Sabtu, 12 Oktober 2013

05 di rembau - Google Blog Search

05 di rembau - Google Blog Search


Mohamad Hasan ditentang satu lawan satu <b>di Rembau</b>

Posted: 21 Sep 2013 04:54 AM PDT

SEREMBAN 21 Sept. - Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan yang menyandang jawatan Ketua UMNO Bahagian Rembau bakal menghadapi saingan satu lawan satu dengan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chembong, Datuk Rais Zainuddin setelah pencalonan tamat pada 5 petang ini.

Bekas Naib Presiden UMNO, Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad pula menghadapi saingan tiga penjuru dengan dua anggota jawatankuasa bahagian iaitu Mazmam Mansor dan Ramli Awang bagi merebut jawatan Ketua UMNO Bahagian Telok Kemang.

Tokoh politik bersuara lantang, Datuk Ishak Ismail turut menghadapi dua pencabar yang berhasrat merebut jawatannya selaku Ketua UMNO Bahagian Seremban iaitu ADUN Ampangan, Abu Ubaidah Redza dan Setiausaha Kerja Badan Perhubungan UMNO Negeri, Datuk Md. Yusof Harmain Shah.

Di Jelebu pula, menyaksikan pertangingan satu lawan satu bagi jawatan Ketua UMNO Bahagian antara Ahli Parlimen Jelebu, Zainuddin Ismail dengan Datuk Jalaluddin Alias yang juga Timbalan Ketua UMNO bahagian itu.

Beberapa pemimpin lain yang mempertahan jawatan selaku Ketua UMNO Bahagian termasuk Datuk Ismail Lasim (Kuala Pilah), Datuk Hashim Rusdi (Rasah), Datuk Seri Shaziman Abu Mansor (Tampin) dan Datuk Lilah Yasin (Jempol).

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Umno negeri, Datuk Khalid Yunos berkata, proses penghantaran borang yang bermula 8 pagi sehingga pukul 5 petang tadi berjalan lancar dengan tiada borang yang ditolak.

Katanya, semua borang pencalonan itu akan dihantar ke Ibu Pejabat Umno Kuala Lumpur untuk diteliti sebelum keputusan muktamad mengenai pencalonan dibuat.

"Sekiranya ada borang yang bermasalah keputusan muktamad sama ada untuk menerima atau menolak pencalonan akan diputuskan oleh ibu pejabat di Kuala Lumpur kerana kita di negeri tiada kuasa untuk menolak mana-mana borang calon," katanya. - BERNAMA

Kaya & Butter: Rumah untuk dijual <b>di Rembau</b> N9

Posted: 24 Sep 2013 06:35 PM PDT

Address: no 130, jln dpk 11, tmn desa permai kundur, 71300 rembau n.sembilan
Title type: Freehold & Bumi Lot
Size: 16630 sq.ft. Bedrooms: 4 Bathroom: 2
Rumah banglo/ single storey untuk di jual di desa permai kundur
berdekatan dgn sekolah sains rembau
di atas bukit sedikit, maka dapat lebih privacy
sesuai jugak dibuat tadika, madrasah atau surau
tanah laman yang luas boleh ditanam pelbagai tumbuh-tumbuhan
juga boleh dibina sebiji rumah lagi
Boleh call/msg/whatapps: 0125089894

kawasan lapang di belakang rumah

ruang tamu yg menempatkan 2 bilik 
dapaur dilengkapi kitchen cabinet n table top serta 1 bilik

ruang tamu ke2 atau boleh dibuat dining hall

Perkhidmatan KTM Komuter <b>Di</b> Stesen Keretapi <b>Rembau</b>

Posted: 29 Aug 2013 05:55 PM PDT

Bermula pagi tadi (30 Ogos 2013), perkhidmatan KTM Komuter telah dilarikan bagi sektor Rembau - Rawang - Rembau. 
Walaupun untuk permulaan ini hanya tiga larian bermula dari Rembau dan juga tiga perkhidmatan berakhir di Rembau, tidak bermakna orang-orang di Rembau dipinggirkan. 

Inilah masanya orang-orang di sekitar Rembau membalas kepercayaan kepada perkhidmatan KTM Komuter dengan naik beramai-ramai agar jumlah tren akan ditambah pada masa akan datang. 
Ini adalah satu lagi kemudahan untuk penduduk sekitar Rembau kerana sebelum ini pihak KTMB telah menjadualkan pemberhentian Tren Antarabandar iaitu Tren Sinaran Selatan No.12 & 13.
 
Tren Sinaran Selatan No.13 berhenti di Stesen Rembau pada jam 10:15 pagi manakala Tren Sinaran Selatan No.12 pula berhenti di stesen ini pada jam 20:09 malam.
Khabarnya kadar tambang perkhidmatan komuter yang dikenakan adalah berpatutan sesuai dengan perkhidmatan tren yang cekap dan pantas. Suasana di dalam komuter juga selesa dan sesuai untuk semua. 
Tambang yang dikenakan sekitar dari Rembau ke Sg Gadut (RM1.60), Rembau ke Seremban (RM2.60), Rembau ke Kajang (RM5.80), Rembau ke Bandar Tasek Selatan (RM6.90), Rembau ke Kuala Lumpur Sentral (RM7.50) dan Rembau ke Rawang (RM9.50).  
Jika menaiki bas henti-henti dari Seremban ke Rembau pula, tambangnya RM 3.00 dan perjalanan mengambil masa antara 20 minit hingga sejam, bergantung kepada keadaan jalanraya. Itu belum lagi masuk bab berebut tempat duduk ataupun berdiri di sepanjang perjalanan. Serik aku bila kadangkala terpaksa naik bas berhimpit-himpit dari Seremban ke Pekan Kota, sebelum meneruskan perjalanan balik ke kampung aku di Astana Raja tu dengan menaiki 'teksi sapu'. Kalau naik bas ekspres dari Kuala Lumpur ke Tampin, tambangnya pula adalah RM 10. Kena bayar penuh walaupun turun separuh jalan!
Tambang konsesi dengan diskaun 50 peratus juga diberikan kepada warga emas, orang kelainan upaya dan kanak-kanak berumur empat hingga 12 tahun manakala perjalanan adalah percuma untuk kanak-kanak di bawah empat tahun.
Dengan adanya perkhidmatan KTM Antarabandar dan KTM Komuter, diharap agar semua penduduk Rembau dan kawasan sekitarnya beralih mod pengangkutan mereka dari menaiki teksi atau bas, dengan menaiki keretapi pula. 
Dalam pada itu, harus diingatkan kepada semua pengguna yang menggunakan Stesen Keretapi Rembau samada untuk menaiki Tren Antarabandar ataupun KTM Komuter agar menjaga keselamatan masing-masing terutamanya berkaitan dengan arus elektrik setinggi 25,000 volt.
Kepada semua penduduk kampung 'den', apa lagi jom la kita sama-sama naik keretapi pergi ke Seremban ataupun Kuala Lumpur. Kalau naik komuter boleh terus sampai ke Rawang dan tukar tren untuk pergi ke Tanjung Malim.
Untuk Ayah dan Mak, perjalanan menaiki keretapi kini lebih mudah. Dari Astana Raja atau Lubok China, naik teksi terus ke Stesen Keretapi Rembau. Kemudian naik komuter terus ke Stesen Keretapi Serendah. Tiba Serendah, melintas jalan untuk sampai ke rumah Kak Ngah Tipah. Mudahkan......
Antarabandar dah naik, SCS dah tengok, agak-agaknya bila orang Rembau boleh kenal dengan ETS?

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads