Selasa, 20 Ogos 2013

05 di juasseh - Google Blog Search

05 di juasseh - Google Blog Search


sidang cawangan yb dun <b>juasseh</b> ditangguh kerana penipuan!!!

Posted: 20 Aug 2013 06:39 PM PDT

Persidangan Agung Mesyuarat UMNO Cawangan Kg Sg Jelutong, dalam Bahagian Kuala Pilah yang telah dijalankan semalam, 20hb Ogos 2013, telah ditangguhkan di atas keputusan yang dibuat oleh wakil bahagian.

Saya menerbitkan posting ini kerana apa yang berlaku di dalam persidangan cawangan ini boleh dijadikan contoh paling klasik, bagaimana rupabentuk perangai dan mentaliti pemimpin yang sedang memegang kuasa di dalam parti hari ini memimpin dan mengurus parti.

1. Demi untuk mempertahankan kuasa, Ketua Cawangan sanggup melakukan apa saja.
2. Ketua Cawangan merangkap Adun Juasseh telah menyalahgunakan kuasa beliau sebagai wakil rakyat untuk mengarahkan orang-orangnya memberi ugutan kepada ahli-ahli, terutama warga emas, ibu tunggal dan surirumah sepenuh masa, jika kelompok sasaran ini memberi sokongan kepada saya selaku calon yang bakal mencabar beliau sebagai Ketua Cawangan.
3. YB Ketua Cawangan juga telah menyalahgunakan kuasa beliau selaku wakil rakyat untuk mengarahkan orang-orangnya untuk membuat pelbagai janji dan tawaran habuan jika kelompok sasaran ini menyokong YB Ketua Cawangan ini.
4. Antara ugutan, ancaman, tawaran dan habuan yang dijadikan bahan kempen bagi membolehkan YB Ketua Cawangan ini meraih sokongan ialah;
4a. Akan menarik balik bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat
kepada mana-mana warga emas dan ibu tunggal atau pun miskin 
tegar yang tidak menyokong YB Ketua Cawangan.
4b.  Mana-mana yang sedang menantikan kelulusan bantuan seperti
bantuan kebajikan, rumah PPRT ataupun mesra rakyat tidak
akan diluluskan permohonan mereka.
4c. Mana-mana ibu tunggal yang anak-anak mereka sedang
bersekolah dan keluarga miskin tidak akan dibantu oleh wakil
rakyat jika mereka memohon bantuan.
4c. Wakil kempen YB Ketua Cawangan juga telah memberi janji 
untuk meluluskan peruntukan seperti jambatan menuju ke 
rumahnya, meluluskan permohonan rumah PPRT dan mesra rakyat
Serta segala bantuan lain yang diperlukan jika kelompok sasaran
ini memnyokong YB Ketua Cawangan.

5. Dengan ugutan, ancaman dan tawaran ini, ramai kalangan warga emas, ibu tunggal dan surirumah ini berada di dalam ketakutan, bimbang akan masa depan keluarga mereka dan merasa kehidupan mereka dalam masyarakat akan terancam dan terpinggir.

6. Budaya kempen dan penyalahgunaan kuasa yang dilakukan oleh YB Ketua Cawangan dan orang-orangnya sangat busuk, kotor dan boleh menyebabkan seluruh masa depan institusi masyarakat di Kg Sg Jelutong rosak dan runtuh.

7. Sebenarnya masalah ini sudah menjangkau 10 tahun. Mesyuarat cawangan yang ditangguh atau gantung sementara ini hanyalah kesan atau implikasi dari segala masalah tertunggak yang telah berlaku di disebabkan cara kepimpinan YB Ketua Cawangan ini memimpin dan mentadbir cawangan.

8. Antara budaya dan cara pimpinan yang dijalankan oleh YB Ketua Cawangan hingga menyebabkan masalah cawangan dan institusi masyarakat menjadi tidak harmoni ialah;
8a. Menyekat dan menghalang sesiapa saja orang melayu dan warga kampong dari menjadi ahli UMNO yang mereka fikirkan tidak menyokong YB Ketua Cawangan.
8b. Mana-mana warga kampong yang telah bersara dan balik bermastautin di kampong yang mahu berpindah cawangan ke cawangan ini juga tidak dibenarkan berpindah cawangan jika pesara dan keluarga mereka ini dikenalpasti tidak bersama YB Ketua Cawangan.

9. Puteri UMNO cawangan sengaja dibatalkan pada 2005/2006 di atas alasan tidak cukup korum sedangkan borang keahlian Puteri baru yang diserahkan oleh Ketua Puteri untuk program menambah ahli tidak pernah diproses atau diluluskan oleh YB Ketua Cawangan.

10. Sebaliknya, beberapa kali mesyuarat pemuda di dapati tidak cukup korum dan sering membawa pemuda yang bukan ahli memasuki mesyuarat terus dibiarkan berfungsi.

11. Akhirnya setelah pelbagai usaha dan inisiatif dilakukan oleh sebahagian pemuda dan puteri yang dinafikan hak keahlian mereka di cawangan telah bertindak menyerah dan mendaftar keahlian mereka terus ke ibupejabat UMNO, apabila ibupejabat mengeluarkan perintah dan arahan "KETUA CAWANGAN ATAUPUN BAHAGIAN TIDAK DIBENARKAN MENYEKAT SESIAPA SAJA YANG BERNAMA MELAYU UNTUK MENJADI AHLI UMNO DI MANA-MANA CAWANGAM YANG MEREKA MAHU".

12. Antara peraturan baru yang dkeluarkan ialah;
12a. Jika Ketua Cawangan tidak menandatangani dalam tempoh sebulan, pemohon berhak menyerahkan permohonan mereka ke bahagian.
12b. Jika dalam tempih sebulan bahagian juga tidak mengambil apa-apa tindakan, maka pemohon boleh menghantar terus permohonan mereka ke ibupejabat parti di Kuala Lumpur.
12c. Malah, jika kita baca di laman web UMNO, pemohon boleh mendaftarkan terus keahlian mereka secara "Online".

13. Pokoknya, tiada sesiapa atau mana-mana Ketua Cawangan lagi yang boleh menyekat atau menahan sesiapa saja yang berminat untuk menganggotai cawangan pilihan mereka.

14. Hasil inisiatif pemohon yang dinafikan hak untuk menjadi ahli di Cawangan Kg Sg Jelutong, maka hampir 30 pemohon secara berkelompok yang menghantar terus permohonan mereka ke ibupejabat telah diluluskan permohanan mereka.

15. Saya bertanggungjawab menjadi saksi terhadap permohonan mereka. Saya juga yang memberi panduan kepada mereka bagaimana cara untuk menghantar terus permohonan ke ibupejabat parti. Sayalah orangnya yang memberi mereka jalan untuk pergi berjumpa siapa dan menyerahkan borang keahlian mereka di ibupejabat. 

16. YB Ketua Cawangan tidak berpuas hati kerana tandatangan beliau dikatakan telah dipalsukan oleh mereka yang menghantar borang tersebut. 

17. Inilah kesan dan akibat dari penipuan, penyalahgunaan kuasa ataupun sekatan yang selama ini telah dikenakan oleh YB Ketua Cawangan terhadap hak warga melayu kampong yang tidak pernah diberi peluang untuk menjadi ahli UMNO.

18. Apabila kita memulakan penipuan, penyelewengan ataupun menyalahgunakan kuasa, maka mereka yang menjadi mangsa kepada permainan ini akan membuat tindakan dan inisiatif untuk mengatasi permainan kotor YB Ketua Cawangan.

19. Akhirnya, itulah tindakan yang diambil oleh mangsa permainan kotor oleh pemohon yang masih muda dan mentah, tetapi sangat berminat untuk memganggotai perjuangan UMNO.

20. Berlakulah "penipuan balas" tandatangan palsu oleh mangsa yang selama ini telah ditipu hidup-hidup dan dinafikan hak untuk menjadi ahli oleh Yang Berhormat Ketua Cawangan, Dato Mohammad Razi Kail. Walhal, pada hakikatnya jika borang keahlian tersebut dihantar tanpa tandatangan Ketua Cawangan pun, ibupejabat tetap akan meluluskan permohonan tersebut kerana pekeliling ibupejabat telah membenarkan ahli menghantar terus permohonan ke ibupejabat jika Ketua cawangan menyekat permohonan mereka. Tetapi anak-anak muda yang masih mentah ini telah melakukan kesalahan etika disebabkan kesalahan etika dan penyelewengan yang disuburkan Yb Ketua cawangan yang begitu takutkan bayang-bayang sendiri demi untuk terus berkuasa dan menongkat langit.

21. Sekarang kita mahu bertanya,

21a. "Siapakah yang sedang menyumbang kepada kerosakkan dan 
masalah bertimpa-timpa di dalam UMNO Cawangan Kg Sg 
Jelutong sebenarnya?"  

22b. Pemuda dan puteri yang dinafikan hak untuk bergiat bersama
UMNOkah?, atau Yang Berhormat Ketua Cawangan sendiri yang
menjadi penyumbang dan perosak kepada keharmonian warga
UMNO Cawangan Kg Sg Jelutong sebenarnya?

23. Inilah di antara sebab kenapa blog ini bernama Kepal Nasi Kepal Beras.

24. Ada mereka yang menjadi pemimpin tetapi ibarat mengepal beras. Diberi mandat menjadi pemimpin tetapi sebenarnya menjadi pemecah belah hingga masyarakat pecah berderai.

25. Jadilah pemimpin kepal nasi. Semakin dikepal semakin padat dan lekat perpaduannya.

05 di gemas - Google Blog Search

05 di gemas - Google Blog Search


PONDOK AR-RAUDHAH: SyababurRaudhah <b>di</b> Masjid Jamek <b>Bahau</b>

Posted: 22 Jul 2013 10:52 AM PDT

Alhamdulillah, pada 19.07.13 yang lalu SyababurRaudhah telah dijemput membuat persembahan qasidah dalam Program Penghayatan Ramadhan, Sentuhan Jiwa yang diadakan di Masjid Jamek Bahau. 
Meskipun membuat persembahan dalam keadaan berpuasa, semuanya berjalan lancar. Persembahan bermula jam 3.30 dan berakhir pada jam 4.30 petang.
Admin mengucapkan terima kasih atas kesudian pihak Masjid Jamek Bahau mengundang SyababurRaudhah dalam program pada kali ini.

Sekian buat waktu ini. Wassalam.

05 di jempol - Google Blog Search

05 di jempol - Google Blog Search


program outreach orang sekatan dan <b>...</b> - Portal Berita iKDN

Posted: 10 Jun 2013 12:38 AM PDT

13.EC2G8335

JEMPOL, 19 Mei 2013  – Bahagian Keselamatan Dan Ketenteraman Awam telah menganjurkan Program Outreach Orang Sekatan Dan Penggantungan Perintah Tahanan Siri 3/2013 di Dewan Serbaguna Kuarters Ibu Pejabat Polis Daerah Jempol, Negeri Sembilan yang melibatkan seramai 80 Orang Sekatan (OS) bagi semua daerah di Negeri Sembilan. Program ini diadakan bagi memberi khidmat nasihat,bimbingan,motivasi dan menerapkan nilai-nilai murni kepada OS. Slot motivasi turut diselitkan untuk membangkitkan kesedaran dan keinsafan atas kesalahan dan kesilapan yang telah dilakukan.


Booth-booth yang melibatkan Jabatan Kebajikan Masyarakat, Jabatan Tenaga Kerja, Jabatan Pendafataran Negara turut dibuka bagi memberikan penerangan kepada OS mengenai hal – hal berkaitan kebajikan diri dan keluarga mereka. Jabatan Pendafataran Negara memberikan perkhidmatan memperbaharui kad pengenalan OS yang telah rosak secara percuma.

4.EC2G8244

Program ini telah dirasmikan oleh Tn.Syed Abu Bakar B. Syed Hassan, Timbalan Setiausaha Bahagian Keselamatan Dan Ketenteraman Awam.

=Tamat=

05 di mambau - Google Blog Search

05 di mambau - Google Blog Search


BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di mambau</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Jul 2013 03:02 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di mambau</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jun 2013 03:28 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di mambau</b> - Google Blog Search

Posted: 01 May 2013 03:01 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Calon N23 <b>Mambau</b> : Datuk Yu Chok Tow | N9 Kini - Portal Berita <b>...</b>

Posted: 16 Apr 2013 11:24 AM PDT

Datuk Yu Chok Tow adalah satu  nama besar yang bakal merampas kembali kerusi DUN Mambau dari Pakatan pembangkang di DUN  N23 Mambau.Nama  Datuk Yu tidak asing lagi dan  dihormati oleh penduduk di Mambau kerana jasa beliau kepada penduduk di sini ketika beliau menjadi ADUN Mambau dahulu.

Berlatar belakangkan pendidikan tinggi dan memiliki ijazah B.A Hons dalam pendidikan dan juga pernah menjadi pensyarah di Maktab Perguran Raja Melewar adalah lebih jauh taraf pendidikannya dari calon DAP.

Beliau juga telah memegang berbagai bagai jawatan dalam Wanita MCA dan mula berpolitik semenjak 1996. Datuk Yu disenangi oleh semua kaum dan pengundi Mambau diharap tidak membuat keputusan yang salah . Undilah calon N23 Mambau Dato Yu Chok Tow.

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di mambau</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Apr 2013 03:03 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di mambau</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Mar 2013 04:10 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di mambau</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Nov 2012 03:04 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Cetusan Mukara: Analisa PRU 13 Parlimen <b>di</b> Negeri Sembilan <b>...</b>

Posted: 21 Nov 2012 01:09 AM PST

Parlimen Rasah begitu sinonim dengan kekuatan pengaruh DAP di Negeri Sembilan selain daripada Parlimen Seremban. Kedua-dua institusi ini kebetulan berada dalam satu Daerah Seremban. Dahulu ketika era awal PRU 1959, Rasah dikenali sebagai Parlimen Seremban Barat yang terdiri daripada dun Rantau, Labu dan Rahang.
Rasah juga melalui keadaan yang sama dengan Seremban yang beberapa mengalami perubahan sempadan pilihanrayanya. Kini Rasah terdiri daripada dun Labu, Bukit Kepayang, Rahang, Mambau dan Senawang.

PRU 2008 lalu menyaksikan PR melalui DAP menguasai kemenangan di Rasah dengan memenangi parlimen dan dun Mambau, Bukit Kepayang, Rahang serta Senawang. Manakala Labu dimenangi oleh Umno-BN. Sebagaimana Seremban, wakil BN iaitu MCA dan Gerakan tewas di semua tempat yang ditandingi dalam Rasah.
MCA tewas di Mambau dan Rahang manakala rakan mereka, Gerakan tewas di Bukit Kepayang dan Senawang.

Pengerusi DAP NS, Loke Siew Fook menang dengan majoriti besar iaitu 13,151 undi, peningkatan sebanyak 65.30 peratus daripada majoriti terdahulu yang dimenangi oleh calon MCA-BN, Goh Siow Huat pada PRU 2004. DAP memperolehi undi popular sebanyak 60.5 peratus. Rasah boleh dianggap sebagai manifestasi penolakan masyarakat Cina kepada pengaruh BN yang paling jelas di Negeri Sembilan. Ini kerana empat daripada lima dun dalam Rasah merupakan kawasan majoriti Cina.

Pertarungan di Rasah pada PRU 2008 merupakan pertandingan antara 'kepala' parti iaitu Pengerusi DAP NS melawan Ketua MCA Rasah-Dr Yeow Chai Thiam ( gambar kiri).

Sejarah awal pernah mencatatkan Rasah (Seremban Barat) pada PRU 1959 telah dimenangi oleh calon bebas-Quek Kai Dong yang mengalahkan calon MCA-Perikatan. Lebih manis, calon Front Sosialis menang di dun Labu, Rantau dan Rahang.

Bekas penyandang wakil rakyat Rasah dari MCA-Goh Giat Siow pada PRU 1999 dianggap sebagai 'giant-killer' kepada BN setelah menewaskan tokoh terkemuka DAP-Dr Chen Man Hin dengan majoriti 1,288 undi.

Calon

Loke Siew Fook (gambar kiri) dijangka akan dicalonkan semula sebagai calon DAP bagi Rasah. Walaupun beberapa bulan lalu, beliau pernah memaklumkan tidak akan bertanding di Lobak dan memilih untuk bertanding Chennah pada PRU-13. Atas kapisiti beliau sebagai Pengerusi DAP NS, kebarangkalian untuk menampilkan calon baru di Rasah amat rendah dan kedudukan beliau sebagai calon utama agak terjamin.

Malah Ketua MCA Rasah sendiri-Dr Yeow Chai Thiam ingin 'melarikan' diri dengan menyatakan hasrat untuk bertanding di Seremban. Sebagaimana Loke, beliau sebagai Pengerusi Perhubungan MCA NS mempunyai kapisiti untuk bertanding mana-mana parlimen dalam negeri ini. Namun begitu, hasrat Dr Yeow tidak dipersetujui oleh beberapa pemuka MCA Seremban. Hakikatnya pengaruh MCA dan Gerakan telah 'merundum' longlai di Rasah, Seremban dan Telok Kemang.

Dua nama yang telah disebut-sebut sebagai cadangan calon MCA melawan Loke adalah bekas senator, Lee Chee Keong dan Timbalan Ketua MCA Rasah, Yip Chee Kiong.

Potensi

Agak sukar buat BN samada melalui MCA atau Gerakan untuk membantu merampas kembali Rasah. Kemenangan DAP-PR di Mambau, Bukit Kepayang, Senawang dan Rahang memperlihatkan sokongan kuat lebih 70 peratus pemilih Cina dan kebetulan kempat-empat dun ini adalah kawasan majoriti Cina. Cuma Umno dilihat masih sedikit bernafas utk mempertahankan kemenangan di Labu. Andainya BN menang besar di Labu dan memanipulasi undi tentera di Rahang sekalipun, jika pemilih di Mambau, Bukit Kepayang dan Senawang memihak lebih 60 peratus kepada PR, harapan BN untuk merampas Rasah sangat tipis.

Kajian sokongan oleh BN mengklasifikasikan Rasah sebagai kubu kuat PR dan sukar untuk dimenangi. Namun sekali diingatkan kepada PR, usah terlalu selesa kerana mempertahankan kemenangan itu lebih sukar daripada bertanding untuk memenangi sesuatu kawasan.

Kepastiannya, BN bakal gagal lagi di Rasah kali ini untuk PRU-13.

Bengkel Seri Sembilan bantu OKU | n9kini.net

Posted: 20 Nov 2012 11:47 PM PST

SEREMBAN – "Tidak ku minta lahir ke dunia, tidak ku duga cacat begini, bukan ku minta kasih dan manja, bukan ku rayu bantu simpati."

Pekerja bergambar di hadapan bangunan Bengkel Seri Sembilan, Mambau di Seremban.

Apabila mendengar bait lagu ini, pasti hati akan tersentuh, apatah lagi dinyanyikan dengan melodi muzik yang penuh emosi.

Keadaan itu bukan sesuatu yang asing malahan lagu itu banyak hubungannya dengan golongan orang kurang upaya (OKU), apatah lagi dalam aspek survival mereka untuk mencari sumber kewangan bagi membantu keluarga dan diri sendiri.

Atas kesedaran itulah, Bengkel Seri Sembilan yang terletak di Mambau dekat sini, menjadi teras latihan kepada golongan OKU untuk berdikari sekali gus menambah pendapatan harian mereka.

Pengurus bengkel, Kasim Yunus berkata, objektif penubuhan pusat latihan itu adalah bagi membantu menggalakkan golongan OKU menjalani program peningkatan hidup di bawah latihan kemahiran dan kecekapan kerja.

"Di bengkel ini, kita mewujudkan peluang pekerjaan kepada golongan OKU dan hasilnya, ramai yang mendapat faedah dengan wujudnya bengkel ini," katanya kepada Utusan Malaysia di sini baru-baru ini.

Tambah Kasim, bengkel itu dibuka dan digunakan golongan OKU yang cacat anggota, pendengaran, penglihatan dan masalah akal.

"Sumber kerja utama di sini ialah membuat sampul surat pelbagai saiz dan bentuk yang ditempah pelbagai agensi kerajaan, badan berkanun dan pihak berkuasa tempatan.

"Mereka yang bekerja di sini juga dilatih dalam kerja menjahit dan sejak itu, bengkel ini menerima tempatan jahitan baju kurung dan baju Melayu, kemeja, cadar serta baju korporat," ujarnya.

Menurut Kasim, dia berharap dapat menjadikan Bengkel Seri Sembilan sebagai sebuah institusi latihan kemahiran OKU yang besar serta dilengkapi pelbagai kemudahan.

"Sudah sampai masanya bengkel ini dinaik taraf dan saya mahu melihat suatu masa kelak, semua pekerja dan pihak pengurusan di bengkel ini dikendalikan sendiri golongan OKU. Kebanyakan mereka telah menetap di sini dan cukup komited dalam memajukan diri," tegasnya.

Jelas Kasim, semua pekerja di bengkel ini mendapat gaji bulanan dan mencarum dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) selain bantuan elaun pekerja cacat daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

"Kami menyediakan kemudahan tempat tinggal, makan, tempat riadah dan aktiviti sukan serta kebudayaan. Saya mahu mereka merasai hidup seperti di rumah sendiri," jelasnya.

Tambah beliau, golongan OKU yang mempunyai kemahiran menjahit boleh ke bengkel itu untuk bekerja di samping menjadi tenaga pengajar kepada rakan-rakan mereka dan boleh menghubunginya di talian 012-4026158.

rumah nabil <b>di mambau</b> dipecah masuk sekumpulan penjenayah

Posted: 29 Feb 2012 04:00 PM PST

Nak Sihat, Nak Kurus??Cuba tengok kat sini
Sebagai Rakyat 1 Malaysia, Jum Bersatu Hati..Tak Yah Gaduh2

Di sini Di Himpunkan Kisah Pelik dan Lucu, Anda Pasti terhibur...

SEREMBAN 29 Feb. – Kediaman pelawak terkenal tanah air, Ahmad Nabil Ahmad atau lebih dikenali sebagai Nabil dipecah masuk sekumpulan penjenayah di Kampung Masjid, Mambau di sini hari ini.

Kejadian dipercayai berlaku kira-kira pukul 9.55 pagi apabila penjenayah itu memecah masuk rumah keluarga juara Raja Lawak musim kedua itu yang kini dihuni bapa saudaranya melalui bahagian belakang rumah itu.

Menurut bapa saudaranya, Rahmat Abd. Latiff, 55, kejadian disedari sebaik sahaja dia tiba di rumah selepas pulang menghantar anak perempuannya ke tempat kerja di sebuah pusat beli-belah berhampiran.

"Saya nampak pintu belakang rumah sudah terbuka dan kesan umpil pada jeriji tingkap di salah sebuah bilik tingkat bawah.

"Tanpa berlengah, saya bergegas masuk ke dalam rumah dan mendapati bilik tidur diselongkar, habis semua pakaian sudah bersepah di atas lantai," katanya ketika ditemui di rumah itu hari ini.

05 di jelebu - Google Blog Search

05 di jelebu - Google Blog Search


Sedia ambil alih jawatan Ketua Umno <b>Jelebu</b> - Kritis Online

Posted: 18 Aug 2013 02:00 AM PDT

Timbalan Ketua Umno Bahagian Jelebu Datuk Jalaludin Alias menyatakan kesediaan bertanding untuk mengambil alih jawatan Ketua Umno Bahagian Jelebu yang tidak akan dipertahankan oleh Tan Sri Dr Rais Yatim pada pemilihan parti kali ini.

Anggota Exco dan Dewan Undangan Negeri Pertang itu berkata Rais yang juga Penasihat Kerajaan bagi Hal Ehwal Sosial dan Kebudayaan telah memaklumkan untuk tidak mempertahankan jawatan ketua bahagian dalam mesyuarat jawatankuasa Umno Bahagian Jelebu baru-baru ini.

"Jadi, saya selaku Timbalan Ketua Umno Bahagian memikirkan bahawa sudah sampai masanya untuk saya mengambil alih jawatan ini bagi saya menguruskan Umno bahagian ini.

Saya harap mendapat kerjasama semua kepimpinan di peringkat cawangan dan bahagian termasuk Wanita, Pemuda dan Puteri," katanya kepada pemberita pada majlis rumah terbuka Aidilfitri beliau di padang awam Simpang Pertang di sini, malam tadi....

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai pengumuman Rais yang tidak akan mempertahankan jawatan Ketua Umno Bahagian Jelebu pada pemilihan kali ini.

Jalaludin berkata sebagai timbalan ketua dan orang yang agak lama dalam pimpinan bahagian, beliau mengucapkan terima kasih kepada jasa yang telah dibawa oleh Rais pada masyarakat dan pembangunan terutama di Jelebu.

Mengenai kemungkinan ada pertandingan bagi merebut jawatan itu, beliau berkata sesiapa pun boleh bertanding tetapi perlu bertanding secara sihat dan elakkan perpecahan. - Bernama

MALAYSIA NEWS JELEBU RAIS YATIM JALALUDIN ALIAS

di negeri sembilan - Google Blog Search

di negeri sembilan - Google Blog Search


Dato&#39; Mohd Khalid Yunus, pengerusi jawatankuasa pemantau <b>...</b>

Posted: 16 Aug 2013 10:56 AM PDT

_DSC3061

Seremban, 17 Ogos – Jawatankuasa pemantau proses pemilihan UMNO 2013.

Di Negeri Sembilan, pengerusi jawatankuasa pemantau proses pemilihan UMNO 2013, Dato' Mohd Khalid Yunus, (veteran UMNO) telah dilantik bagi memastikan perjalanan persidangan di peringkat cawangan dan bahagian berjalan dengan tersusun dan teratur.

Disamping itu, jawatankuasa pemantau di peringkat bahagian turut dilantik dan terdiri dikalangan pemimpin veteran dan tidak mempunyai kepentingan dari sudut pemilihan kali ini dan akan datang.

Berbeza pada sesi pemilihan UMNO yang lalu, pemilihan pucuk pimpinan UMNO kali ini akan merujuk kepada sistem dan perlembagaan baharu UMNO yang telah digubal.

Ketika ini, kebanyakan cawangan telah mula bersidang dan mereka dibenarkan bersidang sehingga 15 September 2013.

Jelas Menteri Besar Negeri Sembilan juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Sembilan, Dato' Seri Utama Hj Mohamad Hj Hasan lagi, "persidangan cawangan yang berlangsung perlu dipantau sebaik mungkin dan setiap ahli perlu scan mykad masing-masing bagi menentukan status bagi membolehkan mereka mengikuti persidangan cawangan seterusnya memilih perwakilan cawangan ke bahagian."

Tegas Menteri Besar, "scan ini penting kerana jika ianya tidak dipantau dengan sebaik-baiknya, ia akan memberi kesan kepada pemilihan presiden, timbalan presiden, naib presiden juga Majlis Kerja Tertinggi (MKT).

Ujarnya lagi, "dulu, MKT dipilih di perhimpunan agung UMNO, di PWTC.. kini, akan dibuat pemilihan secara serentak di semua bahagian UMNO seluruh negara yang memerlukan pemantauan dan pengesahan dari jawatankuasa pemantau yang bersifat berkecuali.

Katanya lagi di sidang media ringkas selepas majlis rumah terbuka MPS semalam, semua jawatankuasa UMNO cawangan telah diberi taklimat dalam satu majlis yang berlangsung pada bulan April lalu.

05 di gemencheh - Google Blog Search

05 di gemencheh - Google Blog Search


<b>Gemas</b> juara Piala Tuanku 2013 - Portal berita Negeri Sembilan

Posted: 28 Jun 2013 04:41 AM PDT

DA9_0020

Seremban, 28 Jun – Perlawanan bola sepak akhir piala Tuanku 2013 diadakan di padang tiruan (turf) bertaraf dua bintang, Kompleks Belia dan Sukan Paroi, petang tadi.

Pertandingan bola sepak piala Tuanku diadakan bersempena keputeraan DYMM Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Muhriz ibni almarhum Tuanku Munawir yang ke-65 menyaksikan pasukan Port Dickson menentang pasukan Gemas.

Menyaksikan pertandingan akhir bolas sepak, Menteri Besar merangkap Presiden PBNS, Dato' Seri Utama Hj Mohamad Hj Hasan.

Keputusan pertandingan akhir bola sepak ini dimenangi oleh pasukan Gemas (5) berbalas (2) Port Dickson.

Gol Gemas di jaringkan oleh Hamirul Fahmi Abd Yazid di minit ke-8, Ibrahim Shuib Mohamad minit ke-50, Mohd Razi Aziz minit ke-59 dan 83 dan Mohd Hafiz Mohd Nor di minit ke-63.

Manakala jaringan Port Dickson dihasilkan oleh Mohd Fayed Mohd Shah di minit ke-25 dan minit ke-90 oleh Danish Shamugan.

Keputusan penuh Piala Tuanku 2013 seperti berikut :

Fair play game : Pasukan Rembau (RM500)

Pemain Terbaik (Merupa hadiah barangan sukan) : Ibrahim Shuib Mohamad (Gemas)

Tempat Ketiga (RM3,000) : Pasukan Seremban dan pasukan Rembau

Naib Johan (RM5,000 dan pingat) : Pasukan Port Dickson

Johan (RM10,000, pingat dan piala pusingan) : Pasukan Gemas

ads