Selasa, 16 Oktober 2012

05 di jempol - Google Blog Search

05 di jempol - Google Blog Search


aku anak <b>jempol</b>: PAS <b>di</b> FITNAH..?

Posted: 13 Oct 2012 07:17 PM PDT


::Hukum Fitnah::

Bismillahirrahmanirrahim.

Fitnah merupakan suatu sifat yang amat keji dan boleh mendatangkan kesan yang amat buruk kepada diri sendiri dan terhadap orang lain. Fitnah boleh diertikan bahawa seseorang yang menyampaikan keburukan orang lain dikalangan orang ramai dengan tujuan supaya mereka membenci atau memusuhinya.


Firman Allah SWT :
"Dan janganlah kamu ikuti setiap orang yang banyak bersumpah lagi hina yang banyak mencela serta menyebarkan fitnah, yang banyak menghalang berbuat baik, melampaui batas lagi banyak melakukan dosa."
(Al-Qalam : 10-12)

Perbuatan fitnah lebih berbahaya daripada pembunuhan kerana boleh menyebabkan masyarakat hilang rasa kasih sayang dan mencetuskan permusuhan.

Firman Allah SWT :
"Dan fitnah itu lebih besar (dosanya) daripada membunuh."
(Al-Baqarah : 217)

Firman Allah SWT :
"Sesungguhnya orang-orang yang menuduh (memfitnah) wanita-wanita yang baik lagi beriman berzina, mereka kena laknat di dunia dan akhirat dan bagi azab yang besar."
(An-Nur : 23)

Rasulullah SAW bersabda :
"Tidak akan masuk syurga yang membawa fitnah."

(HR.Bukhari dan Muslim dari Huzaifah)
Oleh kerana itu, bahaya fitnah boleh mengancam kesejahteraan. Maka umat Islam hendaklah sentiasa berhati-hati dan jangan mudah terpedaya dengan fitnah yang dibawa atau diterima.

Kita boleh lihat dengan jelas strategi pihak pembangkang yang menaburkan fitnah terhadap YAB Perdana Menteri dan Kerajaan kononnya melakukan kezaliman dan mengabaikan kebajikan kepada rakyat malaysia. Malah mereka tanpa segan silu keluar masuk kampung menjaja cerita, menjual fitnah seolah olah kerajaan tidak pernah melakukan kebaikan kepada rakyat.Mereka melakukkan ini dengan tujuan rakyat marah kepada kerajaan.rakyat benci kepada kerajaan dan menimbulkan keadaan huru hara dan akhirnya memberikan mereka kelebihan semasa PRU nanti.

Bangkitlah........, Ayuh kita bersatu padu,tolak fitnah fitnah yang bertaburan...gunakan kebijaksaan akal bukannya menggunakan emosi untuk mrnghukum tanpa selidik kebenarannya.


Tinggalkan Komen Anda Di Sini

05 di paroi - Google Blog Search

05 di paroi - Google Blog Search


HEBAHAN : PROGRAM JELAJAH JANJI DITEPATI <b>DI PAROI</b> NEGERI

Posted: 25 Sep 2012 04:53 PM PDT

HEBAHAN : PROGRAM JELAJAH JANJI DITEPATI DI PAROI NEGERI SEMBILAN

Kementerian Pelajaran Malaysia akan menyertai

Program Jelajah Janji DiTepati

Bertempat:Kompleks Belia Dan Sukan Paroi, Negeri Sembilan
Pada :29 September 2012 (Sabtu)
Masa : 09.00 pagi hingga 10.00 malam

Dirasmikan oleh

YAB Dato' Sri Haji Mohd Najib bin Tun Haji Abdul Razak

Perdana Menteri Malaysia

Masa Perasmian : 10.30 pagi

Orang ramai dijemput memeriahkan program ini..

Related Posts with ThumbnailsShare on Facebook
Posted on September 26th 2012 in My Artikel, My Event, My Info

Leave a Reply

05 di rembau - Google Blog Search

05 di rembau - Google Blog Search


Reka bentuk bangunan <b>di Rembau</b> punyai nilai warisan tinggi <b>...</b>

Posted: 17 Sep 2012 02:45 PM PDT

REMBAU 17 Sept. - Kajian terhadap reka bentuk bangunan di daerah ini amat penting berdasarkan nilai warisan yang tinggi dimilikinya.

Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin berkata, reka bentuk rumah, masjid dan bangunan tradisi itu adalah unik kerana ia mempunyai kaitan dengan sejarah Rembau.

Katanya, usaha yang dibuat kira-kira 300 pelajar Politeknik Port Dickson terhadap reka bentuk bangunan di daerah berkenaan selama seminggu adalah amat dialu-alukan.


"Saya menyokong usaha ini supaya warisan sejarah terutamanya yang berkaitan dengan reka bentuk bangunan di daerah Rembau dapat direkodkan secara rasmi.

"Barangkali ia boleh dibukukan supaya rekod ini dapat dibaca dan dihayati generasi akan datang," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan Program Kajian Sejarah Warisan Negeri Sembilan Parlimen Rembau anjuran Politeknik Port Dickson dengan kerjasama Lembaga Muzium Negeri Sembilan (LMNS) di Muzium Rembau Replika Istana Raja Melewar, dekat Astana Raja, di sini hari ini.

Turut hadir, Ahli Dewan Undangan Negeri Kota, Datuk Dr. Awaludin Said; Pengarah Politeknik Port Dickson, Mejar (K) Mohd. Kharir Mohd. Ibrahim dan Pengarah LMNS, Drs. Shamsuddin Ahmad.

Pada masa sama, Khairy turut mengalu-alukan penubuhan Pusat Kecemerlangan Seni Bina Minangkabau di Negeri Sembilan (Kawans) oleh Politeknik Port Dickson pada 29 November tahun lalu.

Objektif utama Kawans, katanya, adalah untuk merekodkan dengan teratur warisan Minang dalam bentuk lukisan, model butiran binaan dan persembahan multimedia sehingga menjadi pusat rujukan yang berupaya memberi khidmat nasihat kepada arkitek, muzium dan peminat bangunan lama.

"Dengan itu, adalah diharapkan Kawans akan menyimpan segala data dan sejarah adat dan suku Minang di negara ini melalui teknologi arkitek sampai bila-bila," katanya.

Sumber: Utusan

IKLAN TEKS: Ingin membeli produk insurans Etiqa Takaful? Sekitar Kuala Pilah. Telefon 0123280345 untuk temujanji. Jangan pandang remeh pada sesuatu yang anda rasa tidak perlu sekarang. Suatu hari nanti pasti anda terasa menyesal. Yang anda rasa tidak perlu ini sebenarnya yang akan memberikan sesuatu yang terbaik kala kesempitan.

Tokan tando arrow di bawah untuk lihat komen Facebook terkini!

05 di kuala pilah - Google Blog Search

05 di kuala pilah - Google Blog Search


MAT SABU DIBUANG DAERAH <b>DI KUALA PILAH</b>!!!

Posted: 27 Aug 2012 05:36 PM PDT

Mat Sabu mendakwa Tun Ghafar akan menyertai Pas sekiranya Allahyarham masih hidup sama seperti yang dilakukan oleh anak Allahyarham, Tamrin.

Percaya kepada qada dan qadar adalah salah satu dari rukun iman. Takdir baik dan buruk seseorang hamba Allah samada di dalam soal jodoh, pertemuan, rezeki dan maut akan terhenti sebaik sahaja hamba Allah itu menemui ajal.

Manusia yang hidupnya "berkalau-kalau" adalah manusia yang tidak beriman dengan rukun iman. Manusia yang sentiasa "berkalau-kalau", juga adalah manusia yang tidak mahu menerima kenyataan hidup. Manusia jenis ini mahu supaya Allah menentukan takdir seseorang mengikut citarasa dan selera mereka.

Ketetapan buat Allahyarham Ghafar Baba sudah ditakdirkan meninggal dunia sebagai seorang Islam. Sudah ditakdirkan allahyarham meninggal sebagai ahli UMNO. Sudah ditakdirkan allahyarham hanya menjawat jawatan sehingga tahap TPM sahaja. Sudah ditakdirkan juga allahyarham gagal menjawat jawatan PM disebabkan "kena kencing" dek Anwar Ibrahim. Sudah ditakdirkan juga allahyarham menjadi mangsa politik rakus dan permainan politik wang terkotor dalam sejarah yang telah dilakukan oleh Anwar. Semua ini sudah menjadi ketetapan Allah. 

Ia tidak mungkin boleh diubah lagi. Samalah seperti ketetapan yang telah terjadi bahawa suatu masa dahulu Mat Sabu pernah didapati berkhalwat dengan isteri orang di bilik 121, Hotel Perdana. Samalah juga seperti yang telah ditakdirkan di mana negara kita pernah cuba dijadikan sebagai negara komunis oleh Chin Peng dan gerakan PKM yang dipimpinnya. Takdir juga telah menetapkan bahawa se inci bumi Malaysia pun tidak pernah dijajah oleh Komunis. 

Takdir juga telah tercatat bahawa ribuan nyawa perajurit dan rakyat yang tidak bersalah telah dibunuh oleh pengganas komunis.

Tetapi, bagi seseorang yang tidak beriman dan cuba melawan takdir, akan mencipta pelbagai "andaian" dan "kalau" untuk menolak sebarang takdir yang telah, sedang dan bakal terjadi. 

Apa yang lebih mengejutkan, "budaya melawan takdir" ini diamalkan oleh golongan yang mendakwa diri mereka berilmu, beriman dan berjuang di atas landasan Islam.

Kenapa budaya menolak takdir seperti ini boleh berlaku? 

Sudah pasti ada kesilapan atau kekurangan di dalam pegangan kepercayaan, pengakuan dan keyakinan kita kepada Allah. Juga terdapat kecelaruan dalam bab keyakinan, keikhlasan dan kejujuran kepada diri dan kepada Allah. 

Apabila pegangan keyakinan ini longgar dan celaru, maka suburlah budaya sombong, riak dan takbur di dalam diri. Bila wujud budaya sombong, riak dan takabbur, maka manusia jenis ini tidak akan terlepas dari sifat bohong, fitnah dan dusta di dalam apa juga kerja dan perbuatan yang dilakukan sepanjang hari.

Jika manusia jenis ini tergolong di dalam kategori ulamak, maka jadilah mereka ulamak yang membawa berita palsu. Jika golongan ini berada di dalam politik, maka jadilah mereka golongan politik yang sering berbohong, membuat fitnah dan menjadi pendusta.

Batang tubuh Mat Sabu sendiri boleh dijadikan bahan ekperimen bahawa apa yang saya perkatakan adalah benar belaka.

ads