Isnin, 15 April 2013

05 di sikamat - Google Blog Search

05 di sikamat - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

05 di lenggeng - Google Blog Search

05 di lenggeng - Google Blog Search


BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lenggeng</b> <b>...</b>

Posted: 03 Apr 2013 09:28 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

DIALOG RAKYAT: Pemuda PAS Seremban saran calon &#39;neutral <b>...</b>

Posted: 29 Mar 2013 04:20 PM PDT

Laporan Kajian Persepsi dan Tanggapan Rakyat menunjukkan calon 'neutral' berpotensi untuk menang. 

 SEREMBAN: Masalah dalaman PAS Seremban kini mencapai satu lagi perkembangan baru apabila Pemuda PAS Seremban dalam satu resolusi yang dikeluarkan menerusi laman web milik mereka pemudaseremban.com bersetuju bahawa calon 'neutral' merupakan calon yang paling layak mewakili DUN Lenggeng.

Resolusi ini selaras dengan saranan ILHAM Centre dalam Laporan Kajian Persepsi dan Tanggapan Rakyat di N09 DUN Lenggeng yang dibuat oleh Jabatan Pilihanraya PAS Negeri Sembilan yang menunjukkan calon 'neutral' berpotensi untuk memenangi DUN Lenggeng.

Pemuda PAS Seremban berhujah bahawa PAS telah tiga kali meletakkan calon yang sama semenjak Pilihan Raya Umum (PRU) ke-10 dan ternyata calon PAS hanya mampu meraih tidak lebih dari 35% undi dari jumlah pengundi keseluruhan.

"Lima kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Nilai, Lobak, Temiang, Sikamat dan Ampangan dan kerusi Parlimen Seremban gah dikongsi rakan Pakatan Rakyat yang lain tetapi sebaliknya DUN Lenggeng tertinggal dari arus tsunami rakyat 2008.

"Tatkala wakil rakyat UMNO dipalit isu rasuah, kajian ILHAM Centre jelas mendapati calon PAS masih gagal menawan hati pengundi.

"Faktor calon tempatan juga tidak boleh lagi menjadi isu kerana koresponden bersetuju untuk memilih bakal wakil rakyat mereka yang mampu untuk turun padang dengan segera dan prihatin dengan masalah rakyat. Tidak ada gunanya menjadi calon anak tempatan tetapi tidak dikenali masyarakat setempat.

"Justeru itu, Dewan Pemuda PAS Kawasan Seremban (DPPKS) prihatin dengan nasib pengundi Lenggeng.

DPPKS tampil mengemukakan calon 'neutral' yang difikirkan layak mewakili PAS di DUN Lenggeng. Semoga Lenggeng dapat ditawan, menjadi DUN ke enam ditawan dalam Parlimen Seremban pada PRU ke-13 nanti! Takbir!

Resolusi Pemuda PAS Seremban ini sebenarnya dimaklumkan oleh salah seorang Ahli Pemuda PAS Seremban melalui kiriman email kepada FMT.

Masalah PAS Seremban 

Beliau yang hanya mahu dikenali sebagai Ahmad berpendapat perbalahan dan masalah PAS Seremban ini dirumitkan apabila Zulkefly Mohammad Omar mengekalkan pejabat MTD DUN Lenggeng di Ulu Beranang.

 

Sedangkan Pejabat MTD DUN Lenggeng yang sah kelolaan PAS Kawasan Seremban di Taman Panchor Jaya dibawah kepimpinan Yang DiPertua PAS Kawasan Seremban, MK Ibrahim Abdul Rahman dan juga mendapat pengiktirafan Jabatan Pilihanraya PAS Negeri Sembilan.

"MTD Lenggeng di Ulu Beranang pada asalnya adalah MTD yang sah (sebelum PAS Kawasan Seremban dipulihkan dari pergantungan oleh PAS Pusat) dan dirasmikan oleh Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar.

"Namun sesudah kawasan itu dipulihkan oleh PAS Pusat pada tahun 2010, jawatankuasa baru PAS Kawasan Seremban memilih untuk membuka Pejabat MTD DUN Lenggeng di Taman Panchor Jaya (sebuah kawasan di pinggir bandar Seremban) dan dirasmikan oleh Pengarah Jabatan Pilihanraya PAS Pusat, Dr Hatta Ramli.

"Apa yang dikesali oleh penyokong PAS adalah tindakan mengekalkan MTD DUN Lenggeng lama oleh kumpulan penyokong Zulkefly, sedangkan pengiktirafannya sebagai MTD sudah pun terbatal apabila kepimpinan PAS Kawasan Seremban yang sah memilih tempat baharu.

"Keadaan sebegini merumitkan ahli dan penyokong PAS khususnya di DUN Lenggeng kerana kedua-dua kumpulan saling berlumba menunjukan kekuatan.Tindakan ini sebenarnya memudahkan UMNO untuk mengekalkan kerusi yang disandang.

"Mungkin agak mengejutkan Bilik Gerakan Unit Peti Undi (UPU) PAS Pekan Lenggeng yang dibuka PAS Kawasan Seremban di Lenggeng hanya berjarak 150 meter sahaja dengan UPU PAS Pekan Lenggeng yang dibuka penyokong Zulkefly. Walhal kedua-dua ini adalah bilik gerakan PAS.

Semakin bercelaru

"Mungkin kegilaan kedua-dua pihak untuk menjadi calon pilihanraya membuatkan keadaan semakin bercelaru.

"PAS Kawasan Seremban telah pun menghantar tiga nama calon ke PAS Pusat iaitu MK Ibrahim Abdul Rahman, Ghazali Mohd Shom dan Anuar Maarop.

"Pemuda PAS Kawasan Seremban sebagai kumpulan pendesak utama juga menghantar nama calon sendiri yang difikirkan diterima kedua-dua penyokong atas kapasiti calon 'neutral' sekiranya kedua-dua pihak berbalah tidak mahu beralah," kata Ahmad.

Ahmad dalam email tersebut turut mendedahkan nama calon 'neutral' telah dihantar sendiri Dewan Pemuda PAS Seremban ke Pejabat Agung PAS pada 26 Januari lepas dalam mencari jalan tengah.

"Namun sehingga kini bayangan nama calon masih samar-samar lagi. Jentera kedua-dua pihak hanyalah berkubu di kubang sendiri sedangkan gendang Pilihan Raya Umum hampir sampai ke kemuncak.

"Mungkin agak lucu sekiranya parti BERJASA lebih terkedepan dalam bab penerangan berbanding PAS di Seremban.

"Disini pentingnya percaturan Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan Mohd Taufek Abdul Ghani dalam menghadapi situasi perbalahan yang serius yang telah berlanjutan lebih 10 tahun ini.

"Sebagai ketua adalah kuasa beliau untuk mencari jalan tengah dalam menyelesaikan kemelut yang melanda. Ada suara sumbang mengatakan Mohd Taufek tidak akan mampu kerana Zulkefly mempunyai pengaruh yang lebih kuat dari Mohd Taufek di Pejabat Agung PAS.

"Dakwaan ini mungkin berasas kerana Zulkefly adalah Ahli Jawatankuasa PAS Pusat lantikan muktamar lepas.

"Dengan kemelut yang tidak tahu bila hujung ceritanya ini, PAS sepatutnya lebih realistik menggugurkan Lenggeng sebagai DUN berpotensi menang jika kedua-dua pihak masih inginkan MK Ibrahim dan Zulkefly sebagai calon.

"Tindakan Pemuda PAS Seremban yang dipimpin ketuanya Zulkarnain Zaki dan Timbalan Ketua, Abu Zarim Abdul Rahman dalam mencari jalan tengah dengan mengemukan resolusi calon 'neutral' adalah langkah terbaik dalam mengakhiri perang saudara ini," ujar Ahmad mengakhiri email.

Keputusan muktamad 

Sementara itu Mohd Taufek dalam maklum balas kepada FMT berhubung isu yang dibangkitkan oleh Pemuda PAS Seremban berkata bahawa keputusan muktamad berhubung calon yang akan bertanding di DUN Lenggeng akan diputuskan oleh PAS Pusat.

"Justeru itu sesiapa sahaja yang dipilih sebagai calon, semua pihak harus menghormati keputusan PAS Pusat.

"Saya menasihatkan semua pihak tumpu untuk kalahkan Umno dan Barisan Nasional. Sesiapa sahaja yang gagal mematuhi arahan bermakna mereka mahukan Umno menang.

"Masalah di PAS Seremban adalah masalah lama yang telah diselesaikan oleh PAS Negeri Sembilan dan PAS Pusat," kata Mohd Taufek.

Truth Nothing But The Truth: SPRM vs YB <b>LENGGENG</b>

Posted: 15 Mar 2013 07:58 PM PDT

16 Mac, 2013 YAB Dato Seri Utama Najib bin Tun Abd Razak akan bertandang semula ke Negeri Sembilan.  Kehadiran PM pada malam ini merupakan lawatan kerja terakhir beliau ke negeri beradat sebelum pembubaran Dewan Undangan Negeri, Negeri Sembilan yang akan tamat tempoh bagi penggal ke 12 pada 26 Mac ini.

Yang Amat Berhormat Dato Seri Utama Haji Mohamad bin Hj Hasan dalam kenyataan beliau selepas mesyuarat EXCO pada hari Rabu lepas memberitahu bahawa apabila tempoh dewan undangan berakhir tanpa pembubaran parlimen Malaysia, secara automatik ia akan terbubar dan beliau akan memimpin kerajaan sementara sehingga PRU ke 13 dan pembentukan kerajaan baru. Kerajaan Negeri Sembiloan di bawah BN difahamkan akan teus dikuasai oleh parti BN dan melalui gerakerja dan sokongan rakyat hasil kerja berterusan kepimpinan Tok Mat tidak boleh dipertikaikan PR akan menggigit jari di NSDK.
Kehadiran PM pada malam ini dalam majlis bersama MCA Negeri Sembilan selepas dua hari Mahkamah Tinggi Seremban membuat keputusan bahawa ADUN Lenggeng dari UMNO dibebaskan dan dilepaskan tidak bersalah dalam pertuduhan rasuah. Banyak pihak beranggapan bahawa ini tekanan pihak kerajaan yang menentukan keputusan penghakiman. Tetapi perlu diingat bahawa Hakim yang membuat keputusan tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak. Bahkan daripada sumber yang boleh percayai bahawa YA Dato Siti Mariah Hj Ahmad merupakan hakim yang pakar undang-undang dan mempunyai pengalaman luas dalam kes jenayah termasuk kes rasuah. Jangan ada mana-mana pihak termasuk pihak pembangkang yang selama ini mengharapkan orang UMNO perlu dijatuhi hukuman walau ternyata ia tidak bersalah. Kepada pembangkang tiada seorang pun orang kerajaan yang jujur dan bersih. Hanya di kalangan mereka sahaja yang dikategorikan bersih seperti Anwar Ibrahim, Tian Chua, Mat Sabu dan ramai lagi.
Di Lenggeng ada di kalangan calon-calon yang mengangkat diri mereka sebagai winnable candidate sudah mula meroyan takut nama mereka terkeluar apabila keputusan mahkamah berpihak kepada ADUN Lenggeng.
Sejarah Bahagian Seremban memang semua orang tahu. Apabila Dato Ishak memimpin bahagian tersebut bermula tahun 1982 , dia tidak pernah cuba untuk meningkatkan kemajuan bahagian Seremban khususnya borang Melayu. Dia cuba menjadi hero untuk kepentingan peribadinya. Cakap dia semua betul dan orang lain di Bahagian Seremban tidak akan diberi ruang untuk maju sebagai pemimpin masa depan.
Zaman kegemilangan Dato Ishak sepatutnya telah berkahir selepas tidak lagi menjadi calon dalam PRU ke 12. Tetapi dengan taktik jahat dan kotor dia bersama dengan kuncu-kuncunya di bahagian Seremban menyebabkan YB Lenggeng dan Mohd Nor Awang didakwa di mahkamah.
Dalam tempoh pendakwaan YB Lenggeng oleh SPRM yang boleh dikatakan menjadi kuda Dato Ishak Ismail, dimana sahaja dia berucap sudah pasti dia akan menelanjangkan YB Lenggeng dan Mohd Nor Awang. Inilah gambaran sebenar pemimpin UMNO yang dikatakan bersemangat Melayu tetapi sebenar mempunyai hati yang sangat busuk.
Di Negeri Sembilan Dato Ishak bukan sahaja memburukkan orang UMNO disekitarnya tetapi sasaran utama ialah YAB Menteri Besar Negeri Sembilan. Semua tahu Dato Ishak bercita-cita untuk menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan. Cita-cita ini telah lama disimpan. Apabila Tan Sri Isa tidak lagi bertanding sebagai ADUN Linggi dan berpindah ke Parlimen Jempol dalam tahun 2004, Dato Ishak telah mencanangkan dia akan jadi MB. Juak-juak dia di bahagian Seremban telah menempah blazer untuk mengiringi Dato Ishak apabila diisytiharkan jadi MB kelak. Tapi Allah lebih berkuasa dan lebih mengetahui apa dalam isi hati seseorang. Jika dia menjadi MB Negeri Sembilan, lebih separuh NS akan dijualkannya atau diagihkan kepada langau-langau dia.
Niat Dato Ishak untuk jadi calon dalam PRU ke 13 masih membara. Dengan mengharapkan sokongan daripada 7 hingga lapan orang Ketua UMNO cawangan di Bahagian Seremban, dia mengimpikan DUN Sikamat untuk comeback.  Tapi sedarlah bahawa orang Sikamat pun bukan mahukan dia lagi. Ramai yang telah berikrar untuk mengundi pembangkang jika inilah calon pilihan PM.
PM jika melihat Tranformasi Negara boleh diterima oleh rakyat bawahan, jangan takut meletakkan calon-calon yang diterima rakyat. Sekiranya YB Lenggeng telah didapati tidak bersalah oleh mahkamah kenapa tidak mungkin beliau dicalonkan semula di DUN Lenggeng.
Orang Lenggeng berdasarkan tinjauan yang dibuat oleh JS sendiri sangat menyenangi YB ini. Mencari calon berwibawa di Lenggeng bukan mudah. Jangan sesuka hati meletakkan orang Dato Ishak di Lenggeng. Jika ini ini berlaku maka akan terus bergolak kepimpinan UMNO Negeri Sembilan sekira "Orang Sahak" diletakkan di Lenggeng.
Tranformasi bukan sekadar slogan. Ia perlu dipraktikkan.  Maka adalah lebih baik mengekalkan calon yang sedia ada kerana pihak pembangkang telah kehabisan peluru di Lenggeng. Walaupun Anwar Ibrahim dan Nik Aziz yang turun di Lenggeng, sekira YB Mustafa dikekalkan di Lenggeng, BN pasti menang.

05 di kuala klawang - Google Blog Search

05 di kuala klawang - Google Blog Search


BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di kuala klawang</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Apr 2013 12:02 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di kuala klawang</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Mar 2013 11:34 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

mayat tergantung menghantui pembangkang <b>di</b> <b>...</b> - Semut Hitam

Posted: 12 Mar 2013 08:45 AM PDT

Huh! Bahaya jugak ni. Nampak gayanya di Kuantan dah kena serangan Mayat Hidup. Semuanya akibat keceluparan Si Mayat Hidup tu jugak.

Siapa lagi kalau bukan Si Tian Chuak. Akibat kelantangan mulut dia yang tak berinsuran tu telah membangkitkan kemarahan rakyat.

Bagi menunjukkan kemarahan tersebut, patung berwajahkan Si Tian Chuak tu telah pun digantung baru - baru ni. Gempar jugak dibuatnya. Ingatkan mayat betul tadi.

Inilah akibatnya kalau ada mana - mana pihak yang tak reti bahasa dan tak tau nak menghormati orang ni. Ditegur cara baik, diorang tak nak dengar. Cara ini je yang menjadi.

Puak - puak Pakatan tu katanya tak puas hati dengan tindakan tersebut. Huh! Diorang tak puas hati apa pasal pulak. Bukan ke diorang jugak yang buat benda tu dulu?

Sebelum ni, diorang buat patung DS Najib dan TS Isa Samad dan disalib kat depan Pejabat Felda tu. Yang itu bukan tanda diorang tak hormat pada orang lain? Tolong la!!! Jangan setakat cakap je pandai. Kaji diri sendiri tu dulu baru nak salahkan orang lain!!!

Kemarahan orang ramai terhadap Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua berhubung kenyataannya yang mendakwa insiden pencerobohan pengganas di Lahad Datu, Sabah, hanya sandiwara UMNO belum reda dengan pelbagai pihak terus berhimpun dan membuat laporan polis. 

Di JELEBU, lebih 100 orang mengadakan demonstrasi bagi membantah kenyataan biadab Tian Chua sebelum membuat laporan terhadap pemimpin PKR itu di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Jelebu. 

Yang turut sama dalam demonstrasi di tapak Pasar Tani Kuala Klawang ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Klawang, Datuk Yunus Rahmat serta beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO). 

Di TANAH MERAH, lebih 300 ahli beberapa NGO Kelantan dan Felda Kemahang di sini, berhimpun bagi mendesak kerajaan mengambil tindakan tegas termasuk melucutkan kewarganegaraan Tian Chua. Mereka seterusnya membuat laporan polis. 

Kolonel Kehormat Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) Tanah Merah, Datuk Ir. Shahri Hassan berkata, kenyataan Tian Chua mempersendakan insiden pencerobohan pengganas di Lahad Datu memalukan dan mengguris hati rakyat negara ini. 

Di PASIR MAS, seramai 200 orang penduduk kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Gaal yang mewakili 15 NGO, berhimpun secara aman sambil membawa sepanduk dan membakar replika Tian Chua di luar pekarangan Balai Polis Bukit Yong dekat sini hari ini. 

Wakil NGO terbabit, Mohd. Ashari Daud berkata, penduduk membantah keras tindakan biadab Tian Chua itu kerana disifatkan sebagai berniat jahat. 

Di KAPIT, sekumpulan bekas anggota Iban Trackers dan ahli Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM) Cawangan Kapit mengadakan demonstrasi aman dan membuat laporan polis bagi menuntut Tian Chua memohon maaf di atas kenyataan biadab terhadap anggota keselamatan negara. 

Pengerusi PBTM Cawangan Kapit, Wilfred Billy Panyau berkata, tindakan Tian Chua yang mendakwa pencerobohan berdarah di Lahad Datu, Sabah sebagai sandiwara UMNO adalah keterlaluan. 

Di JOHOR BAHRU, seramai 50 orang penduduk Projek Perumahan Rakyat (PPR) Taman Desa Mutiara dan Pertubuhan Penyatuan Pembelaan Melayu Malaysia (PPPMM) membuat bantahan secara aman terhadap kenyataan biadab Ahli Parlimen Batu itu, semalam. 

Mereka yang mula berkumpul pada pukul 5 petang itu, membuat laporan polis sambil membawa sepanduk dan membakar patung yang dianggap sebagai Tian Chua.

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di kuala klawang</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Nov 2012 11:17 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Terowong Emas <b>di</b> Jelebu Bukan Dongeng | Hargaemas

Posted: 29 Oct 2012 08:21 PM PDT

lombong emas di pekan titi kuala klawang jelebu

JELEBU: Kerja menarah bukit di belakang pasar awam pekan Titi di Kuala Klawang, di sini, sejak awal tahun ini membawa penemuan empat terowong di situ yang menurut penduduk, dianggap sebagai kisah dongeng sebelum ini kerana lokasi sebenarnya tidak pernah diketahui dengan terperinci.

Sejak puluhan tahun lalu, kisah terowong berkenaan hanya diceritakan generasi tua di pekan didiami kira-kira 20,000 penduduk itu, namun tiada pihak tampil untuk melakukan kajian.

Tinjauan mendapati empat terowong itu terletak berasingan dengan setiap satu dibina kemas dengan dinding dibuat daripada batu dan boleh dimasuki secara berdiri oleh orang dewasa.

Beberapa penduduk yang ditemui mendakwa terowong itu mungkin dibuat pencari emas berdasarkan kewujudan beberapa lombong sekitar kawasan itu dan menolak ia mempunyai kaitan dengan kegiatan pengganas komunis Penoreh getah, Siow Yoke Kim, 54, berkata generasi tua di pekan itu pernah bercerita mengenai terowong untuk mencari emas, namun tidak menyatakan lokasinya sehingga awal tahun ini, ada pihak menarah bukit di belakang pasar.

"Kami terkejut kerana terowong yang diceritakan itu terletak di belakang pasar yang penduduk kunjungi setiap hari.

"Saya percaya terowong itu dibuat pencari emas, malah jalan utama pekan ini dinamakan 'Kim Loong' atau naga emas dalam dialek Hakka," katanya ketika ditemui, semalam.

Peniaga, Lee Ah Chai, 51, pula mengaku pernah memasuki terowong itu, tetapi mendapati lubang itu terlalu panjang.

"Saya tidak masuk terlalu dalam kerana bimbang terowong runtuh. Pihak berkaitan terutama pengkaji sejarah wajar melakukan kajian terperinci bagi memastikan sejarah sebenar terowong itu sama ada digali oleh pelombong emas atau mempunyai kaitan dengan aktiviti komunis," katanya yang menolak kemungkinan terowong itu digali pengganas komunis.

05 di port dickson - Google Blog Search

05 di port dickson - Google Blog Search


Coretan Azee: Apartment untuk Disewa <b>di Port Dickson</b>

Posted: 10 Apr 2013 04:47 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Apartment untuk Disewa di Port Dickson. Assalamualaikum. Aku nak cerita pasal ... Owner dia pun tersangat lah okay. Pertanyaan lanjut atau nak sewa boleh contact number di atas ye.. Selamat bercuti di Port Dickson ^^ ...

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search


thepartykru: princess barbie party <b>di nilai</b>, <b>negeri sembilan</b>

Posted: 09 Apr 2013 08:52 PM PDT

Candy Buffet, Choc Fountain, 100 goodie packs, Buffet Background, Printable, Table Cloth
Extra 100 choc moist cupcakes
To order sms/whatsapp ONLY 0129061272.saluran air kumbahan tersumbat <b>di</b> putra mahkota, <b>nilai</b>, <b>negeri</b> <b>...</b>

Posted: 11 Apr 2013 05:30 PM PDT

Seorang pelangan dari Putra Mahkota, Nilai, Negeri Sembilan telah menghubungi saya. Masalah yang dihadapi oleh beliau ialah saluran air kumbahan tersumbat. Air dari sinki dibilik air juga tidak boleh mengalir keluar dengan lancar kerana floor trap utama tersumbat. Sebelum ini saya telah pernah menyiarkan beberapa entri mengenai saluran air kumbahan tersumbat  di sinisini dan sini.
Gambar 1 - sinki di tandas tersumbat. Proses mengeluarkan air dari sinki menggunakan baldi sebagai bahan tadahan.
Gambar 2 - apabila air dipasang floor trap dipenuhi air dan lambat mengalir. Walaupun beberapa kali ia dipam menggunakan rotan namun masih belum mengalir keluar dengan lancar.
Gambar 3 - proses ini agak rumit kerana lelemak yang terdapat dalam floor trap agak tebal. Pekerja saya terpaksa menggunakan batang saluran paip bagi  menghancurkan lelemak tersebut. Setelah itu air panas dicurahkan ke lubang floor trap tadi bagi mencairkan lelemak tersebut.
Gambar 4 - setelah melakukan proses tadi berulang kali barulah segala kekotoran dan lelemak cair itu keluar. Ia juga mengeluarkan bau-bauan yang amat busuk. 
Gambar 5 - ini adalah proses membersihkan lantai yang tadinya dipenuhi kekotoran dan lelemak cair.

Gambar 6 - lantai dapur yang sudah dibersihkan.

TIPS:
 Floor trap hendaklah selalu di siram dengan air panas sekurang-kurangnya 2 minggu sekali. Jangan membuang minyak kedalam sinki. Ia akan membeku apabila  sejuk dan akan menyempitkan saluran kumbahan itu. Pastikan floor trap sentiasa tertutup supaya benda-benda keras seperti cawan plastik, sabun mandi dan  sebagainya tidak terjatuh kesitu.05 di linggi - Google Blog Search

05 di linggi - Google Blog Search


Bilboard PRU Keadilan <b>di Linggi</b> runtuh, dipercayai perbuatan khianat!

Posted: 11 Apr 2013 09:52 PM PDT

Belum pun bermula PRU-13 telah berlaku perbuatan khianat merobohkan billboard atau papan siaraya PRU-13 kepunyaan Keadilan di Kampung Tampin Kiri, Linggi.
Ini bukti jelas suatu ketakutan pihak Umno-BN terhadap kemaraan PR. Tindakan tidak demokrasi ini melambangkan sikap samseng pihak lawan dan tidak menghormati hak berpolitik. 
Lebih menyakinkan bahawa ini adalah perbuatan khianat dengan terdapat kesan tayar kenderaan dipercayai lori berhampiran runtuhan tersebut. Adalah mustahil ia akan runtuh dengan mudah jika ditiup angin kerana bilboard tersebut telah dipasang dengan besi pada tiang billboard.

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di linggi</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Apr 2013 07:17 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di linggi</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Mar 2013 07:50 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Cetusan Mukara: <b>Linggi</b> Bukan Kubu Kuat Umno-BN

Posted: 16 Oct 2012 03:11 AM PDT

Linggi amat sinonim dengan sejarah Negeri Sembilan. Ia merupakan antara kawasan terawal yang wujud di negeri ini sejak kurun ke-15 lagi iaitu ketika era Kesultanan Melaka (1400-1511). Linggi juga merupakan antara dun terawal yang wujud di Negeri Sembilan sejak PRU 1955 dan masih kekal hingga kini.
Tokoh politik ternama yang datang dari Linggi adalah Dr. Muhd Said Muhammad (gambar) yang menjadi Menteri Besar pertama Negeri Sembilan melalui pilihanraya selepas Malaya merdeka pada tahun 1957. Sebelum merdeka, Negeri Sembilan mempunyai lima orang Menteri Besar.
Tan Sri Isa Samad juga antara tokoh kontroversi yang pernah menjadi wakil rakyat Linggi antara yang paling lama. Beliau mewakili kawasan ini sejak tahun 1982 hingga 2004.
Walaupun pada PRU 1955, Umno menang tanpa bertanding di Linggi melalui calonnya, Dr Muhd Said Muhammad, kedudukan Umno di Linggi telah berjaya digugat oleh DAP pada PRU 1969. Ketika itu calon DAP, Dr A. Soorian telah menang di Linggi. Ia bukan sahaja berlaku di Linggi tetapi seluruh Parlimen Port Dickson (kini Telok Kemang) yang memperlihatkan calon Umno tewas di Si Rusa dan Pasir Panjang. DAP telah meletakkan calon Melayu di Pasir Panjang dan Si Rusa.
Suasana PRU 1969 itu seakan kembali berulang pada PRU 2008 apabila Pakatan Rakyat memenangi Parlimen Telok Kemang, termasuk Dun Chuah, Lukut dan PD Bandar. Umno-BN hanya memenangi Dun Bagan Pinang dan Linggi.
Faktor undi pos menjadi pemangkin utama kemenangan Umno di Bagan Pinang dan Linggi. Jika tanpa bantuan undi pos ditambah dengan kelemahan gerak kerja dan personaliti calon-calon PR, ada kemungkinan kedua-dua Dun tersebut turut disapu oleh PR.
Walaupun sokongan pemilih Melayu di peringkat nasional kepada PR sekitar 16 hingga 23 peratus, namun di Linggi sokongan pemilih Melayu adalah 27.99 peratus. Manakala sokongan pemilih Cina adalah 65 peratus dan India (56%)
Tanpa bantuan Undi Pos, Umno hanya memenangi Linggi dengan kelebihan 985 undi sahaja. Namun dengan penokokan bilangan undi pos, Umno telah menggandakan kelebihan kemenangan dengan memperolehi majoriti sebanyak 1,575 undi!
Jika Undi Benar (tolak undi rosak & undi pos), calon Umno-Ismail Taib memperolehi 4,697 undi (55.86%), manakala calon Keadilan-Ramlan Roes mendapat 3,712 undi (44.14%). Peringkat parlimen, calon Keadilan-Dato Kamarul Baharin Abbas menang di Linggi. Beliau menang di beberapa daerah mengundi majoriti Melayu seperti Kampong Sungai Raya, Linggi dan Kampong Pengkalan Durian dengan perolehan undi yang memberangsangkan.
Andainya 'mood' yang diterima oleh calon Keadilan peringkat Parlimen Telok Kemang berlaku di peringkat dun, ada kemungkinan ketika itu Keadilan menang di Linggi. 
Daerah Mengundi majoriti Cina dan campuran memberi kemenangan kepada Keadilan di Linggi waktu  iaitu Ayer Kuning, Ladang Sengkang dan Pengkalan Kempas. Namun agak mengejutkan calon Keadilan turut menang di daerah mengundi majoriti Melayu iaitu Kampong Pengkalan Durian yang diterjemahkan melalui peratus sokongan Melayunya kepada PR adalah 31 peratus! Ada sentimen khusus atau ombakan politik tertentu yang telah dicetuskan oleh PR di kawasan itu yang mempengaruhi pemilih Melayu.
Keadilan Negeri Sembilan dilihat mempergiatkan gerak kerja di Linggi sejak akhir 2011 lalu sebagai usaha memenangi Linggi dalam PRU-13 yang akan datang. 
Tumpuan khusus di Bandar Baru Sunggala dan lain-lain kawasan majoriti Melayu dipergiatkan. Kemenangan di peringkat Parlimen Telok Kemang telah banyak membantu gerakan menembusi kubu kuat Umno di seluruh Linggi. 
Keyakinan untuk menang di Linggi sangat tinggi dan kawasan ini menjadi dun tumpuan Keadilan Negeri Sembilan bagi menggandakan kemenangan di seluruh Telok Kemang. Pemansuhan Undi Pos dan digantikan dengan Undi Awal dijangka mampu menarik sokongan pemilih tentera sekurang-kurangnya 40 peratus dapat diraih oleh PR akan datang.
Andaian dengan kemenangan di beberapa daerah mengundi dikekalkan dan dipertahankan sambil menokok sokongan di Bandar Baru Sunggala dan Pasir Panjang, kemungkinan kemenangan mampu dijangkau oleh Keadilan. 
Ada perkhabaran menyebut bahawa wakil rakyat Linggi sekarang-Ismail Taib bakal ditukar dengan calon baru. Ada yang rambang menyebut Ketua Pemuda Umno Bahagian Telok Kemang-Mohd Faizal Ramli dan Datuk Mansor Ibrahim diletakkan sebagai calon baru untuk Linggi. Ada juga calon Wanita, Puan Arah Hj Abu Bakar turut dikatakan berhasrat untuk bertanding sebagai calon. Beliau diceritakan telah menanti sejak sekian lama untuk menjadi calon Linggi yang juga merupakan Ketua Wanita Umno Cawangan Bandar Baru Sunggala dan AJK Umno Bahagian Telok Kemang.
Keadilan pula dikatakan bakal meletakkan seorang profesional yang merupakan anak jati Linggi sebagai calon. Malah menurut sumber, sayap Keadilan-AMK turut menamakan beberapa nama untuk diletakkan sebagai calon di Linggi. Senarai calon cadangan yang ditampilkan oleh Keadilan Negeri Sembilan di Linggi kali ini adalah terdiri daripada anak jati dalam Dun Linggi.

Situasi pertarungan akan menjadi lebih menarik dan sengit kerana Umno mempertaruhakn calon berpengaruh dan orang lama bahagian, manakala Keadilan mempertaruhkan profesional atau anak muda dalam menampilkan wajah baru, segar dan perubahan.

Dalam merealisasikan matlamat menang 24 dun dan menawan Negeri Sembilan PRU-13 ini, Linggi menjadi antara dun yang diletakkan dalam Misi 24 itu. Semoga gerak kerja dan kesepakatan politik PR di Telok Kemang mampu menzahirkan kemenangan tersebut. Jika tidak, Umno akan terus bertahkta di Linggi. Penegasan yang harus diketahui bahawa Linggi bukan lagi kubu kuat Umno!

05 di kuala pilah - Google Blog Search

05 di kuala pilah - Google Blog Search


10 ribu rai TS Anwar Ibrahim <b>di Kuala Pilah</b>.. bravo ~ Gendang Perang

Posted: 08 Apr 2013 12:00 AM PDT

Ini pula adalah gambar sambutan kepada TS Anwar Ibrahim di Kuala Pilah semalam.Kebangkitan rakyat Kuala Pilah! Hampir 10 ribu orang Kuala Pilah di ceramah PR bersama Dato Seri Anwar Ibrahim! Yang hadir 90% orang Melayu..
Ketika TS Anwar berhujah di Kuala Pilah, anak kesayangannya iaitu Nurul Izzah pula berceramah di Bangsar. Sehebat bapanya, Nurul Izzah disambut ribuan penduduk/pengundi Lembah Pantai.
Saksikan Nurul Izzah di 

Nurul Izzah lebih 'HOT' daripada bapanya

pru 13 : hanya 30 orang hadir ceramah anwar <b>di kuala pilah</b> malam <b>...</b>

Posted: 13 Apr 2013 10:08 AM PDT

Homestay/Rumah Tumpangan untuk penginapan keluarga. 15 minit dari exit Tol Ayer Keroh, 15 minit dari Bandaraya Melaka, Menara Taming Sari, Bandar hilir, 15 minit dari pasaraya besar Mydin, JJ, 15 minit dari zoo, Taman Buaya, Botanical Garden dll, 25 minit dari Pantai, berdekatan restoran, kedai dobi, parking kereta berbumbung, porch yang luas, 3 bilik air-cond, 2 bilik air.
Harga RM150.00 sahaja.
SILA HUBUNGI 019-682 1318 SEGERA.

TABUNG BANGUNAN & AKTIVITI PAS KAWASAN BUKIT KATIL Infaq@Derma untuk Tabung Bangunan dan aktiviti PAS Kawasan Bukit Katil.

PAS Kawasan memerlukan kira-kira RM350,000 lagi untuk menyiapkan bangunan yang sedang dibina sekarang.

Sila bank-in infaq@derma anda ke akaun Bank Islam akaun no : 04015010048965. Cek atas nama : PAS KAWASAN BUKIT KATIL. Sila maklumkan sebarang infaq@derma melalui sms/call atau email kepada : 016-660 9767 atau email bukitkatil@gmail.com
Catatan ini ku nukilkan sebagai kenang-kenangan buat diriku yang bergelar seorang cucu, anak, suami, ayah dan hamba sebuah perjuangan.
CATATAN 1 - 080213

Aku dilahirkan kira-kira 10 tahun selepas kemerdekaan. Desaku jauh dipedalaman walaupun lokasinya hampir betul-betul di tengah-tengah Semenanjung Tanah Melayu.

Entah apa silapnya desaku, daerahku tidak dibangunkan walaupun aku dikhabarkan bahawa dahulunya daerahku adalah ibunegeri kepada negeri Tok Bahaman dan Mat Kilau ini.

Malah sekolah yang tertua dan tersohor di negeri Darulmakmur iaitu 'Clifford School' atau terkenal dengan panggilan 'Sekoloh Kliped' tersergam di daerahku. Di situ pembesar-pembesar negara antaranya Tun Razak bersekolah.

Aku tidak bersekolah tadika. Seingatku tidak pernah pun aku mendengar perkataan itu. Entah apalah maksud tadika ....aku pun kurang arif pada masa kecilku.

Pagi-pagi aku bangun membuka tudung saji menyelongkar apa yang ada. Bondaku awal-awal lagi sudah keluar berbakti kepada tanah. Kekadang bondaku menjadi 'pegawai' di kebun getah, 'menulis' di pohon-pohon getah mencari sesuap nasi. Kekadang bondaku memantau tanaman sayur-sayuran, cabai (cili - orang Utara panggil cabai). Pekan Sehari hari Ahad bonda akan pasarkan apa yang patut.

Ayahku biasalah ......pagi-pagi lagi sudah membakar besi untuk diketuk menjadi parang dan pisau. Bukan sedikit jasanya kepada orang kampung ....pisau, parang, golok, pedang, pisau getah dan sebagainya menjadi tajam dan sedap digunakan sebaik mendapat 'service' dari ayahku. Alatan yang baru juga dibuat dan dijual. Pekan Sehari hari Ahad menjadi 'pusat' untuk ayahku memasarkan produknya disamping menghantar barangan yang dibaiki kepada pemiliknya.

bersambung ................

05 di lukut - Google Blog Search

05 di lukut - Google Blog Search


banyak strike kosong <b>di</b> kelong pozi <b>lukut</b> - cerita pakej jenahak <b>...</b>

Posted: 31 Mar 2013 03:15 AM PDT

Sebenarnya group ni tidak masuk melalui pakej, tetapi oleh kerana ada kenalan yang minta tolong maka aku pun sudi2kan diri memandangkan aku pun masih dalam cuti sekolah. Salah satu yang aku kenal ialah Nafis. Mereka yang semuanya dari Alor Gajah Melaka. Ada yang pernah menaiki kelong melalui pakej aku.
Apabila berada di atas kelong, semua pemancing hanya berminat menggunakan umpan udang hidup seekor dan tamban hidup sahaja. Memang besar hajat dia orang ni kerana tak ada sorang pun yang sudi melayan anak2 bebolos, semuanya na mancing ikan2 besar sahaja. 
Air mula pasang pukul 2 petang. Dalam pukul 5 petang aku meminta semua pemancing menggunakan umpan udang hidup memandangkan air sudah pasang separuh. Aku target daun baru dan ebek sudi menjamah umpan memandangkan arus sudah semakin besar dan laju. Tetiba joran aku yang mengena dan seekor susu melambung menampakkan diri tetapi sayang rabut. Tidak lama kemudian, joran Nafis pula mengena dan seekor daun baru bersaiz hampir sekilo dinaikan. Dalam masa yang tedekat 2 joran lagi melengkung di sentap tetapi kosong sahaja kerana rabut lagi. Berdasarkan cara sentapan, aku mengagak ebek yang meragut umpan. 
Pada malam tu, pemancing menggunakan umpan ikan tamban hidup tetapi hampa sahaja kerana tiada sentapan langsung. Aku yang keletihan tidur awal. Keesokan pagi awal2 lagi aku meminta semua pemancing menggunakan umpan udang hidup. Ada 3 kali strike ikan susu tetapi semuanya kosong kerana rabut lagi. Ikan susu hanya menampakan diri apabila melambungkan badan apabila terkena mata kail tetapi semuanya rabut selepas melompat beberapa kali. Dalam duduk membangau, tetiba salah satu joran aku melengkung dan tali utama keluar laju. Aku terus bergegas menyentak joran. Walaubagaimanapun, perlawanan aku tidak lama apabila tali perambut putus dikerjakan baracuda. Apa nasib kami semua pada hari ini memandangkan banyak sentapan yang rabut sahaja. Dalam diam2 salah seorang pemancing menaikan sekor tetanda berumpankan udang hidup. Oleh kerana tiada sentapan, kebanyakan pemancing menghabiskan masa melayan apolo anak2 tamban yang banyak.
05 di bahau - Google Blog Search

05 di bahau - Google Blog Search


Roti Telur Kentang <b>Di Ampangan</b>, Seremban

Posted: 28 Oct 2012 12:22 PM PDT

Sejak menjak ni asyik bercerita pasal makan jer. Siap dah buat kategori khas untuk makan. Hehe. Saya sebenarnya nak berkongsi mengenai tempat-tempat makan menarik yang telah disinggah. Didapati menulis tentang makan-makan ni lebih senang dan dapat kepuasan kat blog ni. Mungkin boleh kenyang kot.

Kali ini nak cerita sikit pasal menu Roti Telur Kentang. Menu ni takat buat kat rumah pun boleh. Tapi kalau malas sangat, anda boleh lah singgah di Gerai Roti Telur Kentang yang terletak di Benteng, Ampangan. Kalau dah sampai Ampangan tu, kalau perasan gerai makan banyak-banyak tu, itulah yang dinamakan Benteng. Kenapa Benteng? dulu ada dengar cerita tapi dah tak ingat.

Gerai Roti Telur Kentang ni sebenarnya agak terkenal. Gerai simple jer, tapi menu boleh tahan. Kalau hari minggu, tempat duduk pun susah nak dapat. Di buka bermula petang hingga lah ke tengah malam, tak silap saya, pukul 1 pagi pun saya pernah ke sana. Di gerai ini anda boleh custom set makanan anda. Itulah yang istimewanya.

Sebagai contoh, anda memesan Roti Telur Kentang, anda juga boleh menambah nugget, burger, atau daging burger sahaja. Itu sebagai contoh, jika anda tidak mahu Roti Telur anda boleh memesan lain-lain kombinasi. Saya biasanya memesan Roti Telur Kentang bersama nugget, nugget yang diberikan adalah sebanyak 4 keping(ke biji?). Nak cakap tentang rasa, roti telurnya memang best, kentang adalah kentang potongan Crinkle. Nugget tak pasti jenama apa, tapi dari segi rasa pasti tidak mengecewakan. Anda dihidangkan bersama-sama sos dan juga mayonis.

Tetapi gerai ini bukan lah gerai menyediakan makanan Western. Jika anda nak makan Chicken Chop, Lamb Chop atau sebagainya, gerai ini bukan gerai yang tepat. Saya rasa gerai ini menyasarkan makanan yang ringkas dan mudah seperti saya dinyatakan di atas. Jika anda nak singgah, bolehlah merujuk koordinat di bawah. Selamat mencuba.

Gerai No. 45 Roti Telur Kentang, Benteng Ampangan
Koordinat: 2.724087,101.961804

Untuk makluman medan selera dimana terletak gerai Roti Telur Kentang ini telah berpindah ke tapak sementara berikutan proses menaiktaraf medan selera yang lama. Tapak sementara tersebut hanya jarak beberapa meter dari medan selera asal. Terdapat tanda arah di situ untuk panduan anda.

05 di gemencheh - Google Blog Search

05 di gemencheh - Google Blog Search


“Air masuk rumah,bumbung sudah terbang” – tangisan penduduk <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 25 Mar 2013 10:17 PM PDT


244GEMAS – "Makcik tinjau hadapan rumah bila terdengar pokok tumbang, namun sebaik makcik berpusing ke belakang, makcik dapati sebahagian bumbung rumah sudah diterbangkan angin," luah Suraidah Tawal, 56, ketika ditemui di kediamannya di Taman Sentosa, dekat sini, semalam.

Dalam kejadian kira-kira 7.20 petang itu, hujan lebat dan angin luar biasa mengakibatkan 42 kediaman iaitu Taman Sentosa, 28 rumah; Taman Desa Permai Gemas (6) dan Pasir Besar (3) termasuk Surau Taman Sentosa terjejas.

Suraidah berkata, ketika kejadian dia sedang membaca surat khabar sementara suaminya, Mohd Lamsah Tawal, 72, sedang menunggu untuk pergi bekerja sebagai pengawal keselamatan di Pekan Gemas.

"Mujur suami makcik belum pergi kerja lagi. Selepas itu, kami bergegas menutup perabot di dalam rumah namun kudrat kami tidak mampu menyelamatkan barangan dan banyak perabot rosak.

"Sepanjang makcik menetap di sini sejak 26 tahun lalu, kejadian seumpama ini sudah dua kali berlaku. Bagaimanapun, kejadian terbaru adalah yang terburuk pernah kami alami," katanya.

Susulan bencana itu, Setiausaha Barisan Nasional Bahagian Tampin, Hanafi Deris hadir bagi menyampaikan sumbangan Parlimen Tampin.

Sementara itu, Rohani Ahmad, 56, dari Taman Desa Permai Gemas berkata, kepulangan mereka sekeluarga dari Bangi, Selangor kira-kira jam 7.40 malam semalam, disambut dengan hujan lebat dan air memenuhi ruangan rumah.

"Sebaik membuka pintu rumah, makcik lihat air sudah memenuhi rumah dan ini adalah kejadian ribut paling buruk pernah makcik alami," katanya. – SH


umno <b>di gemas</b>, negeri sembilan sudah lemas <b>...</b> - Omak Kau!!!!

Posted: 27 Jan 2013 10:15 PM PST


Umno Gemas sudah lemas!!!!... itulah ungkapan yang paling sesuai Omakkau luahkan apabila melihat sambil mengamat rakaman gambar DSAI bersantai bersila bersama rakyat di Ceramah Jelajah Merdeka Rakyat di Pasir Besar, Gemas, Negeri Sembilan malam tadi 27hb Januari 2013.

Propanganda pasal Kalimah Allah dan pemergian Najib Razak ke Gaza langsung tidak menyumbang kekurangan sokongan rakyat kepada Pakatan rakyat pimpinan DSAI.

Sayugia diingatkan.. Gemas adalah antara daerah kubu UMNO paling kuat di Negeri Sembilan.

Itu dulu.. kini semuanya sudah berubah... Rakyat sudah mau melakukan perubahan.

Tiada gentar dengan ugutan dan sekatan... Tidak mudah termakan dengan umpan BR1M.. Tidak mudah terpengaruh dengan fitnah Utusan, Berita Harian, TV3 dan RTM.

Rakyat cerdik UMNO pasti sakit... Rakyat bersatu UMNO mati kutu.

Lagi difitnah lagi ramai rakyat berhijrah... lagi kuat ditohmah lagi berazam rakyat mau lihat UMNO rebah.

Ceramah Anwar dihadiri 2000 hadirin <b>di Gemas</b>, Apa kata Anwar <b>...</b>

Posted: 27 Jan 2013 09:11 AM PST

Pekan Pasir Besar Gemas, 27 Januari 2012, Anwar malam tadi menuduh terikat dengan keputusan Presiden PAS Hadi Awang mengenai kebenaran menggunakan kalimah Allah dan menegaskan PR masih berpendirian membenarkan kalimah Allah digunakan masyarakat Bukan Islam kerana ia telah diputuskan semasa mesyuarat PR yang dihadiri beliau, Hadi Awang dan Pemimpin DAP. Kenyataan beliau ini didengari dan disaksikan lebih 2000 orang yang hadir mahu mendengar penjelasan beliau di Gemas malam tadi.
Beliau yang sekali lagi menolak PAS dengan mengatakan Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR) di Kuala Lumpur dihadiri 200,000 orang meskipun lidah rasmi PAS iaitu HARAKAH menyatakan bahwa HKR dihadiri 700,000 orang. Jangkaan pemerhati luar mendapati HKR dihadiri lingkungan 30,000-45,000 Sahaja. 
Dalam menyerang isu AES, seperti biasa, menuduh UMNO dan kroni-kroni UMNO memakan hasil saman AES tanpa pembuktian. Anwar sepatutnya mengemukakan apakah langkah Pakatan Pembangkang untuk mengurangkan kadar kemalangan jalanraya hasil cambahan fikiran pakatan pembangkang tanpa menggunakan AES bukannya memberikan pertuduhan bodoh yang dangkal dan bersifat fitnah.
Kalau Kerajaan guna AES untuk kurangkan kemalangan dan saman, pembangkang syorkan guna apa? itulah persoalan yang perlu dijawab oleh Anwar bukan jawapan yang membabi buta.  myhomesoil- 
anwar meroyan depan 2000 orang penyokong seluruh NSDK! WOW! 

ads