Ahad, 4 November 2012

05 di mambau - Google Blog Search

05 di mambau - Google Blog Search


Suara Generasi Baru » Program Qurban Gerakan Massa Generasi <b>...</b>

Posted: 30 Oct 2012 04:20 AM PDT

SEREMBAN – Bertempat di Kg.Kayu Ara, Mambau, Seremban telah berlangsung program Qurban Gerakan Massa Anjuran Bersama Persatuan Belia Kelana Putra dan Pejabat  Belia dan Sukan Daerah Seremban. Seekor lembu telah disembelih korban pada dan diuruskan oleh ahli persatuan dan penduduk kampung.

Program bermula seawal jam 8 pagi dan lembu telah disembelih oleh penyembelih bertauliah daripada Jabatan Agama Islam Negeri Sembilan.

Menurut pengerusi persatuan, Saudara Mohd Fairos Rusli, aktiviti ini adalah salah satu daripada  program tahunan mereka dan telah mendapat kepercayaan daripada Jabatan Belia & Sukan Daerah Seremban untuk penganjurannya.

Tujuan utama diadakan program ini adalah untuk merayakan Aidiladha dan mengingati pengorbanan Nabi Allah Ibrahim dan anaknya Nabi Ismail demi melaksanakan suruhan Allah SWT.

Sesi melapah daging lembu yang diadakan di persekitaran Surau Kg.Kayu Ara, Mambau itu juga turut disertai oleh ahli belia dan penduduk setempat.

Selepas ditimbang dan dibahagikan, ahli-ahli persatuan telah mengagihkan daging korban tersebut kepada penduduk setempat.

Program ini juga turut dihadiri oleh En Hazan Hj Dahari, Pegawai Belia dan Sukan Daerah Seremban.

Persatuan Belia Klana Putra juga adalah merupakan salah satu pemenang gangsa Anugerah Persatuan Belia sempena Hari Belia Negara Peringkat Negeri Sembilan 2012 yang lepas.05 di teluk kemang - Google Blog Search

05 di teluk kemang - Google Blog Search


Demo “Selamatkan Pantai Kito” Sampai <b>di</b> Parlimen, Ahli Parlimen <b>...</b>

Posted: 01 Nov 2012 12:09 AM PDT

Minggu lalu Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)  telah membawa seluruh peniaga, pengusaha di pesisir pantai Teluk Kemang dan Persatuan Peniaga Kecil Melayu Port Dickson ke Wisma Negeri di Seremban untuk bertemu MB N.Sembilan bagi menyelesaikan masalah dan menyelamatkan Pantai Teluk Kemang.

Hari ini SAMM sekali lagi ke depan untuk membela nasib peniaga dan pengusaha pantai di Teluk Kemang dengan membawa mereka ke Parlimen Malaysia bagi mengadu nasib. Beberapa ahli parlimen Pakatan Rakyat turut berterik panas bersama mereka di luar parlimen menyatakan bantahan dan memohon tindakan kerajaan menyelamatkan Pantai Teluk Kemang.

Antara ahli parlimen yang hadir ialah YB Khalid Samad, YB Tian Chua, YB Firdaus Jaafar dan beberapa lagi, turut bersama dalam demo yang membabitkan 100 peniaga dan pengusaha pantai ialah pengasas SAMM iaitu Chegubard bersama komrade Negeri Sembilan. Laporan lanjut selepas ini…

Kenyataan awal adalah seperti di bawah;

Kenyataan Umum

24 Oktober 2012Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) N.Sembilan bersama seluruh peniaga, pengusaha pantai dan Persatuan Peniaga Kecil Melayu Port Dickson telah hadir dalam satu siri demo bantahan di hadapan Wisma Negeri di Seremban, N.Sembilan. Bantahan adalah berkisar isu penambakkan pantai Teluk Kemang dan isu persatuan peniaga kecil melayu yang ditindas oleh pemimpin Umno setempat termasuklah YDP Majlis Perbandaran Port Dickson. Sebuah memorandum turut sedia untuk diserahkan kepada Menteri Besar Negeri Sembilan.

Seramai hampir 100 orang muncul di depan Wisma Negeri pada jam 11 pagi untuk bertemu Menteri Besar N.Sembilan untuk mengadu nasib dan menyampaikan memorandum. Namun MB N.Sembilan tidak sudi untuk mendengar rintihan rakyat di atas kesibukan mengurus negeri, hanya diwakili oleh sdr Zulkifli Awang yang juga pegawai khas kepada Menteri Besar.

Demonstrasi bantahan berpunca daripada isu penambakkan pantai Teluk Kemang, telah menimbulkan suasana yang menjejaskan periuk nasi mereka yang saban tahun berniaga di Teluk Kemang. Penambakkan pantai juga merosakkan rupa bentuk muka bumi pantai teluk kemang yang selama ini menjadi pilihan nombor satu pelancong tempatan terutamanya dari bandaraya Kuala Lumpur di atas faktor pantainya yang landai dan lokasinya yang strategik.

Penambakkan pantai di atas alasan 'pantai sempit' tidak releven. Ia akan menjurus kepada kerosakkan ekosistem dan secara tidak langsung mengubah rupa bumi pantai Teluk Kemang yang diiktiraf antara pantai selesa yang selamat berbanding pantai di tempat lain yang berselut lumpur, dan terdedah kepada bahaya air pasang surut yang jauh dari gigi pantai.

Seperti yang berlaku di pantai Batu 4 dan Batu 5 Port Dickson selepas penambakkan, kecerunan pasir yang ditambak telah mengubah kedalaman lantas direkodkan telah banyak nyawa pengunjung yang melayang. Akhirnya pantai tersebut dihindari oleh pengunjung. Inilah yang amat dikhuatri akan berlaku di pantai Teluk Kemang. Nescaya dalam jangka masa panjang negara akan kehilangan satu pusat pelancongan yang paling digemari dan dalam jangka masa pendek pula, peniaga akan mengalami kerugian yang berterusan dan ramai yang bakal hilang mata pencarian di atas projek yang terburu-buru ini.

Dalam demonstasi yang sama, Persatuan Peniaga Kecil Melayu juga ingin memohon kepada Menteri Besar supaya segera menyelesaikan kemelut persatuan mereka yang kini telah disebotaj oleh beberapa pimpinan umno setempat bersama pihak berkuasa tempatan bagi menutup segala kemungkaran dan penyelewengan yang telah dilakukan oleh pengerusi persatuan yang terdahulu.

Antara lain perkara berbangkit yang menyebabkan demonstrasi dianjur adalah seperti berikut;

* Perancangan pembangunan yang tidak menepati spesifikasi banyak menimbulkan tandatanya

* Membantah pembinaan longkang besar yang menyebabkan air laut Teluk Kemang menjadi keruh dan kotor

* Mohon gerai lama, tandas awam dan bangunan buruk diganti dengan fasiliti yang baru

* Memastikan setiap premis perniagaan memperolehi CF tepat pada masanya supaya perniagaan tidak terhenti lama

* Pampasan yang setimpal sekiranya projek penambakkan ini diteruskan

Maka dengan ini SAMM N.Sembilan berperanan menjadi platform bagi rakyat yang tertindas bagi menyelesaikan masalah yang tidak dihiraukan oleh mana-mana kerajaan pemerintah samada di peringkat negeri atau negara. SAMM N.Sembilan akan mengaturkan satu sidang media dan pertemuan di antara semua mangsa yang terlibat dengan beberapa menteri yang berkaitan di parlimen pada minggu hadapan.

Sekian,

Azizi Abd Aziz

Pengarah Seketariat

(bp SAMM Negeri Sembilan)

Solidariti Anak Muda Malaysia

05 di paroi - Google Blog Search

05 di paroi - Google Blog Search


Wajib Sebar! Aturcara Perhimpunan Rakyat Bangkit Pada 3 Nov <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 31 Oct 2012 02:20 AM PDTKuala Lumpur - by @tiewnama
berikut adalah aturcara bagi majlis pelancaran BERSIH 3.1 di seremban pada 3 november 2012, perhimpunan ini tidak mendapat permit dari polis dan majlis bandaraya seremban kerana umum
tahu mereka adalah agen Barisan Nasional, anak muda 1malaysia di jemput hadir bagi tujuan
menyelamatkan negara dari tangan pemerintah yang ganas dan rasuah.

ATURCARA PETANG 3 NOVEMBER 2012 BERSIH RAKYAT BANGKIT. 
3.00 ptg - Konvoi motorsikal berkumpul di perkarangan Stadium Paroi 
3.30 ptg - Konvoi bergerak menuju ke tapak Himpunan 
4.15 ptg - Konvoi tiba di tapak Himpunan,Sambutan Gendang India,Kompang & Tarian Singa 
4.30 ptg - Karnival Rakyat Bermula 

1. Pidato Rakyat 
2. Bakat Seni @ Konsert Rakyat 
3. Persembahan Kebudayaan Rakyat 
4. Pameran Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat 
6.30 ptg - Tamat program petang 

ATURCARA MALAM 
8.00 mlm - Pameran Kerajaan Pakatan sehingga pukul 12.00 mlm 
8.30 mlm - Aluan Pengerusi Majlis, YB P. Gunasekaran 
8.35 mlm - Ucapan YB Mohd Taufik Abdul Ghani 
8.45 mlm - Ucapan YB Loke Siew Fook 
8.55 mlm - Ucapan YB Dato Kamarul Baharin Abbas 
9.05 mlm - Gimik Penyerahan Memorandum Persefahaman PR N9 

9.10 mlm - Ucapan YB Mohd Azmin Ali 
9.30 mlm - Ucapan Sdr Mohamad Sabu Pengarah Program 
9.50 mlm - Ucapan Wakil Hijau Lynas 
9.55 mlm - Ucapan Wakil Kuning Bersih 3.0
10.00 mlm - Ucapan Wakil Merah Royalti 
10.05 mlm - Ucapan Wakil Oren Felda 

10.10 mlm - Deklamasi Sajak: A. Samad Said 
10.15 mlm - Ucapan YB Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang 
10.45 mlm - Ucapan YB Lim Kit Siang 
11.15 mlm - Gimik Muzikal 'Ubahlah Sekarang' 
11.20 mlm - Ucapan YB Dato Seri Anwar Ibrahim 
12.00 mlm - Gimik Pelancaran Himpunan Kebangkitan Rakyat

semua di jemput hadir memeriahkan suasana tembakan water cannon fru, libasan cota fru
rusuhan polis di raja malaysia, tembakan gas pemedih mata kerajaan Barisan Nasional.


by @tiewnama - ini adalah sejarah terakhir anak muda kalau nak rasa 
gas pemedih mata sebelum tidak merasa lagi kerana Barisan Nasional 
akan ke kerusi pembangkang atau ke penjara selepas ini . kahkahkahkah


Pesanan : Satu Pages fb baru nama 'PR supporter' (khas kepada penyokong PR) telah diwujudkan oleh rakan blogger pada 19.2.2012. Sasaran 1 Juta sebelum 13 March 2013. Sila klik di sini http://on.fb.me/zKwAgs untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih Mohon Like "Like" di bawah juga. 

05 di port dickson - Google Blog Search

05 di port dickson - Google Blog Search


Mohamad Taufek Abd Ghani: Lagi kemusnahan pantai <b>di Port Dickson</b>

Posted: 16 Oct 2012 05:15 PM PDT

Lagi kemusnahan pantai di Port Dickson yang dibiarkan sejak tahun 2009 yang melibatkan projek penambakan pantai.
Resort's residents fear losing beach
PORT DICKSON: Residents at the Regency Tanjung Tuan Beach Resort are appealing to the authorities after a broken perforated pipe left them without a beach.
It is understood that the sand-reclamation pipe broke down three years ago and is yet to be put right. It was used to retain sand and pump out water after sand-reclamation work nearby.
Businessman Prabakaran Selvarajah, 60, said the pipe was built in 2005 to prevent sand being washed away, but it broke down in 2009.
He said that caused the eroding which not only left residents without a beach but also created an ugly sight.
"You can see the roots of trees exposed because the sand underneath has been washed away," he told the New Straits Times.
He said the place was known to have one of the best beaches in the country and therefore the resort was touted as a good investment.
"Even though the price of real estate here has gone up, what is going to happen when there is no beach left at all? The main draw of the resort will be gone."
He said at one point, the sea water had flooded the car park and even reached the swimming pool.
Prabakaran said residents wanted the broken pipe to be fixed and the extraction of sand from nearby hotels halted as a temporary measure to end the flooding.
"We are taking sand from the hotel next to us because after the reclamation, the sand that is supposed to be at the Regency ends up being diverted to the other hotels."
Businessman Daniel Charles, 52, said the government should take care of the beach in Port Dickson since it drew huge crowds because it was close to Kuala Lumpur.
"The pipe that was working before should be maintained well along with the other facilities around the beach."

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search


Polis Tumpaskan Sindiket Curi Telefon Pintar RM3.23j | MyNewsHub

Posted: 29 Oct 2012 04:36 AM PDT

KUALA LUMPUR – Polis berjaya menumpaskan sindiket mencuri 1,407 telefon pintar terbaharu jenis Samsung Galaxy Note II bernilai RM3.23 juta setelah tertangkapnya 13 orang, termasuk dalang sindiket itu dalam tempoh sembilan hari.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Bukit Aman Datuk Syed Ismail Syed Azizan berkata kesemua mereka adalah empat wanita dan sembilan lelaki yang berumur antara 22 dan 43 tahun.

Beliau berkata daripada 13 ditahan itu, seorang daripada mereka berusia 42 tahun menyerah diri di Ibu Pejabat Polis Daerah Sepang pada Isnin.

"Polis melancarkan operasi pada 23 Okt setelah mendapat maklumat dan mereka ditahan di 11 lokasi di sekitar kawasan MAS Kargo di Sepang, kawasan perumahan di Nilai, Puchong, Sepang dan pasar raya menjual peralatan elektronik di Bukit Bintang," katanya dalam sidang media di sini, Isnin.

Pada 20 Okt lepas, sekumpulan penjenayah menyamar sebagai wakil syarikat perkhidmatan pengangkutan untuk melarikan telefon pintar itu dari pusat simpanan kargo di Lapangan Terbang Kuala Lumpur.

Syed Ismail berkata hasil daripada tangkapan tersebut, polis menemui 71 buah telefon pintar itu manakala selebihnya masih dikesan.

Beliau berkata dalang sindiket itu adalah petugas sebuah syarikat perkhidmatan pengangkutan yang dipercayai mempunyai maklumat dalaman mengenai telefon pintar itu.

Katanya polis turut menemui sebuah lori, yang digunakan untuk melarikan telefon pintar terbabit di Sepang dan lori berkenaan dilaporkan dicuri di Brickfields pada 18 Okt lepas.

Katanya antara mereka yang ditahan itu terdapat seorang wanita yang membeli 80 telefon pintar itu dengan harga RM104,000 dan menjualnya kepada orang ramai dengan harga RM1,850 seunit.

Sehubungan itu, polis masih mencari empat lagi suspek kes berkenaan iaitu U.Chalan, 23, beralamat No 17, Jalan Cheko, Jalan Klang Lama, di sini, dan N. Selvakumar, 32, beralamat PT10642, Taman Desa Cempaka, Nilai, Negeri Sembilan.

Dua lagi adalah adik beradik lelaki iaitu J. Aravindan, 29, dan J. Pratib beralamat No 7745, Taman Desa Jasmin 2, Bandar Baru Nilai, Negeri Sembilan.

Justeru beliau menasihatkan orang ramai agar berhati-hati jika membeli telefon pintar berkenaan dengan harga murah kerana harga pasaran adalah RM2,299 dan polis tidak akan teragak-agak mengambil tindakan tegas kepada mereka membeli telefon curi.

Mengenai siasatan dua pelajar Malaysia, yang belajar di Singapura dan mengeluarkan gambar dan video lucah mengenai diri mereka, Syed Ismail berkata polis kini menjalankan siasatan mengikut Seksyen 292 Kanun Keseksaan kerana mengedar bahan lucah dan siasatan dibuat berdasarkan laporan media.

"Sehingga kini tiada pihak yang tampil membuat laporan terhadap pasangan kekasih itu," katanya.- BERNAMA

Iklan Teks:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

di negeri sembilan - Google Blog Search

di negeri sembilan - Google Blog Search


Himpunan Raksaksa Pakatan Rakyat <b>Di Negeri Sembilan</b>

Posted: 03 Nov 2012 04:36 PM PDT

Ketika para pemimpin dan penyokong Pakatan Rakyat berhimpun di sebuah padang usang di Taman Seremban Jaya, Senawang, di tengah-tengah bandar Seremban dianjurkan konsert khas.

Konsert yang dinamakan Majlis Perpaduan Negeri Sembilan Sehati Sejiwa itu menampilkan penyanyi M Nasir, Hatta, One Nation Emcee dan lain-lain diadakan di Padang Majlis Perbandaran Seremban (MPS).

Majlis yang bermula jam 8.00 malam itu dianggap cuba mengalihkan perhatian masyarakat negeri ini dari tertumpu ke Himpunan Kebangkitan Rakyat yang diadakan kira-kira 10 km dari situ.


Promosi program ini bukan calang-calang. Bannernya dipasang seluruh bandar Seremban kalau tidak seluruh Negeri Sembilan pun. Ia ada di merata-rata tempat di bandar Seremban ini termasuk di pokok-pokok di dalam hutan taman rekreasi.

Di Senawang, Himpunan Kebangkitan Rakyat bermula sejak jam 3 petang lagi. Ia bermula dengan perarakan masuk rombongan bermotosikal Pemuda Pakatan Rakyat.

Pentas utamanya dibina dari lori kontena yang dimiliki oleh DAP. Pada malamnya, bas dua tingkat Jelajah Rakyat PKR turut serta di Senawang.

Dengan hujan yang turun renyai-renyai dan kadang-kadang lebat di bandar Seremban, kedua-dua program yang dianjurkan oleh kedua-dua pihak yang bertentangan ini cuba menarik perhatian rakyat negeri ini.

Negeri Sembilan mendapat perhatian peminat politik apabila kerajaan BN yang dibentuk selepas pilihan raya umum 2008 tidak mempunyai kuasa 2/3.

Dari 36 kerusi DUN yang dipertandingkan, DAP berjaya memenangi 10 dari 11 kerusi yang ditandinginya, PKR menang empat dari 12 kerusi manakala PAS menang satu dari 13 kerusi yang ditandingi.

Di peringkat Parlimen pula, DAP mendapat dua kerusi Parlimen manakala PKR mendapat satu dari lapan kerusi Parlimen di negeri ini.

Ini bermakna, Pakatan Rakyat hanya memerlukan empat kerusi DUN sahaja untuk menjatuhkan kerajaan BN Negeri Sembilan itu.

Inilah yang merisaukan BN. Apabila Pakatan Rakyat menganjurkan perhimpunan bersama mereka di Senawang mulai petang ini, BN dipercayai di belakang konsert nyanyian yang dinamakan Majlis Perpaduan Negeri Sembilan Sehati Sejiwa itu.

Namun terbukti, yang sehati sejiwa adalah majlis anjuran Pakatan Rakyat apabila rakyat berbilang kaum bersatu hati di sebuah padang usang di Senawang itu.

Pelbagai jenis permainan dan persembahan rakyat di persembahkan di majlis itu bukannya melibatkan artis Melayu sahaja sebagaimana yang berlaku di padang MPS itu tetapi juga penyanyi Cina, India dan artis-artis baru yang menyertai Pakatan menyerikan majlis ini.

Di samping itu, pelbagai jenis kesenian rakyat pelbagai kaum dipersembahkan di majlis ini.

"Jika 45% pengundi Melayu di Negeri Sembilan memihak kepada Pakatan kali ini, Pakatan Rakyat akan menjadi kerajaan di negeri ini selepas pilihan raya umum akan datang," kata Dr Rosli Yaakob, AJK PAS Pusat yang ditemui di Senawang petang tadi.

Dalam PRU 2008, 35% pengundi Melayu memberikan undi kepada Pakatan Rakyat manakala 65% pengundi Cina memberikan undi kepada Pakatan.

Bagi Dr Rosli, angka 45% sokongan pengundi Melayu tidak lagi mustahil dalam pilihan raya umum akan datang. Ini kerana, angin perubahan bertiup kencang di Negeri Sembilan ini.

"Jika pengundi Cina boleh memberikan undi sehingga 80%, ketika itu bebanan untuk mendapatkan undi Melayu semakin kurang," kata Dr Rosli yang pernah menjadi Penolong Gabenor Bank Negara itu.

Apakah PAS mampu memberikan sekurang-kurangnya empat lagi kerusi untuk menjatuhkan BN itu? Dr Rosli dengan penuh yakin, ia boleh dilakukan.

Hendak atau tidak, nampaknya Kerajaan BN akan jatuh dalam pilihan raya umum akan datang. Soalnya di mana orang Melayu Negeri Sembilan ketika itu?

Untuk memastikan kerajaan ini stabil nanti, pengundi Melayu perlu mengundi PAS. Jika itu yang mereka lakukan, negeri akan stabil dan semua pihak akan mengecapi nikmat perubahan ini.- harakahdaily

Biarpun hujan lebat turun tidak berhenti-henti sejak jam 5 petang tadi, namun ianya tidak menghalang ribuan rakyat hadir ke pelancaran Himpunan Kebangkitan Rakyat di Taman Seremban Jaya di sini malam ini.

Dianggarkan sehingga jam 9.30 malam, 10,000 orang dari pelbagai kaum memenuhi ruang padang dihadapan pentas dan jumlahnya semakin bertambah menjelang ucapan pemimpin utama Pakatan Rakyat di penghujung program malam ini.

Mereka tetap hadir walaupun terpaksa berpayung, berbaju hujan dan berada dalam becak di tengah padang, semata-mata mahu mendengar amanat dari pimpinan mereka.

Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim serta Penasihat DAP Lim Kit Siang dijangka akan menyampaikan amanat khas malam ini.

Tirai program malam ini dimulakan dengan ucapan wakil-wakil NGO rakyat termasuk NGO 'R' yang memperjuangkan tuntutan royalti, NGO Anti-Lynas, NGO Anak yang memperjuangkan nasib peneroka, NGO Bersih yang memperjuangkan tuntutan pilihan raya bersih dan adil serta wakil NGO Kase yang membantah saman ekor termasuk penggunaan AES.

Sesuai dengan nama Himpunan Kebangkitan Rakyat, warna tema pada himpunan kali ini juga mewakili warna tema NGO-NGO tersebut.

Empat warna tema malam ini adalah warna kuning sebagai menyokong perjuangan Bersih, Oren untuk Anak, merah untuk Royalti dan hijau untuk Anti-Lynas.

Turut berucap diawal program malam ini termasuk Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan Taufek Ghani, Pengerusi DAP Negeri Sembilan Lok Seiw Fok, serta Pengerusi PKR Negeri Datuk Kamarul Bahrin Abas.

Ketika ini antara pemimpin Pakatan Rakyat yang duduk di pentas utama termasuk Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu, Timbalan Presiden PKR Azmin Ali serta Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar dan Ketua Dewan Muslimat PAS Siti Zailah Mohd Yusof.

Selain itu, turut kelihatan pemimpin ketiga-tiga parti Negeri Sembilan, pemimpin pakatan rakyat di segenap peringkat serta Sasterawan Negara Datuk A Samad Said.

Ucapan oleh pemimpin utama dijangka bermula jam 10 malam ini.

Ketika ini kelihatan Bas Merdeka Rakyat yang membawa ketiga-tiga ketua pemimpin parti, Anwar, Kit Siang dan TG Abdul Hadi tiba di tapak program.Gambar : Himpunan Kebangkitan Rakyat <b>Di Negeri Sembilan</b>

Posted: 03 Nov 2012 05:00 AM PDT
Biarpun hujan lebat turun sejak jam 2 petang tadi, namun kehadiran orang ramai ke sini tidak putus-putus sejak tenga hari.

Tirai program dibuka kira-kira jam 4 petang ini sejurus hujan mula reda dengan ketibaan hampir 200 motor berkuasa tinggi yang berkonvoi dari Stadium Paroi ke tapak program di sini.

Ketibaan mereka turut disambut dengan paluan gendang dan alat musik tradisional dari tiga kaum iaitu Melayu, Cina dan India.

Pada ketika ini, sudah hampir 5,000 orang memenuhi tapak program biarpun program utama dengan kehadiran pemimpin utama PAS, PKR dan DAP hanya malam ini.

Keadaan padang yang becak tidak sedikitpun menyukarkan orang ramai untuk berada di tengah-tengah padang.

Sementara itu pihak penganjur turut menyediakan kerusi kepada orang ramai yang hadir.

Petang ini juga turut berlangsung ucapan pembukaan dari ketiga-tiga ketua pemuda PAS, PKR dan DAP negeri.

Dan sekarang ini pula berlangsung konsert nyanyian artis-artis yang telah bersama Pakatan termasuk Aisyah dan Dayangku Intan.

Himpunan Kebangkitan Rakyat <b>Di Negeri Sembilan</b> Diawali Dengan <b>...</b>

Posted: 03 Nov 2012 05:30 PM PDT

Para pecacai Pakatan Rakyat begitu seronok dengan kehadiran ribuan orang di Taman Seremban Jaya untuk 'memeriahkan' Himpunan Kebangkitan Rakyat mewakili empat puak yang disimbolkan dengan warna iaitu oren untuk ANAK, kuning untuk BERSIH, merah untuk ROYALTI dan hijau untuk ANTI-LYNAS. Kata mereka, hujan lebat pada awal penganjuran program berkenaan, tidak mematahkan semangat para hadirin yang terdiri daripada pelbagai kaum untuk hadir.

Menariknya ada yang mengatakan sehingga jam 10:00 malam tadi, jumlah yang hadir adalah seramai 30,000 orang!

Bayangkanlah, sebuah padang berkeluasan sebegitu rupa boleh menempatkan 30,000 orang… barangkali mereka semua terpaksa duduk berpangku riba bagi mewujudkan angka berkenaan.

Ramai pemimpin Pakatan Rakyat yang hadir dalam program berkenaan dan sudah tentulah Anwar Ibrahim tidak terkecuali daripada program sebegitu rupa. Malah, bas, treler dan kereta mewah yang menggunakan keseluruhannya duit rakyat Selangor, yang dinamakan sebagai kenderaan Jelajah Merdeka Rakyat, turut dipamerkan dan dijadikan sebagai kenderaan yang menjadi simbol kepada keserakahan nafsu Anwar Ibrahim.

Kehadiran sebegitu ramai orang sebenarnya tidaklah sehebat pada tahun 1998 dan 1999 yang meyakinkan Anwar Ibrahim bahawa Kerajaan Barisan Nasional pimpinan Tun Dr. Mahathir pada waktu itu akan jatuh dengan mudah. Bagaimanapun, apabila keputusan pilihanraya pada 1999, Anwar Ibrahim ternyata kecewa kerana sokongan yang jumlahnya puluhan ribu sewaktu dia tampil berkempen, tidak banyak membantu keputusannya pun.

Dan menariknya, keadaan di Himpunan Kebangkitan Rakyat itu juga hampir sama pada tahun 1998-1999 dengan kehadiran paling ramai dan majoriti tetap adalah orang Melayu yang mewakili PAS dan PKR. Manakala kaum Cina dan India dari DAP, tidaklah begitu ramai kecuali mereka yang menggunakan himpunan seperti itu untuk berkempen. Keadaan yang hampir sama dengan apa yang berlaku pada tahun 1998 dan 1999 dahulu!

Bagi generasi baru yang tidak pernah tahu atau ambil tahu tentang peristiwa yang berlaku pada tahun 1998-1999 dahulu, jumlah yang mereka lihat di Himpunan Kebangkitan Rakyat di Seremban itu sebenarnya jauh lebih kecil dan kurang memberangsangkan.

Dan keadaan yang sama juga berlaku dengan 'amaran awal' yang kemudian ditukarkan dan dikatakan sebagai 'rahmat Allah Taala'.

Program yang sepatutnya bermula pada jam 3:00 petang itu terpaksa ditunda apabila hujan lebat yang disusuli dengan ribut petir serta angin keras, melanda kawasan berkenaan. Ramai yang bertempiaran dan mencari tempat perlindungan. Manakala golongan peniaga yang membuka gerai awal, mengalami kerugian apabila kebanyakan barangan jualan mereka basah lencun dan rosak.

Agak aneh melihatkan bagaimana golongan yang menjadi mesin propaganda Anwar Ibrahim boleh berbangga dan beranggapan bahawa apa yang berlaku pada sebelah petang semalam sebagai rahmat Allah Taala untuk perhimpunan berkenaan. Mereka langsung tidak menunjukkan perasaan takut dan gementar dengan ancaman yang didatangkan. Sebaliknya mereka mencabar Allah Taala agar menurunkan bala yang lebih besar seperti yang berlaku kepada penduduk Soddom dan Gomorrah.

Puncanya amat mudah. Mereka berasa sudah cukup kuat dengan kehadiran ramai orang dan jumlah yang ramai itu bagi mereka sudah tentu dapat melawan apa-apa sahaja bencana yang didatangkan nanti.

Sedikit tentang Himpunan Kebangkitan Rakyat di Taman Seremban Jaya…

Sasaran kehadiran adalah seramai 50,000 orang. PAS telah mengeluarkan arahan agar ahli-ahlinya datang meramaikan himpunan yang didanakan oleh Rangkaian PASARAYA FAMILY yang pelanggan-pelanggan utamanya adalah orang Melayu tetapi pemiliknya berbangsa Cina dan penyokong kuat DAP. Padang yang menjadi tapak perhimpunan tersebut adalah tanah milik pemilik pasaraya berkenaan.

Bagaimanapun, jumlah yang hadir tidak sampai 20,000 orang walaupun para pecacai cuba menggambarkannya sebagai puluhan ribu orang. Hujan lebat dikatakan menjadi punca Pakatan gagal menepati sasaran hadirin.

Walaupun para pecacai Pakatan Rakyat cuba menggambarkan orang ramai yang hadir itu adalah rakyat Negeri Sembilan yang datang secara ikhlas dan tidak dibayar, hakikatnya, kebanyakan daripada mereka datang dari negeri-negeri Utara Semenanjung, Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor berdasarkan loghat percakapan selain bas-bas rombongan yang tertera alamat serta bernombor pendaftaran negeri masing-masing.

Dan perbualan dengan puak-puak berkenaan mengesahkan bahawa kehadiran mereka berbayar, bahkan turut diberikan juga adalah WANG ROKOK!!!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

ads