Isnin, 16 Disember 2013

05 di rasah - Google Blog Search

05 di rasah - Google Blog Search


Rumah Anak Yatim <b>Di Rasah</b> Terjebak Dengan Al-Arqam | n9kini.net

Posted: 04 Dec 2013 11:25 AM PST

SEREMBAN, 5 Dis – Berselindung atas nama rumah anak yatim, sebuah rumah kebajikan di Rasah Kemayan, dekat sini dipercayai ada kaitan dengan kumpulan al-Arqam.

Rumah yang menempatkan kanak-kanak berusia 6 hingga 12 tahun dikatakan mempunyai ibu-bapa sendiri yang bekerja sebagai ahli perniagaan.

Difahamkan, mereka menggunakan nama rumah anak yatim bagi tujuan mendapatkan bantuan dan mengutip sumbangan pelbagai pihak.

Berdasarkan risikan dan maklumat orang ramai, semalam Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) membuat pemeriksaan di rumah berkenaan.

Soalan 'siapa kenal Abuya?' turut  ditanya seorang Pegawai JHEAINS kepada kanak-kanak lelaki di rumah berkenaan menyebabkan mereka terdiam seketika.

Masing-masing saling memandang sesama sendiri walaupun sebelum itu mereka dengan lancar menjawab pelbagai persoalan diajukan pegawai JHEAINS yang melakukan pemeriksaan.

Malah, ketika ditanya tentang latar belakang keluarga mereka, sebahagian besar kanak-kanak memberitahu mereka mempunyai dua atau tiga ibu serta paling ramai mempunyai 20 orang adik-beradik.

Difahamkan, kanak-kanak yang masih mempunyai ibu-bapa itu tinggal sepenuh masa di rumah kebajikan berkenaan serta jarang pulang ke rumah, sebaliknya mengikuti pelbagai aktiviti dianjurkan di situ.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Dakwah, Amran Awaludin berkata, hasil risikan mendapati rumah kebajikan terbabit yang mempunyai kaitan dengan kumpulan al-Arqam yang sebenarnya berselindung di sebalik nama rumah anak yatim dan miskin sejak lima tahun lalu.

"Jadi, kita dapati ada unsur penipuan atas nama rumah kebajikan yang digunakan bagi tujuan memperolehi bantuan dan sumbangan daripada banyak pihak," katanya.

Malah, katanya, pihaknya tidak menolak kemungkinan ia merupakan anak-anak ahli kumpulan al-Arqam yang ditinggalkan di situ.

Menurutnya, keadaan itu seolah-olah memberi gambaran bahawa anak-anak itu terbiar daripada mendapat kasih sayang sepenuhnya daripada ibu bapa mereka.

"Tidak mustahil kanak-kanak ini turut digunakan untuk aktiviti mengumpul dana atau derma kumpu-lan terbabit kerana ketika ditanya mereka memberitahu jarang pulang ke rumah kerana perlu mengikuti program diadakan.

"Namun, kita masih menyiasat keseluruhannya dan mengamalkan langkah berhati-hati," katanya kepada pemberita di sini, semalam.

Sementara itu, pemeriksaan turut dilakukan di sebuah lagi rumah kebajikan di Rasah Kemayan juga di bawah penyelia sama yang menempatkan 11 kanak-kanak perempuan berusia antara enam sehingga 12 tahun, termasuk sebuah pusat pengajian agama di Seremban 2 dan di Nusari Bayu.

Amaran berkata, hasil pemeriksaan mendapati kesemuanya tidak mengikut garis panduan yang ditetapkan jabatan serta tidak berdaftar dan akan dikenakan tindakan.

Dalam pada itu, Ketua Bahagian Perundangan dan Advokasi Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) negeri, Zaleha Wan Mohamed yang turut hadir mengesahkan dua pusat jagaan terbabit tidak berdaftar dengan jabatan.

Malah, katanya, ada yang memberi alasan masih dalam proses permohonan mendaftar dengan JKM.

05 di ampangan - Google Blog Search

05 di ampangan - Google Blog Search


Jalan Kg <b>Ampangan</b> Rosak Tak Sampai Dua Bulan | Selangorkini

Posted: 26 Feb 2012 10:28 PM PST

[unable to retrieve full-text content]TANJUNG KARANG, 27 FEB: Tidak sampai dua bulan disiapkan, jalan di Kampung Ibu Ampangan mula rosak akibat kerja menaiktaraf jalan terbabit tidak mengikut piawaian yang ditetapkan. Menurut ketua Kampung Ampangan, Hamidon ...

05 di paroi - Google Blog Search

05 di paroi - Google Blog Search


BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di paroi</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Nov 2013 11:13 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di paroi</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Nov 2013 11:21 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Solemnized Dr Amalina & Dr Hafifi, <b>Paroi</b>, Negeri Sembilan | acaii <b>...</b>

Posted: 06 Nov 2013 05:20 PM PST

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah semoga Allah rahmati kita dalam semua yang kita lakukan hari ini. Salah satu cabaran terbesar seorang photographer bila shoot majlis pernikahan di dalam rumah ialah mereka mempunyai ruang terhad untuk bekerja. Maksudnya mereka shoot sepanjang majlis berlangsung tanpa bergerak ke mana-mana. Dalam masa yang sama kena pelbagaikan angle. Ada sesetengah mereka hanya boleh berdiri dan duduk di tempat yang sama sepanjang majlis disebabkan ruang yang terhad. Itulah antara cabaran yang biasa dihadapi oleh semua photographer.

Kali ni aku update dulu majlis pernikahan Dr Amalina & Dr Hafifi yang di adakan di Paroi, Negeri Sembilan. Ni kali pertama aku shoot majlis perkahwinan kat Paroi. Kedua-dua pasangan ni merupakan doktor di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru.
 

Alhamdulillah majlis berjalan lancar. Keluarga Dr Hafifi datang dari Johor. Dengan sekali lafaz Dr Amalina menjadi isteri yang sah. Semoga ikatan suami isteri yang terjalin berbekalan bahagia sampai akhir hayat,amin. Tunggu aku update majlis persandingan mereka yang diadakan pada keesokan harinya. Wallahua'lam.

Wassalam.

05 di port dickson - Google Blog Search

05 di port dickson - Google Blog Search


Sains gempur premis curi air <b>di Port Dickson</b>

Posted: 29 Nov 2013 11:09 AM PST

Anggota Unit Penguat Kuasa Sains memeriksa sambungan haram paip air menggunakan paip jenis mudah lentur di sebuah premis kedai dua tingkat di Port Dickson, Negeri Sembilan, baru-baru ini.

TELOK KEMANG 29 Nov. - Usaha mengesan kegiatan mencuri air di negeri ini terus diperluaskan apabila Syarikat Air Negeri Sembilan (Sains) bertindak menyerbu sebuah premis kedai dua tingkat di Port Dickson yang dikesan melakukan penyambungan air secara haram.

Pengurus Besar Sains, Zulkifli Ibrahim memberitahu, serbuan yang dilakukan kira-kira pukul 12 tengah hari kelmarin disertai sepasukan pegawai dan anggota daripada Unit Penguatkuasaan Sains dan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) melibatkan sebuah premis kedai dua tingkat.

"Hasil serbuan terhadap premis itu, penghuni premis didapati melakukan penyambungan tidak sah menggunakan paip jenis mudah lentur bersaiz 16 milimeter dan penghuni premis mengambil air tersebut untuk kegunaan harian.

"Para pegawai penguat kuasa telah menjalankan ujian klorin di lokasi berkenaan dan terbukti bekalan air yang digunakan adalah air terawat milik Sains. Kita telah menyita paip mudah lentur tersebut sebagai bahan bukti," katanya kepada pemberita di sini semalam.

Menurut Zulkifli, Pegawai Bahagian Hal Ehwal Pengguna, Pengaduan dan Penguatkuasaan SPAN dan Ketua Operasi, Mohadir Hid telah mengeluarkan notis memaklumkan kesalahan kepada pemilik premis berkenaan.

Katanya, kedua-dua kes itu disiasat di bawah Seksyen 89(9) Akta Industri Perkhidmatan Air Negara (AIPA) 2006 yang memperuntukkan denda RM50,000 atau penjara tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya sekali.

Malah, katanya, tindakan tegas itu merupakan salah satu langkah berterusan bagi mengurangkan kadar kehilangan air tidak berhasil.

"Orang ramai yang mempunyai maklumat atau ingin melaporkan kes kecurian air sekitar negeri ini diharap menghubungi talian bebas tol Sains iaitu 1-800-88-6982," katanya.

di negeri sembilan - Google Blog Search

di negeri sembilan - Google Blog Search


ZIA <b>di Negeri Sembilan</b> bakal diperluaskan - Utusan Online

Posted: 15 Dec 2013 10:00 AM PST

SEREMBAN 15 Dis. - Dasar Agromakanan Negara 2011-2020 telah memberi impak dalam peningkatan ekonomi kepada rakyat negeri ini melalui kewujudan Zon Industri Akuakultur (ZIA) secara berpusat.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, Datuk Hasim Rusdi berkata, peningkatan ZIA itu dapat menarik minat pelabur swasta menjalankan projek akuakultur secara berpusat serta memberi peluang pekerjaan kepada rakyat tempatan.

''Sektor akuakultur merupakan industri yang dikenal pasti mampu meningkatkan pengeluaran ikan negara, sekali gus menampung sumber protein rakyat negara ini.

''Maka, sektor ini dilihat amat berpotensi bagi menggantikan sektor perikanan marin yang telah mencapai tahap penerokaan optimum," katanya di sini semalam.

Justeru katanya, melalui Jabatan Perikanan negeri, beberapa kawasan ZIA yang baharu akan dikenal pasti supaya dapat menumpukan penghasilan produk marin dengan fokus terarah kepada ternakan ikan keli, tilapia merah, udang galah dan udang laut.

''Di negeri ini, penumpuan kepada spesies utama yang mempunyai nilai tinggi seperti ternakan udang galah dan udang laut yang dapat meningkatkan pendapatan serta peluang ekonomi baik kepada pengusaha akuakultur," ujarnya.

Hasim yang turut memberikan contoh seorang pengusaha dan penternak udang galah di negeri ini, Low Chong Ming yang mendapat pengiktirafan sebagai pemenang Usahawan Ikan Jaya Kebangsaan 2009.

''Chong Ming telah menghasilkan purata keluaran udang galah 1.50 tan sebulan dengan harga ladang RM45 perkilogram. Hasil kasarnya setiap bulan ialah RM67,500.

''Pendapatan bersih tahunannya antara RM300,000 hingga RM400,000 berdasarkan harga ladang udang galah antara RM45 ke RM50 perkilogram," jelasnya.

Oleh itu katanya, kerajaan negeri juga akan terus meningkatkan penggunaan teknologi RAS (Recirculating Aquaculture Systems) bagi mewujudkan industri hiliran seperti ikan keli salai, keropok lekor dan popia berasaskan inti ikan serta mewujudkan sektor pelancongan seperti Pusat Ikan Hiasan di Port Dickson dan Pengkalan Sungai Timun dekat Linggi.

05 di bahau - Google Blog Search

05 di bahau - Google Blog Search


BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di ampangan</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Nov 2013 11:23 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Single Storey, Taman <b>Ampangan</b>, Paroi | Rumah untuk dijual <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 17 Nov 2013 03:44 AM PST

Description

Storey: Single Storey
Situated: Intermediate
Furnishing: Unfurnish
Occupancy: Tenancy
Beds: 3
Baths: 1
Built Up: 1200sq.ft.
Title type: Freehold
Other info: Non Bumi Lot

Keterangan :
– Lokasi: Taman Ampangan, Paroi.
– Kawasan Ampangan yang pesat membangun.
– Berhampiran dengan surau, padang permainan & balai raya.
– Pasaraya berdekatan adalah Giant, Careffour dan Econsave.
– 3 minit ke Plaza Tol LEKAS Senawang.
– 7 minit perjalanan ke Seremban.
– 10 minit perjalanan ke tol PLUS Seremban.
– 35 minit perjalanan ke P. Dickson.
– 40 minit perjalanan ke KLIA / LITAR F1.
– 45 minit perjalanan ke K. Lumpur melalui PLUS.
– Suasana yang damai dan jauh dari kebisingan.
– Kejiranan yang harmoni dan suasana yang tenang.
– Pembeli diperlukan SEGERA !!

Earnest Deposit 3% & Balance 7% masa sain S&P.
Lawyer & Loan akan diuruskan.

Adakan Anda Nak Jual Rumah?
Call sekarang untuk nasihat jual/beli PERCUMA*.

SERIOUS BUYER ONLY!!!!

Untuk sebarang pertanyaan hubungi:
Mr. Syahz 010-2212334

About The Poster

TransAsia Property Consultancy Sdn. Bhd. - VE(1)0187 Lot 2-10, Aras 2, Plaza Seremban, Jalan Dato' Muda Linggi, Negeri Sembilan. Tel/Fax: 06-7620673

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di ampangan</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Nov 2013 11:22 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Ceramah Fadhilatul Habib Sheikh Yusuf <b>di Ampangan</b> - pondok ar <b>...</b>

Posted: 30 Sep 2013 04:02 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Pada hari Sabtu (28.9.13) baru2 ini, Fadhilatul Habib Sheikh Yusuf telah diundang untuk menyampaikan ceramah di Ampangan, Seremban. Lokasi ceramah ialah di Surau Besar Gedong Lalang. Alhamdulillah, penuh surau ...

05 di ampangan - Google Blog Search

05 di ampangan - Google Blog Search


BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di ampangan</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Nov 2013 11:23 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Single Storey, Taman <b>Ampangan</b>, Paroi | Rumah untuk dijual <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 17 Nov 2013 03:44 AM PST

Description

Storey: Single Storey
Situated: Intermediate
Furnishing: Unfurnish
Occupancy: Tenancy
Beds: 3
Baths: 1
Built Up: 1200sq.ft.
Title type: Freehold
Other info: Non Bumi Lot

Keterangan :
– Lokasi: Taman Ampangan, Paroi.
– Kawasan Ampangan yang pesat membangun.
– Berhampiran dengan surau, padang permainan & balai raya.
– Pasaraya berdekatan adalah Giant, Careffour dan Econsave.
– 3 minit ke Plaza Tol LEKAS Senawang.
– 7 minit perjalanan ke Seremban.
– 10 minit perjalanan ke tol PLUS Seremban.
– 35 minit perjalanan ke P. Dickson.
– 40 minit perjalanan ke KLIA / LITAR F1.
– 45 minit perjalanan ke K. Lumpur melalui PLUS.
– Suasana yang damai dan jauh dari kebisingan.
– Kejiranan yang harmoni dan suasana yang tenang.
– Pembeli diperlukan SEGERA !!

Earnest Deposit 3% & Balance 7% masa sain S&P.
Lawyer & Loan akan diuruskan.

Adakan Anda Nak Jual Rumah?
Call sekarang untuk nasihat jual/beli PERCUMA*.

SERIOUS BUYER ONLY!!!!

Untuk sebarang pertanyaan hubungi:
Mr. Syahz 010-2212334

About The Poster

TransAsia Property Consultancy Sdn. Bhd. - VE(1)0187 Lot 2-10, Aras 2, Plaza Seremban, Jalan Dato' Muda Linggi, Negeri Sembilan. Tel/Fax: 06-7620673

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di ampangan</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Nov 2013 11:22 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Ceramah Fadhilatul Habib Sheikh Yusuf <b>di Ampangan</b> - pondok ar <b>...</b>

Posted: 30 Sep 2013 04:02 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Pada hari Sabtu (28.9.13) baru2 ini, Fadhilatul Habib Sheikh Yusuf telah diundang untuk menyampaikan ceramah di Ampangan, Seremban. Lokasi ceramah ialah di Surau Besar Gedong Lalang. Alhamdulillah, penuh surau ...

ads