Isnin, 11 Julai 2011

05 di juasseh - Google Blog Search

05 di juasseh - Google Blog Search


PAKATAN RAKYAT N15 DUN <b>JUASSEH</b>: Kebangkitan Rakyat Semakin Membuak <b>...</b>

Posted: 09 Jul 2011 11:36 AM PDT


SIAPAKAH WANITA BAJU PUTIH INI??!!..RUPANYA SEPERTI ANAK BEKAS PERDANA MENTERI MALAYSIA: Bersih bukan untuk parti politik tapi tuntutan perbersihan kepincangan sistem SPR

Penangkapan 1,667 orang dalam satu perhimpunan massa semestinya satu rekod baru yang dicipta,kerajaan Najib Razak, malah beberapa pimpinan utama Pakatan Rakyat termasuk Anwar Ibrahim, Khalid Samad (ahli parlimen Shah Alam) tercedera semasa polis menyuraikan perhimpunan dengan melepaskan gas pemedih mata, di KL Sentral. Terbaru, seorang peserta yang berusia 59 tahun meninggal dunia kerana sesak nafas disebabkan terhidu gas pemedih.

Hampir semua tokoh utama dalam PAS dan PKR ditangkap, seperti Abdul Hadi Awang, Mohamad Sabu, Azmin Ali, Tian Chua, Fuziah Salleh, Mahfuz Omar, Salahuddin Ayub dan lain-lain. Pengerusi BERSIH 2.0 Ambiga Sreenevasan yang disenarai sebagai 91 orang yang dilarang masuk ke beberapa kawasan di Kuala Lumpur hari ini, juga ditangkap. Senarai ini sudah cukup untuk menjelaskan sikap kerajaan dan strategi polis untuk berdepan dengan perhimpunan ini.

Meskipun dijadualkan secara rasmi di Stadium Merdeka pada jam 2 petang, namun perarakan bermula dengan lebih awal, memandangkan penangkapan telah dimulakan sejak awal pagi lagi. Kira-kira 1,000 orang mengiringi pemimpin PAS Hatta Ramli, untuk berarak dari lorong berhampiran Masjid Jamek, menuju ke Menara MayBank, pada kira-kira 12.50 tengah hari.

Kemuncak: 50 hingga 60 ribu orang

Kumpulan manusia ini semakin mengembang saiznya sepanjang perarakan, dan mereka singgah di depan Menara MayBank berhampiran Pudu Raya. Dua kumpulan lagi, satu dari Pudu Raya dan satu lagi dari Jalan Petaling, bertemu dengan kelompok manusia di Menara MayBank, pada kira-kira jam 1 petang.

Hatta Ramli terus berucap, menyeru mereka yang masih mempunyai T-shirt kuning BERSIH 2.0 untuk memakai baju tersebut. Sebelum ini, polis menangkap mereka yang berpakaian kuning di sekitar pusat bandar, sejak awal pagi, malah mereka yang tidak berpakaian kuning juga ditangkap.

Lautan manusia mencecah antara 50,000 hingga 60,000 pada kemuncaknya, walaupun pihak polis hanya menganggarkan 5,000 hingga 6,000 orang. Pada masa yang sama, satu perhimpunan dengan ribuan orang juga diadakan di sekitar KLCC. Jika dijumlahkan secara keseluruhannya, bilangan orang yang menyertai perhimpunan BERSIH 2.0 boleh dikatakan lebih besar daripada perhimpunan BERSIH pada 10 November 2007. Malah, apa yang menarik, lebih ramai peserta Cina dan India, yang rata-rata dari golongan muda terlibat dalam perhimpunan ini, berbanding perhimpunan pada tahun 2007.

Gas pemedih mata dan meriam air berkimia

Polis dan FRU tiba di Menara MayBank pada kira-kira jam 1.30 petang. Meriam air berkimia dan gas pemedih mata ditembak secara bertalu-talu ke arah peserta perhimpunan. Sekumpulannya berlari ke arah Jalan Petaling, dan satu lagi kumpulan berlari menuju ke arah Pudu. Tangkapan dilakukan, tahanan digari dengan tali plastik, malah kekerasan digunakan sehingga terdapat tahanan yang berdarah di bahagian kepalanya.

Pemerhatian wartawan mendapati sesetengah anggota FRU menembak gas pemedih secara mendatar menghala ke kelompok manusia, dan bukannya menghala ke atas jika diikut peraturan. Angin yang berbaur dengan gas pemedih menyebar secara luas dalam masa yang singkat apabila helikopter terbang dengan lebih rendah ketika itu.

Kelompok orang kemudian berlari ke arah Hospital Tong Shin, dan sesetengah pula berlari untuk berkumpul di sekitar Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor. Bekas Naib Presiden PKR Sivarasa Rasiah dan Timbalan Setiausaha Agong Ngeh Koo Ham cuba berunding dengan pihak polis. Menurut Sivarasa Rasiah, pihaknya meminta polis membuka Jalan Sultan, supaya peserta boleh bersurai secara aman, dan permintaan ini disetujui peserta perhimpunan.

Bagaimanapun, polis akhirnya tidak bersetuju dengan cadangan tersebut, malah Sivarasa Rasiah diheret oleh polis. Polis melepaskan meriam air, dan peserta perhimpunan melarikan diri ke dalam hospital. Polis kemudiannya masuk ke dalam hospital untuk menangkap peserta perhimpunan.

Dengan ini, polis semakin menguasai keadaan di depan Hospital Tong Tsin, selepas menguasai kawasan di Menara MayBank pada kira-kira jam 2.30 petang. Peserta perhimpunan bersurai secara aman pada kira-kira jam 4 petang.

Tiada molotov cocktail

Meskipun dikhabarkan bahawa ada orang yang akan menggunakan senjata dan molotov cocktail untuk mencetuskan huru-hara, namun ramalan ini tidak "menjadi kenyataan". Sebagaimana yang diperhatikan wartawan, ada peserta perhimpunan yang menghulurkan garam kepada anggota polis, sebagai penawar apabila terkena gas pemedih mata.

Malah, mengikut pengamatan wartawan, peserta perhimpunan yang dibasahi air kimia dan gas pemedih, masih beratur untuk membeli air di sesetengah kedai, yang berniaga hari ini. Tiada huru hara yang berlaku, dan tiada serangan keganasan terhadap polis. Sebaliknya, polis ditemui memukul dan menyepak peserta perhimpunan yang telah ditahan.

Khairy ditangkap

Sementara itu, Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin yang mengepalai perhimpunan PATRIOT, juga ditangkap polis. Perhimpunan PATRIOT yang bermula dari Jalan Bukit Bintang, menarik penyertaan kira-kira 200 orang sebagaimana yang dilaporkan.

Sebelum itu juga Polis telah mula membuat sekatan di sekitar jalan utama yang memasuki bandar Kuala Lumpur, sebagai persediaan untuk menghalang perhimpunan BERSIH 2.0. Malah, mulai jam 11 malam, telah dikhabarkan bahawa polis meronda dan menyemak dari bilik ke bilik di hotel-hotel sekitar Lembah Klang.

Ahli Jawatankuasa Hak Asasi Majlis Peguam Malaysia, H.R.Dipendra yang menginap di Hotel Swiss, Jalan Tunku Abdul Rahman, memberitahu bahawa polis mula menyemak dari bilik ke bilik di situ pada kira-kira jam 11, malam tadi.

Menurut H.R.Dipendra, dua orang anggota polis lelaki dan dua orang polis wanita mengetuk pintu bilik di hotel yang beliau menginap. Bilik yang bertentangan dengan biliknya disemak. Bagaimanapun, polis tidak menyemak biliknya, dan beliau juga tidak tahu sebab polis berbuat demikian.

Di samping itu, ahli parlimen Serdang Teo Nie Ching memaklumkan dalam Facebooknya bahawa Hotel Subang Valley yang didiami ADUN Ayer Keroh, Khoo Poay Tiong juga disemak polis. Polis masuk menyemak biliknya, namun tidak berbuat apa-apa. Beliau mempercayai ini kerana biliknya tidak mempunyai baju "BERSIH". Penginapan Chqu Bad juga tidak ketinggalan di buru.

Tian Chua menyanggah hujah jejaskan ekonomi

Demikianlah perbualan dalam rancangan "Soaring Pegasus", Durian FM tempohari. Naib Presiden PKR merangkap ahli parlimen Batu, Tian Chua diundang ke rancangan untuk membincangkan isu perhimpunan BERSIH 2.0, yang bakal berlangsung pada 9 Julai 2011. Tian Chua juga tersenarai sebagai antara individu yang dihalang menghampiri beberapa kawasan komersial dalam wilayah Kuala Lumpur pada 9 Julai, menurut perintah larangan majistret.

KeyKok membangkitkan hujah bahawa "demonstrasi jalanan bakal menimbulkan ketakutan pelabur, lantas menjejaskan ekonomi negara". Ketika menyanggah hujah sebegini, Tian Chua sebaliknya menuding jari kepada pendekatan polis mengendalikan perhimpunan jalanan. Tian berkata, situasi perhimpunan tidak berbeza dengan Marathon, di mana polis juga menyekat jalan utama untuk perjalanan acara tersebut.

Malah, Tian Chua berkata, seandainya polis tidak menyuraikan perhimpunan dengan gas pemedih mata, meriam air berkimia, maka 300,000 orang yang masuk ke kawasan Kuala Lumpur bakal menambah pendapatan peniaga tempatan. Beliau membuat perhitungan seandainya setiap orang memberi tiga botol air mineral, maka peniaga di Kuala Lumpur akan memperolehi pendapatan RM1 juta dalam sehari. "Itu belum kira nasi lemak, tambang pengangkutan dan sebagainya," selorohnya.

Tian Chua menyindir, apakah Menteri Pelancongan Malaysia Ng Yen Yen yang membuat promosi di seluruh dunia, mampu untuk membawa 300,000 orang ke Kuala Lumpur dalam sehari?

Ini bermakna BERSIH 2.0 petang semalam telah mencapai satu matlamat perhimpunan menuntut pilihan raya adil dan telus berjaya dipenuhi walaupun lebih seribu rakyat dan pemimpin ditahan polis manakala ribuan lagi ditembak dengan gas pemedih mata dan dipancut air berkimia.

bersih rally petaling street 090711Walaupun hasrat untuk menghantar memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin dihalang oleh ribuan polis bersenjata automatik di laluan ke Istana Negara, BERSIH 2.0 berjaya menyemat keperluan untuk pembaharuan proses pilihan raya disanubari kita semua.

Stesen televisyen Al-Jazeera melaporkan lebih 100,000 rakyat menyertai BERSIH 2.0 walaupun terpaksa menongkah pelbagai kezaliman polis dan pemerintah.

Tetapi, malangnya, seperti kata Pak Samad Said, beliau tidak pernah melihat tindakan Polis yang begitu kejam seperti yang terjadi dalam kejadian 9 julai ini. Dan yang lebih malang, seperti kata YB Nurul Izzah, polis secara sedar dan waras menembak gas pemedih mata betul – betul dihalakan kepada peserta perhimpunan, dan ini yang terjadi kepada DSAI. Baca dan lihat ini dan ini

Soalan

1. Adakah adanya arahan dari pihak atasan untuk menembak terus ke kepala bagi tujuan membunuh DSAI dalam perhimpunan ini ?

2. Siapakah yang membuat arahan tersebut ?

3. Adakah PM Najib yang membuat arahan menembak secara terus ke kepala DSAI ?

4. Adakah Menteri Dalam Negeri Hishamudin yang membuat arahan menembak secara terus ke kepala DSAI ?

5. Adakah KPN Ismail Omar yang membuat arahan menembak secara terus ke kepala DSAI?

6. Adakah TKPN yang membuat arahan menembak secara terus ke kepala DSAI?

Secara ringkas berikut adalah "harga" yang terpaksa dibayar oleh pendokong Bersih :
  • 1,667 orang ditahan termasuk Pengerusi BERSIH 2.0 Datuk Ambiga Sreenevasan dan ahli jawatankuasanya Maria Chin Abdullah. Lebih 250 yang lain ditangkap sebelum ini, termasuk enam di bawah Ordinan Darurat.
  • Turut cedera ahli parlimen Shah Alam Khalid Samad.
  • Kepimpinan utama PAS turut diberkas termasuk Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang, timbalannya, Mohamad Sabu serta dua naib presidennya, Sallehuddin Ayob dan Datuk Mahfuz Omar.
  • Ahli parlimen yang ditahan termasuk Tian Chua, RSivarasa, Azmin Ali, Fuziah Salleh (PKR) dan Ngeh Ko Ham (DAP).

Harga murah

Namun harga itu dianggap "murah" berbanding dengan mesej tajam yang dihantar oleh Himpunan BERSIH 2.0.

NONEPerkara paling memberangsangkan adalah hakikat bahawa ratusan ribu orang yang turun padang menyertai BERSIH merangkumi pelbagai kaum, khususnya Melayu, Cina dan India, menjadikan BERSIH sebuah gerakan rakyat dalam erti kata sebenarnya.

Kehadiran mereka membuktikan "kuasa rakyat" masih kuat membara di negara ini dan tidak mungkin ditenggelamkan dengan provokasi dan kekerasan polis serta pemerintah, walau sehebat manapun.

"Kebenaran akan sentiasa mengatasi kekejaman," kata Ambiga, sejurus sebelum beliau ditangkap oleh polis dan dibawa ke suatu lokasi yang tidak diketahui.

NONEBeberapa "adegan-adegan" BERSIH 2.0 akan sentiasa terpahat dalam sejarah negara ini.

Contohnya: ribuan rakyat berbilang kaum bersilang tangan, membentuk saf berjalan walaupun disekat polis yang menembak air bercampur kimia dan gas pemedih mata di Jalan Pudu.

Begitu juga dengan rakyat yang menyanyi 'Negaraku' di Stadium Merdeka bagi meraikan kejayaan melepasi sekatan jalan dan kekerasan polis.

Imej-imej anggota polis yang bergerak secara berkumpulan, memukul, memijak rakyatnya sendiri sebelum mengheret mereka ke lokap juga akan terpahat dalam ingatan.

tear gas fire at tung shin hospital 090711 1Pancutan air berkimia dan bau gas pemedih mata pula akan menandakan 9 Julai 2011 sebagai hari di mana aparatus pemerintah diguna untuk menghalang rakyat berjalan aman ke sebuah lokasi untuk menzahirkan keperluan diadakan pilihanraya adil dan telus.

BERSIH 2.0 berjaya membongkarkan wajah sebenar pemimpin-pemimpin utama negara ini.

Wajah sebenar Najib

Sebuah gerakan yang aman, ditunjangi oleh pemimpin masyarakat madani menjadi mangsa serangan pemerintah dengan ribuan orang ditangkap hanya kerana memakai baju berwarna kuning atau berjalan secara berkumpulan.

azlanWajah sebenar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak terdedah apabila beliau sendiri mengikut rentak PERKASA, mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman terhadap Ambiga.

Media arus perdana dan khutbah Jumaat di masjid dipergunakan untuk melabelkan BERSIH sebagai kumpulan pelampau, berfahaman komunis dan mahu menggulingkan kerajaan menerusi kekerasan.

Apabila Yang di-Pertuan Agong memberi petunjuk jelas supaya kerajaan dan BERSIH berdialog, Najib bertindak dengan menegaskan BERSIH adalah sebuah pertubuhan yang diharamkan oleh Kementerian Dalam Negeri .

NONEJusteru, Najib mendakwa BERSIH tidak layak memohon permit untuk menganjurkan perhimpunan itu di stadium.

BERSIH 2.0 menunjukkan Najib dan Umno pimpinannya sebagai orang yang tidak teragak-agak membelakangi institusi Raja.

Negara diktator

Najib bukan sahaja bersifat rasis tetapi juga tidak langsung melihat keperluan merombak proses pilihan raya negara ini yang banyak menguntungkan pemerintah selama ini.

Perdana Menteri dan sepupunya Menteri Dalam Negeri Hishamuddin Hussein juga mempamerkan kesanggupan luar biasa menggunakan polis untuk menangkap orang awam di atas sebab-sebab dangkal yang mirip sebuah negara diktaktor.

NONEWalaupun mencanang dirinya sebagai adil dan berjiwa rakyat, BERSIH membuktikan Najib tidak akan teragak-agak menggunakan kuasa eksekutifnya untuk menumpaskan sesiapa yang dianggap sebagai musuh politik Umno.

Dalam konteks Himpunan BERSIH, beliau melihat tokoh-tokoh seperti Sasterawan Negara Datuk A Samad Said, Ambiga dan Presiden Jamah Islah Malaysia Zaid Kamaruddin sebagai musuh politiknya.

Semua mereka adalah aktivis berhemah tinggi, mempunyai kewibawaan dan keikhlasan mendokong agenda murni iaitu berjuang untuk proses pilihanraya yang lebih baik.

Kenapa agenda begitu digeruni oleh Umno dan Najib?

NONEInilah persoalan yang berlegar di minda rakyat sebelum dan pada 9 Julai , dan terus akan berlegar pada hari-hari menjelang pilihan raya umum ke 13.

Kebingkasan kerajaan mengeluarkan segala senjata yang ada padanya (media, khutbah jumaat, polis, mahkamah, pendaftar pertubuhan,) untuk menumpaskan BERSIH 2.0 menimbulkan banyak tanda tanya mengenai kepemimpinan Najib, khususnya bersabit keikhlasan beliau.

Kesetiaan kepada Raja?

Episod BERSIH telah menawarkan Najib ruang yang cukup luas untuk mendokong sebuah agenda rakyat yang mustahak dan pada masa sama menzahirkan kesetiaan beliau kepada Istana Negara.

NONENamun semua ini ditempelak oleh Perdana Menteri dalam keghairahan untuk memastikan kelangsungan penguasaan penuh kerajaan ke atas insitutusi seperti Suruhanjaya Pilihan Raya, polis dan badan kehakiman kekal berterusan.

Perhimpunan aman BERSIH 2.0 bagaimanapun memberi semangat bahawa kuasa rakyat masih membara di Malaysia dan tidak mudah dipadamkan oleh pemerintahan kuku besi.

Seperti mana kata Ambiga "kebenaran akan sentiasa mengatasi kekejaman."


KUALA TERENGGANU: Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak said he is grateful that the illegal rally in Kuala Lumpur Saturday did no serious harm to people and property.

Inilah semangat BERSIH. Memang tak ganas. Inilah yang kita doakan. Terbukti yang ganas adalah KDN yg memperalatkan polis sahaja.

PHOTO GALLERY

LIVE reports I

LIVE reports II

VIDEOS


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

05 di kuala klawang - Google Blog Search

05 di kuala klawang - Google Blog Search


Futuwwah Training & Consultancy: Futuwwah & AIMS <b>di</b> MRSM <b>Kuala Klawang</b>

Posted: 29 May 2011 05:19 AM PDT

 [Kuala Klawang, Ahad] – Pada 28 dan 29hb Mei 2011, Futuwwah Training & Consultancy telah dijemput oleh pihak MRSM Kuala Klawang untuk menjadi fasilitator bagi program "Kem Semasa Cuti" untuk pelajar tingkatan 3  bersama-sama fasilitator daripada AIMS Malaysia (Alumni of International Muslim Students). Ini adalah kali kedua pihak Futuwwah menjayakan program di MRSM Kuala Klawang, setelah mengendalikan Kursus Kepimpinan BADAR pada bulan Mac yang lalu.

Program dimulakan pada hari Sabtu tengahari dengan talk oleh Pengarah Urusan Futuwwah, Ir. Faridul Farhan. Peserta kemudiannya dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk slot LDK, di mana peserta perempuan dipecahkan mengikut kelas, sedang peserta lelaki dipecahkan mengikut "cita-cita" mereka. Arkitek JKR sekaligus alumni Melbourne, Australia, sdr. Amir Farid telah mengendalikan LDK untuk peserta yang berminat di dalam bidang arkitek Arkitek serta mereka yang berminat untuk menyambung pelajaran di Australia. Pelajar Perubatan IMU, sdr. Mohd Asyraf pula mengendalikan LDK untuk mereka yang berminat untuk menyambung pelajaran di dalam bidang perubatan, serta berminat untuk menyambung pelajaran ke Kanada. Manakala fasilitator daripada AIMS, sdr. Akma Azizi pula mengendalikan LDK buat mereka yang cenderung ke Jepun serta bidang kejuruteraan. Ketiga-tiga fasilitator lepasan luar negeri ini telah berkongsi pengalaman mereka ketika belajar di Negara masing-masing, serta latar-belakang kursus yang telah mereka ambil.

Selepas solat Asar, peserta telah dipecahkan mengikut "Negara" seperti di dalam LDK, dan telah mengadakan pertandingan "Osom Gergasi." Selepas itu, para peserta serta fasilitator telah sama-sama menunjukkan skil masing-masing dalam permainan futsal.

Selepas makan malam dan solat Maghrib, saudara Fitri telah memberikan tazkirah Maghrib, disusuli presentation daripada saudara Zaid (AIMS) berkenaan video program-program yang pernah beliau lalui semasa menuntut di New Zealand. Selepas solat Isyak, LDK diteruskan dengan para fasilitator menceritakan kepentingan ukhuwah terutamanya bagi mereka yang menuntut di luar Negara.

Selepas qiamullail dan solat Subuh yang diimamkan oleh sdr. Afif, pihak sekolah telah berbesar hati menyampaikan cenderamata kepada barisan fasilitator daripada Futuwwah dan AIMS.

Pihak Futuwwah mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak MRSM Kuala Klawang di atas kepercayaan dan peluang yang diberikan kepada kami untuk beroleh amal soleh, juga kepada rakan-rakan AIMS di atas ukhuwah islamiyah yang mereka hulurkan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

05 di port dickson - Google Blog Search

05 di port dickson - Google Blog Search


The Best Time To Visit <b>Port Dickson</b> Beach | <b>Port Dickson</b>

Posted: 10 Jul 2011 10:55 PM PDT

Almost all who comes to Port Dickson comes for one reason. The sea and the beach. However, many go away disappointed, not because the beaches are not beautiful or the people are unfriendly. They are disappointed because they came on a day when the tide is low and they not get to enjoy the sea fully. The best time to visit Port Dickson is when the tide is at it's highest. Then only will you get to see the full potential and enjoy the most of Port Dickson beaches.

low tide in Port Dickson

Collecting Sea Shells When The Tide Is Low In Port Dickson Is Lots Of Fun.

Those who have never stayed by the sea or those who has no interest will not know the day and time when the tide is at the highest. The surprising thing is most people do not even know when the sea rises and fall according to tides. When the sea is mentioned, the impression they get a a vast ocean of water when they can just jump in and enjoy themselves.

Things To Do When The Tide Is Low In Port Dickson

When the tide is low in Port Dickson, visitors have to walk at least half a mile to reach the water. Even then, the water quality will not be at it's best. So swimming in low tide is not enjoyable.

There are however, things that you can enjoy yourself by the beach while waiting for the tide to come in. There are thousands of sea shells to be collected. There are millions of tiny sand crabs that you can chase after. There are sand castles to be built.

Believe me, it is plenty of fun to be in Port Dickson even when the tide is low.

When Is The Best Time To Visit Port Dickson

In school you would have learned that the tides rises and fall in tandem with the moon. When you can see the moon is full or when you cannot see the moon at all, that will be the time when the tide is the highest.

The best way that I know of without having to check Internet for the tides in Port Dickson is by checking the Lunar Calender. The first day of each lunar month is the time when we cannot see the moon and the 15th is the day when the moon is at the fullest. The tide starts rising 2 days prior to these days and starts going down 2 days after.

So in all you have 10 good days in any given month which the Tide is at the high. Two days before and after the first of the Lunar month and two days before and after the Fifteenth.

These days will be the best time to visit Port Dickson.

No related posts.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

05 di jelebu - Google Blog Search

05 di jelebu - Google Blog Search


I Own This Blog: Himpunan 6 Bakal Belia <b>Di Jelebu</b>

Posted: 30 May 2011 05:15 AM PDT

Assalamualaikum.

Ceit. Hari tu kata taknak update blog sampai lepas bio paper 4. Sorry. Nak update jugak. Nak update cerita pasal anak-anak aku. Hoho. Anak-anak buah. 

Yang atas ni, baju pink tu anak buah sulung, Amirah dah darjah dua dah. Ini bermakna dah 8 tahun aku memegang title 'makcu'. Yang sebelah tu adik dia, Thaqif. Dah 5 tahun. Dua-dua banyak cakap. Termasuklah adik diorang, Danish (tiada dalam gambar). Oh ya, ni anak-anak kakak aku yang first.

Yang ni pulak, Thaqif tengah sedap betul tidur. Yang dua orang lagi tu, anak kakak aku yang third. Yang baby girl yang comel tu namanya Husna. Yang sebelah tu muka Jepun, abang dia, Nabil.

Cantiknya lah Husna. Husna ni baby pertama yang aku jumpa, yang tahu sebut "abah" dulu sebelum "mama". Bila aku ajar "mama", dia jawab "abah abah abah". Apataknya, kakak aku hari tu pergi kursus dua minggu, tinggallah Husna dengan abang ipar aku. Tup-tup kakak aku balik dari kursus, dah tahu sebut "abah". Geramnya makcu nak cubit muka dia!

Ini Firas. Dia tak berapa nak sihat. Tapi Firas ni tak sihat pun, dia still aktif ke hulu ke hilir. Hari tu jumpa, nampak dah kurus sikit. Ni mesti mak dia (kakak aku yang second) tak bagi makan cukup ni. Firas suka baby, tapi mak dia tak preggy lagi. Sabar je lah yer.

Hero-hero malaya.

Pasal holidays kat rumah. Haha. Seronok. Dan puas walaupun sekejap. And sedih pun ada. Lol. Kat rumah, dalam keadaan bising, dapat jugak lah curik masa nak study bio. Ada lagi topik tak habis, tapi aku simpan laa untuk esok after papers stats. Oyeah! Esok papers stats! And aku sedang update blog. Fuhh.

Sekian, nak pergi revise stats. Wassalam.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

05 di lukut - Google Blog Search

05 di lukut - Google Blog Search


나의 이야기 !: Geli geli sampai RM200++ <b>di Lukut</b>,N.9

Posted: 08 Jul 2011 06:06 AM PDT

Salam and Hello Geng BLOGGERS !!!

Harini hari pertama rnes drive kereta sendiri round sekitar PD

Oh yeahhh ~

Round bukan makan angin

TETAPI !

Beli barang dapur la weyhh ~

Rumah apa pun tarak tau

Lunch tadi makan roti canai pagi semalam -.-'

Dengar tak???

ROTI CANAI PAGI SEMALAM !!!!!

Apa dia???

PAGI SEMALAM !!!

Erghhh ...

Tak tahan , lapar sangat

Ajak housemate pergi Giant Lukut beli barang dapur

Yeahhh !!!

Kitaorang geli geli dekat Giant Lukut (Shopping barang) sampai RM200 ++

Barang sikit jek taaapiiii -.-'

Erghhh !!!

Breakfast esok dah boleh masak dirumah ^.^

Bila dah sampai PD barulah teringat nak beli sabun berus kereta

Sental sikit bagi keluar daki

HAHAHA ;x

So , ni lah barang personal yang rnes beli tadi

First time beli Tia Amelia

Uhhu

rnes beli Krim Kunyit

Sedaplah baunya

rnes beli sebab baunya

HAHAHA :D

Macam haremmm ~

Pencuci muka rnes dah nak dekat abis , rnes guna Oxy

Memang Terbagus lah ^.-

Lepas shopping , kitaorang dinner dekar gerai belakang The Store PD

Sedaplah makanannya :)

Kenyang sudah , Alhamdulillah

Mata pun sudah kuyu layu minta dipejam

Oke lah , tidur sat!

Nanti nak geli geli dengan tv cerita Enchanted ! Midnight movie ^.^

Cerita sangat BEST !!

Fantasi , memang best lah :)

Tengok tau u'll ^.^

Nyte all ,

Tata !!!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

1 mudah.com | rumah sewa <b>di lukut</b> negeri sembilan

Posted: 09 Jul 2011 07:42 AM PDT

1mudah is search engine to search top classified marketplace of Malaysia.
Search and find cars for sale, houses for sale, houses for rent, mobile phones for sale, computers for sale, properties for sale and properties for rent from top classifieds in Malaysia, namely Mudah.my, iProperty.com.my, Carlist.my and many others.
Get notified on real time updates when new updates posted on top classifieds.

About Us | Contact Us | Privacy Policy
Top 100 My Mudah Search History | Top 500 My Mudah Search History | Popular Searches | Blog
Follow 1mudah on Twitter | Find 1mudah on Facebook

Visit our classifieds search sites in other countries: annuncisubitoit.com  leboncoinannonces.com  caritokobagus.com

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Masjid Qariah <b>Lukut</b>: PERISTIWA ISRAK & MIKRAJ

Posted: 24 Oct 2009 12:00 AM PDT

Pengalaman Al-Imam Abu Bakar Ibnul 'Arabi

"Batu itu berdiri sendiri di tengah-tengah Masjidil Aqsa, tergantung-gantung dan terpisah daripada semua bahagiannya dengan bumi. Tidak ada yang memegangnya, melainkan Yang Memegang langit, daripada jatuh menimpa bumi."

"Di puncaknya dari arah selatan, itulah tempat kaki Nabi Sallallahu 'Alaihi Wasallam berpijak untuk menaiki Buraq, di sebelah itu agak condong. Dikatakan kerana kegerunannya atas kehebatan baginda Sallallahu 'Alaihi Wasallam maka batu itu tergantung, saya sendiri takut untuk berada di bawahnya, kerana takut batu itu menghempap saya kerana dosa-dosa saya."

Dalam kitab al-Israk wal-Mikraj oleh Khalid Saiyyid Ali di halaman 82, atas tajuk yang bermaksud 'Tempat Nabi bermikraj', disebut di bawahnya suatu penulisan (yang bermaksud): "Berkatalah al-Imam Abu Bakar Ibnul 'Arabi, ketika membuat penjelasan (syarah) Kitab al-Muwattak oleh Imam Malik disebutkan, batu besar di Baitulmaqdis adalah suatu keajaiban Allah SWT.

"Setelah beberapa ketika kemudian, saya pun memberanikan diri dan masuk berteduh di bawahnya, maka saya dapat melihat pelbagai keajaiban. Saya dapat menyaksikan ia dari semua arah. Saya benar-benar melihatnya terpisah dari bumi. Ada arah yang lebih jauh terpisah dari bumi daripada arah yang lain." Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

ads