Rabu, 21 November 2012

05 di rasah - Google Blog Search

05 di rasah - Google Blog Search


Cetusan Mukara: Analisa PRU 13 Parlimen <b>di</b> Negeri Sembilan <b>...</b>

Posted: 21 Nov 2012 01:09 AM PST

Parlimen Rasah begitu sinonim dengan kekuatan pengaruh DAP di Negeri Sembilan selain daripada Parlimen Seremban. Kedua-dua institusi ini kebetulan berada dalam satu Daerah Seremban. Dahulu ketika era awal PRU 1959, Rasah dikenali sebagai Parlimen Seremban Barat yang terdiri daripada dun Rantau, Labu dan Rahang.
Rasah juga melalui keadaan yang sama dengan Seremban yang beberapa mengalami perubahan sempadan pilihanrayanya. Kini Rasah terdiri daripada dun Labu, Bukit Kepayang, Rahang, Mambau dan Senawang.

PRU 2008 lalu menyaksikan PR melalui DAP menguasai kemenangan di Rasah dengan memenangi parlimen dan dun Mambau, Bukit Kepayang, Rahang serta Senawang. Manakala Labu dimenangi oleh Umno-BN. Sebagaimana Seremban, wakil BN iaitu MCA dan Gerakan tewas di semua tempat yang ditandingi dalam Rasah.
MCA tewas di Mambau dan Rahang manakala rakan mereka, Gerakan tewas di Bukit Kepayang dan Senawang.

Pengerusi DAP NS, Loke Siew Fook menang dengan majoriti besar iaitu 13,151 undi, peningkatan sebanyak 65.30 peratus daripada majoriti terdahulu yang dimenangi oleh calon MCA-BN, Goh Siow Huat pada PRU 2004. DAP memperolehi undi popular sebanyak 60.5 peratus. Rasah boleh dianggap sebagai manifestasi penolakan masyarakat Cina kepada pengaruh BN yang paling jelas di Negeri Sembilan. Ini kerana empat daripada lima dun dalam Rasah merupakan kawasan majoriti Cina.

Pertarungan di Rasah pada PRU 2008 merupakan pertandingan antara 'kepala' parti iaitu Pengerusi DAP NS melawan Ketua MCA Rasah-Dr Yeow Chai Thiam ( gambar kiri).

Sejarah awal pernah mencatatkan Rasah (Seremban Barat) pada PRU 1959 telah dimenangi oleh calon bebas-Quek Kai Dong yang mengalahkan calon MCA-Perikatan. Lebih manis, calon Front Sosialis menang di dun Labu, Rantau dan Rahang.

Bekas penyandang wakil rakyat Rasah dari MCA-Goh Giat Siow pada PRU 1999 dianggap sebagai 'giant-killer' kepada BN setelah menewaskan tokoh terkemuka DAP-Dr Chen Man Hin dengan majoriti 1,288 undi.

Calon

Loke Siew Fook (gambar kiri) dijangka akan dicalonkan semula sebagai calon DAP bagi Rasah. Walaupun beberapa bulan lalu, beliau pernah memaklumkan tidak akan bertanding di Lobak dan memilih untuk bertanding Chennah pada PRU-13. Atas kapisiti beliau sebagai Pengerusi DAP NS, kebarangkalian untuk menampilkan calon baru di Rasah amat rendah dan kedudukan beliau sebagai calon utama agak terjamin.

Malah Ketua MCA Rasah sendiri-Dr Yeow Chai Thiam ingin 'melarikan' diri dengan menyatakan hasrat untuk bertanding di Seremban. Sebagaimana Loke, beliau sebagai Pengerusi Perhubungan MCA NS mempunyai kapisiti untuk bertanding mana-mana parlimen dalam negeri ini. Namun begitu, hasrat Dr Yeow tidak dipersetujui oleh beberapa pemuka MCA Seremban. Hakikatnya pengaruh MCA dan Gerakan telah 'merundum' longlai di Rasah, Seremban dan Telok Kemang.

Dua nama yang telah disebut-sebut sebagai cadangan calon MCA melawan Loke adalah bekas senator, Lee Chee Keong dan Timbalan Ketua MCA Rasah, Yip Chee Kiong.

Potensi

Agak sukar buat BN samada melalui MCA atau Gerakan untuk membantu merampas kembali Rasah. Kemenangan DAP-PR di Mambau, Bukit Kepayang, Senawang dan Rahang memperlihatkan sokongan kuat lebih 70 peratus pemilih Cina dan kebetulan kempat-empat dun ini adalah kawasan majoriti Cina. Cuma Umno dilihat masih sedikit bernafas utk mempertahankan kemenangan di Labu. Andainya BN menang besar di Labu dan memanipulasi undi tentera di Rahang sekalipun, jika pemilih di Mambau, Bukit Kepayang dan Senawang memihak lebih 60 peratus kepada PR, harapan BN untuk merampas Rasah sangat tipis.

Kajian sokongan oleh BN mengklasifikasikan Rasah sebagai kubu kuat PR dan sukar untuk dimenangi. Namun sekali diingatkan kepada PR, usah terlalu selesa kerana mempertahankan kemenangan itu lebih sukar daripada bertanding untuk memenangi sesuatu kawasan.

Kepastiannya, BN bakal gagal lagi di Rasah kali ini untuk PRU-13.

05 di juasseh - Google Blog Search

05 di juasseh - Google Blog Search


PAKATAN RAKYAT N15 DUN <b>JUASSEH</b>: Bila Rakyat Asing <b>...</b>

Posted: 19 Nov 2012 07:39 PM PST

Agak sekian lama pemerintahan negara ini, kemenangan atau undi penentu selain dari undi pos, bahawanya rakyat asing juga turut menjadi penyumbang. 

Di Sabah di awal 2000, kemenangan Yong Tek Lee dari BN terbatal oleh hakim Kamil kerana terbuktinya di penuhi oleh undi2 pendatang. Atas kejayaan yg terlampau itu, maka Umno BN dengan projek menghalalkan kad pengenalan yg diilhamkan oleh Mahathir dan telah di susun oleh arwah Megat Joned ini, kini ianya telah meluaskan ke Semenanjung dan menjadi taktik terpenting pada setiap PRU. 

Lambakan bukti melalui program beberapa siri BERSIH, tidak diendahkan oleh pimpinan kerajaan. Malah bantahan BERSIH tersebut disekad dengan provokasi dan tindakan ganas kejam yg melampau. 

PRU13 yg akan tiba bila2 sahaja dari sekarang. Sekali lagi projek Mahathir akan diguna pakai dan ianya akan lebih dasyat dengan ratusan ribu yg telah didaftarkan. 

Di Jemapoh/Juasseh juga tidak ketinggalan. Sebuah perkampongan Myanmar telah agak lama terbentuk. Deretan rumah-rumah batu mereka agak lebih hebat dengan kereta yg canggih2. Cumanya kita mungkin terlepas pandang dan mungkin diantara kita tidak pernah ziarah ke perkampongan tersebut.  

Apakah mereka juga salah satu projek Kad Pengenalan Biru Mahathir/Megat Jonet????  

Sila beri perhatian kepada semua Jentera. Perkampongan tersebut terletak di belakang Stor JKR dan Tangki air antara jln utama Jemapoh-Juasseh berhadapan projek perumahan terbengkalai yg sedang baik pulih semula. 

 

 
05 di gemas - Google Blog Search

05 di gemas - Google Blog Search


Terdampar 15 Hari <b>di Bahau</b>, Negeri Sembilan | EZTERAHYO

Posted: 18 Nov 2012 12:00 PM PST

EZTERAHYO - Karimun Jumpa lagi Sahabat Ezterahyo Sekalian, lagi apa semuanyah?, semoga yang lagi ngapa-ngapain tetep sehat aja ea, Amin!!.

Pada Posting kali ini Saya hanya ingin bercerita tentang pengalaman Saya di Daerah Bahau, Negeri Sembilan, Malaysia beberapa waktu yang lalu.

b1.jpg

Kira-kira, tahukah Sobat kenapa Saya trutusan sampai di Bahau, yang notabene adalah sebuah Kota kecil yang berada di Negeri Sembilan, Malaysia.

Semuanya berawal di Johor ketika proyek rumah pribadi yang sedang Kami kerjakan bertiga, Saya, Yanto, & Bandot mengalami sebuah delima dimana tauke/bos Kami yang berasal dari India, atau sering aku panggil si mulut lubang pukimak menyelewengkan dana proyek sebesar RM. 8.000.

Tuan rumah atau si pemilik dana dari proyek yang sedang Kami kerjakan ternyata diam-diam mengendus aksi sekenario si lubang pukimak asal India itu.

Sadar kalau si lubang Pukimak itu sedang diendus, maka otak busuk Orang india itu langsung menjadi.

Dia menjebak Yanto, Bos Aku sekaligus kawan dekatku dari indon untuk segera cek out meninggalkan proyek karena dinilai gagal dengan memberikan dana hasil selewangan RM. 1.000.

Sehari setelah Yanto memegang dana RM.1.000 ternyata Polisi Malaysia mengincar si Lubang Pukimak yang lari ke Filiphina yang terbukti menggelapkan uang RM.8.000.

Mendengar hal itu, apa lagi yang Kami lakukan bertiga kalau tak ikut kabur juga.

b5.jpg

3 Hari terdampar di Pontian, akhirnya Bandot berhasil menghubungi rekan lamanya untuk meminta kerja.

Setelah dihubungi ternyata Pendi, rekan kerja bandot itu berada di ujung Malaysia, tepatnya di Bahau, Negeri Sembilan.

b2.jpg

Kami bertiga akhirnya bergegas nekat pergi ke Bahau demi menyambung hidup.

Awalnya Aku tak yakin bakal Sampai ke tempat tujuan, mengingat Jarak Antara Pontian ke Bahau memakan waktu satu hari perjalanan, apalagi ternyata yang berada di Bahau bukanlah Si Pendi rekan Bandot, melainkan Mas Imron kawan Pendi yang Kami bertiga jelas tidak kenal kepadanya.

b1.jpg

Tetapi, melihat situasi saat itu memang tidak ada pilihan lain kalau tidak pergi ke sana.

Satu hari Kami lewati akhirnya kami Sampai di Kota kecil Bahau yang ternyata di sana banyak di huni Orang-orang India sama seperti si brengsek lubang pukimak yang nggelapin dana itu.

Dikota kecil itu, Kami terus diajak masuk kedalam dan sampailah disebuah desa Serting, ternyata Mas Imron sudah menunggu disana.

Didesa serting itu ternyata daerah kekuasan Orang Madura termasuk Mas Imron.

b4.jpg

Awalnya agak kaget pas pertama kali campur sama orang Madura, aku takut kalau nanti Dimakan sama mereka, "boro-boro dapet makan, dimakan iya" sad .

Ternyata, setelah aku memberanikan diri untuk bergaul dengan mereka, perkiraanku meleset total, Orang Madura itu orangnya baik-baik, bahkan lebih baik dari Orang Jawa.

rudi.jpg

Ditempat itulah Kami bertiga bekerja, hingga akhirnya 15 hari kemudian si lubang pukimak berhasil ditangkap Polisi, dan semuanya reda, hingga Aku dan Yanto bergegas balik ke Indonesia untuk memperpanjang masa aktif paspor, sedangkan Bandot masih menunggu disana.

b3.jpg

rudi.jpg

ekop.jpg

05 di tampin - Google Blog Search

05 di tampin - Google Blog Search


Cetusan Mukara: Analisa PRU 13 Parlimen <b>di</b> Negeri Sembilan <b>...</b>

Posted: 15 Nov 2012 09:16 PM PST

Kawasan pengaruh pemerintahan Tunku Besar Tampin meliputi kawasan Tampin Tengah, Repah, Keru dan Tebong. Manakala seluruh Gemencheh dan Gemas adalah di bawah pemerintahan Datuk Undang Johol. Namun dalam pentadbiran negeri, kesemua kawasan ini bergabung dalam satu daerah yang dinamakan Daerah Tampin.
Sebelum tahun 2003, Parlimen Tampin terdiri daripada dun Kota (yang berada dalam Daerah Rembau), Repah, Gemencheh dan Gemas. Selepas tahun tersebut hasil persempadanan semula, Kota menjadi sebahagian daripada Parlimen Rembau manakala Repah, Gemencheh dan Gemas kekal sebahagian daripada Tampin.
Persempadanan semula 2003 itu juga bertujuan untuk mengimbangi pengaruh Barisan Alternatif khususnya majoriti pemilih Melayu untuk dipecah-pecahkan bagi mengukuhkan kekuatan Umno-BN. Kemasukan dun Kota menjadi sebahagian Parlimen Rembau adalah untuk mengimbangi pengaruh BA di Tampin. Ia cukup berhasil kerana pada PRU 2004, berlaku lonjakan besar majoriti kemenangan Umno di parlimen tersebut.
Majoriti kemenangan pada PRU 1999, Umno memperolehi 9,979 undi dan pada PRU 2004 majoriti kemenangan Umno perolehi adalah 18,084 undi. Ia merupakan pertambahan sebanyak 8,105 undi atau swing sebanyak (44.82%). 
Sebagaimana yang disebut dalam analisa sebelum ini, Shaziman Mansor dan Rais Yatim merupakan antara dua 'orang lama' yang masih berada dalam Umno Negeri Sembilan sebelum 'kenaikan' Mohamad Hasan sebagai MB Negeri Sembilan pada tahun 2004. Shaziman juga merupakan 'lone ranger' di negeri ini tetapi dilihat bergerak mempertahankan blok pengaruhnya. Walaupun agak 'senyap' dan tidak memperlihatkan 'agresif', beliau begitu kuat mengasak gerakan-gerakan politik PR di Tampin.
Sejak tahun 1964, Tampin menjadi kubu kuat Umno. Namun sebelum itu, Tampin bukanlah kawasan kuat Umno malah pada PRU 1959, seorang calon Front Sosialis telah memenangi dun Gemas. Namun begitu, perancangan strategik Umno mewujudkan petempatan Felda di Gemencheh dan Gemas telah memperkukuhkan blok sokongan Umno di kedua-dua kawasan terbabit. Maka sejak itulah, pengaruh pembangkang agak sukar berpusat di kedua kawasan tersebut iaitu Gemas dan Gemencheh.
Akan tetapi pada PRU 1999, ombakan Reformasi 99 benar-benar melanda seluruh Tampin yang memperlihatkan perolehan majoriti kemenangan Umno-BN merosot di peringkat dun. Buat pertama kalinya dalam sejarah PRU sejak 1964, dun Gemas dimenangi oleh Umno dengan kelebihan bawah daripada tiga ribu undi iaitu 2,859 undi manakala lain-lain dun mencatat kemenangan Umno-BN bawah dua ribu undi iaitu Gemencheh (1,214), Repah (973) dan Kota (1,929). Kejutan hasil ombakan Reformasi 99 cukup menakutkan Umno sebenarnya dan jika tidak kerana kelemahan jentera Barisan Alternatif ketika itu, sudah pasti 18 dun dalam Negeri Sembilan telah dimenangi oleh BA sekaligus menubuhkan kerajaan baru!
Tahun 2004-2007 merupakan saat kejatuhan pengaruh BA seluruh negara. Kesan itu lebih terserlah dengan 'kenaikan' Abdullah Ahmad Badawi sebagai PM baru. Umno-BN menang besar dalam PRU 2004 dan di Tampin sendiri Umno-BN menang dengan selesa.
Setelah organisasi Keadilan di Tampin berjaya diaktifkan semula pada penghujung 2008 (setelah isu bekas Ketua Bahagian Keadilan Tampin menyertai Umno pada PRU 99), gerakan politik dan program-program telah rancak dilaksanakan sehinggakan mengejutkan pihak Umno Tampin. Mereka mungkin sudah masak dan selesa berhadapan dengan Pas atau Dap kerana telah memahami strategi kedua pihak tersebut. Namun 'kemunculan semula' pengaruh Keadilan begitu menakutkan Umno Tampin.
Selepas penubuhan PR Negeri Sembilan secara rasmi pada Januari 2010, PR NS tidak berlengah melancarkan program raksasanya di Gemas iaitu pada Januari 2011 yang melancarkan manifesto 'Tonggak Nan Sembilan'. Kehadiran lebih 10 ribu orang ke program tersebut di lubuk Umno begitu mengejutkan Umno-BN. Sebelum itu, pada pertengahan 2010 satu ceramah perdana yang dihadiri oleh Anwar Ibrahim berlangsung di Repah turut menghimpunkan ribuan rakyat. Arus perubahan itu begitu membangkitkan Umno Tampin daripada tidur selesanya. Sentuhan politik yang dijelma oleh PR itu sangat membimbangkan Umno!
Persoalan calon parlimen di pihak Umno mungkin tidak menjadi masalah besar kerana kepastian 90 peratus Shaziman Mansor bakal dikekalkan. Akan tetapi beberapa bulan lalu kedengaran desas desus bahawa Shaziman dikatakan turut berminat untuk menjadi MB Negeri Sembilan. Namun tidak dapat dipastikan sejauh mana kebenaran cerita ini. Jika itu berlaku, siapa pula pengganti beliau untuk calon parlimen? atau Shaziman bakal 'dipancung' oleh Najib Razak kerana beliau termasuk dalam 'cai' Muhyidin Yasin?
Era Najib Razak ini juga telah mengembalikan 'nyawa politik' kepada Isa Samad termasuklah Waad Mansor, bekas Adun Gemencheh yang pernah disabitkan kesalahan rasuah beberapa tahun lalu. Situasi ini kembali membangkitkan pertentangan lama antara team Waad dan Shaziman. Barangkali semua puak Shaziman dan Mohamad Hasan bakal dilupuskan kali ini.
Pas akan mewakili PR bertanding di Tampin. Besar kemungkinan calon PRU 2008-Abd Razakek Abd Rahim dikekalkan oleh Pas Tampin sebagai calon parlimen. Setakat ini juga Pas Tampin diberitakan akan mengekalkan YDP Pas Tampin-Ustaz Zakaria Khalim sebagai calon di Gemencheh. 
Dap juga turut diberitakan akan mengekalkan S.Veerapan sebagai calon PRU-13 bagi dun Repah. Beliau juga merupakan wakil rakyat Repah. Setakat ini, di pihak Keadilan masih belum diputuskan nama calon untuk dun Gemas. Namun antara nama yang disebut-sebut adalah bekas Ketua Keadilan Tampin-Kapten (B) Zulkapli Kasim. Beliau pernah bertanding di dun Gemencheh pada PRU 1995 lalu sebagai calon bebas, merupakan anak jati Felda Bukit Jalor.
Harus diambil kira dan perhatian serius oleh PR, bahawa kemenangan Shaziman Mansor turut dibantu oleh jumlah undi pos yang tinggi yang datang daripada dun Gemas. Kemenangan calon Umno di Gemas turut disumbang oleh undi pos tentera yang memihak 95 peratus. Namun kemenangan mampu dijelmakan sekiranya Undi Awal daripada tentera memihak kepada PR. Sekurang-kurangnya pemilih-pemilih dari Tentera akan mempunyai hak mengundi seperti pemilih awam. PR mampu untuk meraih 45 peratus undi awal ini.
Untuk PRU-13 akan datang, PR Tampin kini telah 'lengkap' dengan Dap bertanding Repah, Pas (Gemencheh) dan Gemas (Keadilan). Maka kesepakatan dan koordinasi strategi termasuk gerak kerja telah mampu dilaksanakan secara bersama. Jika ingin menang parlimen, Pas Tampin mahu tidak mahu harus bergabung tenaga dengan Dap & Keadilan. 
Dalam melihat kesepakatan PR di Tampin, telah wujud usaha-usaha sulit oleh Umno melalui jentera risikan untuk memecahkan kekuatan PR khususnya Keadilan Tampin. Situasi ini banyak berlaku di seluruh negara. Perpecahan politik dalaman adalah antara kaedah terancang pihak risikan untuk melemahkan gerakan politik dan organisasi PR. Ini memerlukan kepekaan dan sikap waspada oleh pimpinan dan pasukan strategis PR Tampin.
PRU-13 kali ini memungkinkan berlaku ombakan politik yang lebih besar khusus di Tampin. Isu NFC adalah pencetus perubahan ini.Ia adalah isu nasional dan seluruh negara tahu akan kebusukan yang terjadi daripada NFC. Malah orang-orang Umno sendiri tidak bersetuju dengan penyelewengan dari isu tersebut yang jelas menjatuhkan kredibiliti organisasi itu! Peluang ini wajar dimanipulasi oleh pasukan strategis PR dalam memecahkan blok sokongan Umno khususnya di Gemencheh dan Gemas.
Kebarangkalian PR menang di Gemas adalah 50-50 dan jika ia berlaku, termasuk kemenangan Dap di Repah berjaya dipertahankan, tidak mustahil Parlimen Tampin dimenangi oleh PR!

05 di mambau - Google Blog Search

05 di mambau - Google Blog Search


Cetusan Mukara: Analisa PRU 13 Parlimen <b>di</b> Negeri Sembilan <b>...</b>

Posted: 21 Nov 2012 01:09 AM PST

Parlimen Rasah begitu sinonim dengan kekuatan pengaruh DAP di Negeri Sembilan selain daripada Parlimen Seremban. Kedua-dua institusi ini kebetulan berada dalam satu Daerah Seremban. Dahulu ketika era awal PRU 1959, Rasah dikenali sebagai Parlimen Seremban Barat yang terdiri daripada dun Rantau, Labu dan Rahang.
Rasah juga melalui keadaan yang sama dengan Seremban yang beberapa mengalami perubahan sempadan pilihanrayanya. Kini Rasah terdiri daripada dun Labu, Bukit Kepayang, Rahang, Mambau dan Senawang.

PRU 2008 lalu menyaksikan PR melalui DAP menguasai kemenangan di Rasah dengan memenangi parlimen dan dun Mambau, Bukit Kepayang, Rahang serta Senawang. Manakala Labu dimenangi oleh Umno-BN. Sebagaimana Seremban, wakil BN iaitu MCA dan Gerakan tewas di semua tempat yang ditandingi dalam Rasah.
MCA tewas di Mambau dan Rahang manakala rakan mereka, Gerakan tewas di Bukit Kepayang dan Senawang.

Pengerusi DAP NS, Loke Siew Fook menang dengan majoriti besar iaitu 13,151 undi, peningkatan sebanyak 65.30 peratus daripada majoriti terdahulu yang dimenangi oleh calon MCA-BN, Goh Siow Huat pada PRU 2004. DAP memperolehi undi popular sebanyak 60.5 peratus. Rasah boleh dianggap sebagai manifestasi penolakan masyarakat Cina kepada pengaruh BN yang paling jelas di Negeri Sembilan. Ini kerana empat daripada lima dun dalam Rasah merupakan kawasan majoriti Cina.

Pertarungan di Rasah pada PRU 2008 merupakan pertandingan antara 'kepala' parti iaitu Pengerusi DAP NS melawan Ketua MCA Rasah-Dr Yeow Chai Thiam ( gambar kiri).

Sejarah awal pernah mencatatkan Rasah (Seremban Barat) pada PRU 1959 telah dimenangi oleh calon bebas-Quek Kai Dong yang mengalahkan calon MCA-Perikatan. Lebih manis, calon Front Sosialis menang di dun Labu, Rantau dan Rahang.

Bekas penyandang wakil rakyat Rasah dari MCA-Goh Giat Siow pada PRU 1999 dianggap sebagai 'giant-killer' kepada BN setelah menewaskan tokoh terkemuka DAP-Dr Chen Man Hin dengan majoriti 1,288 undi.

Calon

Loke Siew Fook (gambar kiri) dijangka akan dicalonkan semula sebagai calon DAP bagi Rasah. Walaupun beberapa bulan lalu, beliau pernah memaklumkan tidak akan bertanding di Lobak dan memilih untuk bertanding Chennah pada PRU-13. Atas kapisiti beliau sebagai Pengerusi DAP NS, kebarangkalian untuk menampilkan calon baru di Rasah amat rendah dan kedudukan beliau sebagai calon utama agak terjamin.

Malah Ketua MCA Rasah sendiri-Dr Yeow Chai Thiam ingin 'melarikan' diri dengan menyatakan hasrat untuk bertanding di Seremban. Sebagaimana Loke, beliau sebagai Pengerusi Perhubungan MCA NS mempunyai kapisiti untuk bertanding mana-mana parlimen dalam negeri ini. Namun begitu, hasrat Dr Yeow tidak dipersetujui oleh beberapa pemuka MCA Seremban. Hakikatnya pengaruh MCA dan Gerakan telah 'merundum' longlai di Rasah, Seremban dan Telok Kemang.

Dua nama yang telah disebut-sebut sebagai cadangan calon MCA melawan Loke adalah bekas senator, Lee Chee Keong dan Timbalan Ketua MCA Rasah, Yip Chee Kiong.

Potensi

Agak sukar buat BN samada melalui MCA atau Gerakan untuk membantu merampas kembali Rasah. Kemenangan DAP-PR di Mambau, Bukit Kepayang, Senawang dan Rahang memperlihatkan sokongan kuat lebih 70 peratus pemilih Cina dan kebetulan kempat-empat dun ini adalah kawasan majoriti Cina. Cuma Umno dilihat masih sedikit bernafas utk mempertahankan kemenangan di Labu. Andainya BN menang besar di Labu dan memanipulasi undi tentera di Rahang sekalipun, jika pemilih di Mambau, Bukit Kepayang dan Senawang memihak lebih 60 peratus kepada PR, harapan BN untuk merampas Rasah sangat tipis.

Kajian sokongan oleh BN mengklasifikasikan Rasah sebagai kubu kuat PR dan sukar untuk dimenangi. Namun sekali diingatkan kepada PR, usah terlalu selesa kerana mempertahankan kemenangan itu lebih sukar daripada bertanding untuk memenangi sesuatu kawasan.

Kepastiannya, BN bakal gagal lagi di Rasah kali ini untuk PRU-13.

Bengkel Seri Sembilan bantu OKU | n9kini.net

Posted: 20 Nov 2012 11:47 PM PST

SEREMBAN – "Tidak ku minta lahir ke dunia, tidak ku duga cacat begini, bukan ku minta kasih dan manja, bukan ku rayu bantu simpati."

Pekerja bergambar di hadapan bangunan Bengkel Seri Sembilan, Mambau di Seremban.

Apabila mendengar bait lagu ini, pasti hati akan tersentuh, apatah lagi dinyanyikan dengan melodi muzik yang penuh emosi.

Keadaan itu bukan sesuatu yang asing malahan lagu itu banyak hubungannya dengan golongan orang kurang upaya (OKU), apatah lagi dalam aspek survival mereka untuk mencari sumber kewangan bagi membantu keluarga dan diri sendiri.

Atas kesedaran itulah, Bengkel Seri Sembilan yang terletak di Mambau dekat sini, menjadi teras latihan kepada golongan OKU untuk berdikari sekali gus menambah pendapatan harian mereka.

Pengurus bengkel, Kasim Yunus berkata, objektif penubuhan pusat latihan itu adalah bagi membantu menggalakkan golongan OKU menjalani program peningkatan hidup di bawah latihan kemahiran dan kecekapan kerja.

"Di bengkel ini, kita mewujudkan peluang pekerjaan kepada golongan OKU dan hasilnya, ramai yang mendapat faedah dengan wujudnya bengkel ini," katanya kepada Utusan Malaysia di sini baru-baru ini.

Tambah Kasim, bengkel itu dibuka dan digunakan golongan OKU yang cacat anggota, pendengaran, penglihatan dan masalah akal.

"Sumber kerja utama di sini ialah membuat sampul surat pelbagai saiz dan bentuk yang ditempah pelbagai agensi kerajaan, badan berkanun dan pihak berkuasa tempatan.

"Mereka yang bekerja di sini juga dilatih dalam kerja menjahit dan sejak itu, bengkel ini menerima tempatan jahitan baju kurung dan baju Melayu, kemeja, cadar serta baju korporat," ujarnya.

Menurut Kasim, dia berharap dapat menjadikan Bengkel Seri Sembilan sebagai sebuah institusi latihan kemahiran OKU yang besar serta dilengkapi pelbagai kemudahan.

"Sudah sampai masanya bengkel ini dinaik taraf dan saya mahu melihat suatu masa kelak, semua pekerja dan pihak pengurusan di bengkel ini dikendalikan sendiri golongan OKU. Kebanyakan mereka telah menetap di sini dan cukup komited dalam memajukan diri," tegasnya.

Jelas Kasim, semua pekerja di bengkel ini mendapat gaji bulanan dan mencarum dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) selain bantuan elaun pekerja cacat daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

"Kami menyediakan kemudahan tempat tinggal, makan, tempat riadah dan aktiviti sukan serta kebudayaan. Saya mahu mereka merasai hidup seperti di rumah sendiri," jelasnya.

Tambah beliau, golongan OKU yang mempunyai kemahiran menjahit boleh ke bengkel itu untuk bekerja di samping menjadi tenaga pengajar kepada rakan-rakan mereka dan boleh menghubunginya di talian 012-4026158.

rumah nabil <b>di mambau</b> dipecah masuk sekumpulan penjenayah

Posted: 29 Feb 2012 04:00 PM PST

Nak Sihat, Nak Kurus??Cuba tengok kat sini
Sebagai Rakyat 1 Malaysia, Jum Bersatu Hati..Tak Yah Gaduh2

Di sini Di Himpunkan Kisah Pelik dan Lucu, Anda Pasti terhibur...

SEREMBAN 29 Feb. – Kediaman pelawak terkenal tanah air, Ahmad Nabil Ahmad atau lebih dikenali sebagai Nabil dipecah masuk sekumpulan penjenayah di Kampung Masjid, Mambau di sini hari ini.

Kejadian dipercayai berlaku kira-kira pukul 9.55 pagi apabila penjenayah itu memecah masuk rumah keluarga juara Raja Lawak musim kedua itu yang kini dihuni bapa saudaranya melalui bahagian belakang rumah itu.

Menurut bapa saudaranya, Rahmat Abd. Latiff, 55, kejadian disedari sebaik sahaja dia tiba di rumah selepas pulang menghantar anak perempuannya ke tempat kerja di sebuah pusat beli-belah berhampiran.

"Saya nampak pintu belakang rumah sudah terbuka dan kesan umpil pada jeriji tingkap di salah sebuah bilik tingkat bawah.

"Tanpa berlengah, saya bergegas masuk ke dalam rumah dan mendapati bilik tidur diselongkar, habis semua pakaian sudah bersepah di atas lantai," katanya ketika ditemui di rumah itu hari ini.

05 di teluk kemang - Google Blog Search

05 di teluk kemang - Google Blog Search


Tambak pantai: Peniaga <b>Teluk Kemang</b> terjejas - Mohamad Taufek <b>...</b>

Posted: 01 Nov 2012 04:05 PM PDT

KUALA LUMPUR: Kira-kira 100 peniaga sekitar Pantai teluk Kemang ke Parlimen hari ini bagi mengadu tindakan kerajaan membina projek pembangunan di kawasan tersebut sehingga menjejaskan perniagaan mereka.
Kumpulan tersebut yang diketuai Pengerusi Sekretariat Selamatkan Pantai Kita, Shahruddin Abu Talib membantah proses penambakan pantai yang menjadikan cerun semakin dalam dan telah mengorbankan beberapa nyawa.
Mereka ditemani Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrulhisham Shahrin.
"Secara tidak langsung ini menjejaskan kedatangan pelancong dan dan menjejaskan ekonomi para peniaga di kawasan sekitar," katanya pada sidang media di lobi Parlimen.
Kumpulan tersebut turut membantah pembinaa longkang-longkang besar yang menyebabkan air laut Telok Kemang menjadi keruh dan kotor.
Air longkang yang kotor dan mengandungi bahan-bahan kimia menyebabkan kulit pengunjung dan pelancong dijangkiti kuman.
"Kami bukan menolak pembangunan tetapi kami tak setuju air longkang dialirkan ke laut. Ini bukan sahaja menyusahkan pengunjung malah ikan-ikan juga lari ke tempat lain dan menjejaskan pendapatan nelayan." katanya.
Selain itu, kumpulan tersebut menuntut gerai-gerai yang sudah buruk dibina semula berkonsepkan seni bina Negeri Sembilan yang boleh menjadi daya tarikan pengunjung tempatan dan pelancong.
"Kami tidak mahu gerai-gerai kami dibina seperti sekarang yang seakan-akan kedai menjual ikan dan tiak mendapat kelulusan Sijil Kelayakan Menduduki (CF) yang dikategorikan sebagai projek gajah putih," tegasnya.
Shahruddin juga kesal apabila aduan mereka kepada Yang-DiPertua Majlis Perbandaran Port Dickson, Abdul Wahab Shamsuddin kelmarin tidak diambil peduli.
"Abdul Wahab lebih mementingkan keuntungan dari projek-projek berbanding nasib rakyat dan peniaga di situ," kata Shahruddin.
Sokongan terhadap Umno tipis
Sementara itu, Pengerusi Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Negeri Sembilan Cawangan Port Dickson, Syed Mohd Arshad Jelani yang juga ketua bahagian Umno batu Empat mengakui bahawa sokongan terhadap parti itu semakin tipis akibat isu ini.
"Majoriti daripada kami ini ahli Umno dan harapan untuk terus menyokong Umno semakin tipis bila kami diperlakukan begini," katanya.
Turut bersama pada sidang media tersebut ialah Dr Hatta Ramli (PAS-Kuala Krai), Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin (PAS-Bukit Gantang), dan Er Teck Hwa (DAP-Bakri).
Peniaga diusir, Pantai Telok Kemang dirampas untuk pembangunan
KUALA LUMPUR 1 November: 100 wakil peniaga sekitar Pantai Telok Kemang, Port Dickson berhimpun di perkarangan Parlimen hari ini membantah kezaliman kerajaan yang mengusir dan 'menutup periuk nasi' mereka dari kawasan itu untuk projek pembangunan.
Perhimpunan itu diwakili Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Negeri Sembilan.
Hadir sama, Pengerusi Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Negeri Sembilan Cawangan Port Dickson, Syed Mohd Arshad Jelani dan Pengerusi Sekretariat Selamatkan Pantai Kita, Shahruddin Abu Talib.
Dalam panas terik, kumpulan tersebut turut memegang sepanduk dan kain rentang antaranya bertulis "Selamatkan Pantai Kito", "Mana Hak Kami" dan "Kekalkan Keaslian Pantai Telok Kemang".
Mereka juga menyampaikan memorandum berhubung perkara itu.
Penyelaras SAMM, Badrul Hisham Shaharin berkata, tanah tersebut ditambak dan sebahagian besarnya dijadikan milik peribadi beberapa individu.
Katanya, kerajaan negeri rakus merampas tanah tersebut dan menghalau peniaga terbabit tanpa sebarang notis, seterusnya meluluskan projek di kawasan itu.
"Mengikut Kanun Tanah Negara, menjadikan pantai sebagai milik peribadi adalah satu kesalahan. Kerajaan luluskan pula projek untuk tambak pantai yang merosakkan kawasan pantai dan menghalau peniaga yang sudah berpuluh tahun berniaga di sana," katanya.
"Kita juga telah tampil ke pejabat Menteri Besar Negeri Sembilan panjangkan isu ini. Janji bagi jawapan, tapi hingga kini masih tiada respon, jadi hari ini kita bawa mereka ke Parlimen supaya rakyat Malaysia tahu tentang isu ini," kata Ketua KEADILAN Cabang Rembau itu.
Memorandum berkenaan sepatutnya diserahkan kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri mewakili Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
Disebabkan kelewatan beliau, memorandum diserahkan kepada Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua untuk dibahas di Parlimen.
Kelmarin, ketika peniaga tersebut bertemu Yang-DiPertua Majlis Perbandaran Port Dickson, Abdul Wahab Shamsuddin, mereka dihalau, malah turut dipanggil 'lembu'.
"Abdul Wahab lebih mementingkan keuntungan dari projek-projek berbanding nasib rakyat dan peniaga di situ," kata Shahruddin.
Pemimpin Pakatan Rakyat turut memandang serius penindasan itu dan mendesak pimpinan BN membela nasib rakyat serta pantai yang sepatutnya menjadi milik mereka.
"Sebenarnya isu ini tidak susah, sepatutnya pihak berkuasa Port Dickson boleh selesaikan isu ini di sana tanpa rakyat perlu bersusah payah datang sejauh ini menuntut pembelaan," kata Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr Hatta Ramli.
Antara pemimpin yang turut menyatakan sokongan dan turut sama berdemo termasuk Ahli Parlimen Bakri, Er Teck Hwa; Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad dan Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad.

05 di kuala klawang - Google Blog Search

05 di kuala klawang - Google Blog Search


PKG <b>KUALA KLAWANG</b>: PENGGREDAN PSS 2012 <b>DI</b> SK KUALA <b>...</b>

Posted: 19 Sep 2012 09:10 PM PDT


TARIKH : 13 OGOS 2012
MASA : 10.30 PAGI - 12.00 TGH
PEGAWAI TERLIBAT :
1. EN. ROSLE BIN YAHAYA - PTP 1
2. PN SRI RAHAYU HARYANI BT ABD GHAFAR - JTK
3. PN ROSLINA BT NORLAMIN  - GURU GPM

05 di paroi - Google Blog Search

05 di paroi - Google Blog Search


Perak perlu bangkit segera <b>di Paroi</b>

Posted: 27 Aug 2012 11:56 PM PDT

Piala Malaysia New 300x300Perak perlu bangkit segera jika mahu melangkah lebih jauh dalam aksi Piala Malaysia musim 2012 walaupun berdepan dengan misi yang amat perit.

Sehubungan dengan itu, Perak perlu mengutip mata penuh dalam perlawanan kumpulan C dengan juara bertahan, Negeri Sembilan di Paroi malam ini.

Skuad yang dibimbing oleh Jang Jung itu terumbang-ambing selepas dua perlawanan kerana hanya seri dan kalah sekali.

Sebelum ini, Perak hanya mampu seri 1-1 dengan Sime Darby tetapi tewas mengejut 2-4 kepada Felda United di Stadium Perak Sabtu lalu.

Skuad Jang Jung yang berada di tangga ketiga kumpulan C mesti mengutip mata penuh dalam perlawanan yang dianggap menentukan hidup mati Perak dalam Piala Malaysia.

Selepas ini, Perak akan berdepan Negeri Sembilan bagi kali kedua di Ipoh pada 1 September nanti.

Oleh itu, Negeri Sembilan boleh dianggap sebagai pasukan yang akan menentukan hala tuju skuad Seladang dalam Piala Malaysia.

Namun begitu, penolong jurulatih, Chong Yee Fatt tetap optimistik bahawa Perak mampu merebut mata daripada juara bertahan itu dan seterusnya menghidupkan peluangnya ke suku akhir.

"Perak sudah memperbaiki beberapa kelemahan Sabtu lalu dan akan memberi tentangan sengit kepada Negeri Sembilan malam esok (malam ini)," jelas Yee Fatt di Ipoh semalam.

Oleh itu, ketua pasukan, Shahrulnizam Mustafa dipinta memainkan peranan yang lebih aggresif dalam usaha mencorak serangan dari bahagian tengah.

Selain itu, penyerang utama, Albert Bodjonggo diingatkan supaya segera menjaringkan gol jika berpeluang dan bukannya mengelecek ke sana sini.

Yee Fatt berharap para pemain akan memberi komitmen yang tinggi bagi menghadapi cabaran yang paling getir itu.

Artikel asal di PerakNews.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

05 di mantin - Google Blog Search

05 di mantin - Google Blog Search


HOMESTAY <b>DI MANTIN</b> - Mantin, Holiday Rentals - Sheryna.com <b>...</b>

Posted: 12 Feb 2011 03:56 AM PST

REMEMBER:
- Deal locally and meet in-person with buyer/seller (in a public place and take a friend with you).
- Never pay with Western Union or Moneygram.
- Don't accept cashier checks or money orders.
- Sheryna.com.my is NOT involved in any transaction (payment services, shipping, guarantee transactions, etc), does NOT offer "buyer protection" and does NOT offer "seller certification".

Sheryna.com.my does not accept any responsibility for the above classified. The advertiser bear all the responsibility. For any problems, please use Report abuse button!

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search

05 di nilai negeri sembilan - Google Blog Search


Lawatan ke Lembaga Koko Malaysia <b>di Nilai</b>,N.<b>Sembilan</b> pd 8/11 <b>...</b>

Posted: 11 Nov 2012 03:20 AM PST

Lawatan ke Lembaga Koko Malaysia di Nilai, Negeri Sembilan

Panning machine - utk buat coklat yg bulat-bulat tu...selalu ada inti kacang hazel / kismis dll kekacang
 Chef sedang memberi penerangan tentang coklat
Antara coklat yg dihasilkan disini....dah ada tempahan dr org ....katanya...  Teknik transfer sheet

Rombongan "Cik Kiah" on the way balik.....best sgt2, byk info baru tentang coklat yg kami perolehi


05 di jelebu - Google Blog Search

05 di jelebu - Google Blog Search


Terowong Emas <b>di Jelebu</b> Bukan Dongeng | Hargaemas

Posted: 29 Oct 2012 08:21 PM PDT

lombong emas di pekan titi kuala klawang jelebu

JELEBU: Kerja menarah bukit di belakang pasar awam pekan Titi di Kuala Klawang, di sini, sejak awal tahun ini membawa penemuan empat terowong di situ yang menurut penduduk, dianggap sebagai kisah dongeng sebelum ini kerana lokasi sebenarnya tidak pernah diketahui dengan terperinci.

Sejak puluhan tahun lalu, kisah terowong berkenaan hanya diceritakan generasi tua di pekan didiami kira-kira 20,000 penduduk itu, namun tiada pihak tampil untuk melakukan kajian.

Tinjauan mendapati empat terowong itu terletak berasingan dengan setiap satu dibina kemas dengan dinding dibuat daripada batu dan boleh dimasuki secara berdiri oleh orang dewasa.

Beberapa penduduk yang ditemui mendakwa terowong itu mungkin dibuat pencari emas berdasarkan kewujudan beberapa lombong sekitar kawasan itu dan menolak ia mempunyai kaitan dengan kegiatan pengganas komunis Penoreh getah, Siow Yoke Kim, 54, berkata generasi tua di pekan itu pernah bercerita mengenai terowong untuk mencari emas, namun tidak menyatakan lokasinya sehingga awal tahun ini, ada pihak menarah bukit di belakang pasar.

"Kami terkejut kerana terowong yang diceritakan itu terletak di belakang pasar yang penduduk kunjungi setiap hari.

"Saya percaya terowong itu dibuat pencari emas, malah jalan utama pekan ini dinamakan 'Kim Loong' atau naga emas dalam dialek Hakka," katanya ketika ditemui, semalam.

Peniaga, Lee Ah Chai, 51, pula mengaku pernah memasuki terowong itu, tetapi mendapati lubang itu terlalu panjang.

"Saya tidak masuk terlalu dalam kerana bimbang terowong runtuh. Pihak berkaitan terutama pengkaji sejarah wajar melakukan kajian terperinci bagi memastikan sejarah sebenar terowong itu sama ada digali oleh pelombong emas atau mempunyai kaitan dengan aktiviti komunis," katanya yang menolak kemungkinan terowong itu digali pengganas komunis.

ads