Ahad, 14 Oktober 2012

05 di rasah - Google Blog Search

05 di rasah - Google Blog Search


Pendaftaran Pengundi Baru <b>di</b> Taman <b>Rasah</b> Jaya sempena Majlis

Posted: 19 Sep 2012 03:56 PM PDT

2030hrs--18 September 2012, Sempena Majlis sambutan Aidilfitri dan Hari Kebangsaan ke 55,Rukun Tetangga kawasan perumahan Rasah Jaya fasa 1 telah mengadakan Majlis Mesra Bersama pemimpin di gelanggang Bola keranjang Taman Rasah Jaya Fasa 1 Seremban.Antara tetamu hormat yang hadir ke majlis ini adalah Dato Senator Najeeb Bin Abdullah, Dato Dr Yeow Chai Thiam,Dato Rajagopalu dan beberapa ahli Barisan Nasional.

Penasihat Kelab Perhubungan Rakyat 1 Malaysia ( KelabPR1M) dan juga merangkap Ahli Parti Progresif Penduduk NSDK ,Dr Harris Abdullah bersama En Balasandar dan En Lingam telah mendaftar pengundi pengundi baru untuk Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di majlis tersebut. Pendaftaran dan Semakan Pengundi SPR telah diselaraskan dan ditanggung oleh Dr Harris. Mereka telah berjaya mendaftar lebih dari 50 pengundi baru di kawasan tersebut sahaja. Bukan itu sahaja,orang ramai juga mengambil kesempatan ini untuk semak kawasan pengundi secara online.


05 di juasseh - Google Blog Search

05 di juasseh - Google Blog Search


Lajim & Aspan membuka Gelanggang Dun <b>Juasseh</b>

Posted: 08 Oct 2012 09:01 AM PDT

 

Aspan mantan Parti Semangat 46 dan AJK Umno Bahagian Kuala Pilah DAN Lajim Ukin yang baru sahaja melepaskan jawatan sebagai Timbalan Menteri, membakar semangat DUN Juasseh ke arah perubahan PRU13 nanti.

Aspan yg berasal dari Kg Padang Lebar adalah mungkin anak Melayu pertama memberanikan diri menyertai DAP yg cukup digeruni Melayu suatu ketika dulu. Ketakutan Melayu terhadap DAP yg tertutup lama oleh pecak silat UMNO selama ini telah membuka mata Melayu khususnya Di Kuala Pilah dasar perjuangan yg ingin menghapuskan rasuah, salahguna kuasa dan kini bersama2 PR untuk membentuk sebuah negara berkebajikan,

Datuk Seri Panglima Lajim Ukin sebelum ini juga adalah Ahli Majlis Tertinggi UMNO, menjadikan Juasseh lawatan & ceramah yg pertama di N Sembilan. Keberanian dengan  Mengenggam prinsip untuk melihat terteggaknya keadilan di negara ini telah melepaskan jawatan dan keistimewaan setelah UMNO gagal dan sering bersifat retorik..

Atas sifat keberanian ini lah mungkin membuka semangat warga Juasseh telah hadir membanjiri Dataran Islah Jemapoh untuk sama2 berkongsi maklumat dan semangat Panglima Datuk Seri.

Simpanan Tetap Umno semakin susut di SABAH

Daripada 60 kawasan DUN di Sabah... 10 kerusi Cina dalam tangan PR.

Daripada 20 kerusi Kadazan Dusun Murut, 15 kerusi di tangan PR

Dan 20 kerusi daripada 30 kerusi majoriti muslim akan ditawan PR.

InsyaALLAH... PRU13 nanti Sabah bakal ditawan PR....


Atas slogan SABAH " Ini Kali Lah" untuk sama - sama kita bina dan bentuk jentera gerak kerja yg mantap untuk berhadapan dengan jentera UMNO yg serba canggih tetapi penuh putar belit. 

05 di lukut - Google Blog Search

05 di lukut - Google Blog Search


TranQuilitY HaTi: KOTA <b>LUKUT</b> : RAHSIA TERSEMBUNYI DAN <b>...</b>

Posted: 13 Oct 2012 10:07 AM PDT

Balik dari Melaka, bersama sahabat kulaan hamba iaitu tuan Pangeran Satria Nur Aduka. 
Kami terus ambil jalan lama dari Kuala Sungai Baru, terus ke Linggi. 
Kemudian terus ke Port Dickson atau PD sebelum pulang ke Kuala Lumpur semula... 
Apa nama lama Port Dickson ni ye? Memang tak best la sebab masih mengguna pakai nama penjajah sebagai nama kawasan perangainan ini...
Hmmm... di PD ni kami singgah minum sebentar di Pantai Bagan Pinang...

Atas ni gambar para pendekar dari KL bergambar dengan senjata keris masing2 di tepi pantai... Siapa lagi.. Hehehe
Rasanya kalau ramai2 beriadah di pantai PD ni sambil berbusana melayu begini kan bagus....

Pulak tu sambil naik perahu ronda2 laut sekitar sini... InsyaALLAH.... dah ada perancangan tu dalam kepala untuk masa yang akan datang.. Hehehe

Habis bergambar dan jalan2 di pantai PD ni, kami terus ke tapak bersejarah, iaitu muzium Kota Lukut...
Muzium Kota Lukut ini asalnya adalah sebuah tapak kota pertahanan atau sebuah kubu pemerintah melayu iaitu Raja Busu, iaitu anak Sultan Selangor ketika itu...
Kubu ini terletak di puncak bukit yang dikenali sebagai Bukit Gajah Mati atau Bukit Raja, dan boleh dilalui melalui jalan dari arah kaki bukit. Kubu ini menghadap ke arah pekan Lukut dan memberikan pandangan tanpa terlindung oleh Sungai Lukut, persekitarannya dan juga Selat Melaka.

Dibina oleh buruh dari kalangan para banduan, ia adalah bentuk segi empat dengan ukuran kira-kira 200 meter panjang dengan 170 meter lebar. Dinding batu laterit merah dikelilingi oleh parit lapan meter lebar dan antara 8-10 meter. Hutan buluh telah ditanam pada bahagian bawah parit dengan dinding batu diletakkan meriam. Meriam  juga diletakkan di pintu masuk utama ke kubu, di dinding utara, dan pintu masuk yang kecil di sebelah bahagian dinding arah barat.

Dulunya sebelum kemerdekaan, Kota Lukut ini dan kawasan daerah sekitar sini adalah tertakluk di bawah jajahan kerajaan negeri Selangor..... 
Raja Busu adalah anak Sultan Muhammad yang, pada tahun 1824, telah datang ke Lukut dengan pengikut-pengikutnya dari Selangor, Kedah dan negeri-negeri lain untuk membangunkan sumber-sumber bijih timah yang kaya. Beliau menggalakkan pelombong Cina, terutama dari Melaka, menetap di kawasan tersebut dan bekerja di lombong bijih timah. Dia adalah seorang pentadbir yang berkesan dan daerah Lukut menjadi makmur, dengan lebih ramai pelombong Cina dibawa masuk mengembangkan pengeluaran lombong2 bijih timah....


Mengikut sejarah yang tertulis di dalam muzium Kota Lukut ini...

Gambar lama Istana Kota Lukut sebelum dibakar oleh kaum pelombong cina
Pada tahun 1834, Raja Busu memutuskan untuk mengenakan cukai sebanyak sepuluh peratus (10%) ke atas timah semua yang telah diekstrak dan dieksport keluar dari Lukut. Peraturan baru ini telah menyebabkan kemarahan para pelombong dan peniaga cina, serta para penyokong kewangan mereka di Melaka. 
Pada suatu pagi yang gelap, lebih kurang pada bulan September tahun 1834. Satu kejadian tragis dan menyedihkan telah berlaku apabila para pemberontak di kalangan orang cina telah menyerang  istana Raja Busu di Kota Lukut ini. Mereka telah menyusun serangan dengan rapi tanpa diketahui oleh sesiapa di kalangan orang melayu ketika itu.
Para pemberontak ini telah berjaya membunuh para pengawal di sekitar kota. Kemudian mereka mengepung istana Raja Busu. Dengan  dipenuhi perasaan marah yang meluap-luap, mereka menjerit dan menuntut Raja Busu untuk keluar dari istana atau mereka akan MEMBAKAR istananya
Raja Busu yang mendengar kata-kata pemberontak cina yang telah mengepungnya ini menjawab: 
"Kami orang Islam tidak takut untuk mati, lakukanlah apa yang kamu suka jika kamu berani!"
Apabila mendengar jawapan Raja Busu ini, para pemberontak cina telah menyerang dan membakar Istana dan rumah Melayu berdekatan, dengan beratus-ratus orang  melayu yang dirompak dan juga dibunuh. 
Para pemberontak dari kalangan pelombong cina ini telah membunuh mereka dengan KEJAM, termasuk Raja Busu sendiri, isteri dan anak-anaknya. Dipercayai semasa Raja Busu melawan dan keluarganya cuba menyelamatkan diri, mereka telah ditangkap dan telah dicampakkan ke dalam api istana mereka yang sedang terbakar. Adalah dipercayai, hasil rompakan yang diperolehi dari istana Raja Busu berserta segala perhiasan dari China termasuk, emas permata sahaja dianggarkan kira-kira 3,500 paun.
Orang-orang Melayu yang terselamat dari serangan ini  melarikan diri ke kawasan desa dan daerah berhampiran dan segera menyampikan berita sedih ini. 

Mendengarkan berita PEMBUNUHAN RAJA BUSU dan keluarganya yang dibunuh dan dicampakkan ke dalam api istananya sendiri. Orang-orang Melayu di sekitar negeri dan daerah ini telah segera berhimpun dan bersedia untuk menyerang Lukut sebagai membalas dendam atas pembunuhan seorang anak raja Melayu oleh para pendatang cina di sana. 

Akibat serangan balas orang-orang Melayu, orang-orang cina yang memberontak tadi segera melarikan diri ke sempadan British Melaka. Namun mereka telah diserang hendap dan dibunuh oleh orang-orang Melayu yang telah siap sedia mengepung kawasan laluan keluar dari Lukut. 
Akibat serangan balas orang-orang melayu yang marah terhadap KEBIADAPAN, KECURANGAN DAN PENGKHIANATAN orang2 Cina yang membunuh Raja Melayu ketika itu. Ramai orang-orang cina lari memasuki Melaka yang ketika itu dibawah pemerintahan  British Melaka  untuk berlindung. Oleh kerana itu, terdapatlah nama Lubuk Cina di Melaka, iaitu Lubuk Cina Besar dan Lubuk Cina kecil sempena mengambil nama tempat pelarian-pelarian dari kalangan orang cina yang yang berlindung...
Akibat dari serangan balas orang-orang melayu ini juga, banyak kampung-kampung dan lombong milik orang cina di Lukut telah ditinggalkan selama bertahun-tahun. Sebelum terjadinya peristiwa 13 Mei 1969 lagi... iaitu 135 tahun kemudian,

masyarakat cina (para pelombong dan peniaga) ketika itu PERNAH  memberontak terhadap pemerintah Melayu Islam sehingga sangggup membunuh  seorang anak raja Melayu iaitu Raja Bungsu!!!


buat Raja Busu dan ahli keluarganya termasuk orang-orang muslim yang terkorban...
Boleh baca juga merujuk dari blog "Sejarah Melayu" ini:
SILA LAWATI muzium Kota Lukut untuk mendapatkan maklumat penuh....

Maklumatnya ada didalam muzium ini... 
Tertera didalam penerangan seperti dalam gambar di atas...

Panjang betul ceritanya... namun itulah dia sejarah buat IKTIBAR kita semua...

Dan mengambil kesempatan ini, kami sempat berposing ibarat mengambil semula semangat para pendekar melayu pada tahun 1834 itu yang membalas dendam terhadap PENGKHIANATAN kaum pendatang yang tergamak membunuh dengan membakar anak Raja Melayu di dalam istananya sendiri...


ALHAMDULILLAH... setiap sejarah dan kejadian ada hikmahnya yang tersendiri...


Jika ada masa mana2 sahabat yang ada masa kelapangan tu, datang melawat ke Kota Lukut ini...


Banyak manafaatnya kerana disini tersimpan rahsia tamadun kerajaan melayu 
lama disini...
DATANG, JANGAN TAK DATANG 

ads