Sabtu, 8 Februari 2014

05 di ampangan - Google Blog Search

05 di ampangan - Google Blog Search


Pembinaan <b>Ampangan</b> Paya Peda dijangka dapat <b>...</b> - teganuki ta

Posted: 04 Feb 2014 07:05 PM PST


Ampangan Paya Peda,Hulu Besut dalam pembinaan.

Oleh: Mohammad Ishak 

Masaalah kekerapan berlakunya banjir pada setiap hujung tahun di kawasan Hulu Besut, dijangka dapat diatasi apabila siapnya pembinaan Ampangan Paya Peda tidak lama lagi.

Ahli Exco Kerajaan Negeri, Nawi Mohamad berkata, ketika ini penduduk di kawasan berkenaan kerap ditimpa bencana banjir apabila tiba musim tengkujuh pada akhir tahun kerana pelbagai faktor geologi dan alam persekitaran.

Bagaimanapun, pembinaan ampangan berkenaan diharap akan dapat membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi penduduk selain ia bertujuan untuk membekalkan sumber air air bagi projek pertanian.

Projek pembinaan ampangan yang membabitkan kos sekitar RM333 juta yang dimulakan pembinaannya pada 2011 dan dijangka siap akhir tahun ini bertujuan membekalkan air kepada 2,759 pesawah dalam Skim Pengairan Besut.

Ampangan itu yang mampu menakung 168 juta meter padu air merupakan takungan air yang terbesar di daerah ini bagi dimanfaatkan bukan sahaja untuk tanaman padi tetapi sebagai sumber bekalan air bersih kepada penduduk, kegiatan industri pelancongan di samping mengatasi masalah banjir.

Nawi yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Hulu Besut berkata, kerja-kerja pembinaan ampangan itu kini giat dijalankan oleh kontraktor dan berada pada tahap 70 peratus.


Katanya, ampangan itu juga mungkin akan menjadi salah satu daya tarikan pelancongan negara berikutan penemuan fosil tumbuhan kuno luar biasa berusia lebih 350 juta tahun oleh Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia (JMG) baru-baru ini.

Ceramah Fadhilatul Habib Sheikh Yusuf <b>di Ampangan</b> - pondok ar <b>...</b>

Posted: 30 Sep 2013 04:02 PM PDT

Pada hari Sabtu (28.9.13) baru2 ini, Fadhilatul Habib Sheikh Yusuf telah diundang untuk menyampaikan ceramah di Ampangan, Seremban. Lokasi ceramah ialah di Surau Besar Gedong Lalang. Alhamdulillah, penuh surau tersebut pada malam tu. Sheikh telah menyampaikan ceramah berkisar tentang buku terbaru beliau berkenaan Syiah.
Ceramah dipengerusikan oleh Us. Syuhadak dan diterjemahkan oleh Mudir Pondok Ar-Raudhah, Tn. Hj. Md Nasir. Ceramah bermula pada jam 7.40 dan berakhir sekitar jam 9.30 malam. Meskipun hanya beberapa point penting sahaja disentuh oleh Sheikh membuatkan hadirin yang hadir tertunggu2 buku terbaru Sheikh yang bakal dicetak kelak. Buku tersebut akan turut diterjenahkan ke dalam Bahasa Malaysia oleh beberapa orang anak murid Sheikh di Malaysia, termasuk Mudir.
Ceramah turut diserikan dengan alunan Qasidah daripada kumpulan Ulwan. Selesai membicarakan berkenaan buku beliau, sesi soal jawab dimulakan. Beberapa orang hadirin bertanya dalan Bahasa Inggeris, Sheikh tiada masalah menjawabnya memandangkan Sheikh sebelum ini agak lama bermastautin di Kanada. 
Usai solat Isyak, Sheikh diminta mentahnik 2 orang bayi. Seperti biasa, Sheikh tidak menolak. Dengan sedikit urutan, Sheikh kemudiannya menyuapkan mulut bayi tersebut dengan tamar seterusnya mendoakan mereka. Di perkarangan surau, beberapa gerai jualan menanti antaranya gerai jualan Pondok Ar-Raudhah. Sheikh sendiri meminta gambar beliau diambil di gerai tersebut. 
Minggu depan, 2 lagi program menanti. Nantikan maklumat berkenaan dengan program tersebut di FB Pondok Ar-Raudhah. Ayuh ambil kesempatan untuk menimba ilmu daripada Sheikh sementara beliau masih di tanah air.
Ruang dalam surau dipenuhi jemaah 

Di hadapan Sheikh bersama Mudir dan Us Syuhadak
Sesekali Sheikh berdiri bagi menerangkan sesuatu

Bersama Sheikh di gerai Pondok Ar-Raudhah

05 di juasseh - Google Blog Search

05 di juasseh - Google Blog Search


Aksara Pengacara Majlis: Perpindahan Tuan Pengarah KV <b>Juasseh</b> <b>...</b>

Posted: 12 Jan 2014 12:46 AM PST

Mengumumkan ketibaan Yang Dirai Tuan Pengarah Pn Nor Asikin diiringi ketua-ketua jabatan masuk ke dalam dewan.

(sambil berjalan)
Pagi yang indah penuh ceria
Hari yang berbahagia penuh bermakna
Kami bawakan kepada anda Majlis penuh gilang gemilang
Majlis Perpisahan Pn Nor Asikin binti Md shazilli pengarah KV Juasseh.
Hadirin dipersilakan duduk.
بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
الحمد لله رب العالمين والصلوة السلام على اشرف الأنبياء والمرسلين
وعلى أله وصحبه أجمعين.
رب اشرح لي صدري ويسر لي امري
وحلل عقدة من لسلني يفقح قولي.
Bismillah………. Alhamdulilliah.....
SELAWAT DAN SALAM KE ATAS JUNJUNGAN BESAR NABI MUHAMMAD S.A.W, KELUARGANYA, PARA SAHABAT DAN ORANG-ORANG YANG MENGIKUTI DAN MENERUSKAN PERJUANGANNYA HINGGA AKHIR ZAMAN.
1.      Yang di hormati Timbalan Pengarah KV Juasseh, En Sarimen Bin Sapei,
2.      Yang diraikan Pengarah KV Juasseh Pn Nor Asikin Binti Md Shazilli
3.      Yang berusaha Timbalan Pengarah Sokongan Akademik, Pn Hjh Zaidah Binti Hj Danial
4.      Yang berusaha Ketua Jaminan Kualiti KV Juasseh, Pn Hjh Rusnawati Binti Hj Juda
5.      Ketua-ketua Jabatan KV Juasseh
6.      Ketua-ketua unit, ketua-ketua bengkel
7.      Barisan pensyarah
8.      Tuan-tuan dan Puan-puan serta
9.      Anak-anak pelajar yang dikasihi sekelian
Alu-aluan Pengerusi Majlis


Nampak jalur pohon cemara
Tradisi melayu turun temurun
Pantun ditutur pembuka bicara
Unggas berlagu di tengah rimba
Kedengaran bunyinya sehingga kuala
Yang ditunggu telahpun tiba
Molek kiranya majlis dimula


ALHAMDULILLAH, IZINKAN SAYA MEMANJATKAN SETINGGI-TINGGI KESYUKURAN ke hadrat Rabbul Izzah, Tuhan Yang Maha Esa kerana dengan limpah dan izin Nya jua, dapat kita dipertemukan dan berkumpul PADA HARI INI dalam Majlis perpisahan Pn Nor Asikin Binti Md Shazilli di dewan gemilang yang serba indah ini.
Semoga dengan kesudian meluangkan masa pada hari ini akan menyemarakkan lagi majlis yang gemilang ini.
Sarung ketupat berisi inti
Dibawa budak sambil berlari
Kehadiran semua sangat dihargai
Moga Majlis bertambah seri
Warga dewan yang dimuliakan,
Sebelum lidah berbicara terus
Mari bermunajat bersama-sama
Bagi memulakan dan memuliakan majlis marilah sama-sama kita menadah tangan bermunajat, memohon keberkatan agar segala urusan mendapat rahmat. Jesteru itu, majlis dengan penuh takzim mempersilakan Ust Hasbullah bin Ali untuk memimpin bacaan doa. Dipersilakan
***********************************Bacaan Doa*****************************************
Amin Ya rabbal alamin...Majlis mengucapkan terima kasih kepada Ust Hasbullah bin Ali atas pimpimpinan bacaan doa itu tadi
Tak molek jika ada alu tiada lesungnya
Tak berguna jika ada dayung tiada perahunya
Tak lengkaplah Majlis jika tidak ada yang berbicara
Warga dewan yang di kasihi sekelian,
Majlis diteruskan dengan arena ucapan. Untuk itu majlis mempersilakan wakil  pelajar untuk memberikan ucapan. Dengan segala hormatnya dipersilakan

*********************************Ucapan wakil pelajar ************************************
Terima kasih diucapkan kepada yang dihormati wakil pelajar....,
atas ucapan yang telah disampaikan sebentar tadi.
Ucapan pengerusi kelab pensyarah
Hadirin yang dihormati sekalian
Acara ucapan diteruskan lagi dengan mendengar ucapan daripada Yang dihormati Pengerusi Kelab Pensyarah tahun 2014, En Shahrizal bin mohd sharif juga selaku penyelaras program pada kali ini.
majlis dengan penuh takzim mempersilakan
*********************************Ucapan pengerusi kelab pensyarah********************************
Majlis sukacita mengucapkan terima kasih atas ucapan yang telah di sampaikan oleh Yang dihormati Pengerusi Kelab Pensyarah tahun 2014, En Shahrizal bin mohd sharif sebentar tadi.
Ucapan Timbalan Pengarah Akademik
Arena ucapan diteruskan lagi dengan mendengar ucapan daripada Yang berusaha Timbalan Pengarah akademik, En Sarimen Bin sapie  
majlis dengan penuh takzim mempersilakan
*********************************Ucapan TPA********************************
Majlis sukacita mengucapkan terima kasih atas ucapan yang telah di sampaikan oleh En Sarimen Bin sapie , Yang berusaha Timbalan Pengarah akademik sebentar tadi.
Warga dewan yang dimuliakan,
Pn Nor Asikin merupakan insan yang amat istimewa. Beliau amat disayangi oleh warga KV Juasseh. Meyorot kisah keluarga beliau, Hasil perkahwinannya bersama suami tercinta Mohd Amin Bin Mohd Suriani beliau telah dikurniakan 5 orang cahaya mata 2 lelaki dan 3 perempuan. Anak ke 6 daripada 8 adik beradik ini  telah dilahirkan pada 20 Ogos 1959. Disamping mencurahkan ilmu kepada anak bangsa,  beliau juga meminati bidang seni jahitan dan bidang penanaman pokok bunga. Buat pengetahuan hadirin, pada tahun 2013, beliau telah menawarkan diri dalam menguruskan jahitan persediaan langsir seluruh kelas KV Juasseh. Terima kasih diucapkan puan.
Menyelesuri sejarah pendidikan beliau, Pn Nor Asikin Binti Md Shazilli telah mendapat pendidikan awal di SRK convent IPOH pada tahun 1966 . Pencarian ilmu oleh insan ini diteruskan lagi di SM Raja Perempuan Kalsom Kuala Kangsar dan seterusnya tingkatan 6 di SM Tun Fatimah Johor Bharu pada tahun 1977. Bakat kepimpinan beliau mula dicungkil apabila beliau pernah di amanahkan memegang jawatan ketua pengawas semasa persekolahan beliau. Penerokaan ilmu oleh insan cemerlang ini di teruskan lagi di Universiti Pertanian Malaysia menuntut ijazah sarjana muda sains pada tahun 1983 . Hasil keberkatan ilmu yang diperolehi, beliau seterusnya berkhidmat di SMK Kuala Krau Mentakab Pahang pernah memegang jawatan ketua panitia Bahasa Inggeris 1983 , SM Abu Bakar Temerloh Pahang pernah memegang jawatan sebagai guru pusat sumber 1989. Bakat kepimpinan beliau terserlah apabila berkhidmat selama 16 tahun di SMT Ampangan dan pernah menjadi jurulatih utama etems dan geometers sketchpad 2004 hingga 2006 dan juga memegang jawatan Ketua Panitia Matematik Tambahan. Hasil prestasi perkhidmatan yang cemerlang yang ditunjukkan, beliau seterusnya di lantik memegang jawatan pengetua di SM Teknik Juasseh bermula pada tahun 2006 sehingga 2014.
Warga dewan yang dihormati,
Pada tanggal 16 Julai 2006, insan ini telah memilih Kolej vokasional juasseh sebagai tempat persinggahan seterusnya bagi berkongsi pengalaman dan kepakarannya dalam bidang pendidikan. Diawal kemunculannya, insan ini telah merangka dan menyusun pelbagai aktiviti kearah kecemerlangan sahsiah dan akademik di seluruh warga smv juasseh. Hasil kese paka tan
Semua warga kv juasseh yang bersatu padu gigih berusaha bersama-sama bagi menjamin perlaksanaan setiap aktiviti yang di rangka oleh insan ini, terus mebuahkan kejayaan demi kejayaan yang membanggakan pihak sekolah. Ini dapat dibuktikan apabila pihak sekolah memperolehi kejayaan peningkatan 11.81 peratus pencapaian lulus spm yang bermula pada tahun 2006 hanya 82.22 peratus sehingga melonjak pada tahun 2010 iaitu 94.03 peratus. manakala nilai Gred Purata Sekolah pula bertambah baik apabila pada tahun 2006 mencatatkan 6.33 menurun ke nilai melepasi target BPTV iaitu 4.49. Kejayaan ini lebih dirasai oleh pihak sekolah apabila pihak BPTV menganugerahkan beberapa anugerah khas bagi mengiktiraf kecemerlangan di SMV Juasseh.  Antaranya ialah
i)                    Peningkatan GPS 5 tahun berturut-turut
ii)                  Kejayaan sekolah melepasi target KPI BPTV (2010)
iii)                 Pencapaian Peningkatan GPS 2010 berbanding GPS 2009
iv)               Kejayaan sekolah melaksanakan SKM
Hadirin warga dewan yang dikasihi
Minat yang begitu mendalam insan ini dalam bidang ciptaan rekacipta dan inovasi mengakibatkan tertubuhnya kumpulan robotik sekolah. Sokongan padu daripada insan ini sambil dibantu dengan daya kretiviti para pensyarah yang berpengalaman telah membawa kumpulan ini menempa kejayaan demi kejayaan. 
Antara kejayaan yang telah diraih di sepanjang beliau berkhidmat di kolej vokasional juasseh adalah
  1. Pasukan futsal mendapat Naib Johan Peringkat Kebangsaan, Kejohanan Piala Menteri Pendidikan 1Murid 1Sukan di Pulau Pinang pada tahun 2013
  1. Kelab Kebudayaan  Caklempong Warikh Budaya mendapat  naib johan peringkat Negeri Sembilan tahun 2012 dan mencatat sejarah dalam Malaysian  Book Of Record apabila bermain caklempong selama 36 Jam tanpa henti di perhimpunan sejuta belia di putrajaya pada tahun 2011.
  1. Kumpulan Dikir Barat Kolej Vokasional Juasseh mendapat Johan dalam pertandingan Karnival Asrama Vokasional dan Teknik peringkat kebangsaan pada tahun 2012.
4.            4.    Seorang pelajar Kolej juga telah dinobatkan Johan Kemahiran Gegas dalam                Pertandingan Kemahiran Peringkat Kebangsaan tahun 2013 bertempat di                   Institut Teknikal Jepun Malaysia (JMTI) Pulau Pinang.
5.       Pasukan robotik sering mendapat Johan peringkat dan layak menyertai peringkat kebangsaan sejak 2008 sehingga 2012. Pasukan ini juga telah menyertai World Robot Olympiad pada 2013 di Jakarta , Indonesia
6.       5 orang ahli pasukan bola tampar telah terpilih ke peringkat negeri dan mendapat tempat ketiga
7.       Pasukan Sepaktakraw mendapat naib johan dalam peringkat zon melaka dan negeri sembilan dan seorang pemain terpilih mewakili negeri sembilan ke peringkat kebangsaan
8.       Koperasi kolej juga telah di beri pengiktirafan 5 bintang sempena Hari Koperasi sekolah 2013
9.       Kolej Vokasional Juasseh telah berjaya mengamalkan Persekitaran Berkualiti 5S dan telah di iiktiraf oleh Malaysia Productivity Corporation (MPC) pada tahun 2012 dan 2013
Seterusnya, sebagai ingatan dan kenangan bersama majlis sukacita ingin mempertontonkan tayangan multimedia sempena majlis pada kali ini. Untuk itu majlis dengan segala hormatnya dipersilakan
 ********************************************video*****************************************
Demikianlah tadi persembahan video yang telah dipersembahkan sempena majlis perpisahan Pn Nor Asikin Binti Md Shazilli. Semoga tontonan tadi dapat dijadikan ingatan  kenangan manis dalam lipatan memori kita semua
Ucapan Yang dirai Pn Nor Asikin Binti Md Shazilli
Tanpa melengahkan masa, Majlis diteruskan dengan ucapan yang di rai Pn Nor Asikin Binti Md Shazilli Tuan Pengarah Kolej Vokasional Juasseh. Majlis dengan segala hormatnya dipersilakan
*****************************Ucapan Pn Nor Asikin ******************************
Demikian lah tadi ucapan Pn Nor Asikin binti Md shazilli. Majlis merakamkan jutaan terima kasih atas ucapan yang telah di sampaikan.


Tiap pertemuan pasti ada perpisahan
Itu adat, itu lumrah kehidupan
Begitulah rentetan perjalanan
Walau sukar untuk ditelan
Tapi kaki tetap mengorak jalan
Selahi hayat dikandung badan
Hadirin warga yang dikasihi,
Sebagai tanda penghargaan sanjungan budi dan curahan kasih kami dari warga kolej vokasional juasseh, Pihak majlis dengan sukacitanya ingin memberikan sedikit cenderamata kepada yang dirai Pn Nor Asikin binti Md Shazilli.
Sehubungan dengan itu, majlis mempersilakan Yang berusaha Timbalan Pengarah Akademik En Sarimen Bin Sapie untuk mengiringi yang diraikan Pn Nor Asikin binti mD Shazilli bagi menyempurnakan penerimaan cenderamata tanda kenang-kenangan.
Majlis dengan segala hormatnya dipersilakan..
..............sampai hadiah
*****************************hadiah Pn Nor Asikin ********************************
Majlis mengucapkan ribuan terima kasih atas kesudian Pn Nor Asikin Binti Md Shazilli atas kesudian menerima cenderamata sebentar tadi.
Tuai padi antara nampak
Esok jangan layu-layuan
Intai kami antara nampak
Esok jangan rindu-rinduan
Memang mudah berkata-kata
Begitu juga dengan menyanyi
Walaupun berada jauh di mata
Ingat-ingatlah kami di sini.
Tanjung Katong airnya biru,
Tempat mandi si dara jelita;
Sama sekampung lagikan rindu,
Inikan lagi jauh dimata
Majlis sekali lagi mengucapkan jutaan terima kasih kepada kalian yang dirai atas kesudiaan menerima cenderamata tanda kasih dari kami warga Kolej Vokasional Juasseh sebentar tadi. Semoga ia dapat dijadikan pengubat rindu sewaktu kalian tidak lagi bersama di sini. kami semua juga mendoakan agar kalian Yang Diraikan bertambah ceria dan bahagia di dalam kehidupan seharian yang mendatang
Sang kancil dicelah jerami
Melarikan diri di balik titi
Walaupun kecil pemberian kami
Moga menjadi kenangan di hati
Majlis juga turut merakamkan ribuan terima kasih kepada semua penyampai cenderamata sebentar tadi.
Ada pangkal ada hujungnya
Ada pertemuan ada perpisahannya
Inilah yang dikatakan, umpama belayar telah sampai di pelabuhan
Umpama berkayuh telah sampai di muara
Umpama berjalan telah sampai di destinasi

Dengan berakhirnya penyampaian cenderamata tadi...majlis bakal melabuhkan tirainya

Majlis sekali lagi merakamkan ucapan penghargaan dan terima kasih kepada
Semua ahli jawatankuasa yang bertungkus lumus dari mula hingga ke akhirnya. Tidak lupa juga setinggi-tinggi ucapan terima kasih kepada semua warga kolej vokasional juasseh yang telah memberikan sumbangan masa dan tenaga secara langsung atau tidak langsung sewaktu menjayakan majlis ini. Apa yang kurang, maaf jua dipinta.


Harum baunya Si bunga cengkih
Buang yang keruh ambil yang jernih
Jari disusun maaf dipohon.
Pergi ke dusun memetik kelapa
Kelapa muda si kelapa barli
Jari disusun maaf dipinta
Panjang usia bersua kembali


Hadirin yang di kasihi sekelian
Sebelum bersurai, di ingatkan kepada semua rakan pensyarah untuk berkumpul jam 12 tengahari di dewan gemilang bagi meraikan jamuan terakhir bersama pengarah kolej vokasional juasseh. Para pelajar juga di ingatkan bahawa sesi pembelajaran pada petang ini diteruskan pada jam 2 petang mengikut jadual yang ditetapkan seperti biasa.

Sekian sahaja, salam hormat, Wa BilLahit Taufiq walHidayah Wassalamu `Alaikum Wa Rahmatullahi Wa Barakatuh.


05 di tampin - Google Blog Search

05 di tampin - Google Blog Search


14 premis makanan <b>di Tampin</b> dan Gemencheh diarah tutup <b>...</b>

Posted: 04 Nov 2013 07:16 AM PST

SEREMBAN: Jabatan Ke-sihatan Negeri Sembilan mengarahkan 14 premis makanan di sekitar Tampin dan Gemencheh ditutup sementara kerana didapati kotor.

Pengarah Kesihatan Ne-geri Datuk Dr Zailan Adnan berkata perintah penutupan itu mengikut Seksyen 11, Akta Makanan 1983 berikutan operasi premis makanan bersih peringkat Negeri Sembilan di situ Rabu lepas.

"Sebanyak 47 premis makanan diperiksa pada operasi bersepadu itu yang melibatkan Pejabat Kesihatan Daerah, Majlis Da-erah Tampin serta Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Negeri Sembilan," katanya di sini, semalam.

Beliau berkata setakat Januari hingga Oktober lepas, sebanyak 4,706 premis makanan di negeri ini telah diperiksa dan daripada jumlah itu sebanyak 153 premis berkenaan telah diperintah-kan tutup.

Katanya, mengikut Akta Makanan 1983 dan Peraturan-peraturan Makanan 1985, mereka yang didapati bersalah boleh dikenakan denda maksimum tidak melebihi RM100,000 atau penjara tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya sekali. — Bernama

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

05 di teluk kemang - Google Blog Search

05 di teluk kemang - Google Blog Search


TMM 2014 | Port Dickson - Part 2 : <b>Teluk Kemang</b> - supermeng malaya

Posted: 03 Feb 2014 08:00 AM PST

Korang kalau pegi Port Dickson selalu lepak mana?
Aku ni dah selalu la jugak pegi PD ni tapi banyaknya urusan kerja so lepak lepak kat kawasan hotel je lah. Kalau bersantai pun sama lepak kat hotel jer dan jarang pegi terjah explore ke pantai pantai lain.
Tapi kali ni, nak jugak jelajah dan tengok kawasan jadi kami ke Teluk Kemang !
Psst.. First time aku sampai sini nih !!!
Jadi usha la apa yang menarik di Teluk Kemang ni.

Signage Pantai Teluk Kemang
Selalu lalu je kat area ni tak pernah tergerak hati nak park dan usha. Kali ni pegi park kereta dan tengok ramai jugak orang. Ada deretan gerai gerai di buka dan ada kawasan lapang untuk permainan dan macam macam acara. 
Budak budak pastinya seronok di kawasan ni.
Parking agak limited, kalau lambat memang penuh lah. Orang pun agak ramai.

Di kawasan sebelum jejak pantai. Ada tandas awam tepi sana tu
Aktiviti pantai... Cuaca kurang menarik. Masa ni ujan rintik rintik..air je tak berapa bergelora dan ramai orang mandi manda...

Yang bersantai dan lepak lepak pun ada. Ada jugak khemah untuk di sewa


Budak budak nampak air dan gelojoh nak mandi, tapi aku tak kasi. Nampak air tak berapa lawa dan macam berbahaya dengan musim musim yang tak menentu macam ni.

Berapa guni pasir nak guna ni?


Dan meriah. Sekali pandang macam pantai di Phuket !! Okey.. aku exaggerate

Bersiap sedia nak beraktiviti


Pelampung untuk di sewa rasanya

Watercraft... bagi yang berminat

Kami lepak minum di gerai tepi pantai tu..... air botol zaman dulu dulu.. ada lagi rupanya sekarang ni.


Makan kerang rebus. Papa lepak santai nganga mulut je sebab ada 2 orang tukang suap. Hero dengan Princess

Usha keliling.... hari dah petang


Pilih saja mana nak lepak


Kuda padi menunggu sepi dalam hujan

Princess amuk nak main kereta ni tapi sebab hujan aku tak bagi

Ni pun boleh membuatkan budak budak teruja berlebihan

Kuda merenung masa depan.....


Ada jugak carriage macam ni..... kalau bawak aku harus rosak terus...
Apa apa pun, aku tak sangka ada tempat macam ni di PD.. Happening jugak lah. All these while aku ingat pantai PD yang dekat lain atau biasanya pantai pantai kat hotel hotel tu je. Rupa rupanya ada jugak yang meriah dan banyak orang.
Malu lak rasa. Berjalan satu dunia, negara sendiri pun tak abis explore lagi.
Menarik dan ada banyak aktiviti. Boleh jugak cuci cuci mata. Macam aku cakap tadi, saling tak tumpah macam pantai Patong di Phuket minus Bangla Road !
Oh okey.. Aku exaggerate sekali lagi.....
* lari dengan guni guni............
Ingat ! Malaysia Truly Asia.............

Singgah Sebentar <b>di</b> Pantai Peranginan <b>Teluk Kemang</b>, Port Dickson...

Posted: 04 Feb 2014 01:48 AM PST

Assalammualaikum dan selamat hari Selasa...
Anda pernah pergi ke sini tak? Pantai Peranginan Teluk Kemang, Port Dickson...
Ada yang masih lagi bercuti hari ni? Semalam selepas hantar adik EH yang bongsu balik ke Kem PLKN Warisan Masjid Tanah, Melaka sempat singgah sebentar di Negeri Sembilan. Sahaja berjalan di tempat orang melihat keindahan waktu petang di Port Dickson...
Pemandangan matahari terbenam di pantai. Subhanallah cantiknya...
Desiran ombak sentiasa kelihatan walaupun hari mulai senja. Butiran pasir yang halus umpama memijak tepung gandum yang lembut dan melekat di celah jejari kaki.
Menikmati angin yang sepoi-sepoi bahasa sambil berjalan di tepi pantai. Ramai juga orang yang pergi ke sini semalam.
Tak lama berada di sana sebelum bertolak ke JB. Kebetulan masih lagi dalam mood cuti CNY, perjalanan pergi dalam balik semalam kenderaan bergerak perlahan di lebuh raya PLUS. Ada juga berlaku kemalangan kenderaan. Ok semua, sekian dan sayonara!
Segmen Ekspresi Interaksi
EH: Jauh perjalanan luas pemandangan....

05 di paroi - Google Blog Search

05 di paroi - Google Blog Search


BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di paroi</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jan 2014 11:11 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di paroi</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Jan 2014 11:57 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Belia Bangkit ......: YB LUCAH <b>DI</b> FB!! Penjelasan ADUN <b>Paroi</b>

Posted: 10 Sep 2013 09:47 PM PDT

Panasss....layan gambar dan video lucah tu YB. 
ADUN Paroi, Mohd Ghazali Wahid kecewa apabila akaun Facebook beliau diceroboh individu yang dipercayai sengaja mahu menjatuhkan kariernya sebagai wakil rakyat.

Menurut Ghazali, laman Facebook yang menjadi penghubung beliau dengan orang ramai disedari diceroboh sejak tiga hari lalu apabila muncul status asing di wall akaunnya, selain terdapat beberapa video lucah kononnya ditonton beliau.
Akibat itu, ramai pengikut beliau yang mengutuk dan ada antaranya memberi komen sinis.
"Sebaik sahaja saya masuk ke akaun Facebook, saya terkejut dengan dengan status tidak senonoh terpamer di dinding akaun saya. Akaun laman sosial ini dikawal pegawai khas saya selaku admin, dan tidak mungkin perkara sebegini boleh berlaku," katanya.
Berikutan kejadian itu, Ghazali berkata, beliau menutup serta merta akaun Facebook berkenaan bagi melakukan siasatan menyeluruh, sebelum melaporkan kepada polis.
"Saya minta maaf kepada pengikut Facebook saya. Saya minta mereka tidak salah sangka dengan perkara ini kerana ia bukan dilakukan saya sendiri," katanya.
Beliau berasal dari Kampung Batang Rokan Gemencheh Negeri Sembilan dan berkhidmat selama 33 tahun di Telekom Malaysia, Jalan Labu sebagai Ketua Pusat Servis. Menetap di Taman Satria, Senawang selama 23 tahun.


Beliau merupakan seorang yang peramah dan disenangi oleh semua lapisan masyarakat dan seorang yang senang didekati.
Segala permasalahan setempat menjadi perhatian beliau untuk membantu menyelesaikan dan menghulurkan bantuan.
Beliau juga menyandang pelbagai jawatan didalam NGO sebagai Pengerusi KRT Taman Satria, Setiausaha Surau, AJK COMBI Daerah Seremban dan merupakan Ahli Majlis Perbandaran Nilai sebelum memenangi Dewan Undangan Negeri (DUN) N25 Paroi.

Ceramah Motivasi Sukan JAINS <b>di</b> Pusat Dakwah, <b>Paroi</b>

Posted: 22 Jan 2014 12:36 AM PST

22 Januari 2014, Seremban : Satu Program Ceramah Motivasi Sukan telah diadakan khusus buat para athlit yang bakal mewakili Kontinjen Jabatan Agama Islam Negeri Sembilan (JAINS) ke Kejohanan Sukan Antara Agensi Agama Islam yang bakal berlangsung selama 4 hari mulai 23 Januari 2014 di Universiti Malaya, Kuala Lumpur.
Program ceramah motivasi ini telah berlangsung di Pusat Dakwah Islamiah, Paroi. Penceramah undangan yang telah diundang ke program ini adalah Sdr Syamsul Amri bin Hj Ismail, Presiden Pertubuhan Alumni Debat Malaysia (ADAM). Beliau telah menyampaikan ceramah bertajuk "Tips-Tips Kejayaan dan Kecemerlangan Dalam Sukan".
Berikutnya dikongsikan gambar-gambar yang telah sempat dirakamkan disepanjang program ceramah tersebut berlangsung.

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di paroi</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jan 2014 11:23 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di paroi</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jan 2014 11:08 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

seri <b>di paroi</b>-berada di kedudukan kedua kumpulan - gomo merah

Posted: 28 Aug 2013 12:33 AM PDT

Ini lah skuad yang diturunkan semalam bertemu Negeri Sembilan FA di Paroi.

1-1.. Itu lah keputusan penuh perlawanan antara Kelantan FA dan Negeri Sembilan FA yang berlangsung di Stadium Tunku Abdul Rahman di Paroi semalam. Gol hasil jaringan Dickson bagi Kelantan FA dan Fabio bagi Negeri Sembilan FA menyaksikan kedua-dua pasukan berkongsi 1 mata.


Keputusan tersebut meletakkan Kelantan FA yang berkongsi 5 mata dengan Pahang FA yang mencatat 1 kemenangan dan 2 keputusan seri. Perbezaan jaringan meletakkan Pahang FA berada di kedudukan pertama, diikuti Kelantan FA, Negeri Sembilan FA ditempat ketiga dan Terengganu FA di tempat keempat.

Penyokong kedua-dua pasukan sangat berpuas hati dengan corak permainan yang ditunjukkan. Penjaga gol Kelantan FA, Khairul Fahmi Che Mat merupakan individu yang paling disukai ramai penyokong apabila berjaya menyelamatkan satu sepakan penalti.

Kelantan FA nampaknya sekali lagi mengulangi kesilapan ketika bertemu Pahang FA pada perlawanan pertama dahulu. Mereka mendahului lawan dan tidak mampu menambah jaringan dan akhirnya kubu pertahanan melepaskan 1 gol bagi pihak lawan menyamakan kedudukan.

Ini menunjukkan Kelantan FA mempunyai 2 krisis yang harus diperbaiki sebelum bermulanya saingan kedua peringkat kumpulan Watsons Piala Malaysia 2013 ini. Tidak dapat menambah jaringan dan pertahanan yang mudah ditembusi adalah perkara yang harus ditangani segera. Apa yang dapat diperhatikan, corak permainan Kelantan FA dalam saingan Piala Malaysia 2013 ini agak rumit untuk menjaringkan gol. Mungkin Bojan Hodak boleh melakukan sedikit perubahan yang boleh memberi kesan besar kepada corak permainan Kelantan FA.

Untuk pusingan kedua kumpulan C, Kelantan FA akan menerima kunjungan Negeri Sembilan FA pada 31 Ogos ini dan akan bertandang ke Kuala Terengganu sebelum bertemu Pahang di Kota Bharu untuk perlawanan terakhir peringkat kumpulan.

6 mata yang diperolehi dalam saingan peringkat kedua nanti sudah pastinya akan melayakkan Kelantan FA bermain di peringkat suku akhir dan akhirnya mempertahankan piala yang dimenangi musim lalu.

Sama-sama kita doakan kejayaan skuad Kelantan FA dan saya pasti Stadium Shah Alam akan menjadi saksi kejuaraan kita nanti.

Gomo Kelate Gomo.

MBI bina 217 unit rumah rakyat <b>di Paroi</b> mulai 2014 - Utusan Online

Posted: 13 Sep 2013 11:52 AM PDT

SEREMBAN 13 Sept - Perbadanan Menteri Besar (MBI) bersama Restu Pertiwi Sdn. Bhd akan membangunkan kawasan seluas 16.89 hektar di Paroi dekat sini dengan pembinaan 217 unit rumah mulai pertengahan tahun depan.

Ahli Lembaga MBI, Datuk Mat Ali Hasan berkata, projek itu yang dikenali sebagai Pinggiran SIGC (Seremban International Golf Club) melibnatkan pembinaan 148 unit rumah teres dua tingkat, 38 unit rumah berkembar dua tingkat dan 31 unit rumah banglo dua tingkat.

Beliau yang juga Setiausaha Kerajaan negeri berkata, projek yang berkonsep moden dan kontemporari itu dijangka siap dalam tempoh dua tahun.

"Ia adalah tanda kejayaan melaksanakan projek yang berprestij di kawasan yang menjadi tarikan ramai," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Yang turut hadir Pengerusi Restu Pertiwi, Mustaza Musa.

Mat Ali berkata, walaupun pihaknya masih menunggu kelulusan muktamad daripada pihak yang berkenaan mengenai harga rumah tersebut, pendaftaran telah dibuka kepada orang ramai yang berminat untuk membeli rumah berkenaan.

Jelasnya, ia dilaksanakan secara 'siapa cepat dia dapat' memandangkan jumlah unit yang terhad.

Tambah beliau, pihaknya juga masih dalam proses memuktamadkan reka bentuk akhir rumah yang hendak ditawarkan itu.

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di paroi</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jan 2014 12:04 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Belia Bangkit: YB LUCAH <b>DI</b> FB!! Penjelasan ADUN <b>Paroi</b>

Posted: 10 Sep 2013 09:47 PM PDT

Panasss....layan gambar dan video lucah tu YB. 
ADUN Paroi, Mohd Ghazali Wahid kecewa apabila akaun Facebook beliau diceroboh individu yang dipercayai sengaja mahu menjatuhkan kariernya sebagai wakil rakyat.

Menurut Ghazali, laman Facebook yang menjadi penghubung beliau dengan orang ramai disedari diceroboh sejak tiga hari lalu apabila muncul status asing di wall akaunnya, selain terdapat beberapa video lucah kononnya ditonton beliau.
Akibat itu, ramai pengikut beliau yang mengutuk dan ada antaranya memberi komen sinis.
"Sebaik sahaja saya masuk ke akaun Facebook, saya terkejut dengan dengan status tidak senonoh terpamer di dinding akaun saya. Akaun laman sosial ini dikawal pegawai khas saya selaku admin, dan tidak mungkin perkara sebegini boleh berlaku," katanya.
Berikutan kejadian itu, Ghazali berkata, beliau menutup serta merta akaun Facebook berkenaan bagi melakukan siasatan menyeluruh, sebelum melaporkan kepada polis.
"Saya minta maaf kepada pengikut Facebook saya. Saya minta mereka tidak salah sangka dengan perkara ini kerana ia bukan dilakukan saya sendiri," katanya.
Beliau berasal dari Kampung Batang Rokan Gemencheh Negeri Sembilan dan berkhidmat selama 33 tahun di Telekom Malaysia, Jalan Labu sebagai Ketua Pusat Servis. Menetap di Taman Satria, Senawang selama 23 tahun.


Beliau merupakan seorang yang peramah dan disenangi oleh semua lapisan masyarakat dan seorang yang senang didekati.
Segala permasalahan setempat menjadi perhatian beliau untuk membantu menyelesaikan dan menghulurkan bantuan.
Beliau juga menyandang pelbagai jawatan didalam NGO sebagai Pengerusi KRT Taman Satria, Setiausaha Surau, AJK COMBI Daerah Seremban dan merupakan Ahli Majlis Perbandaran Nilai sebelum memenangi Dewan Undangan Negeri (DUN) N25 Paroi.

05 di jelebu - Google Blog Search

05 di jelebu - Google Blog Search


MAJLIS SULH <b>DI</b> MAHKAMAH RENDAH SYARIAH <b>JELEBU</b>

Posted: 15 Nov 2013 02:13 PM PST


( HARI INI MAK CUTI TANPA REKOD UNTUK KE MAHKAMAH  )

7.00 PAGI  :     MAK HANTAR NILAM KE SEKOLAH.

7.30 PAGI  :     DARI SEKOLAH NILAM, MAK BERTOLAK KE JELEBU.  ADIK REZZA, MAK

                         BAWA BERSAMA.

8.30 PAGI  :     MAK TIBA DI RUMAH MAK CIK SALINA.  MAK TINGGALKAN ADIK REZZA

                         BAWAH JAGAAN MAK EMMA DI SANA.

8.45 PAGI  :     MAK BERTOLAK KE MAHKAMAH RENDAH SYARIAH JELEBU.

                         (  Bertahun-tahun tinggal di Jelebu, bertahun-tahun bekerja di SMK Undang Jelebu, Mak
                         tak pernah menduga Mak akan datang ke mahkamah ini  )

9.00 pagi  :       MAK MELANGKAH MASUK KE PEJABAT MAHKAMAH UNTUK

                        MENYERAHKAN KAD PENGENALAN.  ITU ADALAH PROSEDUR

                        MAHKAMAH.

Sempat Mak bertanya kepada staff pejabat mahkamah  :  BEKAS SUAMI SAYA DAH SAMPAI ?

Jawapan yang Mak terima  :  BELUM LAGI, PUAN.

Mak keluar dari pejabat dan menuju ke tandas.

Mak nampak papa di bangku berhampiran tandas, bersama seorang wanita jelita dan bergaya.

Rupa-rupanya papa baru  saja sampai, ditemani isteri barunya.  Alhamdulillah, mereka kelihatan sangat bahagia.  Bagaikan pinang dibelah dua.  Mak tumpang bahagia.

Perjalanan ke tandas Mak teruskan ...

( Perjalanan hidup ini jua Mak teruskan ... )

9'30 PAGI  :    MAK DAN PAPA DIPANGGIL MASUK KE BILIK SULH.

         

PEGAWAI SULH ADALAH PENGANTARA
BAGAIMANAKAH PERJALANAN PERUNDINGAN KAMI ?
Kalau Mak banyak duit, Mak tak ingin lalui semua ni.
Mak harap Nilam tak akan melalui hal sebegini dalam kehidupan Nilam.
NAFKAH ANAK DAN NAFKAH IDDAH DAPAT PERSETUJUAN BERSAMA DALAM MAJLIS
 SULH TAPI MUTAAH DISELESAIKAN DI HADAPAN HAKIM.
2.00 PETANG  :     MAHKAMAH RENDAH SYARIAH JELEBU MAK TINGGALKAN.  MAK
                               AKAN DATANG SEMUALA TJUH HARI LAGI UNTUK MENGAMBIL 
                               DOKUMEN PERINTAH MAHKAMAH.
Mak sangat lapar.  Dari pagi Mak tak makan.  Mak menuju ke medan selera berhampiran MRSM Kuala Klawang.  
Selesai makan, Mak ke MAYBANK KUALA KLAWANG.
Kemudian Mak ke rumah Mak Cik Salina ambil Adik Rezza.
4.00 PETANG  :     MAMA MENUJU SEREMBAN.  BUMI JELEBU MAK TINGGALKAN.
5.00 PETANG  :     MAK AMBIL NILAM DI SEKOLAH.
5.10 PETANG  :     MAK KE PEJABAT POS SEREMBAN UTARA UNTUK MENGAMBIL 
                               KIRIMAN POS LAJU.
5.30 PETANG  :     MAK TIBA DI RUMAH. 
                               LETIH SANGAT. 
                               LETIH FIZIKAL DAN MENTAL. 
                               LETIH HATI DAN PERASAAN .

05 di bahau - Google Blog Search

05 di bahau - Google Blog Search


BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di ampangan</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jan 2014 11:07 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Ceramah Fadhilatul Habib Sheikh Yusuf <b>di Ampangan</b> - pondok ar <b>...</b>

Posted: 30 Sep 2013 04:02 PM PDT

Pada hari Sabtu (28.9.13) baru2 ini, Fadhilatul Habib Sheikh Yusuf telah diundang untuk menyampaikan ceramah di Ampangan, Seremban. Lokasi ceramah ialah di Surau Besar Gedong Lalang. Alhamdulillah, penuh surau tersebut pada malam tu. Sheikh telah menyampaikan ceramah berkisar tentang buku terbaru beliau berkenaan Syiah.
Ceramah dipengerusikan oleh Us. Syuhadak dan diterjemahkan oleh Mudir Pondok Ar-Raudhah, Tn. Hj. Md Nasir. Ceramah bermula pada jam 7.40 dan berakhir sekitar jam 9.30 malam. Meskipun hanya beberapa point penting sahaja disentuh oleh Sheikh membuatkan hadirin yang hadir tertunggu2 buku terbaru Sheikh yang bakal dicetak kelak. Buku tersebut akan turut diterjenahkan ke dalam Bahasa Malaysia oleh beberapa orang anak murid Sheikh di Malaysia, termasuk Mudir.
Ceramah turut diserikan dengan alunan Qasidah daripada kumpulan Ulwan. Selesai membicarakan berkenaan buku beliau, sesi soal jawab dimulakan. Beberapa orang hadirin bertanya dalan Bahasa Inggeris, Sheikh tiada masalah menjawabnya memandangkan Sheikh sebelum ini agak lama bermastautin di Kanada. 
Usai solat Isyak, Sheikh diminta mentahnik 2 orang bayi. Seperti biasa, Sheikh tidak menolak. Dengan sedikit urutan, Sheikh kemudiannya menyuapkan mulut bayi tersebut dengan tamar seterusnya mendoakan mereka. Di perkarangan surau, beberapa gerai jualan menanti antaranya gerai jualan Pondok Ar-Raudhah. Sheikh sendiri meminta gambar beliau diambil di gerai tersebut. 
Minggu depan, 2 lagi program menanti. Nantikan maklumat berkenaan dengan program tersebut di FB Pondok Ar-Raudhah. Ayuh ambil kesempatan untuk menimba ilmu daripada Sheikh sementara beliau masih di tanah air.
Ruang dalam surau dipenuhi jemaah 

Di hadapan Sheikh bersama Mudir dan Us Syuhadak
Sesekali Sheikh berdiri bagi menerangkan sesuatu

Bersama Sheikh di gerai Pondok Ar-Raudhah

ads