Rabu, 27 Julai 2011

05 di tampin - Google Blog Search

05 di tampin - Google Blog Search


a story about siti zulaiha: sehari <b>di tampin</b>

Posted: 17 May 2011 08:11 PM PDT

semalam...kan cuti umum sempena wesak day...
ala...teka la..teka la...hahhaa
kami gi tampin, negeri sembilan..besh2..
tetibe rindu plak ke mrsm gemencheh...
erm...sebenarnye..ct nak story..
perjalanan kami bermula pkul 10.50 pagi..
xde la tepat mne waktu nie..hahahha
dari tol BANGI ke tol SIMPANG AMPAT mengambil mase lebih kurang xsmp sejam la..
tapi nak ke tampin tu yg lame sbb nak cari rumah tikki...
rummah tikki..is located in ulu yob, tampin, negeri sembilan..kot..
hehehhee...xtahu la pe name tempat tu..
umah die nice taw...comel....
besar...banyak akuarium...
ct makan masakan org negori..
hahaha..tapi nie bukan masakannye...
serius..first time la plak ct tengok org msak perut lembu masak cili api...
pergh....then ada hati masak kurma...
kami lepak kat sne smp pkul 3petang...
sempat la berkenalan dengan whole family tikki....
yaz plak....die da pening2 ngan adik beradik tikki...
anyway diowg due tu macam de chemistry je.....
tikki (>,^^)>> \(#_#)/ <<(^^,<) yaz
erm...kami pun bertolak balik ke rumah...
and kami bawak tikki sekali....
dia nak pi ikut sedare die pi konvo kat uitm shah alam...
so0 ct htr die dekat are tesco rinching, semenyih..
dapat gak tegur si lyas, adik tikki tu....
rupenye die nie pemalu...hahaha
kla...its time for sambung mendownload citer....
sampaikan salam kat family taw...
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di port dickson - Google Blog Search

05 di port dickson - Google Blog Search


The Legend Water Chalets <b>Port Dickson</b> | Corporate Residential <b>...</b>

Posted: 27 Jul 2011 08:03 AM PDT

Posted on | July 27, 2011

The Legend Water Chalets Port Dickson | Corporate Residential Meeting Package from RM305nett per person

Wi-Fi Available

Travel Agent The Legend Water Chalets, PD

The Legend Water Chalets Port Dickson, Corporate Meeting Package

- The Legend Water Chalets Port Dickson, Corporate Meeting Package


You might also like

. Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Isu Politik Semasa: Video Klip Skandal <b>Di Port Dickson</b>

Posted: 15 Jul 2011 09:55 PM PDT

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di linggi - Google Blog Search

05 di linggi - Google Blog Search


Nagari Nan Tuo: Kepenatan 2...................

Posted: 08 Jul 2011 03:22 AM PDT

Isnin, 27 Jun, jam 9 pagi, saya bersama rakan-rakan dari Muzium Adat meneruskan penyelidikan kami mengenai masyarakat Bugis di Linggi di mana kami berkumpul di Muzium Negeri. Kebiasaannya kami akan membuat panggilan telefon atau temu janji sebelum berjumpa responden namun pada hari tersebut kami tidak membuat sebarang temu janji. Ini adalah kerana kesuntukan waktu untuk membuat temu janji. 

Lokasi pertama yang kami tujui ialah rumah bekas Dato' Syahnbandar Sungai Ujong, Dato' Shaari bin Hassan di Kampung Belangkan. Malangnya beliau telah keluar kerana ada urusan kerja di mana kami terlewat lima minit. Seterusnya, kami meneruskan perjalanan menuju ke rumah emak saudara saya bagi mendapatkan maklumat mengenai Linggi. Kami mendapatkan senarai individu yang boleh ditemubual. Saya sempat mengambil gambar peralatan yang sering digunakan oleh masyarakat Linggi iaitu 'capah'. Capah digunakan di dalam penyediaan pulut kuning, memerah santan dan lain-lain. Ia mempunyai tiga saiz yang berbeza iaitu besar, sederhana dan kecil.

Capah bersaiz kecil

Kami meneruskan perjalanan ke rumah Imam Masjid Linggi. Kami diberitahu bahawa imam tiada di rumah kerana ke pasar. Kami mengambil keputusan ke rumah Imam Masjid Kampung Permatang Pasir dan Imam Masjid Kampung Pengkalan Dian...........Nama sebenarnya kampung ini ialah Pengkalan Dian bukan Pengkalan Durian. Dian membawa maksud pelita, lilin atau lampu. Saya kurang faham kenapa ia menjadi Pengkalan Durian. Mungkin pihak yang berkenaan beranggapan dian bermaksud durian. Memang panggilan durian bagi penduduk Negeri Sembilan ialah dian tetapi bagi kampung ini adalah kurang tepat........kampung ini merupakan pengkalan yang penuh dengan cahaya pelita dan jamung pada waktu malam ketika Linggi menjadi pelabuhan pada zaman kegemilangannya.

Malangnya, kedua-dua imam tidak ada di rumah kerana ada urusan kerja di Port Dickson. Seterusnya, kami menuju pula ke rumah Ketua Kampung Linggi di Rumah Rakyat Linggi. Kami dapati beliau juga tiada di rumah. Selepas berbincang, kami mengambil keputusan untuk ke rumah Imam Masjid Kampung Linggi semula dengan harapan beliau telah balik dari pasar. Alhamdulillah, beliau ada di rumah dan kedatangan kami memang dinantikan. 

Banyak maklumat yang kami perolehi di dalam temu bual dengan imam. Sejarah Linggi, kedudukan Linggi di Negeri Sembilan, adat dan budaya Linggi dan lain-lain. Imam Mustapa merupakan bekas British Army di mana beliau begitu bersemangat menceritakan peperangan ketika Tanah Melayu dijajah oleh Jepun dan juga keadaan zaman darurat. Beliau memaklumkan bahawa salah seorang pegawai tentera Melayu yang dibunuh oleh Jepun kerana mempertahankan prinsip ialah Kapten Yazid Ahmad. Kapten Yazid Ahmad merupakan anak kelahiran Linggi. Mereka diberi pilihan sama ada menyertai pasukan tentera Jepun atau menanggalkan pakaian tentera dan pangkat dan pulang ke kampung. Kesemuanya menolak kedua-dua pilihan yang diberikan oleh Jepun maka mereka telah dibunuh. Rupa-rupanya ramai pemuda Linggi yang menjadi askar ketika zaman penjajahan Jepun dan zaman darurat di mana ada yang terkorban dan ada yang terselamat.

Mungkin ada yang bertanya apa kaitan cerita tersebut dengan adat dan budaya masyarakat Linggi. Memang ada perkatiannya dari segi kehidupan dan latar belakang asal usul orang Linggi itu sendiri. Insya Allah, ia akan dikupas di dalam penyelidikan kami mengenai 'Adat dan Budaya Masyarakat Bugis Linggi di Negeri Sembilan'. Apa perkaitannya dengan Rembau, Naning dan Sungai Ujong, bagaimana corak pemerintahannya di dalam institusi Adat perpatih dan juga adat yang diamalkan oleh masyarakat Linggi.

Temubual

Bentuk rumah di Linggi

 Bentuk rumah di Linggi

__________________________________

P/S : 

haghi ni tak do komen.... sobab ponek....ni duk lam utan..ado kojo skit...nasib baik line internet ando.....bulih juo ngomeh an blog nie....

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di serting - Google Blog Search

05 di serting - Google Blog Search


MMESYUARAT BIRO MASYARAKAT FELDA DAN ORANG ASAL KE-5 <b>DI</b>

Posted: 22 Jul 2011 03:37 AM PDT

Mesyuarat Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal kali ke-5 di Pejabat KEADILAN Cabang Jempol di Serting meluluskan ketetapan seperti berikut:
1. Menerima keputusan Forum Dasar Tanah Orang Asal di Seremban iaitu Tanah Orang Asal termasuk Tanah Rayau, Tanah Adat, Tanah Kubur, Tanah Ladang dan Tanah Kampong (termasuk kawasan kemudahan awam) hendaklah diwartakan dan didalam kawasan yang diwartakan itu bagi sesiapa penghuni yang berhajat kepada tanah (untuk membina rumah) bolehlah memohon geran tanah; dan dasar yang disetujui oleh 2 kelompok Orang Asal iaitu yang bersetuju supaya tanah orang asal digerankan dan kelompok yang tidak bersetuju dengan tanah yang digerankan hendaklah menjadi dasar yang diperjuangkan oleh Parti Keadilan Rakyat; dan Sdr Haji Suhaimi Said selaku anggota MPP hendaklah membentangkan dasar ini untuk diterima didalam mesyuarat MPP akan datang.
2. Lawatan Kerja Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal akan menjelajah 18 rancangan Felda dan perkampongan Orang Asal di Negeri Johor bermula dari 27hb Julai dan berakhir pada 30hb Julai 2011, dan pada 30hb Julai 2011 jam 10.00 pagi akan diadakan pertemuan diantara Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Pusat dengan Biro itu di Negeri Johor dengan mengundang semua Ketua-Ketua Cabang yang didalam kawasan masing-masing mempunyai rancangan Felda.
3. Semua Borang Penyertaan untuk menjadi Peneroka Baru Felda akan dikembalikan kepada Biro Masyarakat Felda pada bulan Ramadhan bagi rancangan-rancangan Felda yang sudah menerima borang tawaran tersebut; dan tawaran akan dilancarkan semula kepada rancangan-rancangan Felda yang belum membuat pelancaran selepas bulan Ramadhan.
4. Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri anjuran Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal akan diadakan pada 4hb September 2011 di Pejabat PKR Cabang Tampin jam 4.00 petang dan di Felda Palong 9 jam 9.00 malam.
5. Lawatan Kerja Biro ke rancangan-rancangan Felda Negeri Melaka, Selangor, Perak dan Pahang akan diteruskan selepas bulan Ramadhan.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

di negeri sembilan - Google Blog Search

di negeri sembilan - Google Blog Search


... L I S T E D ! ! !: Agenda DAP <b>Di Negeri Sembilan</b> Terbongkar

Posted: 17 Jul 2011 06:00 AM PDT

Biarkan Orang melayu lanyak orang Melayu, kita jangan campur kerana itu bukan urusan kita. Biar mereka tuduh Anwar  meliwat atau Anwar langgan pelacur Cina, Kita janagn campur , itu hal mereka , Orang UMNO tidak percaya Anwar dan PKR serta PAS , PAS dan PKR tidak percaya orang UMNO. Siapa yang untung? DAP.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di gemencheh - Google Blog Search

05 di gemencheh - Google Blog Search


Projek landasan berkembar <b>Gemas</b>-Johor akan <b>di</b> tender

Posted: 26 Jul 2011 06:32 PM PDT

Tender untuk projek landasan berkembar elektrik (EDTP) Gemas-Johor Baharu sepanjang 197 kilometer akan dikeluarkan menjelang akhir tahun.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha berkata, laluan itu telah pun berada dalam peringkat akhir reka bentuk, kata beliau tetapi enggan menyatakan sama ada tender itu akan dibuka kepada pihak asing.

"Laluan Ipoh-Padang Besar dan Seremban-Gemas, masing-masing telah pun 70 dan 90 peratus siap," tambah beliau selepas merasmikan forum mengenai "Memperkasakan Landasan di Malaysia" di Kuala Lumpur, semalam.

Sektor Gemas-Johor Baharu merupakan pakej akhir untuk EDTP itu.

Sebelum ini, dinyatakan yang laluan Gemas-Johor Baharu bernilai RM7 bilion kerana ia bukan hanya terdiri daripada membina sistem landasan berkembar itu tetapi juga hab pengangkutan dengan kapasiti untuk menandingi Transit Rapid Mass (MRT) di Singapura.

Kong berkata, sektor rel/landasan telah bersedia untuk muncul sebagai pemangkin dalam landskap sistem pengangkutan awam Malaysia yang pesat berkembang sebaik sahaja kesemua projek diselesaikan.

Beliau berkata, EDTP di bahagian utara dijangka siap pada akhir 2013 dan laluan ke Johor menjelang 2016.

Ditanya jika Perkhidmatan Komuter akan dilanjutkan dari Batu Caves ke Selayang, beliau berkata, kerajaan sedang menimbang kemungkinannya.

"Terdapatnya permintaan daripada orang awam agar dibuat lanjutan itu. Pada masa ini, kami masih lagi meninjau kemungkinan. Keperluan jangka panjang untuknya dan lanjutan itu dilihat sebagai paling berdaya maju," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

ads