ads

Selasa, 12 Mac 2013

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search


Jalan, Order dan Makan - Rempit Kehidupan

Posted: 24 Jan 2012 03:30 PM PST

Assalamualaikum ...
Baru-baru nie, aku pergi jalan ke Nilai, Negeri Sembilan. Lepas waktu kerja. Ingat nak cari kain pasang. Masuk tahun baru nie, belum lagi buat baju kerja baru. Baju kurung pesak dan baju kurung pahang. Nak pakai kebaya memang tak selesa dah rasanya. Walaupun dulu, inilah baju tradisional kegemaran aku. Susah nak cari tailor yang buat baju kebaya selesa dipakai. Lagipun badan pun dah naik, so tunggu turun 5-10kg dulu kot ... baru pakai kebaya balik. ha ha ha!
Jalan punya jalan, kain pasang entah ke mana, last-last pergi menambahkan berat badan. Makanlah ... apa lagikan? Seharian aku tak makan. Dahlah sekarang nie, aku jarang makan nasi. So, perut memang cepat lapar. Nak hilang lapaq kadang aku beli kurma je makan dalam kereta. Makan kurma cepat sikit kenyang!

Jenuh pusing Bandar Baru Nilai cari kedai makan. Kedai makan banyak, tapi Si Bulat MB aku nie memang banyak songeh sikit kalau bab kedai makan. Dia memang cerewet bab pilih kedai makan kadang-kadang. Aku plak selalu je blur nak pilih kedai makan mana. Tambah-tambah kalau yang tak pernah pergi and area situ banyak pula pilihan. Bertambah blur aku rasa.

And hari itu, dah puas pusing BBN last sekali singgah dekat RESTORAN TOMYAM BBN, Bandar Baru Nilai, Negeri Sembilan. Kami tengok ramai je orang singgah. Asal ramai je, pasti ingat sedapkan? Sebelah Restoran BBN ada satu lagi restoran, tapi tengok cam takde orang.


Menu pilihan hari tu adalah ayam goreng kunyit! Ayam goreng nie sedap .... isi lembut. Takdalah keras kejung. Rasa garam kunyit memang sekatalah. Eh! macam juri masterchep plak.


Nasi goreng petai nie aku punya. Rupa macam nasi goreng kicap plak. Biasa-biasa sahaja pada tekak aku.


Menu pilihan yang wajib aku rasa bagi si MB. Nasi goreng USA! 2 thumbs up. Soooodap. Paling sedap rasa daging merah dia tu. Lembut! Tak payahlah nak tarik sampai herot gigi.

Sup ekor! Rasa agak kurang .... so, aku tak rekemen kot makan sup di sini. Atau tak selesa pada tekak aku? Tak cukup masam. Dah macam rasa herba skit. Atau aku yang tak suka herba. Si MB cakap sup nie sedap ... okeh itu tekak dia. Aku tak berkongsi tekak dengan Si MB. Tekak hak masing-masing.

#sekian, cerita J.O.M kali ini, tata .... tq singgah sini.

Makluman : Untuk edisi Jalan, Order dan Makan (J.O.M) ... segala rasa, kesedapan dan ketidaksedapan adalah bergantung kepada deria rasa lidah dan tekak saya. Jadi setiap penilaian berkenaan adalah apa yang saya rasai dan nikmati sahaja. Jika anda pergi mencuba dan merasai sebaliknya, ingin saya tegaskan kita tidak mempunyai lidah dan tekak yang sama. Harap Maklum!
CK : Sekarang nie, makan pun dah berpada-pada. Asyik pantang itu ini .... pantang nampak...he he he. Yang pasti aku dah kurang makan malam. Balik rumah untuk rehat, kerja yg wajib, blogging dan tiduuuuuur!

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BlOG NEGERI SEMBILAN

Copyright 2010 All Rights Reserved