Khamis, 31 Januari 2013

05 di ampangan - Google Blog Search

05 di ampangan - Google Blog Search


HANANBAKERY GENAP 1 TAHUN <b>DI AMPANGAN</b> - "Moh maSak <b>...</b>

Posted: 17 Oct 2012 06:08 AM PDT

ALHAMDULILAH' percubaan di Tmn Ampangan genap Hanan Bakery berOperasi setahun' walaupun menceburi bidang ni dah lama' tp impian adanya kedai sendiri dh pun tercapai' teringin nak buka walk in shop plak' mungkin kena fikirkan kelainan sedikit' memandangkan bekerja sendiri tanpa pembantu amat la meletihkan biarkan kepuasan itu ada' Genap tahun pertama Hanan Bakery' sy bercadang membuat PROMOSI untuk semua yg telah banyak menyokong' di wall FB 'Hayati' sy dah war-warkan' cuma nak update di blog ni pulak untuk sesiapa yg suka berblog ye'.. ~PROMOSI KELAS MASAKKAN SEMPENA ULANG TAHUN PERTAMA ~ @KELAS ANIKA MUFFIN - 5 jenis ( RM100 ) @KELAS LAPIS CHEEZY/TUTTY FRUITY - Dessert ( RM100 ) @KELAS PIZZA HOMEMADE - (Frozen) RM100 @KELAS FROZEN FOOD - 5 jenis produk ( RM120 ) @KELAS PELBAGAI JENIS BUNGA HIASAN KEK - 25 jenis (RM100) ~Promosi Kelas ini akan bermula dr Nov/Dec sempena ulang tahun pertama' ~ Promosi ini jugak tertakluk kepada beberapa syarat - Minimum peserta 4 Org - Kelas promosi ini juga dijalankan secara hands-On 100% - Resepi, tip dan teknik di sediakan - Terbuka kepada semua yg dah terro @ baru nak mencuba ( insyallah boleh buat ) - Kelas ini bukan tuk kanak-kanak ye' ~Sebarang pertanyaan boleh hubungi terus 012 343 8896 ( Mood nak jawab cll dah OK )!!!~

05 di rasah - Google Blog Search

05 di rasah - Google Blog Search


Pendaftaran SPR <b>di</b> Taman <b>Rasah</b> Jaya sempena Majlis Makan <b>...</b>

Posted: 11 Dec 2012 07:51 AM PST

11 Disember 2012,Sempena Majlis Makan Malam Deepavali 2012,Dr.Harris Abdullah dari Parti Progresif Penduduk PPP Negeri Sembilan dan Kelab PR1M telah mendaftar pengundi pengundi baru SPR di Dewan Bola Keranjang Taman Rasah Jaya Seremban.Antara Dr Harris team yang terlibat adalah Balakrishnan (Ahli Majlis Nilai),En.Haji Ghazali,En.Tham,En.Thamalingam dan Chandru.

Dr Harris team berjaya mendaftar lebih dari 51 pendaftaran baru dan 20 pendaftaran tukar alamat.

Antara tetamu kehormat yang menghadiri majlis makam malam ini adalah Menteri Besar Negeri Sembilan ,YB Dato Seri Utama Haji Mohammad Bin Haji Hassan, Adun Labu Dato Hasim bin Rusdi,Senator Dato Najeeb,Senator Dato Dr Yeow chai Thiam,Dan beberapa rakan rakan dari Barisan Nasional.

Kami dari PPP NS dan KelabPR1M ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Pertubuhan Perpaduan Hindu Tamizhar NS dan KRT Dun Mambau yang mengadakan majlis makan malam Deepavali 2012 dan membantu menjayakan pendaftaran SPR .

05 di sikamat - Google Blog Search

05 di sikamat - Google Blog Search


RM3.7 juta bina dewan orang ramai <b>di Sikamat</b> - khobar orang nogori

Posted: 17 Jan 2013 05:26 PM PST

SEREMBAN 17 Jan. - Sebuah dewan orang ramai yang mampu memuatkan sehingga 1,000 orang mula dibina sebagai kemudahan kepada penduduk di Sikamat dekat sini.
Pembinaan dewan bernilai RM3.7 juta itu dijangka siap dalam tempoh 18 bulan.
Majlis pecah tanah pembinaan dewan itu disempurnakan oleh Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan semalam.
Dalam ucapannya pada majlis itu, Mohamad berkata, pembinaan dewan itu dibuat berdasarkan keperluan yang amat mendesak mengikut kepadatan penduduk di kawasan Sikamat.
Sehingga kini, jelasnya, beberapa kemudahan telah didirikan di sekitar kawasan itu seperti balai polis baru dan klinik kesihatan.
"Kerajaan Barisan Nasional (BN) sentiasa prihatin dan menjaga kesejahteraan rakyat serta mendengar segala suara rakyat. Dewan orang ramai ini adalah salah satu janji ditepati daripada kerajaan BN kepada rakyat," katanya.

05 di juasseh - Google Blog Search

05 di juasseh - Google Blog Search


<b>Juasseh</b> Cafe: NITROUS OXIDE DAN ALAM SEKITAR

Posted: 31 Jan 2013 01:31 AM PST


Alam sekitar adalah satu isu yang sentiasa menjadi topik perbicanngan dan perdebatan diseluruh dunia khususnya negara negara yang maju yang pesat dengan pembangunan. Industri pembuatan dan pertanian menjadi fokus utama dalam penyebab masaalah alam sekitar dan pemanasan global.
   Masyarakat dari negara negara maju begitu mengambil berat tentang permasaalahan ini, berbagai  peraturan dan undang undang telah di wujudkan yang berkaitan dengan alam sekitar. Antara negara itu adalah New Zealand, kerajaan Wallington itu yang menguatkuasa kan peraturan berkaitan alam sekitar untuk memenuhi komitmen dibawah Protokol Kyoto demi mengawal pemanasan global.
   Peraturan itu adalah untuk meminimumkan keluaran gas metana yang dibebaskan dari hasil perusahaan arang batu, gas asli, minyak dan pertanian. Antara peraturan itu nampak pelik dan tidak masuk akal seperti mengenakan denda berbentuk cukai keatas 'kentut' dan 'sendawa' haiwan ternakan seperti lembu, kambing, rusa dan sebagainya. Menurut kajian, lembu, kambing dan rusa membebaskan sejumlah besar gas metana melalui aktivit 'kentut' dan 'sendawa' haiwan itu. Di New Zealand, 90% gas metana yang dibebaskan terhasil dari haiwan ternakan, misalnya seekor lembu membebaskan purata 350 liter gas metana dan 1500 liter karbon dioksida sehari melalui 'kentut' dan 'sendawa'.
   Selain dari gas karbon dioksida (carbon dioxide)  dan metana(methene) pemanasan global juga di sumbangkan oleh gas Flourin begitu juga nitrus oksida(nitrous oxide) . Keempat bahan ini dipanggil 'Gas rumah hijau'(GHGs), kesemua gas gas ini dilepaskan melalui proses semula jadi dan oleh aktiviti aktiviti yang di lakukan oleh manusia.
   Karbon dioksida dilepaskan ke atmosfera melalui pembakaran bahan api fosil, sisa pepejal, pokok pokok dan tindakbalas kimia seperti pembuatan simen namun begitu karbon dioksida akan dikeluarkan dari atmosfera apabila diserap oleh tumbuh tumbuhan.
   Metana dilepaskan semasa pengeluaran dan pengangkutan arang, gas asli dan minyak. Metana juga dilepaskan oleh aktiviti penternakan dan pertanian serta sisa organik di tapak pelupusan pepejal.
   Gas Flourin samada Hidrofluorokarbon, perfluorokarbon dan Sulfur Heksafluorida merupakan GHGs sintetik yang kuat dan di bebaskan oleh proses industri. Gas flourin kadang kadang digunakan sebagai penganti bahan penipisan ozon seperti Chlofluorocarbon(CFCSs), Hydroclorofluorocarbon(HCFCs) dan Halon. Gas gas ini biasanya dibebaskan dalam kuantiti yang kecil tetapi disebab kan kekuatannya, mereka dikenali sebagai gas berpotensi tinggi untuk menyebabkan pemanasan global.
   Nitrus oksida atau Nitrous oxide (N2O) dibebasakan semasa aktiviti pertanian dan perindustrian serta semasa pembakaran bahan api dan sisa pepejal. N2O terhasil secara semula jadi dari aktiviti bacteria didalam tanah dan lautan, ia sebahagian dari atmosfera bumi selama ini.
   Pertanian adalah adalah penyumbang utama oleh manusia menghasilkan N2O. Aktiviti yang berkaitan dengan tanah seperti penggunaan baja nitrogen dan pengguaan bahan buangan haiwan akan menghasilkan bacteria semulajadi dan seterusnya mengeluarakn lebih lagi N2O. Ternakan seperti lembu, ayam dan babi mengeluarkan 65% dari perkara yang berkaitan manusia yang menghasilkan N2O. Manakala sumber industri hanya antara 20% dari semua sumber berkaitan manusia atau di sebut 'anthropogenic source', termasuk penghasilan nylon dan pembakaran bahan bakar 'fossil' untuk enjin.
   Secara pecahan aktiviti manusia dikira 30% penyumbang manakala tanah dalam iklim tropikal dan lautan melepaskan 70% N2O yang bertindak balas dengan 'ozone' diruang lapisan 'stratosphere' didalam atmosfera bumi.
   N2O memberi peningkatan kepada 'nitric oxide' atau NO untuk bertindak balas dengan zarah 'atom' oxygen dan NO dalam 'turn reacts' atau bermaksud 'reaksi timbal balik' dengan 'ozone', hasil dari itu ia menjadi 'pengatur kejadian secara semulajadi' kepada lapisan 'stratospheric' ozone. N2O menjadi penyumbang utama 'gas rumah hijau' dan pencemaran udara kepada bumi, jika dalam jarak 100 tahun, N2O adalah 298 kali lebih memberi kesan dalam anggaran 'berat per unit' potensi pemanasan dunia berbanding 'karbon dioksida'.
   Disebabkan kepekatannya yang rendah N2O adalah antara empat terbesar penyumbang 'gas rumah hijau' dibelakang wap air, karbon dioksida dan 'methane'. Mengawal N2O adalah sebahagian dari usaha mencegah pengeluaran 'gas rumah hijau'.
   Dari semua fakta tentang pemanasan global, dapatlah di ringkaskan tentang punca segala pemasalahan ini. Dari apa yang difahami faktor manusia adalah penyumbang utama semua ini berlaku. Kepadatan manusia yang meningkat setia hari malah setiap saat akan menyumbang kepada penambahan dalam sektor pertanian dan ini akan menambahkan kewujudan gas gas rumah hijau, kemudian akan berlaku pemusnahan hutan untuk kawasan pertanian yang akan mengurangkan serapan keatas gas gas rumah hijau tersebut. Keinginan dan keperluan manusia akan menambahkan lagi industri industri pembuatan yang pasti nya akan menyumbangkan kapada kemusnahan alam semula jadi.
   Tiada apa yang boleh kita laku kan untuk menghenti kan semua ini, ia akan terus berlaku dan berlaku tanpa henti sehingga kemusnahan total keatas bumi ini berlaku. Mulai dari ini mari lah kita memikirkan sejenak apakah yang boleh kita laku kan untuk melambatkan proses pemusnahan alam sekitar kita ini dan mengurangkan pemanasan global yang melampau hari demi hari. Semoga anak cucu kita masih mampu untuk menikmati sisa sisa keindahan alam semula jadi yang semakin pupus ini.
Sekian, Ikhlas dari 'Juasseh Cafe'.

05 di senawang - Google Blog Search

05 di senawang - Google Blog Search


RM3.7 juta bina dewan orang ramai <b>di Sikamat</b> - khobar orang nogori

Posted: 17 Jan 2013 05:26 PM PST

SEREMBAN 17 Jan. - Sebuah dewan orang ramai yang mampu memuatkan sehingga 1,000 orang mula dibina sebagai kemudahan kepada penduduk di Sikamat dekat sini.
Pembinaan dewan bernilai RM3.7 juta itu dijangka siap dalam tempoh 18 bulan.
Majlis pecah tanah pembinaan dewan itu disempurnakan oleh Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan semalam.
Dalam ucapannya pada majlis itu, Mohamad berkata, pembinaan dewan itu dibuat berdasarkan keperluan yang amat mendesak mengikut kepadatan penduduk di kawasan Sikamat.
Sehingga kini, jelasnya, beberapa kemudahan telah didirikan di sekitar kawasan itu seperti balai polis baru dan klinik kesihatan.
"Kerajaan Barisan Nasional (BN) sentiasa prihatin dan menjaga kesejahteraan rakyat serta mendengar segala suara rakyat. Dewan orang ramai ini adalah salah satu janji ditepati daripada kerajaan BN kepada rakyat," katanya.

05 di gemas - Google Blog Search

05 di gemas - Google Blog Search


Hujungminggu Boutique: Kini Dibuka: Hujungminggu Boutique <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 22 Dec 2012 10:58 PM PST

Kami dengan rasa penuh gembira dan bangganya ingin mengumumkan bahawa Hujungminggu Boutique kini telah dibuka dengan rasminya di Bahau, Negeri Sembilan. 
Kepada anda yang masih tercari-cari design menarik dengan harga yang sangat berpatutan, Hujungminggu Boutique pasti tidak akan mengecewakan anda.. Anda boleh memilih pelbagai rangkaian handbang, wallet dan aksesori wanita dalam pelbagai rekaan dan warna yang semestinya sangat berbeza dari yang lain.. Di Hujungminggu Boutique, anda bebas menentukan sendiri personaliti dan penampilan anda.. 
Sebagai BONUS PEMBUKAAN, Kami ingin menawarkan kepada anda Diskaun 10% bagi setiap pembelian handbang, wallet dan aksesori wanita di Hujungminggu Boutique. Ahaaaa.. bukan itu sahaja tau.. Sekiranya anda membeli barangan Hujungminggu Boutique bernilai RM30 ke atas dalam 1 resit, anda juga LAYAK menerima HADIAH PERCUMA.. Promosi TERHAD untuk 3 HARI SAHAJA dari 23 hingga 25 Disember 2012.
Jadi kepada anda yang berada di Bahau, Kuala Pilah, Rembau, Seremban dan kawasan lain di sekitarnya jom datang ke Hujungminggu Boutique untuk membeli serta menebus DISKAUN 10% dan HADIAH PERCUMA.. Ingat.. Promosi ini terhad untuk 3 HARI SAHAJA.. Selepas dari tarikh ini, semua produk dan barangan akan kembali ke harga asal.. Nak lebih penjimatan?? Nak BONUS ISTIMEWA?? Jom temui kami di Hujungminggu Boutique, Bahau. Lokasi Kami adalah di belakang KFC Bahau..
Kami menanti anda di sana..

05 di tampin - Google Blog Search

05 di tampin - Google Blog Search


REMBAU HARI INI: Gangguan air <b>di Tampin</b>, Rembau 22 dan 23 <b>...</b>

Posted: 19 Jan 2013 03:47 PM PST

SEREMBAN - Beberapa kawasan di daerah Tampin dan Rembau akan mengalami gangguan sementara bekalan air pada 22 dan 23 Januari ini.
Ketua Bahagian Perkhidmatan Korporat Syarikat Air Negeri Sembilan Sdn Bhd (SAINS) Azlan Abd Aziz berkata, gangguan bekalan air di daerah Tampin, iaitu di Gemas dan Gemencheh, pada 22 Januari bermula pukul 8 pagi hingga 8 malam berikutan pemasangan meter di outlet Kolam Londah.
"Kawasan yang terlibat di Gemas ialah Kampung Tiong, Kampung Desa Bakti, Taman Gemas Jaya, Taman Sungai, Taman Indah, Pekan Gemas, Taman Sentosa, Taman Desa Permai, Taman Gemas Setia, Taman Damai, Rumah Rakyat Gemas, Kampung Baru Gemas, Taman Sahabat dan kawasan industri Gemas.
"Selain itu, kuarters KTMB Gemas, Taman Halachara Baru, Kampung Bangkahulu, Kampung Ladang, Kampung Ulu Ladang, Kampung Londah, kem tentera Syed Sirajuddin, National Feedlot Corporation, Taman Pinggiran Felda, Felda Sungai Kelamah, Batu 1-10 Jalan Gemas-Tampin dan Kampung Bentan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Beliau berkata kawasan yang terlibat di Gemencheh ialah Felda Bukit Jalur, Taman Sri Air Kuning, Pekan Air Kuning, Kampung Tengah, Kampung Mantai, Kampung Air Kuning, Kampung Air Kuning Selatan, Kampung Payar Lebar dan Kampung Ulu Air Kning.
Sementara itu, gangguan bekalan air di Rembau pada 23 Januari bermula pukul 8 pagi hingga 8 malam berikutan pemasangan meter di sempadan antara Tampin dan Rembau.
Kawasan yang terlibat ialah seluruh Kendong, Kota, Gadong, Legung Ulu dan Hilir, Bongek, Chengkau, Nerasau, Penajis, Miku, Selemak, Astana Raja, Semerbok, Kampung Durian Daun, Kampung Pulau Besar, Kampung Pulau Bukit, Kampung Pulau Mampat, Kampung Fajar Harapan, Kampung Batang Nyamor dan Kampung Chenong Ulu.
Turut terlibat Kampung Lada, seluruh mukim Tanjung Kerling dan Batu Hampar, Taman Seri Rembau Fasa 1,2,3, Taman Rembau Utama, seluruh Kampung Chuai, pekan Rembau, Tanjung Sena Ulu dan Hilir, Kampung Rendah Kayu Ara, Senama, Desa Permai Mampong, Kampung Mampong, Petronas Rembau, Shell Rembau, Pejabat Daerah Rembau, Majlis Daerah Rembau, Kampung Mulia, Kampung Seberang Sawah, Kampung Perigi Jernih, Kampung Tebing Tinggi, Kampung Relong dan Taman Seri Rembau Tanah Lot.
Beliau menasihatkan pengguna di kawasan terlibat agar menyimpan bekalan air secukupnya sepanjang tempoh gangguan.
Pengguna yang memerlukan bantuan boleh menghubungi Sains di talian bebas tol 1-800-88-6982. - Bernama

05 di kuala klawang - Google Blog Search

05 di kuala klawang - Google Blog Search


PKG <b>KUALA KLAWANG</b>

Posted: 30 Jan 2013 04:46 PM PST

MAKLUMAN KEPADA SEMUA SEKOLAH AHLI PKG KUALA KLAWANG :

Kami akan mengadakan Program Khidmat Bantu Pembestarian Pendidikan di sekolah-sekolah ahli PKG Kuala Klawang mengikut jadual di bawah ini. 

Diharapkan agar pihak sekolah bersedia untuk menerima kehadiran kami nanti. Sekian, Terima kasih.

1. Isnin (4 Februari 2013) - SK Sepri Tengah
2. Selasa (5 Februari 2013) - SK Kampai
3. Jumaat (15 Februari 2013) - SJKC Kg Baru Petaling
4. Isnin (18 Februari 2013) - SK Peradong
5. Selasa (19 Februari 2013) - SK Amar Penghulu
6. Rabu (20 Februari 2013) - SK Kuala Klawang
7. Khamis (21 Februari 2013) - SK Undang Jelebu
8. Jumaat (22 Februari 2013) - SJKC Kg Baru Sg Muntoh
9. Isnin ( 25 Februari 2013) - SJKC Yuk Hua
10. Selasa (26 Februari 2013) - SMR Agama Kuala Klawang
11. Rabu (27 Februari 2013) - SMK Dato' Undang Syed Ali Al-Jupri
12. Khamis (28 Februari 2013) - SMK Dato' Undang Musa Al-Haj
13. Isnin (4 Mac 2013) - SMK Undang Jelebu
14. Selasa ( 5 Mac 2013) - SK Datuk Undang Abdullah
15. Rabu (6 Mac 2013) - SJKC Chun Yin
16. Khamis (7 Mac 2013) - SK Teriang
17. Isnin (11 Mac 2013) - SMV Kuala Klawang

* Sebarang perubahan akan dimaklumkan.

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search


Jalan, Order dan Makan - Rempit Kehidupan

Posted: 24 Jan 2012 03:30 PM PST

Assalamualaikum ...
Baru-baru nie, aku pergi jalan ke Nilai, Negeri Sembilan. Lepas waktu kerja. Ingat nak cari kain pasang. Masuk tahun baru nie, belum lagi buat baju kerja baru. Baju kurung pesak dan baju kurung pahang. Nak pakai kebaya memang tak selesa dah rasanya. Walaupun dulu, inilah baju tradisional kegemaran aku. Susah nak cari tailor yang buat baju kebaya selesa dipakai. Lagipun badan pun dah naik, so tunggu turun 5-10kg dulu kot ... baru pakai kebaya balik. ha ha ha!
Jalan punya jalan, kain pasang entah ke mana, last-last pergi menambahkan berat badan. Makanlah ... apa lagikan? Seharian aku tak makan. Dahlah sekarang nie, aku jarang makan nasi. So, perut memang cepat lapar. Nak hilang lapaq kadang aku beli kurma je makan dalam kereta. Makan kurma cepat sikit kenyang!

Jenuh pusing Bandar Baru Nilai cari kedai makan. Kedai makan banyak, tapi Si Bulat MB aku nie memang banyak songeh sikit kalau bab kedai makan. Dia memang cerewet bab pilih kedai makan kadang-kadang. Aku plak selalu je blur nak pilih kedai makan mana. Tambah-tambah kalau yang tak pernah pergi and area situ banyak pula pilihan. Bertambah blur aku rasa.

And hari itu, dah puas pusing BBN last sekali singgah dekat RESTORAN TOMYAM BBN, Bandar Baru Nilai, Negeri Sembilan. Kami tengok ramai je orang singgah. Asal ramai je, pasti ingat sedapkan? Sebelah Restoran BBN ada satu lagi restoran, tapi tengok cam takde orang.


Menu pilihan hari tu adalah ayam goreng kunyit! Ayam goreng nie sedap .... isi lembut. Takdalah keras kejung. Rasa garam kunyit memang sekatalah. Eh! macam juri masterchep plak.


Nasi goreng petai nie aku punya. Rupa macam nasi goreng kicap plak. Biasa-biasa sahaja pada tekak aku.


Menu pilihan yang wajib aku rasa bagi si MB. Nasi goreng USA! 2 thumbs up. Soooodap. Paling sedap rasa daging merah dia tu. Lembut! Tak payahlah nak tarik sampai herot gigi.

Sup ekor! Rasa agak kurang .... so, aku tak rekemen kot makan sup di sini. Atau tak selesa pada tekak aku? Tak cukup masam. Dah macam rasa herba skit. Atau aku yang tak suka herba. Si MB cakap sup nie sedap ... okeh itu tekak dia. Aku tak berkongsi tekak dengan Si MB. Tekak hak masing-masing.

#sekian, cerita J.O.M kali ini, tata .... tq singgah sini.

Makluman : Untuk edisi Jalan, Order dan Makan (J.O.M) ... segala rasa, kesedapan dan ketidaksedapan adalah bergantung kepada deria rasa lidah dan tekak saya. Jadi setiap penilaian berkenaan adalah apa yang saya rasai dan nikmati sahaja. Jika anda pergi mencuba dan merasai sebaliknya, ingin saya tegaskan kita tidak mempunyai lidah dan tekak yang sama. Harap Maklum!
CK : Sekarang nie, makan pun dah berpada-pada. Asyik pantang itu ini .... pantang nampak...he he he. Yang pasti aku dah kurang makan malam. Balik rumah untuk rehat, kerja yg wajib, blogging dan tiduuuuuur!

05 di port dickson - Google Blog Search

05 di port dickson - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

05 di jelebu - Google Blog Search

05 di jelebu - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

05 di rembau - Google Blog Search

05 di rembau - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

ads