Jumaat, 6 Julai 2012

05 di ampangan - Google Blog Search

05 di ampangan - Google Blog Search


PAS <b>Ampangan</b> tiada kaitan dengan banner Jati

Posted: 02 May 2012 04:23 AM PDT

SEREMBAN: PAS cawangan Ampangan menafikan mereka terlibat dengan program pelancaran NGO Jati peringkat Negeri Sembilan yang dijadual diadakan di Surau Al-Mustofa (Surau Hitam) di sini esok.

Penafian itu dibuat oleh Setiausahanya Cikgu Hassan Mohd Taha hari ini ekoran kain rentang program itu yang turut mengaitkan namanya sebagai penganjur.

"Ini satu fitnah terhadap diri saya dan cuba untuk menjatuhkan maruah saya," katanya yang juga AJK Lajnah Alam Sekitar PAS Pusat.

Surau Hitam sejak sekian lama terkenal dengan port PAS ekoran kedudukannya bersebelahan dengan markas PAS cawangan itu.

Program ceramah-ceramah PAS di Ampangan juga kebiasaannya akan dibuat di sini.

Bagaimanapun banyak pihak sangsi dengan kain rentang kononnya pelancaran NGO Jati yang diterajui bekas Exco Selangor Datuk Dr Hassan Ali juga akan dibuat disitu.

Lebih menghairankan, pada kain rentang itu meletakkan nama Cikgu Hassan Mohd Taha yang sangat dikenali di kawasan itu.

Sehubungan itu menurut Hassan, beliau akan membuat satu laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Seremban dalam masa terdekat.

Last Updated on Rabu, 02 Mei 2012 11:41

05 di rasah - Google Blog Search

05 di rasah - Google Blog Search


Kampung Anak Air Garam | Nagari Nan Tuo

Posted: 02 Jul 2012 12:14 AM PDT

Berdasarkan maklumat lisan, perkampungan ini merupakan perkampungan asal Mambau dan salah satu pusat perdagangan di Rasah. Saya amat tertarik untuk menyelusuri kampung ini kerana ia mempunyai perkaitan yang rapat dengan keluarga Syed Abd Rahman, Dato' Kelana Petra Sungai Ujong dan Tengku Ahmad Tunggal.Kampung Anak Air Garam merupakan penempatan Dato' Bandar Ahmad Kepayang (Haji Ahmad bin Mohamad Ali). Beliau dilantik oleh Syed Abd Rahman sebagai Dato' Bandar bagi menggantikan Dato' Bandar Tunggal (Abdullah bin Mohamad Ali) yang berpusat di Rasah.  Ketika ini berlaku perebutan kawasan di antara Syed Abd Rahman selaku Dato' Kelana Sungai Ujong dengan Dato' Bandar Tunggal. Ia berada di laluan Sungai Linggi dan  amat strategik sebagai pelabuhan.

Ramai yang tidak mengetahui lokasi dan maklumat mengenai kampung ini. Saya cuba mendapatkan maklumat di internet, tidak banyak yang diperolehi. Akhirnya, saya diberitahu oleh seorang rakan dimanakah lokasi sebenar Kampung Anak Air Garam. Terdapat dua jalan masuk ke kampung Anak Air Garam. Pertama, melalui jalan Mambau – Port Dickson berhampiran bulatan Mambau.  Kedua, melalui jalan Seremban-Mambau di mana terdapat jalan kecil bersebelahan kedai menjual barangan pembinaan.

Kampung Anak Air Garam

Dengan maklumat yang ada,  pada 8hb Jun yang lalu, saya pergi melihat bagaimana keadaan perkampungan ini sekarang. Saya masuk melalui bulatan Mambau. Lebih kurang 500 meter, kelihatan papan tanda Kampung Anak Air Garam. Saya dapati tiada lagi kawasan penempatan yang wujud. Keseluruhan kawasan ini telah bertukar kepada kawasan perindustrian. Hanya terdapat beberapa buah rumah kaum India. Saya berhenti di kawasan lapang di tepi Sungai Linggi.  Berdasarkan kedudukan kawasan tersebut, saya yakin ia merupakan kawasan pelabuhan pada masa dahulu. Agak sedih kerana tiada sebarang kesan sejarah yang tinggal di kawasan ini.  Rumah yang ada telah dirobohkan manakala tanah dirata dan ditambak.  Ini menyebabkan kesan-kesan peninggalan sejarah di kampung Anak Air Garam tidak dapat dijejaki dan dikesan.

Kawasan lapang di pertemuan Sungai Linggi dan Sungai Anak Air Garam

Saya terus menyelusuri jalan kecil sehingga ke jalan besar Seremban-Port Dickson.  Kelihatan jalan masuk ke  Seremban 3 di seberang jalan besar.  Saya terus perjalanan saya ke Kampung Batu 3 yang terletak di seberang sungai. Perkampungan ini juga merupakan kampung tradisi yang terdapat di Mambau. Saya dapat melihat beberapa rumah lama yang besar di mana menunjukkan pemilik rumah tersebut merupakan orang yang berkedudukan.  Kedudukan kampung ini amat strategik kerana berda di sepanjang Sungai Linggi seperti Kampung Anak Air Garam.

Sungai Linggi

Saya meneruskan perjalanan saya ke Kampung Seri Mantau yang terletak bersebelahan Kampung Batu 3 dan Kampung Anak Air Garam. Saya pernah terbaca kenyataan bahawa Seremban 2 merupakan kawasan sawah bagi penduduk Kampung Seri Mantau dan Kampung Batu 3.  Pada mulanya saya tidak percaya. Namun, setelah saya melihat sendiri lokasi kedua-dua kampung dan semasa perjalanan keluar, saya ternampak satu jalan kecil menuju ke kawasan belakang Kompleks Mahkamah Tinggi Seremban.   Ini menunjukkan bahawa Seremban 2 pada satu ketika dahulu  merupakan sawah padi. Rupa-rupanya ada jalan masuk ke Kampung Seri Mantau melalui jalan besar Seremban-Port Dickson.

Pertemuan Sungai Linggi dan Sungai Anak Air Garam. Kawasan lapang yang dipercayai pelabuhan di bawah pemerintahan Dato' Bandar Ahmad Kepayang

Saya meneruskan perjalanan saya mencari kawasan perkuburan lama Kampung Anak Air Garam. Berdasarkan pengamatan saya sebelum ini,  saya terus ke tanah perkuburan yang terletak persimpangan Seremban 3. Di dalam perjalanan tersebut, saya ternampak papan tanda Sungai Anak Air Garam selepas stesen minyak  SHELL.

Sungai Anak Air Garam

Saya meneruskan perjalanan saya ke tanah perkuburan lama yang terdapat di persimpangan Seremban 3.

Saya cuba mencari makam Sayyid Ismail bin Sayyid Abdul Rahman Al-Qadri. Terdapat beberapa batu nisan yang besar menunjukkan seseorang yang mempunyai kedudukan dikebumikan di situ. Agak malang, tulisan tidak dapat dibaca kerana dimakan dek cuaca dan persekitaran. Namun, saya jumpa satu makam yang membuktikan bahawa Sayyid Ismail pernah berkahwin dan menetap di Kampung Anak Air Garam.

Syarifah Zainab binti Sayyid Ismail

Terdapat juga makam-makam keluarga pembesar Sungai Ujong. Mungkin keluarga Waris Di Air Sungai Ujong.

——————————

Sayyid Ismail merupakan anak lelaki Dato' Kelana Petra, Sayyid Abd Rahman Al-Qadri, Undang Luak Sungai Ujong. Beliau pernah berkahwin dengan anak perempuan Tengku Ahmad Tunggal, Tengku Intan@Sintan di Terachi. Perkahwinan ini melahirkan 1 orang anak perempuan dan 4 orang anak lelaki di mana keluarga ini menetap di Pulau Jelebu. Selepas Tengku Sintan meninggal dunia, Sayyid Ismail telah membawa diri, berkahwin dengan anak buah Dato' Bandar Ahmad Kepayang dan mendapat 2 orang anak lelaki dan seorang anak perempuan.

Rumah Negeri Sembilan

Untuk pengetahuan pembaca, rumah ini diambil daripada Kampung Anak Air Garam.  Tidak sebarang maklumat mengenai pemilik rumah dan sejarahnya. Ada kemungkinan rumah ini milik Dato' Bandar Ahmad Kepayang.  Sekarang rumah ini ditempatkan di Muzium Negeri, Seremban.  Rumah ini dibina tanpa menggunakan sebarang paku dan bumbungnya diperbuat daripada kayu belian.  Bumbungnya adalah bumbung yang asal.

05 di tampin - Google Blog Search

05 di tampin - Google Blog Search


tanah <b>di tampin</b>,negeri sembilan utk dijual - CariGold Forum

Posted: 21 Mar 2012 10:18 PM PDT

Recommended Brokers

 

Join Date: Mar 2012

Posts: 3

Poster Rank: #39085

Thanked 0 Times


tanah di tampin, n9 utk dijual

- 4 ekar
- ada tanaman sawit 8 tahun
- status leasehold,bumi-lot
- tepi jalan
- rm 65 000 ( 1 ekar )

jika berminat bole hubungi

ajim 012-2204420


Posting Rules

You may not post new threads

You may not post replies

You may not post attachments

You may not edit your posts


HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT +8. The time now is 06:43 AM.


Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE

05 di paroi - Google Blog Search

05 di paroi - Google Blog Search


Penantian penduduk <b>di</b> sekitar <b>Paroi</b> berakhir - N9Kini

Posted: 06 Jul 2012 05:31 AM PDT

SENAWANG, 06 Julai – Kerajaan Negeri membuktikan bahawa janji yang dikota selama ini akan terlaksana tidak lama lagi dengan terbinanya sebuah Dewan Orang Ramai pada Januari 2013 kelak.

Kata Menteri Besar Negeri Sembilan, Dato' Seri Utama Haji Mohamad Bin Haji Hasan, dewan ini merupakan salah satu kemudahan yang dinanti-nantikan oleh penduduk di Paroi, Flat Seroja, Kampung Sentosa, Taman Tasik Jaya dan di kawasan sekitarnya.

"Oleh kerana kepadatan penduduk di segenap kawasan ini dan setelah mendapati tiada kemudahan untuk orang ramai, maka kerajaan negeri telah mempertimbangkan permohonan penduduk untuk membina sebuah dewan orang ramai," ujar beliau.

Menurut beliau, projek yang berkeluasan 80 x 120 kaki persegi ini akan menempatkan sebanyak 70 lot tempat letak kereta, sebuah pentas dan sebuah gelanggang futsal di atas tapak yang sama.

"Projek yang menelan belanja RM1.8 juta ini boleh memuatkan seramai lebih kurang 1000 orang dan pelbagai aktiviti upacara boleh dijalankan seperti majlis perkahwinan, program kemasyarakatan, acara kesukanan dan riadah," jelas beliau ketika berucap dalam Majlis Pecah Tanah Pembinaan Dewan Orang Ramai Taman Tasik Jaya di tapak pembinaan Dewan Taman Tasik Jaya, di sini, hari ini.

Beliau berharap agar kontraktor yang dipilih untuk menjalankan kerja-kerja pembinaan dewan ini dapat mematuhi  tempoh yang telah ditetapkan iaitu selama enam bulan mulai esok.

Dalam majlis tersebut, Menteri Besar turut menyampaikan alatan sukan kepada badan-badan NGO belia dan sukan.

Hadir sama, Yang Dipertua Majlis Perbandaran Seremban dan Nilai, Dato' Haji Abd. Halim Bin Haji Abd. Latif, Ahli Dewan Negara, Senator Dato' Mohammed Najeeb Bin Abdullah, dan Ahli Parlimen Rembau, Tuan Haji Khairy Jamaluddin Bin Abu Bakar.

Oleh : Ainaa@n9kini.com

05 di port dickson - Google Blog Search

05 di port dickson - Google Blog Search


TAMPIL BERSAMA WARGA TENTERA <b>DI PORT DICKSON</b>

Posted: 01 Jul 2012 10:40 AM PDT

Oleh:  WFAUZDIN NS
PADA 30hb Jun baru-baru ini, sejarah tercipta buat aku apabila tampil di pentas ceramah umum di Batu 4, Port Dickson iaitu tempat di mana aku dilatih di dalam bidang ketenteraan dahulu.  Sasaran program tersebut sudah pastinya adalah warga tentera sekitar Port Dickson dan bekas-bekas tentera yang menetap di sana.
Atas kapasiti KOBAT (Kor Bekas Angkatan Tentera) yang diwujudkan di dalam PKR Pahang, diasaskan oleh Pengerusi PKR Pahang, Dato' Fauzi Abd Rahman maka aku penuh yakin bahawa kali ini di dalam PRU akan datang, undi majoriti warga tentera akan berpihak kepada PR.  Kehadiran malam itu, majoritinya adalah warga tentera dan bekas-bekas tentera kerana telah diwar-warkan bahawa program malam itu memang khusus untuk golongan ini.
Malang sedikit, program malam tersebut tidak dapat menyaksikan kemunculan Brig Jen (B) Hadi, bekas Panglima dari TUDM yang ada kaitan dengan isu kontroversi kehilangan injin pesawat TUDM.  Beliau tidak dapat hadir di saat-saat akhir kerana keuzuran.  Namun, program malam tersebut dipanaskan oleh seorang tokoh muda yang hebat iaitu Sdr Rafizi Ramli, Pengarah Strategi PKR Pusat.  Aku beranikan diri di pentas untuk bercakap berkaitan isu-isu tentera.
Di antara yang aku sebut adalah mengapa warga tentera mesti berpolitik.  Mengapa politik itu penting untuk warga tentera walaupun mereka dilarang untuk menyertai mana-mana parti politik.  Mengambil tahu tentang politik akan dapat memastikan bahawa warga tentera tidak boleh diperdayakan sesuka hati oleh pemimpin-pemimpin politik.  Aku juga menyentuh beberapa isu berkaitan aspek keselamatan dengan membawa kisah atau peristiwa Sauk (Al-Maunah) yang terjadi pada tahun 2000 yang lalu.  Terbaru, peristiwa pencerobohan kem tentera di Melaka.
Sesuai dengan tempatnya, aku juga menyentuh tentang janji-janji Isa Samad (Adun Bagan Pinang) sewaktu beliau berkempen di dalam PRK Dun Bagan Pinang sebelum ini.  Sdr Rafizi menambahkan lagi panas ceramah malam itu apabila beliau turut mendedahkan betapa Najib adalah pengkhianat negara kerana sanggup menjual rahsia keselamatan negara di dalam isu pembelian Scorpene.
Dan, banyak lagi isu-isu berkaitan dengan tentera disentuh malam itu bukan sahaja oleh KOBAT tetapi juga oleh Sdr Rafizi.  Aku merasa program malam itu sangat berjaya kerana bukan mudah untuk mengumpulkan warga tentera dan bekas-bekas tentera untuk hadir di dalam program ceramah seumpama ini.  Syabas pihak penganjur dan terima kasih kepada warga tentera serta bekas-bekas tentera yang sudi hadir./wfauzdin.blogspot.com

ads