ads

Jumaat, 25 April 2014

05 di jempol - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di jempol - Google Blog Search


BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di jempol</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Apr 2014 03:24 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di jempol</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2014 03:09 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :- di jempol - Google Blog Search

Catuan Air <b>Di Jempol</b>, Gemas Mulai Esok - MYNEWSHUB.MY <b>...</b>

Posted: 05 Mar 2014 02:55 AM PST


SEREMBAN – Catuan bekalan air akan dilaksanakan di beberapa kawasan di Jempol dan Gemas mulai esok berikutan air di loji Sungai Gemas telah kering.

Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan berkata antara kawasan terlibat ialah Felda Palong, Felda Bukit Jalor, Felda Bukit Rokan dan sebahagian pekan Gemas termasuk kem tentera Syed Sirajuddin yang membabitkan 3,000 pengguna.

"Catuan ini dilakukan berselang hari iaitu satu hari ada, satu hari tiada. Bagi kawasan Jempol kita akan mengambil air dari loji di Jempol manakala, kawasan Gemas dari loji Sawah Raja, Rembau.

"Bekalan air ini akan dihantar dengan lori tangki ke kawasan terjejas. Oleh kerana perjalanan itu jauh, seboleh mungkin kita nak gunakan sebanyak lori tangki yang ada," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Katanya walaupun sudah menggerakkan bilik gerakan kemarau dengan semua jabatan dan agensi kerajaan diminta memberikan kerjasama, tetapi pada pandangan beliau ini tidak mencukupi.

"Oleh itu, saya juga telah minta jawatankuasa menangani masalah kemarau yang dipengerusikan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri supaya berbincang dengan persatuan lori-lori tangki Negeri Sembilan untuk kita minta mereka bersama-sama memberikan perkhidmatan secara menyewa lori tangki mereka.

"Saya yakin cara ini lebih berkesan untuk membekalkan air di kawasan terjejas.

"Kita juga akan buat kerahan sukarelawan dengan anggota tentera akan bersama-sama memantau keadaan di kawasan terjejas," katanya.

Sementara itu, katanya catuan bekalan air di beberapa kawasan di Tampin, Gemencheh serta sebahagian Gemas dan Rembau juga akan dilakukan jika hujan tidak turun di empangan Gemencheh mulai 25 Mac ini.

Katanya ia akan melibatkan lebih 30,000 pengguna.

"Bagaimanapun kita berharap hujan turun di empangan berkenaan kerana jika tidak catuan akan dilakukan mulai 25 Mac ini.

"Empangan Gemencheh ini agak unik sikit sebab ada dua sungai sebagai sumber airnya.

"Satu sungai langsung tiada air (kering) manakala satu lagi 90 peratus airnya sudah tiada. Jadi, ini juga merupakan satu masalah yang mencabar kita," katanya. – BERNAMA

Anda mungkin juga meminati:

Catuan Air Di Jempol, Gemas Mulai Esokhttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/Catuan-Air.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/Catuan-Air-150x150.jpgMyNewsHub Terkini,

SEREMBAN - Catuan bekalan air akan dilaksanakan di beberapa kawasan di Jempol dan Gemas mulai esok berikutan air di loji Sungai Gemas telah kering. Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan berkata antara kawasan terlibat ialah Felda Palong, Felda Bukit Jalor, Felda Bukit Rokan dan sebahagian pekan Gemas termasuk kem tentera...

<p style="text-align: justify;">SEREMBAN - Catuan bekalan air akan dilaksanakan di beberapa kawasan di Jempol dan Gemas mulai esok berikutan air di loji Sungai Gemas telah kering.</p> <p style="text-align: justify;">Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan berkata antara kawasan terlibat ialah Felda Palong, Felda Bukit Jalor, Felda Bukit Rokan dan sebahagian pekan Gemas termasuk kem tentera Syed Sirajuddin yang membabitkan 3,000 pengguna.</p> <p style="text-align: justify;">"Catuan ini dilakukan berselang hari iaitu satu hari ada, satu hari tiada. Bagi kawasan Jempol kita akan mengambil air dari loji di Jempol manakala, kawasan Gemas dari loji Sawah Raja, Rembau.</p> <p style="text-align: justify;">"Bekalan air ini akan dihantar dengan lori tangki ke kawasan terjejas. Oleh kerana perjalanan itu jauh, seboleh mungkin kita nak gunakan sebanyak lori tangki yang ada," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.</p> <p style="text-align: justify;">Katanya walaupun sudah menggerakkan bilik gerakan kemarau dengan semua jabatan dan agensi kerajaan diminta memberikan kerjasama, tetapi pada pandangan beliau ini tidak mencukupi.</p> <p style="text-align: justify;">"Oleh itu, saya juga telah minta jawatankuasa menangani masalah kemarau yang dipengerusikan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri supaya berbincang dengan persatuan lori-lori tangki Negeri Sembilan untuk kita minta mereka bersama-sama memberikan perkhidmatan secara menyewa lori tangki mereka.</p> <p style="text-align: justify;">"Saya yakin cara ini lebih berkesan untuk membekalkan air di kawasan terjejas.</p> <p style="text-align: justify;">"Kita juga akan buat kerahan sukarelawan dengan anggota tentera akan bersama-sama memantau keadaan di kawasan terjejas," katanya.</p> <p style="text-align: justify;">Sementara itu, katanya catuan bekalan air di beberapa kawasan di Tampin, Gemencheh serta sebahagian Gemas dan Rembau juga akan dilakukan jika hujan tidak turun di empangan Gemencheh mulai 25 Mac ini.</p> <p style="text-align: justify;">Katanya ia akan melibatkan lebih 30,000 pengguna.</p> <p style="text-align: justify;">"Bagaimanapun kita berharap hujan turun di empangan berkenaan kerana jika tidak catuan akan dilakukan mulai 25 Mac ini.</p> <p style="text-align: justify;">"Empangan Gemencheh ini agak unik sikit sebab ada dua sungai sebagai sumber airnya.</p> <p style="text-align: justify;">"Satu sungai langsung tiada air (kering) manakala satu lagi 90 peratus airnya sudah tiada. Jadi, ini juga merupakan satu masalah yang mencabar kita," katanya. - BERNAMA</p>

05 di jelebu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di jelebu - Google Blog Search


Kabus <b>di Jelebu</b> | PuTeri AbuYa

Posted: 20 Apr 2014 10:14 AM PDT

Ok tajuk memang mood teater klasik!
Malam-malam bila diserang kesegaran memuncak yang membuatkan mata hilang fungsi mengantuknya,maka menulis juga boleh jadi sebab untuk memfungsikan ia dan akhirnya akan membuatkan mata penat juga akhirnya. Eh sebut akhirnya dua kali? Biarlah! Malas nak delete..
Dah 2 hari Tuhan bagi sakit sikit. Mata ikan yang memang suka bertenggek telah parking dihampir seluruh mulut. Memang macam nak menangis. Sempat miss 2 sesi kuliah. Tapi Iyah dan Fatim sangat berperanan menyampaikan segala ilmu yang didapatkan beserta gaya penceramah bagi memastikan aku tidak lagi dalam kesesatan. Oh.. Bukanlah ilmu itu cahaya? 
Jelebu. Pernah dengar nama tempat ni tapi tak pernah jejak. Inilah kali pertama. Bila rezki boleh ikut kursus pemantapan akidah anjuran Jakim yang diadakan di sini,alhamdulillah dapat tambah lagi pengalaman. Suasana pusat kursus yang dikelilingi hutan cukup membuatkan udaranya jadi begitu nyaman. Dengan fasiliti yang boleh dikatakan lumayan selesa,makan minum yang sangat dijaga,membuatkan hati rasa macam dah kat tempat sendiri. Malah tempat sendiri pun kadang tak dan nak makan. Sibuk konon. Makcik kantin ni memang dasatla. Bila makan tu terasa keikhlasan dan tidak kedekutnya dia dengan bahan-bahan dan rempah. Lagi-lagi tang masak lemak cili api. Teringat masakan arwah Cik Pah. Yelah air tangan orang nogori. Serasi! Ummu boleh siap terfikir nak bela ayam peru lagi kat sini. Haha.. 
Keadaan kat sini ni lebih kurang macam resort pun ye jugak. Sebelum ni terbayang macam penjara. Rupa-rupanya.. Tapi puak ni duduk dalam penjara pun layan je. Masa kat tarhil bercampur pelbagai bangsa pun boleh bahagia je. Hahai.. 
Bagi team tv macam kami ni,setiap sudut disini ialah set yang sangat menarik untuk shooting. Takkan asyik shoot kat pondok padang BCH je kan? Kamera pun bawak. Cuma masa pulak yang takde. Boleh layan mata jelah. Nantilah. Ingat nak shooting jugak sebelum balik sebagai kenang-kenangan.
Petang tadi diziarahi kawan-kawan dari pelbagai negeri. Meriah sungguh. Kawan-kawan dapat peluang tengok sendiri rupa pusat ni. Sebelum ni kotlah ada yang terbayang kita duduk macam kat pusat serenti ke. Apalah korang ni. Kami ni siap rasa macam tengah bercuti! Ok yang tu tipu. Mana ada orang bercuti tak sempat qailulah kan? ;-)
Tapi aku salute la dekat semua pihak yang bersusah payah menjayakan kursus ni. Kesungguhan,kasih sayang,kemesraan tu memang terasa. Sesekali penceramah garang tu biasalah. Tak garang,tak dapatlah ilmu. So far aku taklah rasa tertekan sangat. Tak taulah kalau memang dah diajar kaedah mengatasi tekanan. Tapi kadang tu memang rasa santai. Seronok bila boleh muzakarah balik ilmu feqah,tauhid,tasawuf yang dah pernah belajar tapi ingat-ingat lupa. Jadi hiduplah balik ilmu lama ditambah dengan banyaknya ilmu yang baru. Kami siap sempat buat mini show lagi. Kalau tau,memang angkut mic baru!
Memanglah berkat menulis ni. Mata mulai kuyu dan layu. Selimut melambai,bantal menggamit. Selamat tidur korang. Mimpi yang baik-baik k? Daa... 

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search


05 <b>di nilai negeri sembilan</b> - Google Blog Search - BlOG NEGERI <b>...</b>

Posted: 19 Apr 2014 09:23 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

House For Sale Taman Cermai Impian, Labu, <b>Nilai</b>, <b>Negeri Sembilan</b>

Posted: 16 Dec 2013 12:00 AM PST

Rumah Untuk Dijual Taman Cermai Impian, Labu, Nilai, Negeri Sembilan

Status: Active
Price: From RM333,000
Property Class: House For Sale
Type: Terrace
Storey: 2
Title Type: Individual
Situated: Intermediate
Pemaju: Great Five Development Sdn Bhd
Furnishing: UnFurnish
Beds: 4
Baths: 3
Land Area: 20×65
Tenure: Freehold

Untuk anda yang mencari-cari rumah teres dengan pendahuluan RM5,000 sahaja yang akan dibina berhampiran KLIA dan Seremban 2

DIBUKA UNTUK TEMPAHAN

Rebutlah peluang ini untuk mendapatkan rumah teres anda di Labu, Nilai, Negeri Sembilan
Unit Terhad

LOKASI STRATEGIK
Projek ini terletak berhampiran KLIA dan Seremban 2

Jarak ke Tempat Utama Lain
- 10 minit ke Seremban 2
- 15 minit ke F1 Sepang
- 20 minit ke LCCT
- 20 minit ke KLIA
- 20 minit ke Bandar Baru Nilai

Kemudahan-kemudahan Berhampiran
- Kolej Tunku Khursiah
- Institut Aminuddin Baki
- Politeknik Nilai
- Bandar Baru Sendayan
- Pasaraya AEON, TESCO dan Mydin Seremban 2

Laluan mudah untuk ke tempat-tempat berikut

KLIA, LCCT, F1 Sepang, Bandar Baru Salak Tinggi, Bandar Baru Sendayan, Seremban 2, Putrajaya, Cyberjaya

Sangat sesuai untuk anda yang bekerja di KLIA, LCCT, Nilai, Seremban, Putrajaya, Cyberjaya

Pendahuluan RM5,000 sahaja
Yuran Guaman untuk SNP PERCUMA

Call atau SMS atau wassap

013 350 5399 – Anuar RESCOM

Lagi Rumah Untuk Dijual di Nilai @ www.hartanah4u2c.net

05 di linggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di linggi - Google Blog Search


Buaya tua mati <b>di</b> Sungai - <b>Linggi</b> Rembau ( Kota Simpang ) ~ lokan <b>...</b>

Posted: 27 Feb 2014 08:26 PM PST

Pak  Zainal  mulakan dengan  kejutan baharu  -   menjumpai  buaya  mati di  perairan   Sungai  Linggi Rembau  berhampiran  Kota Simpang. Ia berlaku apabila Pak Zainal yang sedang menjala udang bersama seorang rakan nelayan, Pak Jais ( Pak Mamat Hasan ). Kami terbau bau bangkai yang kuat. Apabila kami mencari punca bau tersebut, kami mendapati buaya yang mendiami kawasan tersebut mati berhampiran tebing sungai.

Buaya yang mati  itu  di anggarkan buaya yang tertua  dikawasan Sungai  Rembau Linggi ini ( hampir 100  tahun  atau lebih)
Pak Zainal  telah  menghubongi  Tok  Penghulu  Dun Ayer Limau.  Tok Penghulu  telah  menghubungi   para wartawan  Metro,  Sinar, Berita  Harian, Pertahanan Awam, pegawai Perhilitan  dan juga  doktor  pakar dari Jabatan Haiwan. Ahli Parlimen Masjid Tanah juga telah menyumbang sebahagian daripada kos sewaan bot nelayan untuk para petugas. Orang ramai tidak dibenarkan menghampiri kawasan ini semasa proses ini berlaku. Ini unuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini terutamanya sebelum mengetahui punca sebenar kematian buaya tersebut. Pak Zainal andaikan mungkin kerana risaukan penyebaran penyakit dan sebagainya.
Alhamdullilah semua program  berjalan lancar.  Semuanya terlibat  di dalam mengurus dan  mengalihkan buaya itu  untuk di  periksa  oleh doktor pakar serta jabatan perhilitan dengan  mengunakan bot nelayan dan bot JPA.
Menurut doktor pakar buaya itu mati kerana usia  tua sehinggakan ia tidak  berdaya untuk  bergerak.  Selesai saja bedah siasat, buaya itu ditanam  dan pada keesokan  harinya iaitu 28 Januari  2014,  anggota dari TV3 iaitu   Malaysia Hari Ini ( MHI)  telah berjumpa dengan Pak Zainal. Rentetan daripada itu, pada 30 hb  MHI  telah memberikan ulasan berita buaya tersebut.
 Pak Zainal bersyukur buaya itu telah ditanam. Sekurang kurangnya mengurangkan cerita yang kurang enak mengenai kematian buaya itu. Lagipun, jika dibiarkan, ianya akan mengeluarkan bau busuk hingga memudaratkan habitat di sungai. Haiwan pemangsa juga akan berkumpul di kawasan tersebut untuk memakan bangkai buaya tersebut. Sehingga menyusahkan para nelayan untuk melalui kawasan tersebut. Orang juga akan memulaukan hasil tangkapan nelayan di sini kerana takut hidupan di sini memakan sisa – sisa bangkai buaya tersebut.
Terima kasih tidak terhingga kepada semua pihak yang terlibat. Semoga kerjasama ini akan dapat diteruskan lagi pada masa yang akan datang.
* Untuk makluman semua, pada awalnya, Pak Zainal yang menaip cerita ini sendiri. Oleh itu, terdapat beberapa ayat-ayat lama saya kekalkan. Maklumlah orang lepasan sekolah era 50-an.  
           

Gambar di bawah merupakan gambar pelancong – pelancong luar Negara yang ingin melihat lokasi buaya yang mati itu ditemui. Mereka dikatakan telah mendapat maklumat melalui internet dan televisyen TV3.

05 di lukut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di lukut - Google Blog Search


BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lukut</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Apr 2014 03:22 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lukut</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Mar 2014 03:18 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lukut</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Mar 2014 03:32 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lukut</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Feb 2014 03:28 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

fy: Santai Pemuda Gombak <b>di</b> Kelong Fauzi, <b>Lukut</b>...

Posted: 20 Nov 2013 12:30 AM PST

Terlupa pulak aku nak cerita pasal pengembaraan grup pemuda ni di Kelong Fauzi, Lukut. Dok tengok gambar-gambar lama yang ada dalam simpanan aku, terselak pulak album ni...
Apa pun, aku tetap suka memancing di kelong ni. Walaupun hasil tangkapan tidak berapa, kelong ni tetap menjadi pilihan aku kalau aku nak pi memancing lagi.
Pada brader Fauzi, terima kasih kerana menyediakan tempat untuk aku melampiaskan otak. InsyaAllah aku dan rakan-rakan akan datang lagi.

05 di serting - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

05 di serting - Google Blog Search


program jerayawara bahasa <b>di</b> smk bandar baru <b>serting</b> - wadah <b>...</b>

Posted: 21 Apr 2014 06:15 PM PDT












Tarikh: 19 April 2014 (Sabtu)
Masa : 8.30 pagi - 2.00 petang
Tempat: Dewan Bestari SMK Bandar Baru Serting
Terima kasih yang tidak terhingga kepada Cikgu Zazliza Ishak dan jawatankuasa pengelolanya yang terlibat menguruskan program tersebut bersama dengan Pejabat Pelajaran Daerah Jempol dan Jelebu, ,Negeri Sembilan Darul Khusus. Tidak ketinggalan kepada semua guru pengiring dan pelajar sekolah-sekolah menengah di daerah berkenaan yang turut terlibat dan memberikan kerjasama yang cukup baik sepanjang program tersebut berlangsung. Tahniah dan syabas kerana sanggup menunggu sehingga selesai dan semoga kalian memperoleh manfaat daripada semua input yang disampaikan.

 

BlOG NEGERI SEMBILAN

Copyright 2010 All Rights Reserved