Rabu, 4 Julai 2012

05 di ampangan - Google Blog Search

05 di ampangan - Google Blog Search


PAS <b>Ampangan</b> tiada kaitan dengan banner Jati

Posted: 02 May 2012 04:23 AM PDT

SEREMBAN: PAS cawangan Ampangan menafikan mereka terlibat dengan program pelancaran NGO Jati peringkat Negeri Sembilan yang dijadual diadakan di Surau Al-Mustofa (Surau Hitam) di sini esok.

Penafian itu dibuat oleh Setiausahanya Cikgu Hassan Mohd Taha hari ini ekoran kain rentang program itu yang turut mengaitkan namanya sebagai penganjur.

"Ini satu fitnah terhadap diri saya dan cuba untuk menjatuhkan maruah saya," katanya yang juga AJK Lajnah Alam Sekitar PAS Pusat.

Surau Hitam sejak sekian lama terkenal dengan port PAS ekoran kedudukannya bersebelahan dengan markas PAS cawangan itu.

Program ceramah-ceramah PAS di Ampangan juga kebiasaannya akan dibuat di sini.

Bagaimanapun banyak pihak sangsi dengan kain rentang kononnya pelancaran NGO Jati yang diterajui bekas Exco Selangor Datuk Dr Hassan Ali juga akan dibuat disitu.

Lebih menghairankan, pada kain rentang itu meletakkan nama Cikgu Hassan Mohd Taha yang sangat dikenali di kawasan itu.

Sehubungan itu menurut Hassan, beliau akan membuat satu laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Seremban dalam masa terdekat.

Last Updated on Rabu, 02 Mei 2012 11:41

05 di tampin - Google Blog Search

05 di tampin - Google Blog Search


Bersantai bersama Tok Ali <b>di Tampin</b>, Negeri Sembilan : Gayong TV

Posted: 11 Jun 2012 06:54 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Bersantai bersama Tok Ali di Tampin, Negeri Sembilan. Posted by gayong · Leave a Comment. Krew Gayong TV di bawah pimpinan Cikgu Aziz melawat Tok Ali di Tampin, Negeri Sembilan. Posted on 06.11.12 · Tagged with ...

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search


Industri penerbangan <b>di Nilai</b> | Anak-Anak <b>Negeri Sembilan</b>

Posted: 04 Jul 2012 03:22 AM PDT

SEREMBAN 3 Julai - Kerajaan negeri bercadang untuk membangunkan industri penerbangan di sekitar Nilai dekat sini yang dianggap berpotensi untuk memacu serta menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negeri ini.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, bidang tersebut diyakini mampu melonjakkan pendapatan negeri dengan mewujudkan perkhidmatan sokongan seperti penyediaan dalam aspek penyelenggaraan termasuk penghasilan komponen alat ganti kapal terbang.


''Ini kerana kita mahu memanfaatkan lokasi serta kedudukan negeri ini yang strategik untuk pembangunan industri terbabit berikutan negeri ini terletak berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan juga Terminal Penerbangan Tambang Rendah (LCCT).

''Inisiatif ini merupakan antara cadangan serta hasil kajian yang dikemukakan Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) kepada kerajaan negeri dalam menentukan Pelan Strategik Ekonomi Negeri Sembilan berada di landasan yang tepat," katanya kepada pemberita pada sidang akhbar di Wisma Negeri di sini hari ini.

Turut hadir Pengarah Eksekutif MIER, Dr. Zakariah Abdul Rashid.

Menurut Mohamad, pihaknya turut berhasrat untuk menjalankan kerjasama dengan syarikat luar yang berminat untuk menerokai bersama industri terbabit.

''Kami menerima baik usul yang dibentangkan oleh MIER ini dan kini kita akan menjalankan kajian secara terperinci sebelum dapat dilaksanakan.

''Namun, saya yakin menceburkan diri dalam bidang ini sedikit-sebanyak akan memberikan nilai tambah kepada pertumbuhan ekonomi negeri, sekali gus boleh dimanfaatkan oleh dua syarikat penerbangan terbesar negara iaitu Malaysia Airlines (MAS) dan AirAsia," ujarnya.

Sementara itu, Zakariah memberitahu, kewujudan industri tersebut di negeri ini bukan sahaja akan merangsang pertumbuhan ekonomi, malah membuka peluang pekerjaan kepada rakyat tempatan termasuk penduduk setempat.

''Tetapi apa yang lebih penting, industri ini akan mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan dalam kalangan tenaga profesional, sekali gus mempengaruhi pendapatan isi rumah dengan jumlah gaji yang lebih tinggi bakal ditawarkan melalui bidang tersebut," jelasnya.

Dalam pada itu, tambah Mohamad, melalui kajian MIER, pihaknya juga akan memberikan tumpuan serta mengambil beberapa langkah terhadap membangunkan industri pertanian, pelancongan, pendidikan dan juga pembuatan.

''Melalui perangkaan MIER, Negeri Sembilan diyakini mampu mencapai status negeri maju menjelang 2018 dengan mencatatkan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada kadar 5.7 peratus," katanya.

Sumber: Utusan

Tokan tando arrow di bawah untuk lihat komen Facebook terkini!

05 di serting - Google Blog Search

05 di serting - Google Blog Search


40 Ahli Umno <b>Serting</b> Llir <b>Di</b> Jempol Sertai PAS ~ IdaMan

Posted: 19 Jun 2012 05:03 AM PDT

JEMPOL: Umno Cawangan Kampung Serting Ilir di Jempol, semakin tempang apabila seramai 40 ahli Umno cawangan tersebut mengucapkan "selamat tinggal" kepada Umno di dalam satu majlis ceramah khas yang diadakan di Batu 36 1/2, Kampung Serting Ilir, berhampiran Jalan Bahau.
Di dalam majlis yang diketuai Faizal Wahab itu, seramai 40 bekas ahli Umno itu menyerahkan borang keahlian PAS kepada Yang Dipertua PAS Kawasan Jempol, Abdul Rahman Ramli.
Justeru, sebuah cawangan PAS di Kampung Serting Ilir ditubuhkan dan diketuai oleh Faizal sendiri.
"Malam ini adalah malam bersejarah buat PAS Jempol apabila buat kali pertama kita berjaya memecahkan kubu kuat Umno 40 ahli Umno Serting Ilir sertai PASdi Kampung Serting Ilir yang mempunyai lebih 1,500 pengundi berdaftar.
"Malah inilah kali pertama sebuah ceramah anjuran PAS atau Pakatan Rakyat diadakan. Saya yakin ini petanda bahawa pengaruh Umno di Jempol akan ditamatkan oleh Pakatan Rakyat pada Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti," kata Abdul Rahman di hadapan lebih 300 hadirin.
Turut hadir dan menyampaikan ceramah ialah Bekas Pesuruhjaya PAS Negeri, Ustaz Azraie Omar; Ketua Penerangan, Ustaz Norazman Mohamad, Ketua Pemuda PAS Jempol, Ustaz Mohd Fairuz Mohd Isa dan Naib Yang Dipertua PAS Jempol, Abd Rahman Ramli.

http://pas.org.my

di negeri sembilan - Google Blog Search

di negeri sembilan - Google Blog Search


PASPB: MAKIN BERMASALAH!!!UMNO bercakar <b>di Negeri Sembilan</b>

Posted: 12 Jun 2012 02:04 PM PDT

Negeri Sembilan dalam bahaya jika BN masih mengekalkan Datuk Seri Mohamad Hasan bertanding dalam pilihan raya umum 13."Rakyat Negeri Sembilan mengatakan mereka tidak mahu Menteri Besar sekarang bertanding sekali lagi. "Mereka kata,jika Mohamad bertanding, mereka tdak akan undi BN," kata bekas ADUN BN Chembong, Datuk Mohamd Rais Zainuddin. 
Menurutnya, sekumpulan ahli veteran Umno Negeri Sembilan telah mengetengahkan perkara ini ke pengetahuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.  Katanya, rakyat tidak gembira dengan Mohamad dan meminta beliau tidak bertanding mana-mana kerusi DUN di Negeri Sembilan.

"Mereka kata, mereka tidak gembira dengan keluarga Mohamad. Ini pandangan rakyat, saya cuma memberitahu. "Jika Najib mengutamakan rakyat, beliau harus melihat dan mempertimbangkan perkara ini dengan serius, " kata Mohamad Rais yang juga bekas AJK Umno Rembau.

Katanya, rakyat yang sayangkan BN dan Umno bimbang Negeri Sembilan akan jatuh ke tangan pembangkang jika Mohamad terus bertanding dalam PRU 13.  Sementara itu, seorang AJK Umno Rembau memberitahu, penyokong bekas Menteri Besar Tan Sri Isa Samad yang tidak gembira dengan Mohamad.

"Mereka tidak mahu Menteri Besar sekarang bertanding lagi di DUN Rantau," kata Mohd Fauzi Othman.

'Orang Isa tidak suka Mohamad'


Mohamad bekas tokoh korporat menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan selepas PRU 12. Beliau juga merupakan Ketua Umno Rembau. Kata Mohd Fauzi, orang Isa masih belum puas dengan Pengerusi Felda itu yang telah menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan selama 21 tahun itu.

"Orang Isa tidak suka kepada Mohamad, mungkin mereka sudah tidak dapat apa yang mereka dapat semasa Isa menjadi Menteri Besar. "Tapi apa yang Isa buat selama menjadi Menteri Besar? Sepatutnya Negeri Sembilan sudah jadi seperti Melaka jika ditadbir secara korporat.

"Ini yang mahu dibuat oleh Mohamad iaitu membangunkan Negeri Sembilan secara korporat. "Cara ini (korporat) mungkin menyebabkan orang tidak suka kepada Mohamad tetapi ia sesuai untuk pembangunan Negeri Sembilan," katanya lagi.

Menurut Mohd Fauzi, bagaimanapun beliau tidak mendengar bahawa Mohamad akan bertanding di Parlimen atau DUN lain dalam PRU 13. Katanya, Mohamad akan kekal di DUN Rantau dan pengundi serta boleh menerima pemerintahannya secara korporat yang sesuai dengan perkembangan semasa Negeri Sembilan yang berkembang pesat.

"Tanya rakyat Negeri Sembilan, apa beza Menteri Besar Negeri Sembilan sekarang dengan Menteri Besar sebelum-sebelum ini?" katanya lagi. Mohd Fauzi yakin Mohamad akan kekal bertanding di DUN Rantau kerana beliau merupakan anak jadi kawasan tersebut.

Mohamad disebut-sebut akan bertanding di DUN Paroi yang kini diwakili Pesuruhjaya PAS negeri, Mohamad Taufek Abdul Ghani dalam PRU 13.
Addin

ads