ads

Jumaat, 30 September 2011

05 di tampin - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di tampin - Google Blog Search


Perkongsian A2G2 <b>di</b> Hospital <b>Tampin</b>

Posted: 29 Sep 2011 04:58 PM PDT

Tampin, 24 Sep 2011 - Peserta misi Aqsa2Gaza2, A. Khalil Khamis telah diberi peluang untuk membuat sedikit perkongsian di Hospital Tampin , berkenaan misi bantuan ke Gaza pada Sabtu lepas, 24 September sempena sambutan Eidul Fitri anjuran Pantai Medivest Sdn Bhd.

Seramai lebih kurang 60 orang hadirin telah bersama-sama memeriahkan majlis ini yang turut dihadiri oleh Timbalan Pengarah Hospital Tampin, Dr. Siti Faridah yang sentiasa peka tentang isu Palestin.

Beliau sempat memberi komen ketika ditunjukkan gambar sebuah keluarga Palestin yang besar, "…ramainya anak-anak orang Palestin ni. Alhamdulillah… ini suatu anugerah daripada Allah!"

A. Khalil, yang juga Ketua Sekretariat Aqsa Syarif Hulu Selangor, sempat memaparkan video ibu dan anak para syuhada', dan ternyata video tersebut telah memberi impak mendalam pada para hadirin.

Selepas tamat perkongsian, A. Khalil telah menghadiahkan 13 buah Tabung Kasih Palestin kepada Dr. Siti untuk diletakkan di setiap bahagian dan wad hospital tersebut.

Semoga Allah membuka hati-hati para dermawan dan terus berdoa untuk kemenangan dan pembebasan Masjid Al-Aqsa.

05 di rembau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di rembau - Google Blog Search


Tranungkite Online v11 - Pukul Md Sabu 6 Okt 2011 <b>di Rembau</b>

Posted: 29 Sep 2011 02:00 PM PDT

Oleh: amkns

"

Siapa Pengkhianat Bangsa? Siapa Perasuah Negara? Ikut secara langsung ceramah dari Tokoh Kontroversi Negara dan Negeri Sembilan bersama Abang Mad (Mohd Sabu), Chegubard selaku Pengerusi SAMM, YB Hj Taufek Pesuruhjaya PAS N.Sembilan dan Ustaz Nor Azman Mohamad merupakan Imam Masjid Jamek Ampangan, Seremban yang dipecat.

Mereka semua ini akan berceramah di Parlimen Rembau pada jam 9 malam hari Khamis 6 Oktober 2011 di Parlimen Rembau.

Di mana? Adakah di DUN Paroi, DUN Chembong, DUN Rantau atau DUN Kota?

Ikuti perkembangan terkini ceramah ini di blog Rembau Hari ini di
http://rembau-hari-ini.blogspot.com

Untuk sebarang sumbangan terutamanya pengawal keselamatan tidak bersenjata, kain pembalut luka, ubat cuci luka, ubat tahan sakit, pengusung dan sebarang peralatan perubatan adalah amat-amat dialukan.

Sumbangan boleh disalurkan ke akaun atas nama PAS Kawasan Rembau,

Bank Islam (Cawangan Seremban), No akaun : 05-012-01-007334-7

Untuk pertanyaan sila hubungi Penolong Ketua Penerangan PAS Rembau, Panglima Nazri di 012-6775537 atau Setiausaha PKR Cabang Rembau, Mahaguru Azizi di 017-6664084."

05 di kuala pilah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di kuala pilah - Google Blog Search


23000 kenderaan guna jalan Seremban-<b>Kuala Pilah</b> sehari : N9 Kini

Posted: 22 Sep 2011 05:00 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]"Para pengguna laluan itu dan penduduk di Kuala Pilah meminta jasa baik kerajaan mempercepatkan projek menaik taraf itu bagi mengatasi masalah tersebut," katanya. Beliau berkata demikian kepada para pemberita ...

Khamis, 29 September 2011

05 di sikamat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di sikamat - Google Blog Search


Sekolah menengah <b>di Sikamat</b> diserang Histeria - Unikversiti

Posted: 23 Jul 2011 01:42 AM PDT

Kategori: , ,
SEREMBAN 23 Julai 2011 - Sebuah sekolah menengah di Sikamat di sini, terpaksa 'bercuti' sehari kelmarin selepas 48 pelajar sekolah itu mengalami histeria dalam tiga kejadian berasingan dalam tempoh seminggu dengan kali terakhir, Rabu lalu.

Dalam kejadian pertama pada Jumaat minggu lalu, dua pelajar diikuti kejadian kedua pada Isnin membabitkan tiga pelajar manakala Rabu lalu, 48 pelajar diserang gangguan misteri.

Difahamkan dua hari sebelum kejadian pertama, pihak sekolah melakukan aktiviti perkhemahan untuk pengawas di sebuah kem di Rantau, Port Dickson.

Seorang daripada mangsa, Nabila Mohd Radzi, 14, mendakwa dalam kejadian kira-kira jam 9 pagi pada Rabu lalu, dia yang tidak menyertai kem itu turut terkena disebabkan beberapa pelajar dipercayai membawa 'pulang' penunggu hutan berkenaan ketika mengadakan aktiviti berjalan malam atau 'Night Walk' di kem berkenaan.

"Saya terkena histeria selepas terdengar dua pelajar dari kelas berasingan menjerit sebelum pelajar lelaki kelas bersebelahan mendakwa ternampak lembaga hitam di cermin tingkap, sekali gus menyebabkan saya turut dirasuk.

[Oleh Suraya Roslan dan Noozieyantie 'Alia Adnan - Harian Metro]

Syarak Mengata , Adat Menurut: Jamuan Raya DUN <b>Sikamat</b> 24 Sep 2011

Posted: 19 Sep 2011 02:42 AM PDT

JAMUAN HARI RAYA
Tarikh : 24 Sep 2011, Sabtu
Masa : 8 mlm - 11 mlm
Tempat : Perkarangan Pejabat ADUN Sikamat, Seremban

Semua dijemput hadir

Kursus Kahwin <b>Di Sikamat</b>, Seremban | Senarai Kursus Kahwin <b>...</b>

Posted: 05 Apr 2011 08:40 PM PDT

Anda tinggal di kawasan Sikamat, Seremban? Jom ke kursus pra-perkahwinan Usrati.

Negeri : Negeri Sembilan
Kawasan : Sikamat, Seremban
Nama Pusat Kursus: Usrati Centre
Alamat : 453, Jalan Sri Pulai 26, Taman Sri Pulai 2, 70400, Sikamat, Seremban. Negeri Sembilan
Laman Web: Klik Sini
No. Fon : 019-6991851 / 06-7615951

Peta ke Lokasi Pusat Kursus Kahwin:


View Larger Map

Related posts:

  1. Kursus Kahwin Di Negeri Sembilan
  2. Kursus Kahwin di Tampoi
  3. Kursus Kahwin di Jalan Klang Lama
  4. Kursus Kahwin Putrajaya
  5. Kursus Kahwin Damansara

05 di lenggeng - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di lenggeng - Google Blog Search


Tranungkite Online v11 - Ceramah Perdana 24 Sep 2011 <b>di Lenggeng</b>

Posted: 20 Sep 2011 09:09 AM PDT

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER & DPPKD
(DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN DUNGUN, TERENGGANU DARUL IMAN)

Dasar Kami : Menyiarkan semua email pengunjung tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan.
(Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan. Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat)

©1422 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.
E-mel : tranung2006@yahoo.com atau Webmaster : tranungkite@hotmail.com

Lot 3672, Bangunan PAS Kawasan Dungun,
Kg. Pak Sabah, 23000 Dungun, Terengganu.
Tel/Faks : 09-848 5001

All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi.

05 di seremban - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di seremban - Google Blog Search


Batu vs Kayu: Pergaduhan <b>di Seremban</b> akibat dihasut, kata ahli PAS

Posted: 27 Sep 2011 06:39 PM PDT

Ahli PAS Abdul Hadi Abdul Aziz, 21, yang didakwa dibelasah oleh ahli kumpulan pendesak Melayu, PERKASA pada ceramah timbalan presiden parti itu, Mohamad Sabu pada Sabtu lalu, percaya tindakan berkenaan bertujuan menghasut mereka supaya bertindak ganas.

Guy injured during Mohd Sabu ceramah at SerembanAbdul Hadi, yang hidungnya berdarah selepas ditumbuk oleh penyerang yang belum dikenali itu percaya bahawa matlamat PERKASA adalah untuk menghuru-harakan majlis ceramah pada malam itu supaya ia akhirnya dibatalkan.

Tindakan itu bukan sahaja untuk membantutkan Mohamad - atau lebih popular dengan panggilan Mat Sabu - untuk menyampaikan ucapannya pada majlis perhimpunan Aidilfitri, tetapi juga untuk menakut-nakutkan ahli-ahli dan penyokong PAS.

"Saya percaya PERKASA cuba menghasut ahli-ahli PAS dengan harapan kami bertindakbalas dan akhirnya menjadikan keadaan lebih teruk.

"Kemudian mereka akan labelkan PAS sebagai parti yang ganas. Ini mungkin taktik mereka untuk memerangkap PAS," kata Abdul Hadi kepada Malaysiakini.

NONEAbdul Hadi, seorang graduan kolej baru-baru ini, merujuk kepada pergaduhan yang tercetus pada 24 September lalu di mana botol plastik air minuman dan batu-batu dilemparkan ke arah pentas ceramah PAS di Ampangan, Seremban.

Kekecohan

Pada kejadian itu, sejak awal majlis, penyokong PERKASA mula berhimpun di tepi jalan utama yang terletak kira-kira 60 meter dari pentas ceramah, sambil membawa sepanduk dan kain rentang seperti "Mat Sabu Pembohong", "Mat Sabu Perosak Bangsa" dan "Mat Sabu Hina Pejuang".

Kekecohan tercetus apabila hampir 100 ahli PERKASA dan bekas tentera cuba mengiringi beberapa wakil mereka untuk menyerahkan memorandum bantahan kepada Mat Sabu. Tindakan itu kerana mereka mendakwa tidak berpuas hati dengan ucapan pemimpin PAS itu mengenai Mat Indera, aktivis anti-kolonialis dan kejadian Bukit Kepong tahun 1950, sebelum ini.

perkasa protest in mat sabu seremban ceramah 250911 3Mengimbas kembali peristiwa petang itu, Abdul Hadi berkata beliau sedang menikmati minuman di sebuah gerai berhampiran apabila terdengar kekecohan di pintu masuk ke tempat ceramah.

"Saya bergegas ke tempat kejadian, di mana saya dapati tiga ahli PERKASA telah menyeberangi jalan dan menuju ke pentas ceramah. Saya nampak seorang lagi ahli PAS - Abdus Star Nor Mohd - dan beberapa ahli PAS yang lain cuba menghalang mereka.

"Kemudian, lebih ramai ahli PERKASA menyeberangi jalan dan mula menolak para hadirin dalam usaha cuba menuju ke pentas. Saya nampak Abdus Star ditolak, jadi saya ambil keputusan untuk menolongnya.

NONE"Pada ketika itu, seseorang menumbuk hidung saya, dan dalam sekelip mata hidung saya mula berdarah dan saya rasa pening. Seorang ahli PAS kemudian datang membantu saya dan membawa saya ke tadika Al Wildan, tempat ceramah diadakan," kata Abdul Hadi.

Beliau kemudiannya membuat laporan polis di balai polis Rahang pada malam yang sama.

Bertambah semangat

Abdul Hadi yang menjadi ahli PAS sejak empat tahun lalu, berkata episod itu tidak mematahkan semangatnya. Sebaliknya, ia telah menjadikan dirinya lebih bersemangat untuk melibatkan diri dengan perjuangan PAS.

Selain Abdul Hadi, seorang lagi ahli PAS juga didakwa cedera akibat lontaran batu yang terkena kepalanya pada kejadian itu. Walau bagaimanapun, ahli PAS yang hanya dikenali sebagai 'Shahib' itu enggan untuk ditemuramah atau membenarkan gambarnya dirakam.

Pada Sabtu lalu, polis berjaya meleraikan ketegangan selepas memujuk kedua-dua pihak supaya bertenang.

Fracas during Mohd Sabu ceramah at SerembanPesuruhjaya PAS Negeri Sembilan Mohd Taufek Abd Ghani dilaporkan sebagai berkata parti itu akan mengambil tindakan undang-undang berhubung kejadian itu.

Sementara itu, setiausaha PERKASA Negeri Sembilan, Alias Mohamad menafikan bahawa ahlinya cuba menghasut atau menyerang Abdul Hadi atau mana-mana ahli-ahli PAS yang lain.

Menentang Mat Sabu

"Saya tidak bersetuju terhadap penggunaan keganasan. Adalah tidak benar bahawa kami sengaja menimbulkan kemarahan mereka. Kami tidak ada sebab untuk menimbulkan apa-apa provokasi kerana kami tidak menentang PAS, tetapi hanya Mohamad Sabu," katanya kepada Malaysiakini.

"Namun apabila hadirin terlalu ramai dan mereka pula beremosi, pelbagai insiden boleh menjadi di luar kawalan," kata Alias.

Fracas during Mohd Sabu ceramah at SerembanBeliau sebelum ini mendakwa bahawa seorang ahli PERKASA juga antara mereka yang cedera pada kejadian itu apabila terkena simbahan 'air panas'.

Menurut Alias lagi, seorang daripada penganjur ceramah berkenaan telah membenarkan tiga perwakilan PERKASA untuk bertemu dengan Mat Sabu. Tetapi apabila tiga lagi ahli PERKASA yang lain ingin turut serta, mereka dihalang.

Akibatnya, kata Alias, tercetus ketegangan sehingga menimbulkan suasana huru-hara.- mkini

05 di paroi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di paroi - Google Blog Search


Skuad Penyu cari tiga mata <b>di Paroi</b>

Posted: 12 Sep 2011 09:33 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]TERENGGANU tetap memburu tiga mata penuh meskipun sedar dengan apa yang bakal dihadapi pada aksi di gelanggang lawan malam ini, lapor AHMAD FAZLI MOHD. YADI.

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Perbandaran <b>Nilai</b> Terkini Malaysia <b>...</b>

Posted: 10 Sep 2011 02:09 AM PDT

Advertisment

Application is dipelawa than CITIZENS IN MALAYSIA and virtue are than the people of Negeri Sembilan Darul Special berkelayakan and aged not less than 18 years in advertising cap era is to fill service-bureau as follows:-

1 CONDITIONS OF APPOINTMENT, SALARY, ALLOWANCES AND HOW TO APPLY: -

-Please visit our website at Nilai Municipal Council at the address www.mpn.gov.my

-Qualifications above the appointments are encouraged to apply.

  VEHICLE DRIVERS – Grade R3

- End of Primary 6 school aided the government;
-Have a driving license Class D / E issued by the Department of Road Transport
- Ability to drive, operate and maintain the vehicles covered by the scheme of service; AND

Ability to speak, read and write in Bahasa Malaysia with good

2. HOW TO – HOW TO APPLY

Application must be made in the Application Form (MPN. 1 / 01) available from Human Resources Administration and the Municipal Council of The value of RM1.00 or send envelope size 22 cm x 35 cm 60 cent stamped self-addressed with money order post RM1.00.

Completed forms should be written the name of the position at the top left of the envelope and sent to the following address: -

YANG DIPERTUA
MAJLIS PERBANDARAN NILAI
NO. 1, KOMPLEKS PENTADBIRAN KERAJAAN
PERSIARAN PUSAT BANDAR, PUTRA NILAI
PETI SURAT 52
71800 NILAI
NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS

Application of those who are serving in the Civil Service, Statutory Bodies or Local Authority must submit the application form by the respective Head of Department and shall be accompanied by a copy of the updated Service Record Statement and Recent Performance Evaluation Report.

The completed application form must be accompanied by a passport-sized photo, copy of identity card, birth certificates, school certificates, academic qualifications, transcripts of all the semester examination results;

Applicants who are late, incomplete or not in accordance with the above conditions will not be considered;

READ MORE JAWATAN

Advertisment

Incoming search terms:

  • majlis perbandaran nilai jawatan kosong 2011
  • kerja kosong di nilai 2011
  • majlis perbandaran nilai jawatan kosong
  • majlis perbandaran nilai jawatan kosong terkini

Apartment : Room for Rent in Desa Palma Apartment, <b>Nilai</b>, <b>Negeri</b> <b>...</b>

Posted: 15 Sep 2011 08:46 AM PDT

Additional Information2 rooms available for rent at Desa Palma Nilai.

Walking distance to Nilai Inti,lots of restaurant and convenient stores as well.

Apartment fully furnished with:
- Dining Table
- Fully Auto Washing Machine
- Refrigerator
- Gas Stove
- WIFI

Bed+Mattress+Wardrobes+1 Ceiling Fan+1 Wall Fan+study table+chair in all rooms

===============================================

Medium Room : RM 350 / Month + utility fee(share basis)
Small Room: RM 300 / Month + utility fee(share basis)

===============================================

Strictly no smoking in house.
Prefer Malaysian Chinese.

Available immediately.

Please call Kelly 016 398 5467 or
John 012 282 6812

05 di port dickson - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di port dickson - Google Blog Search


Kenangan <b>Di Port Dickson</b> - Abg Chob

Posted: 01 Aug 2011 12:08 AM PDT

The National Blue Ocean Strategy…. Perbarisan tamat latihan serentak ATM dan PDRM di Pusat Latihan Asas Tentera Darat (Pusasda) Port Dickson Sabtu lepas menyaksikan satu sejarah baru tercipta hasil buah fikiran Perdana Menteri Dato' Sri Najib Razak.

perbarisan tamat latihan

perbarisan tamat latihan

Aku dapat lihat satu paduan kerjasama yang tiada tolok bandingnya apabila lebih 3000 anggota perajurit muda ATM dan konstabel Polis dengan penuh segak mempamerkan satu persembahan kawad yang mengagumkan.

Bukan kerja mudah untuk menyelaraskan dua pasukan sebegini ramai. Mendengar perintah kawad dari seorang RSM yang suaranya macam halilintar membelah padang kawad yang begitu besar. Namun kerjasama jitu membuktikan tiada yang mustahil. Ia terbukti boleh dilakukan.

lambaian PM tabik satu malaysia

Lambaian PM

Betapa bangganya aku melihat para pegawai dan anggota dari kedua2 pasukan berjabat tangan erat dan saling berbalas2 senyuman. Fenomena sebesar dan sehebat ini ini tak pernah aku lihat sebelum ini baik secara live atau pun dari media. Terpancar keikhlasannya. Jika sebelum ini ATM dan Polis dilihat sebagai 2 pasukan keselamatan yang realiti hubungan antara keduanya tak berapa "ERAT" sebab masing2 bergerak di dalam silo tersendiri. Tapi tanggal 30 Julai 2011 menyaksikan tembok pemisah tersebut telah berjaya dirobohkan. Sekalung tahniah buat PM kita. Aku tabik kat Dato Najib. Tabik Satu Malaysia!

Aku sampai kat Pusasda sejak pagi Jumaat dalam keadaan hujan lebat. Masa aku sampai raptai awal bermula jam 8 pagi tadi dah bersurai. Sebab hujan lebat. Raptai kedua jam 10 pagi sepatutnya bermula tapi di batalkan sebab hujan lebat langsung tak mahu reda. Aku bayangkan kalaulah keadaan sama macam ni pagi besok…tentu akan menjejaskan perbarisan tamat latihan bersejarah ini. Alhamdulillah sekitar jam 11.30 pagi Jumaat, hujan berhenti terus dan tak semena2 panas terik. Padang kawad yang tadinya basah lencun sekejap saja dah kering kontang. Perfect untuk latihan kawad. Tapi rehearsal tetap tak diteruskan kerana dah tergelincir dari jadual asal. Aku keluar bersiar santai ke Telok Kemang, makan2 dan berehat

Malam tu setelah mendapatkan lokasi parking yang sesuai aku landing kat mesjid Pusasda jer. Kalau aku ambil homestay kat luar pasti sangkut jamp giler awal pagi besok. Yela laluan PM. Gerenti sesak punyer… memang tepat sangkaan aku. Waris2 mula berpusu2 masuk ke kem seawal jam 10 malam tak ubah macam semut hitam masuk sarang. Paking lot semua penuh. Mesjid penuh sampai ke perkarangan. Bilik air mesjid pun turut tersumbat! Punyer la ramai manusia!!

Seawal jam 4 pagi grandstand semuanya penuh. Masing2 ambil kedudukan awal dan pilih tempat yang strategik nak tonton peristiwa bersejarah. Aku tak tahu la mereka ni ambil giliran sembahyang subuh ke tidak! Wallahua'lam…. Tapi mesjid penuh dengan jamaah subuh. Lepas berwuduk, aku solat dalam keadaan terkuncil saja pagi tu. Tak lalu aku nak jejakkan kaki masuk ke bilik air. Naik geli geleman aku tengok keadaannya. Selesai solat aku kembali ke grandstand tunggu hingga jam 8 majlis bermula. Seorang demi seorang orang2 besar sampai. Bermula dengan Komandan, dikuti KPN, Panglima ATM, Menteri Pertahanan Dato' Zahid, Dato' Menteri Besar NS akhirnya PM tiba tepat jam 9.30 pagi. Lagu Negaraku dilaungkan bergemuruh penuh bersemangat. Berdiri bulu romaku. Jangan main2 dengan kuasa PERPADUAN…… memang menggerunkan…

Upacara perbarisan bermula dengan cukup cantik. PM melakukan pemeriksaan perbarisan dengan menaiki jeep. Sampai kat penonton di tepi padang beliau sempat melambai sambil menunjuk isyarat 1 Malaysia. Maknanya kena bersatu la……. Bukan dia nak apa2 dari kita… pakat2 pangkah dia sudah la… barulah dia ada mandat nak buat kerja… Kalau tak … tentu huru hara punyer… mahu tidaknya… yang tak pernah masuk sekolah memandu pun ingin nak jadi drebar…. bahaya tu….

bumbung kena ribut

pentas utama hilang bumbung

PM selesai berucap, bangun meninggalkan pentas utama ke mana aku tak tahu la…pi soru kot kat dewan makan atau beredar erus kemajlis kat tempat lain pulak. Kita faham jadual dia memang padat. Pada ketika inilah Allah takdirkan satu kejadian yang luarbiasa berlaku. Dengan tak semena2 langit jadi gelap. Gumpalan awan hitam tiba2 saja berkumpul betul2 atas kepala kami. Hujan kasar mula menyiram. Macam siraman air menyurai penunjuk perasaan perhimpunan "bersih" tempoh hari.

Diikuti angin kencang yang berputar2. Sekelip mata bumbung sebelah pentas utama habis diterbangkan. yang tinggal hanya tiang kerangka besi. Penonton bercempera lari menyelamatkan diri masing2.

ada yang cedera....

Tak habis setakat itu, beberapa batang pokok besar sekitar kem turut sujud menyembah bumi. Aku tak nampak apa yang berlaku di luar ke kem. Aku perasan memang banyak kenderaan yang diletakkan di sepanjang laluan masuk ke kem. Semuanya berlaku dengan pantas.

Hujan tiba2 reda. Ribut tiba2 hilang. Aku memberanikan diri keluar buat tinjauan bersama ramai yang lain.

tumbang...

Ohh.. syukur tak ada yang cedera parah. Adalah seorang dua yang calar2 kena zink melayang dan genting pecah yang jatuh. Tak ada yang patah2. Tapi suasana masih cemas. Ambulan Pertahanan Awam dan dari Hospital PD menjerit2 datang. Membawa yang cedera ke hospital. Aku cuba hubungi 2 orang anak2 aku yang terpisah semasa mengambil perlindungan tadi. Aku yakin mereka selamat, cuma nak pastikan dimana mereka berada. Keadaan terlalu sesak . Aku tak nampak mereka. Aku cuba call tapi line Maxis sudah "KONG". Aku pakai Celcom. Aku boleh call keluar tapi anak aku tak terima. Bila mereka cuba call aku, yang aku dapat hanyalah auto mesej miss call. Waduh…… gawat banget!! Jadi aku belajar satu hikmah di sini. Jangan terlalu yakin dengan kehebatan teknologi komunikasi yang ada. Semuanya boleh lumpuh dan jadi tak bermanfaat langsung dalam keadaan yang Allah tak izinkan. Jadi yakinlah kepada yang kuasa yang Maha Hebat, bukannya teknologi ciptaan manusia.

Sebaik keadaan reda, aku kumpulkan anak2 dan isteri kat perkarangan mesjid kem. Kita merangka aktiviti seterusnya setelah berjaya melalui ujian Allah sebentar tadi. Setelah bergambar kenang2an dan makan2 apa yang patut, kami mendoakan keselamatan buat anak sulong aku yang kini sudah bergelar perajurit muda. Kami pun teruskan perjalanan….

tenggelam

tenggelam....

anak belum bangun tidor...

anak belum bangun tidor...

terbeliak

terbeliak...

otw balek....berehat sekejap kat medan ikan bakar terapung sg baru melaka

Share on Facebook

Tags: , , , , , , ,

05 di rembau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di rembau - Google Blog Search


<b>Rembau</b> Hari Ini | BLOG - BLOG PARTI PAS

Posted: 28 Sep 2011 07:14 PM PDT


Rumah terbiar bahayakan penduduk di Rembau

Posted: 27 Sep 2011 11:50 PM PDT

Rumah terbiar bahayakan penduduk di Rembau
Harakahdaily

REMBAU, 28 Sept 2011 : Memalukan dan menyakitkan mata bila di pandang, tulisan dan lakaran yang berunsur lucah, kata-kata yang bersifat penghinaan terang-terang di tulis di dinding sebuah rumah penduduk yang di tinggalkan di sebabkan kerja-kerja pembinaan semula rumah berkenaan belum selesai lagi.

Rumah yang terletak di Taman Rembau Utama tersebut seperti di biarkan sekian lama sehingga berlaku kerosakan struktur di bahagian dalam rumah.

Menurut kata penduduk keadaan rumah tersebut sejak dahulu semasa menduduki taman tersebut lebih 6 tahun dulu hingga sekarang masih tidak berubah langsung, tiada usaha pemulihan di buat oleh pemilik rumah berkenaan.

Keadaan dalam rumah berselerakan dengan sampah sarap juga di jadikan tempat permainan kanak-kanak di sekitar taman yang sepatutnya tidak di jadikan tempat permainan didalam rumah terbiar tersebut.

Ini kerana bahaya akan dihadapi sekiranya ada individu yang berniat jahat bersembunyi di situ, akan melakukan serangan kepada kanak-kanak yang memasuki rumah berkenaan.

Keselamatan penduduk setempat terganggu sekiranya tiada usaha membersihkan sekitar di rumah berkenaan di lakukan.

Dari tinjuan yang di buat di lokasi di dapati terdapat juga berapa rumah yang gagal di siapkan oleh pihak pemaju yang membina taman berkenaan sekitar tahun 80an.

Rumah yang gagal di siapkan di biarkan tanpa di jaga sehingga ditumbuhi semak samun juga telah menjadi tempat persembunyiaan haiwan berbisa yang menunggu masa menyerang mangsa sekitar kawasan berkenaaan.

Keadaan rumah yang tidak siap hanya di biarkan tanpa ada usaha membersihkan atau memperbaiki keadaan rumah amat mengecewakan jiran-jiran yang menduduki taman berkenaan.

Kelihatan strukturnya amat teruk sekali telah berkulat, berkarat juga struktur kayu di dalam rumah ada yang telah di makan anai-anai menunggu untuk runtuh.

Saya mengharapkan pihak yang berkuasa melihat keadaan di sini, yang perlu di bersihkan dan di ambil tindakan segala masalah rumah conteng, kata seorang penduduk yang mahu di kenali makcik Habibah, 65, ketika di temui.

Keluhan yang sama turut dirasai oleh seorang lagi penduduk taman itu.

Fauzi, 28, ketika di hubungi, mengharapkan sesuatu dibuat pada tuan rumah yang membiarkan rumah mereka terbiar seperti memberi amaran keras agar kembali membina rumah yang mereka beli atau menyarankan jual kepada mereka yang berminat untuk mendiami rumah berkenaan.

Oleh Sapar Sutir saparsutir@yahoo.com
Sumber : http://bm.harakahdaily.net/index.php/separator-berita-utama/world/79-negeri-sembilan/5642-rumah-terbiar-bahayakan-penduduk

Rugi RM50,000

Posted: 27 Sep 2011 09:28 PM PDT

Rugi RM50,000
Sinar Harian 28 Sep 2011

REMBAU – Seorang pengurus sebuah pasar raya, dekat sini, terpaksa mencampakkan beg berisi wang RM50,000 ke arah dua lelaki selepas diacukan parang berikutan bimbang dengan keselamatan dirinya.

Dalam kejadian kira-kira jam 11.30 pagi pada 26 September lalu, pengurus terbabit didatangi dua penjenayah yang menaiki motosikal dengan salah seorangnya bertindak berani mengacukan parang mengugut untuk menetaknya.

Ketua Polis Daerah Rembau, Deputi Superintendan Mizan Md Dom berkata, ketika kejadian, mangsa iaitu lelaki berusia lingkungan 40-an menuju ke arah keretanya yang diletakkan kira-kira 50 meter di kawasan perumahan berhampiran dengan pasar raya.

Menurutnya, difahamkan, ketika mangsa mahu masuk ke dalam kereta, dua lelaki yang menaiki sebuah motosikal jenis Suzuki Cup warna kuning berhenti dan salah seorang daripadanya mengacukan parang ke arah mangsa.

"Mangsa yang tergamam ketakutan selepas diacukan dengan objek tajam dan bimbang cedera terus membaling beg berisi wang RM50,000 ke arah suspek.

"Sebaik sahaja mendapat apa yang dihajati, kedua-dua penjenayah terbabit terus melarikan diri," katanya.

Mizan berkata, sejurus selepas kejadian, mangsa membuat laporan polis dan kes itu akan disiasat di bawah Seksyen 395 dan 397 Kanun Keseksaan kerana samun berkumpulan dan bersenjata.

Katanya, sehubungan itu, orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kejadian berkenaan diminta tampil ke hadapan dan menghubungi bilik gerakan Ibu Pejabat Daerah (IPD) Rembau di talian 06-6852222 atau balai polis berhampiran.

"Bagaimanapun, diharap orang awam terutamanya membawa sejumlah wang yang besar nilainya supaya lebih berhati-hati dan tidak leka sehingga memberi ruang kepada individu tidak bertanggungjawab melakukan jenayah," katanya.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9571302.asp

05 di linggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di linggi - Google Blog Search


PASIRPEKANI: PROGRAM 2M <b>DI</b> SK PASIR <b>LINGGI</b>

Posted: 18 Sep 2011 05:36 AM PDT

05 di bahau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di bahau - Google Blog Search


UMNO Online - Hina Pejuang: NGO Bantah Kehadiran Mat Sabu <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 25 Sep 2011 06:02 PM PDT

Kategori Sana Sini

Hina Pejuang: NGO Bantah Kehadiran Mat Sabu Di Ampangan

SEREMBAN 25 Sept. – Kemarahan segelintir pihak terhadap Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu atau Mat Sabu sampai ke kemuncaknya apabila beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) membantah kehadirannya pada sambutan Aidilfitri anjuran parti berkenaan di Ampangan dekat sini malam tadi.

Kumpulan yang dianggotai kira-kira 80 orang itu berhimpun 50 meter dari tempat majlis berlangsung sebagai tanda bantahan terhadap kehadiran pemimpin tersebut ke negeri ini berikutan kenyataannya yang menghina pejuang negara baru-baru ini.

Mereka yang berhimpun seawal pukul 8.40 malam itu turut membawa sepanduk dan melaungkan slogan mengutuk Mat Sabu.

Perhimpunan tersebut yang pada mulanya berlangsung dalam keadaan aman bertukar menjadi panas seketika apabila Mat Sabu mengambil giliran menyampaikan ceramahnya kira-kira pukul 10.15 malam.

Selang beberapa minit Mat Sabu menyampaikan ucapannya, beberapa peserta perhimpunan yang tidak berpuas hati dengan kenyataan pemimpin pembangkang itu yang masih mempertahankan pendiriannya dalam isu komunis, bertindak menyerbu majlis berkenaan.

Tindakan tersebut menyebabkan berlaku tolak-menolak dan pergelutan antara peserta perhimpunan dengan beberapa ahli Pas yang bertugas pada majlis berkenaan.

Dalam kekecohan tersebut, beberapa tetamu turut cedera ringan dipercayai akibat ditumbuk dan terkena botol minuman serta objek yang dibaling oleh kedua-dua pihak.

Namun, kekecohan yang berlaku selama kira-kira 15 minit itu terlerai dengan kehadiran anggota polis yang kemudiannya mengarahkan kedua-dua pihak agar bertenang.

Di sebalik bantahan dan suasana tegang itu, Mat Sabu masih meneruskan ceramahnya hampir satu jam sebelum majlis berkenaan berakhir kira-kira pukul 12 malam.

Dalam pada itu, jurucakap NGO terbabit, Mejar (B) Razali Zakaria berkata, pihaknya mengadakan perhimpunan tersebut bagi mendesak Mat Sabu menarik balik kenyataannya dan memohon maaf kerana menghina pejuang kemerdekaan.

''Ramai yang hadir pada perhimpunan ini adalah bekas tentera yang terguris dan rasa terhina dengan kenyataan yang dikeluarkannya sebelum ini.

''Kami mahu Mat Sabu menarik balik kenyataannya dan memohon maaf kepada anggota keselamatan serta keluarga mereka yang berjuang demi kemerdekaan negara ini," katanya di sini semalam.

Mat Sabu sebelum ini mendakwa Mat Indera adalah wira sebenar dalam tragedi serangan ke atas Balai Polis Bukit Kepong pada 23 Februari 1950, bukannya anggota polis yang diserang kerana mereka bekerja dengan penjajah British.

Berikutan itu, Rabu lalu, Mat Sabu telah didakwa di Mahkamah Sesyen Butterworth, Pulau Pinang atas tuduhan membuat tohmahan memburukkan nama baik anggota polis dan keluarga mereka dalam tragedi di Bukit Kepong sewaktu menyampaikan ceramahnya di Padang Menora, Tasek Gelugor bulan lalu.

Lagi Berita Berkaitan :

Berita Bertarikh 26 September 2011 Pada 9:02 AM

05 di kuala pilah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di kuala pilah - Google Blog Search


23000 kenderaan guna jalan Seremban-<b>Kuala Pilah</b> sehari

Posted: 23 Sep 2011 10:18 AM PDT

23,000 kenderaan guna jalan Seremban-Kuala Pilah sehari

23,000 kenderaan guna jalan Seremban-Kuala Pilah sehari

SEREMBAN 22 Sept. - Kerajaan negeri berharap kerajaan Pusat akan memberi pertimbangan meluluskan projek menaik taraf jalan antara Ulu Bendul hingga ke Kuala Pilah pada pembentangan Bajet 2012 bulan depan.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Infrastruktur, Air, Tenaga dan Telekomunikasi negeri, Datuk Ismail Lasim berkata, projek itu perlu diberikan keutamaan memandangkan jumlah kenderaan yang menggunakan laluan Seremban-Kuala Pilah telah meningkat sehingga 23,000 buah sehari.

Beliau berkata, cadangan untuk menaik taraf laluan itu melibatkan lokasi berhampiran Sekolah Kebangsaan (SK) Ulu Bendul hingga ke Hospital Tuanku Ampuan Najihah sejauh kira-kira 15 kilometer.

"Pada masa ini, laluan antara Ulu Bendul hingga ke pekan Kuala Pilah sering mengalami kesesakan terutamanya pada hujung minggu dan musim perayaan.

"Para pengguna laluan itu dan penduduk di Kuala Pilah meminta jasa baik kerajaan mempercepatkan projek menaik taraf itu bagi mengatasi masalah tersebut," katanya.

Beliau berkata demikian kepada para pemberita selepas melancarkan promosi Karnival Memancing 2011 anjuran Kelab Sukan dan Kebajikan Cawangan Ibu Pejabat Jabatan Kerja Raya (JKR) Negeri Sembilan di sini, hari ini.

Turut hadir, Pengarah JKR negeri, Ir. Datuk Dr. Roslan Md. Taha dan Pengerusi kelab tersebut, Shamsul Munir.

Ismail menarik perhatian, projek itu juga bakal melengkapkan keseluruhan usaha naik taraf Jalan Seremban-Kuala Pilah yang mana komponen utamanya iaitu Jalan Bukit Putus sudah pun dinaik taraf dan digunakan sejak 25 November 2009.

Jelasnya, sejajar dengan pembukaan jalan sejauh 6.9 kilometer itu yang menelan belanja RM109 juta, jalan antara simpang Paroi hingga ke kaki Bukit Putus sejauh 2.1 kilometer turut dinaik taraf dengan kos sebanyak RM14.4 juta.

Tambahnya, pada masa ini, kerja menaik taraf jalan dari puncak Bukit Putus hingga ke SK Ulu Bendul sedang rancak dijalankan yang dijangka siap pada Jun 2012.

"Pembinaan jalan ini telah memberi keselesaan kepada para pemandu dari Seremban hingga ke Ulu Bendul tetapi pengguna masih berdepan dengan kesesakan selepas itu," katanya.

 

BlOG NEGERI SEMBILAN

Copyright 2010 All Rights Reserved