Ahad, 8 Julai 2012

05 di tampin - Google Blog Search

05 di tampin - Google Blog Search


Mamatuk: Kenduri <b>di Tampin</b>

Posted: 04 Jul 2012 07:02 PM PDTPada 1 July baru2 ni kami ke Tampin kenduri adik lelaki Zam.  Kenduri kali ini di adakan di rumah rehat Tampin.  Jauh Tampin dari Kuala Lumpur adalah lebih kurang 100 km.  It is about one and half hour drive.  Tiga buah kereta kesana  termasuk Mak Long dan Asiah.  Alhamdulillah kali ini Mak Long tak sesat ( he he).  Kami sampai on time dengan pengantin.  Jadi dapat lah sama sama meraikan pengantin yang baru tiba. Unfortunately tak sempat jumpa dengan Asiah dan keluarga kerena masa berlepas dan masa tiba berlainan.

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search


Tiga Pelajar <b>Di Nilai</b> Cedera Diserang <b>...</b> - Anak-Anak <b>Negeri Sembilan</b>

Posted: 07 Jul 2012 05:09 PM PDT

KUALA LUMPUR: Tiga pelajar tingkatan enam sebuah sekolah menengah di Nilai, Negeri Sembilan cedera selepas dikatakan diserang sekumpulan lelaki di kawasan sekolah itu dalam kejadian 10.45 malam Jumaat.

Bapa seorang mangsa, ASP Zulkarnain Ismail dari Jabatan Pengurusan Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur, berkata anaknya dibelasah tiga lelaki berumur lingkungan 20-an selepas cuba menyelamatkan rakan yang dipukul di depan pejabat sekolah.


"Saya dimaklumkan anak saya (Muhammad Najib) bahawa kejadian berlaku ekoran seorang pelajar tingkatan tiga tidak berpuas hati dengan teguran kerana membuat bising yang dibuat seorang mangsa yang ketika itu bertugas sebagai fasilitator bagi program yang dianjurkan pihak sekolah.

"Pelajar (tingkatan tiga) itu kemudian menghubungi abangnya yang kemudian datang ke sekolah bersama dua lagi rakan sebelum membelasah pelajar tingkatan enam berkenaan," katanya ketika dihubungi Bernama.

Zulkarnain berkata anaknya serta seorang lagi rakan yang cuba membantu Mohd Salman Mohd Ismail, 18, mengalami luka dan bengkak. Sementara itu, Mohd Salman berkata ketika kejadian, beliau sedang melihat aktiviti sekumpulan pelajar tingkatan tiga, sebelum seorang suspek menghampiri dan menumbuknya bertubi-tubi.

Menceritakan detik cemas itu, Mohd Salman berkata seorang guru cuba menyelamatkan beliau namun tiga lelaki tersebut terus membelasahnya.

Mangsa kemudian membuat laporan di Balai Polis Nilai dan dirawat di Hospital Tuanku Jaafar, Seremban sebagai pesakit luar.

Ketua Polis Daerah Nilai Superintenden Mohd Yusoff Awang ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian itu.

Sumber: Bernama

Tokan tando arrow di bawah untuk lihat komen Facebook terkini!

05 di rembau - Google Blog Search

05 di rembau - Google Blog Search


BlogList Malaysia: PRU13 - Najib Akan Letak Menantu <b>Di Rembau</b>

Posted: 08 Jul 2012 12:14 AM PDT

PRU13 - Najib Akan Letak Menantu Di Rembau

Penyanyi Fazley bakal tanding di Rembau?


Kerusi Khairy Jamaluddin 'Parlimen Rembau' menjadi kerusi panas apabila ada ura-ura mengatakan beliau akan berpindah ke DUN untuk menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan apabila banyak konflik yang mengaitkan tidak serasian MB sekarang dengan Istana menyebabkan Datuk Seri Mohammad Hassan bakal digugurkan.


Ada juga orang mengatakan Rais akan kembali untuk memenuhi kerusi MB tetapi khabarnya Datuk Seri Najib tidak menyetujui kerana ini sudah bukan zaman Rais katanya, ada juga mengatakan Shaziman yang dilihat sangat berjaya dalam menguruskan Kementeri Kerjaraya, tetapi nama Khairy masih diutamakan.

Kerusi Khairy dikatakan bakal diberikan kepada Dato Fazley Yaakob, seorang pakar motivasi dan juga ahli perniagaan dan juga bekas penyanyi. Beliau juga adalah menantu kepada Datin Seri Rosmah Mansor, Fazley yang pernah dikaitkan dengan kontroversi penipuan ijazah kedoktorannya tidak membuat ulasan panjang, tetapi khabarnya beliau sangat disenangi rakyat dan mungkin ini adalah suatu pilihan bijak buat BN.

Dipetik dari - Blog Politikus


05 di linggi - Google Blog Search

05 di linggi - Google Blog Search


Program Khidmat Komuniti 1Malaysia Dun <b>Linggi</b>, Port Dickson

Posted: 02 Jul 2012 02:23 PM PDT

Port Dickson, 1 Julai – Program Khidmat Komuniti 1Malaysia Dun Linggi, Port Dickson telah berjaya dijalankan dengan jayanya semalam. Program khidmat komuniti ini dijalankan di antara penduduk di dalam komuniti Pengkalan Durian, Dun Linggi bersama dengan pelatih-pelatih Pusat Latihan Khidmat Negara (PLKN) Pasir Panjang Port Dickson.  Program telah bermula seawal jam 7 pagi apabila bas-bas PLKN Pasir Panjang membawa pelatih-pelatih menuju ke Komuniti Pengkalan Durian dan beramah mesra bersama penduduk komuniti. Selesai menikmati sedikit jamuan ringan untuk mengalas perut sebelum aktiviti gotong royong dijalankan.

Pelbagai aktiviti gotong royong telah dirancang terlebih dahulu oleh pihak jawatankuasa. Pelatih-pelatih perempuan bersama-sama dengan ahli Bengkel Memasak Wanita Komuniti 1M Dun Linggi telah bergotong royong untuk menyiapkan masakan tengahari. Pelbagai aksi lucu dapat dilihat ketika ini kerana ada di antara pelatih yang tidak pernah turun ke dapur untuk menolong ibunya memasak. Pengalaman pertama mereka untuk mengenali bahan-bahan masakan juga mencuit hati namun ada jua pelatih yang sudah biasa memasak dan turut sama membantu wanita kampung menyediakan masakan kampung tradisional Negeri Sembilan yang terkenal dengan masak lomak cili api dan pedas itu.

Sementara itu, pelatih lelaki pula bersama-sama dengan penduduk kampung bergotong-royong membersihkan kawasan balai raya dan masjid Kampung Pengkalan Durian. Mereka membersihkan semak samun dan sampah sarap yang boleh mengundang pembiakan nyamuk aedes dan risiko penyakit denggi. Kegiatan ini amat baik kerana mereka dapat mengeluarkan peluh dan memupuk budaya pentingkan kebersihan di kalangan golongan muda kita pada hari ini, tambahan pula kebersihan adalah sesuatu yang amat dituntut oleh agama.

Setelah hampir 3 jam bergotong royong, peserta telah berehat dan membersihkan diri untuk program yang seterusnya. Hidangan makan tengahari telah terhidang, tibalah masa untuk menikmati jamuan hidangan makan tengahari yang juga disediakan secara bergotong royong kaum wanita sejak dari awal pagi tadi. Ketika ini, semua peserta telah menikmati hidangan secara santai dan mesra di kawasan Balairaya Kampung Pengkalan Durian yang juga adalah kawasan YB Dato' Hj Ismail Taib. Suasana mesra di antara pelatih dan juga penduduk kampung ketika ini bagus dijadikan sebagai contoh untuk budaya menghormati yang tua, sayangi yang muda. Semua rakyat Malaysia haruslah bersama-sama untuk mengekalkan dan meneruskan keamanan yang kita kecapi pada hari ini agar ianya dapat diwarisi kepada generasi muda pada masa akan datang. Janganlah ketidaksamaan dalam pendapat menjadi punca kepada perbalahan yang akhirnya akan membawa kesan yang negatif kepada semua.

Setelah selesai makan, telah diadakan majlis perasmian penutup di mana wakil peserta PLKN telah diberi peluang untuk menyampaikan ucapan mengenai pengalaman yang telah dirasai olehnya sepanjang program berlangsung. Beliau menyatakan bahawa beliau merasa cukup bertuah kerana telah terpilih untuk menyertai program pada hari ini kerana dapat menjalankan satu aktiviti yang amat sihat dan merapatkan tali silaturahim dengan penduduk kampung. YB Dato' Hj Ismail Taib pula dalam ucapannya menyatakan bahawa Modul Khidmat Komuniti 1Malaysia PLKN  ini adalah satu program yang amat baik dan harus diteruskan lagi pada masa hadapan. Selain daripada dapat bergotong royong membersihkan kawasan kampung bersama penduduk kampung, ianya dapat memberikan pengalaman yang amat berguna kepada pelatih kerana mereka dapat mempelajari banyak maksud tersirat daripada perlaksanaan modul ini. Beliau juga menyatakan program pada hari ini adalah kesinambungan daripada beberapa siri khidmat komuniti yang telah dijalankan sepanjang 3 minggu yang lepas di beberapa kawasan di dalam Dun Linggi bertepatan dengan kehendak modul.  Modul khidmat komuniti mempunyai lima komponen utama iaitu kemudahan awam, kejiranan, khidmat sosial, alam sekitar dan penempatan di Jabatan. Ini bermakna, sepanjang program berjalan, para pelatih akan melalui kelima-lima komponen tersebut dalam tempoh yang telah ditetapkan dan siri gotong royong pada hari ini adalah acara kemuncak dan penutup kepada Modul Khidmat Komuniti 1Malaysia PLKN Pasir Panjang.

Hampir 250 orang pelatih PLKN dan 350 penduduk kampung telah menyertai program ini termasuk juga YB Dato' Hj Ismail Taib, Adun Kawasan Linggi merangkap Exco  Kesihatan, Sains & Teknologi dan Inovasi Negeri Sembilan dan juga komandan serta jurulatih Kem PLKN Pasir Panjang Port Dickson. Turut sama hadir pada majlis penutup adalah Pegawai Penerangan Daerah Port Dickson, En Misman Madiman. Hampir kesemua peserta yang sempat ditemui menyatakan kegembiraan mereka dan berharap untuk dapat menyertai program ini di masa hadapan jika berpeluang. Majlis perasmian penutup telah selesai disempurnakan oleh YB Dato' Ismail Taib selepas itu dan semua peserta dan pelatih telah pulang dengan membawa seribu kenangan yang tidak akan dilupakan.05 di serting - Google Blog Search

05 di serting - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Maktab Rendah Sains Mara <b>Serting</b> <b>...</b>

Posted: 09 May 2012 08:45 PM PDT


[KLIK] KONGSIKAN KEPADA RAKAN ANDA DI FACEBOOK

Maktab Rendah Sains MARA atau MRSM merupakan sejenis sekolah berasrama penuh yang dibina oleh Majlis Amanah Rakyat (MARA) hampir di setiap negeri di Malaysia. Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) telah ditubuhkan di bawah Akta Majlis Amanah Rakyat Bil. 20 Tahun 1966 sebagai satu usaha untuk mencapai matlamat MARA dalam bidang latihan dan pendidikan. Mara merupakan badan berkanun mempunyai sistem kewangan yang tersendiri bagi membantu menjayakan pendidikan dan pembangunan usahawan di kalangan Bumiputera.

MRSM Serting kini mempelawa calon yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan secara sambilan seperti berikut:

1. Guru Kima (DC41)

2. Guru Kaunseling (DC41)

Permohonan melalui http://www.jobsmalaysia.gov.my

KLIK DI SINI UNTUK IKLAN JAWATAN DAN CARA MEMOHON

Tarikh Tutup Permohonan: 13 Mei 2012

PERHATIAN : CARA MEMOHON JAWATAN YANG DITAWARKAN & PERINGATAN SEBELUM MENULIS KOMEN

Iklan dan sebarang jawatan kosong yang dipaparkan melalui blog ini tiada kena mengena dengan kami.Kami cuma menyampaikan maklumat tentang iklan ini daripada pihak asal yang menawarkan jawatan kosong.Mungkin ada iklan dan informasi jawatan yang kami paparkan di blog ini kurang tepat.Kami tidak akan bertanggungjawab atas segala masalah yang berlaku melalui iklan yang ditawar dan dipapar di blog ini.

Maka,sebarang permohonan,pertanyaan,kekeliruan dan apa jua masalah yang anda hadapi berkenaan jawatan yang anda minati,sila tanyakan terus kepada jabatan,kementerian atau syarikat yang mengiklankan jawatan kosong tersebut,sama ada melalui email,laman web,nombor telefon dan sebagainya yang disediakan oleh mereka.

Kepada pengungjung blog yang berminat untuk memohon jawatan yang ditawarkan sila klik link yang diberikan pada iklan dan sila ikuti arahan yang diberikan untuk mengetahui bagaimana cara-cara untuk memohon.Jangan tinggalkan sebarang komen yang mendedahkan maklumat peribadi anda kepada umum.Kami tidak akan bertanggungjawab atas segala maklumat peribadi yang anda dedahkan.

Harap Maklum.Terima Kasih.

05 di bahau - Google Blog Search

05 di bahau - Google Blog Search


PRU13N9: ADUN <b>AMPANGAN</b> BETAPA <b>DI</b> BUKIT PUTUS?

Posted: 20 May 2012 10:13 PM PDT

Mana pergi Chegu Rashid  ADUN Cacing DUN Ampangan. Ada kata dia  sekarang sedang betapa di Bukit Putus  jalan lama sambil "ngangkong" minta  nombor ekor ada pula kata yang dia tidak berminat lagi dalam politik. 
Apakah benar Rashid  sekrang tidak langsung berminat  untuk menjadi  wakil rakyat lagi kerana sebagai wakil rakyat Pembangkang , Pakatan Rakyat tidak menyalurkan apa apa bantuan kepada beliau untuk rakyat. Kerajaan Negeri pula menyalurkan bantuan melalui wakil BN yang menjadi bapa angkat kepada kawasan berkenaan.
Menurut sumber yang rapat, Rashid sebenarnya tidak berminat dengan politik.Rashid  lebih minat untuk jadi kaya. Itulah sebab macam macam perniagaan pernah dilakukan termasuklah menjual kereta terpakai dan juga berkecimpung dalam sukan sports "Toto". Adalah menjadi satu kesilapan penduduk di Ampangan memilih Rashid sebelum ini kerana Rashid dan PKR tidak boleh membantu rakyat.
Sebilangan penduduk di Amoangan yang diketemui oleh penulis mendesak supaya  Rashid meletakkan jawatan. Kata mereka."Adalah lebih baik , tidak ada wakil Rakyat daripada mempunyai wakil rakyat yang gila ekor dan tidak pedulikan kami langsung."

ads