Jumaat, 15 Mac 2013

05 di ampangan - Google Blog Search

05 di ampangan - Google Blog Search


Cetusan Mukara: Analisa PRU-13-N14 <b>Ampangan</b>: bakal sengit!

Posted: 26 Dec 2012 01:06 AM PST

Kekalahan Umno di Ampangan dalam PRU 2008 lalu kepada Keadilan adalah sesuatu yang sangat mencalar kredibiliti mereka di dun tersebut. Jika Umno tewas kepada Pas mungkin tidak begitu mendalam kesakitan kekalahan. Umno hanya tewas dengan majoriti terkecil sebanyak 165 undi kepada Keadilan yang merupakan majoriti kemenangan terkecil bagi dun seluruh Negeri Sembilan!
Kemenangan Keadilan di Ampangan memberi suatu gambaran politik bahawa pemilih Melayu bandar di Seremban telah memperlihatkan penerimaan kepada politik Keadilan, perpecahan politik dalaman Umno dan  wujud persaingan sengit antara Umno-Keadilan untuk merebut undi Melayu.

Ampangan, Sikamat dan Paroi merupakan dun dalam kawasan bandar majoriti Melayu di Negeri Sembilan yang ketiga-tiganya telah dimenangi oleh Pakatan Rakyat. Walaupun ada dun yang bersifat sub-bandar majoriti Melayu seperti Lenggeng dan Labu, ia masih dimenangi oleh Umno namun mereka kalah di lokaliti-lokaliti dalam bandar di kedua-dua dun ini.

Isu Lompat
Suatu masa selepas kemenangan iaitu antara April-September 2008, tersebar kisah akan berlaku wakil rakyat PR NS melompat parti. Antara yang disebut-sebut heboh adalah Adun Ampangan, Rashid Latiff. Namun begitu, Rashid pernah menyatakan bahawa beliau telah didatangi oleh orang-orang tertentu yang menwarkan habuan jutaan ringgit untuk 'berhijrah' ke pihak sebelah lain. Akan tetapi beliau telah menolaknya atas berpegang kepada prinsip perjuangan Keadilan.

Ini sebuah kisah menarik yang agak menggemparkan pihak Keadilan NS seketika tetapi penafian dan keterangan daripada pihak Rashid Latiff sendiri telah memadamkan isu tersebut.

Penerimaan 

Sebelum persempadanan semula 2003, Sikamat dan Paroi merupakan sebahagian daripada dun Ampangan. Ketika PRU 1999, Ampangan dan Senawang merupakan dun majoriti Melayu dalam bandar. Ombakan Reformasi tetap memberi kesan kepada perolehan undi kepada Umno di kedua-dua dun ini. Walaupun Umno menang namun majoriti yang diperolehi agak merosot berbanding majoriti PRU 1995.

Keputusan PRU 1995 menunjukkan dominasi kemenangan Umno di Ampangan yang memperolehi majoriti sebanyak 7,535 undi (65.03%) melalui calonnya, Dermataksiah Abdul Jalil dengan mendapat 9,561 undi (82.51%) mengalahkan calon Pas-Ustaz Haji Ghazali Abdul Kadir yang hanya memperolehi sebanyak 2,026 undi (17.49%). Tahun 1995-1999 merupakan penggal terakhir Umno merasai keselesaan menang dengan majoriti besar.

Ketika PRU 1999, kesan ombakan Reformasi perolehan undi popular Umno merosot mendadak sebanyak 26.22 peratus dengan mendapat 7,398 undi (56.29%) manakala calon Pas mendapat 5,458 undi (41.53%). Walaupun menang dengan majoriti 1,940 undi (14.76%), keputusan itu telah mengancam kedudukan politik Umno di Ampangan. Senario ini berlaku di semua kawasan majoriti Melayu seluruh negara yang menyaksikan kemerosotan undi Umno sekitar 20-30 peratus, dengan beberapa keputusan memihak kepada Barisan Alternatif dalam margin kemenangan yang sangat tipis! Hanya undi Bukan Melayu menjadi penyelamat Umno ketika itu.

Hakikat diakui bahawa Keadilan dianggotai lebih 60 peratus bekas ahli-ahli Umno yang digelar oleh kebanyakan penganalisis politik pro-kerajaan sebagai parti serpihan Umno. Serpihan ini menjadi selumba berbisa kepada keberadaan Umno kerana mereka ditentang sengit dan kental oleh Keadilan.

Keputusan PRU 2008 diimbas kembali. Calon Keadilan, Rashid Latiff memperolehi 5,679 undi (50.61%) manakala calon Umno, Mohd Nor Awang mendapat 5,514 undi (49.14%). Keadilan menang dengan majoriti 165 undi (1.47%) sahaja. Namun ia sudah cukup mencalar keberadaan politik Umno di Ampangan sejak sekian lama!

Signifikan daripada kemenangan itu adalah;

1.Pengaruh politik Keadilan (PKR) telah diterima semula oleh kebanyakan pemilih Melayu Ampangan.
Walaupun Keadilan tewas di daerah mengundi majoriti Melayu dalam dun ini seperti Ampangan, Kg Gedung Lalang, Taman Datuk Shahbandar dan Kg Jiboi, perolehan undi popularnya tidak merosot atau seteruk di bawah 36 peratus.

Saluran pengundi muda dilihat memberi kemenangan kepada calon Keadilan namun pengundi berumur
59 tahun ke atas kekal menyokong Umno. Akan tetapi pengundi atas pagar juga memihak kepada calon Umno atas beberapa faktor antaranya tidak menyakini calon lawan atau parti lawan.

Calon Keadilan memperolehi undi popular sebanyak 40.46 peratus di DM Ampangan, Kg Gedung Lalang (43.02%), Taman Datuk Shahbandar (48.59%) dan Kg Jiboi (41.14%). Ia boleh dianggap bahawa Keadilan telah mempunyai pengundi akar umbi sekitar 38-43 peratus di daerah-daerah mengundi tersebut dan mampu untuk menyaingi Umno. Jangkaan potensi PRU-13, Keadilan dijangka mampu memperolehi kemenangan di Taman Datuk Syahbandar  dan Gedung Lalang disamping meningkatkan perolehan undi sekitar 5-6 peratus di Ampangan dan Kg Jiboi.

2.Penerimaan majoriti bukan Melayu terhadap Keadilan di Ampangan.
Jika era PRU 1999 & 2004, penerimaan bukan Melayu akan rendah kepada politik Keadilan. Mungkin faktor sebagai parti baru dan dimomokkan oleh BN sebagai parti kucar-kacir memberi perspektif negatif kepada kebanyakan pengundi bukan Melayu. Ketidakstabilan menjadi asas kepada penolakan pengaruh Keadilan waktu itu.

Namun ketika PRU 2008, ruang selesa yang dimiliki oleh Umno melalui undi bukan Melayu tercalar. Bukti itu dapat dilihat melalui keputusan di daerah mengundi majoriti bukan Melayu seperti di Dusun Nyior, Taman Rahang dan Rahang Timor yang memberi undi kemenangan kepada Keadilan. Keadaan sudah terbalik dengan Umno pula tewas besar di kawasan-kawasan ini. Calon Keadilan memperolehi undi popular sebanyak 53.02 peratus di Dusun Nyior, Taman Rahang (66.57%) dan Rahang Timor (67.38%). adalah dijangka bahawa ketiga-tiga kawasan ini akan memberi undi kemenangan kepada Keadilan pada PRU-13 akan datang.

Kesan daripada kemenangan tersebut adalah;

1. Saingan sengit merebut undi Melayu antara Umno-Keadilan sejak 1999. 

2. Perpecahan meruncing politik dalaman Umno Seremban.
3. Penerimaan konsep politik pelbagai kaum, kemerosotan politik berteras kaum pemilih Melayu bandar.

Ampangan menjadi ukuran kepada kelangsungan politik Umno selepas PRU 2008 khusus di kawasan bandar. Jelas sekali sebelum era Reformasi 1999, pengaruh politik Umno di Ampangan sangat mencengkam dan membuktikan pengaruhnya bukan merangkumi Melayu Felda dan luar bandar sahaja.

Kemunculan Keadilan sebagai wadah politik baru rakyat Malaysia, menampilkan gabungan kepelbagaian kaum dan latarbelakang politik menjadi ancaman terbaru kepada Umno-BN. Umno sudah biasa dan mampu menyaingi politik Pas dan DAP akan tetapi mereka agak sukar berhadapan dengan saingan daripada Keadilan.

Ampangan menjadi pentas sengit antara Umno-Keadilan untuk merebut undi Melayu bandar. Jika era sebelum 1999, ungkapan 'letak kambing-lembu' pun Umno boleh menang mudah di sini. Suasana itu berubah drastik pada 8 Mac 2008, ungkapan itu terus terpadam dan telah tersebar kalau letak MB pun Umno belum tentu menang di Ampangan!

Ia suatu perubahan yang menunjukkan pengundi-pengundi Melayu bandar sudah kritis dan menilai politik secara betul serta tidak mengikut atau terima suap segala macam yang dimomokkan oleh Umno sebagaimana sebelum ini. Umno berdepan cabaran terhebat untuk menampilkan kredibiliti dari segi maruah parti dan imej bakal calonnya bagi menyaingi politik baru yang dibawa oleh Keadilan & Pakatan Rakyat.

Secara data, sokongan pemilih Melayu bandar seperti di Ampangan, Sikamat dan Paroi kepada PR berada di paras 43-46 peratus. Memang benar selebihnya masih menyokong Umno, namun keceramukan dalaman politik Umno Bahagian Seremban mampu membinasakan sokongan tersebut. Tabiat cantas-mencantas dan memboikot suatu yang lumrah dalam politik Umno. Individu atau kumpulan yang tidak terpilih menjadi calon, kerap sekali memporak-peranda pasukan sendiri! Itu hakikat bukan andaian. Kisah-kisah keceramukan itu ditebar-jaja oleh orang-orang Umno sendiri....masing-masing sedang berebut untuk menjadi calon samada di Ampangan, Sikamat dan Lenggeng.

Calon

Ini adalah isu menarik di sini. Persoalan calon amat menjadi tumpuan hangat samada di pihak Umno mahupun Keadilan.


Umno dikatakan bakal meletakkan bekas exco & wakil rakyat kawasan ini iaitu Zakaria Nordin yang dianggap sebagai 'winnable candidate'.

Selain daripada itu, kedengaran juga nama Ketua Puteri Umno Seremban, Wan Salwati Abdullah dicanangkan sebagai calon Ampangan. Jika dilihat profil, beliau juga ada kredibiliti untuk diangkat sebagai calon terbaik Umno di sini. Calon wanita pernah diletakkan oleh Umno di Ampangan iaitu Dermataksiah Abdul Jalil.

Sering juga kelihatan banner-banner ucapan perayaan yang dinaikkan di sekitar pusat bandar Ampangan memaparkan wajah Ketua Pemuda Umno Seremban. ada kemungkinan beliau turut berhasrat untuk menjadi calon Ampangan. Namun begitu, kisah-kisah atau skandal politik dikatakan mencengkam kredibiliti beliau. Ada riak-riak penentangan terhadap Ketua Pemuda Umno Seremban yang dilihat lebih seronok'memakan' projek-projek yang dianugerahkan kepada beliau! Mungkin beliau bukan calon yang baik untuk ditampilkan oleh Umno.

Sudah pasti prestasi wakil rakyat Ampangan kini, Rashid Latiff menjadi isu utama yang dimainkan oleh Umno kerana dikatakan kurang 'kelihatan' di kawasan sendiri. Malah di peringkat dalaman pihak Keadilan, ada kemungkinan calon baru bakal diletakkan di sini.

Namun yang pasti, Rashid Latiff dikatakan tidak berminat untuk dicalonkan semula. Nama seperti Ketua Keadilan Seremban, Dr Ahmad Azam Hamzah, Timbalannya-Rafaie Abdul Malek dan Ketua AMK Negeri Sembilan-Nazree Yunus antara yang disebut-sebut sebagai calon di Ampangan. Setakat ini, Rafaei Malek dilihat aktif menjalankan gerak kerja di sekitar Ampangan. Namun begitu, beliau bukan menjadi calon 'favour' Keadilan Negeri Sembilan untuk diletakkan di sini.

Potensi

Umno Seremban sangat menyakini dapat merampas kembali Ampangan berdasarkan majoriti kemenangan Keadilan yang kecil. Mereka hanya memerlukan peralihan undi atau 'swing' hanya 3-4 peratus sahaja. Itu secara data. Manakala dari perspektif politik pula, Umno pasti akan membangkitkan isu wakil rakyat Keadilan tidak menjalankan tugasnya di kawasan. Umno berpotensi menokok undi bagi menjana kemenangan di DM Ampangan, Gedung Lalang dan Kg Jiboi bagi peralihan 3-4 peratus undi kemenangan.

Halangan Umno di Ampangan adalah keceramukan politik dalaman mereka sangat meruncing. Pertentangan antara Ketua Bahagiannya, Ishak Ismail dengan Mohd Nor Awang bukan reda tetapi meredam menanti untuk kembali diletupkan. Ada ketidakstabilan politik yang wajar diselesaikan oleh Umno jika ingin memacu kemenangan. Itu belum dicampur lagi dengan pertentangan yang berlaku dalam kem Pemudanya.

Keadilan sangat menyakini dapat mempertahankan kemenangan berdasarkan gerak kerja konsisten yang dilakukan oleh Keadilan Seremban. Sebagaimana yang dinyatakan sebelum ini, secara data Keadilan sudah mempunyai sokongan akar umbi sekitar 38-41 peratus di sini. Kehadiran pasukan petugas Keadilan turut disedari dan dikenali oleh kebanyakan penduduk di Ampangan.

Peningkatan sokongan semasa Bukan Melayu khusus kaum Cina kepada PR iaitu sekitar 76-80 peratus bakal menjadi pemangkin besar kepada perolehan undi buat Keadilan. Malah sokongan semasa kaum India bandar kepada PR agak tinggi iaitu sekitar 63-66 peratus.

Kepastiannya adalah pertentangan sengit bakal berlaku di Ampangan. Jika Umno tewas, ia suatu petanda mutlak pengaruh Umno ditolak majoriti Melayu bandar Negeri Sembilan!

Jangkaan BN
BN: 55%
PR: 45%

Andaian Penulis
PR: 54%
BN: 46%

05 di rasah - Google Blog Search

05 di rasah - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

05 di sikamat - Google Blog Search

05 di sikamat - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

05 di juasseh - Google Blog Search

05 di juasseh - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

05 di lenggeng - Google Blog Search

05 di lenggeng - Google Blog Search


Kes samun, pecah rumah berleluasa <b>di Lenggeng</b>? - Mohamad <b>...</b>

Posted: 24 Sep 2012 12:54 AM PDT


Ada pengunjung blog saya meninggalkan komen yang amat risau keselamatan dia sekeluarga di mana kes samun dan pecah rumah semakin berleluasa di Lenggeng, N.Sembilan. Mungkin pihak berkaitan dapat menyiasat komen tersebut. Saya sebelum ini juga ada mendapat perkhabaran serupa, bahkan diberitakan Masjid Kg Daching yang baru mendapat peruntukan Menteri Besar N.Sembilan sebanyak RM20,000 katanya untuk tukar sistem PA baru telah dicuri sistem PA tersebut tidak lama selepas itu. Jika benar , kita harapkan pihak polis dapat mempertingkatkan rondaan di kawasan tersebut.
Komen pengunjung tersebut seperti di bawah ini :
sy dr kg sesapan batu minangkabau beranang sebelah dari kg daching mengalami mslh yg serupa pd bln puasa yg lalu.pencuri cuba masuk ke rumah pd waktu sahur.kebetulan suami belum tidor lg.
dia sempat ikot jejak pencuri keliling rumah cubaan utk umpil tingkap.
kebetulan bapa saya hj zamzuri merangkap ketua kg dan imam kg serta amil meninggal dunia sebelum bulan puasa.mungkin perompak berkenaan sudah tahu mengenai kematian ayah sy.
alhamdulilah perompak tu tak sempat masuk ke dlm rumah sbb polis beranang smp.perompak tu tinggalkan kayu panjang dan sebatang test pen tersangkut pd frame tingkap.sehingg kini tiada tangkapan dibuat.
ape yg merisaukan sy ialah baru2 nih kejadian merompak sgt berleluasa di kawasan beranang hingga ke lenggeng.kali ni perompak dlm bentuk berkumpulan 8 org ramainya.
dgr cerita ade mngsa dibunuh dan dirogol.keadaan ni buat sy sekeluarga ssh nak tido lena.suami pula keje kilang.kalau dia shift mlm tinggallah sy, mak sy serta anak2 dan juga atok dirumah.
minta sgt jasa baik pihak berwajib bertindak sesuatu sebelum nyawa org kg melayang lagi..

05 di seremban - Google Blog Search

05 di seremban - Google Blog Search


Presiden ISMA lawat bilik gerakan jentera PRU13 <b>di Seremban</b> <b>...</b>

Posted: 07 Mar 2013 08:54 PM PST

lawatan

SEREMBAN, 5 Mac – Presiden Ikatan Muslimin Malaysia, Ustaz Abdullah Zaik Abdul Rahman hari ini mengadakan lawatan kerja ke bilik-bilik gerakan di sekitar Seremban bagi meninjau gerak kerja yang telah dilaksanakan oleh jentera yang terlibat di dalam PRU13.

Lawatan ini turut disertai oleh Encik Abdul Rahman Mat Dali, Naib Presiden II ISMA.

Satu taklimat ringkas telah disampaikan oleh Naib Yang Dipertua ISMA Seremban, Tuan Haji Omar b. Kassim mengenai gerak kerja yang telah dan akan dilaksanakan di kawasan-kawasan yang telah dikenalpasti mempunyai majoriti penduduk Melayu.

Ustaz Abdullah Zaik dan para petugas jentera juga sempat berbincang mengenai pendekatan dan kaedah-kaedah yang dilihat berkesan bagi meluaskan agenda ISMA khususnya untuk golongan Melayu Islam di kawasan-kawasan yang terlibat.

Beliau kemudian telah meluangkan masa untuk melawat bilik-bilik gerakan yang digunakan oleh jentera PRU13 di sekitar Ampangan dan Sikamat.

Seperti diumumkan sebelum ini, ISMA akan menghantar calonnya bertanding atas tiket parti BERJASA untuk kerusi Parlimen Seremban.

Penduduk Melayu merupakan golongan majoriti di kawasan ini, namun parti-parti yang bertanding sebelum ini meletakkan calon-calon dari kalangan bukan Islam.

05 di tampin - Google Blog Search

05 di tampin - Google Blog Search


0 Siaran TV Alhijrah <b>di</b> Melaka, <b>Tampin</b> mulai esok - Anak-Anak <b>...</b>

Posted: 28 Feb 2013 03:15 AM PST


SIARAN TV Alhijrah akan dapat ditonton di Melaka dan Tampin mulai esok menerusi saluran CH55 Frekuensi 743.25 megahertz.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Bukhari Che Muda berkata, siaran percuma melalui pemancar di Bukit Tampin, Negeri Sembilan itu boleh diikuti bermula 6 pagi sehingga 12.30 tengah malam, setiap hari.

"Perluasan siaran TV Alhijrah ini adalah hadiah istimewa bagi penduduk di Melaka yang telah sekian lama mengharapkan siaran TV Alhijrah diperluaskan di kawasan mereka.

"Bukit Tampin merupakan lokasi pemancar yang kesepuluh beroperasi dan ini membolehkan siaran TV Alhijrah ditonton lebih kurang 70 peratus penduduk di Melaka," katanya dalam kenyataan hari ini.

Bukhari berkata sepanjang bulan Mac ini, TV Alhijrah akan bersiaran selama 18 jam dengan pengisian pelbagai rancangan menarik seperti '30 Minit Ustaz Don', 'Imam Suhaib Webb dalam Reflections'.

Turut disiarkan, program baharu 'Generasi Pondok' yang memaparkan ilmu pengajian syariah, aqidah dan sirah bersama tuan guru sekolah pondok dan interaktif bersama pelajar institusi pondok seluruh Malaysia serta lintas langsung dari Masjidil Haram, setiap kali masuk waktu azan, katanya.

"Diharapkan penonton akan mendapat manfaat daripada program ini kerana kandungannya yang memberi ilmu dan pengajaran," katanya.

Selain Melaka, saluran TV Alhijrah juga boleh ditonton di Kedah, Perak, Lembah Klang, Terengganu, Pahang, Johor, Sarawak, Sabah dan Kelantan.

Sumber: Bernama

IKLAN TEKS: Ingin menyertai produk Etiqa Takaful serendah RM70? Sekitar Kuala Pilah. Telefon 0123280345 untuk temujanji. Jangan pandang remeh pada sesuatu yang anda rasa tidak perlu sekarang. Suatu hari nanti pasti anda terasa menyesal. Yang anda rasa tidak perlu ini sebenarnya yang akan memberikan sesuatu yang terbaik kala kesempitan.

thepartykru: Elmo Girl Party <b>di Tampin</b>, Negeri Sembilan (candy <b>...</b>

Posted: 14 Jan 2013 12:53 AM PST

Theme : Elmo Girl 2nd Birthday Party
Service : Candy Buffet & Choc Fountain
Location : Tampin, Negeri Sembilan
Ordered by : Miss Shishe for her lovely daughter
Additional item : Elmo Balloons + balloons
sms/call 0129061272 for details.

05 di teluk kemang - Google Blog Search

05 di teluk kemang - Google Blog Search


Sothinathan : MIC boleh menang <b>di Teluk Kemang</b> tapi <b>...</b>

Posted: 11 Feb 2013 09:20 PM PST

KUALA LUMPUR , Feb 12: Bekas Ahli Parlimen Teluk Kemang Datuk S. Sothinathan yakin MIC dapat merampas kembali Parlimen tersebut pada Pilihanraya Umum ke – 13 tetapi pemilihan calon perlu mendahulukan kehendak masyarakat tempatan .

Untitled

" Kehendak pengundi banyak telah berubah jika dibandingkan dari dulu, dan kita harus ikut kehendak masyarakat tempatan sana adalah lebih penting", katanya kepada The Malaysian Times (TMT) ketika dihubungi baru – baru ini.

Sothinathan yang juga bekas Naib Presiden MIC  ,merupakan antara pemimpin yang menyinar dalam MIC pada suatu ketika dulu.  Karier politiknya "tersangkut" selepas gagal mempertahankan kerusi Teluk Kemang yang di menanginya pada PRU 2004 kepada calon PKR Kamarul Bahrin Abbas pada PRU 2008.

Selepas gagal di PRU 12, Sothinathan yang juga dilihat sebagai " anak kesayangan" bekas Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu itu , menerima satu lagi tamparan yang kuat dalam karier politiknya selepas tewas di pemilihan jawatan Timbalan Presiden MIC yang menyaksikan persaingan tiga penjuru antara Datuk Seri G Palanivel  dan Datuk S. Subramaniam .

Sejak kekalahan tersebut, Sothinathan dikatakan lebih banyak menghabiskan masa politiknya di Teluk Kemang untuk memberi khidmat kepada rakyat di sana walaupun tewas di PRU 2008.

Parlimen Teluk Kemang merupakan antara kubu kuat MIC sejak dulu lagi. Justeru, pemerhati politik berpandangan MIC mampu merampas kawasan tersebut sekiranya dapat "memperkemaskinikan " semula beberapa isu – isu semasa di kawasan itu bersama pemimpin MIC tempatan di sana.

The Malaysian Times (TMT) difahamkan , selain nama Sothinathan , nama Setiuasaha Agung MIC Datuk S Murugessan juga dikatakan mendapat perhatian pucuk pimpinan tertinggi parti .

 

Wartawan The Malaysian Times (TMT), ANIS SHUHAILA mengadakan satu wawancara ringkas bersama beliau baru- baru ini.

TMT :Apakah kedudukan ataupun senario terkini di Parlimen Teluk Kemang untuk BN?

SOTHI : Saya  masih berkerja  bertungkus lumus  menjalankan aktiviti khidmat masyarakat  untuk BN walaupun telah kalah pada pilhan raya lepas sejak dari tahun 2008 lagi.  Saya menghabiskan lebih banyak masa bersama pengundi di sini setiap hari.

Perkembangan tersebut  disedari oleh ramai penduduk Port Dickson, Teluk Kemang kerana saya sering  mendapat sambutan yang baik daripada penduduk di sana.  Kemenangan di Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang yang terletak dibawah Parlimen Teluk Kemang merupakan satu petanda baik untuk BN bagi merampas kembali Parlimen ini di PRU 13.

TMT :Apakah BN mempunyai peluang untuk bangkit dan merampas kembali pada pilihan raya kali ini?

SOTHI :  Saya amat yakin BN boleh menang di Teluk Kemang  termasuk kawasan DUN yang kita kalah di PRU 12 iaitu DUN Port Dickson. Jentera parti sudah bersedia di Teluk Kemang sejak 2008 lagi. Kita jadikan kekalahan 2008 sebagai satu pengajaran politik untuk memperbaiki segala kelemahan dan segala kekuarangan untuk bangkit semula di PRU 13 nanti. Semua jentera parti , termasuk MIC dan parti komponen yang lain perlu bersatu dan berkerja keras untuk memastikan kemenangan BN di Teluk Kemang dan saya yakin kita mampu melakukanya kali ini. 

TMT : Apakah pandangan Datuk mengenai soal pemilihan calon di Teluk Kemang untuk PRU -13 ?

SOTHI : Pada masa sekarang,  keputusan politik mengenai calon di buat  berdasarkan daripada prestasi dan penerimaan masyarakat. 

Walau apa jua keputusan , saya bersedia menerimanya. Apa yang penting ialah sebagai pemimpin politik , kita perlu bersedia dan berkhidmat untuk masyarakat pada bila – bila masa. Jangan kita  mahu tunjuk muka muka semasa musim pilihanraya umum sahaja. Suara rakyat merupakan suara keramat.

TMT : Apakah parlimen Teluk Kemang dan para pengundinya boleh menerima calon luar?

SOTHI : Ini  adalah  satu perkara yang mustahil kerana jika orang yang tidak dikenali menang  ia  akan menjadikan kerja lebih agak sukar  dan perlu mengambil masa untuk menyesuaikan diri dengan fenomena baru.

Walau apapun, calon itu mestilah boleh diterima dan sedia berkhidmat untuk masyarakat.

Kehendak pengundi banyak telah berubah jika dibandingkan dengan zaman dulu , seiring dengan tuntutan  masa . Justeru,  kita  juga harus ikut kehendak masyarakat tempatan sana kerana mereka mempunyai kuasa politik yang paling berharga semasa pilihanraya nanti. Bagi saya , semua faktor perlu diambil perhatian secara serius sebelum membuat sebarang keputusan. Kita perlu memberikan mandat kepada Presiden parti dan Perdana Menteri untuk membuat keputusan muktamad.

TMT : Apakah reaksi Dato mengenai spekulasi yang mengatakan bahawa setiausaha MIC Dato S.Murugesan akan bertanding disana?

SOTHI : Itu semua adalah spekulasi sahaja dan  belum ada sebarang pengumuman rasmi. Walau apapun, masyarakat harus terima bahawa senario politik sekarang ini telah  banyak berubah. Justeru, kita tidak boleh terlalu percaya pada spekulasi yang dikeluarkan di surat khabar.

Kita tidak perlu memberi sebarang pandangan berhubung sebarang spekulasi.

Bagi saya, BN memerlukan seorang pemimpin yang berwibawa untuk membawa cabaran di Teluk Kemang dan terpulang kepada pucuk pimpinan untuk membuat keputusan.  Kita berikan sepenuh kuasa dan mandat untuk pucuk pimpinan membuat keputusan.Tak perlu buat spekulasi kerana masanya semakin hampir. 

05 di paroi - Google Blog Search

05 di paroi - Google Blog Search


JARINGAN sulung Nor Fazly selamatkan ATM <b>di Paroi</b> | Pasukan <b>...</b>

Posted: 16 Feb 2013 10:48 PM PST

JARINGAN minit terakhir Nor Fazly Alias menyelamatkan satu mata buat Angkatan Tentera Malaysia yang bangkit daripada ketinggalan satu gol untuk mengikat Negeri Sembilan 1-1 di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi malam tadi.

Nor Fazly yang tampil dalam kesebelasan utama berikutan ketiadaan bek kiri, Fitri Omar yang masih belum pulih daripada masalah ligamen kanan koyak, menanduk gol pertamanya musim ini menerusi sepakan percuma Irwan Fadzli Idrus ketika tuan rumah , Negeri Sembilan mengancam untuk meraih kemenangan pertama mereka musim ini.

ATM yang diletakkan sebagai pelawat pada perlawanan yang dilangsungkan di gelanggang yang dikongsi bersama, seharusnya mencuri kesemua tiga mata namun pengadil, Samsudin Ibrahim membatalkan jaringan Marlon Alex James kerana 'handball'.

Memburu kemenangan yang akan melonjakkan mereka ke persada liga, ATM beraksi hambar selepas berehat hampir sebulan apabila gagal menjelmakan sebarang percubaan bermakna pada babak pertama.

Tidak hairan, Negeri Sembilan yang mahu mengikut jejak langkah Terengganu yang meraih kejayaan sulung ke atas Perak kelmarin, tampil dengan permainan lebih agresif dan hasilnya mendahului menerusi penyudah cantik Mohd Firdaus Azizul pada minit ke-34.

Kemasukan Mohd Fainizam Nordin mengambil alih slot Sarjan Venice Elphi Danny Kaya di sayap kiri dan Amiridzwan Taj Tajuddin menggantikan Rezal Zambery Yahya membolehkan Shukor Adan mengambil alih peranan sebagai jeneral di bahagian tengah.

Dan hasilnya, ATM mencipta lebih banyak peluang di babak kedua dengan tandukan Marlon ditepis ke palang oleh penjaga gol, Hamsani Ahmad dengan susulan A Varathan yang masuk menggantikan Fainizam selang beberapa minit, turut dinafikan Hamsani pada minit ke-75.

Pengendali, B Sathianathan jelas berang dengan persembahan lesu anak buahnya ketika hadir pada sesi sidang akhbar sejurus perlawanan berakhir

"Kami tidak bermain dengan baik. Pada separuh masa pertama, pemain beraksi kelam kabut. Pada babak kedua kami  beraksi dengan lebih baik.

"Pujian seharusnya diberikan kepada NS, mereka menjadikan keadaan sukar buat kami.  Mereka menjejaskan rentak permainan kami apabila kerap merebahkan badan ketika berlaku kekasaran.

"Mereka seharusnya memberhentikan tindakan sedemikian," katanya.

Sathia juga enggan menyalahkan pengadil, Samsudin dan penjaga garisan, M Sivanesan atas kegagalan ATM mengutip mata penuh dengan menyifatkannya sebagai lumrah permainan bola sepak.

"Saya bertanyakan kepada pegawai perlawanan, kali pertama dia berkata dia membatalkan gol itu kerana 'handball' lepas tu dia berkata jaringan itu dibatalkan kerana ofsaid.

Penjaring ATM dalam Liga Super

Marlon Alex James – 5

Shukor Adan – 2

Rezal Zambery Yahya – 1

Amiridzwan Taj – 1

Irwan Fadzli Idrus – 1

Nor Fazly Alias – 1

05 di port dickson - Google Blog Search

05 di port dickson - Google Blog Search


Percutian <b>Di Port Dickson</b>- 1st day|suhadah saad

Posted: 04 Feb 2013 12:09 AM PST

Macam yang aku war war kan hari hari lepas yang aku akan bercuti di PD and now im here ! yeahh PD ! unfortunately cuaca kat sini tak berapa nak elok sebab asyik hujan je..sob sob sob, maybe ade hikmah .. :) positive !
ni banglo dua tingkat milik POS MALAYSIA, berhadapan dgn banglo ni, ade banglo setingkat milik pos malaysia jugak ^__^
memandangkan keluarga aku tak ramai mana, so ayah aku pilih yang setingkat je, takot jugak ambik yang dua tingkat tp kat tingkat atas takde sape duduk, nanti kang malam malam seram plak nak tidur.. -_-  sama jek pemandangan banglo dua tingkat dgn setingkat, semua keperluan sama :)
actually aku bertolak ke PD semalam from PUTRAJAYA rumah kakak aku tu, lepas makan nasi semua, dalam pukul 4 kitarang bertolak dan sampai PD dalam pukul 6 macam tu lah..kereta dua bijik, kancil dgn spectra..siap bawak periuk nasi, lauk pauk semua okeh ! kau bayangkan betapa heaven nye dapat banglo sebijik kat belakangnye tu ade laut but view kat area banglo ni tak berapa cantik sangat lah, banyak orang pergi mandi kat batu 10, blue laggon and kat telok kemang tu..
anyway , syukur ALHAMDULILLAH, banglo percutian POS MALAYSIA ni memang superb, siap ade pondok BBQ, ruang tamu yang besauu, meja makan 2, dapur yang cukup lengkap dengan pekakas, sofa yang empuk lagi baru !, bilik ade 3, semua bilik ade katil king, bilik first ade bilik air sendiri and bilik dua and tiga share bilik air means ade connecting door dalam bilik air antara bilik 2 dan 3..

im so excited !! .. perjalanan dr KL ke sini dalam sejam setengah kalau kereta kau tu laju lah, kalau kereta kancil je dalam 2 jam jugak lah.. minyak pergi balik rm30 untuk kancil, kalau kereta spectra rm 50.. tambang tol pergi balik rm20 je.. kami naik highway seremban..tu pun ade balance lg duit tol tu -.-

nak cakap awal awal, kalau nak makan kat sini better pergi makan kat tempat yang familiar, jangan kat tempat kampung sebab dorang ni suka charge mahal nak mampus kat orang LUAR !! see? baru je tadi ayah aku pergi beli lauk pauk yang dah siap, hanya 6 jenis, dah rm26 ?? kalau banyak takpe lah jugak, ni sejemput seciput !! rasa macam teraniaya..


bila dah sampai je rumah, lepak lepak, lepaskan penat drive, then after solat maghrib semua, kami pergi pantai telok kemang, mula tu saje je nak tengok pantai time malam, but unfortunately, pantai takde lampu, gelap gelemat -,-

so, just borong pakaian kat EXCO je lahh, lgpun EXCO pun dah siap2 kemas nak tutup dah.. uwargghhh rasa macam tak bahagia pulak -.- 

so, we decide nak ke rumah mak sedara, lgpun tak sedap jugak kan asyik lalu lalang depan rumah dia tapi tak singgah yea dak ?? malam tu lepas ke pantai kami pergi rumah mak sedara, mak sedara aku ni semuanya ade bisnes, bukak gerai lah ape lah.. so, takde hal lah kalau kami ke sana.. 

dulu dulu, nak naik pelampung, main ambik je yang mak sedara punya -,- ..hahah.. FREE lah katakan, nak makan pun main bedal je.. kikikiki..now dah besau, agak segan jugak nak bedal pun.. hohoho

so, nak tahu bajet main mainan semua tunggu second day entry oke ? muahh xoxo ! dah nak pergi pantai dah ni ! byeeeeeeeeeeeeee :*nota kakitangan : btw, nak tanya , korang ade tak product yang berkesan untuk kulit muka? sekarang ni kulit muka aku mengelupas kat jerawat after pakai ubat jerawat tu :( kalau ade, let me know ! :)

05 di rembau - Google Blog Search

05 di rembau - Google Blog Search


Cina bukan Islam <b>di Rembau</b> pandai guna kalimah Allah

Posted: 22 Jan 2013 03:19 PM PST


Ada seorang kenalan arwah ayah saya di Kota, Rembau, namanya orang kampung panggil Ah Lek, saya pun panggil pakcik ni Ah Lek. Umur sekitar 60an, baik dengan arwah ayah saya kerana dia banyak menguruskan kebun-kebun dan ladang-ladang di sekitar kampung kepunyaan penduduk kampung.
Setiap kali pertemuan arwah ayah saya dengan dia , pakcik Ah Lek akan sentiasa mengucapkan kalimah Allah, mengalahkan orang Melayu walaupun dia bukan beragama Islam.
Jumpa saja arwah ayah saya dia akan terlebih dahulu beri salam, dengan ucapan salam yang sempurna. Kalau tanya apa-apa dia akan cakap , insyaAllah. Kalau memulakan pekerjaan seperti mengangkat barang dia akan cakap Bismillah, kadang-kadang dia kata Bismillahirahmanirrahim.
Cuma dia belum mendapat hidayah Allah. Masyarakat di sekitar pula tidak mempraktikkan Islam sepenuhnya, masjid-masjidnya banyak yang mati seperti apa saya cerita dalam blog saya yang telah disekat, dan saya ulang siar di bawah ini.
Semoga Allah mengampunkan dosa saya kerana gagal berdakwah kepada pakcik Ah Lek agar terbuka pintu hatinya untuk menerima Allah sebagai "the only God".
MASJID MASJID YANG MATI DI N.SEMBILAN, NEGERI BERADAT
Pada Sabtu 19 Mac 2011 saya menghadiri jemputan kenduri perkahwinan sahabat saya di Kg Kuala Dadeh, Sawah Raja, Kota, N.Sembilan bersama anak lelaki saya yang berusia 14 tahun. Dalam perjalanan pulang dari kenduri tersebut telah hampir waktu zohor. Lalu saya berkira-kira nak solat zuhur di mana, di Kota atau di Chengkau. Rasanya nak solat di Chengkau, tetapi teringat pesanan Tuan Guru Haji Basiron, bila dah masuk waktu solat terus di masjid terdekat, jangan tangguh-tangguh.
Kalau solat di masjid Chengkau, tempat letak keretanya selesa, ada warung lagi luar masjid. Oleh kerana dah sampai Masjid Kariah Kota dulu , lalu saya pun berhentilah solat zuhur di Kota. Sampai di perkarangan masjid nampak begitu ramai para jemaah Tabligh, semuanya orang asing, barangkali dari Pakistan yang baru juga sampai.
Lepas ambil wudu adalah 2 orang yang saya rasa orang tempatan yang saya tidak kenal. Ruang utama dalam masjid berkunci, ruang sebelah tidak berkunci. Saya ingatkan dah azan zuhur, salah seorang orang tempatan tadi pun mulalah ikamah, saya minta seorang yang berkopiah menjadi imam, dia pula minta saya jadi imam. Saya pun jadilah imam, walaupun saya tiada tauliah untuk jadi imam solat zuhur di masjid kariah.
Selepas solat saya terfikir, mana pergi imam yang dibayar elaun dengan kenaikan elaun yang lebih tinggi pada tahun 2011 ini? Mana perginya bilal kalau tiada imam? Mana perginya siak kalau tiada bilal? Mereka semua ini dibayar elaun untuk apa? Imam 2 , Imam 3 hingga Imam 10 kalau ada, rasanya tidak dibayar elaun.
Apakah Pengarah Jabatan Agama Negeri Sembilan hanya pentingkan imam untuk baca teks khutbah yang dibekalkan setiap minggu, jika tidak dibaca teks khutbah yang dibekalkan maka tindakan keras akan diambil?
Apakah Pengarah Jabatan Agama, Pengerusi Majlis Agama, Ketua Agama Islam di Negeri Sembilan ini tidak kisah ada masjid-masjid di Negeri Sembilan ini yang tidak didirikan solat fardu 5 waktu?
Orang Kota, Rembau jangan marah ye, saya pun dilahirkan di Kg Kota Pulau, Kota, N.Sembilan. Saya tegur ni, bukan saya marah kepada imam, kepada bilal, kepada siak, kepada Pengarah Jabatan Agama dan seterusnya. Tapi saya rasa kasihan dan belas ehsan (bukan wang ehsan) bagaimana mereka nak jawab semua perkara ini dalam kubur, di padang Mahsyar , di hadapan Raja segala Raja nanti.
Cubalah buat kajian berapa banyak masjid-masjid di N.Sembilan ini yang tidak didirikan solat fardu 5 waktu, kita ada USIM, kita ada MAINS, kita ada JHEAINS, kita ada UITM, kita ada Pusat Dakwah, saya cuma ada Allah dan Blog saya
Jangan tangguh-tangguh, malaikat maut melawat setiap seorang kita 70 kali sehari.
Kalau bukan sekarang, bila? Kalau bukan kita, siapa?
Semasa kenduri di Sawah Raja tadi seorang sahabat beritahu pasal cerita Khutbah Jumaat di Masjid Seremban Selatan. Katanya Ustaz Khusairi Hamthan tidak mahu berkhutbah Jumaat lagi, kerana arahan Jabatan Agama Islam N.Sembilan WAJIB baca khutbah ikut teks. Mungkin ada imam boleh sahkan cerita ini.
Agaknya Tan Sri P.Ramlee dah lama nampak kekalutan pengurusan agama Islam dan masjid di Malaysia ini, cuba perhati betul-betul dalam kisah Musang Berjanggut, banyak sindiran. Antaranya Kadi Nikah Kahwin, mungkin sekarang perlu ditukar ke Imam Nikah Kahwin, dimana fungsi imam hanyalah nikah kahwin sekarang bukannya untuk memberi peringatan kepada masyarakat setempat semasa kuliah, ceramah atau khutbah Jumaat. Dan tugas imam juga ikut suka hatilah untuk imam solat fardu 5 waktu, kerana tiada tindakan akan diambil ke atas mereka.
Pada 18 Mac 2011 topik khutbah Jumaat satu Malaysia adalah mengenai Air, tapi bukan Air Tsunami. Satu dunia cerita pasal Tsunami di Jepun, khutbah Jumaat di Malaysia tidak langsung mengaitkan mengenai Tsunami sebagai iktibar, tapi cerita pasal air supaya kita berjimat cermat, tak salah, cuma tak kena masanya.
Pengerusi Majlis Agama Islam N.Sembilan dan Menteri JAKIM, bangunlah dari tidur kalian semua.
Jangan biarkan lebih banyak masjid-masjid di Negeri Sembilan dan Malaysia ini mati.
Ese makmum yo, bukan imam.
Oh Negeri Sembilan, Negeri Beradat, kaya dengan adat tapi miskin iman
MANA IMAM MASJID YANG DILANTIK KERAJAAN WAKTU SOLAT FARDU?
Baru-baru ini pada hujung tahun 2012 saya singgah di sebuah masjid di tepi jalan utama di Negeri Sembilan untuk solat Maghrib. Waktu saya sampai waktu Maghrib lagi 5 minit nak masuk. Hanya kelihatan seorang jemaah yang bukan ahli kariah masjid tersebut. Apabila masuk waktu selepas beberapa minit menunggu, disebabkan bilal belum sampai maka jemaah yang seorang tadi yang bukan bilal rasmi masjid tersebut pun azan.
Selepas solat sunat, selepas beberapa minit menunggu, jemaah tadi pun iqamah. Ada seorang jemaah lain lagi baru datang, saya pun mintalah jemaah tadi jadi imam, dia kata dia bukan orang situ, yang azan pun bukan orang situ, lalu mereka minta saya jadi imam. Saya pun bukan ahli kariah masjid tersebut, dalam perjalanan pula, pakai seluar lagi. Dah tak ada orang tempatan dalam jemaah lalu saya mengimamkan solat Maghrib.
Saya mohonlah agar mereka yang bertanggungjawab menjaga masjid terutama yang ada kuasa memerintah supaya tolong perhatikan apa yang berlaku di masjid-masjid di Negeri Sembilan ini. Adakah imam yang dilantik menjalankan tugas, adakah elaun yang diberi cukup untuk imam datang mengimamkan solat, adakah elaun yang diberikan kepada bilal cukup untuk bilal datang melaungkan azan.
Atau kita hanya sekadar jadi juara di Perhimpunan Agung atau Muktamar sahaja?
Atau kita hanya bermegah-megah dengan masjid yang harganya berjuta-juta ringgit tetapi bukan sahaja tiada makmum, bahkan tiada imam rasmi yang dilantik oleh kerajaan untuk mengimamkan solat pada setiap waktu?

05 di jelebu - Google Blog Search

05 di jelebu - Google Blog Search


PAPA GOMO: Tian Chua Cabar Ludah Muka Dia Malam Ini <b>Di Jelebu</b>

Posted: 11 Mar 2013 02:30 AM PDT

Malam ni Tian Chua Biadap ni ada di Markas PAS Pasoh 2

Jelebu Negeri Sembilan.

Kau orang taknak ajar ke si bangsat ni?

"WAG THE DOG"

Kurang ajar punya Babi!!!

Ini malam mesti kasi ajar ini Bangsat. Biar dia tahu pasukan keselamatan kita yang terkorban menentang musuh di Lahad Datu bukan mati sia sia dan bukanlah lakonan drama.

Kita ajar si Bangsat ini. Hentam sama dia.

Psssttt..... Jangan ingat dia ahli Parlimen dia Kebal, Ptuih... kasi libas ini malam!!!

Undi PKR Bawa Kehancuran Negara 

Undi PAS Bawa Pepecahan Umat Islam 

Undi DAP Bawa Penindasan Bangsa 

Undi BN Bawa Kemakmuran Agama, Bangsa Dan Negara.


05 di linggi - Google Blog Search

05 di linggi - Google Blog Search


::Our Stories::~: ~Lawatan Terakhir Ke Opis Asben <b>Di</b> Kuala <b>Linggi</b>

Posted: 03 Dec 2012 04:00 PM PST

Assalamualaikum semua..Selamat pagi selasa.  Pagi nie aku nak cerita mengenai kisah hari sabtu lepas.  Seperti biasa, bila hujung minggu kami cuba mengisi masa kami anak-beranak sebaik mungkin dan menghabiskan masa bersama.  Itulah qulity time yang kami ada.  Hari-hari lain masing-masing sibuk.  So hari sabtu lepas, aku dan anak-anak ikut asben ke tempat kerjanya.  

Sepatutnya sabtu lepas asben akan mula kerja di tempat barunya tapi sebab sudah ditangguh sehingga 10hb nie maka sabtu lepas asben kena habiskan kerjanya di opis lama.  Masoh di jabatan yang lama cuma tempat yang berlainan.  Kali ini tempat baru asben aku berdekatan dengan rumah kami cumanya waktu kerja asben aku kali nie adalah shif.  Kerja pagi, petang dan juga malam.  Itulah perubahan akan berlaku kepada rutin harian kami.  Kalau dulu dari rumah ke Kuala Linggi memang makan masa.  Tapi dalam tak sedar sudah hampir 2 tahun jugak asben berualang-alik dari Bukit Katil ke Kuala Linggi.  Macam mana asben aku boleh tahan.  Aku yang ikut dia a\sabtu lepas tue dah rasa boring lama sangat nak sampai.  Siap boleh tertidur lagi.  Aku memang ratu tidur.  Hehehe.

Oklah jom terjah gambar yang aku ambil.  Kiranya lawatan terakhir kamilah anak beranak dan kali kedua menjejakkan kaki ke sini.  1st time kami ke sini pernah aku ceritakan di entry INI.

Setibanya kami di parking.  Harus amik gambar dulu. Sampai jea sini kami pegi makan di cafe.  Lepas settle makan kita orang ke bilik asben. Lepak-lepak di sini.  Boring jea tunggu si dia membuat kerja.  Kenangkan aku mintak asben belikan sesuatu daripada aku maka aku ikutkan jugak dia ke sini.  Kalau tidak kerana barang itu mahu aku bergolek-golek di rumah saja.  Nanti aku ceritakan apakah barang itu.

Tengok budak berdua nie.  Dah buat macam rumah sendiri.  Aku sudah pening pala. :D
 
Aku yang keboringan amik gambar bot.
 
Ok, time nak balik.  Asben suruh bergambar dulu.  Macam biasa aku dengan adriana.  Ammar sudah membawa diri.  Bukan melarikan diri yea.
 
Last picture from us untuk hari itu, gambar aku dan anak-anak.  Muka aku tue adalah muka bosan, muka paksa senyum.  Gesa laki aku nak balik cepat sebabnya nak pegi senam robik dengan nak amik barang itu.  Sekarang tengah addict senam robik.  Bersabar jealah.  

Itu jealah cerita untuk pagi ini mengenai sesi lawatan terakhir kami anak-beranak ke opis asben.  Lepas nie asben aku akan mulakan kerjanya di tempat baru pulak.  Harap dapat menyesuaikan diri dan juga menyusun kembali masa yang akan berubah.  Itulah kisah kami.  Sekian dulu entry merepek aku pagi ini.  Next story pleassseee....                                                                                                                      


Jangan Lupa LIKE dan Tinggalkan KOMEN Anda Yea...:-)

05 di lukut - Google Blog Search

05 di lukut - Google Blog Search


umpan terbaik <b>di</b> kelong pozi kuala <b>lukut</b> - aku suka memancing

Posted: 09 Jan 2013 09:45 AM PST

Apa yang aku nak ceritakan di sini tentang umpan terbaik di kelong Pozi. Aku menulis artikel ini sebagai panduan kepada semua pemancing di kelong Pozi dan ingin berkongsi kegembiraan memancing di kelong Pozi. Apa yang saya ceritakan ini berdasarkan pengalaman sendiri dan juga rakan2 pemancing seperti Man Mamak, Rizal, Wak Din, Sathia dan Mr, Lee. 
Umpan cumit hidup yang dapat ditangguk di kelong merupakan umpan terbaik. Cumit yang ditangkap boleh dicakuk hidup pada mata kail ataupun di potong kepada beberapa bahagian kecil. Jika anda dapat menangkap cumit, jangan terus cakuk pada mata kail sebaliknya simpan dahulu cumit tersebut biar hidup. Umpan yang terbaik perlu digunakan pada masa terbaik. Masa terbaik ialah semasa air sudah pasang penuh dan beransur surut. Ikan yang pernah dinaikan dengan cumit segar ialah jenahak, alu2, kaci, kerapu,senangin ,gubal, daun baru dan pari. 
Selain itu umpan sotong kurita yang di beli ataupun yang berjaya di pancing di kelong juga merupakan umpan terbaik. Kebiasaannya sotong kurita yang dipancing di kawasan kelong Pozi jenis kurita karang. Kurita karang agak liat berbanding kurita yang dibeli. kebiasaannya saya memotong kurita kepada bahagian kecil dan berkesan di kelong Pozi. Bagi sesetengah tempat penggunaan kurita yang di potong tidak berkesan tetapi tidak di kelong Pozi.  Oleh kerana kurita agak liat dan umpan tahan lama, anda boleh menggunakan pada bila2 masa tetapi penggunaan pada masa terbaik adalah yang paling baik. Antara ikan yang pernah dinaikan dengan umpan kurita ialah kerapu, jenahak dan pari. Yu kemejan juga pernah membedal umpan kurita tetapi tidak berjaya dinaikan.
Umpan terbaik yang senang diperoleh di kelong Pozi ialah tamban dan selar hidup. Tamban dan selar boleh di apolo di Kelong Pozi dengan menggunakan apolo putih saiz 4,5 atau 6. Ikan2 yang di apolo ini perlu disimpan dalam kolam supaya hidup cergas dan stok boleh disimpan untuk digunakan pada waktu malam.. Anda juga perlu membawa umpan yang hidup dalam bekas seperti baldi semasa hendak dicakuk pada mata kail supaya umpan hidup dan cergas. Umpan ikan yang hidup cergas memberi lebih peluang hook berbanding umpan yang mati. Ramai pemancing tidak ambil kisah dengan kecergasan umpan seperti lambat membaling umpan menyebabkan tamban atau selar hidup mati. Adakalanya penggunaan umpan tamban dan selar yang di potong berdarah juga memberikan hasil yang terbaik. Antara ikan yang pernah dinaikan dengan umpan tamban dan selar hidup ialah jenahak, kerapu, siakap, senangin, gubal, talang, kaci, pari, GT, alu2 dan mentimun.


Penggunaan umpan udang hidup juga berkesan di kelong Pozi tak kisah umpan yang dibeli atau dijala. Umpan udang yang dijala lebih baik berbanding udang yang dibeli. penggunaan umpan udang hidup bergantung kepada jenis ikan yang masuk kelong. Biasanya ikan yang memakan umpan udang hidup seperti ebek, daun baru, susu, ketuka, pari, siakap, semilang, tetanda,kerapu, jenahak, mentimun, bawal pinang atau bawal emas, talang, senangin dan gerung belang. Penggunaan umpan udang hidup memang efisien tetapi ikan2 target akan bersaing dengan anak2 ikan yang suka mengutis udang.  Saya suka menggunakan umpan udang hidup yang di potong kerana udang yang dipotong berbau dan mudah dihidu oleh ikan. Antara ikan yang selalu dinaikan dengan menggunakan umpan udang hidup seperti ebek,susu, daun baru dan ketuka. Penggunaan umpan udang hidup memerlukan kos yang tinggi. Tepuk dada tanya poket anda la...
Ada juga pemancing yang menggunakan umpan pumpun dan udang kopek. Saya jarang menggunakan umpan ini memandangkan banyak anak ikan yang suka mengutis umpan. Jika anda seorang pemancing yang suka melayan anak2 ikan dan juga rajin menyalin umpan, umpan ini memang berkesan. Antara ikan yang pernah dinaikan dengan umpan ini ialah jenahak, pari, daun baru, mentimun, anak kerapu, ketang, dan ketuka.
Ikan belanak juga boleh digunakan di kelong Pozi. Kalau dahulu saya selalu menggunakn umpan belanak kerana saya memburu gubal atau senangin yang besar. Oleh kerana senangin atau gubal jarang dinaikan saya tidak selalu menggunakan umpan ini lagi. Penggunaan umpan belanak yang besar lebik baik dari belanak yang kecil. Selain senangin, alu2 memang suka membedal belanak terutama belanak yang besar.
Kekadang kita tidak mendapat tamban atau selar walaupun dah jenuh mengapolo. Penggunaan umpan bilis dan terbeliak mata yang boleh diapolo pada waktu malam di bawah cahaya lampu juga baik untuk umpan. Antara ikan yang pernah dinaikan dengan umpan terbeliak mata seperti jenahak, senangin dan alu2.
Bagi pemancing yang hendak memburu alu2 yang besar penggunaan ikan tetanda besar atau cermin yang besar paling berkesan. Umpan yang besar ini sesuai digunakan jika anda membawa koyan. Biasanya alu besar selalu berlegar di bawah kelong dan penggunaan koyan paling sesuai.
Ada pelbagai lagi umpan yang boleh digunakan seperti hirisan ikan, bebolos, dan jejulung juga mudah diperolehi di kelong Pozi. 
Walaupun anda telah menggunakan umpan yang terbaik di kelong pozi tidak menjamin anda akan memperolehi ikan yang diidam kerana ada banyak lagi faktor lain yang mempengaruhi hasil tangkapan seperti persembahan perambut, arah balingan joran, pasang surut, masa mengikut jenis ikan makan, musim ikan masuk, teknik dan juga nasib anda. saya mengucapkan selamat mencuba dan selamat memancing. Rajin2lah bertanya kerana ilmu setiap pemancing berbeza.

DIELA CREATIVE: Muzium Kota <b>Lukut</b>

Posted: 12 Feb 2013 03:27 AM PST

           Assalamualaikum wrh wbr.....

         Salam sejahtera kepada teman-teman semua, semoga sihat sejahtera hendaknya. Mungkin ada di antara teman-teman yang sudah kembali pulang dari bercuti sempena dengan sambutan Tahun Baru Cina, apa pun jua saya ucapkan selamat bercuti kepada anda semua. hari ini saya berkesempatan pergi melawat muzium peninggalan sejarah Kota Lukut yang terletak berdekatan dengan Port Dickson. Saja bawa anak-anak jalan-jalan ke sana, biar mereka tahu serba sedikit tentang sejarah Kota Lukut.
         Muzium Lukut ditubuhkan untuk mempamerkan dan menyebarkan maklumat mengenai sejarah Lukut bermula dari awal kurun ke 19 sehinggalah Lukut dimasukkan ke dalam daerah Sungai Ujong (Negeri Sembilan) pada pada tahun 1880. Bangunan Muzium Kota Lukut yang terletak di sebelah Timur dan di bahagian belakang kota Lukut siap dibina pada tahun 1997. Reka bentuk dan ciri-ciri utama bangunan dipercayai mengikut rupa bentuk istana Raja Jumaat bin Raja Jaafar, pemerintahan Lukut (1847-1845) yg bercirikan senibina Bugis.

Inilah Muzium Kota Lukut. Muzium ini terdapat empat galeri utama iatu:
Galeri A -memaparkan tentang sejarah Kota Lukut yg pernah 
                 mencapai zaman kegemilangannya bermula dari 
                 kurun ke 19 di bawah pemerin beberapa pembesar.
Galeri B -memaparkan tentang sejarah kedatangan adat 
                 perpatih, sistem pemerintahan Negeri sembilan dan
                 kebudayaannya.
Galeri C -memaparkan mengenai perkembangan teknologi 
                 pembuatan masyarakat tradisional dari aspek seni 
                 cipta dan seni halus dalam peralatan untuk kegunaan
                 harian.
Galeri D -memaparkan mengenai kebudayaan masyarakat
                 Malaysia melalui kepelbagaian kebudayaan termasuklah
                 seni budaya, pakaian, permaina tradisional, alat muzik 
                 dan sebagainya.Ini adalah lesung kaki digunakan untuk menumbuk padi untuk dijadikan beras yang digunakan oleh orang-orang dulu.Ini adalah alat permainan tradisional orang-orang Melayu iaitu gasing dan congkak. Ini pula sebahagian alat-alat muzik yang digunakan oleh orang-orang Melayu pada masa itu.
ads