Ahad, 17 Mac 2013

05 di tampin - Google Blog Search

05 di tampin - Google Blog Search


0 Siaran TV Alhijrah <b>di</b> Melaka, <b>Tampin</b> mulai esok - Anak-Anak <b>...</b>

Posted: 28 Feb 2013 03:15 AM PST


SIARAN TV Alhijrah akan dapat ditonton di Melaka dan Tampin mulai esok menerusi saluran CH55 Frekuensi 743.25 megahertz.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Bukhari Che Muda berkata, siaran percuma melalui pemancar di Bukit Tampin, Negeri Sembilan itu boleh diikuti bermula 6 pagi sehingga 12.30 tengah malam, setiap hari.

"Perluasan siaran TV Alhijrah ini adalah hadiah istimewa bagi penduduk di Melaka yang telah sekian lama mengharapkan siaran TV Alhijrah diperluaskan di kawasan mereka.

"Bukit Tampin merupakan lokasi pemancar yang kesepuluh beroperasi dan ini membolehkan siaran TV Alhijrah ditonton lebih kurang 70 peratus penduduk di Melaka," katanya dalam kenyataan hari ini.

Bukhari berkata sepanjang bulan Mac ini, TV Alhijrah akan bersiaran selama 18 jam dengan pengisian pelbagai rancangan menarik seperti '30 Minit Ustaz Don', 'Imam Suhaib Webb dalam Reflections'.

Turut disiarkan, program baharu 'Generasi Pondok' yang memaparkan ilmu pengajian syariah, aqidah dan sirah bersama tuan guru sekolah pondok dan interaktif bersama pelajar institusi pondok seluruh Malaysia serta lintas langsung dari Masjidil Haram, setiap kali masuk waktu azan, katanya.

"Diharapkan penonton akan mendapat manfaat daripada program ini kerana kandungannya yang memberi ilmu dan pengajaran," katanya.

Selain Melaka, saluran TV Alhijrah juga boleh ditonton di Kedah, Perak, Lembah Klang, Terengganu, Pahang, Johor, Sarawak, Sabah dan Kelantan.

Sumber: Bernama

IKLAN TEKS: Ingin menyertai produk Etiqa Takaful serendah RM70? Sekitar Kuala Pilah. Telefon 0123280345 untuk temujanji. Jangan pandang remeh pada sesuatu yang anda rasa tidak perlu sekarang. Suatu hari nanti pasti anda terasa menyesal. Yang anda rasa tidak perlu ini sebenarnya yang akan memberikan sesuatu yang terbaik kala kesempitan.

Gangguan air <b>di Tampin</b>, Rembau 22 dan 23 Januari | Anak-Anak <b>...</b>

Posted: 19 Jan 2013 03:03 AM PST


SEREMBAN - Beberapa kawasan di daerah Tampin dan Rembau akan mengalami gangguan sementara bekalan air pada 22 dan 23 Januari ini.

Ketua Bahagian Perkhidmatan Korporat Syarikat Air Negeri Sembilan Sdn Bhd (SAINS) Azlan Abd Aziz berkata, gangguan bekalan air di daerah Tampin, iaitu di Gemas dan Gemencheh, pada 22 Januari bermula pukul 8 pagi hingga 8 malam berikutan pemasangan meter di outlet Kolam Londah.

"Kawasan yang terlibat di Gemas ialah Kampung Tiong, Kampung Desa Bakti, Taman Gemas Jaya, Taman Sungai, Taman Indah, Pekan Gemas, Taman Sentosa, Taman Desa Permai, Taman Gemas Setia, Taman Damai, Rumah Rakyat Gemas, Kampung Baru Gemas, Taman Sahabat dan kawasan industri Gemas.

"Selain itu, kuarters KTMB Gemas, Taman Halachara Baru, Kampung Bangkahulu, Kampung Ladang, Kampung Ulu Ladang, Kampung Londah, kem tentera Syed Sirajuddin, National Feedlot Corporation, Taman Pinggiran Felda, Felda Sungai Kelamah, Batu 1-10 Jalan Gemas-Tampin dan Kampung Bentan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata kawasan yang terlibat di Gemencheh ialah Felda Bukit Jalur, Taman Sri Air Kuning, Pekan Air Kuning, Kampung Tengah, Kampung Mantai, Kampung Air Kuning, Kampung Air Kuning Selatan, Kampung Payar Lebar dan Kampung Ulu Air Kning.

Sementara itu, gangguan bekalan air di Rembau pada 23 Januari bermula pukul 8 pagi hingga 8 malam berikutan pemasangan meter di sempadan antara Tampin dan Rembau.

Kawasan yang terlibat ialah seluruh Kendong, Kota, Gadong, Legung Ulu dan Hilir, Bongek, Chengkau, Nerasau, Penajis, Miku, Selemak, Astana Raja, Semerbok, Kampung Durian Daun, Kampung Pulau Besar, Kampung Pulau Bukit, Kampung Pulau Mampat, Kampung Fajar Harapan, Kampung Batang Nyamor dan Kampung Chenong Ulu.

Turut terlibat Kampung Lada, seluruh mukim Tanjung Kerling dan Batu Hampar, Taman Seri Rembau Fasa 1,2,3, Taman Rembau Utama, seluruh Kampung Chuai, pekan Rembau, Tanjung Sena Ulu dan Hilir, Kampung Rendah Kayu Ara, Senama, Desa Permai Mampong, Kampung Mampong, Petronas Rembau, Shell Rembau, Pejabat Daerah Rembau, Majlis Daerah Rembau, Kampung Mulia, Kampung Seberang Sawah, Kampung Perigi Jernih, Kampung Tebing Tinggi, Kampung Relong dan Taman Seri Rembau Tanah Lot.

Beliau menasihatkan pengguna di kawasan terlibat agar menyimpan bekalan air secukupnya sepanjang tempoh gangguan.

Pengguna yang memerlukan bantuan boleh menghubungi Sains di talian bebas tol 1-800-88-6982.

Sumber: Bernama

IKLAN TEKS: Ingin menyertai produk Etiqa Takaful serendah RM70? Sekitar Kuala Pilah. Telefon 0123280345 untuk temujanji. Jangan pandang remeh pada sesuatu yang anda rasa tidak perlu sekarang. Suatu hari nanti pasti anda terasa menyesal. Yang anda rasa tidak perlu ini sebenarnya yang akan memberikan sesuatu yang terbaik kala kesempitan.

BRAHIM NYIOR: Kenduri Kahwin <b>Di</b> Kg. Repah, <b>Tampin</b>

Posted: 11 Feb 2013 10:58 PM PST

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.
Cuti TBC dimanfaatkan untuk membawa anak-anak berkunjung ke Tampin, Negeri Sembilan. Ada majlis kenduri bapa saudara saya di Kampung Repah, kira-kira 7 km daripada pekan Tampin. Bapa saudara saya, Haji Ibrahim merupakan Imam 1 di masjid Kg. Seri Repah dan antara yang rapat dengan kami. Sementelahan, kenduri kahwinj ini melibatkan dua pasangan mempelai, iaitu anak pertamanya, Muhammad Huzaifah dengan Siti Nur Rahmah, serta anak ketiganya, Siti Hajar dengan Abdul Hakim. 
Senang dipanggil "Ayahda", kakitangan TNB berusia 56 tahun ini tetap mesra menyambut kami biarpun beliau agak sibuk dengan majlis akad nikah Siti Hajar yang baru berlalu.
Wajah penatnya tidak dapat disembunyikan, tetapi majlis yang lancar tanpa masalah yang besar melegakan hati dan perasaannya. 
Apatah lagi, Tuanku Besar Tampin turut berangkat ke majlis kendurinya serta beramah mesra makan tengah hari bersama pasangan mempelai. Orangnya sangat 'mesra rakyat' dan tidak terlalu protokol menghadiri majlis seperti ini.
Tanpa memikirkan kepenatan, keesokannya, Ayahda masih menggunakan tenaga dan kudratnya memanjat pokok pulasan untuk bekalan kami pulang ke Perak. Kami turut disengat penyengat yang bersarang di pokok pulasan belakang rumah. Apa lagi, saya dan anak-anak lelaki yang membantu, memecut laju meninggalkan pokok pulasan, kerana penyengat sudah menggila akibat sarangnya diganggu.
Saya dan abang ipar, Wan Long turut menikmati rambutan gading (kuning kemerahan) yang manis serta lekang isinya. Sebenarnya, di keliling rumah Ayahda, memang ditanam pokok buah-buahan yang memberikan hasil yang bukan sedikit. Benarlah kata orang tua-tua, berbudi kepada tanah, tidak mustahil hasilnya dapat dinikmati kemudian hari.
 
Indah dan bertuahnya bumi kita, warisan berzaman yang harus dipertahankan. Pengalaman disengat penyengat menjadi kenangan yang tak mungkin dilupakan oleh anak kedua saya, Afif Wajdiy.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

ads