Rabu, 15 Februari 2012

05 di rasah - Google Blog Search

05 di rasah - Google Blog Search


Derita bekas peneroka Felda 19 Feb 2012 <b>di</b> Labu N9

Posted: 11 Feb 2012 10:05 PM PST


Bekas para peneroka Felda di LBJ, Labu, N.Sembilan dulu begitu gembira apabila mendapat pampasan, kini mereka derita. Jangan Pisang Berbuah Dua Kali, khususnya di N.Sembilan dengan penyenaraian Felda Global Ventures Holdings (FGVH) ke dalam Bursa Saham Malaysia kelak.

Justeru itu , ikuti Ceramah Perdana yang akan diadakan di Labu , Negeri Sembilan bagi memberi kesedaran kepada masyarakat akan nasib yang telah menimpa warga Felda di Labu dan yang akan menimpa warga Felda di seluruh negara serta lain-lain isu semasa.

CERAMAH PERDANA

Tarikh : 19 Feb 2012 , AHAD

Masa : 9 mlm

Tempat : Kg Tengah, Batu 8, Jalan Labu, Labu, N.Sembilan

Penceramah :

YB Tuan Guru Dato Seri Hj Abd Hadi Awang, Presiden PAS

YB Zuraida Kamaruddin, Ketua Wanita PKR Pusat - Ahli Parlimen Ampang

YB Hj Taufek Abd Ghani, Pesuruhjaya PAS N.Sembilan

Dato Kamarul Baharin Abas, Ketua PKR N.Sembilan - Ahli Parlimen Telok Kemang

YB Loke Siew Fook, Pengerusi DAP N.Sembilan - Ahli Parlimen Rasah/ADUN Lobak

Dr Rosli Yaakop, Timbalan Pesuruhjaya PAS N.Sembilan

Ustak Khairul Anuar Mohd Wafa, Ketua Pemuda PAS N.Sembilan

Tn Hj Anuar Azahari, YDP PAS Kawasan Rasah

Peta ke tempat ceramah di http://pasns.blogspot.com/2012/02/derita-bekas-peneroka-felda-19-feb-2012.html

************

Bekas jutawan LBJ tak mampu bayar bil api, air

SEREMBAN 10 Feb 2012 : Tidak mampu membayar bil air dan elektrik yang mencecah lebih RM500 sebulan selain cukai tanah melebihi RM1,000 antara faktor segelintir penduduk Kampung Lyndon Ben Johnson (LBJ), Labu di sini, meninggalkan deretan banglo tiga tingkat di kampung itu yang kini menjadi kenangan kekayaan pernah dimiliki bekas peneroka terbabit.

Tinjauan mendapati hampir 10 rumah dibiarkan terbengkalai manakala 20 yang separuh siap terbiar dengan dengan semak samun.

Bekas Ketua Umno cawangan Labu Jaya, Norman Mohd Nor, 66, berkata, dia sedih melihat keadaan itu kerana 504 bekas peneroka kampung terbabit dikenalinya.

"Lebih menyedihkan, ada antara penduduk kini bekerja sebagai pengawal keselamatan untuk menampung hidup dan ada yang bergelap dalam rumah mewah itu kerana tidak mampu membayar bil elektrik," katanya.

Menurut Norman, ketika mendapat 'durian runtuh' pada 1997, penduduk Kampung LBJ bagaikan menerima limpahan emas berikutan pembinaan Litar F1 Sepang terletak hanya lima kilometer dari situ dan pusat pentadbiran negara, Putrajaya kira-kira 32 kilometer menyebabkan tanah peneroka menjadi rebutan.

Katanya, faktor lokasi menyebabkan kawasan itu amat berdaya maju untuk projek komersial seperti industri atau perumahan.

"Kami menjual tanah tetapi akhirnya ada yang menjadi 'jutawan fakir' dalam masa beberapa tahun" katanya.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/BekasjutawanLBJtakmampubayarbilapi_air/Article/index_html

Bekas Timbalan Gabenor Bank Negara Dr Rosli Yaakob mengingatkan agar pihak peneroka Felda tidak ghairah apabila diumumkan agensi itu akan disenarai di bursa saham sebaliknya mengambil iktibar nasib peneroka-peneroka di Felda Sendayan dan Felda Labu di Negeri Sembilan setelah terlepas ke pihak lain.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan itu, sebaliknya mengingatkan bahawa tanah merupakan sumber ekonomi mereka dan tidak sepatutnya dibiarkan memasuki perniagaan berisiko yang mungkin boleh terlepas kepada orang luar.

"Lihat apa jadi dengan peneroka-peneroka Felda Labu dan Sendayan yang pada satu ketika begitu ghairah untuk menjadi jutawan lalu tanah mereka dijual, bagaimana dengan nasib mereka?

"Ada yang menjadi kuli, ada yang terpaksa jadi pemandu teksi dan sebagainya jadi biarlah pelihara tanah Felda yang selama ini menjadi tempat orang-orang melayu bergantung hidup jadi apa perlunya dicagarkan untuk bermain saham.

"Tak wajar tanah Felda menjadi pertaruhan kerana tanah adalah sumber ekonomi kalau tergadai kepada kapitalis pemain saham yang rakus, yang biasanya menguasai sehingga 30%. Berapa banyak tanah-tanah yang telah tergadai sebab sesiapa saja boleh beli, " jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika berceramah pada program pelancaran 'Gerakan Selamatkan Felda' peringkat kebangsaan di perkarangan Masjid Lama Bandar Jengka, malam tadi.

Kira-kira 6,000 hadir mendengar program yang diadakan bagi memberi penerangan dan risiko kepada warga Felda mengenai penyenaraian Felda Global Ventures Holdings (FGVH) ke dalam Bursa Saham Malaysia sebagaimana diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika membentang Bajet 2012 pada 7 Oktober lalu.

Dr Rosli berkata, jangan ingat semua projek kerajaan boleh berjaya walaupun diberi jaminan. Tambahnya ini terbukti dengan projek lembu NFC yang sedang hangat dibicarakan sekarang, yang konon pada mulanya mahu jadikan Gemas sebagai 'beef valley' atau lembah lembu.

"Di Negeri Sembilan saja berapa banyak projek kerajaan yang gagal antaranya projek tebu di Ayer Hitam, gagal. Pada Masa (Tan Sri) Isa Samad juga ada projek yang gagal iaitu

ladang babi terbesar di Bukit Pelandok, Negeri Sembilan tetapi gagal membawa keuntungan bahkan hanya meninggalkan penyakit Japanese Encephalitis (JE) sahaja," katanya.

Justeru Dr Rosli mahu semua warga Felda bersatu dengan apa cara sekalipun menghalang Felda daripada disenaraikan di bursa saham walaupun dijanjikan dengan durian runtuh.

Beliau khuatir, apa yang sedang diusahakan pihak tertentu pada masa ini hanyalah sebagai jalan untuk mengalirkan wang ke dalam poket kroni mereka sahaja.

Sementara itu Razman Zakaria yang berceramah sebelum itu, memberitahu perniagaan di bursa saham mempunyai risiko yang tinggi sehingga boleh menyebabkan tergadai.

"Jangan pelik jika mula-mula penyenaraian harga begitu tinggi tetapi akhirnya Felda bukan lagi menjadi milik rakyat tempatan kerana semua ini dengan ketiadaan pengetahuan dalam permainan saham, harga boleh dipermain sebagai mana berlaku ketika kegawatan ekonomi 1998.

"Saya bagi contoh ada saham sebuah syarikat iaitu Hwa Tai dulu di bursa saham pernah mencecah sehingga RM80 seunit tapi sekarang tak sampai RM2. Jadi itulah realiti permainan saham," katanya.

Razman yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak berkata, tugas Felda sepatutnya menjana keseluruhan hasil nilai komoditi daripada 2 juta ekar tanah dan wang itulah sepatutnya menjadi "durian runtuh" untuk peneroka, bukannya dengan bermain saham.

"Tapi RM6 bilion wang tunai yang pernah dimiliki Felda dulu mana pergi?" soalnya.

Beliau menarik perhatian, kalau kerajaan berniaga yang terjadi ialah luputnya aset awam Bank Bumiputera dan MISC Perkapalan.

"Sebab itu, pada saya kalau Felda tidak dipertahankan daripada penyenaraian, boleh tergadai. Akhirnya jadilah seperti dalam filem Ali Baba Bujang lapok. Ibrahim Pendek lempar dadu sambil berkata mari kita tengok siapa yang kena...

"Akhirnya orang akan kata, lagi-lagi peneroka yang kena..." sambil disambut gelak ketawa.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/6970-orang-akan-kata-lagi-lagi-peneroka-yang-kena

05 di mambau - Google Blog Search

05 di mambau - Google Blog Search


Tiga rumah kedai sederet terbakar <b>di Mambau</b> | Sharing ur Life

Posted: 13 Sep 2011 10:48 PM PDT

SEREMBAN: Tiga buah rumah kedai sederet hangus dalam satu kebakaran di pekan Mambau, dekat sini, pagi tadi, yang melibatkan kerugian kira-kira RM500,000, kata Pegawai Operasi Bomba Negeri, Ahmad Nizam Sapaiee.

05 di jempol - Google Blog Search

05 di jempol - Google Blog Search


Gangguan bekalan air <b>di</b> Tampin, Rembau, <b>Jempol</b>, Sikamat | N9 <b>...</b>

Posted: 12 Feb 2012 10:53 PM PST

SEREMBAN: 13 Feb – Beberapa kawasan di Tampin , Rembau, Jempol dan Sikamat akan mengalami gangguan bekalan air esok berikutan kerja-kerja pencucian dan penyelenggaraan kolam serta pengalihan paip.

Pengurus Khidmat Pelanggan dan Hal Ehwal Awam Syarikat Air Negeri Sembilan Sdn Bhd (SAINS), Azlan Abdul Aziz, berkata gangguan bekalan air mulai jam 8 pagi hingga 5 petang di Tampin membabitkan Taman Bukit Tampin, Taman Sri Berlian, Taman Sri Intan, Taman Woon Estet, Jalan Seremban-Tampin, Kampung Ulu Chenderam, Taman Rasa Sayang, Taman Suria dan Ibu Pejabat Polis Daerah Tampin.

"Di Rembau, gangguan bekalan air mulai jam 9 pagi hingga 3 petang membabitkan sebahagian kawasan perindustrian Chembong iaitu Harmy Dev Sdn Bhd, MMK Engineering Sdn Bhd, FD Industrial Sdn Bhd, Mazumi Industry Sdn Bhd, 3R Quest Sdn Bhd dan Econ Industries Sdn Bhd serta seluruh Kampung Baru Air Hitam, Chembong," katanya di sini, hari ini.

Di Jempol pula, gangguan bekalan air mulai jam 10 pagi hingga 10 malam membabitkan seluruh kawasan Felda Palong 7 dan Palong 8.

Selain itu, gangguan bekalan air mulai jam 10 malam (14 Februari) hingga 10 pagi (15 Februari) di Sikamat di sini membabitkan Rumah Rakyat Sikamat, Kampung Baru Sikamat, Taman Megaway, Taman Desa Kiara, Taman Jujur, Taman Coral Height, Pulai Impian, Taman Sri Pulai 3, Taman Rashibah dan seluruh kawasan Sikamat.

Azlan berkata, bekalan air akan disambung semula selepas waktu yang dinyatakan dan dijangka pulih secara berperingkat.

Katanya, beberapa kawasan tinggi juga dijangka mengalami gangguan memandangkan pemulihan bekalan air sepenuhnya akan mengambil masa.

Beliau meminta pengguna yang memerlukan perkhidmatan pada hari berkenaan supaya menghubungi talian bebas tol 1-800-88-6982. – BERNAMA

05 di tampin - Google Blog Search

05 di tampin - Google Blog Search


Gangguan bekalan air <b>di Tampin</b>, Rembau, Jempol, Sikamat | N9 <b>...</b>

Posted: 12 Feb 2012 10:53 PM PST

SEREMBAN: 13 Feb – Beberapa kawasan di Tampin , Rembau, Jempol dan Sikamat akan mengalami gangguan bekalan air esok berikutan kerja-kerja pencucian dan penyelenggaraan kolam serta pengalihan paip.

Pengurus Khidmat Pelanggan dan Hal Ehwal Awam Syarikat Air Negeri Sembilan Sdn Bhd (SAINS), Azlan Abdul Aziz, berkata gangguan bekalan air mulai jam 8 pagi hingga 5 petang di Tampin membabitkan Taman Bukit Tampin, Taman Sri Berlian, Taman Sri Intan, Taman Woon Estet, Jalan Seremban-Tampin, Kampung Ulu Chenderam, Taman Rasa Sayang, Taman Suria dan Ibu Pejabat Polis Daerah Tampin.

"Di Rembau, gangguan bekalan air mulai jam 9 pagi hingga 3 petang membabitkan sebahagian kawasan perindustrian Chembong iaitu Harmy Dev Sdn Bhd, MMK Engineering Sdn Bhd, FD Industrial Sdn Bhd, Mazumi Industry Sdn Bhd, 3R Quest Sdn Bhd dan Econ Industries Sdn Bhd serta seluruh Kampung Baru Air Hitam, Chembong," katanya di sini, hari ini.

Di Jempol pula, gangguan bekalan air mulai jam 10 pagi hingga 10 malam membabitkan seluruh kawasan Felda Palong 7 dan Palong 8.

Selain itu, gangguan bekalan air mulai jam 10 malam (14 Februari) hingga 10 pagi (15 Februari) di Sikamat di sini membabitkan Rumah Rakyat Sikamat, Kampung Baru Sikamat, Taman Megaway, Taman Desa Kiara, Taman Jujur, Taman Coral Height, Pulai Impian, Taman Sri Pulai 3, Taman Rashibah dan seluruh kawasan Sikamat.

Azlan berkata, bekalan air akan disambung semula selepas waktu yang dinyatakan dan dijangka pulih secara berperingkat.

Katanya, beberapa kawasan tinggi juga dijangka mengalami gangguan memandangkan pemulihan bekalan air sepenuhnya akan mengambil masa.

Beliau meminta pengguna yang memerlukan perkhidmatan pada hari berkenaan supaya menghubungi talian bebas tol 1-800-88-6982. – BERNAMA

05 di paroi - Google Blog Search

05 di paroi - Google Blog Search


Malaysia Zoom » Shabery minta siasat insiden gaduh <b>di Paroi</b>

Posted: 25 Jan 2012 03:08 PM PST

KUALA LUMPUR – Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek meminta Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) menyiasat insiden pergaduhan membabitkan pasukan Felda United dengan Negeri Sembilan pada perlawanan Liga Super di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi Sabtu lepas.

Sambil melahirkan rasa kesal dengan insiden berkenaan, Ahmad Shabery berkata, insiden tersebut tidak sepatutnya berlaku dalam liga bola sepak tempatan.

"Kita mesti memikirkan tindakan terbaik bagi memastikan insiden tersebut tidak akan berlaku pada masa akan datang," katanya kepada pemberita selepas melawat Pusat Simulasi Menembak Kementerian Belia dan Sukan di Bukit Kiara, semalam.

Ahmad Shabery berkata demikian sebagai mengulas insiden tersebut yang menyebabkan pengadil perlawanan Azman Jamaludin terpaksa melayangkan tiga kad merah masing-masing kepada seorang pemain tuan rumah, S. Kunanlan dan dua pemain lawan, Farid Ramli dan Mohd Hardi Jaafar kerana terlibat dalam pergaduhan. Perlawanan tersebut dimenangi oleh pasukan tuan rumah 1-0 menerusi jaringan tunggal penyerangnya Shahurain Abu Samah pada minit ke-53.

Ahmad Shabery berkata, insiden tersebut tidak akan berlaku sekiranya pemain dan pengurusan kedua-dua pasukan bersikap profesional dan tidak mengikut emosi ketika berada di dalam stadium.

"Namun bagi saya, yang lebih penting ialah penyokong pasukan juga harus bersikap profesional dengan tidak terlibat dalam perkara tersebut kerana sedikit sebanyak akan merosakkan semangat kesukanan," katanya.

Mengulas mengenai pusat simulasi tersebut, Ahmad Shabery berkata pihaknya menyasarkan sebanyak 1,000 belia berumur 15-40 tahun akan dilatih setiap tahun bagi memastikan mereka mempunyai tahap kemahiran yang bersesuaian.

"Pusat ini juga bukan dikhaskan untuk para belia tetapi juga untuk badan-badan beruniform seperti Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela)," katanya.

Katanya, pusat berkenaan yang kini berada dalam proses akhir pengubahsuaian dijangka dirasmikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 28 Januari ini bersempena sambutan ulangtahun ke-40 Rela.

Dipetik dari Utusan Malaysia

05 di port dickson - Google Blog Search

05 di port dickson - Google Blog Search


Rojak Pak Salleh Tiada Tandingannya <b>Di Port Dickson</b> | Erie Yohoho

Posted: 10 Feb 2012 10:45 PM PST

Makan lagi? Biasalah. Makan untuk hidup bro! So, setakat ni kerja aku mencari kedai-kedai makan yang sedap dan berbaloi untuk sesiapa yang nak makan di Port Dickson ni. Maklumlah, masih ada masa untuk buat macamni. Miahahahaha.

20120211-024222.jpg

So, pagi tadi aku pergi sarapan seorang diri di Restoran Pak Salleh. Lokasi dia berdekatan dengan simpang tiga lampu isyarat Batu 4. Selalu aku lepak sini, aku balun kuey tiaw goreng. Not bad lah. Cuma yang aku musykil, asal aku datang makan tengahari dalam pukul 1 atau 2. Rojak Pak Salleh ni mesti dah habis. Mak aii, Copek boto habeh. Den pun heran, so pagi tadi den poie copek-copek. Sampai yo kek situ den pun balun Rojak Pak Salleh dalam lagenda tersebut.

Memang terbaik!!!!

20120211-024241.jpgRojak Pak Salleh Dalam Lagenda.

This is best bro!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

05 di rembau - Google Blog Search

05 di rembau - Google Blog Search


<b>REMBAU</b> HARI INI: Tawaran Menaja Sistem PA untuk Surau <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 29 Jan 2012 01:26 AM PST

Surau Taman Chembong Utama di Rembau memohon sumbangan kewangan untuk membeli peralatan sistem pembesar suara (PA System) yang amat diperlukan untuk aktiviti harian, majlis ilmu serta ceramah.

Sebarang sumbangan boleh disalurkan ke Akaun CIMB Rembau atas nama SURAU TAMAN CHEMBONG UTAMA , No Akaun 0501-0002587-20-5

Semoga dengan sedikit sumbangan kita di dunia ini, Allah akan memberi ganjaran pahala yang berlipat kali ganda di akhirat nanti, insyaAllah.

Terlebih dahulu terima kasih diucapkan kepada mereka yang sudi menyumbang serta sudi memanjangkan (forward) hajat saudara kita dari Taman Chembong Utama.

Sebarang pertanyaan boleh menghubungi AJK Surau di 014-2268837

Gangguan bekalan air <b>di</b> Tampin, <b>Rembau</b>, Jempol, Sikamat | N9 <b>...</b>

Posted: 12 Feb 2012 10:53 PM PST

SEREMBAN: 13 Feb – Beberapa kawasan di Tampin , Rembau, Jempol dan Sikamat akan mengalami gangguan bekalan air esok berikutan kerja-kerja pencucian dan penyelenggaraan kolam serta pengalihan paip.

Pengurus Khidmat Pelanggan dan Hal Ehwal Awam Syarikat Air Negeri Sembilan Sdn Bhd (SAINS), Azlan Abdul Aziz, berkata gangguan bekalan air mulai jam 8 pagi hingga 5 petang di Tampin membabitkan Taman Bukit Tampin, Taman Sri Berlian, Taman Sri Intan, Taman Woon Estet, Jalan Seremban-Tampin, Kampung Ulu Chenderam, Taman Rasa Sayang, Taman Suria dan Ibu Pejabat Polis Daerah Tampin.

"Di Rembau, gangguan bekalan air mulai jam 9 pagi hingga 3 petang membabitkan sebahagian kawasan perindustrian Chembong iaitu Harmy Dev Sdn Bhd, MMK Engineering Sdn Bhd, FD Industrial Sdn Bhd, Mazumi Industry Sdn Bhd, 3R Quest Sdn Bhd dan Econ Industries Sdn Bhd serta seluruh Kampung Baru Air Hitam, Chembong," katanya di sini, hari ini.

Di Jempol pula, gangguan bekalan air mulai jam 10 pagi hingga 10 malam membabitkan seluruh kawasan Felda Palong 7 dan Palong 8.

Selain itu, gangguan bekalan air mulai jam 10 malam (14 Februari) hingga 10 pagi (15 Februari) di Sikamat di sini membabitkan Rumah Rakyat Sikamat, Kampung Baru Sikamat, Taman Megaway, Taman Desa Kiara, Taman Jujur, Taman Coral Height, Pulai Impian, Taman Sri Pulai 3, Taman Rashibah dan seluruh kawasan Sikamat.

Azlan berkata, bekalan air akan disambung semula selepas waktu yang dinyatakan dan dijangka pulih secara berperingkat.

Katanya, beberapa kawasan tinggi juga dijangka mengalami gangguan memandangkan pemulihan bekalan air sepenuhnya akan mengambil masa.

Beliau meminta pengguna yang memerlukan perkhidmatan pada hari berkenaan supaya menghubungi talian bebas tol 1-800-88-6982. – BERNAMA

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search


Sara-Timur expands

Posted: 21 Jan 2012 12:00 AM PST

%PDF-1.5 % 1 0 obj >>> endobj 2 0 obj > endobj 3 0 obj >/XObject>/ProcSet[/PDF/Text/ImageB/ImageC/ImageI] >>/Annots[ 12 0 R 15 0 R 16 0 R] /MediaBox[ 0 0 612 792] /Contents 4 0 R/Group>/Tabs/S/StructParents 0>> endobj 4 0 obj > stream xR8*AoLnRK@o@

QsӹOhaz{ExL&WS2y:?tGgPe$$|9?d>p%O_ϮM*&=R}K7UV|0ڑ/*T#]N@8:lÔXKWpՔxwMkDwM!{#\OSt3TX8S2]Fd_R]QxMR*(cc>EZ%e=u-yZ܏\ѾI#x]n

di negeri sembilan - Google Blog Search

di negeri sembilan - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Syarikat Air <b>Negeri Sembilan</b> (SAINS)

Posted: 14 Feb 2012 12:56 AM PST

[KLIK] KONGSIKAN KEPADA RAKAN ANDA DI FACEBOOK

Syarikat Air Negeri Sembilan (SAINS) ialah sebuah syarikat korporat yang ditubuhkan pada 15 Mac 2007 dan telah dipertanggungjawabkan untuk mengambil alih peranan dan fungsi pengurusan sistem bekalan air di Negeri Sembilan daripada Jabatan Bekalan Air Negeri Sembilan (JBANS) mulai 1 Januari 2009. SAINS adalah sebuah syarikat milik Kerajaan Negeri menerusi Menteri Besar Negeri Sembilan (Perbadanan) atau Menteri Besar Negeri Sembilan Incorporation.

Permohonan adalah dipelawa kepada warganegara Malaysia untuk jawatan berikut:

1. Pembantu Tadbir

2. Jurugegas

KLIK SINI UNTUK IKLAN JAWATAN DAN CARA MEMOHON

Tarikh Tutup Permohonan: 17 Februari 2012

ads