ads

Isnin, 3 Disember 2012

05 di seremban - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di seremban - Google Blog Search


Anwar GERAM ... KILAT, PETIR Sambut PELIWAT <b>Di Seremban</b>

Posted: 03 Nov 2012 02:29 AM PDT


Hujan lebat dan petir sabung-menyabung seakan-akan menyambut ketibaan tokoh Sodomy Negara Anwar Ibrahim yang juga Ketua Umum pakatan Luar Tabie dijangka tiba dalam 30 minit lagi.



Read More, Perhimpunan pakatan Luar Tabie di Seremban

05 di teluk kemang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di teluk kemang - Google Blog Search


Damia Aleesya & Damia Ayyunie: Pantai <b>Teluk Kemang</b>, PD

Posted: 30 Nov 2012 01:55 AM PST

Updated blog sambil tgk deruan ombak di pantai Port Dickson..;))

Suka betul both Damias dapat main pasir..

Ibu dan Aleesya main tepi tepi pantai jer..:))

P/s: Alhamdulillah... Seronok dapat berceloteh ngan mak yg baru balik mengerjakan Haji. Semoga saya dapat menumpang keberkatannya.

- Posted using BlogPress from zarina ayu my iPhone

05 di mantin - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di mantin - Google Blog Search


My Life & Love: Puasnya Anak Tekak Bila Minum <b>Mantin</b> Original <b>...</b>

Posted: 29 Nov 2012 06:00 PM PST

Yahoo today dah Jumaat. Suka lettew. Kalau tak disebabkan kerja memang tak sampailah eden ke sini. Alaa bukannye jauh sekangkang kera je. Tapi sumpah memang tak pernah sampai Mantin, Negeri Sembilan pun. Hihihi ala ingatkan kat manalah tadi.
Apa ada kat Mantin? Ntah takde ape pun sampai sini pun sebab kerja. Tapi kan kan kan saya nak cerita satu benda yang best, tak pernah jumpe lagik kat tempat lain. Part makan memang no 1 hihihi.
Punyelah sedap. Taraaaaa. Lelagik ketika cuaca panas. Tengok ni dan sila telan air liur.
Saya pun tak tau kewujudan kedai ni tapi ianya terletak kat tepi jalan je. Dari kereta anda boleh nampak kedai kaler merah yang dipenuhi dengan orang ramai. Bila dah nampak macam tu pastilah hati tertanya-tanya apa yang best disitu?? Apsal kedai tu je yang penuh dengan orang tapi kedai lain takde langsung orang? Jeng jeng jeng.
Juga menjual macam-macam makanan dan minuman selain coconut shake. Ada juga cendol, makanan goreng-goreng dari nasi sehinggalah ke mee.
Tapi speciality yang membuat kedai ni penuh sepanjang masa saya agak agak mestilah sebab penangan yang belah kanan tu.

Kiri : Cendol.

Kanan : Coconut shake yang mabeles itu saya punye. Perghh. Harga 2.50/secawan.

Kalah rutbir float A&W i tell uolssssssss. Weewitt!

Memang sedap rasa tak puas minum secawan. Rasanya pengunjung yang datang ke gerai ni hampir 90% semuanya order coconut shake.

Oklah selesai cerita pasal minum-minum. So sesiapa yang pergi ke Mantin rugi kalau tak singgah merasai sendiri nikmat yang saya maksudkan ni.

Nak dipanjangkan lagi cerita dan jugak entry, saya terkejut jugak alkisahnye bila dah berada di MAntin ni.

OMG! (Oh-Mak-Gayah!) banyak nye nigger. Saya kat Malaysia ke kat mana ni?? Kalau anda melalui kawasan yang berdekatan dengan Kolej Lagenda, Mantin anda pasti akan berjumpa keadaan seperti ini. Terkejut beruk jugak.
Makan kat kedai kiri kanan ada nigger, pergi kedai runcit beli barang penuh dengan nigger, bus stop penuh dengan nigger, tengah jalan jalan tetiba toleh belakang nampak nigger tengah senyum WARGHH WARGHH WARGHH. Homaiigoooddd takottttnye hitam hitam si tompok manggis.
Oh Mantin memang macam ni ye? Jakun kejap. Sumpah selama ni memang tak tahu.

Siapa orang Mantin angkat tangan.

Anyway and anyhow..


Salam Jumaat yang berkat and happy weekend  peeps!

Sekian.

Tolong Click Mama Nak beli Hairband Baru Untuk Zara & Nayli ;p

 

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

di negeri sembilan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sembilan - Google Blog Search


Banjir <b>di Negeri Sembilan</b> | "phat corner"

Posted: 02 Dec 2012 04:42 PM PST

Assalamualaikum WBT

Yey dapat pegang keyboard semula yey *happy sangat rasa setelah seminggu meninggalkan keyboard ni  .. ok abaikan ayat selingan tu ;-).. hari ini aku kembali ke pejabat setelah lebih seminggu berkelana di luar. Kena outstation jadi aku update blog pun guna telefon je..tu pasal 3 entry sebelum ni comel comel lote je huhu..

nuffnang_bid = "916a2e237c14137532c88b76c8203b65";


So hari ini dapat jugak rasa update guna PC ..eh eh mukadimah tak sebut pulak pasal banjir kan kan...sabor sabor jap lagi masuk la babak banjir tu ..standard cerita melayu la kan hehehe...



Aku habis kerja luar hari jumaat jadi aku kena la amik anak dan isteri aku di kuantan di rumah mertua..sebab sebelum aku outstation aku hantar dia orang ke sana..plan asal balik dari rumah mertua di kuantan terus ke rumah mak aku di Kuala Pilah pada petang jumaat..tapi disebabkan last minit bos call suruh aku gantikan dia pada satu event di Genting aku terpaksa ubah plan..

Jadi hari Ahad pagi baru la aku boleh balik ke Kuala Pilah..aku kena juga balik bukan sebab apa sebab ada majlis kahwin kat rumah pak cik aku..selesai majlis aku balik ke rumah mak aku dan malam dalam pukul 8 baru aku, isteri dan anak aku gerak balik ke Temerloh ..

Dalam pukul 5 sampai pukul 8 ni hujan tak berhenti-henti kat rumah mak aku..tapi kat rumah mak aku ni tak banjir pun..cuma aku memikirkan jalan aku nak balik ke Temerloh jap lagi..sebab kawasan Ayer Hitam ( dekat ngan Pasoh tu memang kawasan banjir)

Sangkaan aku memang tepat sebab jalan Ayer Hitam tak boleh dilalui oleh kenderaan ringan.. jadi aku terpaksa la u turn dan ikut jalan Serting..syukur semua selamat..jalan area serting tiada tanda tanda banjir walaupun hujan masih tidak lagi berhenti..

Masa aku lalu kawasan Ayer Hitam tu ..pondok polis ayer hitam yang menghadap simpang pasoh tu memang dah naik air..kesian geng-geng Polis balai mereka naik air..

p/s : tahniah Malaysia layak ke SF AFF SUZUKI CUP


05 di kuala pilah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di kuala pilah - Google Blog Search


Gelanggang Futsal Bakal Dibina <b>Di</b> Taman Selasih, <b>Kuala Pilah</b>

Posted: 20 Nov 2012 07:25 PM PST

[unable to retrieve full-text content]BERITA SGB. Gelanggang Futsal Bakal Dibina Di Taman Selasih, Kuala Pilah. KUALA PILAH – Sembang Mesra Belia Dun Pilah Siri 2 telah berjaya dilaksanakan dengan kehadiran seramai hampir 50 orang belia daripada ...

05 di lukut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di lukut - Google Blog Search


Kota <b>Lukut</b> | Mawar Merah

Posted: 02 Dec 2012 02:17 PM PST

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lb.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

Kota Lukut

Ceritaku | 03 Dec 2012 | 2

Dah lama sangat nak cerita tentang  Kota Lukut ni. Beberapa bulan lepas Kak Long bawa anak-anak ke Kota Lukut dalam rangka lawatan dari Muzium ke Muzium ni. Biar mereka tahu serba sedikit tentang sejarah yang pernah tercipta di sekitar kawasan tempat tinggal mereka.

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

Kota Lukut ini terletak berhampiran pekan Lukut. Kota Lukut memang ada sejarahnya yang tersendiri. Lukut merupakan salah sebuah pekan yang terletak dalam daerah Port Dickson. Lukut suatu ketika dahulu sangat terkenal kerana hasil buminya iaitu bijih timah. Lukut berasal daripada nama sejenis tumbuhan atau pokok renek (Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka). Suatu ketika dahulu, Lukut merupakan sebuah wilayah yang berasingan di Selangor di samping Kelang, Bernam dan beberapa tempat lain. Lukut dikatakan berada di bawah pemerintahan Sultan Selangor yang pertama iaitu Sultan Salehhuddin sehinggalah, pemerintahan Sultan Muhammad Shah iaitu Sultan Selangor yang ketiga yang telah mengisytiharkan secara rasmi bahawa Lukut diletakkan di bawah pemerintahan Selangor dan melantik Raja Jumaat sebagai wakilnya. Pada ketika itu, Lukut merupakan satu kawasan yang menjadi rebutan kerana telah mencapai kemajuan dan kekayaan hasil dari bijih timah di kawasan tersebut. Namun begitu, setelah Raja Jumaat meninggal dunia dan Lukut diserahkan di bawah pemerintahan Raja Bot, Lukut mula mengalami era kemerosotan. Antara masalah yang dihadapi ialah tuntutan wilayah Lukut oleh Sungai Ujung, penentangan Raja Sulaiman yang merupakan pembesar Sungai Raya, bebanan hutang dan kemerosotan hasil pengeluaran bijih timah. Akhirnya, pada 31 Julai 1880, Raja Bot telah menyerahkan Lukut kepada Sungai Ujung secara rasmi melalui Perjanjian Persempadanan Selangor – Sungai Ujong. Semenjak itu, berakhirlah era pemerintahan pembesar Melayu di Lukut.

Kota Lukut yang berbentuk segiempat bujur (200m (P) dan  170m (L)  dibina semasa pemerintahan Sultan Selangor Selangor yang ke-3 di atas sebuah bukit yang dinamakan Bukit Gajah Mati atau disebut Bukit Raja pada tahun 1847. Kota yang bertujuan menghalang serangan musuh ini dikelilingi parit yang digali sedalam 10 hingga 15 meter.

Pada suatu ketika dahulu, terdapat Istana Besar Raja Jumaat di tengah-tengah kota dan sebuah istana kecil di bahagian tepi kota untuk puterinya Raja Wok. Terdapat juga beberapa buah kolam yang dibina untuk menyimpan bekalan air yang dibawa dengan menggunakan lembu daripada sebatang sungai di bawah kota ini.

Terdapat juga sebuah perigi yang dikenali sebagai "Perigi Beracun" yang digunakan untuk menghukum pesalah berat di bahagian barat kota ini. Manakala sebuah lagi pergi yang terletak di bahagian tengah kota ini pula dikhaskan untuk raja dan permaisurinya sahaja. Pada waktu dahulu, perigi ini sentiasa diawasi dan dipagar.

Antara keunikannya, jalan yang mengelilingi bukit ini diperbuat daripada batu yang disusun tanpa menggunakan simen. Kota ini diperkuatkan dengan 4 buah meriam yang dibeli daripada Belanda di Melaka.

Dahulu, kota ini dijadikan tempat perlindungan terutamanya bagi wanita dan kanak-kanak ketika peperangan berlaku. Walaupun era kegemilangan kota ini telah berakhir, tetapi bekas Kota Lukut masih dipulihara untuk dijadikan bukti tentang wujudnya sebuah pemerintahan Melayu di Lukut. Pada masa ini, terdapat sebuah muzium yang dibina di bawah kaki bukit ini untuk mempamerkan peninggalan sejarah kawasan ini.

Kalau berkesempatan, datanglah ke Muzium dan Kota Lukut.

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();
 

BlOG NEGERI SEMBILAN

Copyright 2010 All Rights Reserved