Isnin, 25 Julai 2011

05 di tampin - Google Blog Search

05 di tampin - Google Blog Search


POKOK & TOKOH: Tunku Besar <b>Tampin</b>, Tunku Datuk Syed Idrus Tunku <b>...</b>

Posted: 25 Jul 2011 01:29 AM PDT


PERGINYA PENAUNG ADAT DI TAMPIN


Tunku Datuk Syed Idrus Tunku Syed Mohamad meninggal dunia pada usia 78 tahun, 26 Disember lalu kerana sakit tua. Syed Idrus adalah penanung adat bagi daerah Tampin, Negeri Sembilan bergelar Tunku Besar Tampin Ke-6. Berita tentang pemergiannya yang tidak akan kembali lagi ini sedikit sebanyak mengundang beberapa pertanyaan kepada orang ramai. Penduduk Negeri Sembilan, amnya dan penduduk Tampin khasnya. Sebabnya, cerita tentang wujudnya gelaran Tunku Besar Tampin tidak banyak diketahui orang, khususnya di kalangan anak muda.

Seorang bekas pelajar Sekolah Menengah Tunku Besar Tampin, yang kini dalam usia persaraan, sampai sekarang masih belum jelas tentang signifikan nama Tunku Besar Tampin yang dikaitkan dengan sekolahnya. Setahu dia, sekolah itu sebelumnya bernama Government Secondary English School Tampin. Tiba-tiba pada awal tahun 1960an, sekolah itu bertukar nama. Bekas pelajar sekolah itu juga buat pertama kalinya dapat melihat wajah Tunku Datuk Syed Idrus yang bergelar Tunku Besar Tampin itu pada hari perasmian majlis pembukaan Bangunan Tambahan sekolah berkenaan pada tahun 1962. Syed Idrus adalah tetamu kehormat sekali gus merasmikan bangunan tambahan itu.

Menurut seorang ahli sejarah Negeri Sembilan, Norhalim Ibrahim, Tunku Besar Tampin adalah nama gelaran yang diperkenalkan Inggeris pada awal tahun 1830an dahulu. Pada ketika itu Inggeris yang menjajah Melaka sedang berperang dengan Naning, wilayah di utara Melaka yang enggan mengakui ketuanan Inggeris. Dato' Naning dan para pengikutnya dengan bantuan Undang Rembau Ke-13, Dato' Lela Maharaja Ngonit berusaha mempertahankan wilayahnya daripada dijajah Inggeris.

Inggeris mengalami kesukaran menakluki Naning. Inggeris menyedari bahawa tanpa bantuan orang tempatan, tidak mungkin mereka berjaya mengalahkan Dato' Naning. Pada masa yang sama, Undang Rembau, yang mentadbir wilayah Rembau berada dalam keadaan "bermasalah" dengan Yang Dipertuan Muda Rembau, Syed Syaaban dan menghalaunya keluar wilayah. Bagaikan menangguk di air keruh Inggeris "memujuk" Syed Syaaban membantunya mengalahkan Dato' Naning, sekutu Rembau.

Inilah detik permulaan nama Tampin mula menjadi sebutan. Sebelumnya Tampin, yang menjadi sebahagian daripada wilayah Rembau Baruh adalah daerah yang dibuka sepenuhnya. Inggeris menjanjikan kepada sekutu tempatannya andainya Naning dapat ditakluki maka Tampin akan diserahkan kepada sekutunya setelah membuat perjanjian dengan Rembau.

Menurut Halim Syed Syaaban dianggap tokoh sekutu Inggeris yang banyak membuka rahsia kekuatan Dato' Naning hingga akhirnya musuh utama Inggeris itu berjaya dikalahkan. Dan Yang Dipertuan Muda Rembau, Syed Syaaban "ditabalkan" sebagai Tunku Besar Tampin, terpisah daripada wilayah Rembau. Wilayah pentadbiran di bawah Tunku Besar Tampin ialah Repah, Keru, Tebung dan Tampin Tengah.

Gelaran Tunku Besar Tampin ini adalah eksklusif untuk keluarga dan keturunan Syed Syaaban dan Tunku Syed Razman, anakanda Tunku Dato' Syed Idrus adalah waris ketujuh dianugerahkan gelaran ini. Ditanya tentang kedudukan Tunku Besar Tampin dalam jenjang pentadbiran adat di Negeri Sembilan, Norhalim menjelaskan, "Kedudukan Tunku Besar Tampin hanyalah sebagai salah seorang ahli penuh Dewan Perundangan dan Keadilan Negeri Sembilan yang dipimpin Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan." Ahli-ahli lain termasuklah Undang Yang Empat dan Menteri Besar Negeri Sembilan.

Lazimnya gelaran Tunku Besar Tampin ini akan disebut bersamaan dengan nama Undang Yang Empat dengan kedudukan di bawah Yang Di Pertuan Besar. Namun, Tunku Besar Tampin tidak memiliki kuasa untuk memilih dan melantik Yang Dipertuan Besar. Kuasa itu adalah hak Undang Yang Empat. Maka jelas, menurut Norhalim, kedudukan keluarga keturunan Syed Syaaban ini telah berubah dari asalnya sebagai Yang Dipertuan Muda Rembau kepada hanya Tunku Besar Tampin.

"Ini adalah kerja penjajah Inggeris yang sentiasa mencari kesempatan dalam kesempitan suasana. Politik adu domba Inggeris berjaya memecahbelahkan orang Melayu. Lebih parah lagi, sistem politik Rembau yang satu waktu begitu tersusun, habis lebur," jelas Norhalim.

Apa pun, bekas pelajar Sekolah Menengah Tunku Besar Tampin itu melihat seperti ada hikmah di sebalik kekacauan politik yang berlaku akibat campur tangan Inggeris di Rembau, Tampin dan Naning. Setidak-tidaknya buat wilayah Tampin itu sendiri. Dari sudut geopolitik hari ini, ternyata Tampin lebih menonjol berbanding dua daerah kembarnya, Rembau dan Naning (kini lebih popular dengan nama Alor Gajah). Tampin hari ini adalah panggilan popular kepada pekan yang berkembar dipisahkan sempadn Melaka-Negeri Sembilan, dengan Pulau Sebang di belahan Melaka dan Tampin sendiri di belahan Negeri Sembilan. Kedua-dua saling menyaingi mengejar arus pembangunan. Kedua-duanya sebising dan sesibuk yang diungkapkan Blue's Gang dalam nyanyiannya "Apo Nak Dikato".

Seorang tua yang tinggal di sebuah taman perumahan di Tampin Tengah yakin "Tampin hari ini adalah hasil kejayaan orang terdahulu yang diketuai Syed Syaaban dan warisan keturunannya. Kalaulah bukan kerana usaha mereka membangunkan Tampin dengan bantuan Inggeris tempat yang saya diami sekarang mungkin masih hutan dan didiami orang buangan dari Rembau." Kata-katanya itu bagaikan memberikan penghormatan terakhir kepada allahyarham Tunku Dato' Syed Idrus, Tunku Besar Tampin Ke-6.(Modified on 17 Mc 2011).

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di jempol - Google Blog Search

05 di jempol - Google Blog Search


Ditemukan Cap <b>Jempol</b> Raksasa <b>di</b> Planet Mars

Posted: 04 Sep 2009 12:00 AM PDT

Ditemukan Cap Jempol Raksasa di Planet Mars-Sebuah gambar resolusi tinggi terbaru berhasil mengabadikan sebuah lokasi di Planet Mars, Gambar yang diambil dari sebuah Teleskop milik NASA dengan menggunakan metode High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) terlihat mirip sebuah sidik jari jempol atau cap jempol (fingger print) raksasa yang berukuran sangat besar sekali aktualnya disana. Hal ini menurut para peneliti memprediksi terjadi karena sebuah perubahan siklus alam dan cuaca disana dalam kurun waktu yang sangat panjang, sekilas bila kita amati mirip danau kering yang semula terdapat riak gelombang di tengahnya.
Seperti bekas lembah atau danau berair yang mengering terlihat sekilas bagai sidik jari jempol tanganDan untuk itu para peneliti planet merah tersebut memperkirakan kurun waktu silam di sana terdapat semacam kehidupan, walau mereka tidak bisa merincikan kehidupan seperti apa yang dimaksud. Gambar ini diambil di lokasi Coprates Mars dan menandakan terbentuk dari sedimen proses air menguap lalu mengering dan terbentuklah bentuk yang terlihat sekarang ini. (Mail Online)

Pemandangan lebih detail yang dibesarkan memperlihatkan lebih jelas

Pemandangan lebih detail yang dibesarkan memperlihatkan lebih jelas,

bekas sungai-sungai yang mengering dan bekas arus air mengalir sebagaimana kehidupan dibumi

Baca juga:

Sumber: bodrexcaem.blogspot.com

Terima kasih anda telah membaca artikel tentang Ditemukan Cap Jempol Raksasa di Planet Mars dan hak cipta dari semua isi/konten yang di repost dalam artikel Ditemukan Cap Jempol Raksasa di Planet Mars ini dengan url http://niponk.blogspot.com/2011/07/ditemukan-cap-jempol-raksasa-di-planet.html ada pada setiap sumber yang dapat dilihat di akhir artikel Ditemukan Cap Jempol Raksasa di Planet Mars, Jika Anda pemilik hak cipta dari isi/konten artikel Ditemukan Cap Jempol Raksasa di Planet Mars tidak ingin ditampilkan dalam niponk.blogspot.com, Anda dapat menghubungi admin Niponk Blog.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di teluk kemang - Google Blog Search

05 di teluk kemang - Google Blog Search


Sekitar percutian <b>di Teluk Kemang</b> - S U R A U K I N I

Posted: 25 Jul 2011 07:24 AM PDT

 Matahari melabuh tirai malam di Teluk Kemang - Jerebu

Ketika SK menulis catatan ini, konvoi Pelajar Tahfiz telah pun selamat tiba di asrama . Maaf kerana SK tidak berkesempatan update blog ketika di Teluk Kemang kerana masalah line yang kurang bagus. 
Cuaca pagi inii amat bagus. Langit biru. Tenang. Lewat malam semalam sekitar jam 12.00 tengah malam angin kuat membawa hujan. Menghilangkan jerebu. Pagi ini udara amat segar. Sempat berjogging dengan Pak Hashim menyusur pantai. Pantai pun lenggang. Tidak sibuk semacam petang Ahad semalam.
Pagi ini tiada hiruk pikuk bunyi enjin bot menyeret bot pisang. Tiada bunyi riuh anak - anak menjerit bermain bersama keluarga. Semuanya tenang pagi ini. Kelihatan Dino Alhamd mengusung kameranya ke hulu ke hilir di hujung pantai sebelah sana. Entah apa yang dirakamnya. :)
Ni la gambar si Dino Alhamd ambil. :)

Jam 8.30 pagi perlawanan persahabatan futsal pantai diadakan. Anak - anak Tahfiz menunjuk bakat. Perlawanan persahabatan antara AJK dan Pelajar Tahfiz. Meriah. Aktiviti yang boleh merapatkan hubungan antara AJK Pusat Tahfiz dan pelajar. Letih juga menyepak bola di atas pasir. Banyak video yang dirakamkan. Insyaalllah ada masa SK akan edit video yang ada.
Pak Hashim berjogging menyusur pantai
Yang menarik , Dino Alhamd turut serta dalam konvoi ini. Banyak ilmu tentang fotografi yang SK dapat belajar dari Otai Photographer ini.
Gambar ni pun boleh jadi subjek otai Photographer Dino Alhamd :)
Rakaman menarik Dino Alhamd
Dino Alhamd Otai Photographer sedang menilai hasil kerjanya. Banyak khazanah gambar - gambar menarik dalam laptop tu.Memang otai berpengalaman.
Jamuan terakhir di R&R Seremban. Berhenti solat zohor dan berjamu. Pekena Ayam masak Lomak. Semua keletihan. Muka masing - masing bertambah hensem selepas dibakar mentari Teluk Kemang.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search


Zen and the art of lecturing « In My Father&#39;s Footsteps

Posted: 24 Jul 2011 10:58 PM PDT

Over the weekend I was at a retreat on teaching, learning and assessment. I had signed up for the retreat for 2 main reasons:

1. Attending a workshop organized by my employer was one of my Key Performance Index (KPI)
2. I wanted to hear (and learn) what's new in teaching, learning and assessment.

The retreat was held at the Nilai Springs Resort, a 4-star golf focussed hotel located in a remote part of Nilai, Negeri Sembilan. The place wasn't all that bad – a bit like Malaysia really – a country with heaps of potential but badly run by incompetent people. The food was, unfortunately, quite bad (the chef wouldn't make it past the preliminary rounds of Junior Master Chef), the facilities only so so, the lock in my room was broken, the lights wouldn't work and the phone in the room was dead (which prevented me from ordering a in-room aromatherapy massage!).

But that's not the issue.

I think my expectations were too high. Like many other similar workshops I have attended, we were divided into groups and were given triggers for discussions/brain storming and come up with solutions. I've learned from experience that this kind of workshop seldom ever resolves anything. And so at the end of the retreat, we had more questions than answers which was rather deflating.

It was also at the retreat that I made a major boo-boo by falling asleep on my chair during the lecture on "How to make your lecture more interesting"!! It was with deep mortification that I bent down to retrieve my iPad which has slipped off my lap while I was dozing off and fell with a loud 'klunk' onto the floor (I bet every pair of eyes in the room that were still awake at the time was staring at me)! It wasn't entirely the presenter's fault. I slept badly the night before (I will not elaborate why here) and so wasn't really in the right frame of mind to sit through a lecture purporting to make lectures more interesting! :(

Still, I did learn something.

I learned that there are 3 levels of lecturers:

Level 1: the lecturer delivers nothing and audience learns nothing.

Level 2: the audience thoroughly enjoys the lecture given but comes out learning little.

Level 3: the audience achieves the knowledge that the lecturer desires for them to achieve.

Level 3 is the a bit like the Nirwana of lecturing – where, at the end of the lecture, knowledge suddenly falls on hitherto dull minds and transforms them into enlightened beings!!

I suspect my level of lecturing is probably around 2-ish. :(

I hope to learn and reach the next level…..hopefully before I get tired of lecturing. :)

25072011@1443

-37.814287 144.960983

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di port dickson - Google Blog Search

05 di port dickson - Google Blog Search


Penonton: <b>Port Dickson</b> Triathlon 2011 - Top 20 Result!

Posted: 25 Jul 2011 03:02 AM PDT

Date: 23 - 24 Jul 2011
Venue: Port Dickson, N. Sembilan


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

The Legend International Water Homes <b>Port Dickson</b> | Room <b>...</b>

Posted: 25 Jul 2011 06:15 AM PDT

Posted on | July 25, 2011

The Legend International Water Homes Port Dickson | Room Accommodations from RM450 per night

Every units have their own pool.

Wi-Fi Available

Travel Agent The Legend Water Chalets, PD

The Legend International Water Homes Port Dickson, Room Accommodations

- The Legend International Water Homes Port Dickson, Room Accommodations


You might also like

. Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di rembau - Google Blog Search

05 di rembau - Google Blog Search


Tranungkite Online v11 - Ceramah Md Sabu 18 Jun 2011 <b>di Rembau</b> <b>...</b>

Posted: 09 Jun 2011 04:11 PM PDT

Oleh: amkns

"Adalah dimaklumkan ceramah Tn Hj Mohamad Sabu, Timbalan Presiden PAS yang dijadualkan pada 18 Jun 2011 di Kg Astana Raja, Rembau ditunda selepas Perarakan BERSIH (BERSIH RALLY). Maklumat terkini ceramah di Rembau akan dikemaskini di blog PAS Rembau di http://rembau-hari-ini.blogspot.com

Maklumat lanjut mengenai PERARAKAN BERSIH atau BERSIH RALLY yang dijadualkan pada Sabtu 9 Julai 2011 di laman web BERSIH di http://bersih.org  

Maklumat PELANCARAN PERHIMPUNAN BERSIH 2.0 adalah seperti berikut : 

Tarikh :19 Jun 2011 (Ahad)

Masa :8.30 p.m. – 10.30 p.m

Tempat : Dewan utama, Dewan Perhimpunan Cina KL & Selangor, 1 Jalan Maharajalela Kampung Attap, 50150 Kuala Lumpur 

Perhimpunan BERSIH 2.0 adalah satu inisiatif yang dipimpin oleh masyarakat madani dengan niat untuk menjemput semua rakyat dan parti-parti politik untuk bergabung kuasa untuk mempromosikan dan menegakkan demokrasi di negara ini. 

T-shirt rasmi Perhimpunan BERSIH 2.0 akan dijual di acara ini. 

JAWATANKUASA PEMANDU BERSIH ialah :

Dato' Ambiga Sreenevasan (Chairperson), Andrew Khoo, Arumugam K., Dr Farouk Musa, Haris Ibrahim, Liau Kok Fah, Maria Chin Abdullah, Richard Y W Yeoh, Dr Toh Kin Woon, Dr Wong Chin Huat, Datuk Yeo Yang Poh, Zaid Kamaruddin, Dr Subramaniam Pillay and Arul Prakkash.

"Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

di negeri sembilan - Google Blog Search

di negeri sembilan - Google Blog Search


Pasar Tani Berkembang Pesat <b>Di Negeri Sembilan</b> | MyNewsHub (BM)

Posted: 22 Jul 2011 12:52 AM PDT

Oleh Razali Pilus

SEREMBAN – Setelah dua setengah dekad pasar tani diperkenalkan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama), ia kini dilihat terus berkembang pesat di Negeri Sembilan.

Bermula dengan sebuah pasar tani di Ampangan pada tahun 1985, kini terdapat 29 buah pasar tani yang beroperasi di seluruh negeri ini.

"Mereka yang berniaga kini mencapai 1,072 orang, berbanding 20 orang pada awal penubuhannya. Nilai jualan tahun ke tahun juga didapati semakin meningkat.

"Jualan yang dicatatkan pada tahun 2010 mencapai jumlah RM17.9 juta, berbanding pada 2009 berjumlah RM16.9 juta. Adalah dijangkakan berdasarkan prestasi jualan semasa dari Januari hingga April 2011 sebanyak RM7.1 juta, jualan pada akhir tahun 2011 diunjurkan mencapai RM21.3 juta," kata Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pertanian, Industri Asas Tani, Pembangunan Usahawan dan Koperasi Negeri Sembilan Datuk Yunus Rahmat kepada Bernama di sini.

Katanya peningkatan jualan ini mungkin boleh dikaitkan dengan beberapa faktor seperti pertambahan bilangan pasar tani atau peningkatan pelanggan yang berbelanja di pasar tani atau pun peningkatan permintaan berikutan pertambahan bilangan penduduk.

LEBIH BAIK JIKA HARGA MURAH

"Bagi saya sekiranya ia disebabkan faktor pertambahan bilangan pasar tani atau peningkatan permintaan akibat pertambahan penduduk, ia adalah dijangkakan, tapi sekiranya disebabkan oleh semakin ramai orang yang berbelanja di pasar tani maka tentunya di sana ada faktor daya tarikan tersendiri," katanya.

Antaranya harga lebih murah serta kompetitif, barangan yang diniagakan lebih segar dan berkualiti, keadaan kebersihan kawasan, layanan yang baik, kepelbagaian produk jualan dan lokasi strategik yang mudah dikunjungi.

Dalam hal ini, lebih baik jika orang ramai gemar berbelanja di pasar tani berikutan faktor harga yang kompetitif selain beberapa faktor lain.

Dan sepatutnya begitulah, berikutan peniaga di pasar tani pada konsep asalnya terdiri daripada pengeluar sendiri iaitu kalangan petani, penternak, nelayan dan usahawan industri kecil dan sederhana (IKS).

"Namun kita mengambil maklum bahawa kini perubahan berlaku akibat pengaruh persekitaran pasaran sehinggakan peniaga pasar tani yang dahulunya pengeluar, bertukar menjadi peniaga sepenuh masa.

"Peniaga pasar tani seharusnya sedar bahawa institusi pasar tani ini adalah suatu mekanisme bagi memendekkan rantaian pasaran dengan meminimum pemain di sepanjang rantaian pasaran ini iaitu dalam erti kata lain mengurangkan penglibatan orang tengah dengan tujuan memberi peluang kepada pengeluar mendapat pulangan yang setimpal dan keuntungan lebih tinggi sementara pengguna menikmati harga yang lebih murah, munasabah dan berpatutan.

"Saya amat tertarik hati dengan konsep pasar tani dari segi prinsip ekonomi iaitu keuntungan yang paling besar sekali ialah kalau kita berada dekat atau berhampiran dengan pasaran.

"Kalau kita bergantung kepada orang tengah untuk memasarkan hasil keluaran, maka keuntungan yang diperoleh tidak setinggi mana atau tidak berbaloi berbanding sekiranya kita sendiri terlibat secara langsung di peringkat pemasaran.

PELBAGAI KONSEP PASAR TANI

Pengarah Fama Negeri Sembilan A. Rahaman Suleiman pula berkata Fama memperkenal pelbagai konsep pasar tani selain pasar tani runcit.

Antaranya Pasar Tani Mega, Pasar Tani Kekal, Teman dan Pasar Tani Karavan, yang bertujuan menyediakan luang pasaran yang mencukupi serta mempermudah aktiviti pemasaran hasil tempatan.

Penubuhan pasar tani seumpama ini dilihat selaras dengan keperluan untuk membangunkan kemudahan prasarana pemasaran dan logistik di dalam pengurusan rantaian bekalan dari peringkat ladang ke pengguna khususnya di Negeri Sembilan.

Katanya pengwujudan pasar tani juga selaras dengan keperluan untuk memenuhi permintaan pasaran dan diselarikan dengan perkembangan aktiviti pertanian di peringkat domestik di samping sebagai inisiatif mempercekap dan meningkatkan lagi keberkesanan aktiviti pemasaran.

MASIH NEGARA PENGIMPORT

Pengerusi pasar tani Paroi Jaya, Abdul Manap Ahmad, 58, berkata sektor pertanian adalah satu daripada sektor penting yang mendapat tumpuan dalam perdagangan dunia masa kini kerana menghasilkan bekalan makanan dan bahan mentah kepada penduduk dunia.

Katanya kemampuan sesebuah negara untuk memajukan sektor pertanian menggambarkan keupayaan negara dalam membekalkan makanan yang mencukupi kepada rakyat.

"Oleh yang demikian kita lihat negara-negara maju seperti Amerika Syarikat, Belanda dan Jepun tidak meminggirkan pembangunan sektor pertanian malah ia dimajukan sebagai entiti perniagaan yang berdaya saing dan menguntungkan.

"Negara kita masih tergolong sebagai negara pengimport makanan dan ini dapat dilihat pada bil imbangan dagangan makanan negara yang tidak pernah mencatatkan nilai lebihan. Pada 2010 nilai import makanan negara menjangkau kira-kira RM28 bilion dan Perdana Menteri menyarankan agar nilai import ini dapat dikurangkan separuh sehingga RM14 bilion setahun.

"Dengan langkah ini kita akan dapat menghalang pengaliran wang keluar negara dan menjimatkan perbelanjaan bagi tujuan mengimport makanan. Peningkatan bil import lambat laun akan memberikan impak negatif kepada pertumbuhan ekonomi negara sekiranya tiada langkah mengatasinya dilaksanakan.

HARGA KOMPETITIF

Sementara itu, peniaga ikan pasar tani Rembau/Tampin, Rahim Idris, 38, merasakan pasar tani boleh dijadikan tempat memasarkan hasil keluaran tempatan khususnya bagi pengguna tempatan.

Mengenai hasrat kerajaan negeri agar sekurang-kurangnya 30 peratus hingga 40 peratus keluaran tempatan dapat dipasarkan dalam pasaran tempatan bagi memenuhi permintaan dalam negeri atau setempat, beliau berkata ini diharapkan menjamin pengguna tempatan mendapat bekalan yang mencukupi.

Mereka juga boleh menikmati harga yang lebih kompetitif dan murah setelah dapat memendekkan rantaian pemasaran dengan mengehadkan penglibatan orang tengah yang sering memanipulasi harga.

"Kita tidak mahu keluaran tempatan dipasarkan ke luar dari Negeri Sembilan sedangkan pada masa yang sama kita kekurangan bekalan dan terpaksa pula membawa masuk bekalan dari luar, contohnya dari Pasar Borong Selayang.

"Tambah teruk lagi apabila hasil yang dijual keluar, akan dijual semula di dalam pasaran Negeri Sembilan. Kitaran ini akan mengakibatkan harga menjadi lebih tinggi berikutan tanggungan kos pengangkutan serta lain-lain kos yang terlibat," katanya. – BERNAMA

Berita Berkaitan:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

05 di serting - Google Blog Search

05 di serting - Google Blog Search


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Blog Felda: felda <b>serting</b> hilir - Google Blog Search

Posted: 05 Jun 2011 12:00 AM PDT

Blog Felda: <b>felda serting hilir</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jun 2011 12:00 AM PDT

Blog Felda: <b>felda serting hilir</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jun 2011 09:07 PM PDT


nizamhasan-CUIT SIKIT: KHABAR DARI <b>FELDA SERTING HILIR</b>.....

Posted: 04 Jun 2011 09:34 PM PDT

Kelmarin, 04-06-11; meriah majlis perkahwinan dua pasang pengantin di rumah Matseh Manaf, Pengurus FELDA Serting Hilir Lima.


Namun, bukan itu yang ingin aku khabarkan. Yang aku akan khabarkan di sini ialah:


SAH! Ada usaha pihak Pengurusan FELDA untuk memujuk peneroka supaya menarik balik saman mereka yang telah difailkan di Mahkamah Tinggi Seremban, tahun lalu. Saman peneroka terhadap FELDA berkaitan isu kadar perahan minyak sawit yang melibatkan lebih 600 orang peneroka tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Khabarnya, usaha dibuat secara pujukan menerusi individu, bukan secara kelompok. Ada tawaran kewangan. BIASALAH tu, bila dah dah terdesak, macam - macam la janji dan budi. Semakin banyaklah tebu tumbuh di tepi bibir.


CUIT SIKIT:


Yang aku tahu, sebelum saman itu difailkan, telah ada ruang rundingan dan perbincangan. Malangnya, pihak berkenaan tidak mahu menerima permintaan para peneroka berkenaan.


Bila dah masuk mahkamah, dah makan masa setahun, pandai pulak nak ajak berunding.


Benarlah kata aku;

akibat pintu rundingan seringkali tertutup, masalah akan merayau ke halaman orang.


Tu pasal, pihak kilang FELDA janganlah bersikap, Peneroka adalah Pelanggan Kelas Dua yang tidak tahu apa - apa.

Kita sangka mereka tidak tahu apa-apa walhal, mereka lebih tahu daripada kita tentang dunia. Kita yang ketinggalan rupa - rupanya.


Dengarnya, akan ada lagi kes saman - menyaman kadar perahan minyak sawit ni. Ini semua angkara kilang sawit yang tidak mendahulukan rakyat. Kita tunggu......

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

ads