Jumaat, 10 Februari 2012

05 di jelebu - Google Blog Search

05 di jelebu - Google Blog Search


PAS Negeri Sembilan: Ceramah PRU13 24 Jan 2012 <b>di Jelebu</b>

Posted: 19 Jan 2012 06:48 PM PST

CERAMAH UMUM
Tarikh : 24 Januari 2012, Selasa
Masa : 9 mlm
Tempat : Kg Simpang Durian, Jelebu, N.Sembilan (dari K.Pilah menghala ke Karak, sempadan dengan Simpang Pelangai, Bentong, Pahang)
Penceramah : Chegu Bard, Aiman Athirah, Wfauzdin NS dan pimpinan PAS N9

Semua dijemput hadir

05 di rembau - Google Blog Search

05 di rembau - Google Blog Search


Pembinaan Hospital <b>Rembau</b> bermula April ini – Menteri Besar | N9 <b>...</b>

Posted: 25 Jan 2012 08:30 AM PST

SENAWANG, 25 Jan – Dakwaan Pakatan Rakyat mengenai Kerajaan Negeri mungkir janji untuk membina hospital di Rembau adalah tidak benar.

Dato' Seri Utama Hj Mohamad Hj Hasan, Menteri Besar Negeri Sembilan merangkap Ketua UMNO Bahagian Rembau menjawab isu ini di hadapan tiga ribu penduduk di kawasan Paroi ketika Majlis Penyerahan Baucar BR1M kepada 631 orang penerima pusingan pertama.

Penyerahan Baucar BR1M ini di adakan di Dewan SMK Seri Pagi, Senawang, petang tadi.

Seperti program penyerahan sebelumnya, penerima baucar BR1M boleh menunaikan baucar tersebut di kaunter  sementara CIMB  yang di sediakan.

Menurut Menteri Besar, Kerajaan Negeri tidak pernah mungkir janji kepada rakyat, melainkan Kerajaan Negeri akur dengan prosedur-prosedur pelaksanaan yang perlu dilalui.

Hospital Rembau yang di pohon oleh penduduk Rembau telah diluluskan pembinaanya melalui Rancangan Malaysia ke-9 (RM ke-9). Namun ketika itu, pembinaan hospital ini di berikan kepada kontraktor swasta yang mahu mengambil keuntungan pembinaan sehingga RM80 juta.

Perkara ini menyebabkan Kerajaan Negeri tidak bersetuju dan memohon kepada Kerajaan Persekutuan melalui Kementerian Kesihatan Malaysia agar pembinaan diserahkan kepada JKR Pusat melaksanakannya.

Selepas persetujuan itu, Kerajaan Negeri juga telah mendapatkan lokasi hospital yang akan di bina di tanah PKNS seluas dua puluh ekar di tanah industri Chembong.

Pemilihan kawasan itu berikutan hampir dengan jalan utama yang menghubungkan hospital dengan Bandar Seremban.

Walaupun telah diluluskan melalui RM ke-9, hospital ini akan di bina melalui peruntukan RM ke-10 di mana Kerajaan Negeri telah menerima peruntukan tersebut.

Menurut Menteri Besar lagi, "tender pembinaan hospital Rembau akan di buka pada bulan April 2012 dan  orang ramai tidak perlu gusar lagi tentang isu hospital yang di bangkitkan pembangkang."

Dengan kewujudan Hospital di Rembau ini nanti maka lengkap lah seluruh daerah di Negeri Sembilan memiliki Hospital daerahnya sendiri.

Dato' Seri Utama Hj Mohamad Hj Hasan menyempurnakan Penyerahan Baucar BR1M bagi kawasan DUN Paroi petang tadi.

Turut bersama-sama Menteri Besar hari ini ialah YB Tn Hj Khairy Jamaluddin Abu Bakar, Ahli Parlimen Rembau, Dato' Mohd Firdaus Harun, Timbalan Ketua UMNO Bahagian Rembau, Tn. Abdul Halim Abdul Razak, Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan dan En Razif Jamaluddin, Pengetua Cemerlang SMK Seri Pagi, Senawang.

Oleh : Dudi Aziz

05 di kuala pilah - Google Blog Search

05 di kuala pilah - Google Blog Search


Double - Y: #AmanKampus : Putrajaya - Tasik Titiwangsa - Kini <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 06 Feb 2012 04:49 AM PST


Kembara Aman Kampus Mahasiswa Bersama Masyarakat yang dilancarkan di Putrajaya awal pagi tadi kini selamat tiba di Kompleks Rakan Muda Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Sebaik sahaja konvoi dilepaskan oleh YB Datuk Tengku Adnan Tengku Mansor kembara yang membawa lebih 180 mahasiswa ini terus ke Medan Selera Presint 9 untuk melakukan aktiviti 'Info Siswa'.Mahasiswa yang terlibat diagihkan kepada empat kumpulan di mana mereka diberikan tugasan untuk mendekati masyarakat dengan melakukan soal selidik.

Antara soalan-soalan yang diajukan oleh para mahasiswa ini adalah permasalahan yang dialami oleh rakyat setempat, selain itu kumpulan mahasiswa ini turut mengajukan soalan sama ada masih ada janji-janji yang dibuat oleh kerajaan kepada rakyat yang masih tidak ditunaikan.

Hasil maklum balas ini yang diberikan oleh masyarakat ini, akan dikumpulkan dan dibentangkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Selesai dua sessi 'Info Siswa' kumpulan mahasiswa ini terus bergerak ke Kuala Pilah dan yang paling menarik adalah aksi mereka ketika berhenti untuk solat di Hentian Rehat & Rawat Seremban di mana kumpulan mahasiswa ini mengibarkan kain rentang menyatakan sokongan penuh mahasiswa kepada Perdana Menteri DS Najib Tun Razak.

Antara foto menarik yang sempat dirakamkan oleh lensa kami :Selamat tiba di Kompleks Rakan Muda Kuala Pilah, Negeri Sembilan.

Ikuti laporan rasmi aktiviti Kembara Aman Kampus - Mahasiswa Bersama Masyarakat di blog LIVE-AMANKAMPUS [KLIK]

di negeri sembilan - Google Blog Search

di negeri sembilan - Google Blog Search


Sungai Rapat Online: Najib Tiba <b>Di Negeri Sembilan</b>

Posted: 09 Feb 2012 09:31 PM PSTDatuk Seri Najib Razak tiba pagi ini untuk lawatan kerja sehari ke Negeri Sembilan.

Ketibaan Perdana Menteri dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor jam 9 pagi dengan helikopter di Padang Awam Seri Menanti dekat sini, disambut Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan dan isteri, Datin Seri Raja Salbiah Tunku Nujumudin.
Najib dan Rosmah kemudiannya menghadap Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz ibni Almarhum Tuanku Munawir dan Tunku Ampuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Aishah Rohani di Istana Besar Seri Menanti, Kuala Pilah.Mereka meninggalkan istana jam 10 pagi untuk ke majlis penyerahan surat tawaran memiliki rumah projek penempatan semula penduduk di Kampung Abok, Rahang di sini.

Pada tengah hari, Najib dijadual menghadiri jamuan makan tengah hari bersama pemimpin Barisan Nasional negeri di sebuah hotel terkemuka di sini, sebelum menunaikan solat Jumaat di Masjid Sikamat.

Pada sebelah petang, Perdana Menteri akan menyertai majlis menyambut ulang tahun ke-50 Pertubuhan Seni Silat Gayong Malaysia dan Perdana Gayong Malaysia Sedunia 2012 di Padang Majlis Perbandaran Seremban.

ads