ads

Jumaat, 2 Ogos 2013

di negeri sembilan - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

di negeri sembilan - Google Blog Search


walaupun kesemua calon pas kecundang <b>di negeri sembilan</b> pada <b>...</b>

Posted: 18 Jun 2013 12:31 AM PDT

WALAUPUN KALAH TAPI PAS BOLEH ANGKAT MUKA DAN JALAN DENGAN PENUH MEGAH...DULU KALAU PAS BERTANDING PRU DI NEGERI SEMBILAN..HAMPIR SEMUA CALON HILANG WANG PERTARUHAN..KINI SETIAP KALI PRU UNDI POPULAR MENINGKAT WALAUPUN NEGERI SEMBILAN TERKENAL SEBAGAI SALAH SATU NEGERI YANG CUKUP PEKAT DAN KUAT DENGAN UMNO!!!

Dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) yang lalu, PAS Negeri Sembilan meletakkan calonnya bertanding di tiga kerusi parlimen iaitu Jelebu, Jempol dan Tampin.

PAS juga bertanding di 12 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Sungai Lui, Klawang, Serting, Lenggeng, Senaling, Johol, Labu, Paroi, Chembong, Kota, Bagan Pinang dan Gemencheh.

Di kesemua kerusi ini, pengundi Melayu merupakan dua pertiga daripada jumlah pengundi. Calon PAS bertanding satu lawan satu di kesemua kerusi ini.

PAS Negeri Sembilan masuk bertanding dalam PRU-13 iaitu di 'medan perang Melayu' (Malay battlefield), iaitu 'medan perang' yang paling sukar ditembusi berbanding dengan lain-lain 'medan perang' di Negeri Sembilan.

Kejayaan PAS menawan ''medan perang Melayu' ini bermakna berakhirnya dominan Umno di Negeri Sembilan. Maka Umno mempertahankan 'medan perang Melayu' habis-habisan.

Kerusi-kerusi di mana PAS bertanding merupakan benteng tradisi Umno dan penentu hidup matinya Umno Negeri Sembilan.

Sebab itu Umno Negeri Sembilan mengambil sikap bahawa kubu tradisi Umno ini mesti dipertahankan dengan apa cara sekali pun (by hook and by crook).

Dalam PRU-12, PAS berjaya membuat tembusan dengan menawan DUN Paroi dengan majoriti yang selesa. Sejak dari itu, Umno Negeri Sembilan tidak pernah membuang masa dan tenaga untuk menawan semula DUN Paroi.

Asakan balas Umno membawa padah kepada PAS Negeri Sembilan apabila kehilangan satu-satunya kerusi yang dimenanginya dalam PRU-12 yang lalu.

Walaupun PAS kalah dalam PRU-13 ini, namun secara keseluruhannya, prestasi PAS terus meningkat berbanding dengan PRU yang pernah ditempohi PAS selama ini.

Pertama, undi popular yang diraih PAS di ketiga-tiga kerusi parlimen yang ditandingi calon PAS telah meningkat dengan ketara dari 31 peratus dalam PRU-12 kepada 39 peratus dalam PRU-13 iaitu kenaikan lapan peratus.

Parlimen Jelebu

Di kesemua kerusi parlimen ini undi popular PAS meningkat dengan parlimen Jelebu merakamkan peningkatan tertinggi dari 28 peratus kepada 39 peratus (kenaikan 11 peratus).

Undi popular di Jempol pula naik dari 33 peratus (PRU-12) kepada 41 peratus (kenaikan lapan peratus). Sementara di Tampin dari 30 peratus kepada 37 peratus (kenaikan tujuh peratus).

Kenaikan undi popular PAS di parlimen Jelebu adalah yang kelima tertinggi di dalam senarai kerusi parlimen yang ditandingi PAS di seluruh Malaysia.

Kedua, pada keseluruhannya, undi popular yang diraih PAS di ke semua kerusi DUN yang ditandingi merosot hanya satu peratus daripada 37 peratus dalam PRU-12 kepada 36 peratus dalam PRU-13.

Ini berlaku dalam suasana di mana kadar keluar mengundi meningkat secara mendadak dari sekitar 72-78 peratus dalam PRU-12 kepada 84-88 peratus dalam PRU-13, iaitu kenaikan sebanyak antara 10-12 peratus. Inilah kadar keluar mengundi yang paling tinggi pernah dirakam di dalam sejarah pilihanraya di Negeri Sembilan.

PAS berjaya meraih undi popular melebihi 40 peratus di empat kerusi DUN iaitu DUN Klawang (47%), DUN Paroi (45%), DUN Labu (43%) dan DUN Johol (41%). Ia juga berlaku dalam suasana di mana jumlah pengundi di 12 DUN ini telah meningkat dengan ketara sebanyak 22 peratus dalam PRU-13 berbanding PRU-12.

Ketiga, calon PAS yang bertanding di kerusi DUN Klawang kalah tipis kepada calon Umno sebanyak 282 undi dalam PRU-13. Ini bermakna majoriti kemenangan calon Umno telah berkurangan dengan ketara daripada 841 undi dalam PRU-12 (2008), iaitu pengurangan sebanyak 559 undi atau 66 peratus.

DUN Klawang juga mencatatkan penambahan undi yang diperolehi calon PAS melebihi penambahan jumlah pemilih pada PRU-13 berbanding PRU-12.

0 ulasan:

Catat Komen

 

BlOG NEGERI SEMBILAN

Copyright 2010 All Rights Reserved