Sabtu, 9 Julai 2011

05 di juasseh - Google Blog Search

05 di juasseh - Google Blog Search


PAKATAN RAKYAT N15 DUN <b>JUASSEH</b>: Tutup pintu rundingan, KPN jangan <b>...</b>

Posted: 04 Jul 2011 10:01 AM PDT

1) Beta sedang mengikuti dengan teliti akan perkembangan cadangan Kumpulan Bersih untuk mengadakan perarakan dan perhimpunan beramai-ramai yang bertujuan untuk menyerahkan memorandum kepada Beta selaku Yang di-Pertuan Agong, dan bagaimana pihak kerajaan menangani isu ini khususnya agensi-agensi dan jabatan-jabatan yang terlibat.

-Bukan Perhimpunan Haram seperti tuduhan Polis dan BN.

2) Namun Beta yakin kepimpinan negara di bawah Yang Amat Berhormat Dato' Sri Mohd Najib Tun Haji Abdul Razak berkemampuan untuk menangani masalah ini dengan sebaik mungkin.

- Atasi dengan BAIK bukan dengan JAHAT

3) Beta juga menyeru kepada pihak kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan rakyat secara adil dan bijaksana dan yang pentingnya Beta selaku Yang di-Pertuan Agong tidak mahu melihat negara bermasyarakat majmuk ini berada di dalam keadaan bermusuhan sesama sendiri ataupun sebahagian rakyatnya bermusuh dengan kerajaan atas apa jua alasan pun.

- Agong seru kerajaan (Polis) buat kerja dengan amanah. Bersikap Adil tak kira Patriot, Perkasa, Kimma, Bersih atau sesiapa pun.

4) Setiap permasalahan yang timbul, kita sebagai masyarakat bertamadun hendaklah menyelesaikan secara rundingan dan tidak mengikut perasaan seperti pepatah Melayu "Yang Dikejar Tak Dapat Yang Dikendong Berciciran".

- Kerajaan bertamadun jangan tutup pintu rundingan. Polis jangan angkuh hingga tidak mahu berunding dengan rakyat.


Bersih 2.0 yang didokong oleh berpuluh-puluh NGO dan parti politik merancang untuk mengadakan perhimpunan 9 Julai ini di Kuala Lumpur bagi menyerahkan memorandum kepada Yang Dipertuan Agung memohon baginda membantu mendapatkan pilihan raya yang bersih dan adil untuk rakyat negara ini.

Lapan tuntutan dikemukakan untuk tujuan tersebut iaitu:-

Tuntutan Segera Perhimpunan BERSIH 2.0

1. Bersihkan senarai undi

• Senarai undi harus dibersihkan dengan segera untuk menyingkirkan 'pengundi hantu' seperti orang yang telah meninggal Contohnya (klik)60 Pengundi Dalam 1 Rumah dan adanya 80 Pengundi Berdaftar Dalam 1 Rumah

• Pendaftaran pengundi automatik yang diselarikan dengan senarai Jabatan Pendaftaran Negara boleh menyelesaikan masalah pengundi hantu dalam jangka masa panjang.

2. Mereformasikan undi pos

• SEMUA pengundi seharusnya dibenarkan untuk mengundi melalui undi pos atau mengundi lebih awal sekiranya seseorang individu itu tidak dapat berada di kawasan pengundian semasa hari mengundi.

• Anggota polis dan tentera yang tidak bertugas harus mengundi seperti biasa pada hari mengundi.

• Undi pos mesti dijalankan dengan telus! Agen parti politik harus dibenarkan untuk memantau proses undi pos.

3. Gunakan dakwat kekal

• Penggunaan dakwat kekal boleh mengelakkan seseorang (atau pengundi hantu) daripada mengundi beberapa kali.

4. Masa kempen minima 21 hari

• Masa yang lebih panjang diperlukan untuk calon menyebarkan maklumat, terutamanya di kawasan luar bandar dan pedalaman. Contohnya, pilihanraya negeri Sarawak baru-baru ini diberi masa kempen 10 hari sahaja.

• Pada 1955, ketika era pemerintahan penjajah, pilihanraya mempunyai masa kempen sepanjang 42 hari. Manakala semasa Pilihanraya Umum ke-12 pada 2008, masa kempen 8 hari sahaja.

5. Akses media yang bebas dan adil

• RTM dan Bernama adalah agensi media yang dibiayai oleh kerajaan. Mereka sepatutnya memberi liputan yang seimbang dan adil untuk semua parti yang bertanding.

• Parti politik harus dibenarkan untuk membuat pengiklanan tanpa sebarang diskriminasi dan penapisan.

• Ini adalah mengenai keadilan! Semua media perlu memberikan hak untuk semua parti membalas kepada tuduhan-tuduhan negatif terhadap mereka.

6. Kukuhkan institusi awam

Institusi awam dan kakitangan kerajaan harus tidak berat sebelah dan menegakkan undang-undang dan demokrasi. Institusi awam harus direformasikan supaya bertindak secara bebas, menegakkan undang-undang dan melindungi hak asasi manusia.
Contohnya :

Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) hendaklah memastikan pilihanraya yang bebas dan adil.

Badan Kehakiman harus memelihara kebebasannya dan menegakkan kedaulatan undang-undang tanpa gentar atau memihak.

Peguam Negara perlu bertindak secara tidak berat sebelah dan mengutamakan kepentingan rakyat.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia harus bertindak dengan adil dan menghentikan pendakwaan selektif dan penyalahgunaan kuasa.

Polis Di Raja Malaysia perlu bertindak secara profesional dalam melaksanakan tugas dan menegakkan kedaulatan undang-undang.

7. Hentikan rasuah

Rasuah adalah kegiatan mencuri dari rakyat untuk kepentingan peribadi. Rasuah menyebabkan orang kaya bertambah kaya dan golongan miskin semakin miskin.

Pembelian undi harus dihentikan!

Akta Kesalahan Pilihanraya 1954 mesti dikuatkuasakan.

8. Hentikan politik kotor

BERSIH 2.0 menuntut SEMUA parti politik untuk menghentikan politik kotor.

Tuntutan ini adalah kesinambungan Bersih pertama yang dibuat menjelang pilihan raya ke 12 lalu.

Dan kenapa carian WEB SPR jadi begini:- http://daftarj.spr.gov.my/daftarj/.apa yang tak kena dan kelamkabut ni.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

05 di jempol - Google Blog Search

05 di jempol - Google Blog Search


Laloque d&#39;Loqlaq...: <b>Jempol</b>

Posted: 20 Jun 2011 11:53 PM PDT

Daerah kelahiran panglima bahasa - Pendita Zaaba. Merupakan daerah yang menjadi ladang produk industri pertanian N9. Di Jempol terdapat gugusan ladang yang saujana mata memandang sama ada milik felda, felcra, guthrie dan persendirian.

Setiap kali menjelang syawal, keluarga aku suka booking kerepek dari pengusaha IKS di Felda Raja Alias 1. Kerepek dia mmg sedap dan ranggup. Tetiba ngidam kerepek pisang dia lak bila melalui daerah terakhir sebelum memasuki Pahang.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

05 di rembau - Google Blog Search

05 di rembau - Google Blog Search


PIDATO Bicara Rakyat 18 Jun 2011 <b>di Rembau</b> - Syarak Mengata , Adat <b>...</b>

Posted: 13 Jun 2011 01:53 AM PDT

CERAMAH PERDANA

Bersama :

YB Hj Taufek, Pesuruhjaya PAS N.Sembilan

Adly Zahari, Pesuruhjaya PAS Melaka

Chegubard, Pengerusi SAMM

Ustaz Shamsul Firdaus Al-Hafiz, bekas Imam Masjid Saidina Omar AlKhattab, Bukit Damansara

Tarikh : 18 Jun 2011 , SABTU

Masa : 9 mlm

Tempat : Kg Astana Raja, Rembau, N.Sembilan

Semua dijemput hadir

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

05 di kuala pilah - Google Blog Search

05 di kuala pilah - Google Blog Search


Pesta Persukuan Adat Perpatih 2011 <b>Di Kuala Pilah</b> | MyNewsHub (BM)

Posted: 08 Jul 2011 04:04 AM PDT

SEREMBAN – Pelbagai aktiviti menarik akan diadakan bersempena Pesta Persukuan Adat Perpatih 2011 pada 16 hingga 17 Julai ini di Muzium Diraja Istana Lama Seri Menanti, Kuala Pilah.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mat Ali Hassan berkata, antara aktiviti yang akan diadakan termasuk majlis syarahan Negeri Sembilan, forum adat, persembahan adat perkahwinan Orang Asli.

"Turut diadakan adalah demostrasi peralatan adat, pameran daripada luak-luak, demonstrasi dan pertandingan masakan, pameran jabatan serta demonstrasi permainan tradisional.

"Selain itu turut diadakan pertandingan melukis dan mewarna, pertandingan membaca tromba dan pertandingan Bongai antara sekolah serta persembahan kesenian tradisional Negeri Sembilan," katanya di sini hari ini.

Mat Ali yang juga Pengerusi Lembaga Muzium Negeri Sembilan berkata, Pesta Persukuan Adat Perpatih 2011 antara lain bertujuan menonjolkan keseluruhan budaya Adat Perpatih kepada masyarakat umum.

Tambahnya, pesta itu juga bertujuan memartabatkan dan memperkasakan budaya Adat Perpatih di Negeri Sembilan sekali gus mampu mengekalkan budaya Adat Perpatih di negeri ini.

Jelasnya, penganjuran program seumpama itu dilihat dapat menjadi tarikan kepada pelancong dalam dan luar negara untuk datang ke Negeri Sembilan.

Dalam pada itu, katanya, penganjuran pesta tersebut pada tahun ini memberi ruang kepada masyarakat bukan Melayu termasuk Cina, India dan Orang Asli untuk mempamerkan keunikan budaya masing-masing sejajar dengan konsep 1Malaysia.

"Buat pertama kalinya juga pada tahun ini pesta ini akan memperkenalkan lagu tema Adat Perpatih," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

ads