Rabu, 18 Julai 2012

05 di lenggeng - Google Blog Search

05 di lenggeng - Google Blog Search


Sabahdaily: Kemelut Imam Masjid <b>Lenggeng</b> semakin parah

Posted: 10 Jul 2012 08:45 AM PDT

Kemelut perlantikan Imam Masjid Lenggeng sejak awal tahun ini semakin parah apabila 10 daripada 11 Ahli Jawatankuasa (AJK) masjid tersebut membuat laporan polis di Balai Polis Lenggeng pagi ini.

Dalam laporan polis tersebut Mohd Fahmy Mohd Tamin, 70, yang mewakili AJK masjid; lima Datuk-Datuk Adat Lenggeng (pemimpin setempat mengikut hirarki sistem Adat Perpatih Negeri Sembilan) dan 220 ahli kariah masjid; mendakwa salah laku tiga individu di dalam Jawatankuasa masjid tersebut menyebabkan urus tadbir Masjid Lenggeng menjadi celaru dan kucar kacir sejak awal tahun ini.

"Nazir Masjid, Mad Nor Ibrahim; Setiausaha Masjid, Osman Rasul dan AJK Masjid yang juga Ketua Umno cawangan Lenggeng, Zulkifli Rashid tidak akur dengan keputusan majoriti AJK masjid menghantar dua nama kepada Jabatan Agama Islam Negeri Sembilan (Jains).

"Kami menghantar nama Said Abdul Ghani sebagai calon Imam 1 dan Ustaz Azman Baharom sebagai calon Imam 2. Said mempunyai pengalaman sebagai Bilal selama 16 tahun dan sebagai Imam selama empat tahun.

"Walaubagaimanapun Mad Nor, Osman dan Zulkifli membelakangkan keputusan AJK Masjid dan menghantar dua nama lain iaitu Nordin Yusof dan Ali Hamzah. Nordin menolak tawaran tersebut sementara Ali pula diisytiharkan sebagai Pemangku Imam 1 oleh Mad Nor, Osman dan Zulkifli.

"Tetapi apa yang pelik sehingga hari ini tiada surat hitam putih daripada Jains yang mengesahkan pelantikan Ali sebagai Pemangku Imam 1.

Kes masih disiasat

"Saya sudah berjumpa pegawai yang berkenaan di Jains dan jawapan yang mereka berikan bahawa kes ini masih disiasat dan meminta saya bersabar," kata Mohd Fahmy.

Apabila ditanya FMT mengapa 10 AJK Masjid termasuk Mohd Fahmy, Datuk-Datuk Undang Lenggeng dan 220 ahli kariah masjid tidak mahu menerima Ali sebagai Imam; Fahmy menjelaskan bahawa bacaan sembahyang dan tajwid oleh Ali tidak sempurna dan sering berlaku kesilapan di dalam bacaan beliau.

Mohd Fahmy juga mendakwa ada tangan ghaib dan campurtangan politik di dalam kemelut ini.

"Said dituduh sebagai orang PAS. Saya dan beberapa AJK masjid merupakan ahli Umno. Bagi kami tidak penting apa fahaman politik Imam.

"Ahli kariah tidak peduli apa fahaman politik Imam. Yang kami peduli ialah ilmu Imam itu mestilah mencukupi dan mampu mengendalikan bacaan sembahyang dan tajwid dengan sempurna.

"Justeru itu kami mendesak pihak Jains segera mengistiharkan keputusan panel temuduga pegawai masjid (Imam) yang diadakan pada 28 Mac 2012. Kami mendapat maklumat bahawa calon yang kami cadangkan iaitu Said dan Azman berjaya terpilih sebagai Imam", jelas Mohd Fahmy. -FMT

05 di seremban - Google Blog Search

05 di seremban - Google Blog Search


BlogList Malaysia: Video - Inspektor Polis Mengamuk <b>Di Seremban</b>

Posted: 18 Jul 2012 07:12 AM PDT

_____________________________________________________

Artikel Anda Di BlogList Malaysia


Anda punya komen, artikel atau apa saja tentang situasi politik semasa? Hantarkan kepada kami. Kami akan paparkan untuk tatapan semua. Emailkan ke jeebond@gmail.com

_____________________________________________________

05 di jempol - Google Blog Search

05 di jempol - Google Blog Search


Gangguan bekalan air dibeberapa kawasan <b>di Jempol</b>, Tampin dan <b>...</b>

Posted: 16 Jul 2012 03:01 AM PDT

SEREMBAN - Beberapa kawasan di Jempol, Tampin dan Seremban akan mengalami gangguan bekalan air esok berikutan kerja-kerja pengalihan dan pemasangan paip, pam penggalak dan injap kawalan tekanan.
Ketua Bahagian Perkhidmatan Korporat Syarikat Air Negeri Sembilan Sdn Bhd (Sains) Azlan Abdul Aziz berkata gangguan bekalan air mulai pukul 8 pagi hingga 7 pagi keesokannya (18 Julai) di Jempol melibatkan Palong 2 hingga Palong 16, manakala di Tampin melibatkan Palong 1, Felda Pasir Besar, Taman Pasir Besar, Pekan Pasir Besar, Kampung Pasir Besar, kilang sawit dan rumah kakitangan Pasir Besar.

"Sementara, gangguan bekalan air mulai pukul 8 malam hingga 6 pagi keesokannya (18 Julai) di Seremban pula melibatkan seluruh Bandar Seremban, Rasah, Mambau, Rahang, Templer, Temiang dan Lobak," katanya di sini, hari ini.

Beliau berkata, bekalan air akan disambung semula selepas waktu yang dinyatakan dan dijangka pulih secara berperingkat.

Bagaimanapun, katanya, beberapa kawasan tinggi dijangka akan mengalami gangguan memandangkan pemulihan bekalan air sepenuhnya akan mengambil masa.

Azlan berkata pengguna yang memerlukan perkhidmatan pada hari berkenaan boleh menghubungi talian bebas tol 1-800-88-6982.

Sumber: Bernama

Tokan tando arrow di bawah untuk lihat komen Facebook terkini!

05 di mantin - Google Blog Search

05 di mantin - Google Blog Search


Tanah Untuk <b>di</b> Jual - <b>Mantin</b>, Land - Sheryna.com.my - 440746

Posted: 22 Jun 2012 04:39 PM PDT

Malaysia » Negeri Sembilan » Mantin > Mantin,Negeri Sembilan » Property > Land > Agricultural Land

PRIVATE AD

Property type: Land For Sale

Price: RM 270,000

Land type: Agricultural Land

Size: 3 acres

Local area: Mantin,Negeri Sembilan

Tanah Kosong sesuai untuk Pertanian. Loasi terletak pertengahan antara Lenggeng ke Mantin, 50M Ke Jalan Besar, 1KM ke Pasaraya ZEMART, Berdekatan Kilang & Ladang Rumput.

Sebarang Pertanyaan sila hubungi :
012-3533 241 / 012-662 8091

 
Napi        
Mantin, Negeri Sembilan, Malaysia
Tuesday, 17 July 2012, 9:12
440746
012-3533241 (Mention Sheryna when calling! Thanks.)

Reply to this Ad


View related LAND » AGRICULTURAL LAND ads:

REMEMBER:
- Deal locally and meet in-person with buyer/seller (in a public place and take a friend with you).
- Never pay with Western Union or Moneygram.
- Don't accept cashier checks or money orders.
- Sheryna.com.my is NOT involved in any transaction (payment services, shipping, guarantee transactions, etc), does NOT offer "buyer protection" and does NOT offer "seller certification".

Sheryna.com.my does not accept any responsibility for the above classified. The advertiser bear all the responsibility. For any problems, please use Report abuse button!

di negeri sembilan - Google Blog Search

di negeri sembilan - Google Blog Search


Zakat Fitrah 1433H RM6.50 <b>di Negeri Sembilan</b> - N9Kini

Posted: 18 Jul 2012 01:11 AM PDT

SEREMBAN, 18 Julai – Sidang Media ringkas  bersama Menteri Besar hari ini di Bilik Tetamu, Wisma Negeri telah menjelaskan beberapa perkara untuk kefahaman umum.

Terdahulu, Dato' Seri Utama Hj Mohamad Hj Hasan, Menteri Besar menghulurkan bantuan sumbangan dari pejabatnya dan bantuan zakat kepada mereka yang memerlukan.

Di mana kefahaman tersebut adalah seperti berikut,

Mantai Ramadhan 1433H

Tidak seperti tahun sebelumnya, tahun ini Kerajaan Negeri hanya menyediakan tapak bagi peniaga menjual daging di Mantai Ramadhan 1433H.

Terdahulu, peniaga mantai Ramadhan bersetuju dengan kos yang ditetapkan oleh Kerajaan Negeri untuk menjual daging lembu mereka dengan harga RM18.00 berbeza dengan harga di pasaran.

Apabila tahun ini tidak ada kata putus dari rundingan para peniaga dan jawatankuasa pertanian, Kerajaan Negeri hanya menyediakan tapak untuk mereka seperti tahun sebelumnya.

"Namun begitu, kemeriahan sambutan Ramadhan seperti tahun-tahun sebelumnya. Tahun ini pengurusan adalah sepenuhnya oleh Jabatan Vateriner Negeri Sembilan." Ujar Menteri Besar.

Kadar zakat fitrah di Negeri Sembilan

Dari hasil rundingan dan persidangan Majlis Fatwa kebangsaan, serta mendapat persetujuan dari Undang Yang Empat, Tunku Besar Tampin dan pekenan DYMM Yang diPertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz ibni Almarhum Tuanku Munawir, maka MAINS menetapkan kadar zakat fitrah bagi negeri ini ialah RM6.50 sama seperti tahun sebelumnya.

Penetapan kadar zakat fitrah ini di nilai daripada jenis penggunaan beras rakyat di negeri ini.

MAINS juga telah menyediakan amil yang diberi tauliah olehnya di tempat-tempat terbuka bagi kemudahan orang ramai menunaikan ibadah tersebut yang boleh ditunaikan di awal Ramadhan.

Menteri Besar menasihatkan agar rakyat negeri ini supaya melaksanakan ibadah ini awal bagi mengelakkan diri dari terlupa dan sebagainya.

Prestasi kontinjen SUKMA di Pahang.

Prestasi bagi tahun ini adalah tidak memuaskan berbanding dua tahun lalu, apabila pasukan NS menduduki tempat ketiga.

Walaupun mereka gagal di dalam prestasi sukan kali ini, tidak bermakna mereka tidak berusaha untuk mendapatkan pingat dan mengharumkan nama Negeri Sembilan. Kerajaan Negeri tetap berbangga kerana mereka telah berjuang sehabis baik.

ads