Sabtu, 3 September 2011

05 di gemas - Google Blog Search

05 di gemas - Google Blog Search


聒翔的声音The Voice of <b>Bahau</b>: Empat Rumah Bukit Taisho <b>Bahau</b> <b>...</b>

Posted: 16 Aug 2011 10:10 PM PDT
BAHAU - Sebanyak empat rumah di Bukit Taisho, dekat sini berlumpur akibat hujan lebat hampir sejam yang turut menyebabkan banjir kilat, baru-baru ini.
Adun Bahau, Teo Kok Seong berkata, hampir 15 penduduk kawasan berkenaan terpaksa berhadapan situasi itu apabila hujan turun lebat tanpa henti.

Menurutnya, penduduk di sini mendakwa banjir kilat berlaku adalah berpunca dari projek pembangunan berhampiran Bukit Taisho.

"Ia juga menyebabkan lumpur dan pasir menutup sistem perparitan sedia ada. Ini menyukarkan dan turut menyekat laluan air.

"Paras banjir paling tinggi adalah lebih kurang tiga meter. Rumah yang dibanjiri air parasnya lebih dari satu meter," katanya.

Difahamkan, pihak bomba dan penyelamat, Majlis Daerah Jempol (MDJL) serta Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) daerah turut turun padang membantu penduduk kawasan berkenaan.

Kok Seong berkata, ia adalah antara banjir terburuk melanda kawasan terbabit, malah hampir semua barang dalam rumah penduduk basah dan rosak akibat hujan.

"Hujan terlalu lebat dan menyebabkan penduduk tidak sempat menyelamatkan barang mereka. Saya berharap pihak berkaitan dapat mengambil tindakan wajar bagi mengelakkan perkara seperti ini berulang.

"Tindakan pantas semua agensi kerajaan yang datang ke kawasan banjir pada hari kejadian amat dihargai dan saya berpendapat bahawa mana-mana projek pembangunan haruslah dipantau dari masa ke semasa demi kepentingan serta keselamatan penduduk," katanya.

05 di seremban - Google Blog Search

05 di seremban - Google Blog Search


Macam Ni Lah: Gangguan bekalan air <b>di</b> daerah <b>Seremban</b> esok

Posted: 17 Aug 2011 01:34 AM PDT


SEREMBAN: Beberapa kawasan di daerah Seremban akan mengalami gangguan bekalan air esok, menurut Pengurus Khidmat Pelanggan dan Hal Ehwal Awam, Syarikat Air Negeri Sembilan Sdn Bhd (SAINS) Azlan Abdul Aziz.
Beliau berkata gangguan selama lapan jam itu dijangka bermula jam 9 pagi berikutan kerja-kerja baikpulih dan penggantian injap dan meter alir di Kolam Imbangan Paroi-Senawang. 
"Kawasan terlibat ialah kawasan industri Tuanku Jaafar, Light Industri Senawang, Taman Guru, Sri Mawar, Senawang Industri, Taman Marida, Taman Sea, Taman Sri Kasih, Sri Kamban, Taman Lily, Taman Cempaka Selatan, Taman Bukit Emas dan Senawang Jaya.

"Selain itu, Taman Merpati, Taman Kemuning, Taman Forest Heigth, Taman Desa Orkid, Alamanda, Sri Pagi, Taman Dahlia, Matahari Height, Desa Ixora, Taman Teratai, Taman Satria, Taman Melor, Senawang Commercial Park, Taman Tuanku Najihah, Taman Nuri Indah, Taman Blossom, Taman Tok Ungku, Sg. Gadut Industrial Estate dan Seremban Selatan," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.Sementara itu, katanya gangguan selama lapan jam mulai jam 10 pagi esok di seluruh kawasan Industri Senawang adalah berikutan kerja-kerja baikpulih dan penggantian injap serta flowmeter Syarikat Hatimuda Sdn Bhd di kawasan Industri Senawang.


Azlan berkata bekalan air akan disambung kembali selepas waktu yang dinyatakan dan ia dijangka pulih secara berperingkat, namun beberapa kawasan tinggi dijangka akan mengalami tempoh kesan pembaikan yang lebih lama.

"Kerja-kerja baik pulih dan penggantian injap dan meter alir ini merupakan antara usaha berterusan SAINS dalam mengurangkan kadar Air Tidak Berhasil atau Non-Revenue Water. Disamping itu, kerja-kerja ini dilaksanakan bagi menambah baik dan meningkatkan mutu bekalan air demi kepentingan para pelanggan pada masa hadapan," katanya.

Katanya SAINS akan sedaya upaya mendapatkan sumber bekalan alternatif agar kawasan gangguan dapat dikurangkan.

Para pelanggan yang memerlukan bantuan boleh menghubungi SAINS ditalian bebas tol 1-800-88-6982. - Bernama


sumber : metro

05 di rembau - Google Blog Search

05 di rembau - Google Blog Search


Kelab motosikal agih sumbangan <b>di Rembau</b> | Yayasan Amal Malaysia

Posted: 14 Aug 2011 10:19 PM PDT

Posted by yayasanamalmalaysia on August 15th, 2011

Rembau 12 Ogos 2011 - Program sumbangan Ramadhan anjuran Yayasan Amal Malaysia Cawangan Negeri Sembilan pada tahun ini telah mendapat sokongan serta kerjasama dari sebuah persatuan kelab motosikal iaitu Goldwing Owners Association Malaysia (GOAM) dari Lembah Klang.Majlis pelancaran program Kembara Ukhuwwah 1432 Hijrah telah diadakan pada 12 Ogos 2011 di Teratak AMAL, Rembau, Negeri Sembilan. Yayasan Amal Malaysia Cawangan Negeri Sembilan (YAMNS) telah diwakili oleh Saudara Rozmal bin Malakan selaku Timbalan Pengerusi YAMNS sementara GOAM telah diwakili oleh Presiden GOAM iaitu Tuan Haji Sulzaily bin Abdul Hamid.

Pada hari pelancaran tersebut seramai 10 keluarga telah menerima sumbangan barangan keperluan serta wang tunai yang disampaikan sendiri oleh Presiden GOAM. Dianggarkan sekitar 100 ke 200 keluarga sekitar Rembau akan menerima sumbangan yang akan diagih-agihkan secara berperingkat bermula pada 13 Ogos 2011.

Sehubungan dengan itu mana-mana pihak, persatuan atau individu diberi peluang untuk turut serta memberi sumbangan agar lebih ramai lagi akan dapat bersama diraikan sempena Ramadhan dan Syawal ini bukan sahaja di daerah Rembau malahan di luar Rembau sekiranya sambutan yang diterima menggalakkan.

Kepada mana-mana pihak yang ingin menghulurkan sumbangan sila hubungi Sdr Rozmal 012-2267406 rozmal@yahoo.com atau Pn Wani 013-3851202 halwan9@yahoo.com

Sumbangan boleh disalurkan melalui akaun Bank Islam 05012010047905 atau Maybank 155126945930

You can leave a response, or trackback from your own site.

Mohamad Taufek Abd Ghani: Tadika Kemas <b>di Rembau</b> tiada <b>...</b>

Posted: 03 Aug 2011 08:56 PM PDT

Harap ada pihak yang menyiasat aduan yang tersiar di bawah ini.

TADIKA KEMAS TIADA BEKALAN AIR
Aduan Rakyat Online - 3 Ogos 2011

Semalam 31.07.2011 saya telah balik ke kampung saya, Kampung Denai Keroh Sepri, Pedas, Negeri Sembilan. Saya telah diberitahu oleh emak saya bahawa Tadika Kemas di kampung ini telah di potong bekalan airnya oleh JKKK kampung tanpa sebarang alasan.

Ini amat menyukarkan kanak-kanak serta guru tadika berkenaan untuk menjalankan aktiviti seharian di tadika.

Setakat hari ini kata emak saya tadika berkenaan mendapat bekalan air daripada ehsan seorang penduduk kampung yang membenarkan pihak sekolah berkenaan mengambil air dari rumahnya.

Itu pun keadaan masih sukar kerana guru serta pembantu tadika tersebut terpaksa mengangkut air menggunakan baldi.

Mohon Aduan Rakyat menyiasat segera aduan ini.

Sekian, Terima Kasih.

By: hamidah
http://www.aduanrakyat.com.my/tadika-kemas-tiada-bekalan-air

Sila baca artikel bertajuk BN gagal tangani masalah air di N.Sembilan di http://pasns.blogspot.com/2010/02/bn-gagal-tangani-masalah-air-di.html

ads