Sabtu, 4 Januari 2014

05 di juasseh - Google Blog Search

05 di juasseh - Google Blog Search


<b>Juasseh</b> Cafe: ALCOHOL. PROMOSI &#39;MOMOKAN&#39; SUCI DAN HALAL

Posted: 02 Jan 2014 12:52 AM PST


Suatu ketika aku terdengar diradio, satu iklan yang mempromosikan barangan, apa yang menarik ialah iklan itu mempromosikan barangannya khas untuk umat Islam dengan menyebut barangan mereka suci dan bersih tanpa alcohol. Produk yang di promosikan seperti pewangi dan barangan penjagaan peribadi lain, apabila mereka menyatakan produk mereka suci bersih tanpa alcohol seolah olah produk mereka saja yang suci bersih dan produk orang lain kotor belaka. Dalam dunia semakin berenovatif, infomarsi terkini, dunia tanpa sempadan, globalisasi, perpustakaan di hujung jari, 'on de dot', masih ada juga pihak pihak yang mengunakan slogan slogan basi untuk mempromosikan sesuatu produk.
   Sehingga kini masaalah halal haram 'Alcohol' masih lagi menjadi tanda tanya kepada umat Islam, dalam majlis majlis agama oleh ustaz ustaz yang terkenal mahupun tidak terkenal, apabila ada sesi soal jawab agama dalam banyak banyak itu akan adalah terkeluar soalan berkenaan 'Alcohol'. Walaupun telah dibincang dan dimuzakarah kemudian di keluarkan fatwa, tetap masih ada yang bertanya mengenainya, walau dah di perjelaskan oleh ustaz ustaz dan dah berpuluh puluh artikel di tulis berkenaan perkara yang sama, tetap masih ada yang bertanya.
   Setelah berpuluh tahun berlalu, muzakarah dan fatwa telah lama menetapkan, tetap masih timbul keraguan, tetap masih ada yang berdegil dengan pegangan pegangan lama mereka, tetap tidak mahu menerima apa yang telah ditetapkan, berpuluh tahun lagi pun akan tetap akan ada persoalan.
   Slogan berbunyi seperti "Ia suci tanpa alkohol" atau "Pastikan ia halal tanpa alkohol" hanyalah semata mata untuk melariskan barangan dengan memberi tumpuan kepada prospek prospek dari kalangan umat Islam. Produk khusus seperti minyak wangi, penyembur badan atau produk produk kosmetik banyak diiklankan seperti ini, ia seolah olah mengambarkan produk lain yang mengandungi alkohol tidak bersih, bernajis atau haram digunakan.
   Sebagai umat Islam yang maju dan moden kita tidak mahu lagi dimomokkan dengan propaganda propaganda usang yang sepatutnya sudah hilang dalam lipatan. Walaupun majlis fatwa masih lagi terkeliru dengan isu alkohol, masih lagi ada ahli ahli agama didalam majlis fatwa itu tidak memahami atau kurang faham dengan fakta fakta sainstifik tetapi sekurang kurangnya telah ada ketetapan fatwa yang jelas berkenaan perkara yang bersangkutan. Ketetapan yang kurang jelas atau tidak lengkap dari majlis fatwa itu tidak bermakna majlis fatwa tidak mempunyai garis panduan dalam isu ini.
   Sekali lagi pihak berwajib diseru mengambil tindakan tegas keatas pihak pihak yang masih lagi menyebarkan sebarkan risalah risalah atau mengiklankan produk dengan slogan yang berkaitan supaya ianya menjadi selari dengan fatwa yang telah di persetujui bersama. Kita tidak mahu umat Islam terus terkeliru dan terus terusan tidak memahami dalam isu 'Alcohol' yang telah berpanjangan dikelirukan hanya kerana kejahilan kita yang tidak mahu memahami duduk sebenar perkara dalam isu ini.
   Akhir kata marilah kita menuju kejayaan dengan dengan cara yang halal bukan dengan memomokan perkara halal haram, suci atau bernajis hanya untuk sekelumit rezeki. Pasaran kita akan lebih luas jika kita membuka minda kita kearah yang lebih Islamik bukan sekadar menumpukan prospek dari kalangan umat Islam sahaja. Jangan kelirukan saudara seagama hanya untuk memenuhkan poket sendiri.
Sekian, Ikhlas dari 'Juasseh Cafe'.

05 di lenggeng - Google Blog Search

05 di lenggeng - Google Blog Search


BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di lenggeng</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Dec 2013 09:13 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Asal <b>Lenggeng</b> - Ex-SMDKP Boys n Girls

Posted: 16 Dec 2013 08:31 AM PST

Lenggeng adalah sebuah mukim di Seremban, Negeri Sembilan. Untuk mencapai Pekan Lenggeng, anda boleh menggunakan jalan masuk melalui:
  1. Bukit Mantin ke Bukit Puyoh, atau
  2. Pekan Mantin ke Kg Sg Machang Hilir, atau
  3. Pekan Beranang Hilir ke Kg Rawa atau Kg Tengah, atau
  4. Semenyih ke Broga.
Walaupun ia sebuah mukim terpencil tetapi telah melahirkan beberapa orang ternama seperti Tuan Mustapha Kamal Yasin (Kala Dewata). Beliau yang juga digelar sebagai Bapa Drama Moden Malaysia berasal dari Kg Sg Machang Ulu, Lenggeng.

Bagaimana Lenggeng mendapat namanya?

Berikut ialah penerangan yang diberikan oleh beberapa orang semasa perbincangan di dalam Grup Orang Lenggeng di Facebook. Mungkin sekiranya ada masa, aku akan terjemahkan dialog Minangkabau ini ke dalam Bahasa Melayu.

Sekiranya anda mempunyai maklumat dan bukti yang lebih sahih, sila tinggalkan di ruangan komen.

Terima kasih.

05 di jempol - Google Blog Search

05 di jempol - Google Blog Search


Jawatan Kosong Majlis Daerah <b>Jempol</b> April 2013 Terkini 2014

Posted: 01 Apr 2013 02:09 AM PDT

April 1, 2013 by jawatankosong24 | Filed under 1Malaysia, Negeri Sembilan.
Jawatan Kosong Majlis Daerah Jempol April 2013

0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Closing Date : 09 April 2013 – Jawatan Kosong Majlis Daerah Jempol April 2013 Terkini

Logo_Majlis_Daerah_Jempol

Majlis Daerah Jempol was established on August 1, 1980 as a follow-up on training Kuala Pilah the limit again. Training back border has created a new district known as the district formerly known as the Small Bahau located under the control of Kuala Pilah.

Jawatan Kosong di Majlis Daerah Jempol April 2013 :

  • Penolong Pegawai Tadbir Gred N27
  • Juruteknik Gred J17
  • Juruteknik Komputer FT17
  • Pembantu Tadbir Gred N17
  • Pembantu Penguat kuasa Gred N17
  • Pekerja Awam Gred R1

CLICK HERE FOR JOB APPLICATION AND HOW TO APPLY

http://jawatankosong24.com/wp-content/uploads/2013/05/tag.png Tags : kerja kosong di bahaujawatan kosong di bahaukerja kosong bahaujawatan kosong kuala pilah 2013jawatan kosong bahau 2013kerja kosong di bahau negeri sembilan 2013kerja kosong di kuala pilahmajlis daerah jempol jawatan kosongkerja kosong di bahau 2013jawatan kosong di bahau negeri sembilankerja kosong di bahau negeri sembilanjawatan kosong di kuala pilahkerja kosong bahau 2013kerja kosong di kuala pilah 2013kerja kosong kuala pilah 2013jawatan kosong di kuala pilah 2013kerja kosong kuala pilahjawatan kosong kuala pilahjawatan kosong uitm kuala pilah 2013majlis daerah kuala pilah jawatan kosongJawatan Kosong Majlis Daerah Jempoljawatan kosong majlis daerah jelebu 2013jawatan kosong majlis daerah kuala pilahjawatan kosong majlis perbandaran jempolkerja kosong majlis daerah jempol

05 di kuala klawang - Google Blog Search

di kuala klawang - Google Blog Search

05 di kuala klawang - Google Blog Search


MyNewsHub.My - Sertai Komuniti Berita Online Terhangat <b>di</b> Malaysia.

Posted: 01 Jan 2014 07:19 PM PST


Jempol – Kehilangan seorang penduduk di Ladang Sawit FELDA Raja Alias 2, di sini, sejak Jumaat lalu menggemparkan orang ramai apabila timbul khabar angin kononnya lelaki berusia 33 tahun berkenaan dilarikan 'orang bunian'.

Pekerja kontrak yang hilang, Mohd Nizam Ahmad, kali terakhir ditemui rakan sekerja kira-kira jam 5.30 petang pada Jumaat lalu, selepas dia yang pulang menaiki van bersama rakan lain dari tapak pembinaan di Kuala Klawang, dekat sini, berhenti membuang air kecil di ladang itu sebelum pulang ke rumahnya di FELDA Raja Alias 4.

Namun, rakan sekerja yang menunggu Mohd Nizam di dalam van terkejut selepas mendapati lelaki terbabit tidak membuang air kecil, tetapi sekadar menghadap sebuah pokok sebelum berlari ke dalam ladang berkenaan.

Hampir seminggu tidak ditemui, sebuah badan bukan kerajaan bersama 80 penduduk akhirnya menjemput ustaz dari sebuah pusat rawatan Islam kelmarin, bagi menggerakkan operasi mencari selepas keluarganya bimbang kehilangan itu.

Dalam solat hajat, bacaan Yasin dan zikir, pengamal perubatan Islam, Ustaz Abd Ghani Ahmad Zaighu mengetuai gerakan mencari bersama penduduk jam 9.45 malam. – myMetro Online

Seorang Lelaki Ghaib Ketika Nak Buang Airhttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/Hilang.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/Hilang-150x150.jpgMyNewsHub Terkini,

Jempol - Kehilangan seorang penduduk di Ladang Sawit FELDA Raja Alias 2, di sini, sejak Jumaat lalu menggemparkan orang ramai apabila timbul khabar angin kononnya lelaki berusia 33 tahun berkenaan dilarikan 'orang bunian'. Pekerja kontrak yang hilang, Mohd Nizam Ahmad, kali terakhir ditemui rakan sekerja kira-kira jam 5.30 petang pada...

<p style="text-align: left;">Jempol - Kehilangan seorang penduduk di Ladang Sawit FELDA Raja Alias 2, di sini, sejak Jumaat lalu menggemparkan orang ramai apabila timbul khabar angin kononnya lelaki berusia 33 tahun berkenaan dilarikan 'orang bunian'.</p> <p style="text-align: left;">Pekerja kontrak yang hilang, Mohd Nizam Ahmad, kali terakhir ditemui rakan sekerja kira-kira jam 5.30 petang pada Jumaat lalu, selepas dia yang pulang menaiki van bersama rakan lain dari tapak pembinaan di Kuala Klawang, dekat sini, berhenti membuang air kecil di ladang itu sebelum pulang ke rumahnya di FELDA Raja Alias 4.</p> <p style="text-align: left;">Namun, rakan sekerja yang menunggu Mohd Nizam di dalam van terkejut selepas mendapati lelaki terbabit tidak membuang air kecil, tetapi sekadar menghadap sebuah pokok sebelum berlari ke dalam ladang berkenaan.</p> <p style="text-align: left;">Hampir seminggu tidak ditemui, sebuah badan bukan kerajaan bersama 80 penduduk akhirnya menjemput ustaz dari sebuah pusat rawatan Islam kelmarin, bagi menggerakkan operasi mencari selepas keluarganya bimbang kehilangan itu.</p> <p style="text-align: left;">Dalam solat hajat, bacaan Yasin dan zikir, pengamal perubatan Islam, Ustaz Abd Ghani Ahmad Zaighu mengetuai gerakan mencari bersama penduduk jam 9.45 malam. - <strong>myMetro Online</strong></p>

di gemas - Google Blog Search

05 di gemencheh - Google Blog Search


Bengkel Kereta Musnah Terbakar <b>Di Gemas</b> - MyNewsHub.My

Posted: 21 Nov 2013 07:44 PM PST


GEMAS – Sebuah bengkel kereta di Jalan Pasir Besar-Felda Pasir Besar dekat sini, musnah dalam kebakaran awal hari ini.

Dalam kejadian jam 3 pagi itu, sebuah kereta pelanggan turut musnah.

Menurut pegawai operasi bomba, Shahidallah Osman, dua jentera bomba, masing-masing dari Balai Bomba dan Penyelamat Gemas dan Bahau, bersama 16 anggota digegaskan ke lokasi kejadian sebaik menerima laporan.

Ketika pihak bomba tiba, api sedang marak namun kepantasan pihak bomba bertindak menyebabkan api berjaya dikawal daripada merebak ke premis bersebelahan, katanya ketika dihubungi.

Menurutnya, tiada kemalangan jiwa atau kecederaan dilaporkan, manakala punca dan kerugian masih dalam siasatan. – BERNAMA

Bengkel Kereta Musnah Terbakar Di Gemashttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/11/Kebakaran2.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/11/Kebakaran2-150x150.jpgMyNewsHub Terkini,

GEMAS - Sebuah bengkel kereta di Jalan Pasir Besar-Felda Pasir Besar dekat sini, musnah dalam kebakaran awal hari ini. Dalam kejadian jam 3 pagi itu, sebuah kereta pelanggan turut musnah. Menurut pegawai operasi bomba, Shahidallah Osman, dua jentera bomba, masing-masing dari Balai Bomba dan Penyelamat Gemas dan Bahau, bersama 16 anggota...

<p style="text-align: justify;">GEMAS - Sebuah bengkel kereta di Jalan Pasir Besar-Felda Pasir Besar dekat sini, musnah dalam kebakaran awal hari ini.</p> <p style="text-align: justify;">Dalam kejadian jam 3 pagi itu, sebuah kereta pelanggan turut musnah.</p> <p style="text-align: justify;">Menurut pegawai operasi bomba, Shahidallah Osman, dua jentera bomba, masing-masing dari Balai Bomba dan Penyelamat Gemas dan Bahau, bersama 16 anggota digegaskan ke lokasi kejadian sebaik menerima laporan.</p> <p style="text-align: justify;">Ketika pihak bomba tiba, api sedang marak namun kepantasan pihak bomba bertindak menyebabkan api berjaya dikawal daripada merebak ke premis bersebelahan, katanya ketika dihubungi.</p> <p style="text-align: justify;">Menurutnya, tiada kemalangan jiwa atau kecederaan dilaporkan, manakala punca dan kerugian masih dalam siasatan. - BERNAMA</p>