ads

Sabtu, 8 Jun 2013

05 di serting - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

05 di serting - Google Blog Search


BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di serting</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jun 2013 03:13 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kadang-Kadang Teringin Jua....: Sungai <b>Serting</b> memang tidak <b>...</b>

Posted: 22 Apr 2013 07:44 PM PDT

Salam...
Cuti minggu baru ni kome berlima berpeluang ke salah satu jermai yang terdapat di Sungai Serting untuk mencari ikan di situ.
Jermai merupakan satu kaedah perangkap ikan yang berlesen. Dikeluarkan oleh Jabatan Perikanan dan nilainya ialah RM25 setahun.
Dianggarkan lebih daripada 45 buah jermai yang terdapat di Sungai Serting dan Sungai Bera. 
Setiap jermai dilengkapi dengan pondok menunggu, fiber dan kelengkapan lain yang perlu.
Jaring yang dijalin membentuk bujur meliputi sepanjang permukaan lebar sungai dan panjangnya sehingga mencecah 50 meter.
Di sebelah hujung jaring diletakkan "kandoi" iaitu tempat terakhir ikan tersangkut.
Kaedah jermai sebenarnya sedah lama digunapakai oleh masyarakat di sini, dan kos bagi pembinaannya boleh mencecah sehingga RM15,000 bergantung kepada berat tali dan pukat yang digunakan.
Daripada segi undang2, kaedah jermai tidak menjadi kesalahan kecuali jika tidak membayar lesen yang dikenakan.
Lepak sambil sambil mencari ikan di jermai amat menyeronokkan, apatah lagi jika musim ikan banyak mengilir terutama musim air sungai melimpah.
 Operasi menaikkan ikan  yang terkandas di sekeliling takungan jermai.

 Pastikan ikan yang terperangkap tidak terlepas dari jermai yang diangkat.

 Kerja2 menaikkan ikan yang terperangkap di dalam jermai

 Ikan yang diangkat dari kandoi jermai dicurahkan  ke dalam fiber bersama2 sampah dan kerja2 pengasingan perlu dijalankan bagi memilih ikan yang tertimbus disebalik daun2.

 Kelengkapan memasak yang cukup disediakan.

 Kebetulan pada masa kome pergi Ikan kerai banyak mengilir, jadi tangkapannya amat lumayan.

 Inilah semua hasil yang diperolehi semalaman kome berada di situ

 ikan kecil yang sangkut di jaring berjaya dibawa pulang.

Hasil setelah dibahagi sesama rakan....bolehlah dibuat perkasam.

Penjaga jermai banyak kali berpesan kepada kome, seandainya ingin merasakan keseronokan bermain dengan air Sungai serting sambil lepak2 menghilangkan bosan, bolehlah berkunjungi lagi ke situ. Dan sekiranya kebetulan air sungai yang cantik arusnya, Insyaalah.....memang tidak menghampakan...

Sekian....

smk bandar baru <b>serting</b>: Selamat Bertugas <b>Di</b> Tempat Baru...

Posted: 29 Jan 2013 04:15 AM PST

Watak penting di smkbbs iaitu Cikgu Hamdan Husin telah naik pangkat dan bertugas di tempat baru. Sesungguhnya rakan-rakan di smkbbs sangat terharu di atas perpindahan ini.  Terharu kerana  kehilangan seorang guru dan rakan yang baik, pemurah, penyayang, suka belanja rakan-rakan dan sangat mengambil berat. Selain itu, rakan-rakan yang tinggal rasa terharu kerana  'terpaksa' bersama-sama menggalas tugas-tugas yag ditinggalkan. Antara tugas besar yang beliau tinggalkan  ialah Setiausaha PIBG, Bos  Besar Majalah, MC Majlis-majlis Perdana,  Pakar Rujuk PBS, dan kadang-kadang menjadi pakar rujuk apabila rakan-rakan mengalami masalah rumah tangga! 
Sekarang fahamlah kami betapa beratnya tanggungjawab yang dipikul oleh Cikgu Hamdan selama ini..
Cikgu.... Selamat bertugas di tempat baru. Pandai-pandailah membawa diri.. Didoakan berjaya dan cemerlang di sekolah yang baru.

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di serting</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Feb 2013 03:46 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

teen life is awesome: UKKM <b>di</b> MRSM <b>serting</b>

Posted: 01 Dec 2012 10:28 AM PST


Assalamualaikum... how's life?

    kali ni aku nak share pasal UKKM... hari tu(28/11.2012) aku ade jawab UKKM kat MRSM Serting ......

"UKKM tu menatang ape?"

 "UKKM tu ujian kecenderungan kemasukan ke MRSM..."

"ouh.. baru tau..."

                     

soalan dia mcm soalan PMR gak la.. tapi...., seriously aku cakap, soalan math dia... pergh susah membunuh..  tapi science senang... yang lagi satu paper korang kena jawab ujian keperibadian.. masa jawab tu korang kena perasan baik lah... haha... tapi aku x jawab guna paper.., aku jawab guna komputer... da canggih da.. MRSM lain pon same kot...

     masa aku masuk makmal komputer uh, aku pelik gak.., asal meja dye rapat.. kalo cam tu senang lah nak meniru.. hmmm... rupa2nya guna komputer.. punya cuak la aku bila dengar kena jawab guna komputer.. bukan sebab aku x tau guan.. tipu la kalo aku kata aku x reti nak guna kan..

    haha.. actually, aku x biase guna jawab exam guna komputer.. actually x pernah langsung.. tu lah 1st time aku jawab exam guna komputer.. tapi bagus gak, x payah susa2 lenguhkan tangan hitamkan kertas OMR.. hihi...

ni maklumat penting.... LOKASI MRSM SERTING...

     kepada sesiapa yang nak masuk pergi MRSM Serting uh.. awal2 aku cakap..., namanya MRSM Serting tapi kat Jempol.. kalo camtu baik tukar nama jer.. MRSM Jempol.. xde la aku susa nak cari... sesat punya pasal.., 15 minit b4 start exam baru aku sampai... giler kan..? tukar baju pon berlari-lari.. ntah aku sempat tutup zip kain ke x... haha.... rasenye sempat.... hehe...

    dah la aku nak cepat.., tetiba lori kat depan tu bawak tehegeh-hegeh pulak... memang menguji kesabaran aku betol... ish..! sabar je la... tapi ade sorang budak laki ni.. pukol 2:50 p.m baru sampai.. maybe same kes dengan aku... sesat.. gara2 alamat x betol...nasib baik budak tu still dapat peluang jawab exam..  dalam GPS pon xde MRSM Serting... balai polis serting ade la..

    sejak ari tu..., baru aku tau.. serting ade banyak name... bandar baru serting and banyak lagi.. sorry.., aku bukan orang serting..., so x dapat nak senaraikan nama2 dia..

budak2 yang pergi jawab kat MRSM serting tu....mcm2 ragam aku tgk.. ade yang skema...(budak tu mesti pandai giler), ade yang terlebih peramah.., bajet hot pon ade.. tapi cool la.. aku xde masalah pon dgn diorang.. lagipun aku bukanya bercakap sangat dgn diorang.. just bercakap dengan budak sebelah aku jer.. tu un sbb aku x nak rehat sorang2.. hihi

tapi cafe kat situ x bukak pon.. lagipon aku x lapar pon.. sebenarnya aku x suka duduk sorang2 and termenung... hah kan da kena tegur.. ish... haha..


  ni lagi best..., aku ingat aku sorang jer jawab exam kat mrsm serting..., rupa2nya kawan aku pon ade jawab kat situ gak.. tapi dia ari isnin.. aku ari rabu.. huhu

    By the way...., aku x harap pon  dapat MRSM.. kalo dapat.., alhamdulillah... bersyukur sangat2..sbp pon aku mintak gak... teknik pon aku mintak...kalo dapat alhamdulillah... x pon skolah kat sekolah harian biase jer..

     ok la.. sampai sini jer aku nak share... rasanya aku da cakap sume benda pasal serting ni..

see you next time...

0 ulasan:

Catat Komen

 

BlOG NEGERI SEMBILAN

Copyright 2010 All Rights Reserved