Ahad, 17 Mac 2013

05 di rasah - Google Blog Search

05 di rasah - Google Blog Search


cerita maya persada: Pemilihan Perajurit Akhir <b>Di</b> Kem <b>Rasah</b>

Posted: 22 Nov 2012 12:50 AM PST

Letihnya tak hilang lagi sehingga hari nie....
Pagi-pagi dah bangun lepas subuh nak bertolak dari Melaka ke Kem Rasah di Seremban...(tak tahu lokasi kat ner)
Kali ini training di Kem Rasah untuk pemilihan terakhir 2012. Anak aku yang bujang nie memang dah minat dia ke arah tu...(semoga perginya tak kembali lagi macam dulu..)
Tepat jam 7.30 p.m aku telah sampai di hadapan Kem Rasah (Markas 1 Briged) rupa-rupanya kem nie dekat sangat dengan Hospital Tuanku Jaafar Seremban, ramai gak yang dah tiba di sana, cari parking and then masuk ke dalam kem (parent dibenarkan masuk, kalau di PUSASDA parent tak dibenarkan masuk) Ramai gak bebudak lelaki yang terpilih ke pemilihan kali ini...
Jam 8.00 a.m ada lak kapten askar nie cakap pada parent @ waris supaya tak perlu tunggu, kalau nak tunggu gak duduk ler di surau di dalam kem dan rehat di sana. Tetapi aku tak, lepas tu aku terus g ke bandar Seremban (siap tanya MP kat mana nak pergi ke sana, maklum ler aku dah lama tak gi..)
(Apa aku buat di Seremban nanti aku citer kemudian..ok...)
Training satu hari di sini termasuklah cek satu badan di RSAT (jangan tanya aku apa tu RSAT aku pun tak tahu), latihan matematik, latihan fizikal berlari 2 round dengan masa yang ditetapkan. Ada gak yang gagal bila diperiksa kesihatan gigi berlubang banyak kalau tak silap tak boleh lebih dari 2 lubang, gagal tapak kaki flat (macam itik lol), ada buasir (nie yang seram bila kapten perempuan periksa satu badan tanpa pakaian tau...he he he), latihan fizikal larian tak capai target dan banyak ler .....akan di reject kalau tak capai peraturannya...
Tu dia anak aku yang pakai beg sandang hijau askar...
Anak aku habis training sampai petang, 6.30 pm baru tamat. Makan dan minum disediakan dan berjemaah bersama abang-abang askar lagi. Bila lulus, surat pemilihan dan penyerapan kemasukan tentera darat akan dapat pada pertengahan Disember nanti dan terus berdaftar dengan tentera darat pada awal januari 2013 di PUSASDA.
Panjang citer lak kali nie...banyak lagi nak citer tapi dah penat jejari nie nak menaip lagi dan lagi......

05 di gemas - Google Blog Search

05 di gemas - Google Blog Search


Panas Dunia Kita: Regenerasi Budaya Suku Dayak <b>Bahau</b>

Posted: 12 Mar 2013 01:08 PM PDT

TEMPO.CO, Samarinda- Tak ingin terkikis kemajuan jaman, Suku Dayak Bahau di Samarinda, Kalimantan Timur menurunkan budaya kepada anak-anak mereka. Keberhasilan regenarasi itu dipamerkan oleh puluhan bocah suku Dayak Bahau dengan menari, Selasa, 12 Maret 2013.

Menurut Damianus Johan, tokoh suku Dayak Bahau di Samarinda melestarikan budaya harus dengan mewarisi kepada generasi yang lebih muda. Melalui Sanggar Tari Apau Puyaat, Damianus Johan berani menampilkan kesenian binaannya meski baru berusia tak lebih dari tiga bulan. "Kami tak ingin dicap sebagai suku yang tak menghargai budaya nenek moyang," kata Damianus Johan, Selasa, 12 Maret 2013.

Dia mengatakan di pertengahan Maret seperti saat ini biasanya di kampung suku Dayak Bahau di Long Pahangai, Kabupaten Kutai Barat di gelar pesta. Masa sekarang menurut dia masa setelah panen. Menari bagian dari ritual suku Dayak Bahau mengucap terima kasih kepada Penguasa atas berkah panen. Jenis tariannya pun beraneka ragam.

Para bocah dalam penampilannya, menari tarian yang temanya menanam dengan menugal. Menugal dilakukan oleh para pria dengan tongkat melubangi tanah. Sementara perempuan di belakangnya menabur benih ke dalam tugalan.

Di Suku Dayak Bahau masih membudayakan menanam padi gunung, bukan padi tadah hujan. Padi gunung panen setiap enam bulan sekali. Tak hanya itu, para suku Dayak Bahau di pedalaman Kalimantan Timur juga menyajikan berbagai penganan kuliner khas mereka.

Para bocah dan remaja menari, sedang para orang tua menyiapkan makanan untuk santap siang bersama. Di Samarinda, karena ketersediaan bahan terbatas, karena tak ada hutan dan sungai, makanan yang diolah terbatas. Namun tak menghilangkan kebiasaan memasak suku Dayak Bahau dengan cara serba bakar. Memasak nasi, mereka mengolah seperti lamang. Beras dibungkus daun pit dimasukkan ke dalam bambu dan dibakar selama kurang lebih dua jam. Begitu pula dengan lauk, juga dimasak dengan menggunakan bambu.

"Memasak dengan memasukkan bahan makan ke dalam bambu itu bagi kami sama saja dengan merebus. Itu kebiasaan kami sebelum mengenal perangkat memasak dari logam," kata dia.

FIRMAN HIDAYAT


05 di lenggeng - Google Blog Search

05 di lenggeng - Google Blog Search


Makan Malam bersama Tok Guru <b>di Lenggeng</b> - Mohamad Taufek <b>...</b>

Posted: 15 Jan 2013 11:12 PM PST

PERKHIDMATAN PINJAMAN KEWANGAN ISLAM

Sila hubungi agen dari Institusi Kewangan Islam yang berdaftar Sdr Wan 012-977 0092. Juga disediakan khidmat memperbaharui cukai jalan, takaful kenderaan serta takaful hayat. Untuk projek ekonomi dan kebajikan PAS DUN Kota, N.Sembilan

INGIN PERBAHARUI CUKAI JALAN, TAKAFUL HAYAT?

Sila hubungi Perunding Takaful (Kenderaan/Hayat) Sdr Adnan 011-1511 0092 (Seremban). Turut disediakan Khidmat Pinjaman Kewangan Islam pada kadar yang berpatutan. Sebahagian keuntungan akan disalurkan ke Tabung Baik Pulih Kelas KAFA Taman Alamanda, Senawang

Pusat Khidmat Masyarakat Paroi

No 22 , Jalan Bunga Raya 27
Taman Tasik Jaya
70400 Seremban , N.Sembilan
Tel : 06-6794609

Peta Pejabat Khidmat DUN Paroi di SINI

Waktu pejabat :
Isnin - Khamis : 8 pagi - 5 petang
Jumaat : 8 pagi - 12 tengahari ; 2 petang - 5 petang
Sabtu : 8 pagi - 12 tengahari . Ahad : Tutup
Tel : 019-2171942 , 019-6506540

Sumbangan Pusat Khidmat Paroi melalui akaun Bank Islam Msia Bhd (BIMB)
Nama akaun : PAS Dun Paroi
No akaun : 05012010063902
Hubungi Sdr Hassan 019-2171942

05 di seremban - Google Blog Search

05 di seremban - Google Blog Search


1 MALAYSIA: Gambar Majlis Bersama PM <b>Di Seremban</b> Hampir 35 <b>...</b>

Posted: 16 Mar 2013 07:00 PM PDT

05 di tampin - Google Blog Search

05 di tampin - Google Blog Search


0 Siaran TV Alhijrah <b>di</b> Melaka, <b>Tampin</b> mulai esok - Anak-Anak <b>...</b>

Posted: 28 Feb 2013 03:15 AM PST


SIARAN TV Alhijrah akan dapat ditonton di Melaka dan Tampin mulai esok menerusi saluran CH55 Frekuensi 743.25 megahertz.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Bukhari Che Muda berkata, siaran percuma melalui pemancar di Bukit Tampin, Negeri Sembilan itu boleh diikuti bermula 6 pagi sehingga 12.30 tengah malam, setiap hari.

"Perluasan siaran TV Alhijrah ini adalah hadiah istimewa bagi penduduk di Melaka yang telah sekian lama mengharapkan siaran TV Alhijrah diperluaskan di kawasan mereka.

"Bukit Tampin merupakan lokasi pemancar yang kesepuluh beroperasi dan ini membolehkan siaran TV Alhijrah ditonton lebih kurang 70 peratus penduduk di Melaka," katanya dalam kenyataan hari ini.

Bukhari berkata sepanjang bulan Mac ini, TV Alhijrah akan bersiaran selama 18 jam dengan pengisian pelbagai rancangan menarik seperti '30 Minit Ustaz Don', 'Imam Suhaib Webb dalam Reflections'.

Turut disiarkan, program baharu 'Generasi Pondok' yang memaparkan ilmu pengajian syariah, aqidah dan sirah bersama tuan guru sekolah pondok dan interaktif bersama pelajar institusi pondok seluruh Malaysia serta lintas langsung dari Masjidil Haram, setiap kali masuk waktu azan, katanya.

"Diharapkan penonton akan mendapat manfaat daripada program ini kerana kandungannya yang memberi ilmu dan pengajaran," katanya.

Selain Melaka, saluran TV Alhijrah juga boleh ditonton di Kedah, Perak, Lembah Klang, Terengganu, Pahang, Johor, Sarawak, Sabah dan Kelantan.

Sumber: Bernama

IKLAN TEKS: Ingin menyertai produk Etiqa Takaful serendah RM70? Sekitar Kuala Pilah. Telefon 0123280345 untuk temujanji. Jangan pandang remeh pada sesuatu yang anda rasa tidak perlu sekarang. Suatu hari nanti pasti anda terasa menyesal. Yang anda rasa tidak perlu ini sebenarnya yang akan memberikan sesuatu yang terbaik kala kesempitan.

Gangguan air <b>di Tampin</b>, Rembau 22 dan 23 Januari | Anak-Anak <b>...</b>

Posted: 19 Jan 2013 03:03 AM PST


SEREMBAN - Beberapa kawasan di daerah Tampin dan Rembau akan mengalami gangguan sementara bekalan air pada 22 dan 23 Januari ini.

Ketua Bahagian Perkhidmatan Korporat Syarikat Air Negeri Sembilan Sdn Bhd (SAINS) Azlan Abd Aziz berkata, gangguan bekalan air di daerah Tampin, iaitu di Gemas dan Gemencheh, pada 22 Januari bermula pukul 8 pagi hingga 8 malam berikutan pemasangan meter di outlet Kolam Londah.

"Kawasan yang terlibat di Gemas ialah Kampung Tiong, Kampung Desa Bakti, Taman Gemas Jaya, Taman Sungai, Taman Indah, Pekan Gemas, Taman Sentosa, Taman Desa Permai, Taman Gemas Setia, Taman Damai, Rumah Rakyat Gemas, Kampung Baru Gemas, Taman Sahabat dan kawasan industri Gemas.

"Selain itu, kuarters KTMB Gemas, Taman Halachara Baru, Kampung Bangkahulu, Kampung Ladang, Kampung Ulu Ladang, Kampung Londah, kem tentera Syed Sirajuddin, National Feedlot Corporation, Taman Pinggiran Felda, Felda Sungai Kelamah, Batu 1-10 Jalan Gemas-Tampin dan Kampung Bentan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata kawasan yang terlibat di Gemencheh ialah Felda Bukit Jalur, Taman Sri Air Kuning, Pekan Air Kuning, Kampung Tengah, Kampung Mantai, Kampung Air Kuning, Kampung Air Kuning Selatan, Kampung Payar Lebar dan Kampung Ulu Air Kning.

Sementara itu, gangguan bekalan air di Rembau pada 23 Januari bermula pukul 8 pagi hingga 8 malam berikutan pemasangan meter di sempadan antara Tampin dan Rembau.

Kawasan yang terlibat ialah seluruh Kendong, Kota, Gadong, Legung Ulu dan Hilir, Bongek, Chengkau, Nerasau, Penajis, Miku, Selemak, Astana Raja, Semerbok, Kampung Durian Daun, Kampung Pulau Besar, Kampung Pulau Bukit, Kampung Pulau Mampat, Kampung Fajar Harapan, Kampung Batang Nyamor dan Kampung Chenong Ulu.

Turut terlibat Kampung Lada, seluruh mukim Tanjung Kerling dan Batu Hampar, Taman Seri Rembau Fasa 1,2,3, Taman Rembau Utama, seluruh Kampung Chuai, pekan Rembau, Tanjung Sena Ulu dan Hilir, Kampung Rendah Kayu Ara, Senama, Desa Permai Mampong, Kampung Mampong, Petronas Rembau, Shell Rembau, Pejabat Daerah Rembau, Majlis Daerah Rembau, Kampung Mulia, Kampung Seberang Sawah, Kampung Perigi Jernih, Kampung Tebing Tinggi, Kampung Relong dan Taman Seri Rembau Tanah Lot.

Beliau menasihatkan pengguna di kawasan terlibat agar menyimpan bekalan air secukupnya sepanjang tempoh gangguan.

Pengguna yang memerlukan bantuan boleh menghubungi Sains di talian bebas tol 1-800-88-6982.

Sumber: Bernama

IKLAN TEKS: Ingin menyertai produk Etiqa Takaful serendah RM70? Sekitar Kuala Pilah. Telefon 0123280345 untuk temujanji. Jangan pandang remeh pada sesuatu yang anda rasa tidak perlu sekarang. Suatu hari nanti pasti anda terasa menyesal. Yang anda rasa tidak perlu ini sebenarnya yang akan memberikan sesuatu yang terbaik kala kesempitan.

BRAHIM NYIOR: Kenduri Kahwin <b>Di</b> Kg. Repah, <b>Tampin</b>

Posted: 11 Feb 2013 10:58 PM PST

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.
Cuti TBC dimanfaatkan untuk membawa anak-anak berkunjung ke Tampin, Negeri Sembilan. Ada majlis kenduri bapa saudara saya di Kampung Repah, kira-kira 7 km daripada pekan Tampin. Bapa saudara saya, Haji Ibrahim merupakan Imam 1 di masjid Kg. Seri Repah dan antara yang rapat dengan kami. Sementelahan, kenduri kahwinj ini melibatkan dua pasangan mempelai, iaitu anak pertamanya, Muhammad Huzaifah dengan Siti Nur Rahmah, serta anak ketiganya, Siti Hajar dengan Abdul Hakim. 
Senang dipanggil "Ayahda", kakitangan TNB berusia 56 tahun ini tetap mesra menyambut kami biarpun beliau agak sibuk dengan majlis akad nikah Siti Hajar yang baru berlalu.
Wajah penatnya tidak dapat disembunyikan, tetapi majlis yang lancar tanpa masalah yang besar melegakan hati dan perasaannya. 
Apatah lagi, Tuanku Besar Tampin turut berangkat ke majlis kendurinya serta beramah mesra makan tengah hari bersama pasangan mempelai. Orangnya sangat 'mesra rakyat' dan tidak terlalu protokol menghadiri majlis seperti ini.
Tanpa memikirkan kepenatan, keesokannya, Ayahda masih menggunakan tenaga dan kudratnya memanjat pokok pulasan untuk bekalan kami pulang ke Perak. Kami turut disengat penyengat yang bersarang di pokok pulasan belakang rumah. Apa lagi, saya dan anak-anak lelaki yang membantu, memecut laju meninggalkan pokok pulasan, kerana penyengat sudah menggila akibat sarangnya diganggu.
Saya dan abang ipar, Wan Long turut menikmati rambutan gading (kuning kemerahan) yang manis serta lekang isinya. Sebenarnya, di keliling rumah Ayahda, memang ditanam pokok buah-buahan yang memberikan hasil yang bukan sedikit. Benarlah kata orang tua-tua, berbudi kepada tanah, tidak mustahil hasilnya dapat dinikmati kemudian hari.
 
Indah dan bertuahnya bumi kita, warisan berzaman yang harus dipertahankan. Pengalaman disengat penyengat menjadi kenangan yang tak mungkin dilupakan oleh anak kedua saya, Afif Wajdiy.

05 di mambau - Google Blog Search

05 di mambau - Google Blog Search


Ceramah Penerangan Isu Isu Semasa <b>di Mambau</b> - Pertubuhan <b>...</b>

Posted: 28 Jan 2013 07:04 PM PST

27 Januari 2013, Seremban : Satu Program Ceramah Penenrangan Isu-Isu Semasa telah diadakan bertempat di Taman Kelab Tuanku, Mambau, Seremban. Program ini dianjurkan oleh Pusat Daerah Mengundi (PDM) Taman Kelab Tuanku.
Penceramah undangan bagi program kali ini adalag Sdr Syamsul Amri bin Hj Ismail, Presiden Pertubuhan Alumni Debat Malaysia (ADAM). Beliau telah menyampaikan ceramah mulai jam 9.00 malam hingga ke jam 11.00 malam.
Program ceramah ini telah berlangsung di kediaman En Zainudin, Ketua UMNO Cawangan Taman Kelab Tuanku.
Berikut dikongsikan gambar-gambar yang telah sempat dirakamkan di sepanjang program tersebut dilangsungkan.

Meeting pertama penyelaras ICT <b>di</b> PKG <b>Mambau</b> | SK Seremban 2A

Posted: 25 Feb 2013 03:16 AM PST

Tarikh : 25 Februari 2013
Masa: 2:00pm
Tempat: PKG Mambau

20130225-192659.jpg

Ceramah Isu Semasa <b>di</b> Kg. Bemban, <b>Mambau</b> - Pertubuhan Alumni <b>...</b>

Posted: 17 Feb 2013 09:53 PM PST

17 Februari 2013, Seremban : Satu Program Ceramah Penerangan Isu-Isu Semasa telah diadakan bertempat di Bilik Gerakan Pusat Daerah Mengundi (PDM) Kampung Bemban, Mambau, Seremban, Negeri Sembilan.Program ini telah dilangsungkan mulai jam 3.00 petang hingga ke jam 5.00 petang.
Turut hadir ke program ini adalah En Ahmad bin Arshad, Ketua Cawangan UMNO Cawangan Kg. Bemban, Tn Hj Shaharudin, Pengerusi Tetap merangkap Pengerusi Badan Perhubungan Pilihanraya Peti Undi Kg. Bemban, Tn Hj Jumat, Pengerusi JKKK Kampung Bemban dan juga Tn Hj Abd Rahman Munchak, Nazir Masjid Kg. Bemban.
Penceramah undangan bagi program ini adalah Sdr Syamsul Amri bin Hj Ismail, Presiden Pertubuhan Alumni Debat Malaysia (ADAM).
Berikut dikongsikan gambar-gambar yang telah sempat dirakamkan pada majlis berkenaan untuk tatapan bersama.

05 di jempol - Google Blog Search

05 di jempol - Google Blog Search


Parang menunggu Tian Chua SUARAM <b>di</b> Felda <b>Jempol</b> | The <b>...</b>

Posted: 10 Mar 2013 07:56 PM PDT

Diketuai oleh GMPN, NGO-NGO kawasan Jelebu akan menunggu pengkhianat Tian Chua sebaik dicuba turun ke Jelebu untuk memberi ceramah.

Ceramah itu dianjur oleh PAS Kawasan Jelebu akan diadakan malam ini Mac 11hb di Maskas PAS Felda Pasoh 3, Jempol.

Bekas-bekas askar yang diketuai oleh Mejar Bersara Razali Zakartia akan menyambut penggiat SUARAM ini yang kini ahli Parlimen PKR. Sesiapa yang tak tahan dan marah harus bersama tahan pengkhianat ini dari masuk ke kampong tersebut.

Tian CHua bukan saja perkecilkan anggota keselamatan dalam sidang media yang mana You Tube telah ditarik turun dan juga dalam beberapa Twitter yang memperkecilkan kebolehan anggota keselamatan.

Dia adalah penggiat SUARAM yang mana SUARAM ini dikatakan telah membiayai pengganas Jamaluil Kiram III.

Kecoh <b>Di Jempol</b>: Penyokong PAS Bertindak Liar, Tian Chua Lari <b>...</b>

Posted: 11 Mar 2013 06:00 PM PDT


Jempol - Sikap biadab dan provokasi keterlaluan penyokong pembangkang pada ceramah Pas yang melontarkan telur ke arah penceramah Barisan Nasional (BN) di pentas berasingan kira-kira 20 meter dari situ, mencetuskan suasana tegang dalam kejadian di Felcra Ayer Hitam di sini malam tadi.

Dalam kejadian kira-kira pukul 10.15 malam itu, ketegangan itu bermula apabila lebih kurang 15 penyokong Pas bertindak membaling telur ke arah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungi Lui, Datuk Zainal Abidin Ahmad di pentas ceramah BN.

Selain terkena lengan zainal, ia juga terkena badan Presiden Pertubuhan Gerakan Memartabat Perjuangan Negara (GMPN), Mejar (B) Razali Zakaria yang turut sama berada di situ.

Ekoran kebiadaban dan provokasi keterlaluan penyokong-penyokong Pas itu, para penyokong BN pula membalas dengan membaling botol mineral dan objek lain.

Akibatnya, pihak polis terpaksa memanggil pasukan dari Unit Tindakan Ringan (LSF) untuk mententeramkan keadaan di lokasi tersebut.

Kira-kira 30 minit kemudian, polis telah mengarahkan ceramah di kedua-dua pentas tersebut dihentikan dan semua penyokong diminta bersurai.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Jempol, Supritendan Hamzah Alias berkata:

"Saya minta kedua-dua ceramah ini dihentikan serta-merta. Penyokong Pas diminta bersurai terlebih dahulu dan tinggalkan lokasi. Saya minta semua bersurai untuk elak kekecohan berterusan," tegasnya.

Ceramah anjuran Pas di sini sepatutnya dihadiri oleh Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua. Bagaimanapun kelibatnya tidak kelihatan sehingga ceramah itu diarah dihentikan.

-Utusan

UMNO Online - Misi Pemuda Realisasikan Sifar Pembangkang <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 30 Jan 2013 02:01 AM PST

Kategori Dari Bahagian

Misi Pemuda Realisasikan Sifar Pembangkang Di Jempol

Oleh : Azman Abas

KUALA LUMPUR 30  Jan – Pemuda UMNO Jempol bertekad untuk membantu mempertahankan  kemenangan Barisan Nasional (BN) di tiga kawasan Dewan Undangan negeri (DUN) dan satu Parlimen selain merampas satu DUN yang dimenangi oleh pembangkang pada pilihan raya umum ke-13 nanti.

Ketuanya Nizam Aman berkata dengan pelbagai gerak kerja serta jalinan erat antara Pemuda-Pemuda parti komponen yang lain, misi berkenaan insyalallah akan menjadi realiti kelak.

Menurut beliau dengan tumpuan serta pelbagai program yang menyentuh hati dan perasaan anak-anak muda, pihaknya percaya BN akan menjadi pilihan golongan itu apabila tiba masa hari mengundi kelak.

"Sentuhan kita atau 'touch point' di peringkat akar umbi bukanlah bermusim…dan bukanlah hanya menjelang pilihan raya semata-mata sebaliknya kita mengambil inisiatif sentiasa bersama mereka.

"Kenduri kahwin, kematian, majlis kesyukuran, doa selamat dan sebagainya antara penglibatan Pemuda Jempol untuk bersama-sama dengan anak-anak muda. Begitu juga dengan aktiviti sukan yang tidak dapat dipisahkan daripada orang muda.

"Kita percaya dengan kaedah-kaedah sedemikian, tentunya golongan muda di akar umbi akan dekat dengan kita dan itulah yang kita laksanakan sepanjang masa," katanya kepada UMNO-Online, di sini, hari ini.

Ketika ditanya mengenai persiapan pilihan raya dan misi mereka seperti yang disebutkan diatas, Nizam seterusnya menambah pihaknya hanya menunggu masa daripada pucuk pimpinan untuk menggerakkan jentera.

"Kita yakin dengan kerjasama Pemuda-Pemuda komponen yang lain, kekuatan kita akan ampuh dan jitu untuk memastikan hasrat dan impian kita tercapai," ujarnya. -MediaUMNO

Berita Bertarikh Pada 30 January 2013 6:01 PM

05 di teluk kemang - Google Blog Search

05 di teluk kemang - Google Blog Search


Jalan-jalan <b>di Teluk Kemang</b> dan Port Dickson - JumieSamsudin.Com

Posted: 25 Jan 2013 04:00 PM PST

Hello u olls,

Tempoh hari sebelum we olls pulang ke Tangkak,  Johor akak dan En.  Khafi singgah di Port Dickson.  Rancang nak datang dua hari awal,  boleh mandi mandi laut dan makan seafood apa bagai.  Tapi kisahnya akak demam tak berbau.  OHHHH tak pasal-pasal a night before bertolak ke PD akak demam panas teruk.  So kami terpaksa tangguhkan satu hari perjalanan kami.

Tiba di Port Diskson,  kami terus ke rumah adik lelaki En.  Khafi dan isterinya yang terletak di Lukud.  Adik En.  Khafi kerja sebagai polis bantuan kat ladang kelapa sawit Sime Darby.  Sooooooooooooooo amatlah dekat u olls.

Ini adalah beberapa keping gambar yang akak ambil ketika berjalan-jalanrinda di PD.  Insya Allah,  lepas ni ada rezeki we olls nak datang lagi.  Ada banyak tempat-tempat menarik kat PD and buat macam-macam aktiviti lain.  Boleh baca kat sini  :  Tempat-Tempat Menarik di Port Dickson.   Sebab kali ni,  akak demam........

Tapi...tengoklah gambar-gambar akak...WALAUPUN!!

Pantai menuju ke Jeti Pulau Cahaya.

Jeti ke Pulau Cahaya dari tepi.
Insyallah,  akak akan datang lagi!

05 di kuala klawang - Google Blog Search

05 di kuala klawang - Google Blog Search


mayat tergantung menghantui pembangkang <b>di</b> <b>...</b> - Semut Hitam

Posted: 12 Mar 2013 08:45 AM PDT

Huh! Bahaya jugak ni. Nampak gayanya di Kuantan dah kena serangan Mayat Hidup. Semuanya akibat keceluparan Si Mayat Hidup tu jugak.

Siapa lagi kalau bukan Si Tian Chuak. Akibat kelantangan mulut dia yang tak berinsuran tu telah membangkitkan kemarahan rakyat.

Bagi menunjukkan kemarahan tersebut, patung berwajahkan Si Tian Chuak tu telah pun digantung baru - baru ni. Gempar jugak dibuatnya. Ingatkan mayat betul tadi.

Inilah akibatnya kalau ada mana - mana pihak yang tak reti bahasa dan tak tau nak menghormati orang ni. Ditegur cara baik, diorang tak nak dengar. Cara ini je yang menjadi.

Puak - puak Pakatan tu katanya tak puas hati dengan tindakan tersebut. Huh! Diorang tak puas hati apa pasal pulak. Bukan ke diorang jugak yang buat benda tu dulu?

Sebelum ni, diorang buat patung DS Najib dan TS Isa Samad dan disalib kat depan Pejabat Felda tu. Yang itu bukan tanda diorang tak hormat pada orang lain? Tolong la!!! Jangan setakat cakap je pandai. Kaji diri sendiri tu dulu baru nak salahkan orang lain!!!

Kemarahan orang ramai terhadap Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua berhubung kenyataannya yang mendakwa insiden pencerobohan pengganas di Lahad Datu, Sabah, hanya sandiwara UMNO belum reda dengan pelbagai pihak terus berhimpun dan membuat laporan polis. 

Di JELEBU, lebih 100 orang mengadakan demonstrasi bagi membantah kenyataan biadab Tian Chua sebelum membuat laporan terhadap pemimpin PKR itu di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Jelebu. 

Yang turut sama dalam demonstrasi di tapak Pasar Tani Kuala Klawang ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Klawang, Datuk Yunus Rahmat serta beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO). 

Di TANAH MERAH, lebih 300 ahli beberapa NGO Kelantan dan Felda Kemahang di sini, berhimpun bagi mendesak kerajaan mengambil tindakan tegas termasuk melucutkan kewarganegaraan Tian Chua. Mereka seterusnya membuat laporan polis. 

Kolonel Kehormat Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) Tanah Merah, Datuk Ir. Shahri Hassan berkata, kenyataan Tian Chua mempersendakan insiden pencerobohan pengganas di Lahad Datu memalukan dan mengguris hati rakyat negara ini. 

Di PASIR MAS, seramai 200 orang penduduk kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Gaal yang mewakili 15 NGO, berhimpun secara aman sambil membawa sepanduk dan membakar replika Tian Chua di luar pekarangan Balai Polis Bukit Yong dekat sini hari ini. 

Wakil NGO terbabit, Mohd. Ashari Daud berkata, penduduk membantah keras tindakan biadab Tian Chua itu kerana disifatkan sebagai berniat jahat. 

Di KAPIT, sekumpulan bekas anggota Iban Trackers dan ahli Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM) Cawangan Kapit mengadakan demonstrasi aman dan membuat laporan polis bagi menuntut Tian Chua memohon maaf di atas kenyataan biadab terhadap anggota keselamatan negara. 

Pengerusi PBTM Cawangan Kapit, Wilfred Billy Panyau berkata, tindakan Tian Chua yang mendakwa pencerobohan berdarah di Lahad Datu, Sabah sebagai sandiwara UMNO adalah keterlaluan. 

Di JOHOR BAHRU, seramai 50 orang penduduk Projek Perumahan Rakyat (PPR) Taman Desa Mutiara dan Pertubuhan Penyatuan Pembelaan Melayu Malaysia (PPPMM) membuat bantahan secara aman terhadap kenyataan biadab Ahli Parlimen Batu itu, semalam. 

Mereka yang mula berkumpul pada pukul 5 petang itu, membuat laporan polis sambil membawa sepanduk dan membakar patung yang dianggap sebagai Tian Chua.

05 di port dickson - Google Blog Search

05 di port dickson - Google Blog Search


JALAN-JALAN <b>DI PORT DICKSON</b>.. | NURUL HARNANI KASMARI

Posted: 10 Feb 2013 06:39 PM PST

Assalamualaikum.. selamat sejahtera..
Kali ni nanie nak share Jalan2 Cari Pasal di Pekan PD. hihi
taknak byk sangat tulis, biar gambar cerita segalanya..
Tengah jalan pun sempat snap *candid*See, ini yg dinamakan pelancong. tengah jalan, tepi kedai semua nak snap gambar.. hahaha *peaceBiasala pekan PD kan agak lama kan? so tengokla keunikan lampu dia.. comel je wiring macam tu, then terselit satu kepala lampu. TNB x bising ke? hihi
Misi utama - kedai cermin mata... ye, mak mertua nak melaram dgn cermin mata hitam.. Amboii mak.. ^_^Yang dalam kedai sedang melaram, yang kat luar dok termenung. Ni la abg TNB yg nanie cerita dalam entry ni. heheIni la sheda dan MSA.. masing2 bergaya sakan dengan cermin mata hitam.. sebab tu kot mak mertua nak beli cermin mata hitam. hehe''Lihatla dunia'' kata mak nanie.. Baru je keluar dari kedai cermin mata terus berposing dengan cermin mata hitam.. ^_^snap gambar lagi.. wink2..dan ini lah gambar terakhir kami ketika Jalan2 cari pasal ke PD.
Ni pun satu2nya gambar nanie dengan MSA utk percutian ke PD ni. takpe, nanie senyum tak perlu kata apa2 aje ^_^

P/S abes kot ceriita trip kali ni.. kitaorg pergi pun 3D 2N je.. next entry,  nanie share tentang JJCM dgn sheda dan wawa selepas balik PD. oh lalalala~


Published with Blogger-droid v2.0.8
U LIKE @ NOT, UP TO U.. www.tips-fb.com

05 di jelebu - Google Blog Search

05 di jelebu - Google Blog Search


0 Gangguan Bekalan Air <b>Di Jelebu</b> Esok - Anak-Anak Negeri <b>...</b>

Posted: 11 Mar 2013 01:49 AM PDT


SEREMBAN: Sebahagian kawasan di Jelebu akan mengalami gangguan bekalan air pada Selasa berikutan kerja-kerja penyelenggaraan kolam dan injap kawalan tekanan di kolam Bukit Cheriau, Titi dan kolam Juntai, Lakai.

Ketua Bahagian Perkhidmatan Korporat Syarikat Air Negeri Sembilan Sdn Bhd (Sains) Azlan Abdul Aziz berkata gangguan dari 8 pagi hingga 8 malam itu melibatkan FRI Gelami, Felda Titi, Pusat Serenti, kawasan Chennah dan Kenaboi (Puom, Pekan Chennah, Kampung Chalin, Kampung Esok).

"Selain itu, seluruh kawasan Durian Tipus; Simpang Durian; Gugusan Felda Pasoh 1, 2, 3, 4; Simpang Pertang; Pertang dan seluruh kawasan Geylang turut terbabit," katanya di sini, Isnin.

Katanya bekalan air dijangka pulih secara berperingkat selepas itu kecuali di beberapa kawasan tinggi yang mungkin mengambil sedikit masa untuk kembali seperti biasa.

"Sains akan sedaya upaya mendapatkan sumber bekalan alternatif agar kawasan gangguan dapat dikurangkan. Pihak Sains ingin memohon maaf atas segala kesulitan yang dialami oleh para pelanggan semasa pelaksanakan penutupan sementara ini," katanya.

Pengguna yang memerlukan bantuan boleh menghubungi Sains di talian bebas tol 1-800-88-6982.

Sumber: Bernama

IKLAN TEKS: Ingin menyertai produk Etiqa Takaful serendah RM70? Sekitar Kuala Pilah. Telefon 0123280345 untuk temujanji. Jangan pandang remeh pada sesuatu yang anda rasa tidak perlu sekarang. Suatu hari nanti pasti anda terasa menyesal. Yang anda rasa tidak perlu ini sebenarnya yang akan memberikan sesuatu yang terbaik kala kesempitan.

05 di linggi - Google Blog Search

05 di linggi - Google Blog Search


Album Kenangan: Jom memancing <b>di</b> Muara Sungai <b>Linggi</b>

Posted: 11 Feb 2013 09:03 AM PST

Assalamualaikum. Apa khabar semua? Nampaknya cuti masih ada 2 hari lagi. Asalnya nak pergi bercuti di PD. Tapi kami tangguhkan atas sebab-sebab tertentu. Kesian kan anak-anak yang tak ke mana-mana, kami ambil kesempatan bawa pulang ke kampung untuk memancing. Awalnya ragutan ikan tak mengena pun....menjelang senja mula bertujai-tujai tangkapan. Memang melekakan, yang penting anak-anak seronok. Jom kita tengok aksi mereka........
Ikan puyu atok dan ikan haruan ibu.  Kami bawa dua ekor nie je pulang, anak-anak nak bela.
Seronok anak-anak, omak pun suka juga. Sekali-sekali kannnn. Anak-anak dah berjanji dengan atok dan awo mereka nak memancing lagi. Tapi tunggu semua balik cuti. Ingat nak berkelah dan bawa bekalan untuk makan-makan. Tentu seronok.....Keseronokkan tak semestinya perlu mengeluarkan wang ringgit yang banyak untuk mengecapinyekan.........Alhamdulillah dapat menghabiskan waktu hari ini dengan mengembirakan hati anak-anak dan juga dapat berkumpul sekeluarga.....

di negeri sembilan - Google Blog Search

di negeri sembilan - Google Blog Search


Destinasi Pelancongan Baru <b>di Negeri Sembilan</b> - Tv3

Posted: 15 Mar 2013 11:24 PM PDT

16/03/2013 14:24:00

Negeri Sembilan bakal mempunyai destinasi tarikan pelancong baru dengan pembukaan Perpustakaan Islam dan Galeri Islam di negeri itu dalam tempoh terdekat.

Menurut Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan, lokasi bagi menempatkan kedua-dua pusat ilmu itu telah dikenal pasti oleh kerajaan negeri.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan "Karnival Sains Islam 2013" di Seremban.

Karnival yang julung kali diadakan turut mendapat kerjasama IPT t tempatan, Pusat Sains Negara dan juga Kementerian Sains Teknologi dan Inovasi.

Antara tarikan di karnival ini, pameran artifak lama yang berkaitan sejarah sains islam dari kurun ke -11 hingga ke-17.

Karnival yang bermula semalam akan berakhir esok.

ads