Khamis, 14 Mac 2013

05 di ampangan - Google Blog Search

05 di ampangan - Google Blog Search


Ceramah Motivasi Pelajar <b>di</b> SMK Seri <b>Ampangan</b>, Seremban

Posted: 03 Jan 2013 10:57 PM PST


4 Januari 2013, Seremban : Satu Program Motivasi Pelajar telah diadakan khusus buat para pelajar Tingkatan 4, Sekolah Menengah Seri Ampangan, Seremban. Program ini telah diadakan sebelum para pelajar Tingkatan 4 membuat keputusan di dalam memilih subjek elektif masing-masing yang baru sahaja selesai menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) pada tahun 2012 yang lalu.
Menurut En Faizal yang merupakan Kaunselor SMK Seri Ampangan yang juga merupakan penyelaras program ini, "Program ini merupakan program tahunan, dan slot ini diadakan bertujuan bagi mewujudkan motivasi di dalam diri para pelajar dan menyemat cita-cita untuk berjaya. Mereka juga diharapkan dapat menetapkan sasaran serta matlamat hidup mereka dan sentiasa menanam semangat untuk menjadi seorang pelajar cemerlang".
Ceramah Motivasi pada kali ini telah disampaikan oleh Sdr Syamsul Amri bin Hj Ismail, Presiden Pertubuhan Alumni Debat Malaysia (ADAM). Beliau telah menyampaikan ceramah bertajuk "Rejuvenasi Minda Menuju Kecemerlangan". Ceramah selama 2 jam ini bermatlamat meletakkan para peserta program agar mengubah persepsi minda serta gaya pemikiran mereka dan berazam untuk me'rejuvenasi'kan pemikiran mereka agar boleh mendepani cabaran serta dugaan dewasa ini.
Menurut Sdr Syamsul "Rejuvenasi ini membawa maksud meremajakan pemikiran agar mereka tidak berfikir dengan cara baru kerana dibimbangi mereka akan ketinggalan di dalam menghadapi cabaran dan akhirnya mereka gagal di dalam pembelajaran, kerjaya dan kehidupan mereka. Atas dasar itu, menerusi slot ceramah ini kita harapkan mereka akan berjaya menetapkan matlamat yang sebenar agar mereka tidak lari dari landasan perjuangan mereka untuk menjadi seorang yang berjaya".
Ceramah selama 2 jam ini nyata tidak membosankan malahan berjaya menarik minat para peserta sejak mula hingga lah ke akhir ceramah ini berlangsung.
Dengan ini EDITOR mengucapkan syabas dan jutaan tahniah di atas usaha serta inisiatif SMK Seri Ampangan di dalam menjayakan program yang sangat bermanfaat ini serta didoakan selamat maju jaya buat para pelajar yang terlibat.
Dengan ini dikongsikan gambar-gambar yang telah sempat dirakamkan di sepanjang program ini berlangsung.

05 di juasseh - Google Blog Search

05 di juasseh - Google Blog Search


<b>Juasseh</b> Cafe: TRAGEDI LAHAD DATU SIAPA DALANG

Posted: 05 Mar 2013 01:30 AM PST


Hari ini 5hb March 2013. Jet pejuang Angkatan Tentera Malaysia menjatuh kan bom di Kampung Tanduo, Lahad Datu Sabah, lebih kurang pukul 7 pagi ini. Pada  saat aku menulis ini pukul 12.38 tengah hari pertempuran masih berlaku di kawasan itu. Sudah hampir 5 jam pasukan keselamatan dan pihak penceroboh bertempur, aku tak dapat membayangkan  keadaan di sana, pasti sengit dan mengerikan.
   Setakat ini dari khabar semalam dari penceritaan dari mulut ke mulut, pihak keselamatan telah kehilangan 8 orang secara rasmi atau 10 orang anggota dari khabar angin dan tah berapa ramai yang cedera tidak pasti, kehilangan pada pihak penceroboh tidak di ketahui, namun begitu dari media elektronik, blog dan sebagai nya di ketahui telah 60 nyawa semua sekali menjadi korban.
   Tragedi ini sangat mengharukan, tiada apa yang dapat aku nukil kan hanyalah kesedihan, sejak dari mula krisis ini berlaku, aku memang berharapkan yang baik baik saja penyelesaiannya, jangan lah ada pertempuran, jangan lah ada tumpah darah, tetapi tiada yang dapat melawan takdir, ini memang suratan nya.
   Ada yang mengatakan ini konspirasi parti pemerintah, ada yang kata ini angkara ketua pembangkang, ada yang fikir ini rancangan dari kerajaan Filipina, ada yang ingat ini dari hasutan Amerika, CIA, Mosard dan macam macam lagi.
   Itu di pihak sebelah penceroboh, disebelah sini pula bagaimana?. Siapa 'Tok Dalang' dalam wayang kulit versi peperangan ini. Tak payah lah kita pening kepala memikirkan benda benda sebegitu, semua telah berlaku dan kemungkinan akan bersangkut sangkutan dan merebak dan mungkin berlarutan berpanjangan, harap tidak lah sampai begitu sekali, jauhkan lah dan sama sama berdoa semoga tragedi ini berakhir secepat mungkin.
   Apa yang aku musykil kan tentang krisis ini ialah keselamatan kita rakyat Malaysia, keselamatan anak bini kita, harta benda kita. Kemana perginya angkatan keselamatan kita sebelum krisis ini terjadi, tiada siapa kah yang menjaga sempadan negara kita hingga penceroboh boleh masuk beramai ramai dengan memikul senjata lagi. Mana pergi nya anggota keselamatan yang begitu ramai, adakah kita selama ini membazir kan wang kutipan cukai untuk membayar gaji gaji mereka. Kemana pergi nya peralatan yang begitu canggih, dengan kapal peronda marintin, bot bot laju yang serba baru, kapal selam berbilion dollar, jet jet pejuang silih berganti setiap kali adanya 'LIMA' di Langkawi, satelit yang berbagai nama di angkasa raya, mana pergi nya semua tu.
   Andai di di tangani lebih awal, dihalang kemasukan mereka dari awal lagi, pasti krisis ini tidak akan berlaku, ini yang menjadi tanda tanya kepada ramai rakyat Malaysia sekarang ini, tapi apa kan daya semua telah berlaku.
   Pada pendapat aku seorang rakyat yang marhaen ini, beberapa tindakan perlu di laksanakan, sebahagian dari Menteri dalam kabinet sekarang ini perlu bertanggung jawab, mereka perlu meletakan jawatan mereka seberapa segera, beberapa pegawai tertinggi dalam angkatan keselamatan perlu bersara awal. Mereka mereka ini tidak menjalankan tugas dengan sepenuh hati, mereka lebih berlalai lalai dari menjalan kan tugas, tidak berfungsi seperti sepatutnya. Sebagai majikan kepada meraka ini yang membayar berbagai bagai cukai setiap tahun dan setiap hari, kita perlu mencari penjawat jawatan yang lebih komitmen, yang lebih dedikasi, yang lebih berinisatif, pro aktif, yang mampu berfungsi sebagai pegawal keselamatan kita yang tinggal dalam negara ini, yang mampu mengekang pihak pihak luar bertindak lebih awal, yang mampu membendung gejala gejala subversif dari mengancam dan merebak hingga membahayakan keselamatan kita rakyat jelata.
   Aku tahu dan pasti angkatan keselamatan kita adalah yang terhebat dalam dunia ini, individu individu dalam angkatan keselamatan kita adalah mereka yang gagah berani, sanggup berkorban demi nusa dan bangsa, tetapi yang menjadi onar dalam pasukan ini adalah pentadbiran, pentadbiran yang tidak cekap, pentadbiran tidak tangkas, lambat bertindak, berlalai lalai, ini yang perlu di perbetulkan.
   Ada beberapa majlis keagamaan telah di atur, orang ramai di jemput untuk hadir beramai ramai, beribadat dan berdoa untuk pejuang pejuang negara yang telah gugur di medan juang dan untuk pejuang pejuang yang sedang berjuang, bagus lah untuk nusa dan bangsa, tetapi kita perlu ingat.
   Pemimpin kita memang tidak perlu dan mungkin tidak boleh langsung mengingatkan kepada semua rakyat jelata bahawa yang kita perangi ini adalah saudara kita sendiri demi atas nama  keselamatan negara dan bangsa. Keadaan ini seumpama rumah kita yang sedang diceroboh, tak kira orang tu se agama dengan kita atau tidak, penceroboh tetap penceroboh, perlu kita perjuangkan untuk mengusir nya demi keselamatan keluarga dan harta benda kita, hatta perlu kita bertumpah darah sekali pun.
   Tak perlu lah lagi kita berbangga bangga menjadi wira bila pulang dari 'Gaza', konon nya membantu saudara seagama berjuang menentang kezaliman tentera 'zionis' tapi sebenarnya kita sedang membunuh saudara seagama kita disini. Dari sini faham lah kita kenapa kita umat Islam tidak pernah aman setelah betahun tahun merdeka, faham lah kita kenapa orang orang Arab berbunuh bunuhan sesama mereka. Mulai dari ini tidak payah lah lagi kita menunding jari ke timur tengah, menuduh bangsa Arab masih jahiliah, keras kepala, bangsa bodoh dan sebagainya, kita disini sama saja.
   Akhir kata, mari lah kita sama sama berdoa semuga tragedi ini cepat berakhir, semoga kita boleh hidup dengan aman dan damai, semoga kita boleh menghubung kembali siratulrahim yang telah tercemar, semoga kita boleh saling bantu membantu sesama kita, semoga darah yang tertumpah tidak menjadi najis yang tercemar tetapi menjadi kasturi yang segar mewangi, menjadi penawar duka dan lara, menjadi jambatan penyambung warisan.
Sekian, Ikhlas dari 'Juasseh Cafe'.

<b>Juasseh</b> Cafe: ALCOHOL. AKU REMAJA BERSAMNYA

Posted: 14 Mar 2013 06:18 PM PDT


   Masa berlalu, kini aku meningkat remaja, suatu ketika aku tengok kawan aku memakai 'spray' pewangi ketiak, aku pun ingin memiliki dan memakai benda itu, aku pun membeli nya di kedai. Aku tanpa ragu ragu, bukan saja 'spray' di ketiak tapi kebadan aku juga, aku seronok dengan benda baru ni, sekurang kurangnya aku merasa yakin bila berada dekat dengan budak perempuan. Dalam pada itu seorang kawan memberitahu aku 'spray' itu ada 'Alcohol' tak boleh bawak sembahyang, aku pun hairan, "Alcohol tu dari arak, arak tu haram, najis", kawan tu menjelaskan, disini lah polemik tentang 'Alcohol' bermula dalam hidup ku. Aku tak ambik pot pun, aku tengok kawan kawan lain selamba je pakai, lagi pun aku memang jarang sembahyang.
   Masa terus berlalu,Kini keremajaan ku telah di ambang kedewasaan, aku pun sudah habis belajar dan mula bekerja. Kini tiba lah masa untuk aku berpacaran, kalau nak ngorat perempuan penampilan kena jaga, satu yang paling penting, badan jangan bau busuk. Untuk mendapatkan personaliti yang menyakin kan, aku pun membeli 'spray perfume' yang harga beberapa puluh atau pun belas ringit sahaja di 'supermarket'. Aku pun pakai lah 'perfume' tu, spray merata badan aku, aku tak ragu ragu langsung pasal aku bukan nak pegi sembahyang.
   suatu ketika hidayah menghampiri aku, aku merasa insaf pulak, aku nak menunaikan kewajiban aku, aku nak sembahyang tetapi aku teringat yang aku ni tadi sembur 'perfume' kat badan aku, alamak! Najis, tak sah sembahyang aku karang ni. Keraguan mula menghantui aku.
   Suatu ketika seorang kawan aku datang mempromosi barang jualannya, dia menjual 'perfume' yang mengandungi 'alcohol' tetapi dengan penuh yakin dia menerangkan bahawa 'alcohol' itu tidak haram dan tidak najis, dia membawa keratan dari sebuah akhbar yang menerangkan tentang 'fatwa' alcohol dari seorang ulamak tersohor. Aku merasa yakin dan terus membeli sebotol 'perfume' ber alcohol dari kawan aku itu kemudian aku terus memakai nya kemana saja aku pergi, samada ber'dating' atau pun bertandang kemasjid, aku tidak ragu ragu lagi.
   Tetapi dalam pada itu, masih lagi aku terdengar tentang fatwa haram 'alcohol' dari rakan rakan lain, aku tak ambik pusing, aku terus berkeyakinan. Walau macam mana yakin nya aku pada fatwa halal alcohol itu tetap ada keraguan di dalam hati aku apabila sering saja aku terdengar tentang haramnya alcohol itu, tetapi aku tetap menyakin kan diri aku bahawa 'alcohol' itu bukan najis.

05 di lenggeng - Google Blog Search

05 di lenggeng - Google Blog Search


[mkini]_mahkamah Ketepi Sabitan, Hukuman Adun <b>Lenggeng</b>

Posted: 13 Mar 2013 10:33 PM PDT

Thread Rating:
 • 0 Votes - 0 Average
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Yesterday, 08:33 PM

[mkini]_mahkamah Ketepi Sabitan, Hukuman Adun Lenggeng
Mahkamah ketepi sabitan, hukuman ADUN Lenggeng

Mahkamah Tinggi ketepi sabitan ADUN Lenggeng Mahkamah Tinggi Seremban hari ini mengetepikan sabitan dan hukuman penjara tiga tahun serta denda RM20,000 ADUN Lenggeng, Mustafa Salim bagi kesalahan menerima rasuah, lima tahun lepas.

Hakim Datuk Siti Mariah Ahmad membuat keputusan itu selepas membenarkan rayuan Mustafa, 53, terhadap sabitan dan hukuman yang dijatuhi Mahkamah Sesyen terhadapnya pada 1 April 2011.

Dalam penghakimannya, Siti Mariah berkata Hakim Mahkamah Sesyen Amran Jantan terkilaf semasa menjatuhi hukuman itu ke atas Mustafa.

"Selepas meneliti keterangan semua saksi dan bukti daripada kedua-dua belah pihak, mahkamah mendapati Mahkamah Sesyen gagal menimbangkan keterangan semua saksi dan bukti yang diberikan oleh kedua-dua belah pihak.

"Daripada keterangan saksi dan tertuduh, jelas menunjukkan wang berkenaan adalah untuk tujuan kebajikan serta terdapat bukti dan dokumen yang menyokong hujah berkenaan," katanya.

ADUN BN itu didakwa menerima suapan RM2,000 daripadaM Manimaran sebagai dorongan mengeluarkan surat sokongan berkaitan projek pasir.

Mustafa didakwa melakukan kesalahan itu di Restoran Jahrin Maju, Taman Bunga Raya 2, Mantin, dekat Seremban pada 5 petang, 31 Ogos 2008 mengikut Seksyen 10(a)(aa) Akta Pencegahan Rasuah 1997.

Dia dihukum mengikut Seksyen 16 akta sama yang membawa hukuman maksimum penjara 20 tahun serta denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana lebih tinggi.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Mohd Fairuz Johari manakala Mustafa diwakili peguam Zamani Ibrahim dan Hisyam Teh Poh Teik.

Sementara itu, Mustafa yang ditemui di luar mahkamah selepas prosiding berkenaan enggan memberi sebarang komen kepada wartawan.

- Bernama

Owner/Admin/Mod wangolds.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan di http://www.wangolds.com. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

http://www.malaysiakini.com/news/223909

JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI SILA SHARE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Forum Jump:

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Powered By MyBB, © 2002-2013 MyBB Group. RSS Syndication
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on wangolds.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of wangolds.com or it's owner. wangolds does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE
Online Users
There are currently 103 online users.
» 3 Member(s) | 100 Guest(s)
anjang, talong

#Trending Topic HottestForex Update
Santai, Gosip Artis, Gambar MenarikBerita Terkini Update DailyIslam Agamaku

05 di gemas - Google Blog Search

05 di gemas - Google Blog Search


SURIA AMANDA: Rojak Berahim Antara Terkenal <b>Di Kuala Pilah</b>

Posted: 02 Feb 2013 04:55 AM PST

05 di tampin - Google Blog Search

05 di tampin - Google Blog Search


BRAHIM NYIOR: Kenduri Kahwin <b>Di</b> Kg. Repah, <b>Tampin</b>

Posted: 11 Feb 2013 10:58 PM PST

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.
Cuti TBC dimanfaatkan untuk membawa anak-anak berkunjung ke Tampin, Negeri Sembilan. Ada majlis kenduri bapa saudara saya di Kampung Repah, kira-kira 7 km daripada pekan Tampin. Bapa saudara saya, Haji Ibrahim merupakan Imam 1 di masjid Kg. Seri Repah dan antara yang rapat dengan kami. Sementelahan, kenduri kahwinj ini melibatkan dua pasangan mempelai, iaitu anak pertamanya, Muhammad Huzaifah dengan Siti Nur Rahmah, serta anak ketiganya, Siti Hajar dengan Abdul Hakim. 
Senang dipanggil "Ayahda", kakitangan TNB berusia 56 tahun ini tetap mesra menyambut kami biarpun beliau agak sibuk dengan majlis akad nikah Siti Hajar yang baru berlalu.
Wajah penatnya tidak dapat disembunyikan, tetapi majlis yang lancar tanpa masalah yang besar melegakan hati dan perasaannya. 
Apatah lagi, Tuanku Besar Tampin turut berangkat ke majlis kendurinya serta beramah mesra makan tengah hari bersama pasangan mempelai. Orangnya sangat 'mesra rakyat' dan tidak terlalu protokol menghadiri majlis seperti ini.
Tanpa memikirkan kepenatan, keesokannya, Ayahda masih menggunakan tenaga dan kudratnya memanjat pokok pulasan untuk bekalan kami pulang ke Perak. Kami turut disengat penyengat yang bersarang di pokok pulasan belakang rumah. Apa lagi, saya dan anak-anak lelaki yang membantu, memecut laju meninggalkan pokok pulasan, kerana penyengat sudah menggila akibat sarangnya diganggu.
Saya dan abang ipar, Wan Long turut menikmati rambutan gading (kuning kemerahan) yang manis serta lekang isinya. Sebenarnya, di keliling rumah Ayahda, memang ditanam pokok buah-buahan yang memberikan hasil yang bukan sedikit. Benarlah kata orang tua-tua, berbudi kepada tanah, tidak mustahil hasilnya dapat dinikmati kemudian hari.
 
Indah dan bertuahnya bumi kita, warisan berzaman yang harus dipertahankan. Pengalaman disengat penyengat menjadi kenangan yang tak mungkin dilupakan oleh anak kedua saya, Afif Wajdiy.

05 di jempol - Google Blog Search

05 di jempol - Google Blog Search


0 Penyanyi Aishah Akan Bertanding <b>Di</b> Parlimen <b>Jempol</b> PRU 13?

Posted: 14 Feb 2013 07:48 PM PST


KUALA LUMPUR, 15 FEB 2013: Pelantun lagu Janji Manismu, Aishah pernah mengejutkan peminatnya tahun lalu apabila gambar dia melibatkan diri dengan kempen Bersih 2.0 tersebar luas di internet.

Kini, Aishah atau nama sebenarnya, Wan Aishah Wan Arifin, 48, diberitahu bakal bertanding dalam Pilihan Raya Umum 13 (PRU13). Bagaimanapun, menerusi laporan akhbar Harian Metro hari ini, Aishah menyifatkan perkara tersebut hanya spekulasi daripada pihak tertentu saja.

Maklum balas tersebut dinyatakan Aishah sebaik saja ada sumber memaklumkan bahawa penyanyi berkenaan bakal menjadi artis pertama negara bergelar Yang Berhormat (YB) berikutan dia akan diletakkan bertanding dalam PRU13.

Dalam pada itu, penyanyi terbabit yang juga ahli sebuah parti politik berkata, beliau hanya menyedari perkara itu hangat diperkatakan tatkala tarikh menjelang PRU yang semakin hampir.

"Setakat ini, saya belum mendapat kepastian mengenai pencalonan itu dan beranggapan ia hanyalah khabar angin. Lebih baik tunggu Parlimen dibubarkan dulu, barulah boleh ada kata putusnya.

"Saya tidak pernah mengharapkan bergelar calon sebaliknya menyedari timbulnya cakap-cakap orang mengenai penamaan berkenaan.

"Sebelum ini ramai yang bercakap mengenai perkara ini, tetapi tidak tahulah, tunggu dan lihat saja," ujarnya.

Menjawab persoalan sama ada dia berminat untuk bertanding seandainya diberi peluang, Aishah akan memikirkannya terlebih dahulu kerana tanggungjawab memimpin adalah sesuatu yang sukar.

"Kalau ada peluang, saya akan berfikir tindakan selanjutnya. Kena Solat Istiqarah dan kena tahu sama ada masyarakat akan menerima atau sebaliknya," jelasnya.

Sementara itu, Aishah yang telah di masukkan ke Hospital Ampang Puteri sejak tiga hari lalu akibat demam panas meminta artis yang telah berhijrah tidak menghentam individu lain sebaliknya istiqamah dalam menambah ilmu.

Sumber: Murai.com.my

IKLAN TEKS: Ingin menyertai produk Etiqa Takaful serendah RM70? Sekitar Kuala Pilah. Telefon 0123280345 untuk temujanji. Jangan pandang remeh pada sesuatu yang anda rasa tidak perlu sekarang. Suatu hari nanti pasti anda terasa menyesal. Yang anda rasa tidak perlu ini sebenarnya yang akan memberikan sesuatu yang terbaik kala kesempitan.

pistol nakal: BUKTI Kezaliman UMNO <b>Di Jempol</b>!!!

Posted: 22 Nov 2012 11:52 AM PST

Cek ini (gambar di bawah) tertera nama ABDUL RAHMAN BIN RAMLI 601104-0505123 berjumlah FIVE THOUSAND ONLY (LIMA RIBU SAHAJA) iaitu RM 5000.00 Siapa ABDUL RAHMAN BIN RAMLI yang memegang kad pengenalan 601104-0505123??? Apa kaitan kezaliman UMNO berdasarkan tajuk di atas??? [MARI BACA DI SINI]

05 di mantin - Google Blog Search

05 di mantin - Google Blog Search


.: PROMOSI MENARIK MENGENAI LINTON UNIVERSITY COLLEGE

Posted: 01 Mar 2013 09:07 PM PSTSebarang pertanyaan mengenai kemasukkan ke LINTON UNIVERSITY COLLEGE bolehlah menghubungi  MIR, 017 6842 836 atau email ke lintonintake@gmail.com untuk perbincangan selanjutnya.
 


oleh Abdul Razak Din
KAMPUS Kolej Legenda Mantin, Negeri Sembilan yang berharga hampir RM700 juta akan beroperasi sepenuhnya mulai pertengahan Disember ini. Kemudahan kolej yang setaraf seperti sebuah universiti itu dilengkapi dengan pelbagai kemudahan teknologi maklumat (IT).
Timbalan Rektor Kanan Kolej Legenda, Senthilathiban Veeriah berkata, apabila siap, kampus yang dibina kawasan seluas 63.6 hektar ini mampu menampung seramai 25,000 pelajar pada sesuatu masa.
"Kini seramai 300 pelajar kumpulan pertama telah menghuni kampus ini dan dijangkakan sehingga akhir tahun ini sebanyak 2,000 pelajar akan menjadi penghuni pertama kampus baru ini," katanya kepada Utusan Malaysia ketika ditemui di pejabatnya, baru-baru ini.
Katanya, pentadbiran kolej mengutamakan prinsip keselesaan pembelajaran dan kebajikan pelajar demi menyahut seruan kerajaan serta merealisasikan aspirasi negara untuk membina generasi celik teknologi maklumat (ICT), berilmu dan patriotik sesuai dengan perkembangan global.
Beliau berkata, dengan siapnya kampus baru ini, pentadbiran kolej merancang beberapa kursus baru iaitu sains komputer, kejuruteraan, pengurusan perniagaan dan perakaunan.
Kampus baru dengan persekitaran bertaraf universiti ini mengandungi bilik-bilik kuliah dan tutorial moden, 16 makmal komputer yang boleh diakses kepada pemprograman, internet, multimedia dan beberapa kemudahan lagi.
"Setiap makmal ini akan dihubungkan dengan rangkaian Cisco melalui kerjasama Kolej Legenda dengan Cisco Computer," katanya.
Selain makmal komputer, kolej ini juga menyediakan makmal kejuruteraan elektronik, makmal amali dan untuk menghasilkan projek-projek kajian.
"Kami juga akan menyediakan kemudahan untuk makmal sains"
Mengenai kemudahan perpustakaan pula, Senthi berkata, kampus baru di Mantin menyediakan kemudahan 10 kali ganda lebih besar yang mampu memuatkan sehingga 2,000 pelajar pada sesuatu masa.
Di samping kemudahan buku yang mencukupi untuk keperluan para pelajar, perpustakaan ini juga menyediakan bilik perbincangan, ruang akhbar dan majalah dan keperluan lain.
Ketika ditanya mengenai kemudahan penginapan pelajar, Senthi berkata, penginapan untuk pelajar yang menetap dalam kampus begitu selesa dengan penyediaan tempat tinggal seperti apartmen.
Katanya, setiap apartmen mempunyai tiga bilik dengan tiga bilik air.
"Dua pelajar ditempatkan bagi setiap bilik."
"Mereka yang berkemampuan dibenarkan tinggal satu bilik seorang dan mereka dibenarkan memasak di apartmen mereka," katanya.
Mengenai kemudahan pembelajaran pula Senthi berkata, Kolej Legenda sentiasa menyediakan kemudahan pembiayaan pembelajaran terutama dari Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk keperluan pelajar-pelajar yang kurang berkemampuan.
Di samping itu, pihak kolej menyediakan tenaga pengajar yang berpengalaman yang turut menetap di kampus.
"Kami berharap dengan penempatan tenaga pengajar di kampus memudahkan mereka berinteraksi sekiranya mereka menghadapi masalah dalam pembelajaran," katanya.
Mengenai prestasi pelajar-pelajar Kolej Legenda, beliau berkata, pada tahun lalu peratus kelulusan keseluruhan ialah 87.9 peratus dan tahun ini 93.7 peratus.
Katanya, ia adalah hasil kegigihan dan ketegasan pentadbir dalam menentukan garis panduan dan sasaran pegawai akademik ialah bagi menjamin kualiti yang benar-benar jitu.
Sebarang pertanyaan mengenai kemasukkan ke LINTON UNIVERSITY COLLEGE bolehlah menghubungi  MIR, 017 6842 836 atau email ke lintonintake@gmail.com untuk perbincangan selanjutnya.
 


oleh Abdul Razak Din
KAMPUS Kolej Legenda Mantin, Negeri Sembilan yang berharga hampir RM700 juta akan beroperasi sepenuhnya mulai pertengahan Disember ini. Kemudahan kolej yang setaraf seperti sebuah universiti itu dilengkapi dengan pelbagai kemudahan teknologi maklumat (IT).
Timbalan Rektor Kanan Kolej Legenda, Senthilathiban Veeriah berkata, apabila siap, kampus yang dibina kawasan seluas 63.6 hektar ini mampu menampung seramai 25,000 pelajar pada sesuatu masa.
"Kini seramai 300 pelajar kumpulan pertama telah menghuni kampus ini dan dijangkakan sehingga akhir tahun ini sebanyak 2,000 pelajar akan menjadi penghuni pertama kampus baru ini," katanya kepada Utusan Malaysia ketika ditemui di pejabatnya, baru-baru ini.
Katanya, pentadbiran kolej mengutamakan prinsip keselesaan pembelajaran dan kebajikan pelajar demi menyahut seruan kerajaan serta merealisasikan aspirasi negara untuk membina generasi celik teknologi maklumat (ICT), berilmu dan patriotik sesuai dengan perkembangan global.
Beliau berkata, dengan siapnya kampus baru ini, pentadbiran kolej merancang beberapa kursus baru iaitu sains komputer, kejuruteraan, pengurusan perniagaan dan perakaunan.
Kampus baru dengan persekitaran bertaraf universiti ini mengandungi bilik-bilik kuliah dan tutorial moden, 16 makmal komputer yang boleh diakses kepada pemprograman, internet, multimedia dan beberapa kemudahan lagi.
"Setiap makmal ini akan dihubungkan dengan rangkaian Cisco melalui kerjasama Kolej Legenda dengan Cisco Computer," katanya.
Selain makmal komputer, kolej ini juga menyediakan makmal kejuruteraan elektronik, makmal amali dan untuk menghasilkan projek-projek kajian.
"Kami juga akan menyediakan kemudahan untuk makmal sains"
Mengenai kemudahan perpustakaan pula, Senthi berkata, kampus baru di Mantin menyediakan kemudahan 10 kali ganda lebih besar yang mampu memuatkan sehingga 2,000 pelajar pada sesuatu masa.
Di samping kemudahan buku yang mencukupi untuk keperluan para pelajar, perpustakaan ini juga menyediakan bilik perbincangan, ruang akhbar dan majalah dan keperluan lain.
Ketika ditanya mengenai kemudahan penginapan pelajar, Senthi berkata, penginapan untuk pelajar yang menetap dalam kampus begitu selesa dengan penyediaan tempat tinggal seperti apartmen.
Katanya, setiap apartmen mempunyai tiga bilik dengan tiga bilik air.
"Dua pelajar ditempatkan bagi setiap bilik."
"Mereka yang berkemampuan dibenarkan tinggal satu bilik seorang dan mereka dibenarkan memasak di apartmen mereka," katanya.
Mengenai kemudahan pembelajaran pula Senthi berkata, Kolej Legenda sentiasa menyediakan kemudahan pembiayaan pembelajaran terutama dari Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk keperluan pelajar-pelajar yang kurang berkemampuan.
Di samping itu, pihak kolej menyediakan tenaga pengajar yang berpengalaman yang turut menetap di kampus.
"Kami berharap dengan penempatan tenaga pengajar di kampus memudahkan mereka berinteraksi sekiranya mereka menghadapi masalah dalam pembelajaran," katanya.
Mengenai prestasi pelajar-pelajar Kolej Legenda, beliau berkata, pada tahun lalu peratus kelulusan keseluruhan ialah 87.9 peratus dan tahun ini 93.7 peratus.
Katanya, ia adalah hasil kegigihan dan ketegasan pentadbir dalam menentukan garis panduan dan sasaran pegawai akademik ialah bagi menjamin kualiti yang benar-benar jitu.

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search


0 Gangguan bekalan air <b>di Nilai</b>, Khamis ini - Anak-Anak <b>Negeri</b> <b>...</b>

Posted: 08 Jan 2013 01:56 AM PST


SEREMBAN - Beberapa kawasan di Nilai akan mengalami gangguan bekalan air pada Khamis berikutan kerja-kerja pembaikan paip utama yang bocor di Jalan Salak, Nilai.

Ketua Bahagian Perkhidmat Korporat Syarikat Air Negeri Sembilan Sdn Bhd (SAINS) Azlan Abdul Aziz berkata, gangguan bekalan air itu mulai 10 malam hingga 4 pagi keesokannya.

"Gangguan bekalan air itu melibatkan Nilai Impian, Arab Malaysian, Taman Desa Ria, Nilai 7, Nilai 3, Taman Desa Jasmin, Nilai Santalia Apartment, Taman Desa Cempaka, Cempaka Puri Apartment, Taman Desa Melati, Desa Casurina, Kasturi Height, Bandar Baru Nilai, Enstek, Kota Seri Emas, Desa Kolej, LBJ, Eka Matahari, Felda Sendayan, Tee Off Mendom 4Mg, Nilai Industry Estate, Taman Semarak dan Pekan Nilai," katanya di sini, hari ini.

Azlan berkata, perkhidmatan bekalan air dijangka pulih seperti biasa dalam tempoh enam jam.

Beliau meminta pengguna yang memerlukan perkhidmatan pada hari berkenaan supaya menghubungi talian bebas tol 1-800-88-6982.

Sumber: Bernama

IKLAN TEKS: Ingin menyertai produk Etiqa Takaful serendah RM70? Sekitar Kuala Pilah. Telefon 0123280345 untuk temujanji. Jangan pandang remeh pada sesuatu yang anda rasa tidak perlu sekarang. Suatu hari nanti pasti anda terasa menyesal. Yang anda rasa tidak perlu ini sebenarnya yang akan memberikan sesuatu yang terbaik kala kesempitan.

05 di jelebu - Google Blog Search

05 di jelebu - Google Blog Search


TV3 Stesyen TV Portal Pertama - Gangguan Bekalan Air <b>Di Jelebu</b>

Posted: 14 Dec 2012 12:49 AM PST

14/12/2012 16:49:00

Beberapa kawasan di Jelebu akan mengalami gangguan bekalan air Isnin ini berikutan kerja pembaikan paip.

Gangguan bekalan air mulai jam 8 pagi hingga 8 malam itu melibatkan Simpang Pertang, Kampung Putra Air Baning, Kampung Sawah Air Baning, Pertang, Pasoh 1, Pasoh 3, Pasoh 4 dan Geylang.

Bekalan air akan disambung semula selepas waktu yang dinyatakan dan dijangka pulih secara berperingkat.

Pengguna yang memerlukan perkhidmatan pada hari berkenaan diminta menghubungi talian bebas tol 1-800-88-6982.

05 di rembau - Google Blog Search

05 di rembau - Google Blog Search


nasharuddin mat isa bakal bertanding <b>di rembau</b>?... - The Flying Kick

Posted: 03 Feb 2013 10:10 PM PST


Angin takdak ribut takdak, tetiba muncul berita yang Nasharuddin Mat Isa akan bertanding di mana-mana salah satu kerusi di Parlimen Rembau. Semuanya kerana Nasharuddin Mat Isa telah digugurkan daripada pencalonan PAS di Bachok setelah Nik Abdul Aziz menzahirkan kebenciannya kepada bekas Timbalan Presiden PAS itu.

Nasharuddin Mat Isa telah ditawarkan untuk bertanding sama ada di Kerusi Parlimen Rembau atau DUN Kota.

Parlimen Rembau mengandungi empat DUN iaitu Chembong, Paroi, Rantau dan Kota. Parlimen Rembau dimenangi oleh Khairy Jamaluddin  Abu Bakar (BN) dengan majoriti 5,746 walaupun pada tahun 2004, calon BN, Firdaus Mohammad Rom telah menang kerusi tersebut dengan majoriti 18,656. Paroi pula dimenangi oleh PAS dengan majoriti 1,104 berbanding tahun 2004 yang dimenangi calon BN dengan majoriti 4,107. DUN Chembong dimenangi oleh calon BN dengan majoriti yang telah dikurangkan. Begitu juga dengan DUN Rantau yang diwakili oleh Menteri Besar Negeri Sembilan, walaupun berjaya dikekalkan tetapi majoritinya juga telah berkurangan. DUN Kota juga mengalami nasib yang sama, BN menang tetapi majoriti kurang.

Walaupun dikatakan Nasharuddin Mat Isa tidak mempunyai sokongan akar umbi di Negeri Sembilan, bahkan ramai yang tidak tahu bahawa Nasharuddin Mat Isa sebenarnya anak jati Rembau, penerimaan terhadap Nasharuddin Mat Isa agak baik. Apatah lagi di kawasan yang masih mengekalkan Adat Perpatih di mana nasab sebelah ibu diambil kira berbanding nasab dari sebelah bapa, Nasharuddin Mat Isa dikatakan jauh lebih layak untuk mewakili rakyat di kawasan terbabit, apatah lagi kampung ibunya terletak di Air Melintang yang terletak dalam DUN Kota.

Ibu Nasharuddin Mat Isa adalah dari Suku Sri Melenggang iaitu salah suku Melayu Minangkabau yang terdapat di Negeri Sembilan.

Bagaimanapun, terdapat juga puak-puak PAS yang tidak senang dengan ura-ura tersebut dan menyatakan Nasharuddin lebih baik menjadi Timbalan Presiden JATI iaitu sebuah pertubuhan yang dipresidenkan oleh Hasan Ali, seorang lagi pemimpin buangan PAS. Kata mereka, selepas Majlis Syura Ulama PAS mencampak Nasharuddin Mat Isa, maka bekas Timbalan Presiden PAS itu tidak layak sama sekali untuk dicalonkan kerana dianggap turut tercampak keluar dari PAS.

Sama ada Nasharuddin akan dicalonkan atau tidak di Rembau, yang pastinya akan ada orang yang cukup sakit hati... tak kiralah sama ada orang berkenaan dari UMNO, apatah lagi dari PAS Rembau!

05 di linggi - Google Blog Search

05 di linggi - Google Blog Search


Cetusan Mukara: <b>Linggi</b> Bukan Kubu Kuat Umno-BN

Posted: 16 Oct 2012 03:11 AM PDT

Linggi amat sinonim dengan sejarah Negeri Sembilan. Ia merupakan antara kawasan terawal yang wujud di negeri ini sejak kurun ke-15 lagi iaitu ketika era Kesultanan Melaka (1400-1511). Linggi juga merupakan antara dun terawal yang wujud di Negeri Sembilan sejak PRU 1955 dan masih kekal hingga kini.
Tokoh politik ternama yang datang dari Linggi adalah Dr. Muhd Said Muhammad (gambar) yang menjadi Menteri Besar pertama Negeri Sembilan melalui pilihanraya selepas Malaya merdeka pada tahun 1957. Sebelum merdeka, Negeri Sembilan mempunyai lima orang Menteri Besar.
Tan Sri Isa Samad juga antara tokoh kontroversi yang pernah menjadi wakil rakyat Linggi antara yang paling lama. Beliau mewakili kawasan ini sejak tahun 1982 hingga 2004.
Walaupun pada PRU 1955, Umno menang tanpa bertanding di Linggi melalui calonnya, Dr Muhd Said Muhammad, kedudukan Umno di Linggi telah berjaya digugat oleh DAP pada PRU 1969. Ketika itu calon DAP, Dr A. Soorian telah menang di Linggi. Ia bukan sahaja berlaku di Linggi tetapi seluruh Parlimen Port Dickson (kini Telok Kemang) yang memperlihatkan calon Umno tewas di Si Rusa dan Pasir Panjang. DAP telah meletakkan calon Melayu di Pasir Panjang dan Si Rusa.
Suasana PRU 1969 itu seakan kembali berulang pada PRU 2008 apabila Pakatan Rakyat memenangi Parlimen Telok Kemang, termasuk Dun Chuah, Lukut dan PD Bandar. Umno-BN hanya memenangi Dun Bagan Pinang dan Linggi.
Faktor undi pos menjadi pemangkin utama kemenangan Umno di Bagan Pinang dan Linggi. Jika tanpa bantuan undi pos ditambah dengan kelemahan gerak kerja dan personaliti calon-calon PR, ada kemungkinan kedua-dua Dun tersebut turut disapu oleh PR.
Walaupun sokongan pemilih Melayu di peringkat nasional kepada PR sekitar 16 hingga 23 peratus, namun di Linggi sokongan pemilih Melayu adalah 27.99 peratus. Manakala sokongan pemilih Cina adalah 65 peratus dan India (56%)
Tanpa bantuan Undi Pos, Umno hanya memenangi Linggi dengan kelebihan 985 undi sahaja. Namun dengan penokokan bilangan undi pos, Umno telah menggandakan kelebihan kemenangan dengan memperolehi majoriti sebanyak 1,575 undi!
Jika Undi Benar (tolak undi rosak & undi pos), calon Umno-Ismail Taib memperolehi 4,697 undi (55.86%), manakala calon Keadilan-Ramlan Roes mendapat 3,712 undi (44.14%). Peringkat parlimen, calon Keadilan-Dato Kamarul Baharin Abbas menang di Linggi. Beliau menang di beberapa daerah mengundi majoriti Melayu seperti Kampong Sungai Raya, Linggi dan Kampong Pengkalan Durian dengan perolehan undi yang memberangsangkan.
Andainya 'mood' yang diterima oleh calon Keadilan peringkat Parlimen Telok Kemang berlaku di peringkat dun, ada kemungkinan ketika itu Keadilan menang di Linggi. 
Daerah Mengundi majoriti Cina dan campuran memberi kemenangan kepada Keadilan di Linggi waktu  iaitu Ayer Kuning, Ladang Sengkang dan Pengkalan Kempas. Namun agak mengejutkan calon Keadilan turut menang di daerah mengundi majoriti Melayu iaitu Kampong Pengkalan Durian yang diterjemahkan melalui peratus sokongan Melayunya kepada PR adalah 31 peratus! Ada sentimen khusus atau ombakan politik tertentu yang telah dicetuskan oleh PR di kawasan itu yang mempengaruhi pemilih Melayu.
Keadilan Negeri Sembilan dilihat mempergiatkan gerak kerja di Linggi sejak akhir 2011 lalu sebagai usaha memenangi Linggi dalam PRU-13 yang akan datang. 
Tumpuan khusus di Bandar Baru Sunggala dan lain-lain kawasan majoriti Melayu dipergiatkan. Kemenangan di peringkat Parlimen Telok Kemang telah banyak membantu gerakan menembusi kubu kuat Umno di seluruh Linggi. 
Keyakinan untuk menang di Linggi sangat tinggi dan kawasan ini menjadi dun tumpuan Keadilan Negeri Sembilan bagi menggandakan kemenangan di seluruh Telok Kemang. Pemansuhan Undi Pos dan digantikan dengan Undi Awal dijangka mampu menarik sokongan pemilih tentera sekurang-kurangnya 40 peratus dapat diraih oleh PR akan datang.
Andaian dengan kemenangan di beberapa daerah mengundi dikekalkan dan dipertahankan sambil menokok sokongan di Bandar Baru Sunggala dan Pasir Panjang, kemungkinan kemenangan mampu dijangkau oleh Keadilan. 
Ada perkhabaran menyebut bahawa wakil rakyat Linggi sekarang-Ismail Taib bakal ditukar dengan calon baru. Ada yang rambang menyebut Ketua Pemuda Umno Bahagian Telok Kemang-Mohd Faizal Ramli dan Datuk Mansor Ibrahim diletakkan sebagai calon baru untuk Linggi. Ada juga calon Wanita, Puan Arah Hj Abu Bakar turut dikatakan berhasrat untuk bertanding sebagai calon. Beliau diceritakan telah menanti sejak sekian lama untuk menjadi calon Linggi yang juga merupakan Ketua Wanita Umno Cawangan Bandar Baru Sunggala dan AJK Umno Bahagian Telok Kemang.
Keadilan pula dikatakan bakal meletakkan seorang profesional yang merupakan anak jati Linggi sebagai calon. Malah menurut sumber, sayap Keadilan-AMK turut menamakan beberapa nama untuk diletakkan sebagai calon di Linggi. Senarai calon cadangan yang ditampilkan oleh Keadilan Negeri Sembilan di Linggi kali ini adalah terdiri daripada anak jati dalam Dun Linggi.

Situasi pertarungan akan menjadi lebih menarik dan sengit kerana Umno mempertaruhakn calon berpengaruh dan orang lama bahagian, manakala Keadilan mempertaruhkan profesional atau anak muda dalam menampilkan wajah baru, segar dan perubahan.

Dalam merealisasikan matlamat menang 24 dun dan menawan Negeri Sembilan PRU-13 ini, Linggi menjadi antara dun yang diletakkan dalam Misi 24 itu. Semoga gerak kerja dan kesepakatan politik PR di Telok Kemang mampu menzahirkan kemenangan tersebut. Jika tidak, Umno akan terus bertahkta di Linggi. Penegasan yang harus diketahui bahawa Linggi bukan lagi kubu kuat Umno!

di negeri sembilan - Google Blog Search

di negeri sembilan - Google Blog Search


sangkakalajari9: NIK AZIZ BERTANDING <b>DI NEGERI SEMBILAN</b>

Posted: 18 Feb 2013 11:54 PM PST

Mungkin ramai yang terkejut dengan berita yang Sangkakala sampaikan kali ni.

Nik Aziz Nik Mat, Menteri Besar Kelantan dijangka akan bertanding sebagai ADUN di Chenah dalam parlimen Jelebu Negeri Sembilan.

Ini berikutan dengan sebuah banner besar yang diletakkan di letakkan di kampung Seperi (seperti diatas).

Pelbagai menifesto telah diletakkan oleh Nik Aziz untuk memastikan kemenangan berada di pihak beliau.

Dalam menifesto tersebut ada mengatakan bahawa Nik Aziz akan memberikan pendidikan percuma sekiranya beliau menang.

Dari sumber mana dana untuk pendidikan percuma tersebut diperolehi, sedangkan semasa pembentangan Pinjaman Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN) di parlimen sewaktu awal cadangannya, ianya dipersetujui oleh kerajaan dan pembangkang, kenapa sekarang baru kata percuma?

Ada juga tertulis bahawa penurunan harga kereta akan di lakukan, masalahnya nanti akan terjadi lambakan kenderaan (kereta) dalam pasaran Malaysia yang membuatkan rakyat tidak lagi mampu untuk membeli kereta kerana kereta yang ada (masih dalam pinjaman) mengalami susut nilai dan harga yang begitu ketara dan akhirnya hanya yang mampu sahaja akan memiliki kenderaan.

Penghapusan Tol lebuhraya pula dilihat sesuatu yang melucukan kerana jika tiada konsesi tol tersebut, penyelenggaraan jalan tidak akan dapat dilakukan dan masalah jalanraya yang teruk akan berlaku seperti apa yang terjadi di beberapa negeri yang diperintah oleh pakatan pembangkang.

Banyak lagi menifesto yang diletakkan, sama juga dengan menifesto yang diberikan oleh kerajaan Selangor sebelum pilihanraya umum ke 12 lalu, namun apa yang pastinya kenyataan selepas mereka memerintah ialah, menifesto bukanlah satu janji.

Jadi dengan apa yang tertulis pada banner tersebut bukanlah satu janji tetapi ianya hanyalah sebagai bayangan yang akan mengelirukan mata rakyat dan sekiranya rakyat terpedaya maka mereka ini boleh diiktiraf sebagai pembohong besar seperti kerajaan Selangor sekarang.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

05 di lukut - Google Blog Search

05 di lukut - Google Blog Search


pakej memancing <b>di</b> kelong pozi kuala <b>lukut</b> negeri sembilan

Posted: 26 Feb 2013 04:32 AM PST


PAKEJ LENGKAP 2 HARI 1 MALAM


RM 1500 UNTUK 10 0RANG
 1. SEWA KELONG UNTUK 2 HARI 1 MALAM
 2. BOT PERGI HANTAR DAN BALIK
 3. 5 BILIK TIDUR
 4. UMPAN UDANG HIDUP (200 EKOR)/PUMPUN/CUMIT SEGAR(jika ada stok)
 5. APOLO SECUKUPNYA
 6. 2 KOLAM TAKUNGAN UMPAN HIDUP
 7. 5 PAM UNTUK UMPAN HIDUP
 8. 6 JORAN HEAVY DAN 4 JORAN RINGAN
 9. 1 ORANG GUIDE 
 10. TONG IKAN BESERTA AIS
 11.  PERAMBUT/MATA KAIL/SERTA LADUNG
 12. MAKAN DAN MINUM SELAMA 2 HARI 1 MALAM- 2 X MAKAN TENGAHARI, 1 X MAKAN MALAM, 1 X SARAPAN, 1 X MINUM PETANG, 1 X MINUM MALAM .
 13. TANGGUK SOTONG DAN HOOK IKAN
*UNTUK PEMANCING TAMBAHAN PERLU BAYARAN TAMBAHAN  RM 120 BAGI SETIAP ORANG
HUBUNGI 012 6804742 - SABRI

ads