Jumaat, 14 September 2012

05 di senawang - Google Blog Search

05 di senawang - Google Blog Search


Mohamad Taufek Abd Ghani: Untung orang <b>di</b> DUN <b>Sikamat</b> dan <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 06 Aug 2012 07:28 PM PDT

Untung betul orang di DUN Sikamat dan DUN Paroi. Orang di DUN Paroi dah dapat Klinik Kesihatan di Senawang. Orang di DUN Sikamat pula akan dapat Klinik Kesihatan juga. Cuma orang di DUN Chembong, DUN Kota dan DUN Rantau masih menantikan bangunan Hospital Rembau. PM pun dah 2 kali melawat di DUN Sikamat dan 1 kali berbuka puasa di DUN Paroi.
CADANGAN KLINIK KESIHATAN 3, SIKAMAT
               
Taraf dan Jenis Syarikat : T1 Bumiputra PKK Kelas A Kepala II Sub Kepala 2a
Maklumat Ringkas Tender CADANGAN KLINIK KESIHATAN 3, SIKAMAT, SEREMBAN (IBS SEPENUHNYA)(E-TENDERING)YANG MERANGKUMI:
7)Blok TNB (Double Chamber)
8)Garaj Van Dan Bas-4 Bay
9)Garaj Ambulan-3 Bay,1unit Store/Bilik Pemandu
Tarikh dan Waktu Lawatan : 09:30AM, 13 December 2011
Projek RMK 9 sedang dalam pembinaan pada tahun 2008 ini adalah 3 projek Klinik Kesihatan KK3 Lukut, KK2 Senawang dan KK2 Seremban 2, Projek bawah 5 juta Kuarters KK serting Hilir Kuarters 1D KK Gemas, tambahan Bangunan KKIA KK Seremban dan N/T Pergigian Jalan Za'aba serta SCN HTJ.  Manakala 2 projek telah ditender oleh JKR masih belum masuk tapak Pejabat JKNNS dan Kolej Kejururawatan Kuala Pilah.  1 projek sambungan daripada RMK8 iaitu Pusat Harian dan Haemodialysis, Hospital Tuanku Jaafar, Seremban telah melewati jadual lebih satu tahun sehingga Kontraktor Utama telah ditamatkan perkhidmatannya. 

05 di mantin - Google Blog Search

05 di mantin - Google Blog Search


Tanah Untuk <b>di</b> Jual - <b>Mantin</b>, Land - Sheryna.com.my - 440746

Posted: 12 Aug 2012 12:00 AM PDT

Malaysia » Negeri Sembilan » Mantin > Mantin,Negeri Sembilan » Property > Land > Agricultural Land

PRIVATE AD

Property type: Land For Sale

Price: RM 270,000

Land type: Agricultural Land

Size: 3 acres

Local area: Mantin,Negeri Sembilan

Tanah Kosong sesuai untuk Pertanian. Loasi terletak pertengahan antara Lenggeng ke Mantin, 50M Ke Jalan Besar, 1KM ke Pasaraya ZEMART, Berdekatan Kilang & Ladang Rumput.

Sebarang Pertanyaan sila hubungi :
012-3533 241 / 012-662 8091

 
Napi        
Mantin, Negeri Sembilan, Malaysia
Sunday, 12 August 2012
440746
012-3533241 (Mention Sheryna when calling! Thanks.)

Reply to this Ad


REMEMBER:
- Deal locally and meet in-person with buyer/seller (in a public place and take a friend with you).
- Never pay with Western Union or Moneygram.
- Don't accept cashier checks or money orders.
- Sheryna.com.my is NOT involved in any transaction (payment services, shipping, guarantee transactions, etc), does NOT offer "buyer protection" and does NOT offer "seller certification".

Sheryna.com.my does not accept any responsibility for the above classified. The advertiser bear all the responsibility. For any problems, please use Report abuse button!

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search


<b>Nilai</b> Kemerdekaan dengan rasa syukur | N9 Kini - Portal Berita <b>...</b>

Posted: 30 Aug 2012 10:09 AM PDT

SEREMBAN, 30 Ogos – Seluruh masjid dan surau di Negeri Sembilan, hari ini mengadakan majlis bacaan yassin, tahlil kepada pejuang kemerdekaan serta doa kesyukuran sempena menyambut hari kemerdekaan kali-55 tahun Malaysia.

Di Peringkat Negeri Sembilan, Kerajaan Negeri menganjurkan majlis bacaan yassin, tahlil dan doa selamat di Masjid Negeri, Seremban bermula dengan solat maghrib, bacaan yassin, tahlil dan doa kesyukuran kemudiannya solat Isya berjemaah.

Majlis  bacaan Yassin, tahlil dan doa kesyukuran ini dipimpin oleh Timbalan Mufti Negeri Sembilan, Sahibus Fadhilah Tn Nor Azamir Alias.

Dato' Seri Utama Hj Mohamad Hj Hasan, Menteri Besar Negeri Sembilan mengetuai seluruh rakyat negeri ini dan mengambil fadhilat serta keistimewaan malam Jumaat bagi menyambut kemerdekaan dengan penuh keinsafan dan keredhaan.

Hadir sama isteri beliau, Raja Datin Seri Hajah Salbih Tengku Nujumuddin.

Sambutan Hari Kemerdekaan Kali-55 bertemakan 'Janji Ditepati bersifat universal dan tidak terbatas kepada fahaman budaya, bangsa dan agama.

Malahan tema ini sangat bertepatan dengan perjuangan, janji pembangunan negara mengikut fasa kepimpinan Perdana Menteri Malaysia pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj sehingga Perdana Menteri Malaysia keenam, Dato' Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak kini.

Di peringkat Negeri pula, melalui tema 'Janji ditepati', banyak pembangunan dan insfrastuktur sedang dimajukan. Malah, melalui dasar-dasar yang diperkenalkan Menteri Besar selama ini telah memberi kebaikan kepada seluruh rakyat negeri ini.

Antara dasar-dasar yang berjaya ialah Dasar Jaringan Keselamatan Sosial, Dasar Pencahayaan dan Dasar Pelajaran.

Sementara Dasar Menyayangi Warga Emas yang baru diperkenalkan turut di terima semua bangsa dan agama.

Walau apa juga bentuk kejayaan yang telah dikecapi, rakyat negeri ini perlu bersyukur dengan kenikmatan dan kesejahteraan  selama ini.

Turut hadir, Dato' Abdul Razak Mansor, Yang diPertua Speker Dewan Undangan Negeri, Negeri Sembilan, Dato' Mat Ali Hasan, Setiausaha Kerajaan Negeri, Negeri Sembilan, EXCO Kerajaan Negeri Sembilan beragama Islam dan Pengarah-Pengarah Jabatan di Negeri Sembilan.

<b>NILAI</b>, 09 SEPTEMBER 2012 – Dato&#39; Seri Utama Hj Mohamad Hj <b>...</b>

Posted: 09 Sep 2012 12:11 AM PDT

80 anak-anak <b>Negeri Sembilan</b> USIM terima sumbangan | N9 Kini <b>...</b>

Posted: 05 Sep 2012 09:03 AM PDT

NILAI, 05 Sept. – Yayasan Negeri Sembilan (YNS) menyediakan sumbangan sebanyak RM16,500 untuk diagihkan kepada 80 anak-anak Negeri Sembilan yang berjaya melanjutkan pelajaran di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Nilai sesi akademik 2012/2013.

Menteri Besar hadir bagi menyampaikan sumbangan tersebut kepada anak-anak Negeri Sembilan yang diadakan di Stadium Tertutup Nilai, petang tadi.

Kata beliau, sumbangan ini merupakan satu imbuhan kepada para pelajar bagi menampung perbelanjaan di awal semester.

"Para pelajar jangan berhenti setakat di peringkat ijazah tetapi teruskan ke tahap yang lebih tinggi dan percaya pada diri sendiri bahawa kejayaan adalah milik setiap individu.

"Curahkan segala bakti kepada masyarakat jika sudah berjaya. Jangan sesekali belot sehingga sanggup menggadai agama, bangsa dan tanahair," tegas beliau.

Beliau turut mengingatkan para pelajar agar tidak melupakan ibubapa di kampung yang telah banyak berkorban demi anak-anak.

Hadir sama, Naib Cancelor USIM Profesor Dato' Dr. Muhamad Muda, Pengarah Yayasan Negeri Sembilan, Dato' Jamaludin Abu Bakar, Timbalan HEP dan Alumni USIM, Timbalan Naib Canselor Akademik dan AJK Pengurusan Universiti.

05 di port dickson - Google Blog Search

05 di port dickson - Google Blog Search


Berada <b>di Port Dickson</b> Golf & Country Club - Sop Nama Saya | SOP <b>...</b>

Posted: 05 Sep 2012 03:25 AM PDT

Selamat sejahtera kepada semua rakan.

Sop dari semalam berada di Port Dickson Golf & Country Club atas urusan kerja. Sop sampai di Port Dickson Golf & Country Club jam 1.30 petang.

Dari Kuala Lumpur ke Port Dickson tidak jauh pun, kan? Nasib baik masa bertolak tidak hujan seperti sebelah petang sehingga banjir teruk! Sebelah malam baru Sop tahu yang Serdang dan Kuala Lumpur banjir.

Sop pertama kali berada di Port Dickson Golf & Country Club, Negeri Sembilan ini. Semasa lihat peta dari Google Maps sudah boleh agak ia berada di area mana. Tidak sudah untuk mencarinya. Review mengenai hotel ini akan dibuat dalam entry lain.

Kepada rakan yang tinggal di Port Dickson, bolehlah keluar minum teh tarik malam ini selepas Sop selesai tugasan. Esok sudah hendak balik ke Kuala Lumpur. 3 hari sahaja Sop berada di sini.

Semalam tidak sempat hendak membuat review blog kerana jadual aktiviti agak penuh. Tidak kesempatan pula hendak mengolah ayat kerana kepenatan :) Biasa Sop buat review ditengah malam kerana ketika itu, idea lebih banyak. Hehehe

Sekarang menulis pun menggunakan handphone sebab malas hendak mengadap laptop.


Description: Berada di Port Dickson Golf & Country Club, Rating: 5, Reviewer: Sop Nama Saya, ItemReviewed: Berada di Port Dickson Golf & Country Club

05 di rembau - Google Blog Search

05 di rembau - Google Blog Search


Pesawat Pengebom Amerika terhempas <b>di Rembau</b>

Posted: 21 Aug 2012 06:16 AM PDT

Mungkin ramai antara kita, khususnya orang Negeri Sembilan tidak mengetahui sejarah bahawa sebuah pesawat pengebom Amerika Syarikat jenis B-29 telah terhempas di Kg. Astana Raja, Rembau pada 11 Januari 1945 selepas melakukan misi pengeboman ke atas pangkalan laut tentera Jepun di Singapura. Beberapa tentera Amerika telah terselamat apabila terjun menggunakan payung terjun dari pesawat tersebut.
Orang-orang kampung antaranya Ujang bin Mat Seh, Ibrahim bin Wahab, Talif bin Ali, Sudin bin Sidek, Karim serta dibantu oleh orang Cina dan India dari sekitar Astana Raja, Semerbok, Kendong dan Kota telah menyelamatkan tentera Amerika dari buruan tentera Jepun dengan menyerahkan tentera Amerika ini kepada gerila komunis pada ketika itu yang berada di sekitar Rembau.
Bagaimana pun, dua orang tentera Amerika telah berjaya ditangkap oleh tentera Jepun hasil maklumat dari seorang anggota polis berbangsa Melayu.
Menarik bukan sejarah di Rembau ini, kita harapkan pihak kerajaan negeri khususnya pihak Lembaga Muzium Negeri Sembilan dapat menjejak kembali tapak pesawat ini terhempas serta keturunan mereka yang telah menyelamatkan tentera Amerika ini samada terdiri dari orang kampung mahu pun gerila komunis.
In 1998, an American visited Malaysia with his father diary and he contacted one of our team members Mr Sager Ahmad and told that his father bailed out from a B-29 bomber in Negeri Sembilan during World War 2. Mr. Sager met the son of the aircrew from the famous B-29 bomber 'Postville Express' which crashed in Rembau and they visited the crash site together. Mr.Shaharom later took some pictures to put it in our website, Malaya Historical Group
B-29 42-24704 which was the third aircraft in the formation, managed to avoid the flaming wreckages to carry out their mission. The Japanese subsequently salvaged and developed the film from a camera taken from a B-29's wreckage and one of the photos developed showed "Postville Express" flying alongside the doomed B-29. The US Army Air Corp lost 14 B-29 bombers in that mission.
On the fateful day of 11 January 1945, the 'Postville Express' (the aircraft was named "Postville Express" after the pilot's hometown of Postville, Iowa) was overhead their target –The Singapore Naval Dry Dock facilities at 8:54 am. After dropped their bombs, accurate and heavy anti-aircraft shells from the ground and a floating anti-aircraft platform (the badly damaged Japanese cruiser Myoko) filled the sky. The Japanese fighters which included Zero, Frank, Oscar, Tony and others flew in like swarm of angry hornets from their nest, pumping bullets and cannon shells into the B-29 bombers, some even dropped aerial bombs on the B-29 formation. While the pilot Major Humprey tried to help Col Billing, suddenly the wing gave away and snapped, flipped the B-29 on its right side and tossing them about in the nose cabin. Maj Humprey cannot recall how he managed to get out from the spinning wreckage but he landed safely on Rembau, after opened his parachute at about 4000 feet.

05 di linggi - Google Blog Search

05 di linggi - Google Blog Search


Air Sungai <b>Linggi</b> selamat | n9kini.net

Posted: 06 Sep 2012 08:08 PM PDT

SEREMBAN  - Bekalan air dari Sungai Linggi yang disalurkan bagi kegunaan penduduk beberapa lokasi sekitar daerah Rembau dan Port Dickson dijamin selamat walaupun ia mengeluarkan bau kurang menyenangkan.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, ujian Jabatan Kesihatan terhadap air terawat yang disalurkan kepada penduduk di kawasan berkenaan disahkan selamat, tidak berbahaya selain tidak mendatangkan kemudaratan.

"Hasil siasatan, saya dimaklumkan punca sebenar bekalan air penduduk berbau busuk adalah kerana sumber bekalan tersebut yang diambil dari Sungai Linggi mengandungi kandungan ammonia yang amat tinggi.

"Bagi tujuan mengurangkan kandungan ammonia itu, pihak Syarikat Air Negeri Sembilan terpaksa menggunakan klorin yang banyak, sebab itu bekalan air mengeluarkan bau tidak selesa. Tetapi dari aspek kebersihan ia selamat digunakan," katanya di sini hari ini.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di Wisma Negeri, di sini hari ini.

Sehubungan itu, Mohamad menasihatkan penduduk tidak bimbang dan panik dengan khabar angin yang tersebar berhubung kualiti air yang disalurkan kepada mereka.

"Orang ramai terutamanya di sekitar Rantau, Lukut, Bukit Pelandok, Springhill termasuk kawasan yang menerima bekalan dari sungai ini tidak perlu bimbang dan punca air berbau ini sebenarnya bukan sebab ada kematian atau penemuan mayat di Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Linggi, itu semua tidak benar," ujarnya.

Tambah beliau, pihaknya kini sedang mencari punca sebenar peningkatan kandungan ammonia di Sungai Linggi.

"Buat masa ini, saya dimaklumkan sekiranya air ditakung di rumah, masalah air berbau itu akan hilang berbanding digunakan secara terus contohnya mandi menggunakan air pancuran," jelasnya.

Dalam perkembangan lain, Mohamad memberitahu, kadar indeks pencemaran udara (IPU) di Nilai dekat sini, yang dicatatkan paling tinggi dalam negara telah menurun sejak semalam daripada 80 kepada 70 hari ini.

"Hujan sejak semalam dan hari ini membantu mengurangkan kadar jerebu yang agak tinggi di kawasan terbabit sejak minggu lalu," katanya.

di negeri sembilan - Google Blog Search

di negeri sembilan - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>Di</b> Pejabat SUK <b>Negeri Sembilan</b> September 2012

Posted: 29 Aug 2012 09:08 PM PDT

Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia. Keutamaan diberi kepada rakyat Negeri Sembilan Darul Khusus bagi memenuhi jawatan berikut:


i) PEMANDU KENDERAAN GRED R3
ii) PEMBANTU AM PEJABAT GRED N1
iii) PENGHANTAR NOTIS GRED N3
iv) PEKERJA AWAM KHAS GRED R3
v) PENGAWAS HUTAN GRED G11

Permohonan hendaklah dibuat dengan menggunakan Borang SPA.1 Pin.7/91 yang boleh didapati di Laman Informasi, Tingkat G, Blok D, Wisma Negeri, 70503 Seremban.

Permohonan yang lengkap diisi hendaklah dialamatkan kepada:
Y.B. Setiausaha Kerajaan
Pejabat Setiausaha Kerajaan
Negeri Sembilan Darul Khusus
Tingkat 5, Blok A, Wisma Negeri
70503 Seremban
(u.p. : Bahagian Pengurusan Sumber Manusia)

Tarikh tutup permohonan ialah pada 07 SEPTEMBER 2012 (sebelum jam 5.30 petang).

Maklumat lanjut iklan jawatan sila klik sini
Borang S.P.A1-Pin 7/91 sila klik sini

05 di serting - Google Blog Search

05 di serting - Google Blog Search


Gaya Peneroka: 766 peneroka <b>Serting</b> saman Felda RM200 juta

Posted: 11 Sep 2012 03:51 AM PDT

SEREMBAN: Seramai 766 peneroka Felda Serting memfail saman RM200 juta terhadap Felda di Mahkamah Tinggi Seremban semalam.
Peneroka Felda Serting mendakwa Felda menipu peratusan Kadar Perahan Gred (KPG) hingga menyebabkan kerugian sebanyak RM200 juta kepada mereka.
Ujian makmal menunjukkan peratusan KPG sebenar yang diperoleh mencecah 24 peratus sedangkan mereka hanya memperoleh 18 peratus KPG daripada Felda.
"Yang peneroka saman kerana ia adalah hak peneroka, bukan Felda," kata Setiausaha Biro Masyarakat Felda Dan Orang Asal KEADILAN, Rebin Birham kepada KeadilanDaily.
Felda sebelum ini kalah dalam kes-kes seumpamanya yang melibatkan peneroka di Gugusan Jengka, Felda Sungai Koyan, dan Felda Kemahang 3.
Hadir di mahkamah ialah Ketua Peneroka, Karip Mohd Salleh; Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Paroi, Taufik Ghani dan peguam, T Kumar.
Mengulas kenyataan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Ahmad Maslan yang menyatakan pihaknya sedia RM90 juta jika kalah dalam kes berkenaan, Rebim mempersoalkan perbuatan itu.
"Kenapa hendak tunggu peneroka saman baru nak bayar? Ini menunjukkan Felda sedar dengan penipuan yang mereka lakukan," katanya.
Mahkamah kemudian memutuskan kes akan didengar semula pada 15 April depan.

/http://www.keadilandaily.com/766-peneroka-serting-saman-felda-rm200-juta/

05 di lukut - Google Blog Search

05 di lukut - Google Blog Search


Muzium <b>Lukut</b> | Mari Melancong PD

Posted: 02 Sep 2012 05:34 AM PDT

 • Posted on September 2, 2012 by admin in Muzium.

  Pengenalan

  Muzium ini dibina oleh Jabatan Muzium dan Antikuiti (kini Jabatan Muzium Malaysia) dengan kerjasama Kerajaan Negeri Sembilan. Ia dirasmikan oleh Y.A.B Dato' Seri Utama Tan Sri Hj. Mohd. Isa Bin Dato' Abdul Samad pada 9 April 1999. Ia dibina sebagai satu tanggungjawab menyebarkan maklumat sejarah dan budaya di Negeri Sembilan untuk ditatapi oleh masyarakat tempatan, para pelancong luar negara serta para pelajar dan penyelidik sejarah. Muzium ini memaparkan sejarah Lukut bermula daripada awal kurun ke-19 Masihi sehinggalah Lukut dimasukkan ke dalam daerah Sungai Ujung (Negeri Sembilan) pada tahun 1880.

  Terdapat 4 galeri utama iaitu Galeri Sejarah Lukut, Galeri Nassau, Galeri Negeri Sembilan Negeri Beradat dan Galeri Teknologi Pembuatan Masyarakat Tradisional. Pelbagai koleksi dan bahan pameran yang berkaitan dengan sejarah kegemilangan Lukut telah dijelmakan kembali dalam bentuk ilustrasi, gambar, artifak dan sebagainya untuk dipamerkan kepada pengunjung. Pastinya sejarah kegemilangan Lukut akan terus diingati dan dikenang dalam sejarah negara.

  Galeri Sejarah Lukut

  Galeri ini mempamerkan mengenai sejarah Kota Lukut yang pernah mencapai zaman kegemilangannya bermula daripada pemerintahan Raja Jumaat Bin Raja Jaafar (1847 – 1864). Lukut ketika itu merupakan satu daerah yang terpenting disebabkan oleh hasil kegiatan perlombongan bijih timah yang amat pesat sekali. Galeri ini mempunyai beberapa segmen antaranya Latar Belakang Sejarah Lukut, Kota Lukut Sebagai Kota Pertahanan, Lukut Pesat Ekonomi dan Pentadbiran, Lukut Dalam Aspek Politik, Laporan Kapten Macpherson dan Perlombongan Bijih Timah di Lukut.

  Waktu Lawatan

  Isnin – Ahad: 9.00 pagi – 6.00 petang
  Tutup pada hari pertama Hari Raya Aidilfitri dan hari pertama Hari Raya Aidiladha
  Masuk adalah PERCUMA

  Kemudahan

  1. Lawatan berpandu akan disediakan (hubungi pegawai kami untuk permohonan)
  2. Kantin
  3. Taman permainan kanak-kanak
  4. Tandas awam percuma

05 di bahau - Google Blog Search

05 di bahau - Google Blog Search


TERKINI! Sokongan terhadap Anwar hambar <b>di</b> Sikamat , <b>Ampangan</b>!

Posted: 07 Sep 2012 04:28 AM PDT


Seremban 7 September 2012 Kedatangan Anwar bersama jelajahnya ke 2 DUN Pakatan Rakyat iaitu Sikamat dan Ampangan petang tadi hambar dengan jumlah kehadiran dianggarkan 400 orang di Sikamat dan 200 orang di Ampangan. Malah di Ampangan Jawatankuasa Pengurusan Majlis PKR Negeri Sembilan terpaksa mengambil peluang dengan keadaan orang ramai di PASAR MALAM Plaza Uda untuk nampak meramaikan mereka yang hadir untuk melihat DS Anwar. 
Kelibat penyokong-penyokong PAS juga dilihat berkurangan. Perkara ini dilihat menarik kerana lebih setahun Anwar tidak mampu menarik ribuan 'crowd' seperti tahun-tahun sebelumnya. 
Anwar seperti biasa menawarkan janji-janji ini kepada penduduk Ampangan dan Sikamat sekiranya PKR menang:
1.Akan menurunkan harga minyak pada keesokan harinya... 
2. Akan menghapuskan PTPTN pada tahun yang sama mereka menang 
3. Akan menyamaratakan hak rakyat tanpa mengira kaum. 

Sementara itu N9 kini melaporkan terdapat beberapa NGO mula mengadakan bantahan akan kehadiran Anwar di Rantau malam ini.  Anwar bersama rombongan dijadualkan sampai di Rantau pada pukul 8.45 malam ini.  
RANTAU, 06 Sept. – Balai Polis Rantau dan Balai Polis Kuala Sawah menerima laporan bantahan  warga DUN Rantau melarang sekeras-kerasnya kehadiran Ketua Umum Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Anwar Ibrahim di Rantau di Program Jelajah Sambutan Kemerdekaan yang di jadualkan di Loji Air Sains (Kuarter JBA) Kg. Ribu, Rantau 9.00 malam esok.
Bantahan dan larangan ini disuarakan oleh gabungan 39 buah pertubuhan, persatuan dan NGO yang berkumpul sejak pukul 4:00 petang di Balai Polis Rantau dan kira-kira 5:30 petang di Balai Polis Kuala Sawah.
Mohamad Yazid Jabbar dari Pusat Khidmat DUN Rantau, di dalam laporannya bermohon pihak berkuasa bertindak tegas dan mengambil tindakan sewajarnya di atas perkara yang dilaporkan tersebut.
Ab Mutalib Sulaiman, Pengerusi JKKK merangkap Ketua UMNO Kampung Stesen, mewakili JKKK Rantau membantah sekeras-kerasnya kehadiran Anwar Ibrahim yang dianggap pakar perpecahan rakyat.
Menurutnya, "Jika polis berdiam diri dan tidak mengambil tindakan tegas melalui laporan yang dibuat oleh 39 gabungan pada hari ini, sekiranya sesuatu berlaku esok, itu adalah kerana kami berjuang demi bangsa, agama dan tanahair. Anwar Ibrahim tidak layak digelar pemimpin."
Major (B) Razali Zakaria, Presiden Gerakan Memartabatkan Perjuangan Negara (GMPN), menegaskan bahawa beliau dan pertubuhan menyokong laporan bantahan kehadiran Anwar Ibrahim di sini, kerana jika Anwar berceramah, ceramahnya tidak menjurus kepada perpaduan.
Bekas Timbalan Perdana Menteri itu disifatkan mempunyai akhlak yang sangat rendah dan lebih suka melihat bangsa Melayu berpecah belah.
Dia turut menyatakan kerisauan dan kebimbangan bahawa tahap kebencian rakyat berbilang kaum kepada Anwar Ibrahim semakin meningkat. Sekiranya polis tidak bertindak, penduduk kawasan ini yang akan bertindak.
"Tujuannya adalah tidak lain, penduduk kawasan ini tidak mahu Anwar Ibrahim menjejak kaki di sini. Perasaan tersebut sudah cukup mengambarkan sesuatu." Ujarnya lagi.
Firdaus Aziz, Presiden MAYC Negeri Sembilan  mewakili suara belia menyatakan orang yang mengkhianati bangsanya sendiri dan tidak menghormati Raja Berpelembagaan dan Demokrasi Berparlimen perlu ditentang.
Gaya dan lagaknya baru-baru ini turut mencerminkan bahawa dia sememangnya tidak pernah menghormati bangsanya sendiri.
En Siva Pragasam, Pengerusi MIC Kg Ribu pula menganggap, Anwar Ibrahim bukan seorang ketua yang betul. Dia juga dikenali kerana memecahbelahkan kaum India di beberapa tempat di negara ini. Perlu diingatkan masih ramai kaum India cintakan perpaduan dan keamanan dan jangan perkecilkan semangat cintakan tanah air dari kaum India.
Seorang wakil kaum Cina yang tidak mahu dikenali pula mengingatkan, jangan main-main untuk menukar kerajaan kerana kerajaan hari ini telah berjaya mentadbir negara ke arah yang lebih baik. Kaum Cina yang tinggal di sini juga sudah cukup senang.
Wartawan n9kini.com turut diberitahu, antara sebab lain penduduk kampung melarang kehadiran ketua pembangkang itu kerana perhimpunan yang dibuat tanpa kelulusan permit dari pihak berkuasa tempatan.

ads