Selasa, 25 Mac 2014

05 di rasah - Google Blog Search

05 di rasah - Google Blog Search


BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di rasah</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Mar 2014 11:20 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di rasah</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Feb 2014 11:44 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di rasah</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Jan 2014 11:42 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di rasah</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Jan 2014 11:21 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BlOG NEGERI SEMBILAN: 05 <b>di rasah</b> - Google Blog Search

Posted: 31 Dec 2013 11:08 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

UMNO <b>Rasah</b> pergiat kempen penerangan GST kepada masyarakat

Posted: 29 Dec 2013 10:42 AM PST

FAUZIAH Abu Zarim (berdiri, kanan) memberi penerangan dalam Majlis Taklimat GST dan Program Kembali ke Sekolah anjuran UMNO Bahagian Rasah di Labu dekat Rasah, Negeri Sembilan, kelmarin.

RASAH 29 Dis. - UMNO Bahagian Rasah akan mempergiatkan kempen penerangan mengenai cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang akan dilaksanakan oleh kerajaan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketuanya, Datuk Hasim Rusdi berkata, kempen penerangan itu bertujuan memberi pemahaman kepada rakyat mengenai tindakan kerajaan memperkenalkan cukai berkenaan yang dijadualkan bermula 1 April 2015.

Beliau yang juga Ahli Exco Kerajaan Negeri berkata, pemahaman itu sangat penting kerana dasar mengenai GST masih baharu di negara ini walaupun telah dilaksanakan di lebih 160 negara di dunia.

"Pada masa ini terdapat pihak yang cuba memesongkan fikiran masyarakat dengan membuat pelbagai dakwaan dan tohmahan mengenai GST dengan tujuan mendapatkan sokongan peribadi.

"Kita tidak boleh membiarkan perbuatan ini terus berlarutan begitu sahaja dan kerana itu UMNO Bahagian Rasah akan turun padang bagi memberi penjelasan mengenai GST," katanya kepada Utusan Malaysia selepas Majlis Taklimat GST dan Program Kembali ke Sekolah anjuran UMNO Bahagian Rasah di Labu semalam.

Taklimat GST itu disampaikan oleh Penolong Pengarah Kanan Kastam II (Unit Tugas-Tugas Khas GST), Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Fauziah Abu Zarim.

Yang turut hadir Timbalan Ketua UMNO Bahagian Rasah, Senator Datuk Mohammed Najeeb Abdullah; Ketua Pemuda UMNO Bahagian, Hassan Datuk Ayop dan Ketua Wanita UMNO Bahagian, Hapsah Hamid.

Hasim yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Labu memberitahu, UMNO Bahagian itu bercadang mengadakan taklimat kepada kumpulan masyarakat yang lebih kecil seperti peringkat Dewan Undangan Negeri dan cawangan parti.

"Kita akan mendapatkan kerjasama Jabatan Kastam bagi membolehkan para pegawai mereka yang pakar dalam hal-ehwal GST untuk memberikan penerangan tersebut.

"Selain memberi penerangan, orang ramai juga boleh bertanya atau mendapatkan penjelasan lanjut mengenai pelaksanaan GST," katanya.

Dalam majlis itu, sebanyak 200 keluarga menerima bantuan beg sekolah daripada UMNO Bahagian tersebut sempena musim persekolahan baharu yang akan bermula minggu depan.

Tanah dan Rumah <b>di Rasah</b> : Spesel.com

Posted: 10 Mar 2014 05:30 AM PDT

Freehold Residential Land for sale for RM 1 300 000 at Seremban, Negeri Sembilan. Size: 1/2 Acres.

05 di lenggeng - Google Blog Search

05 di lenggeng - Google Blog Search


Inokulasi Menggunakan IGB711 <b>di Lenggeng</b> <b>...</b> - Gaharu Candan

Posted: 17 Mar 2014 06:55 AM PDT

Agak lama saya tidak mengemaskini laman blog ini. Ada yang bertanyakan adakah saya masih aktif dengan gaharu. Kebelakangan ini saya lebih menumpukan kepada Facebook. Banyak aktiviti-aktiviti gaharu saya dimuat naik ke laman Facebook. Tidak dinafikan Facebook lebih mudah dan cepat untuk memuat naik gambar aktiviti-aktiviti gaharu berbanding laman blog. Sungguhpun begitu, setelah melihat bilangan pageview blog ini semakin banyak hingga mencecah lebih135,000 pageview, saya semakin bersemangat untuk mengemaskini di laman blog ini meskipun ia mengambil masa yang agak lama untuk mencatatkan sesuatu di sini. 
Pada awal tahun 2013, Tuan Hj Shamsor menghubungi saya untuk membantu beliau menginokulasi pokok karas jagaannya di Lenggeng, Negeri Sembilan. Bermula dengan pertemuan di ladang karas ini terus membawa kami kepada persahabatan sehinga ke hari ini. Baharu semalam beliau sudi menjengah saya di Bangi, Selangor. Beliau membawa khabar gembira hasil dari inokulasi di Lenggeng, Negeri Sembilan selepas 10 bulan di inokulasi dengan Inokulan Gaharu Biotech. 
Insya Allah saya kongsikan khabar gembira tersebut. 

05 di seremban - Google Blog Search

05 di seremban - Google Blog Search


Bekalan air <b>di</b> Kuala Pilah, <b>Seremban</b> dan Jempol ditutup <b>...</b>

Posted: 10 Mar 2014 12:11 AM PDT

SEREMBAN: Sebahagian kawasan Kuala Pilah, Seremban dan Jempol akan mengalami gangguan bekalan air esok dan lusa berikutan kerja penyelenggaraan loji rawatan air, pemasangan paip dan injap.
    
Ketua Bahagian Perkhidmatan Korporat, Syarikat Air Negeri Sembilan Sdn Bhd (Sains) Norzita Ismail berkata gangguan bekalan air selama 24 jam itu bermula pukul 8 pagi esok.
    
Di KUALA PILAH ia melibatkan kawasan Kampung (Kg) Parit, Kg Parit Seberang, Kg Parit Mainau, Jalan Seremban Lama, Taman Bukit Mutiara, Kg Pulau Jelebu, Asrama Jururawat, Taman Sentosa, Taman Waja, Kolej Jururawat, Pusat Kegiatan Kemas, Kg Jawa, Taman Kian Guan, Taman Sema, Taman Kuala Pilah, Taman Bukit Pilah, Taman Pilah Perdana, Jalan (Jln) Melang, Hotel Desa Inn, Sekolah (Sek) Menengah (Men) Tunku Kurshiah, Kg Tebat Kering, Pekan Kuala Pilah, Kg Pulau Pandan, Kg Kubang Rusa, Kg Tanjong Jati, Kg Kuala Dioh, Kg Sungai Dua Kecil, Kg Sawah Lebar, Kg Telok, Kg Acheh, Taman Cita Jaya, Kg Dioh Tengah, Kawasan Perindustrian Dioh, Kg Dioh Besar, Kg Dioh Kecil, Kg Bukit Temensu, Jalan Pekan Lama, Kg Parit Mungkal dan Taman Impian.
    
"Gangguan bekalan air selama 24 jam mulai 8 malam di Seremban melibatkan seluruh kawasan Mantin, Lenggeng, Pajam, Nilai Perdana, Kuarters KLIA, Broga, Sungai Petai, Jalan Labu Batu 4 hingga Batu 10, Kg Gadong (kawasan India, Cina & Melayu), Taman Sendayan Indah, Bukit Sendayan, Taman Gadong Fasa 1-4, Taman Eka Matahari, Kg Pelebar, Felda Sendayan, Taman Sri Sendayan, Techvalley Park.
    
"Gangguan bekalan air selama 24 jam mulai 9 pagi di Seremban melibatkan seluruh Seremban 2, Taman Mantau Indah, S2 Height, Taman Arowana Indah, Taman Arowana Impian, Garden Home, Green Technology Park dan Garden Avenue," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
    
Katanya di Jempol, gangguan bekalan air selama 14 jam mulai 10 pagi, melibatkan kawasan Felda Raja Alias (1,2,3 & 4), Air Hitam, Lui Barat, Lui  Selatan dan Sungai Lui.
    
Menurut Norzita, gangguan bekalan air selama 16 jam pula akan melibatkan kawasan Jempol mulai pukul 8 pagi, meliputi Taman Industri Bahau, Taman Industri Mahsan, Taman Megah, Kg Mahsan, Taman Mahsan, Taman Sri Mahsan, Rumah Murah Mahsan, Kolej Komuniti Mahsan, Feldajaya Selatan, Taman Teratai, Taman Margosa, Taman Sri Serting, Taman Serting Indah, Taman Serting Utama, Taman Serting Perdana, Rumah Kakitangan Felda Wilayah, seluruh kawasan Bandar Seri Jempol, Kg Serampang Indah, Kg Sg Sampo, Felda Serting Hilir, Rumah Kilang Sawit, Batu Caping, Taman Medang, Taman Kwang Hup, Kg Cina Bahau, Hospital Bandar Seri Jempol, Masjid Tuanku Mukhriz, Bandar Seri Jempol, IPD (Ibu Pejabat Polis Daerah) Bandar Seri Jempol, Kompleks Pentadbiran Daerah Jempol dan Pejabat Majlis Daerah Jempol.
    
Katanya bekalan air akan disambung semula selepas waktu yang dinyatakan dan dijangka pulih secara berperingkat.
    
Bagaimanapun, katanya, beberapa kawasan tinggi dijangka akan mengalami tempoh pembaikan yang lebih lama.
    
Norzita berkata kerja-kerja ini merupakan antara usaha berterusan Sains dalam menambah baik dan meningkatkan mutu bekalan air demi kepentingan para pelanggan pada masa hadapan.
    
Para pelanggan yang memerlukan bantuan boleh menghubungi Sains di talian bebas tol 1-800-88-6982. - Bernama

05 di jelebu - Google Blog Search

05 di jelebu - Google Blog Search


Ceramah Motivasi "Rejuvenasi Minda" <b>di Jelebu</b> - Pertubuhan <b>...</b>

Posted: 24 Feb 2014 04:50 PM PST

19 Februari 2014, Jelebu : Satu Program Ceramah Motivasi Pekerja telah diadakan khusus buat para pegawai dan kakitangan kerajaan seluruh daerah Jelebu. Program ini telah berlangsung di Dewan D'Sury, Majlis Perbandaran Jelebu.
Program anjuran Pejabat Agama Islam Daerah (PAID) Jelebu ini berlangsung mulai jam 8.30 pagi hingga ke jam 1.00 petang.
Penceramah yang telah diundang ke program ini adalah Sdr Syamsul Amri bin Hj Ismail, Presiden Pertubuhan Alumni Debat Malaysia (ADAM). Beliau telah menyampaikan ceramah bertajuk "Rejuvenasi Minda Menuju Kecemerlangan".
Berikutnya dikongsikan gambar-gambar yang telah sempat dirakamkan disepanjang program ceramah tersebut berlangsung.

di negeri sembilan - Google Blog Search

di negeri sembilan - Google Blog Search


Senarai Tempat Perlancongan Menarik <b>Di Negeri Sembilan</b>, Malaysia

Posted: 02 Mar 2014 10:15 PM PST

Assalamualaikum & salam sejahtera, Ini merupakan  menyiapkan entry ke 7 senarai kawasan perlancongan yang menarik di Malaysia. Seperti yang ada sedia tahu, sempena dengan tahun Melawat Malaysia 2014, saya akan menyenaraikan info-info dan tempat perlancongan yang menarik yang ada di setiap negeri di Malaysia & sebelum ini saya menyenaraikan tempat perlancongan yang menarik di Perak, Pahang, Pulau Pinang, kedah,sabah dan Perlis, anda boleh klik link di bawah untuk membaca entry terdahulu.
Untuk negeri yang berikutnya saya memilih Negeri Sembilan, negeri yang kaya dengan adat dan warisan tersendiri terutama dengan adat dan budaya Minangkabau. Antara destinasi perlancongan yang sangat popular di Negeri Sembilan sudah semestinya Pantai Port Dickson. Jadi untuk entry kali ini saya menyenaraikan kawasan-kawasan perlancongan lain yang menarik untuk dilawati sekiranya anda datang ke Negeri Sembilan, jadi jom lihat senarai di bawah :P
Senarai Kawasan Perlancongan Yang Menarik Di Negeri Sembilan, Malaysia 
List Of Interesting Places In Negeri Sembilan, Malaysia

Seri Menanti Royal Museum /  Seri Menanti Royal Museum
The Seri Menanti Royal Museum was built in 1902 - 1905. It was originally a palace for the Negeri Sembilan Royal family. It is situated in the Royal town of Seri Menanti, about 50 km from the capital, Seremban.  This five storey wooden palace, was built using no nails or screws. The carpenters at the time used wooden pegs so that the palace would be able to withstand the times. It also uses 99 solid timber pillars, soaring 65 feet. Black in colour, the palace also has intricate flower motifs beautifying the regal palace. Visitors can find costumes, weaponry, bed chambers as well as documents on the royal lineage on display in the museum
Port Dickson Beach / Pantai Pork Dickson
Port Dickson, or PD to locals, is a beach and holiday destination situated about 32 km from Seremban and 90 km from Kuala Lumpur. It is located in the state of Negeri Sembilan in Peninsular Malaysia. It takes just over an hour by car to travel from Kuala Lumpur to Port Dickson along the North-South Expressway. The beaches of Port Dickson (PD) is a famous weekend retreat for city dwellers. 
Port Dickson is said to have been named after a British officer, Sir John Frederik Dickson in 1889. Others mention that the place was named after another British officer who supervised the British ports handling ore in Lukut, a district of Port Dickson at the time. Port Dickson is more famous for its attractive beaches, ample amenities and good infrastructure. There are also various types of accommodation for those wishing to holiday here. Among the famous beaches here are Teluk Kemang and Blue Lagoon. There are also infrastructure for watersports dan beach activity. 
 Army Museum / Muzium Tentera Darat


The Army Museum will lead us back to the memoirs of various inheritance, ultimate collections of artifact which had once witnessed the battlement to retain the sovereignty of our beloved country. The Army Museum has been honoured a MERIT AWARD in category of "Best Tourist Attraction" with National Identity (Heritage) 2005/2006 by the Tourism Malaysia. Come and experience the Pepper Ghost, the first of its kind in Malaysia and the atmosphere of the night at the dock of Malacca fort as well as the underground tunnel of the Malayan Communist Party.
Angsi mountain / Gunung Angsi
Angsi mountain located in Tanjung Ipoh, located in the Districts, Kuala Pilah has an altitude as high as 825 meters (2,702 feet). It is one of the attractions for the ulu Bendol Forest Recreation and open for climbing. Climbing Mount Angsi normally takes four hours through the 4.5-mile trail along the sungai Batang Terachi. From Mount Angsi, climbers can see the Gunung Telapa Buruk, Gunung Berembun, Gunung Datuk and Gunung Tampin. Gunung Angsi is located in the Ulu Bendul Recreational Forest's compound. The recreational forest itself is a good place to have a weekend with family. They have camping grounds, bbq spot, river and also a large swimming pool filled with river water

Ulu Bendul Recreational / Pusat  Rekreasi Ulu Bendul


Ulu Bendul Recreational Forest is located in the Districts, N.Sembilan. Facilities such as rest huts, campsites, a herb garden, a snake park, chalets, toilets, and trails. Open from 7.00 am to 6.00 pm. For activities and overnight camping. 20 km from Seremban and 20 km from the city of Segment through Jalan Seremban-Kuala Segment. Ulu Bendul Recreational Forest is located in the Forest Angsi which is a type of lowland dipterocarp forest.
The Jeram Toi waterfalls are located about halfway between Seremban and Kuala Kelawang. They were discovered by the British in 1895 and became a popular place for a relaxing bath and a family picnic. Access is very easy from the Seremban-Kuala Kelawang road. In earlier days you just had to park beside the road, but at present this road is being upgraded to a four-lane highway. A special exit, clearly signposted, has been made to Jeram Toi
The park has shelters, toilets, barbeque pits, and a cemented walkway with steps leading up the gorge. The place might be crowded on weekends, but on a weekday it is quite desolate. That the entrance to the park is no longer off the main road, might explain the impression of deacy.The main attraction of Jeram Gading is waterfalls, clear water flowing through the trees and a splash of water to the left and right each time it hit the obstruction, and the ball-shaped rotating white foam before vanishing in a quieter area. Although the area is not suitable for kayak, it is an ideal place for a family picnic. 
Located 23km from K. Klawang, Mukim Jeram Gading in Kenaboi. On the way here, you'll have to pass and enjoy the green scenery, many fruit trees and orchards belonging to local residents. In addition to the compelling scenery, visitors will breathe fresh air because this area has not been fully explored.
Homestay Kampung Pelegong
Get away from it all and return to the serenity of life in a traditional Malay village under the Pelegong Homestay programme in Negeri Sembilan. Here, you will be able to enjoy the warm hospitality of your host family and be a part of the household by joining them in their daily activities. 
Wake up to the authenticity of 'kampung' life. Listen to the sounds of cockerels greeting a new day, breathe in the crisp fresh air and look forward to the simple pleasures of life -- collect your own eggs from the coop, learn to tap a rubber tree, enjoy an icy cold dip in the nearby river before trying your hand at fishing or baking delicious Malay cakes. 
The adventure in store also allows you to discover the origins of the village and the rich history it holds. Appreciate the many cottage industries and the fine products manufactured here. Marvel at the nimble fingers of Pak Adol the rattan weaver, and be awed by the creative men and women whose skilled hands make the finest handicrafts.  If you are the outdoor type, you'll enjoy a good trek into the lush rainforest and discover cascading waterfalls and crystal clear streams. Then, come back to the gentle hands of a traditional masseur or masseuse to soothe all aches away.
Entry  ini ditulis khas menyokong kempen tahun melawat malaysia 2014. 
P/s: Macam mana dengan senarai kawasan perlancongan menarik yang ada di Negeri Sembilan, Sangat menarik bukan? Negeri sembilan bukan sahaja kaya dengan adat dan warisan dan uga mempunyai destinasi perlancongan yang sangat menarik untuk dilawati. Diharapkan dengan entry kali ini boleh dijadikan sebagai rujukan sekiranya anda mencari info dan senarai kawasan yang menarik ada di Negeri Sembilan serta  jangan lupa bookmark entry :P

Senarai di atas hanyalah sebahagian kecil daripada tempat yang wajib dikunjungi sekiranya anda mengunjungi Negeri Sembilan, jadi bagi anda yang mempunyai info / maklumat tambahan mengenai kawasan  menarik lain yang tidak tersenarai yang ada di Negeri tersebut bolehlah kongsikan di ruangan komen sebagai maklumat dan rujukan kita bersama :P

ads