>Di</b> Like/<b>Jempol</b> Ribuan Orang <b>...</b>

Posted: 09 Sep 2011 06:52 AM PDT


Mungkin anda pernah iri jika melihat status seseorang yang bahkan update status nya tidak bermutu, tapi di like banyak orang. Apalagi kalau misalnya anda sudah berkali-kali update status, namun ternyata tak ada satu pun jempol dan komentar yang nyangkut di status anda, pastinya akan kesal sekali (pengalaman sendiri nih :) ).

Nah, anda tak perlu iri dan berkecil hati lagi, sekarang ayo kita buat teman2 anda berbalik ngiri ke anda dengan memperlihatkan status anda yang di like oleh ribuan orang. Karena kali ini saya akan memberikan sebuah trik sederhana tentang cara membuat update status kita agar terlihat seperti di-like/jempol ribuan orang. Sekali bikin status langsung akan di like 4.893 orang :D .

Oke, langsung saja. Sebelum update status anda harus login dulu ke akun facebook (ya iyalah). Bedanya, kita bukan melakukan update status langsung dari facebook tapi melalui form pihak ketiga, langsung saja klik :

img

Tulis status anda, kemudian bagikan/share lalu lihat status baru di profil anda. Apa yang terjadi? status anda langsung di like 4.893 orang!

img

http://www.facebook.com/cyber4rt/posts/256725927692332

Ribuan Jempol Nyangkut...

Sekian tips sederhana ini, semoga bermanfaat. Dan semoga saja teman2 facebook anda tidak ngiri dan pingsan lihat status baru anda..hehe :P

UPDATE
Untuk mengirim ke wall teman, fans page, event.. anda tinggal menmbahkan dibelakang url/link :
&&target_id=NOMOR ID TARGET

05 di seremban - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di seremban - Google Blog Search


Gangguan air <b>di</b> Daerah <b>Seremban</b> selama 9 jam bermula esok (6/9 <b>...</b>

Posted: 04 Sep 2011 08:26 PM PDT

No of View :385

Beberapa kawasan di daerah Seremban akan mengalami gangguan bekalan air selama sembilan jam mulai pukul 9 malam esok (6 September).

Pengurus Khidmat Pelanggan dan Hal Ehwal Awam Syarikat Air Negeri Sembilan Sdn Bhd (Sains), Azlan Abdul Aziz berkata, penutupan sementara bekalan air itu dilaksanakan bagi kerja sambungan "tee" di Kampung Kondok.

Kawasan terlibat dengan gangguan bekalan air itu ialah Kampung Kondok, Kampung Jerangkang, seluruh kawasan Jimah, Felda LBJ, Felda Sendayan, Eka Matahari, Kampung Pulau, Taman Gadong Jaya 1, Taman Gadong Jaya 2 dan Kampung Jijan, katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Azlan berkata bekalan air dijangka pulih pada pukul 6 pagi Rabu (7 Sept).

"Bagaimanapun, beberapa kawasan tinggi dijangka akan mengalami gangguan memandangkan pemulihan bekalan air sepenuhnya akan mengambil masa," katanya.

Pelanggan yang memerlukan bantuan boleh menghubungi Sains di talian bebas tol 1-800-88-6982. – Bernama

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

05 di teluk kemang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di teluk kemang - Google Blog Search


My Special Memories...: <b>Teluk Kemang</b>,Port Dickson...

Posted: 22 Jul 2011 09:36 PM PDT

Mode : Jalan2 amik angin laut,sambil berphotogedik...



Kalau ke Port Dickson,rasanya macam wajib je jejakkan kaki ke Teluk Kemang...
Sbb di sinilah pusat penjaja dan bermacam-macam lagi activity...
Selain ada penjaja makanan...ada jugak yang jual toys kanak2,baju2 yang berlogokan PD,makanan laut dan bermacam2 lagilah di sini...
Pendekkata this is where you can get everything...
Jadi haruslah singgah ke sini kalau ke PD...


Okaylah..since ramai yang dah biasa pun gi Teluk Kemang ni...
Mama just nak share sikit picas2 yang sempat di captured during our persinggahan ke sini...
Serius cam sejuk je mata memandang lautan yang nan membiru tu...
Di samping deruan angin laut yang menghempus dan menghempas lembut ke pipi...
Tenang jiwa dan raga seketika menikmati keindahan alam ciptaan Allah swt ini...
Bersyukur masih diberi kesempatan untuk menghargai dan menikmati keindahan alam ini...


Dah...dah...x mo cakap banyaklah...
Since dah sampai tepi pantai ni...
Haruslah 2-2 camera bekerja keras mengcapture setiap detil photogedik kami sekeluarga...
Sekali-sekala dapat pemandangan berlatar belakangkan lautan yang membiru...
Wajiblah kenangan ini diabadikan dengan sebaiknya...
Since bila dah balik KL nanti..mana lagi leh cari keindahan seperti ini...


Alah...x yah cakap banyaklah...layan jelah koleksi gambar2 yang mama rajin nak edit dan tepek watermark...
Layannnnnn....
Sang bayu tengahari plak masa tu beriup kencang...
Huaaa...saya rindu orang laut saya...

Stylo habis anakku...mama dia plak sempoi nak mampus cam org x mampu je...
Bak kata org opis mama...selekeh je mas ni...muahaha...

Layan photoshoot tepi pantai...

Mama Rizqullah x leh join korum...
Kalau x mesti kami bergambar ber-4...

Dan di Teluk Kemang ni jugak ada jual benda2 nih...
Benda2 yang menarik perhatian Rizqullah...
Tengah jenjalan tu..tetiba ada seorang wanita vogue tegur mama...
Mak aiii...terkejut and terus teringat yg mama kena call dia...
Sorry sangat yana,really terlupa pasal date kita...
Sibuk melayan my siblings and Rizqullah...
Luckily kami bertemu di Teluk Kemang nih...
Dan bila dah jumpa mestilah bergambar buat kenangan...
Eh!!!kizkiz pun ada sekali??
Dah sama besar dah 2-2...
Rizqullah serius je muka sbb kena tahan tuk bergambar kejap...
Borak2 kejap dan sempat jugaklah kami bergosip kejap...
Haaaaa...gosip apa??gosip bila suami mau balik lahhh...

Okay....kizkiz and mummy dia dah nak balik...
Kita salam dulu...tanda sahabat antara kita...
Moga kita bertemu lagi...

Ewaaahh...cium dahi anak dara orang ni anak mama yer...
Cium dahi masa kecik2 ni tak per yer...
Dah besar mama pengsan plak kalau Rizqullah buat camni...
Bukan mama je kot...mummy kizkiz pun pengsan sama2 ngan mama...


Okay...pas singgah kat Teluk Kemang,there is another one place yang mama dan Rizqullah berhenti...kami drop by sini just untuk bergambar...at first kami pergi tempat biasa photoshoot kami sekeluarga...tapiiiiiiiiiiiiiiiii entah kenapa hari tu,pantai dia sangat-sangatlah kotorrrrrrrrrr....geli tengok keadaan pantai tu..dan jugak,kalau amik gambar...mmg x cantik..huhuhu...kesian alam sekitar,dicemari dengan kekotoran yang tidak sepatutnya...


Dah,cukup dulu entry tuk kali ni...till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...


Have a nice and beautiful day!!

05 di paroi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di paroi - Google Blog Search


Skuad Penyu cari tiga mata <b>di Paroi</b>

Posted: 12 Sep 2011 09:33 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]TERENGGANU tetap memburu tiga mata penuh meskipun sedar dengan apa yang bakal dihadapi pada aksi di gelanggang lawan malam ini, lapor AHMAD FAZLI MOHD. YADI.

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search


Harian Malaysia » Blog Archive » Udara <b>di Nilai</b> tidak sihat untuk <b>...</b>

Posted: 09 Sep 2011 04:34 AM PDT

Utama » Berita Terkini

9 September 2011 | 7:34 pm

KUALA LUMPUR 9 Sept. – Nilai di Negeri Sembilan mencatatkan Indeks Pencemaran Udara (IPU) tidak sihat apabila IPU di kawasan itu terus meningkat kepada 105 pada pukul 5 petang berbanding 101 pada pukul 11 pagi dan 98 pada pukul 7 pagi ini.

Menurut laman web Jabatan Alam Sekitar (JAS), Nilai merupakan satu-satunya kawasan yang berada pada tahap IPU tidak sihat manakala sebanyak 34 kawasan di seluruh negara berada pada tahap IPU sederhana dan 14 lagi pada tahap IPU baik.

IPU pada tahap antara 0 dan 50 merupakan bacaan IPU baik, IPU sederhana (51-100), IPU tidak sihat (101-200), IPU sangat tidak sihat (201-300) dan IPU berbahaya (lebih 301).

Menurut laman web itu lagi, IPU di Shah Alam turut meningkat kepada 95 berbanding 93 pukul 11 pagi dan 87 pukul 7 pagi ini. Selain itu IPU di Petaling Jaya, turut mencatat peningkatan iaitu 95 berbanding 94 pukul 11 pagi dan 87 pukul 7 pagi ini.

Semalam Jabatan Alam Sekitar (JAS) menjangkakan keadaan berjerebu berterusan beberapa hari akan datang dan menasihatkan orang ramai supaya tidak melakukan pembakaran terbuka serta bekerjasama untuk memadamkan kebakaran kecil.

Sementara itu di MELAKA, beberapa kawasan didapati berjerebu dengan jarak penglihatan antara empat dan enam kilometer manakala Bukit Rambai yang mencatat IPU tertinggi di negeri itu, merekodkan penurunan iaitu 94 berbanding 98 pukul 11 pagi dan 96 pukul 7 pagi ini.

Pengarah JAS Melaka Abd Hapiz A Samad berkata jabatan itu sentiasa memantau kualiti udara melalui dua buah stesen pengawasan ditempatkan di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tun Tuah di Bachang dan SMK Bukit Rambai di sini.

Mereka yang menghidapi penyakit seperti batuk, selesema, asma, sakit mata atau penyakit paru-paru dinasihatkan mendapatkan rawatan segera sekiranya keadaan kesihatan bertambah buruk akibat terdedah kepada jerebu, katanya. – BERNAMA ONLINE

05 di port dickson - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di port dickson - Google Blog Search


Kompleks Baitul Hilal <b>Di Port Dickson</b> Siap November

Posted: 06 Sep 2011 02:26 AM PDT

SEREMBAN – Kompleks Baitul Hilal yang menempatkan Balai Cerapan dan Hotel Wakaf milik Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (Mains) yang sedang dibina di Teluk Kemang, Port Dickson dekat sini dijangka siap November ini, kata Setiausaha Mains, Kamal Amran Kamarudin.

Kompleks itu dibina menerusi kerjasama antara Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (JAWHAR) dengan Mains.

Beliau berkata, hotel setinggi empat tingkat itu yang mempunyai 90 bilik bertaraf tiga bintang serta tiga apartmen akan diuruskan oleh Klana Resort Seremban iaitu anak syarikat Menteri Besar Incorporated (MBI).

Balai Cerapan Baitul Hilal akan beroperasi sepenuhnya pada hujung tahun ini, kata beliau.

"Baitul Hilal akan diurus oleh Mains dengan kerjasama Universiti Malaya dan Jabatan Mufti Negeri Sembilan," katanya.

Baitul Hilal ini merupakan pusat terbaik astronomi yang akan mempunyai peralatan dianggap tercanggih di negara ini, malah di Asia, untuk kajian astronomi oleh para saintis, pakar dan penyelidik dari dalam dan luar negara.

Kamal Amran berkata projek Baitul Hilal di kawasan seluas 1.21 hektar itu melibatkan peruntukan sebanyak RM30 juta – RM18 juta dari JAWHAR manakala selebihnya dari sumber am Mains. – BERNAMA

05 di linggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di linggi - Google Blog Search


KUALA <b>LINGGI</b> FORT « Blog Ittewww

Posted: 12 Sep 2011 09:03 AM PDT

Dek kerana demam melanda bodi, pala dan seangkatan dengannye, haku tak dapekla nak tangkap sunrise atau sunset pd weekends yg baru nih. Walopon gitu, haku gagahkan diri nak tunjuk jugaklah gambaq air pantai memecah ombak yg aman damai. Chewahh. Gambaq minggu lepas tapi.

Seblom ke Kota Lukut dan Teluk Kemang hari Ahad minggu yg sudah, dari Jasin haku singgah ke Kota Kuala Linggi.

Nama "Kuala Linggi" diberi bersempena nama sebatang sungai. Disebabkan kedudukan kampung ini terletak di Kuala Sungai Linggi, justeru kampung ini diberi nama Kampung Sungai Linggi. Kampung Sungai Linggi terletak di kawasan yang strategik bagi tujuan pemantauan terhadap kapal yang keluar-masuk pada masa dahulu. Oleh itu, sebuah kota telah dibina di Kampung Kuala Linggi.

Kota Kuala Linggi merupakan sebuah kota pertahanan di puncak Bukit Supai. Ia dibina oleh tentera Belanda dan Bugis sebagai tanda perdamaian perang yang berlaku pada 1756 hingga 1757. Selain dikenali sebagai "Supai Fort", kota ini juga dikenali dengan nama Kota Filipina di mana namanya diambil bersempena dengan nama anak Gabenor Belanda pada ketika itu.

[+ Perpustakaan Desa Kuala Linggi ]

Tiada yg menariknya disini kecuali terdapatnya Kota Kubu lama dan beberapa bangunan pelancongan yg terbengkalai.

Citer lain. Demam blom nak kebah. Tapi stok ubat (pamol tablet, moxipen antibiotic, dan ezede utk demam/alahan) dh nak abes.  ;-(

Advertisement

05 di serting - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di serting - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>serting</b> hilir - Google Blog Search

Posted: 04 Jun 2011 12:00 AM PDT

Kelmarin, 04-06-11; meriah majlis perkahwinan dua pasang pengantin di rumah Matseh Manaf, Pengurus FELDA Serting Hilir Lima.


Namun, bukan itu yang ingin aku khabarkan. Yang aku akan khabarkan di sini ialah:


SAH! Ada usaha pihak Pengurusan FELDA untuk memujuk peneroka supaya menarik balik saman mereka yang telah difailkan di Mahkamah Tinggi Seremban, tahun lalu. Saman peneroka terhadap FELDA berkaitan isu kadar perahan minyak sawit yang melibatkan lebih 600 orang peneroka tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Khabarnya, usaha dibuat secara pujukan menerusi individu, bukan secara kelompok. Ada tawaran kewangan. BIASALAH tu, bila dah dah terdesak, macam - macam la janji dan budi. Semakin banyaklah tebu tumbuh di tepi bibir.


Yang aku tahu, sebelum saman itu difailkan, telah ada ruang rundingan dan perbincangan. Malangnya, pihak berkenaan tidak mahu menerima permintaan para peneroka berkenaan.


Bila dah masuk mahkamah, dah makan masa setahun, pandai pulak nak ajak berunding.


Benarlah kata aku;

akibat pintu rundingan seringkali tertutup, masalah akan merayau ke halaman orang.


Tu pasal, pihak kilang FELDA janganlah bersikap, Peneroka adalah Pelanggan Kelas Dua yang tidak tahu apa - apa.

Kita sangka mereka tidak tahu apa-apa walhal, mereka lebih tahu daripada kita tentang dunia. Kita yang ketinggalan rupa - rupanya.


Dengarnya, akan ada lagi kes saman - menyaman kadar perahan minyak sawit ni. Ini semua angkara kilang sawit yang tidak mendahulukan rakyat. Kita tunggu......

 

BlOG NEGERI SEMBILAN

Copyright 2010 All Rights Reserved