Jumaat, 18 Oktober 2013

05 di ampangan - Google Blog Search

05 di ampangan - Google Blog Search


Pantau jualan arak di kawasan majoriti Islam <b>di Ampangan</b>, Seremban

Posted: 10 Aug 2013 03:25 AM PDT

2 Syawal 1434 H / 7 Ogos 2013
Bandar Baru UDA, Ampangan adalah sebuah bandar kecil dipinggir kawasan Majlis Perbandaran Seremban dan penduduknya adalah rata-ratanya orang Melayu. Kawasan ini boleh dikatakan ialah kawasan rizab Melayu.
Yang hendak saya sampaikan ialah bagaimana sebuah pasaraya di kawasan Melayu ini ada menjual arak sedangkan kebanyakan orang yang datang membeli-belah adalah orang yang beragama Islam dan mereka yang bertugas di kaunter bayaran serta pekerjanya yang lain adalah orang Islam.
Diharap pihak yang berwajib berhubungkait dengan agama mengambil perhatian dan jika boleh memberikan syarat tertentu supaya penjualan arak dipremis jualan minuman keras di pasar raya berkenaan ditiadakan. Memandangkan ia tidak sesuai dijual ditempat dimana majoriti penduduknya terdiri orang Islam.
Tidak dinafikan pasaraya ini dibenarkan menjual arak kerana setiap pusat membeli-belah yang besar dibolehkan kerana mempunyai lesen perniagaan untuk menjual makanan ataupun minuman yang tidak halal tetapi apabila pasar raya tersebut terletak dikawasan penduduk majoritinya 95 peratus orang yang beragama Islam adalah rasa agak janggal dan sangat tidak sesuai.
Walaupun nampak saperti perkara remeh temeh dan kecil sahaja tetapi impaknya besar dari segi sudut agama kerana apabila disesuatu kawasannya itu ada perkara haram atau maksiat berlaku tetapi dipandang enteng oleh masyarakat Islam sekeliling, maka keberkatan kawasan itu akan hilang dengan sendirinya.
Syed Abdullah Syed Osman ,

05 di paroi - Google Blog Search

05 di paroi - Google Blog Search


walaweiiii.... adun umno-bn dari <b>paroi</b> kaki tengok <b>...</b> - The Flying Kick

Posted: 11 Sep 2013 12:32 AM PDT

Mohd Ghazali Wahid, ADUN Paroi 'menyertai' sebilangan besar pengguna FACEBOOK yang dikatakan telah melihat atau menyertai tapak page lucah. Sama ada perbuatan tersebut dilakukan secara sengaja, atau pun tidak, sebarang aktiviti dipamerkan dan disiarkan kepada semua pengguna FACEBOOK yang menjadi 'FRIEND' Mohd Ghazali Wahid. 

Biarpun Mohd Ghazali sebenarnya cuba memberikan alasan bahawa ia tidak mungkin dilakukannya memandangkan status dirinya mahupun pegawai khas yang dilantik sebagai admin page peribadinya itu, namun alasan tersebut sebenarnya tidak menjelaskan apa sebenarnya yang berlaku!!!

Bagi mereka yang sudah 'terkena', kejadian yang menimpa Mohd Ghazali bukanlah sesuatu yang baru dan menggemparkan. Apatah lagi, pengguna Facebook seringkali mengadu tentang 'virus' dan 'parasit' yang menyamar sebagai 'friend' dan kemudian meletakkan link yang bukan-bukan. Klik pada link tersebut akan terus membawa kita ke laman web tidak senonoh tersebut.

Adun Paroi, Mohd Ghazali Wahid kecewa apabila akaun Facebook beliau diceroboh individu yang dipercayai sengaja mahu menjatuhkan kariernya sebagai wakil rakyat.
Menurut Ghazali, laman Facebook yang menjadi penghubung beliau dengan orang ramai disedari diceroboh sejak tiga hari lalu apabila muncul status asing di dinding akaunnya, selain terdapat beberapa video lucah kononnya ditonton beliau.
Akibat itu, ramai pengikut beliau yang mengutuk dan ada antaranya memberi komen sinis.
"Sebaik sahaja saya masuk ke akaun Facebook, saya terkejut dengan dengan status tidak senonoh terpamer di dinding akaun saya. Akaun laman sosial ini dikawal pegawai khas saya selaku admin, dan tidak mungkin perkara sebegini boleh berlaku," katanya.
Berikutan kejadian itu, Ghazali berkata, beliau menutup serta merta akaun Facebook berkenaan bagi melakukan siasatan menyeluruh, sebelum melaporkan kepada polis.
"Saya minta maaf kepada pengikut Facebook saya. Saya minta mereka tidak salah sangka dengan perkara ini kerana ia bukan dilakukan saya sendiri," katanya. (SUMBER)

05 di kuala pilah - Google Blog Search

05 di kuala pilah - Google Blog Search


program jerayawara bahasa <b>di</b> smk batu kikir, <b>kuala pilah</b> - wadah <b>...</b>

Posted: 19 Sep 2013 08:56 PM PDTAlhamdulillah usai berjerayawara di SMK Batu Kikir buat kali pertama semalam (19 Sept. 2013) jam 2.00 - 5.30 petang. Terima kasih tidak terhingga kepada Editor Fokus SPM Saudara Azman Mohd Nawi kerana memberi ruang dan kepercayaan untuk saya mengendalikan Program Pecutan Akhir SPM 2013 kepada pelajar-pelajar SMKBK yang bakal menghadapi peperiksaan SPM tidak lama lagi. Juga tidak ketinggalan ucapan terima kasih kepada GKMP Bahasa, Ketua Panitia dan guru-guru Bahasa Melayu sekolah tersebut yang turut memberikan kerjasama yang baik sepanjang program tersebut berlangsung petang semalam.

ads