Ahad, 17 Jun 2012

05 di gemas - Google Blog Search

05 di gemas - Google Blog Search


LARGE CROWD WELCOMES ANWAR AT <b>BAHAU</b> & DESARU <b>...</b>

Posted: 01 Jun 2012 04:17 PM PDT

Oleh:  WFAUZDIN NS
HEBAT sekali sambutan rakyat di Bahau, Negeri Sembilan sewaktu kunjungan DS Anwar ke Taman Desa Puteri, Bahau malam tadi sempena perasmian Bilik Gerakan KEADILAN Dun Jeram Padang.  Dun Jeram Padang kini diwakili oleh Wakil Rakyat dari MIC, maka tidak hairanlah malam tadi kehadiran kaum India di luar jangkaan samasekali.
Boleh saya katakan, majoriti yang hadir malam tadi adalah dari kaum India, keduanya Melayu.  Kaum Cina juga turut hadir kerana Wakil Rakyat Bahau adalah dari DAP.  Kehadiran DS Anwar membuatkan Umno di Taman Bahau terpaksa mengadakan Tahlil dan jamuan pada malam tadi.  Mungkin juga seperti kata seorang rakan saya Umno Taman Bahau malam tadi mengadakan `Talkin' untuk Umno.
DS Anwar mula berucap lebih kurang jam 09.00 malam dan berhenti sejam kemudiannya kerana beliau akan ke program ceramah di Sikamat, Seremban pula.  Meskipun publisiti kunjungan DS Anwar ke Taman Desa Puteri ini agak kurang, namun kehadiran yang dianggarkan tidak kurang dari dua ribu orang sudah cukup untuk membuktikan Dun Jeram Padang bakal menjadi milik PR.
Rata-rata yang hadir ternyata berpuas hati dengan penerangan yang diberikan oleh Ketua Umum KEADILAN itu.  Isu-isu yang disentuh di antaranya adalah isu PTPTPN, isu fitnah ke atas beliau dan pimpinan PR, isu rasuah dan berbagai lagi isu semasa.  
Saya dapat memerhatikan beberapa wajah penyokong kuat Umno kawasan tersebut turut hadir.   Saya tabik Umno kawasan tersebut kerana mengamalkan demokrasi bersih tanpa provokasi atau gangguan sepertimana di beberapa tempat lain.  
Dun Jeram Padang bakal memberikan satu lagi kerusi buat PR di dalam PRU akan datang bagi membantu PR merampas Negeri Sembilan dari tangan Umno/Bn, InsyaAllah. - wfaudzin

Ini lah sambutan yang DS Anwar terima di Desaru, Sikamat, Seremban:

05 di seremban - Google Blog Search

05 di seremban - Google Blog Search


Homestay <b>Di Seremban</b> « Catatan Kehidupan

Posted: 12 Jun 2012 03:35 AM PDT

Posted on by ustazzahar

HOMESTAY TOYYIBAH SEREMBAN (Taman Warisan Puteri)

Luas. Selesa. Murah…

Kepada sesiapa yang berhajat atas urusan di Seremban dan sekitarnya, boleh hubungi Us. Hamzah 012 357 5374/ 017 269 6298

Atau layari: http://homestaytoyyibahseremban.blogspot.com/

2.746530 101.978521

05 di jelebu - Google Blog Search

05 di jelebu - Google Blog Search


PAS Negeri Sembilan: Empat beradik <b>di Jelebu</b> tiada sijil lahir

Posted: 19 Apr 2012 01:31 AM PDT

19 April 2012

Kuala Klawang, N.Sembilan - Bimbangkan masa depan empat anak buahnya yang tidak mempunyai sijil kelahiran, seorang wanita di sini sanggup mengeluarkan wang simpanan­ sebanyak RM8,000 untuk membayar upah kepada pihak yang berjanji mahu membantunya.

Bagaimanapun, usaha itu hanya sia-sia apabila wanita berkenaan, Siti Khalijah Sani, 63, rupanya ditipu pihak berkenaan.

"Sebelum ini ada pihak datang ke rumah saya kononnya mahu membantu anak buah saya mendapatkan sijil kelahiran di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

"Namun, saya ditipu oleh mereka. Mereka meminta wang sebanyak RM8,000 dan saya memberikan wang simpanan saya kerana mengenangkan anak buah saya sukar duduki peperiksaan kerana tiada sijil lahir," katanya.

Masa depan empat beradik berusia 6 hingga 15 tahun itu kabur kerana tidak mempunyai sijil kelahiran sejak dilahirkan.

Lebih menyedihkan ibu kepada adik beradik malang, Masyati Idris, 35, menghilangkan diri sebaik saja bapa mereka meninggal dunia.

Siti Khalijah berkata, adiknya iaitu bapa kepada kanak-kanak berkenaan, Chik Sani, meninggal dunia selepas terlibat dalam kemalangan motosikal di persimpangan Kampung Sepri - Kuala Klawang pada 2007 ketika berusia 43 tahun.

"Selepas adik saya, Chik Sani meninggal dunia, lima bulan kemudian isterinya memberitahu saya bahawa dia mahu pulang menziarah keluarganya di Indonesia.

"Isterinya memang warganegara Indonesia dan saya mengizinkan kerana tidak mengesyaki apa-apa," katanya.

Bagaimanapun, katanya, sehingga kini setelah lima tahun, Masyati tidak lagi pulang ke rumah .

"Sejak Masyati menghilangkan diri, sayalah yang terpaksa memikul tugas menjaga empat beradik berkenaan," katanya kepada Sinar Harian di sini.

Siti Khalijah mengakui dia tidak berusaha untuk mengesan Masyati yang berasal dari Sumatera, Indonesia.

"Keempat-empat beradik ini dilahirkan di Hospital Jelebu tetapi tidak mempunyai sijil kelahiran kerana kedua ibu bapa mereka gagal menunjukkan sijil nikah.

"Ini kerana, tanpa sijil nikah, pendaftaran kelahiran keempat-empat kanak-kanak ini berkenaan tidak dapat dibuat," katanya.

Ketika ditanya, Siti Khalijah tidak pasti arwah adiknya berkahwin di mana tetapi percaya ia dilakukan dalam negara.

Hasil perkahwinan Masyati dan Chik Sani, mereka dikurniakan empat anak iaitu Dayang Diana, 15; Muhammad Faiz, 14, yang bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Undang Jelebu; Nor Azlinda, 12, bersekolah di Sekolah Kebangsaan (SK)

Seperi Tengah serta yang bongsu, Siti Nor Faizah, 6, bersekolah di Tadika Perpaduan Taman Naga Mas.

http://www.sinarharian.com.my/edisi/melaka-ns/empat-beradik-tiada-sijil-lahir-1.41237

di negeri sembilan - Google Blog Search

di negeri sembilan - Google Blog Search


Homestay <b>di Negeri Sembilan</b> paling aktif | N9 Kini - Portal Berita <b>...</b>

Posted: 27 Apr 2012 11:07 PM PDT

RANTAU : 28 April – Hasrat penduduk Kampung Sega untuk menjadikan perkampungan ini sebagai sebuah Homestay Sega terlaksana hari ini setelah Menteri Besar Negeri Sembilan, Dato' Seri Utama Haji Mohamad Bin Haji Hasan menyampaikan sijil pendaftaran kepada 20 orang peserta homestay yang diadakan di perkarangan rumah Puan Salmah Bt. Zainal, pagi  tadi.

Homestay Sega ini diwujudkan bertujuan untuk menarik seramai mungkin pelancong dari dalam negara mahupun luar negara untuk menginap dan menikmati keunikan yang terdapat di dalam sesebuah perkampungan seperti tempat penginapan, budaya hidup penduduk, amalan kebersihan penduduk, kesopanan pengusaha-pengusaha homestay, keindahan kampung dan produk-produk pelancongan.

Aktiviti-aktiviti kemasyarakat turut akan diadakan iaitu persembahan kebudayaan, permainan tradisional, upacara menikmati minuman air kelapa, penghasilan kuih-kuih tradisional, perusahaan roti canai segera, penanaman dan penuaian buah salak, demontrasi penorehan getah, pemeliharaan ternakan darat dan ikan, serta akan diadakan aktiviti 'mengocar'.

Selain itu, aktiviti keagamaan turut akan diadakan seperti berzanji, bacaan ayat suci, majlis tahlil dan bacaan yassin. Upacara qurban juga turut disenaraikan menjadi aktiviti Homestay Sega ini.

Menurut Menteri Besar, Homestay di Negeri Sembilan adalah homestay yang paling aktif dan Homestay Sega ini merupakan homestay yang ke-10 di dalam Negeri Sembilan.

"Homestay ini banyak membawa faedah terutamanya dalam sektor pelancongan dan di samping itu, turut dapat menjana pendapatan melalui produk-produk yang dihasilkan," ujar beliau.

Jelas beliau lagi, walaupun homestay ini akan berada di tengah-tengah pembangunan yang semakin pesat membangun namun ianya akan menjadi sebuah kampung tradisi yang penuh dengan budaya masyarakat kampung.

Beliau turut mencadangkan kepada para peserta homestay untuk wujudkan satu 'website' Homestay Sega di mana akan terdapat maklumat-maklumat mengenai penginapan, aktiviti-aktiviti kemasyarakatan, produk-produk pelancongan yang dihasilkan dan sebagainya.

Dalam majlis tersebut, beliau turut mengagihkan anak-anak pokok serta baja kepada penduduk kampung, melawat kawasan persekitaran salah seorang peserta Homestay Sega dan memberi makanan kepada ikan-ikan di dalam kolam.

Menteri Besar turut memperuntukan sebanyak RM2,500 kepada setiap peserta homestay bagi kegunaan membaiki sebarang kerosakan, mengecat rumah, dan kerja-kerja yang berkaitan untuk penambahbaikan rumah induk.

Hadir sama, Pengarah Tourism Malaysia Cawangan Negeri Sembilan, En. Zaidi Bin Kassim; Wakil Pengarah Jabatan Kementerian Pelancongan Malaysia Cawangan Negeri Sembilan, En. Mohd Hazrin Bin Shuhaimi; Pengarah Jabatan Penerangan Negeri Sembilan, Tuan Haji Hashim Bin Bedu; Pengerusi Homestay Sogo, En. Abdul Aziz Bin Ahmad.

Oleh : Ainaa

05 di gemencheh - Google Blog Search

05 di gemencheh - Google Blog Search


UMNO and its hijacking of an Ancient Covenant. - Sakmongkol AK47

Posted: 15 Jun 2012 08:23 PM PDT

Nizar jamaludin, former MB of Perak is in a pickle nowadays. We can't leave him alone though because he represents the people. What happens to him could also happen to us later when we, out of public spiritedness raise an issue involving the royalty. So, the rakyat must continue to speak because, we actually do remember the tenets of Malay customs and etiquette.

 I can't offer Nizar Jamaludin any ideas on how to resolve his predicament with the Johor Monarchy. Perhaps he may have to offer momentary lapse of memory as defense. He has simply forgotten an important ingredient in Malay custom. He will not suffer embarrassment if he adopts this defense because others more prominent than him have chosen to adopt selective recollection. Mahathir forgot so many things when faced with the issue on the VK Lingam tapes. Or Nizar embraces humility and admits that he is stupid in this area.

But which part of the Malay custom are we talking about? This article seeks to explore the corruption of a very important component of the Malay customs and etiquette - his relationship with the Malay ruler. That relationship is represented by a code of conduct expressed in the avowal Pantang Melayu Derhaka! This is probably the part of the Malay customs and etiquette which is referred to. This is the underlying and awe-inspiring code of conduct that regulates the relationship of the Malay subject with his ruler. Pushed to its extreme form, this code of conduct leads to the blasphemous deification of another human being. That however is a separate matter best left to Islamic theologians to debate as the deification of another human being, means making the human equal to the Almighty.

This subject has recently come to the fore when Nizar the former MB of Perak tweeted his discomfort on the amount of money spent to acquire a car number plate. His tweet invited the ire of Johor youths. UMNO youth Johor was quick to exploit the issue. What was it that Nizar said that raised so much venomous response from the axe to- grind UMNO youths?

Can the unease of one person upset the whole institutional structure that has always upheld the position of Malay Monarchy? Nizar's grumblings were not directed at the person of the ruler or at the institution. What Nizar did was to raise the issue of indecent spending. This wasn't a case of disputing whose money it is. Even if it's your money, if it's applied in a controversial manner, ownership of the money is irrelevant. Nizar said out loud his opinion against the `idea' of indecent spending. The better idea on such a large amount of money would be to apply it to socially beneficial ends.

When the late Zakaria built his mansion amidst the squalor of Pandamaran a few years back, the issue was the building of a palatial home amidst the hovels in Pandamaran. The behavior was indecent.

Since the issue has been politicized, we will take it from there. So, now we are interested in the politics behind the avowal. The Malay Monarchy is the symbol into which is invested special meanings which are sometimes operated as tool for political expediencies. In the hands of UMNO, the special meanings invested are mostly used for political convenience as exemplified in the recent gathering of the so called absolute loyalists before the Johor Monarch.

Would anyone subscribe to the view that behind the pretentious display of undying loyalty, it's only UMNO that upholds the institution of the Malay monarch? If anyone does, then he has forgotten that in 1993, it was UMNO which mobilized the whole nation into a frenzy demanding doing the King Philip and Marie Antoinette thing on the Malay Monarch.

Because in the hands of manipulative UMNO, the primordial code of conduct is now being used as the measure of one's Malayness, loyalty and patriotism all at once. The Malay who appears as straying from the measure is to be taken as someone who has violated the meaning of being Malay. In UMNO's twisted political lexicon, unconditional loyalty to the institution of the Malay monarch forms an indispensable and mandatory cultural DNA. Without which, one ceases to be Malay enough deserving of support and communion with fellow Malays.

The avowal can universally be translated to mean, the people shall never be disloyal to the king. The term disloyal is used in its most general forms. The common man never trespass the king in any way and form; never shall he insult the king in mind, never speak evil and more so does not commit trespass of the person upon the king. The term treason is also a close description. Used in these terms, UMNO and its surrogate NGOs can then brand Nizar, his party and all those who support Nizar as unMalay, unpatriotic and disloyal. It is this vicious use that we are now objecting. UMNO cannot now claim to be sanctimonious when what they attempted to do to the Malay Monarchy in 1993 was clearly worse and disloyal.

We turn to the venerable Sejarah Melayu or Malay Annals to search for the origins of this avowal. It is there, that this covenant which was to form the basis to measure the Malay's cultural affinity and ethnic oneness originated.

The ancient king figure being represented by king Seri Teri Buana (STB) and the people figure by Deman Lebar Daun (DLD). Seri Teri Buana is one of the 3 mythical figures that appeared at Bukit Siguntang Mahameru. He was made king when Demang Lebar Daun the incumbent ruler of Palembang abdicated from his throne in favor of STB because of the mythical origins of the latter.

The Sejarah Melayu tells us, the ancient King took a total of 39 ladies as brides but as soon as each union was consummated, the bride contracted Chloasma- a skin disease that left the face discolored or blackened. He was resigned to spending life as a roving bachelor when fate intervened and he was informed that his man Friday, DLD- his sidekick has a beautiful daughter, Wan Sundari. Whereupon he summoned his faithful former king now turned sidekick and expressed his desire of wanting the daughter of Demang Lebar Daun. Fearful that his only daughter may be stricken with the same affliction, DLD asked for a covenant with the King if he wants his daughter's hand in marriage.

Since then, only the second part of the ancient covenant has been stressed over and over again. This part read:- "That your descendants shall never for the rest of the time be disloyal to my descendants, even if my descendants oppress them and behave evilly. And DLD said- very well your highness, but if your descendant depart from the terms of the pact, then so will mine.

But what was the part of the people's bargain?

 "Your highness, the descendants of your humble servant shall be the subjects of your Majesty's throne, but they must be well treated by your descendants. If they offend, they shall not, however grave be their offense be disgraced or reviled with evil words: if their offense is grave, let them be put to death if that is in accordance Shariah law. 

 Clearly then, there are two sides of the Malay customs and etiquette which are in question. Not only does the first part need adherence to, the observance of the second part is also demanded.

ads