ads

Selasa, 7 Jun 2011

05 di senawang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di senawang - Google Blog Search


JUAL RUMAH <b>DI</b> SEREMBAN, NEGERI SEMBILAN: 5hb June 2011: Taman <b>...</b>

Posted: 05 Jun 2011 04:21 AM PDT

Gambar-gambar terkini Fasa 2 dan 3, Taman Ampangan Jaya 2, Sikamat, Seremban.
Kini dikenali sebagai Taman Seri Pandan, Sikamat, Seremban.




Gambar di lokasi Taman Ampangan Jaya 2, Sikamat, Seremban, Negeri Sembilan.






Gambar terkini di lokasi Taman Ampangan Jaya 2, Sikamat, Seremban.






Gambar di lokasi tapak pembinaan Taman Ampangan Jaya 2 yang terkini...

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

05 di seremban - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di seremban - Google Blog Search


SOKONG PAKATAN RAKYAT: SEJENAK <b>DI SEREMBAN</b>

Posted: 02 May 2011 03:00 AM PDT

Kalau nak aktifkan cawangan, belajarlah dari Pas Seremban. Walaupun Pas Seremban pernah digantung selama lebih 5  tahun, pertambahan cawangannya begitu banyak sekali.

Jika kawasan lain, cawangannya semacam sepi, tetapi di Seremban, cawangannya siap sedia ke mesyuarat agung kawasan pada 2 minggu lagi. Ha ha.

Hebat tak hebat Pas Seremban, Ketua Muslimatnya menang dengan satu undi sahaja. Wau.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

05 di teluk kemang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di teluk kemang - Google Blog Search


It&#39;s all about WaN HaQQ: Cuti Hujung Minggu : <b>Teluk Kemang</b>

Posted: 18 May 2011 12:18 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]So kami cari punya cari jumpa tempatnya di teluk kemang. Ada 6 unit rumah apartment, okeylah.. kemudahan asas complete and selesa. Sebab aku ni jakun so paling penting ada swimming pool.. hehehe~ ...

05 di rembau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di rembau - Google Blog Search


REMBAU HARI INI: Mohd Sabu Timbalan Presiden PAS <b>di Rembau</b> 18 Jun 2011

Posted: 04 Jun 2011 06:30 AM PDT


Timbalan Presiden PAS yang baru , Tuan Haji Mohammad Sabu dijadualkan berceramah di Kg Astana Raja, Rembau pada hari Sabtu 18 Jun 2011 bersama Chegubard, Ketua Cabang PKR Rembau dan YB Hj Mohamad Taufek Abd Ghani, ADUN sulong PAS di Negeri Sembilan yang juga merupakan Yang Dipertua PAS Kawasan Rembau serta beberapa pimpinan Pakatan Rakyat yang lain.


Perkembangan terkini progam Abang Mat di Rembau akan dikemaskini di blog ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

05 di linggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di linggi - Google Blog Search


Lupekanje: <b>Linggi</b> 4

Posted: 29 May 2011 10:24 AM PDT

 Adat orang Linggi

Dikatakan asal mereka bukan dari Pagar Ruyung..atau mana-mana kepulauan Sumatera yang mengamalkan adat pepateh...kerana mereka bukan pengamal pepatih...

Mereka bukan bangsa yang mengamalkan pepatah....Biar mati anak, jangan mati adat itu.  Bahkan, mereka lebih longgar dalam pengamalan adat mereka sendiri..

Ada juga yang mengatakan bahawa orang-orang Linggi adalah pengamal adat Temenggong.  Ini juga tidak benar 100% !. Mereka bukan pengamal adat Temenggong...walaupun orang-orang dari kepulauan Riau dikatakan pengamal adat Temenggong..ye..mereka dari kepulauan Riau...tapi bukan pengamal Temenggong.

Habis tu? Apa adat yang diamalkan oleh orang Linggi? Apakah mereka itu orang-orang yang tidak beradat??  Sebut betul2 ye....tidak beradat....bukan tidak beradab...hehhe

Tidakk...tidakkk...neiihi...Orang-orang Linggi ada adat mereka sendiri.

Dikatakan ketika Daeng Kemboja menjemput Tok Awaluddin balik itu, ia ada membuat perjanjian dengan Penghulu Rembau ,
'Jika Orang Kaya mahu Awaluddin ini tinggal bersama-sama orang kaya di Rembau, maka benarkan ia memakai aturan dan adatnya sendiri, tidak boleh ia memakai adat Tok Patih (Perpatih)!!'

Itu cerita dari orang-orang tua Linggi.  Yang sekarang dah tak ada lagi kat donia ni.
Makanya, komferem la bahawa orang Linggi, bukan pengamal Adat perpatih mahupun Temenggung.

Sebaliknya, mereka ada adat sendiri...yang di assamilasikan mengikut cita rasa orang-orang Linggi sendiri, bergantung kepada 'Muafakat dan Kebulatan' dari adat-adat lain yang tidaj bertentangan dengan syariat Islam.
Kiranya adat baru itu bermula apabila Tok Awaluddin melanggar perintah ayahandanya untuk melanggar Sulawesi dahulu...yess...Beliau tidak suka pada pertumpahan darah.  Beliau tidak suka kepada keganasan dan paksaan....dan beliau juga tidak suka kan pangkat dan gelaran.

Adat baru yang mereka itu amalkan, adalah mengikut adat kitab (Al Quran) dan Sunnah. Kemudian orang-orang Linggi itu telah menetapkan 100 peraturan untuk diajar dan diamalkan oleh penduduknya.
Imam Ambak kata, 100 peraturan itu adalah;
20 sifat wajib bagi Allah
20 sifat mustahil bagi Allah
1 sifat yang jaiz bagi Allah
1 sifat lawan bagi sifat jaiz Allah itu
4 sifat yang wajib pada Rasul
4 sifat yang mustahil pada Rasul
1 sifat yang jaiz pada Rasul
1 sifat lawan bagi sifat jaiz Rasul itu.
6 rukun iman
10 syarat rukun iman
4 tandanya
10 yang membinasakannya
5 Rukun Islam
4 syarat rukun Islam
4 tandanya
4 yang membinasakannya
1 Rukun Ihsan

Sebenarnya, acik yakin, tak ramai orang Linggi sekarang ini yang tahu tentang peraturan 100 ini.
Sebab itu acik katakan, bahawa acik amat berbangga dengan kampung kelahiran acik ni.  Semua yang terkandung dalam Peraturan 100 itu ada dalam kitab Tauhid yang kita pelajari di sekolah mahupun di pusat-pusat pengajian tinggi. Semuanya adalah merupakan ilmu fardhu ain sebagai amalan dan panduan umat muslimin dan muslimat. Sangat mudah.

Dahlah...letih tau baca kitab yang kelabu nih...

Kesimpulannya, adat orang Linggi di sebut sebagai 'Muafakat Bil Kitab Wassunnati Qabulatan Minel Ustaz ilamanati'.  Adat Linggi adat Bermaharajalela yang berlandaskan hukum syarak.

Banyak lagi kalu nak diceritakan dan dkongsikan kat sini.  Tentang bagaimana Rembau menyerang Linggi...dll. Acik sudah sgt letih otak malam ni.

Sekian.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

KUALA <b>LINGGI</b> - PART 1 | APA KATA HATI

Posted: 26 May 2011 07:00 PM PDT

Hye fwens...!!!!ye

minggu lepas..time cuti wesak.....my family & I pergi picnic...area Kuala Linggi...Kuala Linggi ni..tul-tul terletak di hujung Melaka..sempadan dengan N9...

kamiorang suka ke sana.....ada privacy sikit...walaupun jauh dari rumah...huhu..

banyak juga gambar yang I snap...so..kita bagi pada 2 bahagian eh.....

apa lagi..jom sama-sama kita cuci mata.......pang

pemandangan di Pantai Kuala Linggi....

kawasan ni berbatu....nak mandi tak bape best...kalau dok realx2 ok lah....

lama dah model tetap ni tak muncul kat blog ni kan..? huhu

ini lah..barisan kita....hehehe...

Si DD la paling excited...lama dah dia request nak pergi picnic...

kebetulan semua cuti.....

eh...actually time ni I tak cuti...tapi I mintak cuti....huhuhu..

ingat tak cerita bersiri Sephia..lakonan Catriona Ross....? menjalankan pengambaran di sini la...huhu..

actually..banyak juga drama-drama Melayu yang buat pegambaran kat sini....

ada tak di antara you all yang tengok cerita CIKGU KEMISAH....kat sini juga tempatnya..

ZND 2 dengan ZND 3

ZND 1 tengah snap gambo budak berdua ni la...huhu..

ZND 2 sedang menunjukkan kepada ZND3 rupa anak udang....

sorry la...Si DD(ZND 3) ni seksi sikit...huhuhuh....

matahari mula memancarkan sinarnya.......


macam tengah melombong bijih timah je...hehehe...

tengah santai-santai.....tiba-tiba datang 1 group budak-budak cina datang memancing kat sini..

jakun sikit la...sebab...jarang la pulak tengok budak-budak Cina gemar memancing..huhu..

Si DD sibuk main pasir.....Si Adin masih meneruskan misi mencari anak udang yang sesat kat situ..huhu..

My Dad in action......

apa ni...? main congkak ke...??

Si DD telah di arahkan untuk mengutip batu....

untuk apa eh...??

My Dad sedang mengajar Si DD ni la....

subjek...?

Mathematics...subjek yang paling Si DD tak gemar....

ini salah satu cara My Dad gunakan..tuk tarik minat Si DD ni....


DD......7 x 4 berapa....???

I ada kerja luar pagi ni....yeah..!! seronok.....bulan ni..tak banyak kerja luar....asik terperuk kat office je ngadap paper work...report....claim bagai....boring......

wokeh.....kul 1 nanti...kita sambung Part 2 pulak yupp........ye

update****

konon nak sambung Part 2.....maaf yer kawan-kawan...sambung minggu depan eh....bajet tadi sempat la masuk office sebelum kul 1....

tapi perancangan tersasar jauh....ni pun baru sampai office....Mr Boss pun ada...haih....memang tak boleh la jawab nya.....

tunggu minggu depan eh.....love you....muah

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

05 di gemencheh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di gemencheh - Google Blog Search


PAS Negeri Sembilan: Jalan maut <b>di</b> kawasan <b>Gemas</b>

Posted: 30 May 2011 02:32 AM PDT

Jalan maut di kawasan Gemas
Aduan Rakyat Online
May 30th, 2011

ShareSaya rasa bertanggung jawab untuk menyampaikan pekara ini kepada umum,jalan di antara Sungai Kelamah ke Pekan Gemas dan jalan dari pasir besar ke Gemas ada lah amat merbahaya kepada penguna jalan raya di sebabkan banyak kayu yang jatuh di atas jalan.

Ini adalah disebabkan banyak lori yang membawa kayu ke kawasan kilang dengan muatan yang berlebihan dan menyebabkan kayu yang tidak di ikat dengan betul jatuh ke atas jalan ini akan menyebakan penunggang motor boleh tersungkur di atas jalan dan cermin kereta pecah di timpa kayu mungkin berlaku.

Kepada mereka yang ada kuasa tolong lah ambil tindakan sebelum keluarga kamu menjadi mangsa atas perbuatan yang tak patut berlaku.

By: yusli yusof

Sumber : http://www.aduanrakyat.com.my/jalan-maut-di-kawasan-gemas

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BlOG NEGERI SEMBILAN

Copyright 2010 All Rights Reserved