ads

Khamis, 7 Mac 2013

05 di juasseh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di juasseh - Google Blog Search


<b>Juasseh</b> Cafe: NITROUS OXIDE DAN ALAM SEKITAR

Posted: 31 Jan 2013 01:31 AM PST


Alam sekitar adalah satu isu yang sentiasa menjadi topik perbicanngan dan perdebatan diseluruh dunia khususnya negara negara yang maju yang pesat dengan pembangunan. Industri pembuatan dan pertanian menjadi fokus utama dalam penyebab masaalah alam sekitar dan pemanasan global.
   Masyarakat dari negara negara maju begitu mengambil berat tentang permasaalahan ini, berbagai  peraturan dan undang undang telah di wujudkan yang berkaitan dengan alam sekitar. Antara negara itu adalah New Zealand, kerajaan Wallington itu yang menguatkuasa kan peraturan berkaitan alam sekitar untuk memenuhi komitmen dibawah Protokol Kyoto demi mengawal pemanasan global.
   Peraturan itu adalah untuk meminimumkan keluaran gas metana yang dibebaskan dari hasil perusahaan arang batu, gas asli, minyak dan pertanian. Antara peraturan itu nampak pelik dan tidak masuk akal seperti mengenakan denda berbentuk cukai keatas 'kentut' dan 'sendawa' haiwan ternakan seperti lembu, kambing, rusa dan sebagainya. Menurut kajian, lembu, kambing dan rusa membebaskan sejumlah besar gas metana melalui aktivit 'kentut' dan 'sendawa' haiwan itu. Di New Zealand, 90% gas metana yang dibebaskan terhasil dari haiwan ternakan, misalnya seekor lembu membebaskan purata 350 liter gas metana dan 1500 liter karbon dioksida sehari melalui 'kentut' dan 'sendawa'.
   Selain dari gas karbon dioksida (carbon dioxide)  dan metana(methene) pemanasan global juga di sumbangkan oleh gas Flourin begitu juga nitrus oksida(nitrous oxide) . Keempat bahan ini dipanggil 'Gas rumah hijau'(GHGs), kesemua gas gas ini dilepaskan melalui proses semula jadi dan oleh aktiviti aktiviti yang di lakukan oleh manusia.
   Karbon dioksida dilepaskan ke atmosfera melalui pembakaran bahan api fosil, sisa pepejal, pokok pokok dan tindakbalas kimia seperti pembuatan simen namun begitu karbon dioksida akan dikeluarkan dari atmosfera apabila diserap oleh tumbuh tumbuhan.
   Metana dilepaskan semasa pengeluaran dan pengangkutan arang, gas asli dan minyak. Metana juga dilepaskan oleh aktiviti penternakan dan pertanian serta sisa organik di tapak pelupusan pepejal.
   Gas Flourin samada Hidrofluorokarbon, perfluorokarbon dan Sulfur Heksafluorida merupakan GHGs sintetik yang kuat dan di bebaskan oleh proses industri. Gas flourin kadang kadang digunakan sebagai penganti bahan penipisan ozon seperti Chlofluorocarbon(CFCSs), Hydroclorofluorocarbon(HCFCs) dan Halon. Gas gas ini biasanya dibebaskan dalam kuantiti yang kecil tetapi disebab kan kekuatannya, mereka dikenali sebagai gas berpotensi tinggi untuk menyebabkan pemanasan global.
   Nitrus oksida atau Nitrous oxide (N2O) dibebasakan semasa aktiviti pertanian dan perindustrian serta semasa pembakaran bahan api dan sisa pepejal. N2O terhasil secara semula jadi dari aktiviti bacteria didalam tanah dan lautan, ia sebahagian dari atmosfera bumi selama ini.
   Pertanian adalah adalah penyumbang utama oleh manusia menghasilkan N2O. Aktiviti yang berkaitan dengan tanah seperti penggunaan baja nitrogen dan pengguaan bahan buangan haiwan akan menghasilkan bacteria semulajadi dan seterusnya mengeluarakn lebih lagi N2O. Ternakan seperti lembu, ayam dan babi mengeluarkan 65% dari perkara yang berkaitan manusia yang menghasilkan N2O. Manakala sumber industri hanya antara 20% dari semua sumber berkaitan manusia atau di sebut 'anthropogenic source', termasuk penghasilan nylon dan pembakaran bahan bakar 'fossil' untuk enjin.
   Secara pecahan aktiviti manusia dikira 30% penyumbang manakala tanah dalam iklim tropikal dan lautan melepaskan 70% N2O yang bertindak balas dengan 'ozone' diruang lapisan 'stratosphere' didalam atmosfera bumi.
   N2O memberi peningkatan kepada 'nitric oxide' atau NO untuk bertindak balas dengan zarah 'atom' oxygen dan NO dalam 'turn reacts' atau bermaksud 'reaksi timbal balik' dengan 'ozone', hasil dari itu ia menjadi 'pengatur kejadian secara semulajadi' kepada lapisan 'stratospheric' ozone. N2O menjadi penyumbang utama 'gas rumah hijau' dan pencemaran udara kepada bumi, jika dalam jarak 100 tahun, N2O adalah 298 kali lebih memberi kesan dalam anggaran 'berat per unit' potensi pemanasan dunia berbanding 'karbon dioksida'.
   Disebabkan kepekatannya yang rendah N2O adalah antara empat terbesar penyumbang 'gas rumah hijau' dibelakang wap air, karbon dioksida dan 'methane'. Mengawal N2O adalah sebahagian dari usaha mencegah pengeluaran 'gas rumah hijau'.
   Dari semua fakta tentang pemanasan global, dapatlah di ringkaskan tentang punca segala pemasalahan ini. Dari apa yang difahami faktor manusia adalah penyumbang utama semua ini berlaku. Kepadatan manusia yang meningkat setia hari malah setiap saat akan menyumbang kepada penambahan dalam sektor pertanian dan ini akan menambahkan kewujudan gas gas rumah hijau, kemudian akan berlaku pemusnahan hutan untuk kawasan pertanian yang akan mengurangkan serapan keatas gas gas rumah hijau tersebut. Keinginan dan keperluan manusia akan menambahkan lagi industri industri pembuatan yang pasti nya akan menyumbangkan kapada kemusnahan alam semula jadi.
   Tiada apa yang boleh kita laku kan untuk menghenti kan semua ini, ia akan terus berlaku dan berlaku tanpa henti sehingga kemusnahan total keatas bumi ini berlaku. Mulai dari ini mari lah kita memikirkan sejenak apakah yang boleh kita laku kan untuk melambatkan proses pemusnahan alam sekitar kita ini dan mengurangkan pemanasan global yang melampau hari demi hari. Semoga anak cucu kita masih mampu untuk menikmati sisa sisa keindahan alam semula jadi yang semakin pupus ini.
Sekian, Ikhlas dari 'Juasseh Cafe'.

05 di teluk kemang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di teluk kemang - Google Blog Search


ZAKRI ALI: Ada rahsia besar <b>di Teluk Kemang</b>?

Posted: 19 Dec 2012 05:15 PM PST

 

 PROSES penambakan pantai di Teluk Kemang, Negeri Sembilan perlu dihentikan bagi memastikan warisan negara itu terjaga dan terpelihara.


Desakan itu disuarakan Pengerusi Sekretariat Bantahan Penambakan Pantai Teluk Kemang, Shaharudin A Talib dalam pertemuan dengan Ketua Pengarang, Ahmad Lutfi Othman, pada 15 Disember lalu, yang meminta Harakah membangkitkan isu ini secara lebih meluas.

Shaharudin bersama Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Negeri Sembilan, Muhammad Saufi dan jurugambar Abd Ghaffar Alias, menemani Ahmad Lutfi dan keluarga, yang kebetulan bercuti di Port Dickson, menaiki bot untuk meninjau keadaan Usul tidak percaya Najib di Parlimen Ada rahsia besar di Teluk Kemang?pantai Teluk Kemang.

Pantai landai dan cantik, yang sering dikunjungi, khususnya oleh penduduk sekitar dan warga Lembah Klang itu bukan sahaja bakal tercemar teruk, malah boleh membahayakan, jika kecerunan pasir yang ditambak menjadi dalam disebabkan hakisan dan kitaran alam.

Kebimbangan itu ternyata berasas. Penambakan pantai Batu 4 dan Batu 5 Port Dickson, tidak jauh dari Teluk Kemang, telah mengubah kedalaman cerun dan merekodkan banyak nyawa pengunjung terkorban.
Penyaluran air kumbahan yang tidak dirawat ke dalam laut juga dibantah keras. Bukan sahaja menganggu ketenteraman orang ramai yang mahu menikmati mandi laut, malah hasil pendapatan nelayan setempat terjejas teruk apabila ikan-ikan lari ke lokasi lain.

Shaharudin bersama rakan-rakannya, termasuk peniaga kecil pantai dan pengusaha bot, kayak serta jet ski, tidak tinggal diam. Beliau pernah mengadakan sidang media khas di Parlimen dan membawa isu ini ke pengetahuan Menteri Besar Negeri Sembilan, melalui demonstrasi di hadapan Wisma Negeri, di Seremban, akhir Oktober lalu.
Ahmad Lutfi turut ditunjukkan kawasan pantai sekitar Teluk Kemang dan Port Dickson, yang khabarnya telah diagihkan kepada kroni dan suku-sakat Umno, ketika era Isa Samad menjadi menteri besar.

"Saya lebih terkejut apabila dimaklumkan kawasan perairan berdepan stesen penyelidikan Sains Marin, Universiti Putra Malaysia di Teluk Kemang ini sudah dimiliki orang persendirian, begitu juga kawasan hutan di hujung tanjung," kata Ahmad Lutfi, yang berhasrat mahu mendapatkan maklumat lebih lanjut sebelum membuat laporan khas mengenainya dalam Harakah akan datang.

05 di port dickson - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di port dickson - Google Blog Search


Dihalau Pak Guard ketika jogging <b>di Port Dickson</b>! | CuteCarry <b>...</b>

Posted: 22 Feb 2013 06:24 AM PST

Pot Dickson bukanlah  'popular' untuk sesat. Ia adalah satu kawasan yang "agak mesra pemandu" kerana  ia hanya satu jalan sepanjang pantai.Kita hanya perlu tahu untuk membelok kanan atau kiri apabila kita sampai di persimpangan bulatan Teluk Kemang ataupun lampu isyarat kem tentera.  Cutecarry dah berpuluh kali ke Port Dickson tetapi, Cutecarry menghadapi kesukaran untuk mencari tempat yang bernama Admiral Covedi mana program diadakan. Dua faktor penyebab sesat iaitu:

  1. Dua hotel yang ada perkataan Admiral; Hotel Admiral and Hotel Admiral Cove.  CuteCarry tengok signboard, nampak Admiral dan terus dengan confidentnya masuk ke dalam hotel tersebut. Tetapi bila dah masuk nampak macam lain macam sebab mana Cove nya? CuteCarry tanya pada pak guard Nepal dan dia bagi direction yang sangat specific untuk ke Admiral Cove, mungkin sebab ramai dah sesat kut macam CuteCarry!

CuteCarry ikut apa kata Pak Guard Nepal tu, tetapi akhirnya terlajak hingga sampai ke Teluk Kemang.. tanya orang disekitar dan mereka tetap memberikan lokasi ke Admiral.   CuteCarry pun drive perlahan-lahan  dan FINALLY, sampai gak. Amboiiii….manjanya signboardnya. Bagi ala-ala nampak tak nampak!!! Tetapi bila sampai hati CuteCarry berbunga kembali bila tengok bilik CuteCarry.. terima kasih kepada penganjur kerana memberikan bilik yang amat menarik kepada CuteCarry. Admiral Cove ni dikira agak menarik walaupun ia adalah antara tempat yang kurang mesra daripada segi signboard dan bangunannya. Anda perlu keluar daripada bangunan untuk ke restoran dan juga CuteCarry hadapi kesukaran untuk turun cari bilik!!!Tetapi semua itu tidak menjadi hal kerana CuteCarry amat suka dengan pemandangan CuteCarry. Bilik amat besar dan CuteCarry  buka seluas-luasnya langsir dan menikmati pemandangan sambil pakai boxer Calvin Klein dan baring atas Cleopatra  seat. Tiba-tiba, ehhhh…. ada orang berjalan depan  pintu cermin CuteCarry, dah rasa macam buat show kat Red Light District Amsterdam pulak! Terus Cutecarry batalkan hasrat untuk terus seksi terlebih-lebih.  Bilik terletak tempat orang berjalan kaki, nasib la kan.. (btw..nampak tak perempuan kat luar dalam gambar tersebut? CuteCarry tengok dia, dan dia tengok balik CuteCarry..the CuteCarry terus snap gambar! Very berada dalam aquarium tau!!!

Can u see her? Yess…Im snapping the photo and there she is looking at me!

Kalaulah tidak salah CuteCarry, Admiral Cove ini ialah lokasi cerita lakonan Fazura zaman iaitu Kayangan. Filem tu pun rasanya bukanlah box office sangat, manja-manja je sambutannya samalah seperti manja-manja signboard ke Admiral Cove!

Dietlah sangat… tak mau ambil nasi lemak tapi ambil salad dengan pancake dan sambal tumis nya. As usual, nogori punya sambal tumis tetap pedas!

Bab makan di Admiral Cove ni bolehlah tahan. Tidak terlalu best dan tidaklah terlalu teruk. Standardnya sama je seperti hotel-hotel lain, cuma ada satu kaunter veegetarian. So, sapa terasa nak makan vegetarian,cubalah. Vegetarian ni bukanlah macam sayur yang biasa tu tapi ayam dan ikan vegetarian. Faham kan? Ayam atau ikan atau daging yang dibuat daripada tumbuh-tumbuhan. Sedap!!!

Kejadian dihalau Pak Guard (tak tau pula warganegara apa..) ialah ketika CuteCarry berjogging di pagi hari. Ada satu kawasan di tepi laut yang menempatkan lot rumah banglo. CuteCarry pun berjogging masuk ke kawasan tersebut. Seriously, CuteCarry tidak tahu ia adalah kawasan larangan sebab disitu ada penghadang tetapi ada kawasan untuk pejalan kaki masuk. Ingatkan bolehlah masuk. U know, macam kawasan biasa. So, dengan tahap konfidensi yang sangat tinggi, CuteCarry berjogging ke kawasan tu dan tiba-tiba terdengar jeritan seorang lelaki daripada pondok pak guard. CuteCarry tidak faham apa yang dimaksudkan, ingat dia menjerit sebab apa. So, CuteCarry pun terus  buat 'lompat bintang'. Mampu ? Dah kena  jerit pun terus buat sesi regangan berserta lompat bintang. (satu, dua tiga, lapan, lapan lagi..- oh teringat aerobik RTM pagi-pagi zaman dahulu).

Pak Guard tu pun terus menjerit dan akhirnya baru CuteCarry perasan yang jeritan tu ditujukan pada CuteCarry. Seriously, dia membebel dalam bahasa apa tah, manalah CuteCarry paham. Walaupun muka CuteCarry macam mamat Nepal, CuteCarry tak paham tau! :p

Tetapi CuteCarry tidaklah retaliate atau marah dia balik sebab barulah CuteCarry perasan yang CuteCarry masuk kawasan larangan. So, CuteCarry buat muka confident, terus berlari-lari anak keluar dariapda kawasan tersebut tanpa melihat pada Pak Guard tu.Moral disini ialah,  cubalah gajikan Pak Guard yang tahu cakap bahasa Melayu,ini bukan Kathmandu atau Yangon!

Weekend di sini dipenuhkan dengan CuteCarry membuat presentation. This is the view from  stage!

Kepada yang berminat mendapatkan perkhidmatan CuteCarry untuk  styling individu dan juga kursus untuk  korporat/kerajaan seperti kursus penampilan diri/imej, protokol dan etiket sosial, make up, penganjuran majlis, konsep/persijilan latihan 5s, pengurusan pelanggan, komunikasi dan sebagainya bagi swasta, kerajaan dan individu, bolehlah menghubungi CuteCarry di talian 019-3290397, email cutecarry@yahoo.com atau click disini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

05 di lukut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di lukut - Google Blog Search


Rumah 2 Tingkat <b>di Lukut</b> N.9 Utk Di JUAL - Iklan di Mudah <b>...</b>

Posted: 06 Mar 2013 08:52 PM PST

Salam semua, Laman web ini akan dilancarkan tidak lama lagi. Kami memberikan perkhidmatan promosi dan pengiklanan secara online, percuma untuk anda semua. Pengiklanan di sini adalah PERCUMA Anda dikenakan RM10.00 untuk pilihan Feature on Homepage Anda dikenakan RM10.00 untuk pilihan Feature in Category Pembayaran adalah melalui PayPal


Rumah 2 Tingkat Untuk <b>di Lukut</b> N.9 Utk di JUAL « Iklan Percuma di <b>...</b>

Posted: 06 Mar 2013 08:36 PM PST

- rumah di Lukut Port Dickson Untuk dijual.
- Harga RM250K
- kemudahan dekat dengan sekolah, klinik kesihatan, universiti yang baru ditubuhkan, betul2 tepi haiway, ada 5 bilik, 4 bilik air, dua dapur, plaster syiling, siap econ bagi dua bilik, pagar , grill. Rumah 2 tinggkat. 15minit ke Seremban dan 10 minit ke Port Dickson melalui haiway.
- Untuk Maklumat Lanjut sila Hubungi 013-6138838 (Cikgu Maznah)

 

BlOG NEGERI SEMBILAN

Copyright 2010 All Rights Reserved