Sabtu, 3 September 2011

05 di gemas - Google Blog Search

05 di gemas - Google Blog Search


聒翔的声音The Voice of <b>Bahau</b>: Empat Rumah Bukit Taisho <b>Bahau</b> <b>...</b>

Posted: 16 Aug 2011 10:10 PM PDT
BAHAU - Sebanyak empat rumah di Bukit Taisho, dekat sini berlumpur akibat hujan lebat hampir sejam yang turut menyebabkan banjir kilat, baru-baru ini.
Adun Bahau, Teo Kok Seong berkata, hampir 15 penduduk kawasan berkenaan terpaksa berhadapan situasi itu apabila hujan turun lebat tanpa henti.

Menurutnya, penduduk di sini mendakwa banjir kilat berlaku adalah berpunca dari projek pembangunan berhampiran Bukit Taisho.

"Ia juga menyebabkan lumpur dan pasir menutup sistem perparitan sedia ada. Ini menyukarkan dan turut menyekat laluan air.

"Paras banjir paling tinggi adalah lebih kurang tiga meter. Rumah yang dibanjiri air parasnya lebih dari satu meter," katanya.

Difahamkan, pihak bomba dan penyelamat, Majlis Daerah Jempol (MDJL) serta Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) daerah turut turun padang membantu penduduk kawasan berkenaan.

Kok Seong berkata, ia adalah antara banjir terburuk melanda kawasan terbabit, malah hampir semua barang dalam rumah penduduk basah dan rosak akibat hujan.

"Hujan terlalu lebat dan menyebabkan penduduk tidak sempat menyelamatkan barang mereka. Saya berharap pihak berkaitan dapat mengambil tindakan wajar bagi mengelakkan perkara seperti ini berulang.

"Tindakan pantas semua agensi kerajaan yang datang ke kawasan banjir pada hari kejadian amat dihargai dan saya berpendapat bahawa mana-mana projek pembangunan haruslah dipantau dari masa ke semasa demi kepentingan serta keselamatan penduduk," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

ads