ads

Selasa, 20 Mei 2014

05 di lenggeng - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di lenggeng - Google Blog Search


BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lenggeng</b> - Google Blog Search

Posted: 13 May 2014 09:29 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lenggeng</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2014 09:18 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lenggeng</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Apr 2014 09:26 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lenggeng</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Apr 2014 09:39 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lenggeng</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Mar 2014 09:02 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lenggeng</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Mar 2014 09:16 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lenggeng</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Oct 2013 09:02 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lenggeng</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Sep 2013 09:09 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lenggeng</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Sep 2013 09:04 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Catatan Lama - BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lenggeng</b> - Google <b>...</b>

Posted: 21 Aug 2013 09:32 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

<b>Lenggeng</b>, Negeri Sembilan Darul Khusus ~ Jelajah Mahaguru58

Posted: 23 Jun 2013 04:57 AM PDT

Salah satu kegemaran saya adalah untuk menjelajah bumi Semenanjung Tanah Melayu ini dengan memandu melalui jalan jalan persekutuan, berhenti di pekan pekan kecil dan merakamkan suasana sekitar didalam bentuk fotografi dan video.

Hari ini saya berkesempatan singgah di Lenggeng, sebuah pekan kecil lama di dalam Negeri Sembilan Darul Khusus. 

Ikuti lah rakaman spontan saya didalam bentuk video dibawah:

Saya tertarik dengan keadaan beberapa kedai papan lama di pekan Lenggeng ini. Walaupun keadaan kedai2 lama ini sesetengahnya sudah uzur namun ada termeterai keindahan senibina dan peradaban lama padanya.


Corak corak pada tingkap kedai kedai diatas bertarikh dari zaman era British dahulu. Cuma sejak kebelakangan ini dipasang kompresor pendingin hawa menurut keperluan zaman ini.Dulu dulu hanya dibuka sahaja tingkap itu dan angin sepoi sepoi bahasa meniup keseluruh ruang atas kedai tersebut.

Sekarang terpaksa lah ditutup sebab nak dinginkan ruang dan untuk mengelakkan debu dan habuk dari jalan didepan terbang masuk! Mujur lantai ruang atas tu terletak tinggi. Jika tidak adalah nanti 'spiderman' merayap masuk menceroboh! :P


Semasa saya singgah di pekan Lenggeng, keadaan jalan nya berdebu disebabkan laluan lori lori pembinaan yang membawa muatan tanah dan pasir. Itulah puncanya kenapa pekan Lenggeng begitu tercemar dengan debu debu di jalan utamanya.

Di tambah pula dengan keadaan berjerebu yang di sebabkan oleh pembakar2 hutan Sumatera, Indonesia yang tidak peduli akan kesan pencemaran udara serantau.


Phua Kong Hing, mekanik motor di pekan Lenggeng begitu mesra memberikan lambaian 'peace' kepada anda para pembaca blog Mahaguru58 yang budiman. Jika lalu disana, singgah lah sekejap bertanya khabar pada nya.

Alang alang saya dah ada kat Lenggeng, daerah pendalaman Nogori Sembilan, makanya saya pun pergilah singgah makan disalah sebuah warung Masakan Minang di Kampong Katop dihujung pekan Lenggeng.

Inilah makanan tengahari saya di sana. Daging masak lomak cili padi dan sepotong ayam goreng berempah. Sodap!!! Tapi kebanyakan isi ayam tu saya sedekahkan pada dua ekor kucing yang datang merayu mengiau ngiau pada saya. Dah rezeki kucing kucing tersebut. :-)


Insya Allah jika ada masa, mahu saya menjelajah lagi.

05 di senawang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di senawang - Google Blog Search


BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di sikamat</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Mar 2014 11:24 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di sikamat</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Mar 2014 11:06 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di sikamat</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Jan 2014 11:46 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di sikamat</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Oct 2013 11:39 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di sikamat</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Sep 2013 11:03 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di sikamat</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Sep 2013 11:19 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di sikamat</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Sep 2013 11:22 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di sikamat</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Aug 2013 11:18 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di sikamat</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Aug 2013 11:22 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di sikamat</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jul 2013 11:05 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Edaran bubur lambuk oleh Adun <b>Sikamat di</b> Masjid <b>Sikamat</b>

Posted: 15 Jul 2013 09:33 PM PDT

Ahad lepas bertempat di kawasan bazar Ramadhan berhadapan Masjid Sikamat, Taman Desa Rhu telah berlangsung program edaran bubur lambuk kepada orang ramai. Turut sama dalam program ini Adun Sikamat YB Aminuddin Harun. Program anjuran Pejabat ADUN Sikamat ini menjadi acara tahunan tiap kali bulan Ramadhan.

Tanah Lot Bungalow Untuk Dijual <b>Di Sikamat</b>, Seremban. | Rumah <b>...</b>

Posted: 26 Jun 2013 06:55 PM PDT

Description

Type: Land
Daerah: Seremban
Mukim: Sikamat
Land Area: 5400sq.ft. (60×90)
Title type: Leasehold
Other info: Bumi Lot.

Keterangan :
– Lokasi: Taman Perwira, Sikamat.
– Landmark: Terletak di bahagian belakang padang Tmn Perwira.
– Tanah lot bungalow yang luas 5400sq.ft. dan keadaan tanah rata.
– Tanah dikeliling lot-lot rumah bungalow.
– Kurang 5 minit ke highway LEKAS.
– Kurang 7 minit ke Pusat Bandar Seremban.
– Kurang 15 minit ke Highway PLUS.
– 35 minit perjalanan ke PORT DICKSON.
– 40 minit perjalanan ke KLIA / LITAR F1.
– 45 minit perjalanan ke KUALA LUMPUR melalui PLUS.
– Kawasan didiami kebanyakan orang melayu.
– Berhampiran surau, taska, sekolah rendah dan sekolah menengah.
– Suasana yg damai dan jauh dari kebisingan.
– Kejiranan yang selesa.
– Suasana yang damai dan jauh dari kebisingan.
– Pembeli diperlukan SEGERA !!

Earnest Deposit 3% & Balance 7% masa sain S&P.
Lawyer & Loan akan diuruskan.

Adakan Anda Nak Jual Rumah?
Call sekarang untuk nasihat jual/beli PERCUMA*.

SERIOUS BUYER ONLY!!!!

Untuk sebarang pertanyaan hubungi:
Mr. Syahz 010-2212334

About The Poster

TransAsia Property Consultancy Sdn. Bhd. - VE(1)0187 Lot 2-10, Aras 2, Plaza Seremban, Jalan Dato' Muda Linggi, Negeri Sembilan. Tel/Fax: 06-7620673

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di sikamat</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Jul 2013 11:19 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

N13 – <b>SIKAMAT</b> WAN SALWATI BTE HJ ABDULLAH - N9Kini

Posted: 17 Apr 2013 10:28 PM PDT

WAN SALWATI2

Wan Salwati Bte Abdullah , graduan Univrsiti Pertanian Malaysia , dilahirkan pada 19 05 1974 . Bertugas  sebagai Pegawai Khas di Kenterian Belia dan Sukan Malaysia, Exco Puteri UMNO Malaysia , Ketua Puteri UMNO Bahgian Seremban.Presiden MBNNS , Naib Presiden Majlis Belia Malaysia. Ahli Majlis kerja tertinggi Belia 4 B Malaysia.

Mengenali Wan Salwati yang merupakan seorang aktivis yang telah lama bergiat dan berkecimpung dalam kerja kerja kemasyarakatan dan juga merupakan pemimpin Puteri UMNO yang begitu komited dalam tugas dan tanggungjawab yang telah diamanahkan kepada beliau.

Sayugianya beliau perlu diberikan peluang untuk menjadi wakil kepada rakyat di Sikamat yang memerlukan seorang aktivis yang aktif dan didikasi. Peluang ini juga akan memberikan peluang kepada Wan Salwati untuk mebimbang belia belia di Sikamat untuk aktif dalam program program kemasyarakatan dan membuka peluang peluang bagi belia belia ini mencorakkan masa hadapan mereka.

Wan Salwati Abdullah merupakan anak sulung dari 4 beradik kepada pasangan Tuan Haji Abdullah Awang Embun Dan Allahyarhamah Puan Norhayati Bt Hj Abdul Rahman dan merupakan cucu sulung kepada Allahyarham Tuan Haji Abdul Rahman Bin Lembok Dan Allahyarhamah Puan Hajah Rogayah Haji Ahmad.Beliau juga merupakan cicit AllahyarhamTuan Haji Ahmad dan Allahyarhamah Puan Zainab.

Wan Salwati Abdullah dilahirkan dan dibesarkan di Kg Jiboi Baru Ampangan Seremban dan dibesarkan dalam suasana keluarga yang terlalu aktif dengan aktiviti kemasyarakatan,Politik dan agama.Maka tidak hairanlah jika beliau dan adik beradiknya yang lain sentiasa mengambil bahagian dalam setiap aktiviti2 yang melibatkan keagamaan,politik,belia dan kemasyarakatan.

Sikap yang sentiasa mengambil berat tentang masyarakat sekeliling yang ada dalam diri Wan Salwati sebenarnya didorong oleh datuknya Tuan Haji Abdul Rahman Lembok dan kedua ibubapanya yang sangat aktif berpolitik berpentaskan Parti Umno (Barisan Nasional).Arwah datuknya semasa hayat pernah memegang jawatan Pengerusi Tetap Umno Bhg Seremban dan merupakan tunjang kekuatan kepada Persatuan Sinaran Muda Ampangan (PSMA) dan MAYC N.Sembilan.Manakala Ayah dan ibunya merupakan orang kuat Umno di Seremban dan tunjang kekuatan Belia 4b N.Sembilan.Sifat2 kepimpinan ini lah yang teresap ke jiwa Wan Salwati dalam terus memperjuangkan perjuangan yang ditinggalkan oleh datuk dan ayah ibu nya.

Agenda perjuangan melayu dan Islam adalah asas kepada perjuangan pemimpin wanita muda ini tanpa meninggalkan bangsa-bangsa lain yang dilihat perlu sama dibela secara berterusan demi memantapkan Ukhwah Masyarakat di Malaysia.

Wan Salwati merupakan ibu kepada 5 orang Puteri dan Isteri kepada seorang Pensyarah Maktab Perguruan Raja Melewar Sikamat Seremban.Pengorbanan suami dan anak-anak mendorong Wan Salwati lebih gigih di persada politik tempatan hingga beliau disayangi keluarga,rakan taulan dan sahabat handai dan di hormati lawan.

Wan Salwati Abdullah sekarang ini memegang tampuk amanah sebagai Ketua Puteri Umno Seremban dan menjawat tugasan sebagai Exco Puteri Umno Malaysia.Beliau kini merupakan Pegawai Khas kepada Menteri Belia Dan Sukan.Wan Salwati juga memegang jawatan Presiden Majlis Belia Negeri N.Sembilan dan yang terbaru tercalon sebagai wakil Barisan Nasional bagi DUN SIKAMAT untuk PRU13.

Mendapat pendididkan awal di Sek Ren Keb. King George V Ampangan Seremban sebelum melanjutkan pelajaran ke peringkat menengah di Sek Men Agama Ampangan dan Sek Tunku Ampuan Durah Sikamat Seremban.Beliau kemudian melanjutkan pelajaran di Kolej Institut Teknologi Tun Abdul Razak dan kemudiannya menamatkan pelajaran di peringkat ijazah di Universiti Putra Malaysia.

Kredit : Page N13 Dun Sikamat BN Wan Salwati

05 di port dickson - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di port dickson - Google Blog Search


KiruaOrigami: Berpoya-poya bersama BFF <b>di Port Dickson</b>

Posted: 11 May 2014 09:05 PM PDT

Ada laaa satu minggu tuu aku plan dengan kengkawan pompuang je pegi short vacation je sebab memasing stresssssssssss bekerja. Kitaorang buat plan dalam 3 minggu awal dan bersetuju pegi dekat-dekat je. Setelah dicongak masa dan kewangan, kami sepakat ke Port Dickson dan menginap sehari semalam di hotel Thistle. Eh apasal tak pegi Grand Lexis? Bukan hotel tu tengah in sebab ada private swimming pool? Ceh, kitaorang nak pool yang besar. Ye, yang besar, besau, besaq, biq, hen3 da4.
Mari ambil tahu lokasi hotel Thistle.

Kalau korang sesat gak pakai peta dan gps, boleh la tgk alamat dan call kat alamat bawah ni
KM16 Jalan Pantai, Teluk Kemang, 71050 Si Rusa, Port Dickson 71050
Hotel: +606 648 2828Fax: +606 662 7999
Check in pukul 12.00 dan aku sampai memang ngam-ngam hoi pukul 12.
Signboard hotel yang dah berlambak orang ngambik gambor. Oh ye aku tak ambil gambar parking sebab tak ingat. Parking dia sentiasa penuh kot aku rasa. Memang ramai yang stay kat sini.

Kita tengok gambar bilik dulu lah ye sebab bila aku sensorang kat lobi ada rasa vangang ngambik gambar lobi. Kengkawan lain tak sampai lagi jadi aku masuk bilik dan snap gambar bilik lepas tu zzzz haha. Boleh tahan laaaaa bilik kitaorang ni. Aku pilih ngadap garden sebab maleh dengo bunyi bising dari swimming pool. Kekonon nak senyap sunyi sangat. Lantai memang takde carpet langsung. Deco dia aku tak rasa cantik sangat sebab macam deco lama serta langsir pakai kain murah padahal hotel 4 star.
Ini balkoni dan view dari balkoni. Nampak lauuutttttt uuutttt uuuutttt *sila moncongkan molot*
Apa, ingat aku budak tak matang amik gambo selfie dalam tandas? Lokasi tempat aku berdiri itu adalah diluar tandas. Tandas ni takde bathtub, tak tahu kenapa takde. Tak berapa bersih bagi mata aku. Mungkin diaorang tak cukup pekerja nak bersihkan tandas? Atau tak sempat nak bersihkan tandas dah ada ada orang check-in? Maleh nak tunjuk gambar part kotor tu kang tak comey pulak entry aku ni.
Oh ye room service masa aku stay sini macam lambat sikit, mungkin sebab ramai sangat orang yang menginap kot. Kesian kat akak room service tu melayan telefon aku yang tak putus-putus. 
Tengah syok tido member call dah sampai. Jadi kita dah tak rasa vangang nak ngambik gambar lobi deme yang gedabak besonya. Caption atas tu adalah sedang menikmati welcome drink yang super duper sedap! Walaupun dah check in tapi setiap kali lalu dan dah check out pun kitaorang minum air ni. Memang teringat-ingat kesedapan air tu. Aku saspek diaorang letak kas-kas kot?
Kalau lepak kat sini petang-petang memang syiok laaa.. Boleh nampak laut dan swimming pool. Siap ada piano yang tak tahu laaaa bila masa orang guna. 
Ni gambar daripada google. Nampak lawa le angle dia daripada aku punya kan.. Maklumle kita amik gambar pakai henpon jew.
Kat lobi tu siap ada deck boleh nengok swimming pool.... Walaweh.. memang jadi jakun kejap laaa tak sabor nak terjun. Tunggu petang sikit la kang terjun tengah hari abis legam nanti.
Petang tu jugak dengan perasaan kanak-kanak dah mebuak tu kitaorang pegi terjun. Weehoooo!!!!

Besau woi kolam dia. Tapi idokle dalam macam kolam olimpik. Paling dalam 2.8m jewww.. Tak taule aku berenang tu gaya apa. Dugong pun apa ada hal.. Hahaha. Apa yang best kat sini kalau weekend tu diaorang bagi popcorn percuma! Bila berenang tu masa kepala dalam air okey je.. Angkat kepala je bau popcorn, angkat kepala je bau popcorn, angkat kepala je bau popcorn. Diaorang bagi air mineral free kat tepi kolam tu letak dalam chiller box. 

Yang best satu lagik ada bar tengah-tengah kolam. Kekonon sambil duduk dalam ayor tu kita boleh order air untuk minum. Ni pun gambar daripada google.
Kolam untuk kanak-kanak tak mengecewakan tapi aku tak pegi ngambik gambar. Cari dalam google pun tak jumpa lak. Ada dua slide dan sangat best walaupun aku bukan la kekanak lagi.


Lepas jadi dugong kita jadi ketua kampung pegi merayau tengok kawasan sekitar. Besar gak kawasan ni. Boleh dikatakan perancangan aktiviti dan landskap kat sini agak berjaya.
Suka tak? Suka tak? Ada fefeeling macam alam bunian sikit tak? Hahaha. Tetiba rasa seram.
Sempat le kitaorang main benda-benda mini fun fair ni. Takde orang lain main punnnn kitaorang je. Dah kenapa 3 pompuan yang tak berapa nak muda ni macam orang tak betul main mende ni? Dapat hadiah air tin tau. Takde le senang nau nak menang tapi staf tu kasik tolong kita menang dan kami semua dapat air tin. Wahahaha! Tak lupa ada dam aji dan dam ular gergasi. Kitaorang cuma buat aksi munguks kat situ je. Takde nak main leee.. Kihkih.
Kitaorang berusaha nak berkaraoke sebab boleh karaoke free 30 minit. Tapi takleh sebab diaorang tengah renovate le pulakkkkkk... Memang saje je tak nak bagi kitaorang tunjuk bakat terpendam lettew. Tempat karaoke tu kat area Cumulus. Bar ni kat tepi pantai dan terletak jauh sikit daripada bilik. Takde le orang melalak nanti ganggu ketenteraman orang nak tido.
Ada mini swimming pool tapi aku rasa jakuzi kot sebab air dia ada membuak-buak dan kedalaman dia cetek je. Takde le kitaorang masuk sebab masa kitaorang tengok-tengok diaorang baru je ngangkut encik ti dari dalam kolam. Ish kang ada yang kena jangkitan kulit tak pasal-pasal kang. 
Tetiba gambar ni macam kat obersi lak. Perasan la kau..
Lepak sat sampai sunset tapi awan banyak lak petang tu.
Malam pun lawaaaa... Kitaorang lepak sini sembang-sembang sambil minum kopi dan teh dan ditemani lampu-lampu dan angin malam serta bunyi ombak. Wahhh kemain description. *gambar dari google*
Kat sini ada private beach. Apa yang best pantai dia bersih dan landai. Rasa macam dah ke tengah dah tapi masih boleh berdiri. Ombak masa kitaorang datang tu boleh tahan kuat dan syiok.

Tak tahu la siapa yang berusaha buat buaian ni. Macam budak-budak le kitaorang main. Siap buat macam-macam gaya merepek yang tak boleh ditonjolkan kat sini. :p

Hotel ni siap bagi buat aktiviti water sports for free. Tapi ada had masa la kan.. Kalau tak mau aku rempitkan jet ski diaorang sampai abis minyak. Kalau ombak terlalu kuat diaorang tak bagi main laaa bahaya kan? Nyawa tu penting kauuu.. *gambar dari google*

Ni gambar dari google gak. Kalau korang ada anak-anak kecil, diaorang pun akan gembira kat sini sebab hotel ada sediakan tempat permainan yang warni warni ni. Selain tu untuk kanak-kanak lelaki yang dah agak dewasa ittew ada disediakan bilik video game siap ada psp. Yang umur comel-comel ada gak bilik untuk arcade, ada bilik movie. Ish rugi pulak tak amik gambar hari tu. menyesal kemudian memang tak berguna.
Esok pagi breakfast makanan dia memang superb kat Fresh. Makan tak hengat woi. Habis diet atlit gua. 
Kat sini tempat makan dia je ada 5. Hamik ko.. Tido le 5 hari baru puas ati boleh rasa satu restoran satu hari. 
1. Fresh - Tempat makan buffet untuk breakfast, makan tengah hari dan makan malam dengan juadah tempatan dan antarabangsa.
2. Glass -  Makanan Itali dengan ruang makan terbuka dan tertutup. Bukak hari Selasa - Ahad. Makan malam  6.30 pm - 10.30 pm, makan tengah hari 12.00 tengah hari hingga 2.30 pm pada setiap hari Jumaat, Sabtu & Ahad.
3. Steps - Dekat dengan lobi utama, (Gambar yang aku letak kat atas tadi tuuu) sangat sesuai untuk bersantai dan berbual bersama kengkawan. Ada teh,kopi dan wain serta pelbagai jenis kuih muih, kek dan pastri. Malam baru ada orang piano rupanya... :p
4. Chinoise - Menghidangkan makanan Kantonis dan Szechuan dengan tradisi Cina. Buka hari Selasa - Ahad dari 6.30 pm - 10.30 pm. Makan tengah hari dari  12.00 pm - 2.30 pm setiap hari Jumaat, Sabtu & Ahad.
5. Cumulus -Tempat makan yang aku amik gambar beria tuuu. Kanak-kanak tak dibenarkan masuk kawasan ni.
Ada padang golf, gym, spa (mahal nak arwah harga dia), ping pong, mini golf dan lain-lain yang aku tak sempat nak explore pun dalam masa sehari semalam. Nampak gaya kena repeat lagi sekali? Wifi percuma tapi sekarang semua orang dah pakai data memang takde tanya siapa password wifi. Ada flyingfox tapi kena ada 20 orang baru diaorang akan buat. Kalau kitaorang 3 ketul ni memang dia tak layan la.. :p
Kalau tak panjang entry bukan aku lee.. Haha!
Lastly aku belanja sunset yang cantik sebab korang baik hati baca entry aku. :)
Eh, nanti sambung pegi makan area PD pulak lah ye? :P

05 di lukut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di lukut - Google Blog Search


BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lukut</b> - Google Blog Search

Posted: 10 May 2014 04:09 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lukut</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Apr 2014 03:47 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lukut</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Apr 2014 03:20 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lukut</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Mar 2014 03:14 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lukut</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jan 2014 03:46 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lukut</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Dec 2013 03:30 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lukut</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Dec 2013 03:32 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kota <b>Lukut</b> – Raja <b>Lukut</b> | Wangsa Mahkota Selangor

Posted: 11 Dec 2013 09:58 PM PST

Gambaran Kota Lukut

Raja Juma'at Ibni Raja Ja'afar merupakan cucu kepada Yang Di-Pertuan Muda Riau yakni Paduka Sri Sultan Ali 'Alauddin Shah – menjadi menantu kepada Paduka Sri Sultan Muhammad Shah Ibni Sultan Ibrahim, Sultan Selangor Ketiga (1826-1857). Raja Juma'at merupakan anakanda saudara kepada Paduka Sri Sultan Muhammad Shah, Sultan Selangor Ketiga, 1826-1856.

Menurut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka, Lukut membawa maksud sejenis tumbuhan atau pohon renek. Pada awal abad ke-19, Lukut merupakan sebuah wilayah yang berasingan dari Selangor selain Kelang, Bernam dan beberapa tempat lain. Lukut pada asalnya didiami oleh Orang Laut yang menjalani kehidupan sebagai nelayan dan petani (bercucuk tanam).

Menurut catatan sejarah, Raja Juma'at membina istana sekali gus kota pertahanan dan gedung menyimpan bijih timah yang dikuasainya di Lukut. Beliau merupakan salah seorang yang sangat kaya di Selangor kerana kejayaannya menjual hasil jualan bijih timah ke Melaka (Lukut) terletak di bawah kekuasaan Selangor pada 1820-an).

Walaupun sejarah tidak begitu jelas tentang penguasaan Selangor terhadap Lukut, namun di bawah pemerintahan Paduka Sri Sultan Salehuddin (Sultan Selangor yang pertama) sehinggalah ke pemerintahan Sultan Muhammad Shah (Sultan Selangor ke-3), Lukut adalah sebahagian daripada pengaruh penguasaan Selangor. Era pemerintahan Raja Bot merupakan permulaan era kemerosotan Lukut kerana terdapat pelbagai masalah yang dihadapi semasa pemerintahan baginda. Di antaranya adalah tuntutan wilayah Lukut oleh Sungai Ujong, penentangan Raja Sulaiman (Pembesar Sungai Raya), bebanan hutang yang semakin berat dan hasil pengeluaran biji timah yang semakin merosot.

Kota Lukut terletak di Bukit Gajah Mati dekat Lukut, Port Dickson. Ia mula dibina oleh seorang pembesar Melayu dalam tahun 1820-an. Bagaimanapun, Raja Juma'at bukanlah pengasas sebenar Kota Lukut sebaliknya orang yang mula-mula sekali mengasaskan Kota Lukut bernama Raja Busu iaitu salah seorang kerabat Diraja yang berasal dari Selangor. Disebabkan Raja Busu mati dibunuh oleh orang-orang cina dan istananya dibakar dalam satu pergaduhan dalam tahun 1845, peranan beliau di Lukut hilang begitu sahaja. Raja Juma'at lebih dikenali di Lukut kerana ia membina semula kota yang musnah itu dan berjaya memajukan Lukut menjadi sebagai pusat perdagangan yang mashyur lagi terkenal pada zaman itu.

Raja Juma'at terkenal sebagai seorang pengusaha bijih timah terkaya di Lukut pada pertengahan abad kesembilan belas. Malangnya setelah beliau meninggal dunia, puteranya Raja Bot gagal meneruskan kegemilangan Kota Lukut menyebabkan ianya mundur dan akhirnya ditinggalkan begitu sahaja. Raja Juma'at meninggal dunia dalam tahun 1864 dan disemadikan disatu kawasan tidak jauh dari istananya di Bukit Gajah Mati (sekarang dinamakan Makam Diraja Lukut).
Di sini juga bersemadinya kaum keluarga Raja Juma'at, termasuk permaisuri, bonda dan putera-puterinya.

Termeterainya Perjanjian Persempadanan Selangor – Sungai Ujong pada 31 Julai 1880, menandakan berakhirnya era pemerintahan Raja di Lukut.

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lukut</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Mar 2014 03:19 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

fy: Santai Pemuda Gombak <b>di</b> Kelong Fauzi, <b>Lukut</b>...

Posted: 20 Nov 2013 12:30 AM PST

Terlupa pulak aku nak cerita pasal pengembaraan grup pemuda ni di Kelong Fauzi, Lukut. Dok tengok gambar-gambar lama yang ada dalam simpanan aku, terselak pulak album ni...
Apa pun, aku tetap suka memancing di kelong ni. Walaupun hasil tangkapan tidak berapa, kelong ni tetap menjadi pilihan aku kalau aku nak pi memancing lagi.
Pada brader Fauzi, terima kasih kerana menyediakan tempat untuk aku melampiaskan otak. InsyaAllah aku dan rakan-rakan akan datang lagi.

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lukut</b> - Google Blog Search

Posted: 15 May 2014 03:09 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lukut</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Apr 2014 03:47 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lukut</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Apr 2014 03:20 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lukut</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Mar 2014 03:14 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lukut</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jan 2014 03:46 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lukut</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Dec 2013 03:30 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lukut</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Dec 2013 03:32 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kota <b>Lukut</b> – Raja <b>Lukut</b> | Wangsa Mahkota Selangor

Posted: 11 Dec 2013 09:58 PM PST

Gambaran Kota Lukut

Raja Juma'at Ibni Raja Ja'afar merupakan cucu kepada Yang Di-Pertuan Muda Riau yakni Paduka Sri Sultan Ali 'Alauddin Shah – menjadi menantu kepada Paduka Sri Sultan Muhammad Shah Ibni Sultan Ibrahim, Sultan Selangor Ketiga (1826-1857). Raja Juma'at merupakan anakanda saudara kepada Paduka Sri Sultan Muhammad Shah, Sultan Selangor Ketiga, 1826-1856.

Menurut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka, Lukut membawa maksud sejenis tumbuhan atau pohon renek. Pada awal abad ke-19, Lukut merupakan sebuah wilayah yang berasingan dari Selangor selain Kelang, Bernam dan beberapa tempat lain. Lukut pada asalnya didiami oleh Orang Laut yang menjalani kehidupan sebagai nelayan dan petani (bercucuk tanam).

Menurut catatan sejarah, Raja Juma'at membina istana sekali gus kota pertahanan dan gedung menyimpan bijih timah yang dikuasainya di Lukut. Beliau merupakan salah seorang yang sangat kaya di Selangor kerana kejayaannya menjual hasil jualan bijih timah ke Melaka (Lukut) terletak di bawah kekuasaan Selangor pada 1820-an).

Walaupun sejarah tidak begitu jelas tentang penguasaan Selangor terhadap Lukut, namun di bawah pemerintahan Paduka Sri Sultan Salehuddin (Sultan Selangor yang pertama) sehinggalah ke pemerintahan Sultan Muhammad Shah (Sultan Selangor ke-3), Lukut adalah sebahagian daripada pengaruh penguasaan Selangor. Era pemerintahan Raja Bot merupakan permulaan era kemerosotan Lukut kerana terdapat pelbagai masalah yang dihadapi semasa pemerintahan baginda. Di antaranya adalah tuntutan wilayah Lukut oleh Sungai Ujong, penentangan Raja Sulaiman (Pembesar Sungai Raya), bebanan hutang yang semakin berat dan hasil pengeluaran biji timah yang semakin merosot.

Kota Lukut terletak di Bukit Gajah Mati dekat Lukut, Port Dickson. Ia mula dibina oleh seorang pembesar Melayu dalam tahun 1820-an. Bagaimanapun, Raja Juma'at bukanlah pengasas sebenar Kota Lukut sebaliknya orang yang mula-mula sekali mengasaskan Kota Lukut bernama Raja Busu iaitu salah seorang kerabat Diraja yang berasal dari Selangor. Disebabkan Raja Busu mati dibunuh oleh orang-orang cina dan istananya dibakar dalam satu pergaduhan dalam tahun 1845, peranan beliau di Lukut hilang begitu sahaja. Raja Juma'at lebih dikenali di Lukut kerana ia membina semula kota yang musnah itu dan berjaya memajukan Lukut menjadi sebagai pusat perdagangan yang mashyur lagi terkenal pada zaman itu.

Raja Juma'at terkenal sebagai seorang pengusaha bijih timah terkaya di Lukut pada pertengahan abad kesembilan belas. Malangnya setelah beliau meninggal dunia, puteranya Raja Bot gagal meneruskan kegemilangan Kota Lukut menyebabkan ianya mundur dan akhirnya ditinggalkan begitu sahaja. Raja Juma'at meninggal dunia dalam tahun 1864 dan disemadikan disatu kawasan tidak jauh dari istananya di Bukit Gajah Mati (sekarang dinamakan Makam Diraja Lukut).
Di sini juga bersemadinya kaum keluarga Raja Juma'at, termasuk permaisuri, bonda dan putera-puterinya.

Termeterainya Perjanjian Persempadanan Selangor – Sungai Ujong pada 31 Julai 1880, menandakan berakhirnya era pemerintahan Raja di Lukut.

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lukut</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Mar 2014 03:19 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

fy: Santai Pemuda Gombak <b>di</b> Kelong Fauzi, <b>Lukut</b>...

Posted: 20 Nov 2013 12:30 AM PST

Terlupa pulak aku nak cerita pasal pengembaraan grup pemuda ni di Kelong Fauzi, Lukut. Dok tengok gambar-gambar lama yang ada dalam simpanan aku, terselak pulak album ni...
Apa pun, aku tetap suka memancing di kelong ni. Walaupun hasil tangkapan tidak berapa, kelong ni tetap menjadi pilihan aku kalau aku nak pi memancing lagi.
Pada brader Fauzi, terima kasih kerana menyediakan tempat untuk aku melampiaskan otak. InsyaAllah aku dan rakan-rakan akan datang lagi.

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lukut</b> - Google Blog Search

Posted: 02 May 2014 03:33 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lukut</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Jan 2014 03:34 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

memburu ikan parang <b>di</b> kelong mamud kuala <b>lukut</b> - cerita pakej <b>...</b>

Posted: 09 Dec 2013 06:48 AM PST

Pakej yang aku bawa ni dah pernah naik di Kelong Pozi bersama group Ika. Mereka hanya bertiga sahaja. Pada mulanya , mereka nak naik kelong Pozi, tetapi aku menasihatkan mereka naik kelong Mamud sahaja kerana arus agak perlahan dan selain itu, aku dapat maklumat bahawa ikan parang masih ada di kelong Mamud.
Mereka bertiga ikut sahaja, Jadi aku hanya menyediakan 50 ekor udang hidup sahaja memandangkan umpan udang hidup kurang laku di Kelong Mamud. Betul jangkaan aku, tak sampai 20 ekor udang yang digunakan. Ikan tamban hidup atau tamban potong yang menjadi pilihan di sini.
Semasa awal petang, kami naik kelong. Kami layan mancing tepi karang menggunakan umpan udang dan tamban potong. Ada beberapa ekor tetanda saiz tapak tangan saja yang dapat dinaikan. Selepas air dah pasang penuh sahaja, tak ada langsung ragutan ikan. Aku terpaksa menggunkan teknik lain pula memandangkan arus agak laju. Aku mengharapkan ikan parang masuk tepi kelong. jangkaan aku tepat, semasa arus sedang surut laju joran aku mendapat beberapa ragutan dari ikan parang. 5 ekor parang sebesar tapak tangan menjadi habuan Edi dan rakan2nya. Bukan main gembira mereka melayan ikan parang di selang seli dengan sentapan ikan todak.
Pada malam tu aku cuba juga memujuk jenahak dan senangin dengan umpan sotong kurita dan tamban hidup tetapi pujukan aku tak mendapat respon langsung. Nampaknya malam tu sunyi sahaja jadi aku pun banyak layan tidur sahaja. 
Keesokan pagi aku agak terlewat bangun.Sedar sahaja, aku dah lihat 2 ekor talang sudah dinaikan Edi dan rakan2nya. Tetapi sayang, pagi tu ikan parang agak jauh mengejar kumpulan tamban. Ada beberapa ekor bawal pinang dalam saiz 3 hingga 4 kilo sedang mengutip teritip dan siput di tiang kelong. Hanya dapat tengok saja memandangkan ikan tu asyik berkeliaran di tepi tiang saja. 
Tengahari tu, Edi dan rakannya nak pulang awal. Aku dan Rizal tetap meneruskan aktiviti memancing nak cari lauk pula. Nampaknya selepas ramai pemancing dah pulang dan keadaan kelong agak sepi baarulah ikan galak meragut umpan semula. Beberapa ekor parang berjaya dinaikan dan seekor telinga gajah yang memakan umpan di tepi kelong turut dinaikan.
Jika ada sesiapa berminat nak mengikuti pakej saya ke kelong Mamud atau Kelong Pozi boleh menghubungi di talian 012 6804742 sabri.
 

BlOG NEGERI SEMBILAN

Copyright 2010 All Rights Reserved