Sabtu, 16 November 2013

05 di lukut - Google Blog Search

05 di lukut - Google Blog Search


Asyura <b>di</b> Masjid Jamek Kampung Sri <b>Lukut</b> - Gubuk Kecil Kembara <b>...</b>

Posted: 13 Nov 2013 05:13 AM PST

Esok 10 Muharam 1345 . . .
Apabila tiba tarikh keramat ini segera muncul di minda maza tentang bubur Asyura. Suatu ketika dahulu di kampung maza, suasana Hari Asyura memang terasa. Masing-masing akan sibuk mengambil kesempatan untuk berpuasa dan meningkatkan amal ibadah. 
Petang Hari Asyura di Masjid Jamek Kg. Sri Lukut, Kahang Bt. 28 mulai sibuk dengan persediaan juadah berbuka puasa. Antara hidangan yang disediakan secara gotong royong ialah bubur lambuk. Usai solat Maghrib atau Isyak, ceramah ugama daripada ustaz jemputan mula berkumandang.

Ustaz Shafie (guru sekolah agama) bersungguh mengingatkan peristiwa dan keistimewaan Hari Asyura. Antara amalan yang disuruh kami lakukan ialah perbanyakkan sedekah; paling tidak memberikan senyuman dan salam. Kemudian mencari anak-anak yatim untuk dipeluk dan diusap-ucap kepalanya. Tindakan itu bermaksud menyampaikan rasa kasih sayang terhadap insan tersebut sebagaimana yang Rasulullah SAW pernah lakukan. Malah Nabi SAW sendiri seorang anak yatim piatu. 
Kebetulan pula ketika itu maza sudah menjadi yatim (tanpa ayah). Maka ada rakan yang mengambil kesempatan untuk mengusap-usap kepala ini. Ada yang melakukannya dengan ikhlas dan tidak kurang pula sekadar tindakan nakal.

Pada mulanya, hati maza menggerutu juga. Masakan tidak, kepala ialah lambang mahkota, maruah dan dibayar zakat fitrah. Tidak boleh sewenang-wenangannya diperlakukan begitu.
Sementelah lagi, pantang orang Melayu membiarkan orang lain mempermain-main dan memperolokan kepala kita. Pelanggaran patang larang itu boleh membawa kepada perkelahian walaupun tidak sengaja menyentuh kepala. Hahaha . . . .
Adakalanya Hari Asyura disambut dengan cukup sederhana. Setidak-tidaknya kami akan membaca tahlil dan doa selamat untuk seisi kampung serta keluarga di masjid yang sama. 
Begitulah seputar masa yang lalu. Dewasa ini maza tidak mengetahui sama ada hari Asyura disambut atau terus sepi daripada perhatian penduduk desa itu.

Nukilan lantun-lantun

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads